Filologia rosyjska ;) Kto, gdzie i dlaczego ;) - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-27, 20:30   #121
wiola_924
Raczkowanie

Dot.: Filologia rosyjska ;) Kto, gdzie i dlaczego ;)

Hej
Zamierzam składać na filologię rosyjską,tylko nie mam pojęcia,czy mam jakiekolwiek szanse na dostanie się.Ile miałyście % z matury?
I czy warto iść na uwb?czy może lepiej na umcs?jak myślicie?czekam na Wasze odpowiedzi
wiola_924 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-28, 07:43   #122
sylvi300
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wiola_924 Pokaż wiadomość
Hej
Zamierzam składać na filologię rosyjską,tylko nie mam pojęcia,czy mam jakiekolwiek szanse na dostanie się.Ile miałyście % z matury?
I czy warto iść na uwb?czy może lepiej na umcs?jak myślicie?czekam na Wasze odpowiedzi
u mnie nie było problemu z dostaniem się, było dużo miejsc wolnych, ja polecam uwm ;]

Zapraszam na bloga!!!!

http://tocosalata.blogspot.com/
sylvi300 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-28, 19:41   #123
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Hej
Oczywiście że masz! Ja osobiście zdawałam i podstawę [99%] i rozszerzenie [78%], i poszło mi bardzo fajnie, ale są osoby które idą na rosyjski i tak na prawdę w ogóle nic nie umieją, a matura im bardzo kiepsko poszła. Możesz też iść na rosyjski od podstaw jeśli czujesz, że twój język nie jest wystarczająco dobry Ale z własnego doświadczenia wiem, że idąc na rosyjski zaawansowany wystarczy znać podstawy gramatyczne, umieć po rosyjsku dosyć biegle czytać [tzn. umieć w ogóle przeczytać, nie koniecznie zrozumieć] bo resztę i tak będą tłumaczyć od początku A wiele rzeczy potrzebnych można znaleźć w internecie i to po polsku, więc większego problemu nie ma
Jeśli nie zdawałaś jeszcze matury, to radzę się przygotować, bo jednak te % dodatkowe mogą się przydać
I ogółem ze swojej strony polecam UwB Choć poziom dosyć wysoki, ale jakoś sobie radzimy

02.08.2008 - 12.11.2012 - 12.09.2015

seductivee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-29, 17:42   #124
wiola_924
Raczkowanie

Z matury próbnej podstawowej miałam 80%,ale rozszerzenia strasznie się boję;(
Będę składać na uwb,tylko,że bardziej chciałabym na język rosyjski w biznesie.Mam nadzieję,że będzie tam większy nacisk na przedmioty specjalistyczne,a mniej na analizę dzieła literackiego itp.
Stary 2011-03-30, 02:20   #125
Ilonaa1989
Przyczajenie

Ja myślę, że na początku wszyscy mają literatury czy gramatyki tyle samo. Specjalizacje, jakby to powiedzieć, "rozchodzą" się dopiero w późniejszych latach.
Poza tym, wydaje mi się, że "przedmiotów specjalistycznych" jako takich nie będziesz miała, tylko jakieś zajęcia fakultatywne czy seminaria w ostatnich latach I to będą te "przedmioty specjalistyczne", oprócz tych, przez które będziesz musiała przebrnąć będąc na tej filologii. Przypominam, filologia rosyjska to nie jest "Kurs język rosyjski w biznesie". Oprócz Twojej specjalizacji, czyli tutaj władanie językiem obcym w sferze biznesu, musisz znać język w wielu innych sferach życia (to jest logiczne). Czasami możesz nawet mieć wrażenie, że wielu rzeczy uczysz się niepotrzebnie (na przykład słówek, których nigdy w rozmowie nie użyjesz) Tak, po tych studiach będziesz (przynajmniej powinnaś) biegle władać językiem. Poza tym otrzymasz jeszcze wiedzę na temat literatury, historii i gramatyki (historycznej, porównawczej, itp). Nie chcę Cię straszyć, ale jest to naprawdę wiele materiału.
Ilonaa1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-30, 08:09   #126
Juliette88
Zadomowienie

Cytat:
Będę składać na uwb,tylko,że bardziej chciałabym na język rosyjski w biznesie.Mam nadzieję,że będzie tam większy nacisk na przedmioty specjalistyczne,a mniej na analizę dzieła literackiego itp.
Na UMCSie jest właśnie specjalność język rosyjski w biznesie. Ale filologia to filologia, a nie kurs językowy, więc literatura, kultura, gramatyka będzie na pewno bardzo szeroko omawiana.
Na UMCSie były w zeszłym roku 2 osoby na jedno miejsce, więc pewnie nie było trudno się dostać. No i ta uczelnia jednak w różnych rankingach jest wyżej oceniana, niż UwB.

Kwiatuszek
Juliette88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-30, 09:27   #127
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Nie ma się czego bać. Nie tak trudno zdać i się dostać
Jednak muszę cię zmartwić bo na tym kierunku nie ma większego nacisku na przedmioty specjalistyczne. Są takie same przedmioty jak na filologii bez biznesu. Dodatkowo jest nauka specjalistycznego słownictwa, i ogólna wiedza potrzebna do komunikacji w sferach biznesowych.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-30, 19:01   #128
wiola_924
Raczkowanie

Zdaję sobie sprawę,że nie ominą mnie te pozostałe przedmioty,ale miałam jednak cichą nadzieję,że będzie chociaż trochę mniejszy nacisk chociażby na literaturę:p a ogólnie rzecz biorąc,warto iść na filologię?czy nie jest to strata czasu?
Stary 2011-03-31, 06:37   #129
Ilonaa1989
Przyczajenie

Mogę po cichutku wyrazić swoje skromne zdanie co do uczelni, że jeśli człowiek chce, to nieważne gdzie- nauczy się wszędzie
Czy warto iść na filologię.. Jest to dość trudna kwestia, ponieważ od wielu czynników zależy, m. in. od tego, jakie są Twoje chęci, nastawienie. Są przedmioty ciekawe i nudniejsze, potrzebne i mniej potrzebne, ale jednak wszystkie trzeba zaliczyć. Co do przyszłości, to ciężko mi powiedzieć, myślę, że jeśli człowiek jest naprawdę dobry w tym co robi i zdeterminowany to pracę znajdzie Łatwiej jest na pewno, jeśli ma się jakieś zaplecze. Na przykład interesujesz się ekonomią i chcesz pracować w biznesie, może po prostu spróbować nauczyć się języka na jakimś kursie a pójść na ekonomię na przykład? To jedna z opcji. Powiem tak, na samej praktycznej nauce języka nie nauczysz się dostatecznie dobrze mówić. Trzeba stale mieć żywy kontakt z językiem, oglądać filmy, rozmawiać w tym języku. Jeśli nie lubisz czytać, jeśli Twoje zainteresowania humanistyczne są zerowe, będzie Ci ciężko. Tak mi się wydaje.
Stary 2011-03-31, 07:26   #130
seductivee
Zakorzenienie

Ilonaa1989 - .
wiola_924 - no na tym kierunku trzeba lubić czytać, bo jest tego mnóstwo, ale większa większość książek rosyjskich autorów do zaliczenia jest w języku polskim, więc biedy nie ma, ba nawet jest bardzo przyjemnie, gdyż literatura rosyjska diametralnie różni się od polskiej. Osobiście uwielbiam to czytać . I tak jak Ilonaa1989 powiedziała, na tych studiach nie nauczysz się żywego rosyjskiego, ponieważ będą ci tłumaczyć zasady pisowni, gramatyki itp. Ale jak ci wejdą wszystkie te zasady w krew, nabierzesz biegłości w poprawnym pisaniu, będziesz czytała artykuły, książki po rosyjsku, do tego filmy czy nawet muzyka i będziesz w tym konsekwentna to gwarantuję ci że pracę znajdziesz bardzo szybko, i to nawet bardzo dobrą
Jak dla mnie filologia jest bardzo przyszłościowym i uniwersalnym kierunkiem, bo niezależnie od czasu, język zawsze się przydaje i stale szuka się ludzi ze znajomością języka, a że angielskich i niemieckich tłumaczy mamy dużo, także jest parcie na rosyjski
Pewnie zaintrygowała cię nazwa kierunku - sfera biznesu. Też się nad tym zastanawiałam, ale uznałam że najpierw pójdę na zwykłą filologię, a jako dodatkowy może wezmę biznes, bo i tak zaliczone przedmioty będą przepisane Ale, jeśli nie interesuje Cię za bardzo język, a jesteś dobrym "kierownikiem" i wolałabyś zarządzać dodatkowo znając język rosyjski, to kieruj się bardziej właśnie na ekonomię, zarządzanie, czy administrację. I tak pewnie będziesz się uczyła dodatkowego języka, więc będzie możliwość zdania rosyjskiego.

Stary 2011-03-31, 07:37   #131
Juliette88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ilonaa1989 Pokaż wiadomość
Na przykład interesujesz się ekonomią i chcesz pracować w biznesie, może po prostu spróbować nauczyć się języka na jakimś kursie a pójść na ekonomię na przykład?
To samo chciałam doradzić
Filologia to nauka zajmująca się badaniem języka, literatury i kultury. Niestety wiele osób idących na takie studia o tym zapomina i potem jest sfrustrowana, bo wybrali ten kierunek, żeby dobrze nauczyć się języka. Chcieli darmowego kursu językowego i bonusowego tytułu magistra, a otrzymali masę trudnych przedmiotów, jak gramatyka opisowa chociażby, która do dobrej znajomości języka nie jest niezbędna. Jeżeli jesteś zainteresowana pracą w biznesie, to myślę, że rozsądniejszym wyjście byłaby właśnie ekonomia, albo zarządzanie, rachunkowość itp., plus kurs językowy. Często na studiach jako lektorat jest do wyboru język rosyjski.

Kwiatuszek
Juliette88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-31, 08:40   #132
seductivee
Zakorzenienie

Jednak nie zrażaj się Kierunek jest na prawdę świetny, mimo że trzeba trochę się namęczyć. Ale za to perspektywy po tych studiach są obiecujące Jeżeli chcesz iść na ten kierunek i nauka języka przychodzi ci z łatwością, to wybierz filologię rosyjską

Stary 2011-03-31, 15:05   #133
wiola_924
Raczkowanie

Czyli analiza dzieł literackich niczym się nie różni od tej w szkole średniej na języku polskim?
Ogólnie ciekawi mnie kultura rosyjska,tylko tak jak wcześniej napisałam-obawiam się niektórych przedmiotów,które mogą zniechęcić mnie do tak pięknego języka.
Mam nadzieję,że w moim przypadku filologia to jest właśnie to
Stary 2011-03-31, 17:19   #134
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli analiza dzieł literackich niczym się nie różni od tej w szkole średniej na języku polskim?
Ogólnie ciekawi mnie kultura rosyjska,tylko tak jak wcześniej napisałam-obawiam się niektórych przedmiotów,które mogą zniechęcić mnie do tak pięknego języka.
Mam nadzieję,że w moim przypadku filologia to jest właśnie to
Otóż nie Wyprowadzę Cię z błędu i przedstawię po krótce jak wygląda I rok FR na UwB
Najważniejszym przedmiotem na FR jest bezsprzecznie Praktyczna Nauka Języka Rosyjskiego (PNJR). Tego jest najwięcej bo aż 4 razy w tygodniu: 2x gramatyka i leksyka (nauka o przymiotnikach, czasownikach itd. + czytanki i słownictwo tematyczne typu 'dom' 'rodzina'), 1x laboratorium (nauka wymowy, piosenki,wierszyki), 1x gramatyka (dotycząca pisowni np. miękkich znaków, twardych, prefiksów). To musisz zaliczyć, ponieważ z tego przedmiotu nie ma warunku. Egzamin jest na koniec I roku i składa się z paru części, trudnych, ale da się ogarnąć.
Kolejny przedmiot który ciągnie się przez 3 lata to Historia Literatury Rosyjskiej (HLR). Tu jest mnóstwo czytania, omawiania, zaliczeń itp. ale tak jak już mówiłam, wszystko da się znaleźć w internecie oraz odkserować Egzamin także jest na koniec roku. Z tego w I i II półroczu są wykłady, najlepiej chodzić bo wtedy jest łatwiej na egzaminie.
Gramatyka Opisowa Języka Rosyjskiego (GOJR). My w I półroczu mieliśmy fonetykę, która zakończyła się egzaminem. Teraz mamy morfologię, która kończy się egzaminem w sesji zimowej na II roku. Ogółem tu potrzebna jest umiejętność logicznego myślenia, bo samymi regułkami nie wybrniesz z transkrypcji czy analizy morfologicznej Ale jest dobrze, bo przedmiot mimo iż trudny to jest ciekawy
Historię Rosji mieliśmy tylko w tamtym semestrze. Egzamin był, całkiem łatwy, choć materiału od groma. Też da się przeżyć
W I półroczu mieliśmy jeszcze: Wstęp do literaturoznawstwa, językoznawstwa i Literaturę Powszechną, ale to są takie przedmioty z których nie ma egzaminów, są w miarę proste, ale niezbyt ciekawe Mają nas ukierunkować co do przyszłego wyboru specjalizacji: językoznawca czy literaturoznawca
Oczywiście przez cały I rok towarzyszy nam wf raz w tygodniu
W tym półroczu odpadły nam właśnie HR, wstępy, literatura powszechna, fonetyka zamieniła się w morfologię oraz doszły: Analiza dzieła literackiego (ADL) - strasznie przyjemny przedmiot bo raz na 2 tygodnie, ogranicza się do przeczytania danego utworu (co często się pokrywa z HLR) + konkretnego artykułu na zajęcia i tyle . Logika - nuda i Wiedza o akwizycji i nauce języków obcych - wykłady co dwa tygodnie, do tego nieobowiązkowe. A i jeszcze doszły nam wykłady z morfologii co znacznie ułatwia naukę Oczywiście mamy przez 3 lata dodatkowy język obcy. Możesz wybrać angielski, niemiecki i francuski oraz poziom zaawansowania To chyba wszystko, jak są jakieś pytania albo sobie przypomnę o czymś to dopiszę jeszcze

Stary 2011-03-31, 17:34   #135
wiola_924
Raczkowanie

Z tego co napisałaś wynika,że naprawdę nie jest tak źle.Najbardziej właśnie obawiałam się tej analizy.Mam nadzieję,że już niedługo dołączę do grona studentów filologii rosyjskiej 3majcie za mnie kciuki w maju!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-04-01, 02:00   #136
Ilonaa1989
Przyczajenie

Oczywiście, że nie jest źle!
Na pewno jest to ważna decyzja, musisz widzieć, na co się piszesz Kurs językowy to stanowczo nie jest. Przemyśl sprawę, wypisz sobie za i przeciw I działaj! Ważne jest, żeby robić to, co się lubi Żeby wyciągnąć jak najwięcej korzyści, przecież studiowanie to nie przymus! Ja jestem za tym, żeby mieć satysfakcję z uczenia się :P Po prostu nic na siłę. Często bywa tak, że ludzie nie dostają się na wymarzony kierunek i idą na cokolwiek, lądują na filologiach (szczerze mówiąc filologia rosyjska nie jest zbyt obleganym kierunkiem, więc nie jest wielkim wyczynem dostać się na nią.
Piszesz maturę z rosyjskiego- będzie Ci o wiele łatwiej! Удачи!
Stary 2011-05-09, 16:21   #137
april0492
Przyczajenie

ile trzeba mieć % z matury żeby dostać się na filologię ros do gr zerowej na UW? Jaki był najniższy próg w zeszłym roku? Czy ktoś wie?
april0492 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-11, 19:01   #138
wiola_924
Raczkowanie

A jak wyglądają progi punktowe na UMCS,UMK,KUL i UWB?Mając ok 60% z rozszerzenia jest jakakolwiek szansa na dostanie się?
Stary 2011-05-11, 21:12   #139
seductivee
Zakorzenienie

na UwB w tamtym roku był próg na rosyjski zaawansowany chyba 33%, więc spokojnie Na rosyjski zazwyczaj jest sporo osób, ale większość się dostaje Wiele osób nawet rozszerzenia nie zdaje i studiuje na rosyjskim

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-19, 00:27   #140
Ilonaa1989
Przyczajenie

Najwyraźniej, nikt nie wie, jaki jest próg na UW.
Aż wstyd mówić, ale u mnie było chyba z 50 naborów Także dostać się może każdy, kto ma maturę zdaną na 30%. Problem w tym, że masa ludzi potem odpada, bo im się nie podoba albo nie dają rady. A po co tracić czas i mieć potem rok w plecy.
Kochane filolożki, jakie macie w tej sesji egzaminy?

Czy językoznawstwo na każdej uczelni jest tak nudne czy to tylko u mnie trzeba się nieźle postarać, żeby nie zasnąć?

Wiecie może, czy jest jakikolwiek wyjazd, dzięki któremu można kontynuować naukę powiedzmy na Ukrainie? (w kwestię znajomości języka ukraińskiego nie wchodzę)
Stary 2011-05-19, 06:33   #141
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilonaa1989 Pokaż wiadomość
Najwyraźniej, nikt nie wie, jaki jest próg na UW.
Aż wstyd mówić, ale u mnie było chyba z 50 naborów Także dostać się może każdy, kto ma maturę zdaną na 30%. Problem w tym, że masa ludzi potem odpada, bo im się nie podoba albo nie dają rady. A po co tracić czas i mieć potem rok w plecy.
Dokładnie. U nas odpadła i odpadnie prawie cała grupa. Nie wiem po co iść na taki kierunek i się nie uczyć

Cytat:
Kochane filolożki, jakie macie w tej sesji egzaminy?
4 egzaminy z praktycznej + 1 byczy z HLRu

Cytat:
Czy językoznawstwo na każdej uczelni jest tak nudne czy to tylko u mnie trzeba się nieźle postarać, żeby nie zasnąć?
TAK! Jest okropne. Miałam w tamtym semestrze, nuda na całego. Ale dobrze, że jest GOJR bo bez tego bym się zniechęciła do językoznawstwa.

Cytat:
Wiecie może, czy jest jakikolwiek wyjazd, dzięki któremu można kontynuować naukę powiedzmy na Ukrainie? (w kwestię znajomości języka ukraińskiego nie wchodzę)
U nas z ERASMUSA bodajże jest możliwy wyjazd na Ukrainę.

Stary 2011-05-28, 17:24   #142
martusiakw
BAN stały

Hej a ktoś studiuje zaocznie filologię rosyjską na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy albo na Uniwersytecie Gdańskim?
Wiem, że w Bydgoszczy można rozpocząć te studia bez znajomości jęz.rosyjskiego nie wiem jak jest w GD...

Edytowane przez martusiakw
Czas edycji: 2011-05-28 o 17:30
martusiakw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-28, 18:13   #143
seductivee
Zakorzenienie

Nie wiem jak jest na tych uniwerkach, ale wiem, że z reguły studia filologiczne zaoczne się nie sprawdzają. Na praktyczną naukę języka trzeba poświęcić dużo czasu, a zaoczne w małym stopniu to zapewniają. Do tego wymowy nie da się nauczyć samemu. No chyba że ktoś już na starcie jest w miarę biegły

Stary 2011-06-06, 22:52   #144
201604181004
Konto usunięte

Wybieram między filologią rosyjską a rosjoznawstwem...
I mam dylemat. Na rosjoznawstwie są dwie specjalizacje: turystyczna i ekonomiczna. I generalnie przedmioty są dużo ciekawsze i praktyczniejsze gdybym chciała pracować w ogóle firmach czy organizacjach współpracujących z Rosją. Kierunek jest już od kilku lat, ale z drugiej strony... jak coś mi nie wyjdzie to po filologii mogę się dokształcić i być nauczycielem, albo tłumaczem, po rosjoznawstwie nie. I tu i tu nauczę się języka ale na filologii jest to bardziej żmudna nauka, na rosjoznawstwie natomiast zdobędę wiedzę z dziedziny prawa i ekonomii, ale nie mam pewności czy będzie dane mi to wykorzystać.
Jakie jest wasze zdanie?
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-07, 21:19   #145
seductivee
Zakorzenienie

Hm. Wszystko zależy od tego gdzie "się widzisz" po studiach Bo cóż z tego że będziesz miała papier uprawniający cię do bycia nauczycielem, jak w ogóle nie masz zamiaru nim zostać. Rosjoznawstwo jest ciekawym kierunkiem. Ja przy wyborze studiów nie brałam go pod uwagę, bo nie chciałam zbyt daleko wyjeżdżać od domu. Nie wiem w jakim stopniu na rosjoznawstwie poznaje się język i czy daje ci ono dokument potwierdzający twą biegłość w tym języku. W sumie myślę, że daje
Tak osobiście to chyba wolę filologię Mimo że w niektórych momentach jest strasznie trudna, denerwująca i zła

Stary 2011-06-26, 15:27   #146
Mariolccia
Raczkowanie

GG do Mariolccia

Привет Девушки!

Jak mnie tu dawno nie było! Co tam u Was? Jak sesja? Ja już po! Zaliczone wszystko na 4,5. Została jeszcze tylko (albo AŻ) obrona. Koszmar!

Живём вместе
JaMajkkowa Zupa
Mariolccia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-30, 08:11   #147
seductivee
Zakorzenienie

Ja też już PO - i całe szczęście Oceny bardzo dobre
Mariolccia - gratuluję, i życzę powodzenia na obronie Będzie dobrze

Stary 2011-07-10, 10:30   #148
wiola_924
Raczkowanie

Hej!
Mając 100% z podstawy i 77% z rozszerzenia mam szansę na filologię rosyjską(spec.język rosyjski w biznesie) na UwB i UMCS?
Stary 2011-07-10, 17:45   #149
seductivee
Zakorzenienie

na UwB masz bardzo dużą szansę Tam duża część w ogóle idzie bez rozszerzenia W tamtym roku próg na zaawansowany rosyjski był bodajże 35, więc nie masz się co martwić

Stary 2011-07-13, 08:15   #150
wiola_924
Raczkowanie

Filologia rosyjska na Uwb,UMCS,KUL,czy Umk-na której uczelni Waszym zdaniem najlepiej studiować filologię rosyjską?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości