|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
w nocy zasypia obok nas ale potem łóżeczko, ja raz że bałabym się, a dwa nie jestem zwolennikiem tej metody. dzis cudnie spała w nocy jedzonko ok 12, 3 i 7 rano. Natomiast w dzień dziś szaleństwo.
Kurcze oczko znowu ropieje jak w szpitalu. Przemywam zobaczymy. Wiem, że dostawała Isoptin, ale za mała by na niej testować. Nie chcę do przychodni gdzie kichacze siedzą, najwyżej zamówię domową. Nie chcę żeby kanaliki się pozatykały... A ja mam problem ze sobą, albo to od cewnika, albo zapalenie cewki moczowej. Spróbuję Furagin, bo on dozwolony w czasie karmienia, nie przenika do mleka. A jak w poniedziałek będzie bolec to do lekarza. I znowu akrobatyka, żeby zdązyć zanim się obudzi. Muszę zrobić test z modyfikowanym mlekiem...
![]() |
#122 | ||
Rozeznanie
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
[QUOTE=achaia;24195830]Tak to są niewątpliwe plusy
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
a my jutro do szpitala bo mija 9 doba, a ona wciąż żólta:-( Muszą spr poziom bilirubiny. Poza tym moja waga nie działa-tzn jest niewygodna i wychodzi, że przez tydzien przybrała tylko 140 g, co byłoby stanowczo za mało no i oko ropieje, a że dziadek pracuje akurat w szpitalu dziecięcym to mam ten komfort nie stania, nieczekania w kolejka. Ale i tak stresik jest., Siostry mały był naświetlany:-(
---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ---------- [QUOTE=anulka3999;24199386] Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#124 |
Zadomowienie
|
[QUOTE=muron;24201886]a my jutro do szpitala bo mija 9 doba, a ona wciąż żólta:-( Muszą spr poziom bilirubiny. Poza tym moja waga nie działa-tzn jest niewygodna i wychodzi, że przez tydzien przybrała tylko 140 g, co byłoby stanowczo za mało no i oko ropieje, a że dziadek pracuje akurat w szpitalu dziecięcym to mam ten komfort nie stania, nieczekania w kolejka. Ale i tak stresik jest., Siostry mały był naświetlany:-(
---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ---------- muron wstaw proszę zdjecia małej: ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
we francuskim dessous
![]()
Edytowane przez muron Czas edycji: 2011-01-11 o 14:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#126 |
Zadomowienie
|
Śmieszne to zdjęcie jest
![]() ![]() Dziewczyny ten wątek to skarbnica wiedzy! Do czasu, aż ja urodzę, dzięki Wam będę wiedziała już wszystko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#127 | |
Rozeznanie
|
Śliczna dzidzia !!! Gratulacje
![]() ---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:37 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#128 |
Wtajemniczenie
|
Witam,
Teraz już pełnoprawnie mogę się w tym wątku udzielać. ![]() W dodatku przesiewowe badanie słuchu jej nie wyszło. I musimy kontrolnie jechać. Martwię się. Jutro ma przyjść położna, może sobie to jakoś wszystko poukładam... |
![]() ![]() |
![]() |
#129 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#130 |
Zadomowienie
|
muron nie przejmuj się żółtaczką. Moja Mała ma jej ostatki do dzisiaj
![]() Ja Sarę naświetlałam w domu słoneczkiem jak tylko wyszło zza chmur. Taka domowa fototerapia. A jeśli chodzi o oczko. Stosujesz masaż kanalików???? Nam to bardzo pomogło ![]() A ja o rumianku słyszałam żeby nie przemywać oczek, bo zawarte w nim są substancje maja właściwości ściągające i zatykają kanaliki jeszcze bardziej. Mi położna poleciła żebym przemywała zwykła czarną herbatą ![]() Kalinka świetna ![]() ![]() anka_bzzz stosujesz jakieś kremy na brodawki?? Mi bardzo pomógł Maltan. A może Mała nie potrafi złapać brodawki bo masz za pełne piersi. Ja też tak miałam, było tyle mleka, że brodawki były tak nabrzmiałe, że Sara nie potrafiła ich chwycić ![]() ![]() Sara była dziś szczepiona. Dałam jednak ją tylko zaszczepić samym WZW (drugą dawką) A te na tężec,błonicę i krztusiec odroczyłam na za 6 tygodni ![]() Tylko zastanawiam się, czy nie kupić od razu tej 5w1 ![]()
http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/9042 SARA - Mała Księżniczka http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13591 KRÓL ARTUR Edytowane przez MARIKA.S Czas edycji: 2011-01-07 o 11:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
BAN stały
|
to ja sie melduje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#132 |
Zadomowienie
|
Witaj Agrafko
![]() Cieszę się, że już z nami jesteś. Nasze Maluszki przyszły na świat w ten sam dzień ![]() O której rodziłaś? Sara była dzisiaj ważona i aż mnie poraziło.....4675 g ![]() I pokaż nam swoje Dzieciaczki ![]() P.S. Przykro mi z powodu Adrianka ![]()
#133 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ale twoja córcia duża moja dzieciaki znacznie miejsze ale mam nadzieje ze podgonia narazie mam problem ze zdjeciami ale wstawie napewno |
|
![]() ![]() |
![]() |
#134 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#135 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- agrafka26 witaj i gratulacje ![]() ---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ---------- Zastanawiam się nad moim pępkiem ponieważ juz dwa miesiące po porodzie a on nadal jest ciemny ?! Nie wiem czy mam się martwić, jak sądzicie dziewczyny?? |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nam lekarka ostatnio też mówiła że na ropiejące oczka ,najlepsza herbata np. lipton bo musi być mocna . Rumianek to podobno ściema ![]() co do szczepień Mariko mam znajomą która leczy swojego synka w Centrum zdrowia dziecka w Warszawie i miała tam styczność z paroma ciężkimi przypadkami ,po tych szczepionkach typu 5w1 . Nagle dzieci zatzymują się rozwojowo .............. owszem żaden lekarz nie wydał opinii że to przez szczepienie ,ale dużo tych zbiegów okoliczności. Ja swoje małą będę szczepić tradycyjnie czyli po 3 kłucia .
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
masuj cycki kolistymi ruchami, sciagając pokarm na dół
![]() U nas butla już. Dziewczyny uważajcie na ten terror laktacyjny. Cały weekend przeryczałam. Ta moja położna potwierdziła w czw , ze Mała za żółta. Następnego dnia byłam w Centrum Pediatrii. Mysłałam, że tylko pobiora krew żeby zbadać bilirubinę. A lekarz mówi przyjmujemy na oddział, mam nadzieję, że tylko na dziś. Zlecił listę badań z próbami watrobowymi i posiewem moczu, wszystko co możliwe. Zważylismy dziecko i wtedy prawie umarłam. Mała straciła!!!! wychodząc, ze szpitala 2660 a po 9 dniach 2580!!!!! Zaczęłam płakać.... Dali nam wagę, kartkę i kazali ważyć, karmić 20 min, ważyć, róznica to zjedzony pokarm, wyszło ok 10,-20 g! Gdzie powinno być dużo więcej! Okazało się, ze głodziłam nie mając świadomości własne dziecko!!!! Położne w szpitalu gadały: oo pani ma tyyyyyyyyyyyyyle pokarmu. przy wyjsciu mówiły niczym nie dokarmiać!!! Nie mówiły mi o wazeniu! Karmimy butlą co 2 godz, musi zjeść co najmniej 48 g, ważymy ją, po każdym i przed każdym. Ale przybiera! Ważcie dzieci po wyjściu!!!
![]() |
#138 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
jezu biedaku, co Ty przeżyłaś!!!!! dostałas wagę? tzn wypozyczyli CI? czy kupowałas? gdzie mozna wazyc takiego maluuszka? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#139 |
BAN stały
|
To ja się melduję
![]() Martusia urodziła się wczoraj,tj.8.01.2011,SN, ważyła 2500 g i miała 53 cm dł ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
Rozeznanie
|
o kurcze Muron to się musieliście wystraszyć
![]() ![]() Jelly37 Gratuluję
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
oby wszystko było w porządku........ . ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#142 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
mój bratanek miał to samo z tym ze miał ponadto zatkane kanaliki łzowe, i też mu ropiały oczka i okulista kazała przemywać mu oczka i kanaliki łzowe srebrem koloidalnym. Pomogło i nie trzeba było żadnego antybiotyku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#143 |
Raczkowanie
|
Witajcie mamusie
![]() Podczytywałam Was już jakiś czas w poczekalni i w końcu postanowiłam się ujawnić i dołączyć do Was w odchowalni ponieważ moja córeczka już jest na świecie. Troszkę pospieszyła się na świat, ponieważ termin porodu miałam na koniec grudnia/początek stycznia. Najtrudniejsze dni już chyba za nami ![]() ![]() Muron też uważam, że panuje terror laktacyjny. Ja szpitalu musiałam dokarmiać córeczkę za plecami położnych, bo one uważały, że mam tyle pokarmu, że Mała powinna się najadać. Tylko nikt nie wziął pod uwagę, że urodziła się malutka i nie miał siły ssać, a jak już dostała żółtaczki to ciągle spała i nie było siły zmusić ja do ssania piersi... Edytowane przez _Cassie_ Czas edycji: 2011-01-09 o 11:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#144 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do szczepień - ja jestem trochę przerażona. Na pewno nie zdecyduję się na żadne 5w1, zastanawiam się, czy nie odroczyć tych szczepień o jakiś czas. Niby z małą wszystko ok (poza badaniem słuchu, ale to badanie ponoć często nie wychodzi i jedziemy w marcu do Prokocimia na powtórkę), ale ryzykować nie będę. W ogóle powinnyśmy mieć możliwość zadecydowania czy chcemy szczepić i kiedy... Cytat:
Swoją drogą - jak to możliwe? ![]() Cytat:
![]() ![]() Edit: Muron, jak to się właściwie stało, że zaczęłaś karmić piersią? (A terror może i jest, do tego propaganda ![]() Edytowane przez anka_bzzz Czas edycji: 2011-01-09 o 12:07 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#145 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ja miałam taką samą sytuację w szpitalu, tylko wtedy dziecko było ważone, pielęgniarki widziały ile mam pokarmu i ile mały je (5-10g) i nie chciały dokarmiać, dopajały tylko wodą z glukozą ![]()
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:44 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ---------- u nas też jedno oczko zatkane. Dostałyśmy antybiotyk w kropelkach i masujemy kanaliki
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Zadomowienie
|
muron nie ważyliście Kalinki w domu? My w ruch wzielismy wage kuchenna
![]() Karmisz piersia nadal? Czy dokarmiasz MM? Kurcze ciezko sie pisze jedna reka ![]()
![]() |
#148 |
Rozeznanie
|
Jelly37 - witaj
![]() Dawno mnie nie było bo net mi padł w domu echhhhh ... Dziś nadrabiam zaległości - Muron współczuje tej sytuacji, a jęsli na butli przybiera to dobrze - ja mojego dokarmiam butla, mam system mieszny / piers i butla/ bo mój pokarm nie był dla małego wystarczający i dośc treściwy... anka_bzzz - mój maluszek też jedzie na wizytę kontrolną słuchu ;/ jestem ciekawa co pokaża wyniki - bardzo sie tym martwie - wolałabym żeby nie miał żadnej wady i chciałabym żeby okazało się że to tylko była pomyłak - słyszałam, że te badania zaraz po porodzie słuchu często okazują się błędne i te kontrolne ponoc już pokazują dokładne wyniki i tego sie narazie trzymam i to mnie pociesza ![]() ---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- Czytałam tez forum mam którę rodza dopiero przełom marzec/kwiecień i zainteresował mnie jeden temat szczególnie : wypowiadały sie tam wizażystki na temat wyprawki i składania łóżeczka. Twierdzą w wiekszości, że nie wierzą w zabobony iskładają łóżeczka przed porodem. A wy jak robiłyście i czy wierzycie ???? |
![]() ![]() |
![]() |
#149 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do pokarmu - ja dziś w nocy znowu musiałam (a raczej TŻ musiał) NAN użyć. Mała co chwilę była karmiona i ciągle głodna. Ja nie wiem, co się dzieje. ![]() Mnie wszyscy pocieszają odnośnie tego badania słuchu. Ordynator noworodków powiedziała mi wprost, że sprzęt, którym dysponują jest wątpliwej jakości. No to po co robić takie badanie? Żeby rodziców stresować. Będę musiała 1,5h do Prokocimia jechać z dwumiesięcznym dzieckiem... My łóżeczko złożyliśmy przed. Ok miesiąc. Staram się walczyć z zabobonami, ale moja mama i teściowa wychodzą z założenia - nie zaszkodzi, a po co ryzykować. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
Zadomowienie
|
Hej.
Byłyśmy na spacerku, Sara całą drogę spała a ja zmęczyłam się jakbym co najmniej maraton biegła....owszem szłam dosyć szybko co by sobie kondycję poprawić, ale normalnie zadyyychaa ![]() Dziewczyny jak karmicie swoje Bąble? Jak tylko płaczą czy staracie się zorientować o co im chodzi? Sara ma bardzo wyraźny odruch szukania i jak jest głodna to normalnie macha główką jak szalona ![]() Zaczynam też rozpoznawać kiedy jest śpiąca a kiedy się zwyczajnie w świecie nudzi ![]() Wczoraj od godz. 19 nie chciała spać. Obudziła się, zjadła i oczy wielkie jak cebule. Do północy z nią się bawiłam w kotka i myszkę ![]() A propo staników do karmienia. Możecie mi powiedzieć jak przy karmieniu zachowuje się taki stanik z usztywnianią miseczką? Bo zwykły to ładnie się odpina i można go normalnie odsunąć, a ten usztywniony? Nie przeszkadza po odpięciu? Ach w Rossmannie są pieluszki "2" po 14,99 paczka bodajże 42 szt. Wychodzi coś koło 0,35 gr szt. Bardzo tanio a są fajnie bo na Małej już testowałam......ale to zabrzmiało......
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:46.