![]() |
#121 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach - część 2
Niestety, nic więcej o niej nie wiem.
Jakoś nie miałam czasu bliżej się przyjrzeć tej firmie. Po części może też nie chciałabym się dowiedzieć czasem, że testują karmę w "nieodpowiedni" sposób, bo jednak karma ma przyzwoity skład i cenę. Gdybym musiała przestać ją kupować, to byłoby niefajnie. Ale skoro podjęłaś ten temat, to chętnie się dowiem, jakie podejście do sprawy testowania ma producent ![]() Cytat:
Przecież to chyba oczywiste, że dają tę karmę do próbowania zwierzętom i że nie o takie testy Ci chodziło. Trochę bezczelna ta odpowiedź producenta:/ Myślę jednak, że dla dobrego zrozumienia (zwłaszcza, że pytasz niepolską firmę) warto zapytać się, w jaki sposób testują karmę na zwierzętach. Choć na pytanie, czy testują, też powinny udzielić jasnej odpowiedzi. Dziewczyny, co sądzicie o kupowaniu produktów Alterry? Pamiętam wątpliwości wokół niej, ale kilka nowych produktów pojawiło się w Rossmannie. Dzisiaj miałam dylemat i ostatecznie kupiłam, ale pomyślałam, że Was zapytam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
A właśnie co z firmami rossmanowymi, podobno nie testują. Nie znalazłam jeszcze rzetelnych informacji.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#123 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Ja Alterry nie kupuję. Jedynie gdybym miała wybór między Alterrą a testowanym produktem Rossmanna, to kupiłabym Alterrę. Napisałam już pod poprzednim cytatem jak sama podchodzę do kupowania Alterry.
![]() |
#124 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Na pewno poczytam więcej o diecie BARF, choć kilka kwestii na pierwszy rzut oka mi się w niej nie podoba. Może jednak zmienię zdanie ![]() Wiadomo, że każdy chce dla swoich zwierząt jak najlepiej, ale myślę, że żeby być w 100% pewnym, że to, co sami jemy i co podajemy zwierzętom jest zdrowe, trzeba mieć gospodarstwo, hodować zwierzęta i uprawiać (co najmniej) ogródek. Chatul, dziękuję za odpowiedź ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Rozeznanie
|
karmy to coś jak pasztety <tylko owiele lepsza wersja> zawsze mogą być niespodzianki w środku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#126 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Na opakowaniu karmy Acana (nie pamiętam już czy dla psa, czy dla kota), którą kiedyś kupowałam było napisane, że mięso w niej pochodzi z kurczaków hodowanych na świeżym powietrzu (zapomniałam jak się na to fachowo mówi) => hodowla ekonomiczna. Śmiałam się wtedy, że to mięso jest lepszej jakości niż to które kupujemy w Polsce w sklepie (karma pochodzi chyba z Kanady). No, wiadomo, że nie możemy powiedzieć, co dokładnie jest w karmie ![]() Chyba, że ktoś zna sprawdzonego producenta, który nie testuje karmy na zwierzętach i rzeczywiście dba o to, żeby karma była dobrej jakości? Znalazłam wątek, w którym można znaleźć sporo argumentów przeciwnych BARFowi: http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?f=6&t=1149 Nie piszę, że ja się z tymi argumentami zgadzam, jednak częste podawanie kości psom zdecydowanie mi się nie podoba (wypowiada się na ten temat nawet weterynarz). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Raczkowanie
|
znacie jakiś żel do mycia ciała do skóry z grzybicami/infekcjami itp? dotychczas używałam lubexu ale jest z firmy farmaceutycznej więc odpada...
chodzi o to żeby był antybakteryjnby a jednocześnie bardzo łagodny |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#128 |
Przyczajenie
|
Sorry za off topic. Pies pochodzi od wilka-drapieżnika, nie od świni. Nie jest wszystkożerny. Karmienie go tanim zbożem z niewielkim dodatkiem białka (nie wiesz skąd pochodzi -może to być jakiś padły Azorek zmielony z obrożą) i prowadzi do szybkiego starzenia się organizmu. Podobnie jest z człowiekiem - jedząc biały chleb, puszowane jedzenie - sam się prosi o choroby.
Weterynarze, za którymi stoją koncerny typu Royal Canin, Eukanuba są przeciwni BARFowi. Im więcej ludzi ją stosuje, tym mniej kasy ze sprzedaży karm. Wg mnie, wmówienie ludziom przez koncerny produkujące karmę, że te kulki są idealne dla waszego zwierzaka jest majstersztykiem marketingu. o BARF-ie mozna poczytać na dogomanii w dziale żywienie, mają też jadłospisy. Karmię BARFem 3 duże psy. Kosztuje mnie to max. 350 zł (wliczając suple, witaminy, zabawki). Karmiłam Royal Canin albo Acana -700zł (sama karma). Dwukrotnie więcej. |
![]() ![]() |
![]() |
#129 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#130 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#131 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dopiero teraz sprawdziłam. Już jakiś czas nie kupowałam tej karmy, głównie z uwagi na podwyżkę jej ceny. Dla mnie cena 319zł za dwa 13,5 kg worki (zwykle jednak worki są 15kg) jest nie do przyjęcia (Acana senior; sprawdziłam cenę w sklepie, gdzie zwykle kupuję karmę). Zdecydowałam jednak, że poszukam dla psa lepszej składowo karmy niż Brit. Myślę nad Arionem Premium ![]() Edit: Za to ciasteczka zamiawiam z Boscha i wiem, że producent jest cruelty free ![]() Edytowane przez malgosia86 Czas edycji: 2011-02-02 o 12:09 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chtela bych se zeptat jestli vase vyrobky jsou testovane na zviratech? A jak? S pozdravem Nie odpowiadam do końca za poprawność gramatyczną ![]()
![]() |
#133 |
Raczkowanie
|
Znacie może dobrą karmę suchą cruelty-free dla kotów?
Ja swojej kotce podaję Leonardo, jest co prawda napisane na opakowaniu, że mięso pochodzi właśnie z hodowli 'na wolnym powietrzu', ale nigdzie nie mogę się doszukać czy testują czy nie... Któraś z Was jest może w tym temacie bardziej zorientowana?
You worry 'bout the wrong things, wrong things . . . *sprawdz czy uzywasz kosmetykow przyjaznych dla zwierzat ! https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287 *podyskutuj z nami ! https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=115749 Never take life too seriously-nobody gets out alive anyway !
|
![]() ![]() |
![]() |
#134 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, śpieszę wam donieść, że wyczytałam na stronie Pety, iż zmęczony ciągłym nękaniem Unilever obiecał całkowicie zakończyć testowanie na zwierzakach czegokolwiek związanego z produkcją herbat (a do nich należy Lipton). Oczywiście, Lipton w dalszym ciągu nalezy do Unilevera, a oni wciąż testują inne produkty, ale moim zdaniem jakiś sukces to to jest
![]() Link do artykułu: http://www.peta.org/b/thepetafiles/a...mal-tests.aspx O i na dole strony wyczytałam też, że poza Twinings, cruelty -free jest także Luizianne i Welch, ale głowy sobie nie dam uciąć czy one są do kupienia w Polsce. Natomiast dla mnie to bardzo pomocna wiadomość, może komuś innemu też się przyda.
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2011-02-03 o 03:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#135 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
"Karmy: Acana, Almo Nature, Drogerie Markt (Dein Bestes), AMI*, Applaws, Bosch/Sanabelle, Butchers, Koebers, Yarrah#". Cytat:
![]() Ale zawsze to coś...
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#137 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#138 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wczoraj szukałam trochę informacji o karmach i znalazłam na jakimś zagranicznym forum wpis, że Acana i Orijen (ten sam producent) nie testują na zwierzętach w okrutny sposób. Ich testowanie polega na tym, że trzymają psy i robią im badania, np. moczu. Ale nie dzieje im się przy tym krzywda. Dziwi mnie tylko to, że Acana i Orijen, chociaż są firmami kanadyjskimi, to nie ma ich na liście PETY, jeżeli naprawdę są cruelty free ![]() Sama też dawałam kotu Acanę ![]() O składach karmy Boscha czytałam raczej złe opinie - że jest słabej jakości. Na pewno dla psów są karmy bio Boscha - może one są lepszej jakości. Jest jeszcze karma wegetariańska dla kotów (chyba Ami?). Jednak budzi sporo kontrowersji, bo wiele osób uważa, że nie powinno się karmić kota, nie podając mu w ogóle mięsa. Ogólnie to nie jest łatwo znaleźć na polskim rynku karmę crulety free, a jeszcze taką, która miałaby przystępną cenę i jednocześnie dobry skład to prawie graniczy z cudem ![]() Wczoraj napisałam do Brita po angielsku (weszłam na angielską wersję strony i szkoda, że w Polsce nie są dostępne wszystkie ich produkty, bo wyglądają fajnie) - zapytałam po prostu czy testują karmy na zwierzętach. Jeśli to inteligentni ludzie, to zrozumieją, o co mi chodzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#139 |
Raczkowanie
|
Unilever produkuje też herbatę Sagę... a reklama iście przypomina produkt polski... i to nawiązanie do rodziny...
Ostatnio moją uwagę zwróciła reklama pampersów "jedna paczka, jedna ratująca życie szczepionka", zawsze po tym zdaniu nasuwa mi się pytanie "a ile zabitych zwierząt"? Może i jestem jakaś nieczuła, ale naprawdę nie wzrusza mnie ta cała akcja ze szczepionkami. Po prostu jak sobie pomyślę ile niewinnych zwierząt musi zginąć by powstała paczka pampersów to mam dreszcze. A poza tym zawsze wzbiera we mnie złość, że oni się tam mnożą bez tołku i potem biedują, że choroby, umieralność. No kurcze, ja gdybym wiedziała, że nie mam szans zapewnić dziecku nic, to bym go nie robiła. Wybaczcie uwagi, ale tak to odczuwam. Wielokrotnie byłam atakowana za takie poglądy, ale mnie po prostu ludzka krzywda nie wzrusza, no nie umiem się rozpłakać i już...
#140 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tisane do tej pory mi nie odpisało, więc balsam wędruje na moją czarną listę. A co z kosmetykami Fenjal? I firmą Global Pollena (należy do Global Cosmed)? Chyba jakiś czas temu pisała któraś do nich maila - wiadomo coś? Mają Kreta (teraz w rossmannie w promocji nowy Kret Bio), Bobini, Apart, Malwę.
![]() |
#141 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
'Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem.' Schopenhauer Fajnie, że wzrusza nas zwierzęca krzywda, ale ja ją pojmuję jako krzywdę bezbronnych. A dzieci czy starcy, ofiary wojny i przemocy - oni też są bezbronni. Dziewczyny, zastanówcie się nad tym bo aż mi się włosy zjeżyły na głowie.
![]() |
#142 |
Raczkowanie
|
malgosia86 Jeżeli chodzi o cenę, to do 200-250 zł za ok 10kg karmy jestem w stanie zapłacić. Zauważyłam diametralną zmianę jak przeniosłam Heidi z RC na Leonardo, a 7,5 kg wystarcza na pół roku, więc nie wydaję z drugiej strony aż tak wiele (7,5kg=164zł).
Niestety, boję się, że Orijen nie będzie dla niej dobry. Z tego co zauważyłam, jak karma ma za małe granulki zamiast przeżuwać, ona je połyka, co skutkuje od razu sensacjami żołądkowymi, dławieniem i w następstwie wymiotami. Słyszałam właśnie, że Orijen jest bardzo drobną karmą, a znając cudownych listonoszy PP, nie będą uważać na paczkę co może zmienić małe kawałki w proch... ![]() Pozostaje mi poszukać, napiszę do Leonardo maila, z tego co wiem, są niemiecką firmą i zobaczymy. Spróbuję też z Taste Of The Wild, podobno ma dobry skład, nic się nie powinno stać jak napiszę. Mam tylko nadzieję, że będą na tyle inteligentni i domyślni, że nie zareagują głupią odpowiedzią, nie ważne jak absurdalnie by to dla niektórych nie brzmiało w stosunku do karmy ![]()
You worry 'bout the wrong things, wrong things . . . *sprawdz czy uzywasz kosmetykow przyjaznych dla zwierzat ! https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287 *podyskutuj z nami ! https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=115749 Never take life too seriously-nobody gets out alive anyway !
|
![]() ![]() |
![]() |
#143 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Potem osoby ktore zwierzeta tylko lubia, lub akceptuja ale nie maja do nich wiekszych uczuc atakuja tych kochajacych i walczacych o prawa zwierzat i rozpoczyna sie wojna pod tytulem czy pomaganie zwierzatom jest tak samo czy mniej szlachetne niz pomaganie ludziom. Wlasnie ostatnio naczytalam sie na pewnym forum o tym wartosciowaniu i przeraza mnie, ze ludzie nie potrafia pogodzic milosci dla ludzi i zwierzat i dziala to w obie strony... Co do Pampersow i finansowania szczepionek to ja odbieram to jako oblude, poniewaz robia to dla reklamy, na szczescie przy okazji(o ile jest prawda, ze te szczepionki sa finansowane) ratuja zycie. Chcialabym jednak, zeby ratowali ludzkie zycie i jednoczesnie nie poswiecali zwierzecego ale to jeszcze daleka droga. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#145 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Twarz raczej można nimi myć, ale pewna nie jestem. Cytat:
![]()
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nikogo się nie przekona, używając podobnych argumentów. Ludzie bardzo często kojarzą wszelkiej maści 'obrońców (czy miłośników) zwierząt' z oszołomami, którzy za nic mają ludzkie życie a nad nie przekładają życie ślimaków. To stereotyp, ale chyba nie chcemy go utwierdzać. Nie chcę rozwijać nieprzyjemnego tematu, ale to ważne, wyobraźmy sobie osobę 'wahającą się', która wchodzi na ten wątek by dowiedzieć się czegoś i czyta takie opinie... ja bym się zniechęciła.
![]() |
#147 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Leonardo mojemu kotu nie podeszło, nie był zbyt chętny do jedzenia i były po tym sensacje żołądkowego (piszę o suchym).Był tez taki czas, że dawałam mu chrupki z Ariona. Wcinał puszki z Leonardo i Animondy. Może jeszcze spróbowałabyś Brit Care? Czekam na odpowiedź od nich ![]() Karma dla psów jest w porządku. Można dostać Brita (tańsza) i Brita Care (droższa wersja) - z karmą dla kotów jest identycznie. Nie szukałam jednak żadnych opinii na temat tej karmy dla kotów Cytat:
Dla mnie to chwyt marketingowy. Bo ile oni w rzeczywistości przeznaczą na szczytny cel z jednej butelki wody/ jednej paczki Pampersów? Co najwyżej kilka gorszy. To już lepiej wpłacić pieniądze, nawet niewielkie, na konto organizacji kupującej szczepionki, a pampersy czy wodę wybierać taką, jaką się chce ![]() Edytowane przez malgosia86 Czas edycji: 2011-02-03 o 20:34 Powód: poprawka |
||
![]() ![]() |
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#149 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#150 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ludzie mogą pomyśleć, że wybiorą tę droższą wodę, bo w ten sposób komuś pomogą (dla przykładu). A w rzeczywistości może okazać się, że bardziej pomogą kupując tańszą wodę, a różnicę między nią a wodą przekażą na konto PAHu. Nie chodzi mi o to, żeby po kupnie każdej butelki wody, robić przelewy dla PAHu, tylko o sam sposób myślenia ![]() Dzięki takim kampaniom w głowach konsumentów rodzi się obraz producent wody mineralnej=dobra, pomagająca innym firma. A przecież tak nie musi być w rzeczywistości. Dlatego taka idea mi się nie podoba. Uważam, że dla dużych producentów na pierwszym miejscu jest zysk, a nie pomaganie ludziom. Gdyby sami nie mieli z tego sporego zysku (nawet niekoniecznie wprost w postaci zwiększenia zysków), nie chcieliby w takiej kampanii uczestniczyć. W ogóle jeśli chodzi o pomoc innym, to myślę, że najlepiej jest wpłacać pieniądze na konto (sprawdzone oczywiście i wtedy, gdy mamy taką możliwość). Np. od SMSów trzeba płacić VAT, a jeśli można przekazać całość kwoty na pomoc, to czemu tego nie zrobić? Poza tym mogę sama wybrać komu pomagam. Ale to tylko moje zdanie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:35.