Najpiękniejsze w Polsce... miasta, atrakcje turystyczne, zjawiska przyrody... - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-15, 16:18   #121
Inkarnatka
Wtajemniczenie

Dot.: Najpiękniejsze w Polsce... miasta, atrakcje turystyczne, zjawiska przyrody...

Chciałam jeszcze zachęcić Was do odwiedzenia Rynu - malutkiego miasteczka na Mazurach położonego między dwoma jeziorami - Ryńskim i Ołów. Ryn znajduje się mniej więcej w połowie drogi między Mrągowem a Giżyckiem, będąc na Mazurach warto zahaczyć i zatrzymać się na chwilę Choć miasteczko niewielkie i nie ma zbyt wielu zabytków myślę, że warto tu wpaść. Na pewno żeglarze znają Ryn, ponieważ leży na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich.
Dużą atrakcją Rynu jest dawny krzyżacki zamek, zbudowany na wzniesieniu pomiędzy J. Ryńskim a J. Ołów. Obecnie znajduje się tam hotel (drogi ), ale możliwe jest zwiedzanie zamku (niestety, ale tylko z przewodnikiem, o ile mi wiadomo ). Zamek góruje nad okolicą, pięknie jest położony Kilka lat temu został odnowiony i przekształcony właśnie w hotel.
Ciekawostką jest też murowany wiatrak typu holenderskiego, który znajduje się przy drodze do Mrągowa oraz młyn wodny, niestety ruina, ale podobno trwają prace nad jego rewitalizacją i udostępnieniem dla turystów.

Pierwsze 4 zdjęcia pochodzą z internetu, ostatnie - moje prywatne...
- widok na zamek od strony J. Ryńskiego - w tle - Ołów
- brama wjazdowa
- widok od strony dziedzińca
- wiatrak typu holenderskiego
- nadbrzeże J. Ryńskiego
- widoki na Jezioro Ryńskie
- kamieniczki na Placu Wolności (zwanym Rynkiem )
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ryn2.jpg (55,2 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ryn1.jpg (30,4 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ryn.jpg (153,2 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wiatrak.jpg (36,0 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie-0100.jpg (90,0 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie-0102.jpg (93,9 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie-0108.jpg (92,2 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie-0097.jpg (136,7 KB, 14 załadowań)

Edytowane przez Inkarnatka
Czas edycji: 2011-02-15 o 16:21
Inkarnatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-15, 19:53   #122
kulbit
Zakorzenienie

Dot.: Najpiękniejsze w Polsce... miasta, atrakcje turystyczne, zjawiska przyrody...

Polecam Zamek w Janowcu (po przeciwległej stronie Wisły w stosunku do Kazimierza Dolnego)> koniecznie jak jesteście w Kaziu trzeba się przeprawić na drugą strone i zwiedzić te dosyć sporej wielkości ruiny
Można to zrobić z pozycji Kazimierza, promem przez Wisłę (przy dużych opadach promy nie pływają), lub nadkładając drogi od strony Puław mostem. Prom zabiera też auta Jesli płyniecie promem to pod zamek spod Wisły podchodzi się w grę wspinając sie trochę co jest fajne bo to takie "zdobywanie" zamku trochę
http://www.muzeumnadwislanskie.pl/index.php?r=281&l=pl

Kropka specjalnie dla Ciebie - stary dworek (w nawiązaniu do dzisiejszej rozmowy )
Jest też stary spichlerz i uroczy park

Rok temu byłam na tym zamku na koncercie nocą, riuny cudownie oświetlone, muszę powiedzieć, ze było to niezapomniane przeżycie

Aha można noclegować i na terenie zamku i na terenie tego dworku

Moje anioły z masy solnej:
kulbit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-15, 20:25   #123
Karolina2211
Raczkowanie

GG do Karolina2211

Ja mieszkam w Inowrocławiu na Kujawach i mamy tu całkiem ładnie
To miejscowość uzdrowiskowa - mamy tężnie, park solankowy - piękny latem i mi osobiście podoba się jesienią, grotę solną, zabytkowy kościół Ruina - najstarszy na Kujawach ( z końca XII W), Teatr letni w solankach muszlę koncertową itp.

http://www.inowroclaw.pl/galeria/list.html
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 800px-Uzdrowisko_Inowrocław_-_Dywany_kwiatowe.jpg (152,8 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpeg images.jpeg (2,7 KB, 274 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Gra-w-Warcaby.jpg (35,3 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg normal_dd6b1a0faa2394e191ff6ec66c6758136f19bf50.jpg (36,6 KB, 9 załadowań)
That leaves your soul to bleed.
Some say love it is a hunger
An endless, aching need
I say love it is a flower,
And you it's only seed...........

-The Rose-

Edytowane przez Karolina2211
Czas edycji: 2011-02-15 o 20:28
Karolina2211 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-15, 20:40   #124
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karolina2211 Pokaż wiadomość
Ja mieszkam w Inowrocławiu na Kujawach i mamy tu całkiem ładnie
To miejscowość uzdrowiskowa - mamy tężnie, park solankowy - piękny latem i mi osobiście podoba się jesienią, grotę solną, zabytkowy kościół Ruina - najstarszy na Kujawach ( z końca XII W), Teatr letni w solankach muszlę koncertową itp.

http://www.inowroclaw.pl/galeria/list.html
Troszkę pozwiedzałam Twoje rejony Mąż mój pochodzi spod Ina.
Macie tam jeszcze starszy kościół niż ten w Inie..
Kolegiata w Kruszwicy początek budowli jeszcze deczko wcześniej bo w 1120, ten Twój po 1180 Ale oba piękne i warte zobaczenia!

Stary 2011-02-15, 21:33   #125
MalinowaMamba
Zakorzenienie

Jeszcze tutaj nie wspomniany, a moim zdaniem bardzo urokliwy jest Zamek w Pszczynie na Górnym Śląsku. Otoczony ogromnym parkiem, w którym znajdziemy m.in. herbaciarnię, lodziarnię, karczmę, pole golfowe, skansen oraz zagrodę żubrów. Środek zamku jest przepiękny, a koncerty w sali lustrzanej... . Pszczyna słynie również z urokliwego ryneczku. Polecam, sam zamek to parogodzinne zwiedzanie, ale warto

http://zamek-pszczyna.pl/

Zdjęcia z google.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg zdjecie,600,53670,zamek-w-pszczynie.jpg (76,3 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ad084d20d4Muzeum_Zamkowe_w_Pszczynie,3got.jpg (90,7 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 7213842.jpg (44,7 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg pszczyna-park.jpg (48,3 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1243637045_skansen_zagroda_wsi_pszczynskiej.jpg (51,5 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zdjecie,600,76420,pszczyna-zagroda-zubrow.jpg (100,1 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1cb3a492be5f7196a63139f49a621d51.jpg (122,2 KB, 6 załadowań)
MalinowaMamba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-15, 22:32   #126
Karolina2211
Raczkowanie

GG do Karolina2211

Cytat:
Napisane przez kulbit Pokaż wiadomość
Troszkę pozwiedzałam Twoje rejony Mąż mój pochodzi spod Ina.
Macie tam jeszcze starszy kościół niż ten w Inie..
Kolegiata w Kruszwicy początek budowli jeszcze deczko wcześniej bo w 1120, ten Twój po 1180 Ale oba piękne i warte zobaczenia!
No proszę jak miło
W Kruszwicy jest warta zobaczenia i wspinania się jeszcze Mysia Wieża z widokiem na Gopło i okolice i niesamowicie relaksujący rejs Rusałką po Gople
That leaves your soul to bleed.
Some say love it is a hunger
An endless, aching need
I say love it is a flower,
And you it's only seed...........

-The Rose-
Karolina2211 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-16, 06:32   #127
kropka75
Zakorzenienie

O jak miło, że wątek żyje...

Piękne miejsca pokazujecie. Nic tylko w totka wygrywać i w drogę.

W Rynie byłam na wczasach - sympatyczne miejsce.

Pszczyna niedaleko mnie, byłam dwa razy w środku i jeszcze kilka na zewnątrz. Bardzo klimatycznie. Tyle że żuberków to tam jeszcze wtedy nie było.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-16, 06:44   #128
kropka75
Zakorzenienie

To ja jeszcze z innej bajki...

Może nie powala, ale ma ogromną wartość historyczną - Radiostacja Gliwice. Mało kto o tym wie, ale to najwyższa drewniana konstrukcja na świecie!

http://www.muzeum.gliwice.pl/gliwicka-radiostacja/

Bohaterka prowokacji gliwickiej, mającej na celu udowodnienie, że Polska była inicjatorem II wojny światowej.
Obecnie wokół jest mini park, ławeczki i czasem mają tam miejsce różne atrakcje.

woj. śląskie
/foto: google/
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg rad1.jpg (46,9 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg rad2.jpg (308,0 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg rad3.jpg (48,5 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg rad4.jpg (22,7 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg rad5.jpg (67,8 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg rad6.jpg (102,9 KB, 10 załadowań)

Stary 2011-02-16, 08:18   #129
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karolina2211 Pokaż wiadomość
No proszę jak miło
W Kruszwicy jest warta zobaczenia i wspinania się jeszcze Mysia Wieża z widokiem na Gopło i okolice i niesamowicie relaksujący rejs Rusałką po Gople
Mysia wieża fajna
Rejs Rusałką - niezapomniane przezycie szczególnie, że załoga była dosyć "klimatyczna" i muzyka puszczana na pokładzie również Troszkę czułam się jak na rejsie wyjętym żywcem z kadru filmu Rejs Niezapomniane przeżycie

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Radiostacja Gliwice.
wowo super

Stary 2011-02-16, 08:29   #130
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
http://www.muzeumnadwislanskie.pl/index.php?r=281&l=pl

Kropka specjalnie dla Ciebie - stary dworek (w nawiązaniu do dzisiejszej rozmowy )
Jest też stary spichlerz i uroczy park
A o którym dworku mowa? Tym z zakładki zamkowej, dwór z Moniak??

Stary 2011-02-16, 08:38   #131
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
A o którym dworku mowa? Tym z zakładki zamkowej, dwór z Moniak??
tak!
Cytat: "...stary dwór, przeniesiony do Janowca z Moniak."

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-16, 08:52   #132
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
tak!
Cytat: "...stary dwór, przeniesiony do Janowca z Moniak."
To jak ten, to obszukałam sobie google za nim... Faktycznie piękny. I klimatyczny taki.

I bardzo różnie się prezentuje na różnych fotkach...

Na 3 i 4 foto - opisany w necie jako ten sam, ma balkonik i inną górę niż dwa pierwsze. Chyba na małe przekłamania jakieś trafiłam. Albo tak się zmieniał przez lata... /dlatego nie pisałam, bo doktorat na nim robię właśnie / Wiesz coś o tym Kulbitek?

Aaaaa Albo to tył jest to bez balkoniku???
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg moniak.jpg (36,8 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg moniak2.jpg (32,7 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg moniak3.jpg (142,0 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg moniak4.jpg (128,9 KB, 10 załadowań)

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2011-02-16 o 08:59
Stary 2011-02-16, 09:11   #133
kulbit
Zakorzenienie

Kropka fot. 3 i 4 to na pewno dworek taki jaki stoi w Janowcu Tak wyglada i tak przed nim jest uformowany teren.
Fot. 1 i 2 to myslę sobie, że mogło być zanim go przenieśli do Janowca, czyli jak stał w tej miejscowości Moniak.. albo moze to tył... ja go chyba z tyłu nei wiedziałam.. Następnym razem jak tam będe muszę na to zwrócić uwagę! Aha można tez go zwiedzac w środku I spać w nim

Stary 2011-02-16, 09:47   #134
kropka75
Zakorzenienie

Jak tak patrzę na te foty 3 i 4 to ja tam mogę spać... Tyle że mogłabym się z niego nie wyprowadzić, jakby mi się spodobało za mocno. Przykułabym się ... no właśnie - do czego? Kaloryferów tam może nie być...

Stary 2011-02-16, 10:10   #135
kulbit
Zakorzenienie

hahahh może do pieca kaflowego?

Stary 2011-02-18, 21:19   #136
Bambino123
Wtajemniczenie

Kochani, a znacie może jakieś dobre noclegi we Fromborku lub okolicach ? I co ciekawego w pobliżu można zwiedzić z licealistami ? )

Nie wiem czy to najlepszy wątek, ale w końcu o podrózach
Bambino123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-19, 15:21   #137
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bambino123 Pokaż wiadomość
Kochani, a znacie może jakieś dobre noclegi we Fromborku lub okolicach ? I co ciekawego w pobliżu można zwiedzić z licealistami ? )

Nie wiem czy to najlepszy wątek, ale w końcu o podrózach
Najbliżej Fromborka to ja sypiam w Kątach Rybackich, więc niestety nie pomogę.

Stary 2011-02-23, 16:33   #138
velluto
Zadomowienie

Cytat:
To jak ten, to obszukałam sobie google za nim... Faktycznie piękny. I klimatyczny taki.

I bardzo różnie się prezentuje na różnych fotkach...

Na 3 i 4 foto - opisany w necie jako ten sam, ma balkonik i inną górę niż dwa pierwsze. Chyba na małe przekłamania jakieś trafiłam. Albo tak się zmieniał przez lata... /dlatego nie pisałam, bo doktorat na nim robię właśnie / Wiesz coś o tym Kulbitek?

Aaaaa Albo to tył jest to bez balkoniku???
Cytat:
Kropka fot. 3 i 4 to na pewno dworek taki jaki stoi w Janowcu Tak wyglada i tak przed nim jest uformowany teren.
Fot. 1 i 2 to myslę sobie, że mogło być zanim go przenieśli do Janowca, czyli jak stał w tej miejscowości Moniak.. albo moze to tył... ja go chyba z tyłu nei wiedziałam.. Następnym razem jak tam będe muszę na to zwrócić uwagę! Aha można tez go zwiedzac w środku I spać w nim
fot 1 i 2 to widok dworku od tyłu, od strony ogrodu, natomiast 3 i 4 to widok od strony frontowej
Ponizej wklejam moje fotki z 2007r.
fot 1 - widok od tyłu
Fot 2 i 3 - widok od strony frontowej
Mam jeszcze duzo zdjec ze srodka, jakby ktos byl zainteresowany
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg m100_9219.jpg (79,9 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg m100_9256.jpg (63,5 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg m100_9284.jpg (114,3 KB, 3 załadowań)
velluto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-23, 17:20   #139
pempek
Zakorzenienie

Cytat:
Chciałam pokazać jeszcze ten pałac, którym sie tak zachwyciłam, a który niestety niszczeje i jest w tragicznym stanie gdyż właścicieli nie stać na remont..
To Pałac Sobańskich w Guzowie (fotki 1-5)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%8...kich_w_Guzowie

Kolejny wart zobaczenia pałac wraz z pięknym ogrodem, stawem i możliwością zwiedzania jego części to Pałac w Radziejowicach (fotki 6, 7)

I jeszcze trzeci, w którym w chwili obecnej mieści się Ośrodek Szkoleniowo-Rehabilitacyjny KRUS, są pokoje hotelowo i można tam zorganizować np. wesele to Pałac w Teresinie (fotki 8, 9)

Wszystkie te 3 pałace usytuowane są w niedużej odległości od Warszawy. W sam raz na 1-dniowa wycieczkę
Wszystkie fotki są autorstwa mojego i męża.
Cytat:
Napisane przez velluto Pokaż wiadomość
Ja polecam Żelazową Wolę - klimatyczne miejsce Dworek może nie posiada zbyt dużo eksponatów, ale za to wokół jest piekny park, no i co mnie osobiście bardzo urzekło - w porze letniej, chyba w niedziele (nie pamiętam dokładnie) na świeżym powietrzu, odbywają się za darmo koncerty muzyki Chopina
Foto- google
OOOOO Moje okolice

Ja ze swojej strony polecam jeszcze Nieborów i Arkadię - dworek oraz ogród romantyczny

Oraz Muzeum Kolejki Wąskotorowej w Sochaczewie, gdzie w sezonie letnim organizowane są wycieczki do Puszczy Kampinowskiej - świetna atrakcje, szczególnie dla rodzin z maluchami

Ponizej zdjęcia z mojej październikowej wycieczki do Arkadii, jakość kiepska, bo z telefonu..
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20101010038.jpg (132,5 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20101010039.jpg (115,9 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20101010042.jpg (227,6 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20101010044.jpg (269,9 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20101010046.jpg (290,7 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20101010045.jpg (268,2 KB, 10 załadowań)
pempek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-23, 17:23   #140
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez velluto Pokaż wiadomość
Mam jeszcze duzo zdjec ze srodka, jakby ktos byl zainteresowany
Dzięki za objaśnienia.
Dobrze kombinowałyśmy jednak...

Poprosimy o parę fot.

---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ----------

Cytat:
Napisane przez pempek Pokaż wiadomość

Ja ze swojej strony polecam jeszcze Nieborów i Arkadię - dworek oraz ogród romantyczny

Ponizej zdjęcia z mojej październikowej wycieczki do Arkadii, jakość kiepska, bo z telefonu..
Po wklepaniu "Arkadia" w google cuda i wianki wyskakują.

Mówimy o wsi koło Łowicza? O tym dokładnie... http://pl.wikipedia.org/wiki/Arkadia_(powiat_łowicki) tak?

Urocze miejsca na fotkach, mimo jakości.
Nie wiedziałam o istnieniu tego miejsca - boskie.

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2011-02-23 o 17:25
Stary 2011-02-23, 17:30   #141
pempek
Zakorzenienie

Tak, o tej wsi koło Łowicza
Tu link do Muzeum w Nieborowie: http://www.nieborow.art.pl/

Jeśli bedziecie się tam wybierać, to na obiad polecam się udać do knajpy "Pod złotym prosiakiem" w połowie drogi miedzy Arkadią i NIeborowem -pyyyyszne żarcie
pempek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-23, 18:30   #142
kropka75
Zakorzenienie

Zapisuje do pamięci, bardzo mi się podoba.

Tyle że ode mnie to nie blisko, więc coś jeszcze w okolicy muszę mieć na celu plus nocleg.

Stary 2011-02-23, 19:39   #143
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pempek Pokaż wiadomość
Ja ze swojej strony polecam jeszcze Nieborów i Arkadię - dworek oraz ogród romantyczny ..
Oj znam!!!!!!!!!! A tak dawno nie byłam... Dzięki za przypomnienie bo to cudne miejsce

Stary 2011-02-25, 10:45   #144
areka
SPAMER
Nieopłacona reklama

O zamkach : http://washandgo.wordpress.com/2011/...mkow-w-polsce/
areka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 11:20   #145
velluto
Zadomowienie

Cytat:
Dzięki za objaśnienia.
Dobrze kombinowałyśmy jednak...

Poprosimy o parę fot.
Dwor z Moniak stanowi czesc mini skansenu, a jego wnetrza, te które udostępnione są do zwiedzania, urządzone sa w ówczesnym stylu dworkowym Wklejam kilka fot, ktore nadają sie do publikacji
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg mm100_9224.jpg (35,4 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg mm100_9232.jpg (43,9 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg mm100_9245.jpg (39,8 KB, 11 załadowań)

Edytowane przez velluto
Czas edycji: 2011-02-27 o 21:12
velluto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-01, 11:18   #146
kropka75
Zakorzenienie

To ja jeszcze polecę... Stary Książ

http://www.zamkipolskie.com/sksia/skzia.html

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zamek_S...si%C4%85%C5%BC

Jakby ktoś był w Wałbrzychu lub okolicy. Warto. Mało kto tam był. Oznakowań w okolicy żadnych. A widoki cudne.

A droga tam

Stary 2011-04-02, 12:44   #147
LoieFuller
Raczkowanie

Również polecam Stary Książ i ten nowszy również Stary Książ to podobno sztuczna, romantyczna ruina, która wygląda bardzo malowniczo z tarasu Zamku Książ późną jesienią lub wiosną. W rejonie Wałbrzycha są również ruiny starego warowniczego zamku zburzonego podczas wojen husyckich - Cisy. Same ruiny to nic nadzwyczajnego, ale tereny wokół są w sam raz na piknik czy ognisko, są ławeczki, łąka i strumyczek. W samych ruinach rośnie dużo poziomek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 04.jpg (60,2 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 14.jpg (58,0 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 44954.jpg (173,1 KB, 2 załadowań)

Edytowane przez LoieFuller
Czas edycji: 2011-04-02 o 16:24
LoieFuller jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-02, 13:17   #148
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Napisane przez marryme21 Pokaż wiadomość
Przyłączam się do zachwytów nad Kotlina Kłodzką,widziałam te wszystkie miejsca i są piękne.

W pobliżu tej okolicy polecam również:

Kolorowe jeziorka
Rudawy Janowickie,woj.dolnośląsk ie
Kolorowe jeziorka to trzy małe stawy znajdujące się w Rudawach Janowickich, na północnym stoku Wielkiej Kopy. Położone są na wysokości od 560 do 640 m n.p.m. Są to zalane wyrobiska pokopalniane. W wyrobiskach tych ze względu na skład chemiczny dna, zebrana woda przybrała kolory purpury, błękitu oraz zieleni. Jeziorka te noszą nazwy - Purpurowego Jeziorka, Błękitnego Jeziorka oraz Zielonego Stawu.

http://www.sudety.it/index/obiekty/ID,501/catID,216
ale pięknie
Onnaa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-02, 16:19   #149
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez marryme21 Pokaż wiadomość
Przyłączam się do zachwytów nad Kotlina Kłodzką,widziałam te wszystkie miejsca i są piękne.

W pobliżu tej okolicy polecam również:

Kolorowe jeziorka
Rudawy Janowickie,woj.dolnośląsk ie
Kolorowe jeziorka to trzy małe stawy znajdujące się w Rudawach Janowickich, na północnym stoku Wielkiej Kopy. Położone są na wysokości od 560 do 640 m n.p.m. Są to zalane wyrobiska pokopalniane. W wyrobiskach tych ze względu na skład chemiczny dna, zebrana woda przybrała kolory purpury, błękitu oraz zieleni. Jeziorka te noszą nazwy - Purpurowego Jeziorka, Błękitnego Jeziorka oraz Zielonego Stawu.

http://www.sudety.it/index/obiekty/ID,501/catID,216
Byłam tam, ale tylko ten Zielony Staw robił wrażenie, na wcześniejszych nie było takich żywych kolorów
Ale miejsce bardzo chwalone, polecam

---------- Dopisano o 17:04 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ----------

Cytat:
Napisane przez ewulinek@vp.pl Pokaż wiadomość
Moi ulubionym miejscem jest Samotnia w Karkonoszach
Kocham cale Karkonosze - chetnie i czesto tam wracam!
To 1 zdj. Jak w baśni

---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ----------

Cytat:
Napisane przez garden_d Pokaż wiadomość
Ja kocham właśnie widok z małego Kościelca (na tym większym nie byłam)! A za mój faworyt w Tatrach uważam Suche Czuby- polecam, bo szlak nie jest taki trudny-jest wspaniały nawet dla osób, które nie są fanami wędrówek górskich bo bardzo się różni od zalesionych szlaków(najpierw trzeba jednak dojść do Hali Kondratowej) a widok- nieopisany.
Pierwsze zdjęcie z internetu, a kolejne własne.
3 fota nieziemska! Fantastycznie to wygląda

---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ----------

Cytat:
Polecam jeszcze Biebrzański Park Narodowy
Miejsce odludne, mało oblegane, a jakże urokliwe Jeśli ktoś chciałby odpocząć od tłumów, gwaru, pędu i cywilizacji to jak znalazł Piękne widoki, dużo przestrzeni, całe mnóstwo rożnych ptaków.
Te rozlewiska, które widać na fotkach sa czasowe. Tak rozlewa się rzeka Biebrza i Narew. Fotki robione wiosna w kwietniu. Potem to wysycha.
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-02, 17:22   #150

Cytat:
Krzyżtopór - miejscowość Ujazd, woj. świętokrzyskie
(...)
Mnie do niego ponad 300km, ale wybrałam się tam specjalnie na jednodniową wycieczkę, choć nic innego po drodze nie miałam.
Ja mam do Ujazdu 15 km Uwielbiam ten zamek, ale nie jest łatwo patrzeć, jak te ruiny niszczeją, chociaż podobno zamek dostał dofinansowanie na... może nie odbudowę, ale na zabezpieczenie obecnego stanu
Warto wspomnieć, że budowa zamku opierała się na pewnym planie: 365 okien, 52 pokoje, 12 sal, o ile się nie mylę, 4 wieże: czyli dni w roku, tygodnie, miesiące, pory roku
Ponadto: sala balowa miała sufit w formie akwarium: pływały tam egzotyczne ryby.

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;25020797] Bomba.
[/QUOTE]
W tej kopalni złota jest cała ściana z takimi znakami/tablicami
Cytat:
Ja jeszcze polecam zamek w Mosznej http://www.moszna-zamek.pl/
Moszna, woj. opolskie.
Och, Boże, za każdym razem się zachwycam tym zamkiem. A nigdy nie byłam, niestety.

Cytat:
Pieskowa skała - świetny zameczek, na lekkim wzniesieniu nieopodal Krakowa.
Krużganki jakby pomniejszony Wawel
Nie wiesz, ile kosztuje wstęp?
ville jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości