![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: Filologia rosyjska ;) Kto, gdzie i dlaczego ;)
Hej
![]() Zamierzam składać na filologię rosyjską,tylko nie mam pojęcia,czy mam jakiekolwiek szanse na dostanie się.Ile miałyście % z matury? I czy warto iść na uwb?czy może lepiej na umcs?jak myślicie?czekam na Wasze odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
u mnie nie było problemu z dostaniem się, było dużo miejsc wolnych, ja polecam uwm ;]
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Jeśli nie zdawałaś jeszcze matury, to radzę się przygotować, bo jednak te % dodatkowe mogą się przydać ![]() I ogółem ze swojej strony polecam UwB ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
Z matury próbnej podstawowej miałam 80%,ale rozszerzenia strasznie się boję;(
Będę składać na uwb,tylko,że bardziej chciałabym na język rosyjski w biznesie.Mam nadzieję,że będzie tam większy nacisk na przedmioty specjalistyczne,a mniej na analizę dzieła literackiego itp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Przyczajenie
|
Ja myślę, że na początku wszyscy mają literatury czy gramatyki tyle samo. Specjalizacje, jakby to powiedzieć, "rozchodzą" się dopiero w późniejszych latach.
Poza tym, wydaje mi się, że "przedmiotów specjalistycznych" jako takich nie będziesz miała, tylko jakieś zajęcia fakultatywne czy seminaria w ostatnich latach ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Na UMCSie były w zeszłym roku 2 osoby na jedno miejsce, więc pewnie nie było trudno się dostać. No i ta uczelnia jednak w różnych rankingach jest wyżej oceniana, niż UwB.
![]() |
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jednak muszę cię zmartwić bo na tym kierunku nie ma większego nacisku na przedmioty specjalistyczne. Są takie same przedmioty jak na filologii bez biznesu. Dodatkowo jest nauka specjalistycznego słownictwa, i ogólna wiedza potrzebna do komunikacji w sferach biznesowych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Raczkowanie
|
Zdaję sobie sprawę,że nie ominą mnie te pozostałe przedmioty,ale miałam jednak cichą nadzieję,że będzie chociaż trochę mniejszy nacisk chociażby na literaturę:p a ogólnie rzecz biorąc,warto iść na filologię?czy nie jest to strata czasu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Przyczajenie
|
Mogę po cichutku wyrazić swoje skromne zdanie co do uczelni, że jeśli człowiek chce, to nieważne gdzie- nauczy się wszędzie
![]() Czy warto iść na filologię.. Jest to dość trudna kwestia, ponieważ od wielu czynników zależy, m. in. od tego, jakie są Twoje chęci, nastawienie. Są przedmioty ciekawe i nudniejsze, potrzebne i mniej potrzebne, ale jednak wszystkie trzeba zaliczyć. Co do przyszłości, to ciężko mi powiedzieć, myślę, że jeśli człowiek jest naprawdę dobry w tym co robi i zdeterminowany to pracę znajdzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Ilonaa1989 -
![]() wiola_924 - no na tym kierunku trzeba lubić czytać, bo jest tego mnóstwo, ale większa większość książek rosyjskich autorów do zaliczenia jest w języku polskim, więc biedy nie ma, ba nawet jest bardzo przyjemnie, gdyż literatura rosyjska diametralnie różni się od polskiej. Osobiście uwielbiam to czytać ![]() ![]() Jak dla mnie filologia jest bardzo przyszłościowym i uniwersalnym kierunkiem, bo niezależnie od czasu, język zawsze się przydaje i stale szuka się ludzi ze znajomością języka, a że angielskich i niemieckich tłumaczy mamy dużo, także jest parcie na rosyjski ![]() Pewnie zaintrygowała cię nazwa kierunku - sfera biznesu. Też się nad tym zastanawiałam, ale uznałam że najpierw pójdę na zwykłą filologię, a jako dodatkowy może wezmę biznes, bo i tak zaliczone przedmioty będą przepisane ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Filologia to nauka zajmująca się badaniem języka, literatury i kultury. Niestety wiele osób idących na takie studia o tym zapomina i potem jest sfrustrowana, bo wybrali ten kierunek, żeby dobrze nauczyć się języka. Chcieli darmowego kursu językowego i bonusowego tytułu magistra, a otrzymali masę trudnych przedmiotów, jak gramatyka opisowa chociażby, która do dobrej znajomości języka nie jest niezbędna. Jeżeli jesteś zainteresowana pracą w biznesie, to myślę, że rozsądniejszym wyjście byłaby właśnie ekonomia, albo zarządzanie, rachunkowość itp., plus kurs językowy. Często na studiach jako lektorat jest do wyboru język rosyjski.
![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
Jednak nie zrażaj się
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Raczkowanie
|
Czyli analiza dzieł literackich niczym się nie różni od tej w szkole średniej na języku polskim?
Ogólnie ciekawi mnie kultura rosyjska,tylko tak jak wcześniej napisałam-obawiam się niektórych przedmiotów,które mogą zniechęcić mnie do tak pięknego języka. Mam nadzieję,że w moim przypadku filologia to jest właśnie to ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Najważniejszym przedmiotem na FR jest bezsprzecznie Praktyczna Nauka Języka Rosyjskiego (PNJR). Tego jest najwięcej bo aż 4 razy w tygodniu: 2x gramatyka i leksyka (nauka o przymiotnikach, czasownikach itd. + czytanki i słownictwo tematyczne typu 'dom' 'rodzina'), 1x laboratorium (nauka wymowy, piosenki,wierszyki), 1x gramatyka (dotycząca pisowni np. miękkich znaków, twardych, prefiksów). To musisz zaliczyć, ponieważ z tego przedmiotu nie ma warunku. Egzamin jest na koniec I roku i składa się z paru części, trudnych, ale da się ogarnąć. Kolejny przedmiot który ciągnie się przez 3 lata to Historia Literatury Rosyjskiej (HLR). Tu jest mnóstwo czytania, omawiania, zaliczeń itp. ale tak jak już mówiłam, wszystko da się znaleźć w internecie oraz odkserować ![]() Gramatyka Opisowa Języka Rosyjskiego (GOJR). My w I półroczu mieliśmy fonetykę, która zakończyła się egzaminem. Teraz mamy morfologię, która kończy się egzaminem w sesji zimowej na II roku. Ogółem tu potrzebna jest umiejętność logicznego myślenia, bo samymi regułkami nie wybrniesz z transkrypcji czy analizy morfologicznej ![]() ![]() Historię Rosji mieliśmy tylko w tamtym semestrze. Egzamin był, całkiem łatwy, choć materiału od groma. Też da się przeżyć ![]() W I półroczu mieliśmy jeszcze: Wstęp do literaturoznawstwa, językoznawstwa i Literaturę Powszechną, ale to są takie przedmioty z których nie ma egzaminów, są w miarę proste, ale niezbyt ciekawe ![]() ![]() Oczywiście przez cały I rok towarzyszy nam wf raz w tygodniu ![]() W tym półroczu odpadły nam właśnie HR, wstępy, literatura powszechna, fonetyka zamieniła się w morfologię oraz doszły: Analiza dzieła literackiego (ADL) - strasznie przyjemny przedmiot bo raz na 2 tygodnie, ogranicza się do przeczytania danego utworu (co często się pokrywa z HLR) + konkretnego artykułu na zajęcia i tyle ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Raczkowanie
|
Z tego co napisałaś wynika,że naprawdę nie jest tak źle.Najbardziej właśnie obawiałam się tej analizy.Mam nadzieję,że już niedługo dołączę do grona studentów filologii rosyjskiej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Przyczajenie
|
Oczywiście, że nie jest źle!
Na pewno jest to ważna decyzja, musisz widzieć, na co się piszesz ![]() ![]() ![]() ![]() Piszesz maturę z rosyjskiego- będzie Ci o wiele łatwiej! Удачи! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Przyczajenie
|
ile trzeba mieć % z matury żeby dostać się na filologię ros do gr zerowej na UW? Jaki był najniższy próg w zeszłym roku? Czy ktoś wie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Raczkowanie
|
A jak wyglądają progi punktowe na UMCS,UMK,KUL i UWB?Mając ok 60% z rozszerzenia jest jakakolwiek szansa na dostanie się?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
na UwB w tamtym roku był próg na rosyjski zaawansowany chyba 33%, więc spokojnie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Przyczajenie
|
Najwyraźniej, nikt nie wie, jaki jest próg na UW.
Aż wstyd mówić, ale u mnie było chyba z 50 naborów ![]() Kochane filolożki, jakie macie w tej sesji egzaminy? Czy językoznawstwo na każdej uczelni jest tak nudne czy to tylko u mnie trzeba się nieźle postarać, żeby nie zasnąć? Wiecie może, czy jest jakikolwiek wyjazd, dzięki któremu można kontynuować naukę powiedzmy na Ukrainie? (w kwestię znajomości języka ukraińskiego nie wchodzę) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
BAN stały
|
Hej a ktoś studiuje zaocznie filologię rosyjską na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy albo na Uniwersytecie Gdańskim?
Wiem, że w Bydgoszczy można rozpocząć te studia bez znajomości jęz.rosyjskiego nie wiem jak jest w GD... Edytowane przez martusiakw Czas edycji: 2011-05-28 o 17:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak jest na tych uniwerkach, ale wiem, że z reguły studia filologiczne zaoczne się nie sprawdzają. Na praktyczną naukę języka trzeba poświęcić dużo czasu, a zaoczne w małym stopniu to zapewniają. Do tego wymowy nie da się nauczyć samemu. No chyba że ktoś już na starcie jest w miarę biegły
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Konto usunięte
|
Wybieram między filologią rosyjską a rosjoznawstwem...
I mam dylemat. Na rosjoznawstwie są dwie specjalizacje: turystyczna i ekonomiczna. I generalnie przedmioty są dużo ciekawsze i praktyczniejsze gdybym chciała pracować w ogóle firmach czy organizacjach współpracujących z Rosją. Kierunek jest już od kilku lat, ale z drugiej strony... jak coś mi nie wyjdzie to po filologii mogę się dokształcić i być nauczycielem, albo tłumaczem, po rosjoznawstwie nie. I tu i tu nauczę się języka ale na filologii jest to bardziej żmudna nauka, na rosjoznawstwie natomiast zdobędę wiedzę z dziedziny prawa i ekonomii, ale nie mam pewności czy będzie dane mi to wykorzystać. Jakie jest wasze zdanie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
Hm. Wszystko zależy od tego gdzie "się widzisz" po studiach
![]() ![]() Tak osobiście to chyba wolę filologię ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Raczkowanie
|
Привет Девушки!
Jak mnie tu dawno nie było! Co tam u Was? Jak sesja? Ja już po! Zaliczone wszystko na 4,5. Została jeszcze tylko (albo AŻ) obrona. Koszmar!
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
Ja też już PO - i całe szczęście
![]() ![]() Mariolccia - gratuluję, i życzę powodzenia na obronie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
Hej!
![]() Mając 100% z podstawy i 77% z rozszerzenia mam szansę na filologię rosyjską(spec.język rosyjski w biznesie) na UwB i UMCS? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
na UwB masz bardzo dużą szansę
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
Filologia rosyjska na Uwb,UMCS,KUL,czy Umk-na której uczelni Waszym zdaniem najlepiej studiować filologię rosyjską?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:59.