święta bez TŻ-ta... To normalne? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-12-22, 15:00   #121
jaksy
Zasiedzenie

Dot.: święta bez TŻ-ta... To normalne?

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
Trochę mniej, tzn. ile? Wiek ma naprawdę wielkie znaczenie w niektórych sytuacjach...
A jego 22 to wcale nie tak znowu dużo - w mojej dalekiej rodzinie sytuacja wygląda tak, że nawet 30-latek 'odejść od stołu' nie może i bite trzy dni w święta spędza z rodziną w czterech ścianach. A to wcale nie jest przypadek odosobniony...
Piszesz o patologiach w podejściu do wychowania dzieci.

Cytat:
Wiem, że wątek dotyczy czegoś innego, ale czy próbowałaś kiedyś naprawić Wasze relacje, czy już całkowicie dałaś za wygraną? To smutne separować się od rodziny - ja co prawda o mojej też nie mam najlepszego zdania, ale po wielu "przebojach" udało nam się jakoś dogadać...
Skoro autorka nie chce, to po co ją zmuszać. Ja jestem zdania, że nie należy utrzymywać na siłę kontaktów z toksycznymi ludźmi, niezależnie czy to znajomi czy rodzina.

Cytat:
Przeczytałam dokładnie i słowa autorki można rozumieć na różny sposób
Ja zrozumiałam w jeden, własciwy sposób.

Cytat:
Niestety, ale są.
I znowu piszesz o patologiach w wychowaniu. Trzeba z nimi walczyć, a nie przytaczać jako pewną oczywistość.

Cytat:
Ma - bardzo wiele. Skoro ona jest obcą osobą dla rodziców faceta, to może nie traktują poważnie tego związku, bo ona ma np. 15 lat. Oczywiście - nic nie usprawiedliwia faceta, który kompletnie się swoją partnerką nie interesuje, ale może ma to jakieś podłoże - w tym wypadku - rodzinne...
Nie ma nic. Jak ja bym miała 15lat i powiedziała w domu, że mam kolegę, którego bardzo lubię, a święta spędza samotnie, na pewno rodzice by mi kazali go zaprosić. Ale to kwestia wychowania.
jaksy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-22, 15:07   #122
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Napisane przez Figure09 Pokaż wiadomość
Chyba trudno żeby dorosły facet prowadzał się z... dzieckiem.
Mam 19 lat, i uważam, że w tym wypadku to nie ma żadnego znaczenia.
22 lata to nie znowu taki wielce dorosły Chociaż to sprawa indywidualna - mój brat ma 27 i nigdy nie nazwę go dojrzałym, dorosłym i poważnym, a o moim narzeczonym od paru lat można coś takiego powiedzieć, chociaż dużo młodszy od niego.

Cytat:
To nie ja się odcięłam od mojej rodziny, tylko oni ode mnie. A naprawiać jakichś chorych relacji, które w niej panują również nie zamierzam, nie chcę mieć więcej z tym nic wspólnego.
Rozumiem.
Ale - to istotne - czy mieszkasz z nimi? No, bo próbuję sobie wyobrazić co sobie myśli Twój facet - jeśli mieszkasz z rodzicami, a oni urządzają święta w domu, to - w opinii faceta - spędzisz te święta z nimi. Ty możesz mówić, że zamkniesz się w innym pokoju, ale on może myśleć swoje i w ogóle nie widzieć w tym problemu.

Poza tym - czy on traktuje Cię poważnie? Dlaczego nie przedstawił Cię rodzicom? Bywałaś u nich na jakichś uroczystościach, typu: imieniny, urodziny, rocznice czy cokolwiek? Oni w ogóle wiedzą, że jesteście parą, czy bywałaś u niego w domu, jako koleżanka? Kurcze, bo to jest naprawdę niewyobrażalna sytuacja, żeby 22 latek nie potrafił postawić się rodzicom w kwestii spotkania z ukochaną. No, chyba, że problem leży gdzieś zupełnie indziej...

---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ----------

Cytat:
Napisane przez jaksy Pokaż wiadomość
Piszesz o patologiach w podejściu do wychowania dzieci.
I co z tego?

Cytat:
Skoro autorka nie chce, to po co ją zmuszać. Ja jestem zdania, że nie należy utrzymywać na siłę kontaktów z toksycznymi ludźmi, niezależnie czy to znajomi czy rodzina.
Oczywiście, że nikogo się nie zmusi, ale 19 lat to - czasami - wciąż głupi, buntowniczy wiek i z czasem ich stosunki mogą się zmienić...

Cytat:
Ja zrozumiałam w jeden, własciwy sposób.
No widzisz - to nic tylko przyklasnąć. Ale dla mnie "nie mam zamiaru" = w przybliżeniu "nie mam ochoty". Ale - jak rozumiem - Twoja "właściwa" interpretacja temu przeczy, tak?

Cytat:
I znowu piszesz o patologiach w wychowaniu. Trzeba z nimi walczyć, a nie przytaczać jako pewną oczywistość.
Przytaczam sytuacje, które zdarzają się w życiu, chcąc w jakikolwiek sposób zrozumieć chłopaka autorki.

Cytat:
Nie ma nic. Jak ja bym miała 15lat i powiedziała w domu, że mam kolegę, którego bardzo lubię, a święta spędza samotnie, na pewno rodzice by mi kazali go zaprosić. Ale to kwestia wychowania.
Ale tu mówimy o sytuacji odwrotnej. Facet w pewnym już wieku [22] chce przyprowadzić do domu gimnazjalistkę, bo "nie ma zamiaru" spędzać świąt z rodziną - jakoś nie spodziewam się, że szereg mamuś przyklasnęłoby takiej sytuacji.
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-22, 15:15   #123
Figure09
Rozeznanie

Nie wiem w czym tkwi problem... Nigdy nie byłam u jego rodziców na żadne imieniny, urodziny czy cokolwiek innego...
Szczerze mówiąc to ostatnio też się zastanawiam, czy jestem przez mojego faceta traktowana na poważnie. Jak przedstawiona nigdy nikomu nie zostałam (nawet jego przyjacielowi), tak zapewne prędko, o ile kiedykolwiek przedstawiona nie zostanę. Może to moja wina, może się mnie wstydzi? Ale coś tu jest nie tak, owszem...

Nie, nie jestem jakąś zbuntowaną nastolatką, która sobie nie radzi z własnymi emocjami, nie mam po prostu zamiaru znowu siedzieć z ludźmi, którzy tylko mnie wyśmiewają i obrażają, bo to żadna przyjemność.
Niestety mieszkam z "rodzicami", nie rozmawiamy w ogóle, wigilii też u nas nie ma.
a nawet niegrzecznie, ale nie będzie mnie oszukiwał.

Figure09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-22, 15:19   #124
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Napisane przez Figure09 Pokaż wiadomość
Nie wiem w czym tkwi problem... Nigdy nie byłam u jego rodziców na żadne imieniny, urodziny czy cokolwiek innego...
Szczerze mówiąc to ostatnio też się zastanawiam, czy jestem przez mojego faceta traktowana na poważnie. Jak przedstawiona nigdy nikomu nie zostałam (nawet jego przyjacielowi), tak zapewne prędko, o ile kiedykolwiek przedstawiona nie zostanę. Może to moja wina, może się mnie wstydzi? Ale coś tu jest nie tak, owszem...
A może on ma inną? No, bo skoro nie przedstawił Cię ani znajomym, ani rodzicom to to naprawdę jakaś kosmiczna sytuacja...

Cytat:
nie mam po prostu zamiaru znowu siedzieć z ludźmi, którzy tylko mnie wyśmiewają i obrażają, bo to żadna przyjemność.
Niestety mieszkam z "rodzicami", nie rozmawiamy w ogóle, wigilii też u nas nie ma.
Znam to doskonale...
A przedstawiłaś mu tę sytuacją tak dokładnie? Żeby miał jasno wyłożone, jak mają wyglądać Twoje święta? Tzn. generalnie jak jesteście parą, to i tak zapewne wie, jakie stosunki Was łączą, no ale... Co on w ogóle na to? Jeśli nie ma innej, to naprawdę typa nie rozumiem, dlaczego jest takim ignorantem...
Stary 2010-12-22, 15:32   #125
Figure
Przyczajenie

Cytat:
A może on ma inną? No, bo skoro nie przedstawił Cię ani znajomym, ani rodzicom to to naprawdę jakaś kosmiczna sytuacja...

Znam to doskonale...
A przedstawiłaś mu tę sytuacją tak dokładnie? Żeby miał jasno wyłożone, jak mają wyglądać Twoje święta? Tzn. generalnie jak jesteście parą, to i tak zapewne wie, jakie stosunki Was łączą, no ale... Co on w ogóle na to? Jeśli nie ma innej, to naprawdę typa nie rozumiem, dlaczego jest takim ignorantem...

Chwilowo jestem zmuszona pisać pod innym nickiem.
Nie wiem czy to możliwe, żeby miał inną... Byliśmy razem na wakacjach, na sylwestra też wyjeżdżamy... Nie zaobserwowałam niczego podejrzanego.... jeszcze.

TŻ wie o wszystkim... Ale jego jedyny komentarz odnośnie mojej sytuacji w domu to "nie wiem jak można żyć z takimi ludźmi" i na tym zawsze się kończy, jak jakiś niewygodny temat to zawsze go zmienia... Ręce mi powoli opadają.
Figure jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-22, 15:38   #126
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Napisane przez Figure Pokaż wiadomość
Chwilowo jestem zmuszona pisać pod innym nickiem.
Nie wiem czy to możliwe, żeby miał inną... Byliśmy razem na wakacjach, na sylwestra też wyjeżdżamy... Nie zaobserwowałam niczego podejrzanego.... jeszcze.
Były mojej przyjaciółki też spędzał z nią w wakacje, ale już w sylwestra wyjechał w ''delegację'' i jego druga też mówiła, że nie ma innej, bo przecież spędzili razem parę dni tu i tam Na Wizażu pełno jest opowieści o tym, jak sobie faceci radzili z kilkoma partnerkami naraz i przez lata nawet się nie zorientowały - niczego nie można wykluczyć. Zwłaszcza, że facet zachowuje się naprawdę niepoważnie i niedojrzale...

Cytat:
TŻ wie o wszystkim... Ale jego jedyny komentarz odnośnie mojej sytuacji w domu to "nie wiem jak można żyć z takimi ludźmi" i na tym zawsze się kończy, jak jakiś niewygodny temat to zawsze go zmienia... Ręce mi powoli opadają.
Nie dziwię Ci się. Widzisz w ogóle sens bycia z kimś takim?
Stary 2010-12-22, 15:44   #127
Figure
Przyczajenie

Cytat:
Były mojej przyjaciółki też spędzał z nią w wakacje, ale już w sylwestra wyjechał w ''delegację'' i jego druga też mówiła, że nie ma innej, bo przecież spędzili razem parę dni tu i tam Na Wizażu pełno jest opowieści o tym, jak sobie faceci radzili z kilkoma partnerkami naraz i przez lata nawet się nie zorientowały - niczego nie można wykluczyć. Zwłaszcza, że facet zachowuje się naprawdę niepoważnie i niedojrzale...

Nie dziwię Ci się. Widzisz w ogóle sens bycia z kimś takim?

Ten facet starał się o mnie 1,5 roku... To ja nie chciałam z nim być, ot tak, bez powodu. I po pół roku miałoby się nagle okazać, że ma inną...?
Stary 2010-12-22, 15:46   #128
jaksy
Zasiedzenie

Cytat:
I co z tego?
To co już pisałam: że patologii nie należy przytaczać jako pewną oczywistość. I jeżeli dorosły, 30-letni mężczyzna (22 też wystarczy) nie chciał albo nie mógł bo mu rodzice zabronili, odejść od stołu przez trzy dni bo taka "tradycja", zostawiając tym samym dziewczynę samą sobie, powinien być u każdej skreślony.

Cytat:
Oczywiście, że nikogo się nie zmusi, ale 19 lat to - czasami - wciąż głupi, buntowniczy wiek i z czasem ich stosunki mogą się zmienić...
Może się zmienią, a może nie. Jak są tak beznadziejne jak autorka opisuje, to obstawiam, że raczej nie (chyba że wydarzy się jakaś tragedia).

Cytat:
No widzisz - to nic tylko przyklasnąć. Ale dla mnie "nie mam zamiaru" = w przybliżeniu "nie mam ochoty". Ale - jak rozumiem - Twoja "właściwa" interpretacja temu przeczy, tak?
Dziękuję, dziękuję Tak. Dla mnie "nie mam zamiaru" = nie mam zamiaru i wskazuje na poważniejsze pobudki niż "w przybliżeniu" (w jakim znowu przybliżeniu?) "nie mam ochoty".

Cytat:
Przytaczam sytuacje, które zdarzają się w życiu, chcąc w jakikolwiek sposób zrozumieć chłopaka autorki.
Gdyby chłopak autorki był w takiej sytuacji, w życiu bym go nie zrozumiała

Cytat:
Ale tu mówimy o sytuacji odwrotnej. Facet w pewnym już wieku [22] chce przyprowadzić do domu gimnazjalistkę, bo "nie ma zamiaru" spędzać świąt z rodziną - jakoś nie spodziewam się, że szereg mamuś przyklasnęłoby takiej sytuacji.
No właśnie mówimy o sytuacji podobnej, tylko odwrotnej w sensie płci. Nie wiem zatem skąd wytrzasnęłaś że dorosłyb chłop chce przyprowadzić do domu gimnazjalistkę Tym bardziej, że nie znałaś ich wieku, a w wypowiedzi autorki w żadnym miejscu nie na to nie wskazywały. Zresztą, teraz kiedy ich wiek jest znany, przestańmy maglować ten bezsensowny argument romansu z lolitką.

A 22 latek to powinien być dorosły, samodzielny - owszem często nie finansowo - ale przynajmniej intelektualnie MĘŻCZYZNA.
Stary 2010-12-22, 15:53   #129
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Napisane przez jaksy Pokaż wiadomość
To co już pisałam: że patologii nie należy przytaczać jako pewną oczywistość. I jeżeli dorosły, 30-letni mężczyzna (22 też wystarczy) nie chciał albo nie mógł bo mu rodzice zabronili, odejść od stołu przez trzy dni bo taka "tradycja", zostawiając tym samym dziewczynę samą sobie, powinien być u każdej skreślony.
Dla mnie to też nie jest normalnie.

Cytat:
Może się zmienią, a może nie. Jak są tak beznadziejne jak autorka opisuje, to obstawiam, że raczej nie (chyba że wydarzy się jakaś tragedia).
Oby ułożyło się tak, jak sobie życzą...

Cytat:
Dziękuję, dziękuję Tak. Dla mnie "nie mam zamiaru" = nie mam zamiaru i wskazuje na poważniejsze pobudki niż "w przybliżeniu" (w jakim znowu przybliżeniu?) "nie mam ochoty".
No cóż... W takim razie sugeruję się nieco otworzyć i zamiast czytać słowa wyłącznie dosłownie, pobawić się nieco z synonimami i metaforami

Cytat:
No właśnie mówimy o sytuacji podobnej, tylko odwrotnej w sensie płci. Nie wiem zatem skąd wytrzasnęłaś że dorosłyb chłop chce przyprowadzić do domu gimnazjalistkę
Wspomniałam o przykładowej sytuacji on - 22, ona - 15. Tę sytuację podchwyciłaś i - mówiąc, że wiek nie ma nic do rzeczy - sama wspomniałaś o 15-latce. A ponieważ miałam na myśli sytuację odwrotną, to ją odwróciłam. Ale - jak widać - Twoje zmysły interpretacyjne nie sięgają tak głęboko.

Cytat:
A 22 latek to powinien być dorosły, samodzielny - owszem często nie finansowo - ale przynajmniej intelektualnie MĘŻCZYZNA.
To prawda. Niestety - wielu facetów nigdy nie wychodzi spod spódnicy mamusi...
Stary 2010-12-22, 15:54   #130
Figure
Przyczajenie

Jaksy, dzięki za zrozumienie.
Chyba muszę się poważnie zastanowić nad tym, co w tym związku jest nie tak i dlaczego jest tak a nie inaczej. Nawet nie wiem jak mam z nim rozmawiać, totalną pustkę mam w głowie na obecną chwilę, a zanosi się że zaraz u mnie będzie... Znowu będę siedzieć i udawać że się nic nie dzieje.,,
Stary 2010-12-22, 15:58   #131
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Znowu będę siedzieć i udawać że się nic nie dzieje.,,
I to jest taka znakomita metoda?
Nie udawaj, że nic się nie dzieje, nie milcz i nie każ mu się domyślać, że coś jest nie tak. Powiedz wprost, co Ci się nie podoba i co czujesz w związku z jego zachowaniem.
Może jak wreszcie poważnie porozmawiacie, coś się ruszy...
Stary 2010-12-22, 16:03   #132
Figure
Przyczajenie

No metoda wiem, że świetna nie jest... Spróbuję z nim pogadać dziś albo jutro... Nie wiem czy cokolwiek z tego wyniknie poza kłótnią (jak zwykle), ale zobaczymy.
Stary 2010-12-22, 16:08   #133
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
No metoda wiem, że świetna nie jest... Spróbuję z nim pogadać dziś albo jutro... Nie wiem czy cokolwiek z tego wyniknie poza kłótnią (jak zwykle), ale zobaczymy.
Nie próbuj, nie odkładaj, tylko zrób to.

On Cię nie szanuje, nie liczy się z Tobą, nie traktuje Cię poważnie - zasługuje na kopnięcie w zad i zniknięcie z Twojego życia, ale skoro kiedyś mu tak bardzo zależało i skoro Tobie zależy to walcz o to. Postaw sprawę jasno, powiedz co Cię boli - nie można siedzieć biernie i czekać, aż chłopa olśni. Skąd ma wiedzieć, co Cię gryzie i niepokoi, co Ci nie pasuje i co jest dla Ciebie niezrozumiałe, jeśli wolisz to przemilczeć?
Stary 2010-12-22, 16:14   #134
Figure
Przyczajenie

Cytat:
Nie próbuj, nie odkładaj, tylko zrób to.

On Cię nie szanuje, nie liczy się z Tobą, nie traktuje Cię poważnie - zasługuje na kopnięcie w zad i zniknięcie z Twojego życia, ale skoro kiedyś mu tak bardzo zależało i skoro Tobie zależy to walcz o to. Postaw sprawę jasno, powiedz co Cię boli - nie można siedzieć biernie i czekać, aż chłopa olśni. Skąd ma wiedzieć, co Cię gryzie i niepokoi, co Ci nie pasuje i co jest dla Ciebie niezrozumiałe, jeśli wolisz to przemilczeć?
Masz rację... Postaram się w końcu przełamać.
Stary 2010-12-22, 16:17   #135
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Masz rację... Postaram się w końcu przełamać.
Powodzenia! Dojrzała rozmowa naprawdę może zdziałać cuda...
Stary 2010-12-22, 18:14   #136
jaksy
Zasiedzenie

Cytat:
No cóż... W takim razie sugeruję się nieco otworzyć i zamiast czytać słowa wyłącznie dosłownie, pobawić się nieco z synonimami i metaforami
Nie bawię się w nadinterpretacje i psychoanalizy. Odnoszę się do konkretów i jak widać, mój tok myślenia potwierdził się w postach autorki.

Cytat:
Wspomniałam o przykładowej sytuacji on - 22, ona - 15. Tę sytuację podchwyciłaś i - mówiąc, że wiek nie ma nic do rzeczy - sama wspomniałaś o 15-latce. A ponieważ miałam na myśli sytuację odwrotną, to ją odwróciłam. Ale - jak widać - Twoje zmysły interpretacyjne nie sięgają tak głęboko.
Od początku twierdziłam, że wiek nie ma nic do rzeczy, jeszcze zanim wzięłaś udział w tej dyskusji. Oczywiście nie założyłam, że pisze do nas 15-letnia lolitka, a Ty, nie wiedzieć czemu, tak. Cały czas piszesz o patologiach Zresztą, autorka już parokrotnie sprostowała kwestię wieku (i znowu wbrew Twojej pokrętnej interpretacji), więc nie wiem czemu ciągniesz tą bezsensowną dyskusję. I hamuj nieco słownictwo, bo ja Ciebie nie obrażam W tym momencie kończę polemikę bo: 1. nie wnosi nic do tematu, 2. nudzi mnie już, 3. jej poziom spadł, a ja nie dyskutuje z ludźmi którzy zamiast argumentować, obrażają współrozmówcę.

Figure
Powiedz mu to co nam, że jest Ci cholernie przykro i że Cię bardzo zawiódł. Powodzenia.

Edytowane przez jaksy
Czas edycji: 2010-12-22 o 18:28
Stary 2010-12-22, 20:05   #137
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Jaksy, dzięki za zrozumienie.
Chyba muszę się poważnie zastanowić nad tym, co w tym związku jest nie tak i dlaczego jest tak a nie inaczej. Nawet nie wiem jak mam z nim rozmawiać, totalną pustkę mam w głowie na obecną chwilę, a zanosi się że zaraz u mnie będzie... Znowu będę siedzieć i udawać że się nic nie dzieje.,,
Odpowiedziałam na pytanie wątku, a teraz odniosę się do Twojej sytuacji.
Jeśli mieszkacie w tym samym mieście, lub względnie blisko, tj. 100-150 km, to z całą stanowczością uważam, że facet zachowuje się jak kompletny burak.
Zdaje sobie sprawę z tego, że spędzisz święta sama, a mimo to zachowuje się jak skończony egoista. Dla mnie to niepojęte.
I szczerze powiedziawszy, dziwię się, że jego rodzina nie zainteresuje się tym, jak spędzasz święta. Moi rodzice wiedzą, że TŻ ma kilkaset km do siebie, ma kochającą rodzinę, a mimo to zawsze pytają i zapraszają.

Nie zastanawiaj się, tylko porozmawiaj z nim od serca.
wika82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-22, 20:06   #138
ricca166
Wtajemniczenie

Jesteśmy z TŻ prawie 2 lata i dopiero w tym roku razem spędzimy Wigilię.Ja bym nawet nie wpadła na to,żeby go zaprosić szczerze mówiąc,bo to dla mnie bardzo intymne,często przy składaniu życzeń płaczemy,ale moja babcia od taty strony go zaprosiła (godzinę wcześniej jest Wigilia u niego,a u mnie godzinę później) i takim cudem idziemy na 3 Wigiie w odstępach co godzinę na 3 różnych końcach miasta.Zobaczymy co wyjdzie z tej bieganiny hehe.
A 1 Dnia Śwąt spędzamy i tak razem ,bo u mnie tego dnia jest pewne święto rodzinne i po prostu tak musi być .
A tak wogóle Wesołych Świąt wszystkim!
ricca166 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-22, 20:22   #139
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Oczywiście nie założyłam, że pisze do nas 15-letnia lolitka, a Ty, nie wiedzieć czemu, tak.
Gdzie, że niby?
Pisząc, że wiek ma znaczenie przytoczyłam hipotetyczny przykład, że gdyby 22-latek zadawał się z 15-latką mogłoby być zrozumiałe, dlaczego ukrywa związek z nią.

Cytat:
I hamuj nieco słownictwo, bo ja Ciebie nie obrażam
Przepraszam: gdzie niby moje słownictwo jest obraźliwe?

Cytat:
3. jej poziom spadł, a ja nie dyskutuje z ludźmi którzy zamiast argumentować, obrażają współrozmówcę.
Przecież nikt Ci nie każe dyskutować z samą sobą...
Ale okej, rozumiem - wykraczamy poza temat, więc zakończmy. W razie co - zapraszam na PW

Cytat:
Figure
Powiedz mu to co nam, że jest Ci cholernie przykro i że Cię bardzo zawiódł.
Otóż to.
Mam nadzieję, że facet zrozumie, jak głupio się zachował...
Stary 2010-12-22, 20:54   #140
Figure
Przyczajenie

O dziwo w sumie sam poruszył temat dzisiaj. Powiedział, że w drugi dzień świąt nigdzie nie jedzie, więc przyjedzie po południu do mnie. Dziwna odmiana. Ciekawe tylko, czy mu się przypadkiem nie odwidzi...
Stary 2010-12-22, 21:26   #141
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
O dziwo w sumie sam poruszył temat dzisiaj. Powiedział, że w drugi dzień świąt nigdzie nie jedzie, więc przyjedzie po południu do mnie. Dziwna odmiana. Ciekawe tylko, czy mu się przypadkiem nie odwidzi...
Nie snuj czarnych scenariuszy - skoro już się umówił, to nie powinno mu się odwidzieć
Trzymam kciuki!
Stary 2010-12-22, 21:41   #142
Figure
Przyczajenie

Cytat:
Nie snuj czarnych scenariuszy - skoro już się umówił, to nie powinno mu się odwidzieć
Trzymam kciuki!
Dzięki. Okaże się dopiero w niedzielę, od razu mi lepiej że się Wam tutaj wygadałam.
Stary 2010-12-26, 00:52   #143
Moii
Raczkowanie

GG do Moii

Podepnę się ze swoim pytankiem, bo widzę, że część z Was ma już doświadczenie we wspólnych wigiliach Mam problem, jak w przyszłości spędzać Święta (szczególnie wigilię), u TŻ jest zawsze dużo osób na święta, a u mnie, jeśli nie przyjadę, rodzice będą spędzać wigilię samotnie. Nasze rodziny dzieli zbyt duża odległość, by "wozić się" w trakcie świąt. Każde z nas chce zobaczyć swoją rodzinę, więc wariant spędzania świąt raz u mnie, raz u niego mógłby się sprawdzić, gdyby nie moi rodzice, świętujący tylko we dwoje. Rozumiem, że TŻ chce spędzać święta również u siebie, ale jego rodzice, w przeciwieństwie do moich, zawsze mają przy stole sporo osób. Dodam, że nie ma możliwości, żeby moi rodzice przyjechali na święta do rodziny TŻ. Pomóżcie, bo TŻ odwleka rozwiązanie problemu na później, uważa, że nie ma się czym zamartwiać.
Moii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-26, 11:22   #144
miriuri
Raczkowanie

Ja bym nie zostawiła rodziców, żeby spędzali Wigilię samotnie. Ale naprawdę się nie da przejechać do drugiej rodziny w ciągu świąt? Mam na myśli, mieszkacie za granicą? Bo nawet jeżeli Twoja rodzina i rodzina TŻ mieszkają na dwóch różnych końcach Polski, to czemu nie spędzić Wigilii z Twoimi rodzicami, wsiąść w pociąg i na następny dzień zajechać do TŻ? Pewnie, że to męczące, ale chyba lepsze to, niż albo zostawić rodziców samych, albo zmuszać TŻ, żeby nie zobaczył swojej rodziny przez całe święta. Zwłaszcza, że argument "oni mają sporo osób" jest bezsensowny i bez znaczenia - nie zmienia to faktu, że to jego rodzice, a on jest ich synem, a nie tylko kolejną osobą wśród wielu.

Edytowane przez miriuri
Czas edycji: 2010-12-26 o 11:24
miriuri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-26, 15:27   #145
Ginger1989
Raczkowanie

Moim zdaniem wigilię wspólną spędza się raczej dopiero po ślubie. Mimo wszystko związek to związek, ale nie jesteście rodziną, rodzinę każdy ma swoją, do momentu pobrania się, wtedy rodziny się łączą i jak najbardziej może być mowa o wspólnych świętach. Chociaż nie ukrywam że chętnie spędziłabym święta z TŻ zamiast z rodziną...

Razem od 31.03.2010
Zaręczeni od 13.06.2013
1.08.2015 Nasz wielki dzień

Ginger1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-26, 18:31   #146
makeupnotwar
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ginger1989 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem wigilię wspólną spędza się raczej dopiero po ślubie. Mimo wszystko związek to związek, ale nie jesteście rodziną, rodzinę każdy ma swoją, do momentu pobrania się, wtedy rodziny się łączą i jak najbardziej może być mowa o wspólnych świętach. Chociaż nie ukrywam że chętnie spędziłabym święta z TŻ zamiast z rodziną...
a widzisz, sama sobie przeczysz
np my bez ślubu, ale mieszkamy ze sobą itp i jesteśmy razem kupę czasu. jakby tego było mało, obydwoje nie znosimy wigilii. co ja bym oddala za anty-święta z pizzą i ciastem zamiast ryby i makowca i po prostu odpoczywanie z TŻtem...

makeupnotwar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-26, 19:12   #147
201803300917
Konto usunięte

Cytat:
hmm a jak ktoś nigdy nie planuje ślubu? to nigdy nie stworzy z partnerem rodziny?
201803300917 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-27, 10:18   #148
Ginger1989
Raczkowanie

Nie no spoko oczywiście każdy może robić co chce, święta z pizzą i TŻtem na pewno są bardzo fajną perspektywą, która w moim przypadku by się jednak raczej nie sprawdziła,( zresztą tak swoją drogą to na codzień jem tyle pizzy że w święta jednak preferuję barszcz z uszkami ) O tym, że ktoś może nie planować ślubu nie pomyślałam, bo sama o nim marzę od dzieciństwa i wypadło mi z głowy że może nie każdy podziela to marzenie ;-)
Nie uważam że spędzanie świąt z TŻ jest złe. Ja bym bardzo chciała ze swoim spędzić, bardzo. Święta są dla mnie co roku smutne, jestem sama z mamą, poza nią nie mam rodziny i naprawdę chętnie bym zamiast siedzieć z nią siedziała albo wyjechała gdzieś z TŻ,ale nie zostawię jej samej przecież, a TŻta mama ma już 65 lat i jest schorowana on jej nie zostawi żeby spędzić święta ze mną. Jak się pobierzemy sytuacja zapewne się zmieni, chociaż obawiam się że to jeszcze pare latek minie i jeszcze kilka takich świąt z mamą będę musiała przeżyć. Mimo wszystko jest to dla mnie perspektywa niosąca nadzieję. A jeśli ktoś wcześniej ma możliwość spędzić święta razem to zazdroszczę. U mnie to było by to niestety źle widziane ze względu na sytuację rodzinną.

Razem od 31.03.2010
Zaręczeni od 13.06.2013
1.08.2015 Nasz wielki dzień

Edytowane przez Ginger1989
Czas edycji: 2010-12-27 o 10:20
Ginger1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-27, 11:02   #149
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Święta są dla mnie co roku smutne, jestem sama z mamą, poza nią nie mam rodziny i naprawdę chętnie bym zamiast siedzieć z nią siedziała albo wyjechała gdzieś z TŻ,ale nie zostawię jej samej przecież, a TŻta mama ma już 65 lat i jest schorowana on jej nie zostawi żeby spędzić święta ze mną. Jak się pobierzemy sytuacja zapewne się zmieni, chociaż obawiam się że to jeszcze pare latek minie i jeszcze kilka takich świąt z mamą będę musiała przeżyć. Mimo wszystko jest to dla mnie perspektywa niosąca nadzieję. A jeśli ktoś wcześniej ma możliwość spędzić święta razem to zazdroszczę. U mnie to było by to niestety źle widziane ze względu na sytuację rodzinną.
Rozumiem, że jak już przekroczycie "magiczną granicę" i się pobierzecie, to zostawienie mamy samej już nie będzie "źle widziane"? Już będzie pretekst, żeby nie musieć z nią siedzieć ["przeżyć" jej towarzystwo]?
Ten ślub to naprawdę jakieś sztuczne wyznaczanie granic. Rozumiem, jakby któraś napisała, że dopiero jak zamieszkają razem, to taka wigilia we dwoje, ale kwestii ślubu jakoś "nie ogarniam" (jak to się mówi). My w święta spędzamy trochę czasu u TŻ-ta, trochę czasu u mnie i jakoś udaje nam się nie być w te dni osobno
Stary 2010-12-27, 11:49   #150
ssnn
Rozeznanie

Cytat:
Rozumiem, że jak już przekroczycie "magiczną granicę" i się pobierzecie, to zostawienie mamy samej już nie będzie "źle widziane"? [...]Ten ślub to naprawdę jakieś sztuczne wyznaczanie granic.

A jak ludzie w ogóle ślubu nie wezmą i dzieci im się urodzą, to pewnie chłopcy powinni spędzać święta z rodziną ojca, a dziewczynki - matki.
ssnn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości