trądzik różowaty - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-20, 20:20   #121
babilonia
Raczkowanie

uczulenie, trądzik różowaty?? co to jest Pomocy!

Wczoraj rano pojawiło się na moich policzkach coś takiego jak w załączniku. Piecze i wygląda okropnie. Czy to jakieś uczulenie czy może trądzik różowaty? Czy może coś innego? W aptece dostałam na to Fenistil i tabletki na alergie, ale narazie nie pomaga.
Nigdy nie miałam trądziku ani nie byłam na nic uczulona. A tu nagle pojawiło się coś takiego. Już drugi dzień to mam i nic się nie zmienia.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg policzek.jpg (109,4 KB, 58 załadowań)
babilonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-20, 22:08   #122
xxPineskaxx
Raczkowanie

Dot.: uczulenie, trądzik różowaty?? co to jest Pomocy!

uczulenie.. tez mi sie takie pojawia raz na ruski rok i nigdy nie wiem po czym oO wystarczy krem nawilżający albo faktycznie jakaś maść i powinno zejść.. mi gdzieś tak by całkowicie znikło to z 5-6 dni.. mi schodzi jakby po trochu
xxPineskaxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-20, 22:21   #123
Agata_21
Przyczajenie

Wygląda jak uczulenie, trądzik różowaty nie pojawia się tak nagle
Używasz może jakiegoś nowego kosmetyku, zmieniłaś coś w diecie?
Pij wapno, powinno pomóc. I delikatnie oczyszczaj skórę, może płyn micelarny zamiast wody (zmieniłaś miejsce zamieszkania?)
Jak nie przejdzie to oczywiście do dermatologa
Btw, teraz zauwazyłam, po co ci dwa wątki ?

Edytowane przez Agata_21
Czas edycji: 2013-01-20 o 22:30
Agata_21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-20, 23:16   #124
babilonia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Agata_21 Pokaż wiadomość
Wygląda jak uczulenie, trądzik różowaty nie pojawia się tak nagle
Używasz może jakiegoś nowego kosmetyku, zmieniłaś coś w diecie?
Pij wapno, powinno pomóc. I delikatnie oczyszczaj skórę, może płyn micelarny zamiast wody (zmieniłaś miejsce zamieszkania?)
Jak nie przejdzie to oczywiście do dermatologa
Btw, teraz zauwazyłam, po co ci dwa wątki ?
Myślałam że ten pierwszy się nie pojawił i po założeniu drugiego zauważyłam że jednak jest
Żadnego nowego kosmetyku nie używam.
Jak coś to obstawiam dietę, zjadłam pół koszyka kiwi(wczęśniej bardzo rzadko jadłam) a także kupiłam masło orzechowe, którego wcześniej nie jadłam, więc pewnie któraś z tych rzeczy w tak dużych ilościach mogła mnie uczulić.
babilonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-23, 20:39   #125
SmuTas33
Przyczajenie

Cool Dot.: uczulenie, trądzik różowaty?? co to jest Pomocy!

Witam,miałam to samo po orzeszkach arachidowych. Niestety bez wizyty u lekarza się nie obeszło i maści na receptę.
SmuTas33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-30, 10:13   #126
Nati06
Przyczajenie

POMOCY!!!Trądzik różowaty :((((

Witam.Od pięciu lat mam trądzik różowaty.Stosowałam przeróżne maści,toniki itp.Byłam u wielu naprawdę wielu dermatologów i nic.Dostałam załamania nerwowego bo przez tą twarz tracę znajomych,chłopaka.Nie mogę sobie już z tym poradzić.Ostatnią maść jaką mi przepisali to było Epiduo.Dużo o niej czytałam na wiele osób działa,a na mnie widocznie nie
Stosowałam co dwa -trzy dni na noc i cera się polepszała.Potem po konsultacji z dermatologiem miałam używać codziennie na noc.Z twarzą działo się coraz gorzej.Nie mogę na siebie patrzeć.Przestałam stosować Epiduo.Sterydy nie wchodzą w grę bo strasznie po nich puchnę.Jestem nowa na forum i przepraszam jak włożyłam ten temat w zły dział.Bardzo proszę o pomoc!!!
Nati06 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-30, 12:09   #127
dancerdhq
Raczkowanie

Dot.: POMOCY!!!Trądzik różowaty :((((

hej. Troche wiem na temat tradziku bo znam pare osob, ktore to mialy w tym moja mama.

Dziwię się, ze dostajesz jakies masci sterydowe..po nich wywala jeszcze gorzej, a t. r. charakteryzuje sie wlasnie duza wrazliwością.

Moja mama miala 2 razy ale za kazdym raezm jej schodzilo. Zawsze dermatolog przepisywal jej masc robiona, na bazie jakis drozdzow i zawsze ladnie jej schodzilo. smarowala tym rano i wieczorem. Używala do mycia twarzy zelu Physiogel (mozna kupic go w aptece ok. 26zl), oraz przemywala woda destylowana. Nie powinnas myc twarzy zwykla wodą.

Bardzo wazna przy tym jest pielęgnacja i dieta. Nie jedz gorących posilkow i nie pij bardzo goracej kawy i herbaty (wiem, ze to ciezko zwlaszcza, ze dlugo sie z tym zmagasz ale lepiej pic i jesc letnie potrawy bo wtedy nie pojawia sie mocny rumien). nie powinnas palic papierosow, jesc ostrych przypraw i cytrusow. Słodkie tez trzeba ograniczyc. Niestety potrzeba wielu wyrzeczen ale warto wytworzyc w sobie te zdrowe nawyki skoro w jakims stopniu ma to pomoc.

Wiem, ze sa tez zabiegi kosmetyczne na naczynka i sa polecane tez osoba z t. r, przejdz sie do kosmetyczki i popytaj. A i przede wszystkim nie mozna sie opalac i to jest kategorycznie zabronione, ale mysle ze o tym wiesz
dancerdhq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-13, 00:18   #128
kaja12349
Przyczajenie

Czy to trądzik różowaty?

witam was wszystkich, jestem osobą nową, i chciałabym waszej pomocy , jestem bez radna, zaczęło się od wakacji lekki rumienieć wizyta u dermatologa trądzik różowaty zapisany antybiotyk tetrarysal krem rozex i pan lekarz stwierdził że to zejdzie do drugiej wizyty nic nie pomogło, po wakacjach nasilenie kaszka i rumieniec zmiana dermatologa seria badań ( mocz, tarczycowe, hormonowe, ANA- na uczulenie na słonce negatywne, wizyta u laryngologa nic nie wykazał, mam jeszcze wizytę u ginekologa w sprawiehormonów i endokrynologa pani doktor stwierdziła że to nie trądzik różowaty bo jestem za młoda mam 23 lata ani grzybica mój kot ją ma ale nie zaraziłam się, po badaniach obstawiała że coś w moczu były bakterie ale kolejne badanie już ok i hormony czeka mnie jeszcze wizyta. zapisała mi pani doktor antybiotyk Unidox slutab + witamina c rano i wieczorem w południe Tran. Na noc krem brevoxyl oraz maseczka robiona w aptece, od wakacji jest tylko gorzej coraz więcej zależy to od dnia czym bliżej wieczora jest masakrycznie a na dodatek mnie twarz swędzi i raz lub dwa piekły policzka, a wieczorem najgorzej, w załączniku zdjęcia, co to może być?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC06918.jpg (98,9 KB, 68 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC06919.jpg (96,9 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC06920.jpg (95,0 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC06921.jpg (98,7 KB, 32 załadowań)
kaja12349 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-13, 11:52   #129
naczynka
Przyczajenie

Dot.: Czy to trądzik różowaty?

Witaj. Czy w miejscu zaczerwienień masz widoczne naczynka? Czy Twoje policzki są wrażliwsze niż reszta twarzy?
naczynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-13, 13:24   #130
Magdalena_92
Zadomowienie

Powiem Ci tak. Trądzika różowatego nie da się wyleczyć dwoma wizytami u dermatologa. Ja mam trądzik różowaty i rogowacenie przymieszkowe skóry, a lat mam 21. Leczę się dermatologicznie od dwóch lat, a od 4 mam to coś na twarzy. Tak nie do końca widzę na zdjęciach, jak to u Ciebie wygląda, bo są ciemne, ale ja mam czerwone policzki, także miałam kaszkę, ale to zaleczyłam, teraz został mi tylko rumień. Jedyne, co mogę Ci poradzić, to musisz znaleźć dobrego dermatologa. To podstawa. Mogę Ci napisać jeśli chcesz, jakich maści używałam, możesz poczytać ulotki na internecie i sprawdzić czy Ciebie to też tyczy.
Powodzenia !

Magdalena_92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-13, 15:13   #131
kaja12349
Przyczajenie

poprosiłabym, będę wdzięczna, dzisiaj kontaktowałam się z dermatologiem kazał odstawić maści na trądzik bo mnie strasznie skóra swędzi, policzka mam wrażliwe, postaram się wrzucić lepsze jakości zdjęcia

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-13, 15:20   #132
kaja12349
Przyczajenie

nowe zdjęcia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC06922.jpg (75,7 KB, 31 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC06924.jpg (70,4 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC06925.jpg (75,8 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC06926.jpg (73,4 KB, 12 załadowań)
Stary 2014-01-13, 15:24   #133
Magdalena_92
Zadomowienie

No ja też miałam takie policzki.
Ja używam Kermuren 15 jest to maść z mocznikiem, do bardzo suchej skóry. Na trądzik to Retin A zauważyłam po nim poprawę i Finacea gel. Ogólnie, pozbyłam się uczucia ściągnięcia skóry, pieczenia, kaszki na policzkach, został mi jeszcze rumień. Nie taki duży, jak na początku, nikt się mnie nie pyta już czemu taka czerwona jestem, ale zawsze coś. A powiedz, kiedy odczuwasz największe nasilenie ? Zimą czy latem ?

Stary 2014-01-13, 15:37   #134
kaja12349
Przyczajenie

w wakacje miała tylko rumień nikt sie nie pytał co to bo był lekki taki jakbym się po prostu zarumieniła, skończyły się wakacje i coraz gorzej, dzisiaj użyłam kremu pharmaceris krem na ratunek skórze zaczerwienionej i podrażnionej jest oki ale teraz robi się wieczór i znowu nasilenie, czy też masz tak że wieczorem masz bardziej?

---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:34 ----------

1 dermatolog stwierdził od razu że to trądzik różowaty a drugi że to nie jest bo jestem za młoda
Stary 2014-01-13, 15:39   #135
Magdalena_92
Zadomowienie

No ja mam 21 lat, jestem młodsza od Ciebie a mam wieczorem, tak, mam większy już rumień. Poszukaj może na internecie dobrego dermatologa u Ciebie w mieście. Bo to się leczy latami...

Stary 2014-01-13, 15:43   #136
kaja12349
Przyczajenie

chyba zmienię dermatologa chyba sama niewie co to jest, jak twierdzi że to nie różowaty
Stary 2014-01-13, 15:45   #137
Magdalena_92
Zadomowienie

Ja też nie mówię, że to co Ty masz to trądzik różowaty. Ja Ci napisałam co ja mam, jak to u mnie wygląda i Ty sobie po prostu porównaj

Stary 2014-01-13, 15:52   #138
kaja12349
Przyczajenie

2 diagnozy i każda inna, i być tu mądrym, narzazie ten pharmaceris pomógł niema już swędzenia

---------- Dopisano o 16:51 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ----------

twarz jest wrażliwa, niemam naczynek widocznych

---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:51 ----------

testy na alergie miałaś robione?
Stary 2014-01-13, 16:01   #139
Magdalena_92
Zadomowienie

Nie ma swędzenia, ale masz grudki? Nie, nie miałam robionych testów.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-13, 16:05   #140
kaja12349
Przyczajenie

tak grudni mam i rumień, dobrze że chociaż juz swędzenie zeszło
Stary 2014-01-13, 16:08   #141
Magdalena_92
Zadomowienie

Obyś znalazła dobrego dermatologa

Stary 2014-01-13, 16:09   #142
kaja12349
Przyczajenie

oby, zobacze co wyjdzie z hormonami
Stary 2014-01-13, 16:27   #143
Magdalena_92
Zadomowienie

Daj tutaj znać jak będziesz po wizycie

Stary 2014-01-13, 16:29   #144
kaja12349
Przyczajenie

ok jeszcze w styczniu pójdę a kiedy będą wyniki to się okaże, dziękuje za pomoc
Stary 2014-01-13, 17:07   #145
AniaLB
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kaja12349 Pokaż wiadomość
w wakacje miała tylko rumień nikt sie nie pytał co to bo był lekki taki jakbym się po prostu zarumieniła, skończyły się wakacje i coraz gorzej, dzisiaj użyłam kremu pharmaceris krem na ratunek skórze zaczerwienionej i podrażnionej jest oki ale teraz robi się wieczór i znowu nasilenie, czy też masz tak że wieczorem masz bardziej?

---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:34 ----------

1 dermatolog stwierdził od razu że to trądzik różowaty a drugi że to nie jest bo jestem za młoda
A czy miałaś badanie w kierunku nużycy? To choroba powodowana przez nużeńca (pasożyt, rodzaj roztocza). Czasami jest właśnie mylona z trądzikiem różowatym i charakterystyczne jest swędzenie, szczególnie w nocy. Badanie prywatne w kierunku nużycy kosztuje ok.20zł.
A co do trądziku różowatego, to zgodzę się, że nie ma możliwości, żeby wyleczyć go w krótkim czasie. Moja Babcia leczyła go 3 lata, stosując przy tym bardzo skrupulatną dietę. Żadnych ostrych przypraw(nawet pieprzu), alkoholu, bo zaostrzają rumień.
Rzeczywiście nie jesteś w typowym wieku na występowanie trądzika różowatego, ale znam przypadki młodych dziewczyn, które chorowały. Na Twoim miejscu skonsultowałabym się jeszcze z innym dermatologiem.
AniaLB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-13, 21:29   #146
kaja12349
Przyczajenie

nie robiłam tego badania ale zrobię dla pewności, dziękuje za rade, po serii badań nic nie wychodzi z jakiej przyczyny to powstaje

---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ----------

jak długo czeka się za wynikami badań ? wiesz może
Stary 2014-01-14, 12:35   #147
Magdalena_92
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kaja12349 Pokaż wiadomość

jak długo czeka się za wynikami badań ? wiesz może
A to już zależy od przychodni i tym podobne, ale zazwyczaj na drugi, trzeci dzień wyniki już są. Daj znać bardzo Cię proszę, jak zrobisz te badania, bo może i ja też powinnam się na takie wybrać.

Stary 2014-01-14, 12:58   #148
akusia1
Raczkowanie

na zdjęciach ledwo coś widać, ale może to być jeszcze uczulenie, jeśli już robisz tyle badań to może zrób testy
akusia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-14, 13:20   #149
kaja12349
Przyczajenie

testów nie robiłam
Stary 2014-01-14, 18:24   #150
kaja12349
Przyczajenie

badanie na nużyce najbliżej mnie w poznaniu robią, teraz jestem na antybiotyku muszę odczekać żeby wyniki były wiarygodne, moja dermatolog z lekka zdziwiona jak zapytałam czy moge zrobić te badanie

---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:36 ----------

do 17 twarz nawet ok po 17 masakra zaczerwieniona pełno krostek , czemu tylko taki mega wysyp wieczorem?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości