|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#121 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kopniaczki już pierwsze czujemy, wyprawkę powoli kompletujemy. Marzec - kwiecie
Cytat:
oj jeszcze kilka rzeczy mogłabym napisać o tym szpitalu, np. jedna łazienka na kilkadziesiąt kobiet i wierz mi takich szpitali jak te jest w Polsce dużoooo więcej, ale ja w swoim nie zamierzam rodzić ![]() bo nie chce być w tym dniu sama, bez męża, to by była dla mnie trauma ![]()
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kopniaczki już pierwsze czujemy, wyprawkę powoli kompletujemy. Marzec - kwiecie
a jak daleko masz kolejny?
Bo ja do takiego "ludzkiego" to 80 km... w wszystkie w promieniu 40 km są takie same, albo i gorsze (np. nie ma intensywnej terapii noworodkow), wiec chyba nie mam wyjścia... ![]() a z partnerem na dzien dzisiejszy rodzić nie chcę. |
![]() ![]() |
![]() |
#123 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() miamore witaj wśród nas co do kawy to ja piję raz na tydzień rozpuszczalną a przed ciążą normalne było że wypijałam 3 lub 4 dziennie Cytat:
u nas chyba to samo a szkoda ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ja już w 11 i 4 dniu miałam przez brzuch chociaż gotowa byłam na dopochwowe (nawet spodnie zaczęłam ścigać ![]() Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tzn. taki w miarę ludzki najbliższy to ok 50km, ale ja się chyba zdecyduję na taki oddalony o 100km, bo lekarz z tego szpitala przyjmuje w naszym mieście, a nie chciałabym jechać gdzieś gdzie nikogo bym nie znała, z plusów tego szpitala to fakt, że sale porodowe są tylko jednoosobowe z łazienkami, a więc poród rodzinny bez przeszkód, no i najlepsza neonatologia w województwie bo to szpital kliniczny, a luksusów też nie ma, zzo tylko za łapówkę ![]() Zobaczymy w poniedziałek zadzwonię do tego gin, żeby się na wizytę umówić ![]()
![]() |
#125 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
generalnie pewnie powinnas w większości czasu leżeć, lekarz ci nie kazał? nic nie mówił o tym ewentualnym szwie? ufasz temu lekarzowi? moze jeszcze idź do jakiegos innego i skonsultuj dodatkowo ![]() to może kupuj sobie takie rozpuszcalne musujące, ja je bardzo lubie, najlepiej przyjmowac tabletki ( obojętnie, czy do połykania, czy rozpuszczania) magnez + wit B6, wtedy wchłanianie jest lepsze ![]() Cytat:
strasznie daleko ![]() ja bym sie bała tyle km jechać, że urodze w aucie, przy moim tempie porodu to bardzo mozliwe ![]() chyba, że będziesz miała planową cesarkę, to wtedy juz bezpieczniej, bo datę planowej cc ustala sie z reguły na 2 tygodnie przed terminem z OM ![]() czasem lekarze każą przyjechać na cc dopiero jak sie poród sam zacznie, albo kładą na ten czas do porodu samoistnego na patologię, jeśli to cos powazniejszego- wychodząc ze słusznego założenia, że dziecko samo wie, kiedy najlepiej dla niego jest wyjść, przy planowej cc takiej wczesniejszej, często okazuje sie np, że dziecko jest malutkie, albo np. ma niedojrzałe płucka itd... no bo wiadomo, że ten termin z OM i usg to tylko orientacyjny jest ale w przypadku tych 100 km bym chyba nie ryzykowała czekania do ostatniej chwili ![]() pamiętam jak przy moim pierwszym porodzie, skurcze co 5 minut, do szpitala mieliśmy około 25 km, ale jednak jazda autem przy skurczach nie jest niczym fajnym, dojechalismy w mniej niz 30 min, ale jakbym miała jechac tak 1,5 godziny, to średnio sobie to wyobrażam
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2010-10-23 o 14:25 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#126 |
Zadomowienie
|
przyłączę się do rozmowy o rodzeniu z zzo
![]() oczywiście nie biorę pod uwagę innego porodu, albo ze znieczuleniem albo cesarka. nie chcę jęczeć jak nasze matki czy babki. ja chcę urodzić po ludzku. wszytskie moje koleżanki, które rodziły w ostatnim czasie, rodziły ze znieczuleniem. mój tż był przeciwny, ale jak osłuchał opowieści, to stwierdził że się poświęci i pojedziemy na porodówkę do Wawy, mamy 80 km, ale nie jest to odległośc nie do przebycia. zdania nie zmienie, a w szpitalu na inflanckiej, nie odmawiają przyjęcia a zzo jest za darmo!!! muszę się tylko zorientować jak jest z salą czy pojedyńćza, jak coś to się zapłaci. ale już zdecydowałam się na ten szpital. na usg jeżdźę do lekarki która pracuje na Żelaznej,ale tam nie chciałabym rodzić, rachunek byłby ok 3500!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#127 | |
Wtajemniczenie
|
ps. któras wklejała link do znizki w H&M, ale ten kupon był ważny tylko 22 października
![]() ---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ---------- Cytat:
80 km ![]() ![]() i może sie tak zdarzyc, że będzie już za póxno na zzo, bo jest ograniczony czas na jego podanie ![]() ---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ---------- ps. na stronie tego szpitala masz podana infolinię, więc możesz sie juz zorientować http://www.szpital-inflancka.pl/
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
na kuponie pisze wyraźnie że od 22 d0 29 października
![]() i ja go dzisiaj zrealizowałam ![]()
#129 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() tak więc ja bym zrobiła, tak, że tego dnia przed wyjazdem do szpitala bym zadzwoniła i zapytała jaka jest sytuacja, czy duzo rodzących itd... pojechałabym tez tam np. wcześniej sie rozejrzeć ![]()
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#130 |
Raczkowanie
|
Wanilia83 u nas tak sie okresla-nazywa rzeczy pikantne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tzn. jeśli chodzi o poród to jeszcze nie zdecydowałam czy cc czy sn, jeśli cc to tylko planowana, ale ostatnio przechodzi mi przez myśl, żeby zdecydować się na sn, i dlatego tak analizuje szpitale, ale teraz jak piszesz, że 100 km to problem to już sama nie wiem ![]() niby ode mnie z miasta dziewczyny jeżdżą do tego szpitala, więc sama nie wiem, jedną znam osobiście, 2 dzieci tam urodziła i jechała na ostatnia chwilę, umówię się z tym lekarzem i zobaczę co mi powie, on przyjmuje w moim mieście a wszystkie jego pacjentki rodzą w tym szpitalu ![]() O rany .. ciągle coś ... i po co ja tak kombinuję, zamiast się na cc umówić i koniec problemu ![]()
![]() |
#132 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a to sorki, bo ja się zasugerowałam tym napisem na niebieskiej ulotce "tylko dziś", no to tez nie cierpie czegos takiego, piszą co innego na ulotce, a co innego drobnym druczkiem pod spodem, a znowu p[od tym napisali "Tylko Dziś! Ściągnij kupon i ciesz się Dniem Dziewczyny! " kurcze niech sie tam ktos od marketingu zastanowi zanim wypuści takie coś :P
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2010-10-23 o 14:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale dlaczego to nie jest prostsze, dlaczego nie ma przyzwoitych szpitali, chociaż jednego na 50km
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
niutka 'tylko dzis '' czyli wczoraj mozna go było chyba pobrać ale ja pobralam dzisiaj i tak
![]() ide spac tak mnie zmuliło... ![]()
#136 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no wiesz, mozna jechac na ostatnią chwile, ale przy tej ilości km to jest ryzyko, moim zdaniem ![]() ![]() oczywiście sa kobiety, które rodza 10 godzin i spoko, do szpitala dojadą i jeszcze będą sie tam męczyć ładnych pare godzin, no ale nigdy nie wiadomo, jak to sie potoczy... Poza tym musiałabys sie wtedy dobrze logistycznie przygotować, czy twój TŻ pracuje? Ile ma z pracy do domu? jesli blisko, to spoko, zaraz przyjedzie i możecie ruszać, ale jesli ma taka prace, że nie będzie mógł jej rzucic w jednej chwili, lub ma godzine dojazdu do domu, no to wtedy gorzej, bo wszytstko sie może wydłuzyć, jesli on akutar będzie poza domem, masz kogos, kto by cie zawiózł zamiast niego, czy ewentualnie bierzesz pod uwage taksówke na 100 km? no i przy 100 km, nie czekałabym do skurczy co 5 minut ![]() musisz to sobie wszystko przemyslec i przygotowac sie wcześniej, opracowac sobie plany A, B, C , bo inaczej może sie okazac, że będziecie musieli skręcac do najbliższego ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w jakim miescie bedziesz rodzic??? dziewczyny dzisiaj skonczylam 13 tydzien no i nadal mma dwa trminy porodu 30 kwietnia i 17 maja dowiedzialm sie od najblizszej rodziny, ze jak za miesiac zaczne powoli sobie kompletowac wyprawke to za wczesnie i w ogole nie przesadzac mam strasznie zrobilo mi sie przykro bo jestem w 4 miesiacu i dopiero 3 dni temu siostra na moja prosbe kupila mi kilka bodow w nflii bo sa sliczne i dobry material ja nawet wozkow nie ogladam jeszcze... to kiedy mam zaczac to robic w 7 miesiacu? gdzie dla orzykladu moja dobra znajoma urodzila w 7 miesiacu, bo dzdzius mial problemy, no i co wtedy...\ tz mnie pociesza, bo to oni przesadzaja ehhh.... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() agus87 ja jestem w 14/15 tygodniu i nie mam dla dzidzi jeszcze NIC. Edytowane przez Olusiaa_ Czas edycji: 2010-10-23 o 15:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#139 |
Wtajemniczenie
|
Izabela ja sama mam teraz troche podobny problem do Twojego, tylko tkwię w zawieszeniu, bo nie wiem jak to z tym łozyskiem wyjdzie, ale rodzic jeśli w domu nie będę mogła, to chcę w szpitalu, gdzie mam do niego 35 km, niby nie daleko, ale tez w centrum dużego, rozkopanego miasta, zimą
![]() ![]() no, a mój ostatni poród trwał 1 h ![]()
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2010-10-23 o 15:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#140 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale przyznam się tego, że nie zdążę nawet nie brałam pod uwagę, bo wszystkie dziewczyny, które znam rodziły ok 20h, jedna 5h ale dlatego że to był jej 2 poród, no a teraz jeszcze doszedł ten element ![]() Cytat:
mąż pracuje, ale blisko, i z pracą nie ma problemów, gorzej jakby akurat był w mieście, gdzie chce rodzić to wtedy by musiał 2 razy drogę pokonać ![]() już mnie to zaczyna śmieszyć ![]() ---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ---------- właśnie rozważam Poznań ![]() skąd jesteś? napisz na PW jeśli na forum nie chcesz się ujawniać. Nie przejmuj się rodziną, oni na pewno nie chcą źle, tylko tak mają zakodowane, że nie wolno zapeszać itp. ![]()
![]() |
#141 |
Wtajemniczenie
|
Cześć
![]() Mogłabym się do Was przyłączyć? Dziś zaczęłam 17 tydzień ciąży. Termin mam na 8 kwietnia wg OM, a z ostatniego usg wyszedł mi 5 kwietnia. |
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Wtajemniczenie
|
mozna przyjechac wcześniej do szpitala, ale słyszałam o wielu przypadkach, gdzie pacjentka była odsyłana z powrotem do domu, jesli nie miała regularnych co 5 minut skurczów, w szkole rodzenia przy moim szpitalu tez to samo nam kilka razy mówili, że lepiej zadzwonic i podac te skurcze przez telefon ( zapisuje sie skurcze na kartce) i zapytac, czy juz mozna, niż jechac i potem wracać, a za 2-3 godziny znów jechać, ale może jak byś pokazała w dowodzie, że mieszkasz 100 km, to by nie odesłali, tylko wtedy moga cię trzymac na poczekalni izbie przyjęć, bo np do sali będa wpuszczac te, co już maja szybszą akcję
oczywiście jest szansa, że poród zacznie sie odejściem wód ( tak jak mi oba porody) i wtedy juz na pewno cie przyjmują, bo wiadomo, że to poród na 100 %, ale tez możesz czekac w poczekalni, jesli skurcze są nieregularne, a przyjedzie kilka innych babek z akcją w toku ja nie cierpie poczekalni na IP, bo przy 1 porodzie, przede mną były 2 babki w kolejce na IP i musiałam czekać do zarejestrowania, a wyobraź sobie, na tych krzesłach, skurcze, wszyscy sie gapia ( te babki i ich męzowie) , i nieważne, że rodzisz i chcesz intymności, położne sa taaaakie spokojne, godzinami wypisuja dokumentację itd... to najgorszy moment dla mnie w porodzie szpitalnym ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
no to mieszkamy bardzo blisko siebie,
bo ja w Krot.... ![]() a jaki wy tam macie szpital?
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2010-10-23 o 15:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#145 |
Zadomowienie
|
80 km
![]() ![]() i może sie tak zdarzyc, że będzie już za póxno na zzo, bo jest ograniczony czas na jego podanie ![]() ---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ---------- ps. na stronie tego szpitala masz podana infolinię, więc możesz sie juz zorientować nie zamierzam tam jechać jak mi sie akcja porodowa zacznie, tylko wcześniej, mam tam rodzine i znajomych, także biore to pod uwagę ![]() http://www.szpital-inflancka.pl/[/QUOTE] |
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Wtajemniczenie
|
kurczę, że tez to łozysko mi wyskoczyło, a mogłam spokojniutko sie nastawiac na poród w domu
![]() a teraz będe kombinowac co i jak ![]() najlepiej żeby Franka zechciała przyjśc na świat w nocy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Zadomowienie
|
Niutka ufam mojemu lekarzowi póki co, powiedział, żebym się oszczędzała. A z tym "zaszyciem" to też jest śliska sprawa, w czerwcu moja znajoma miała przypadek porodu pomimo zaszycia, w 6 miesiącu, na szczęście jakoś dało się uratować małą mimo, że ważyła kilogram. Dostała takiego krwotoku że szok ... także nawet się o ten zabieg nie pytam. Myślę, że ten lekarz wie c o robi, póki co monitoruje tę moją szyjkę i sprawdza czy się nie pogarsza, 3 tyg temu już mi o tym wspominał, że mam pękniętą ... Niewydolność to jest raczej jak się skraca, a mi się nie skraca... Nie chcę nawet o tym myśleć, a oszczędzam się ile mogę.
Z tym ciśnieniem to też chyba wczoraj jakaś zdenerwowana musiałam być, bo dziś mierzyłam i miałam 114/63 także całkiem przyzwoite, oby się sytuacja nie powtarzała. Powiedział, że jak jest za wysokie ciśnienie w ciąży to dzidziuś nie rośnie i potem się rodzą dzidziusie w 9 miesiącu a mają po 2 kg... Ja tam się nie znam ... Zjadłam cały duży zestaw z mc donald .... upssss, moje zdrowe odżywianie! Witam nowe mamusie na naszym wątku =) |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
cześć dziewczyny, ale idziecie jak burza, juz kolejny wątek i to 5 strona szok-jeszcze go nie nadrobiłąm, ale pisze do was bo mam problem: boli mnie strasznie wyrzynający się ząb mądrości no i nie wiem co robić. Boli od wczoraj, dzisiaj aż poł szczęki i głowa przez to, po pierwsze nie wiem czy wytrzymam ten ból, a po drugie czy tak ból zęba nie szkodzi maleństwu? poradzcie cos...proszę
ale wam zazdroszczę połówkowych, ja mam w środę ![]() jeszcze martwią mnie ruchy maleństwa, jestem w 21 tyg i czułam je głównie wieczorami, ale jakoś wczoraj i dziś nic- czy wy też tak macie, że np. jednego dnia nie czujecie ruchów? martwi mnie to też strasznie |
![]() ![]() |
![]() |
#149 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Z tymi ruchami to mam podobnie, czasem Kubuś się rzuca co chwilę, a ostatnio miałąm takie dwa dni że wcale go nie czułam i już umierałam ze strachu. Może masz łożysko na przedniej ścianie? ja tak mam i to dlatego. Zjedz coś słodkiego, dzieci się wtedy uaktywniają ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
Zadomowienie
|
hej ja właśnie jestem z Poznania i będę rodzić w Poznaniu , szpital już wybrałam moje koleżanki też w nim rodziły sale porodowe tylko jednoosobowe więc poród rodzinny który zamierzam mieć ale nie z TŻ bo on się boi że by zemdlał na widok krwi ![]() a w jakim szpitalu w Poznaniu chcesz rodzić ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:27.