Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach - część 2 - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-01, 19:19   #121
malgosia86
Zadomowienie

Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach - część 2

Cytat:
Napisane przez agatri Pokaż wiadomość
tak tak o tą wiesz coś o niej więcej?
Niestety, nic więcej o niej nie wiem.
Jakoś nie miałam czasu bliżej się przyjrzeć tej firmie. Po części może też nie chciałabym się dowiedzieć czasem, że testują karmę w "nieodpowiedni" sposób, bo jednak karma ma przyzwoity skład i cenę. Gdybym musiała przestać ją kupować, to byłoby niefajnie.
Ale skoro podjęłaś ten temat, to chętnie się dowiem, jakie podejście do sprawy testowania ma producent
Cytat:
raz jak się zapytałam po polsku jednej firmy czy testują to odpisali mi czy mają rozumieć w taki sposób jakby ktoś sieich spytał czy schabowy jest testowany na ludziach więc wolę inaczej formułować pytania do takich firm
Wiadomo, ze są testy i testy.
Przecież to chyba oczywiste, że dają tę karmę do próbowania zwierzętom i że nie o takie testy Ci chodziło. Trochę bezczelna ta odpowiedź producenta:/

Myślę jednak, że dla dobrego zrozumienia (zwłaszcza, że pytasz niepolską firmę) warto zapytać się, w jaki sposób testują karmę na zwierzętach. Choć na pytanie, czy testują, też powinny udzielić jasnej odpowiedzi.

Dziewczyny, co sądzicie o kupowaniu produktów Alterry? Pamiętam wątpliwości wokół niej, ale kilka nowych produktów pojawiło się w Rossmannie.
Dzisiaj miałam dylemat i ostatecznie kupiłam, ale pomyślałam, że Was zapytam

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 19:34   #122
potencjalnie
Raczkowanie

A właśnie co z firmami rossmanowymi, podobno nie testują. Nie znalazłam jeszcze rzetelnych informacji.
potencjalnie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 19:59   #123
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez potencjalnie Pokaż wiadomość
A właśnie co z firmami rossmanowymi, podobno nie testują. Nie znalazłam jeszcze rzetelnych informacji.
Testują. Tylko Alterra nie. Ale z tego, co wiem to należy do Rossmanna, więc i tak kasa idzie do niego.

Ja Alterry nie kupuję. Jedynie gdybym miała wybór między Alterrą a testowanym produktem Rossmanna, to kupiłabym Alterrę.

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, co sądzicie o kupowaniu produktów Alterry? Pamiętam wątpliwości wokół niej, ale kilka nowych produktów pojawiło się w Rossmannie.
Dzisiaj miałam dylemat i ostatecznie kupiłam, ale pomyślałam, że Was zapytam
Napisałam już pod poprzednim cytatem jak sama podchodzę do kupowania Alterry.
Stary 2011-02-01, 20:18   #124
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aniyae Pokaż wiadomość
Ja tam karmię moje 3 psy wg diety BARF. Dużo o niej na forum dogomanii w dziale żywienie. Wiem co daję, a karmy - to zbożowe kulki o zapachu mięsa. Coś jak czipsy dla psów o smaku bekonu. Poza tym mogą być testowane i nigdy nie jestem pewna, czy przypadkiem to białko w karmie nie pochodzi ze zwierząt chorych i padłych (także psów), które koncern kupił od zakładu utylizacyjnego. Tak było z Eukanubą i Iams. Nie sądzę, by się to zmieniło.
Sucha karma - jak się produkuje:
http://www.krakvet.pl/forum/viewtopi...highlight=mars

Myślę, ze moje psy będą mi za tę dietę dozgonnie wdzięczne. Od kiedy nie jedzą karm - są zdrowe, nie mają alergii, śmierdzących kup, biegunek itd. Tylko weterynarze nie są za szczęśliwi, bo bardzo rzadko nas widują.
Mój pies je suchą karmę i też jest zdrowy

Na pewno poczytam więcej o diecie BARF, choć kilka kwestii na pierwszy rzut oka mi się w niej nie podoba. Może jednak zmienię zdanie

Wiadomo, że każdy chce dla swoich zwierząt jak najlepiej, ale myślę, że żeby być w 100% pewnym, że to, co sami jemy i co podajemy zwierzętom jest zdrowe, trzeba mieć gospodarstwo, hodować zwierzęta i uprawiać (co najmniej) ogródek.

Chatul, dziękuję za odpowiedź W takim razie też nie będę kupowała ich produktów.

Stary 2011-02-01, 20:30   #125
agatri
Rozeznanie

karmy to coś jak pasztety <tylko owiele lepsza wersja> zawsze mogą być niespodzianki w środku
agatri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-01, 21:02   #126
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
karmy to coś jak pasztety <tylko owiele lepsza wersja> zawsze mogą być niespodzianki w środku

Na opakowaniu karmy Acana (nie pamiętam już czy dla psa, czy dla kota), którą kiedyś kupowałam było napisane, że mięso w niej pochodzi z kurczaków hodowanych na świeżym powietrzu (zapomniałam jak się na to fachowo mówi) => hodowla ekonomiczna.
Śmiałam się wtedy, że to mięso jest lepszej jakości niż to które kupujemy w Polsce w sklepie (karma pochodzi chyba z Kanady).

No, wiadomo, że nie możemy powiedzieć, co dokładnie jest w karmie
Chyba, że ktoś zna sprawdzonego producenta, który nie testuje karmy na zwierzętach i rzeczywiście dba o to, żeby karma była dobrej jakości?

Znalazłam wątek, w którym można znaleźć sporo argumentów przeciwnych BARFowi:
http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?f=6&t=1149

Nie piszę, że ja się z tymi argumentami zgadzam, jednak częste podawanie kości psom zdecydowanie mi się nie podoba (wypowiada się na ten temat nawet weterynarz).

Stary 2011-02-02, 07:41   #127
valtiel
Raczkowanie

znacie jakiś żel do mycia ciała do skóry z grzybicami/infekcjami itp? dotychczas używałam lubexu ale jest z firmy farmaceutycznej więc odpada...
chodzi o to żeby był antybakteryjnby a jednocześnie bardzo łagodny
valtiel jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-02, 08:07   #128
aniyae
Przyczajenie

Sorry za off topic. Pies pochodzi od wilka-drapieżnika, nie od świni. Nie jest wszystkożerny. Karmienie go tanim zbożem z niewielkim dodatkiem białka (nie wiesz skąd pochodzi -może to być jakiś padły Azorek zmielony z obrożą) i prowadzi do szybkiego starzenia się organizmu. Podobnie jest z człowiekiem - jedząc biały chleb, puszowane jedzenie - sam się prosi o choroby.
Weterynarze, za którymi stoją koncerny typu Royal Canin, Eukanuba są przeciwni BARFowi. Im więcej ludzi ją stosuje, tym mniej kasy ze sprzedaży karm. Wg mnie, wmówienie ludziom przez koncerny produkujące karmę, że te kulki są idealne dla waszego zwierzaka jest majstersztykiem marketingu.
o BARF-ie mozna poczytać na dogomanii w dziale żywienie, mają też jadłospisy. Karmię BARFem 3 duże psy. Kosztuje mnie to max. 350 zł (wliczając suple, witaminy, zabawki). Karmiłam Royal Canin albo Acana -700zł (sama karma). Dwukrotnie więcej.
aniyae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-02, 10:43   #129
telbuh
Wtajemniczenie

Cytat:

Na opakowaniu karmy Acana (nie pamiętam już czy dla psa, czy dla kota), którą kiedyś kupowałam było napisane, że mięso w niej pochodzi z kurczaków hodowanych na świeżym powietrzu (zapomniałam jak się na to fachowo mówi) => hodowla ekonomiczna.
Śmiałam się wtedy, że to mięso jest lepszej jakości niż to które kupujemy w Polsce w sklepie (karma pochodzi chyba z Kanady).

No, wiadomo, że nie możemy powiedzieć, co dokładnie jest w karmie
Chyba, że ktoś zna sprawdzonego producenta, który nie testuje karmy na zwierzętach i rzeczywiście dba o to, żeby karma była dobrej jakości?

Znalazłam wątek, w którym można znaleźć sporo argumentów przeciwnych BARFowi:
http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?f=6&t=1149

Nie piszę, że ja się z tymi argumentami zgadzam, jednak częste podawanie kości psom zdecydowanie mi się nie podoba (wypowiada się na ten temat nawet weterynarz).
A to właśnie chyba Acana była tak polecana w wątku z listą, jako nietestowana
Stary 2011-02-02, 11:12   #130
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez valtiel Pokaż wiadomość
znacie jakiś żel do mycia ciała do skóry z grzybicami/infekcjami itp? dotychczas używałam lubexu ale jest z firmy farmaceutycznej więc odpada...
chodzi o to żeby był antybakteryjnby a jednocześnie bardzo łagodny
Barwa ma w swojej ofercie różne mydła specjalistyczne (wpisz w KWC samo hasło "Balnea" i pokażą się właśnie te mydełka) Myślę, że któreś z nich mogłoby Ci podpasować
Stary 2011-02-02, 12:06   #131
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez telbuh Pokaż wiadomość
A to właśnie chyba Acana była tak polecana w wątku z listą, jako nietestowana
rzeczywiście
Dopiero teraz sprawdziłam.
Już jakiś czas nie kupowałam tej karmy, głównie z uwagi na podwyżkę jej ceny. Dla mnie cena 319zł za dwa 13,5 kg worki (zwykle jednak worki są 15kg) jest nie do przyjęcia (Acana senior; sprawdziłam cenę w sklepie, gdzie zwykle kupuję karmę).

Zdecydowałam jednak, że poszukam dla psa lepszej składowo karmy niż Brit. Myślę nad Arionem Premium

Edit: Za to ciasteczka zamiawiam z Boscha i wiem, że producent jest cruelty free

Edytowane przez malgosia86
Czas edycji: 2011-02-02 o 12:09
Stary 2011-02-02, 20:06   #132
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
dzięki
Witam.
Chciałabym się dowiedzieć w jaki sposób Państwa karmy są testowane na zwierzętach ?

Z poważaniem
Dobrý den

Chtela bych se zeptat jestli vase vyrobky jsou testovane na zviratech? A jak?

S pozdravem

Nie odpowiadam do końca za poprawność gramatyczną
Stary 2011-02-03, 01:13   #133
pamelal
Raczkowanie

Znacie może dobrą karmę suchą cruelty-free dla kotów?
Ja swojej kotce podaję Leonardo, jest co prawda napisane na opakowaniu, że mięso pochodzi właśnie z hodowli 'na wolnym powietrzu', ale nigdzie nie mogę się doszukać czy testują czy nie...
Któraś z Was jest może w tym temacie bardziej zorientowana?

*sprawdz czy uzywasz kosmetykow przyjaznych dla zwierzat !
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287
*podyskutuj z nami !
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=115749

Never take life too seriously-nobody gets out alive anyway !
pamelal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-03, 03:25   #134
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Dziewczyny, śpieszę wam donieść, że wyczytałam na stronie Pety, iż zmęczony ciągłym nękaniem Unilever obiecał całkowicie zakończyć testowanie na zwierzakach czegokolwiek związanego z produkcją herbat (a do nich należy Lipton). Oczywiście, Lipton w dalszym ciągu nalezy do Unilevera, a oni wciąż testują inne produkty, ale moim zdaniem jakiś sukces to to jest

Link do artykułu: http://www.peta.org/b/thepetafiles/a...mal-tests.aspx

O i na dole strony wyczytałam też, że poza Twinings, cruelty -free jest także Luizianne i Welch, ale głowy sobie nie dam uciąć czy one są do kupienia w Polsce. Natomiast dla mnie to bardzo pomocna wiadomość, może komuś innemu też się przyda.

Edytowane przez Linusiaczek
Czas edycji: 2011-02-03 o 03:30
Linusiaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-03, 05:46   #135
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez pamelal Pokaż wiadomość
Ja swojej kotce podaję Leonardo, jest co prawda napisane na opakowaniu, że mięso pochodzi właśnie z hodowli 'na wolnym powietrzu', ale nigdzie nie mogę się doszukać czy testują czy nie...
W wątku z listą dobrych i złych firm (https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287), są też podane dobre karmy:

"Karmy: Acana, Almo Nature, Drogerie Markt (Dein Bestes), AMI*, Applaws, Bosch/Sanabelle, Butchers, Koebers, Yarrah#".

Cytat:
Napisane przez Linusiaczek Pokaż wiadomość
Dziewczyny, śpieszę wam donieść, że wyczytałam na stronie Pety, iż zmęczony ciągłym nękaniem Unilever obiecał całkowicie zakończyć testowanie na zwierzakach czegokolwiek związanego z produkcją herbat (a do nich należy Lipton). Oczywiście, Lipton w dalszym ciągu nalezy do Unilevera, a oni wciąż testują inne produkty, ale moim zdaniem jakiś sukces to to jest

Link do artykułu: http://www.peta.org/b/thepetafiles/a...mal-tests.aspx

O i na dole strony wyczytałam też, że poza Twinings, cruelty -free jest także Luizianne i Welch, ale głowy sobie nie dam uciąć czy one są do kupienia w Polsce. Natomiast dla mnie to bardzo pomocna wiadomość, może komuś innemu też się przyda.
No tak, Unilever teraz będzie udawał, że "robi coś dla zwierząt"
Ale zawsze to coś...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-03, 07:04   #136
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, śpieszę wam donieść, że wyczytałam na stronie Pety, iż zmęczony ciągłym nękaniem Unilever obiecał całkowicie zakończyć testowanie na zwierzakach czegokolwiek związanego z produkcją herbat (a do nich należy Lipton). Oczywiście, Lipton w dalszym ciągu nalezy do Unilevera, a oni wciąż testują inne produkty, ale moim zdaniem jakiś sukces to to jest .
Moim zdaniem to mega progres i świadczy o tym, że starania wielu ludzi przynoszą jakiekolwiek efekty. Lepsze to niż nic, nie możemy się spodziewać zaminy o 180 stopni na początek, ale fajnie widzieć, że cokolwiek się zmienia.
Stary 2011-02-03, 09:15   #137
valtiel
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Barwa ma w swojej ofercie różne mydła specjalistyczne (wpisz w KWC samo hasło "Balnea" i pokażą się właśnie te mydełka) Myślę, że któreś z nich mogłoby Ci podpasować
dzięki! a nie wiesz gdzie można je dostać? apteka?
also, można myć tym twarz?
valtiel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-03, 09:35   #138
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Zależy, z jakiej półki cenowej chciałabyś karmę.
Wczoraj szukałam trochę informacji o karmach i znalazłam na jakimś zagranicznym forum wpis, że Acana i Orijen (ten sam producent) nie testują na zwierzętach w okrutny sposób. Ich testowanie polega na tym, że trzymają psy i robią im badania, np. moczu. Ale nie dzieje im się przy tym krzywda. Dziwi mnie tylko to, że Acana i Orijen, chociaż są firmami kanadyjskimi, to nie ma ich na liście PETY, jeżeli naprawdę są cruelty free

Sama też dawałam kotu Acanę (ale wtedy nie przejmowałam się testowanie produktów na zwierzętach) Orijen składowo powinien być jeszcze lepszy, ale też droższy.

O składach karmy Boscha czytałam raczej złe opinie - że jest słabej jakości. Na pewno dla psów są karmy bio Boscha - może one są lepszej jakości.

Jest jeszcze karma wegetariańska dla kotów (chyba Ami?). Jednak budzi sporo kontrowersji, bo wiele osób uważa, że nie powinno się karmić kota, nie podając mu w ogóle mięsa.

Ogólnie to nie jest łatwo znaleźć na polskim rynku karmę crulety free, a jeszcze taką, która miałaby przystępną cenę i jednocześnie dobry skład to prawie graniczy z cudem

Wczoraj napisałam do Brita po angielsku (weszłam na angielską wersję strony i szkoda, że w Polsce nie są dostępne wszystkie ich produkty, bo wyglądają fajnie) - zapytałam po prostu czy testują karmy na zwierzętach. Jeśli to inteligentni ludzie, to zrozumieją, o co mi chodzi

Stary 2011-02-03, 09:59   #139
megana88
Raczkowanie

Unilever produkuje też herbatę Sagę... a reklama iście przypomina produkt polski... i to nawiązanie do rodziny...

Ostatnio moją uwagę zwróciła reklama pampersów "jedna paczka, jedna ratująca życie szczepionka", zawsze po tym zdaniu nasuwa mi się pytanie "a ile zabitych zwierząt"? Może i jestem jakaś nieczuła, ale naprawdę nie wzrusza mnie ta cała akcja ze szczepionkami. Po prostu jak sobie pomyślę ile niewinnych zwierząt musi zginąć by powstała paczka pampersów to mam dreszcze. A poza tym zawsze wzbiera we mnie złość, że oni się tam mnożą bez tołku i potem biedują, że choroby, umieralność. No kurcze, ja gdybym wiedziała, że nie mam szans zapewnić dziecku nic, to bym go nie robiła. Wybaczcie uwagi, ale tak to odczuwam. Wielokrotnie byłam atakowana za takie poglądy, ale mnie po prostu ludzka krzywda nie wzrusza, no nie umiem się rozpłakać i już...
Stary 2011-02-03, 11:11   #140
telbuh
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez megana88 Pokaż wiadomość
Unilever produkuje też herbatę Sagę... a reklama iście przypomina produkt polski... i to nawiązanie do rodziny...

Ostatnio moją uwagę zwróciła reklama pampersów "jedna paczka, jedna ratująca życie szczepionka", zawsze po tym zdaniu nasuwa mi się pytanie "a ile zabitych zwierząt"? Może i jestem jakaś nieczuła, ale naprawdę nie wzrusza mnie ta cała akcja ze szczepionkami. Po prostu jak sobie pomyślę ile niewinnych zwierząt musi zginąć by powstała paczka pampersów to mam dreszcze. A poza tym zawsze wzbiera we mnie złość, że oni się tam mnożą bez tołku i potem biedują, że choroby, umieralność. No kurcze, ja gdybym wiedziała, że nie mam szans zapewnić dziecku nic, to bym go nie robiła. Wybaczcie uwagi, ale tak to odczuwam. Wielokrotnie byłam atakowana za takie poglądy, ale mnie po prostu ludzka krzywda nie wzrusza, no nie umiem się rozpłakać i już...
Tak, zupełnie się z Tobą zgadzam - może zaraz ktoś mnie za to zjedzie, ale dużo bardziej obchodzi mnie los zwierząt, niż ludzi.

Tisane do tej pory mi nie odpisało, więc balsam wędruje na moją czarną listę.

A co z kosmetykami Fenjal?
I firmą Global Pollena (należy do Global Cosmed)? Chyba jakiś czas temu pisała któraś do nich maila - wiadomo coś? Mają Kreta (teraz w rossmannie w promocji nowy Kret Bio), Bobini, Apart, Malwę.
Stary 2011-02-03, 13:36   #141
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Wybaczcie uwagi, ale tak to odczuwam. Wielokrotnie byłam atakowana za takie poglądy, ale mnie po prostu ludzka krzywda nie wzrusza, no nie umiem się rozpłakać i już...
Cytat:
Tak, zupełnie się z Tobą zgadzam - może zaraz ktoś mnie za to zjedzie, ale dużo bardziej obchodzi mnie los zwierząt, niż ludzi.

'Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem.' Schopenhauer

Fajnie, że wzrusza nas zwierzęca krzywda, ale ja ją pojmuję jako krzywdę bezbronnych. A dzieci czy starcy, ofiary wojny i przemocy - oni też są bezbronni. Dziewczyny, zastanówcie się nad tym bo aż mi się włosy zjeżyły na głowie.
Stary 2011-02-03, 14:11   #142
pamelal
Raczkowanie

malgosia86 Jeżeli chodzi o cenę, to do 200-250 zł za ok 10kg karmy jestem w stanie zapłacić. Zauważyłam diametralną zmianę jak przeniosłam Heidi z RC na Leonardo, a 7,5 kg wystarcza na pół roku, więc nie wydaję z drugiej strony aż tak wiele (7,5kg=164zł).

Niestety, boję się, że Orijen nie będzie dla niej dobry. Z tego co zauważyłam, jak karma ma za małe granulki zamiast przeżuwać, ona je połyka, co skutkuje od razu sensacjami żołądkowymi, dławieniem i w następstwie wymiotami. Słyszałam właśnie, że Orijen jest bardzo drobną karmą, a znając cudownych listonoszy PP, nie będą uważać na paczkę co może zmienić małe kawałki w proch...

Pozostaje mi poszukać, napiszę do Leonardo maila, z tego co wiem, są niemiecką firmą i zobaczymy. Spróbuję też z Taste Of The Wild, podobno ma dobry skład, nic się nie powinno stać jak napiszę. Mam tylko nadzieję, że będą na tyle inteligentni i domyślni, że nie zareagują głupią odpowiedzią, nie ważne jak absurdalnie by to dla niektórych nie brzmiało w stosunku do karmy

*sprawdz czy uzywasz kosmetykow przyjaznych dla zwierzat !
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287
*podyskutuj z nami !
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=115749

Never take life too seriously-nobody gets out alive anyway !
pamelal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-03, 14:20   #143
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Wielokrotnie byłam atakowana za takie poglądy, ale mnie po prostu ludzka krzywda nie wzrusza, no nie umiem się rozpłakać i już...
Cytat:
Ja nie będę atakować. Ale proponuję się przejść do dziecięcego szpitala, gdzie np. 5cio miesięczne dzieci są nieuleczalnie chore... Albo i starsze dzieci. Dzieci wielokrotnie operowane albo po amputacji, bo coś nie mogło im pomóc. Albo posłuchać jaki wpływ na dorosłe życie ma przemoc w dzieciństwie. Takie poglądy się zazwyczaj wygłasza dopóki się nie zetknie z prawdziwą tragedią wśród ludzi. I ze swojej strony proponowałabym nie opowiadać o tych poglądach głośno, bo jestem w stanie sobie wyobrazić ilu ludzi to odstraszy od popierania jakiejkolwiek inicjatywy cruelty - free.
Linusiaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-03, 14:50   #144
hanusia505
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie będę atakować. Ale proponuję się przejść do dziecięcego szpitala, gdzie np. 5cio miesięczne dzieci są nieuleczalnie chore... Albo i starsze dzieci. Dzieci wielokrotnie operowane albo po amputacji, bo coś nie mogło im pomóc. Albo posłuchać jaki wpływ na dorosłe życie ma przemoc w dzieciństwie. Takie poglądy się zazwyczaj wygłasza dopóki się nie zetknie z prawdziwą tragedią wśród ludzi. I ze swojej strony proponowałabym nie opowiadać o tych poglądach głośno, bo jestem w stanie sobie wyobrazić ilu ludzi to odstraszy od popierania jakiejkolwiek inicjatywy cruelty - free.
Zgadzam sie w 100%
Potem osoby ktore zwierzeta tylko lubia, lub akceptuja ale nie maja do nich wiekszych uczuc atakuja tych kochajacych i walczacych o prawa zwierzat i rozpoczyna sie wojna pod tytulem czy pomaganie zwierzatom jest tak samo czy mniej szlachetne niz pomaganie ludziom. Wlasnie ostatnio naczytalam sie na pewnym forum o tym wartosciowaniu i przeraza mnie, ze ludzie nie potrafia pogodzic milosci dla ludzi i zwierzat i dziala to w obie strony...
Co do Pampersow i finansowania szczepionek to ja odbieram to jako oblude, poniewaz robia to dla reklamy, na szczescie przy okazji(o ile jest prawda, ze te szczepionki sa finansowane) ratuja zycie. Chcialabym jednak, zeby ratowali ludzkie zycie i jednoczesnie nie poswiecali zwierzecego ale to jeszcze daleka droga.

Kosmetyki i inne produkty nietestowane na zwierzętach!
klik
hanusia505 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-03, 15:26   #145
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez valtiel Pokaż wiadomość
dzięki! a nie wiesz gdzie można je dostać? apteka?
also, można myć tym twarz?
Na pewno widziałam jakieś w aptece Super Pharmu.
Twarz raczej można nimi myć, ale pewna nie jestem.

Cytat:
Ta reklama pojawia się sezonowo chyba już od 2 lat albo nawet dłużej. Też zwróciłam uwagę, na to, co napisałaś
Stary 2011-02-03, 15:55   #146
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
I ze swojej strony proponowałabym nie opowiadać o tych poglądach głośno, bo jestem w stanie sobie wyobrazić ilu ludzi to odstraszy od popierania jakiejkolwiek inicjatywy cruelty - free.
Popieram w 100%.
Nikogo się nie przekona, używając podobnych argumentów. Ludzie bardzo często kojarzą wszelkiej maści 'obrońców (czy miłośników) zwierząt' z oszołomami, którzy za nic mają ludzkie życie a nad nie przekładają życie ślimaków. To stereotyp, ale chyba nie chcemy go utwierdzać. Nie chcę rozwijać nieprzyjemnego tematu, ale to ważne, wyobraźmy sobie osobę 'wahającą się', która wchodzi na ten wątek by dowiedzieć się czegoś i czyta takie opinie... ja bym się zniechęciła.
Stary 2011-02-03, 16:43   #147
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
malgosia86 Jeżeli chodzi o cenę, to do 200-250 zł za ok 10kg karmy jestem w stanie zapłacić. Zauważyłam diametralną zmianę jak przeniosłam Heidi z RC na Leonardo, a 7,5 kg wystarcza na pół roku, więc nie wydaję z drugiej strony aż tak wiele (7,5kg=164zł).

Niestety, boję się, że Orijen nie będzie dla niej dobry. Z tego co zauważyłam, jak karma ma za małe granulki zamiast przeżuwać, ona je połyka, co skutkuje od razu sensacjami żołądkowymi, dławieniem i w następstwie wymiotami. Słyszałam właśnie, że Orijen jest bardzo drobną karmą, a znając cudownych listonoszy PP, nie będą uważać na paczkę co może zmienić małe kawałki w proch...

Pozostaje mi poszukać, napiszę do Leonardo maila, z tego co wiem, są niemiecką firmą i zobaczymy. Spróbuję też z Taste Of The Wild, podobno ma dobry skład, nic się nie powinno stać jak napiszę. Mam tylko nadzieję, że będą na tyle inteligentni i domyślni, że nie zareagują głupią odpowiedzią, nie ważne jak absurdalnie by to dla niektórych nie brzmiało w stosunku do karmy
Nie wiem, czy uda Ci się ustalić, jakie karmy są crulety free (czy Ci odpiszą i jak). Sama mogę polecić Acanę, Taste of Wild też miałam i kotu smakowało. Wydaje mi się, że miała dość duże chrupki, bo mój też nie gryzł, tylko połykał chrupki, a na koniec wszystko z niego wracało Taste of Wild pewnie bym nie kupiła, jakby mia drobne chrupki.

Leonardo mojemu kotu nie podeszło, nie był zbyt chętny do jedzenia i były po tym sensacje żołądkowego (piszę o suchym).Był tez taki czas, że dawałam mu chrupki z Ariona.
Wcinał puszki z Leonardo i Animondy.

Może jeszcze spróbowałabyś Brit Care? Czekam na odpowiedź od nich
Karma dla psów jest w porządku. Można dostać Brita (tańsza) i Brita Care (droższa wersja) - z karmą dla kotów jest identycznie.
Nie szukałam jednak żadnych opinii na temat tej karmy dla kotów

Cytat:
Napisane przez hanusia505 Pokaż wiadomość
Co do Pampersow i finansowania szczepionek to ja odbieram to jako oblude, poniewaz robia to dla reklamy, na szczescie przy okazji(o ile jest prawda, ze te szczepionki sa finansowane) ratuja zycie. Chcialabym jednak, zeby ratowali ludzkie zycie i jednoczesnie nie poswiecali zwierzecego ale to jeszcze daleka droga.
Kiedyś chyba widziałm te reklamy, podobnie jak reklamy jakiejś wody mineralnej, z której idą pieniądze na budowę studni w Sudanie.
Dla mnie to chwyt marketingowy. Bo ile oni w rzeczywistości przeznaczą na szczytny cel z jednej butelki wody/ jednej paczki Pampersów? Co najwyżej kilka gorszy.
To już lepiej wpłacić pieniądze, nawet niewielkie, na konto organizacji kupującej szczepionki, a pampersy czy wodę wybierać taką, jaką się chce

Edytowane przez malgosia86
Czas edycji: 2011-02-03 o 20:34 Powód: poprawka
Stary 2011-02-03, 17:00   #148
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Kiedyś chyba widziałm te reklamy, podobnie jak reklamy jakiejś wody mineralnej, z której idą pieniądze na budowę studni w Sudanie.
Dla mnie to chwyt marketingowy. Bo ile oni w rzeczywistości przeznaczą na szczytny cel z jednej butelki wody/ jednej paczki Pampersów? Co najwyżej kilka gorszy.
To już lepiej wpłacić pieniądze, nawet niewielkie, na konto organizacji kupującej szczepionki, a pampersy czy wodę wybierać taką, jaką się chce
Akurat akcja z wodą to inicjatywa PAH, a to już moim zdaniem poważna fundacja (organizacja?). Oni się z tego rozliczają i wszystko jest jawne.
Stary 2011-02-03, 17:14   #149
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Nie wiem, czy uda Ci się ustalić, jakie karmy są crulety free (czy Ci odpiszą i jak). Sama mogę polecić Acanę, Taste of Wild też miałam i kotu smakowało.
Moja Kicia je karmy Bosch/Sanabelle i jej smakuje Jest u nas na liście dobrych karm
Stary 2011-02-03, 17:40   #150
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Akurat akcja z wodą to inicjatywa PAH, a to już moim zdaniem poważna fundacja (organizacja?). Oni się z tego rozliczają i wszystko jest jawne.
Ja nie twierdzę, że oni nie są uczciwi, tylko nie podoba mi się zachęcanie ludzi do kupna produktów w ten sposób, żeby mieli poczucie, że komuś pomagają.
Ludzie mogą pomyśleć, że wybiorą tę droższą wodę, bo w ten sposób komuś pomogą (dla przykładu). A w rzeczywistości może okazać się, że bardziej pomogą kupując tańszą wodę, a różnicę między nią a wodą przekażą na konto PAHu. Nie chodzi mi o to, żeby po kupnie każdej butelki wody, robić przelewy dla PAHu, tylko o sam sposób myślenia

Dzięki takim kampaniom w głowach konsumentów rodzi się obraz producent wody mineralnej=dobra, pomagająca innym firma. A przecież tak nie musi być w rzeczywistości. Dlatego taka idea mi się nie podoba.

Uważam, że dla dużych producentów na pierwszym miejscu jest zysk, a nie pomaganie ludziom. Gdyby sami nie mieli z tego sporego zysku (nawet niekoniecznie wprost w postaci zwiększenia zysków), nie chcieliby w takiej kampanii uczestniczyć.

W ogóle jeśli chodzi o pomoc innym, to myślę, że najlepiej jest wpłacać pieniądze na konto (sprawdzone oczywiście i wtedy, gdy mamy taką możliwość).
Np. od SMSów trzeba płacić VAT, a jeśli można przekazać całość kwoty na pomoc, to czemu tego nie zrobić? Poza tym mogę sama wybrać komu pomagam. Ale to tylko moje zdanie

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości