Zalozenie firmy w ciazy - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-19, 07:31   #121
zlosnica22m
Raczkowanie

Dot.: Zalozenie firmy w ciazy

Brida

możesz opłacic mniejsze składki, np 75% podstawy, to zależy tylko od Ciebie .
Sama wypełniasz i składasz deklaracje, a ZUS nie ma prawa tego podważyć.

Przy ciężarnych zakładajacych dziłalność, ZUS czepia sie najbardziej jeśli np chce sie iśc na urlop chorobowy wczesniej, a tak to ponoć juz im się coraz mniej chce spr. Zrobia kontrole apotem i tak szybciutko wypłacaja pieniazki.

jeżeli termin masz na 30.08 to najlepiej załóż sobie firmę 01.07. Opłać pełny miesiąc składkowy czyli od 01.07 do 30.07 . płatne do 10.08
potem będziesz musiała opłacić do 10.08 nastepna składkę ale możesz iść na wczeniejszy macierzyński i wtedy masz pomnijeszona proporcjonalnie. ZUS robi korektę .

tylko pamietajcie dziewczyny, że jak któraś założy działalność i urodzi w wyniku wczesniejszego porodu np w polowie oplacania pierwszego miesiąca prowadzenia działalnosci to macierzynskie będzie liczone od podstawy jaka zadeklarujecie, ale pomniejszone proporcjonalnie o ilosc dni do porodu.
ja tak właśnei prawie miałam. mam dzialalnośc od 1 maja a teraz 1o trafiłam do spziatla ze wczesniejszym porodem. maz szybciutko poszedł do zusu się dowiedziec jak w takim przypadku to wygląda i się dopwiedział, że gdybym tego 10 urodziła, to wysokość macierzyńskiego jest zmniejszana do ilosci dni. od najwyzszej skladki wychodzi wtedy 202 zł za kazdy dzień miesiąca.

czyli(może komuś to rozjaśni)
podstawa 8595,53 zł
obliczamy macierzyńskie :
[wzór (podstawa - 13,71%podst.) /30 - 18%podatku) wychodzi kwota netto za każdy dzień przysługującego zasiłku

czyli :

8595,53-1178,44 /30 = 247,23 - 44,50= 202,73
Stary 2011-05-24, 15:37   #122
Brida
Rozeznanie

[/QUOTE]

Dziś 24-y, dali kasę ?

Cytat:
Napisane przez BABONIK Pokaż wiadomość
Krusiak właśnie doczytąłam,że próbowali jakieś schdy robic dobrze,że już wyjaśnione.

Brida-ja planuję tak jak Ty,poprowadzic firmę 2 m-ce ,chce opłacic 2 pełne składki ,zeby histerii nie robili
Tak pewnie zrobię, także po to żeby zabezpieczyć się na wypadek wcześniejszego porodu.

Założę firmę od 1.07, sama byłam wcześniakiem

Cytat:
Napisane przez zlosnica22m Pokaż wiadomość
Brida

możesz opłacic mniejsze składki, np 75% podstawy, to zależy tylko od Ciebie .
Sama wypełniasz i składasz deklaracje, a ZUS nie ma prawa tego podważyć.

Przy ciężarnych zakładajacych dziłalność, ZUS czepia sie najbardziej jeśli np chce sie iśc na urlop chorobowy wczesniej, a tak to ponoć juz im się coraz mniej chce spr. Zrobia kontrole apotem i tak szybciutko wypłacaja pieniazki.

jeżeli termin masz na 30.08 to najlepiej załóż sobie firmę 01.07. Opłać pełny miesiąc składkowy czyli od 01.07 do 30.07 . płatne do 10.08
potem będziesz musiała opłacić do 10.08 nastepna składkę ale możesz iść na wczeniejszy macierzyński i wtedy masz pomnijeszona proporcjonalnie. ZUS robi korektę .

tylko pamietajcie dziewczyny, że jak któraś założy działalność i urodzi w wyniku wczesniejszego porodu np w polowie oplacania pierwszego miesiąca prowadzenia działalnosci to macierzynskie będzie liczone od podstawy jaka zadeklarujecie, ale pomniejszone proporcjonalnie o ilosc dni do porodu.
ja tak właśnei prawie miałam. mam dzialalnośc od 1 maja a teraz 1o trafiłam do spziatla ze wczesniejszym porodem. maz szybciutko poszedł do zusu się dowiedziec jak w takim przypadku to wygląda i się dopwiedział, że gdybym tego 10 urodziła, to wysokość macierzyńskiego jest zmniejszana do ilosci dni. od najwyzszej skladki wychodzi wtedy 202 zł za kazdy dzień miesiąca.

czyli(może komuś to rozjaśni)
podstawa 8595,53 zł
obliczamy macierzyńskie :
[wzór (podstawa - 13,71%podst.) /30 - 18%podatku) wychodzi kwota netto za każdy dzień przysługującego zasiłku

czyli :

8595,53-1178,44 /30 = 247,23 - 44,50= 202,73
Rozjaśniło druga składka do 10.09 - poprawiam, żeby komuś kto czyta pierwszy raz się nie pomieszało.

---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ----------

Cytat:
Napisane przez Brida Pokaż wiadomość

Edit: mam jeszcze jedno. mam nierozliczone konto z poprzedniej działalności w spółce - zamkniętej, czekam na rozliczenie ale na pewno będzie coś do dopłaty, czy jeżeli nie zdążą mi tego rozliczyć a ja zapłacić to z takim "nieczystym" kontem będę mieć problemy przy nowej działalności?
A w tej kwestii ktoś się orientuje?
Brida jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-24, 16:22   #123
Krusiak
BAN stały

czekam bo przelew od nich troche idzie nawet do paru dni-choc nie ukrywam,ze mam nadzieje,ze dojdzie dzis max jutro ;-) na pewno wyszedl od nich bo dzwonilam do zus i dostalam takie info wiec teraz tylko czekam na ksiegowanie
Krusiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-24, 19:40   #124
Brida
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Krusiak Pokaż wiadomość
czekam bo przelew od nich troche idzie nawet do paru dni-choc nie ukrywam,ze mam nadzieje,ze dojdzie dzis max jutro ;-) na pewno wyszedl od nich bo dzwonilam do zus i dostalam takie info wiec teraz tylko czekam na ksiegowanie
Czekam z Tobą
Brida jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-25, 04:06   #125
zlosnica22m
Raczkowanie

Cytat:

trzymamy kciuki żeby kasiora była jak najprędzej
Stary 2011-05-25, 11:10   #126
Krusiak
BAN stały

Dam znac jak tylko do mnie trafi. Podobno czasem idzie mega dlugo nawet do paru dni z ich systemu /babka powiedziala jak przeleja 24 moze byc cos kolo 1 na koncie/sic!/ choc w to watpie

---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ----------

Dziewczyny mam JUZ KASE NA KONCIE ;-)
Stary 2011-05-26, 08:49   #127
zlosnica22m
Raczkowanie

Cytat:
Dam znac jak tylko do mnie trafi. Podobno czasem idzie mega dlugo nawet do paru dni z ich systemu /babka powiedziala jak przeleja 24 moze byc cos kolo 1 na koncie/sic!/ choc w to watpie

---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ----------

Dziewczyny mam JUZ KASE NA KONCIE ;-)

GRATULUJEMY !!!
A mogę tak dyskretnie podpytać ile Ci przelali ?

To teraz dopiero wierzę, że warto było poświęcić te parę tygodni na dopilnowanie wszystkiego.
Hihi, teraz nic tylko będę czekac na swoje pieniążki- jak już urodzę :P

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-05-26, 09:16   #128
Krusiak
BAN stały

Przy mojej skladce od 8000tys prawie 6tys

Ciesze sie bo nie ukrywam wiele dziewczyn zaplacilo i niestety zus podwazyl im firmy, wykazal ze firma byla fikcyjna/a to moga zrobic niestety bo skladki podwazyc nie/ i pieniadze przepadly
Pisze to zebyscie mialy swiadomosc "zagrozenia"
Życze powodzenia ;-) Mam nadzieje,ze i Wam sie uda
ps pamietajcie po macierzynskim o l4-tez takim mega ;-)
Stary 2011-05-27, 09:05   #129
zlosnica22m
Raczkowanie

Cytat:
Przy mojej skladce od 8000tys prawie 6tys

Ciesze sie bo nie ukrywam wiele dziewczyn zaplacilo i niestety zus podwazyl im firmy, wykazal ze firma byla fikcyjna/a to moga zrobic niestety bo skladki podwazyc nie/ i pieniadze przepadly
Pisze to zebyscie mialy swiadomosc "zagrozenia"
Życze powodzenia ;-) Mam nadzieje,ze i Wam sie uda
ps pamietajcie po macierzynskim o l4-tez takim mega ;-)

dziewczyny a w jaki sposób zus przeprowadza kontrole ? jak sie do tego przygotować ?
Stary 2011-05-27, 09:28   #130
Krusiak
BAN stały

Prowadzic normalnie firme przez ten mc gdzie masz ja aktywna/miec faktury, paragony ogolnie zeby ruch był. Zus czesciej sprawdza l4 niz macierzynskie no ale to tez sie zdarza a szkoda by bylo gdyby te 3tys przepadly dlatego warto pokombinowac i cos podzialac przez jakis czas
Stary 2011-06-02, 08:17   #131
BABONIK
Zadomowienie

KRUSIAK gratuluję
od dziś ja też jestem szczęśliwą posiadaczką działalności gospodarczej

teraz muszę dokładnie z księgową omówic sprawe ZUSu i wysokości składek,żeby nic nie zapieprzyc.

mi zostało jeszcze 2,5 m-ca do porodu,ale planuję urodzic za ok 2 m-ce.mam 100% CC.

Krusiak to ile dokładnie dostałaś??

Nikoś już z nami
BABONIK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-02, 10:12   #132
Krusiak
BAN stały

No troche jest c

Edytowane przez Krusiak
Czas edycji: 2012-10-17 o 09:33
Stary 2011-06-02, 14:29   #133
BABONIK
Zadomowienie

Krusiaczku,gdzie pisze jakie dokładnie są teraz stawki? jak mam obliczyc sobie ile mam zapłacic tego społecznego,żeby dostac najwyższą składkę??
pięknnie druga wypłata...jak to miło jak wpadnie taka gotówka do kieszeni

Nikoś już z nami
Stary 2011-06-02, 15:55   #134
Krusiak
BAN stały

http://www.rp.pl/temat/200948.html
od czerwca jest 8665,83 zł
Stary 2011-06-03, 06:59   #135
BABONIK
Zadomowienie

dziękuję CI bardzo... kurde coś czuję że sporo zapłacę za ten ZUSik ...

Nikoś już z nami
Stary 2011-06-03, 16:42   #136
Krusiak
BAN stały

cos kolo 3tys na pewno..
Stary 2011-06-04, 08:01   #137
zlosnica22m
Raczkowanie

Dziewczyny to teraz ja mam do Was jeszcze pytanie, bo już zgłupiałam. 3 razy pytałam u siebie w Zusie i 3 razy inaczej mi powiedziały głupie babska :/

Słuchajcie, jak mam termin oficjalny na 23 czerwca, to na wcześniejsze macierzyńskie od kiedy mogę iść ? od 09 czerwca ?
Kiedy w takim wypadku powinnam złożyć wniosek do ZUSu i jak on powinien wyglądać ?

I tu kolejne pytanie mi się nasuwa jeśli pójdę od tego 09 na wcześniejsze macierzyńskie to czy pierwszy zasiłek będzie mi liczony od 09 czy dopiero od momentu urodzenia ?

I co ze składką czerwcowa ? Że ZUS DRA składam do 10 i musi być od największej podstawy, to wiem, ale czy wtedy do 10 lipca płacę tez te 3000 czy juz jest jakos korygowane ? koryguję to sama czy ZUS ?

zgłupiałam już z tym wszystkim... trochę za dużo przepisów i rozbieżności jak dla mnie....

proszę o pomoc
Stary 2011-06-04, 19:28   #138
BABONIK
Zadomowienie

Zlosnica- nie wiem własnie jak t zrobic z tym wcześniejszym macierzyńskim,bo też o nim myślę. zasiłek na pewno policzą Ci od daty rozpoczęcia macierzyńskiego.a z zapłatą to chyba płaci się całośc,a potem Ci to ZUS koryguje,ale nie jestem pewna.Krusiak nam napisze,bo ona poszła na ten wcześniejszy macierzyński,

Krusiaczku a będziesz pisac to podanie o dwa dodatkowe tygodnie macierzyńskiego?? orientowałaś się już coś w temacie??

Nikoś już z nami
Stary 2011-06-04, 19:54   #139
meszsares
Zadomowienie

Cytat:
Krusiaczku,gdzie pisze jakie dokładnie są teraz stawki? jak mam obliczyc sobie ile mam zapłacic tego społecznego,żeby dostac najwyższą składkę??
pięknnie druga wypłata...jak to miło jak wpadnie taka gotówka do kieszeni
Baboniku (tu jedna pesymistka do drugiej pesymistki jak nas nazwal Brumek hi hi)- wszystkie stawki sa na stronie ZUSu (http://www.zus.pl/default.asp?p=1&id=35) tyle, ze jeszcze nie ma podstawy od czerwca.. ale wczesniej Krusiak podawala linka ile ma byc.
zeby obliczyc ile musisz zaplacic skladek wyciagasz odpowiedni procent z kwoty najwyzszej podstawy i tak:
ubezpieczenia spoleczne:
-emerytalne 19,52%
-rentowe 6%
- chorobowe 2,45%
-wypadkowe 1,67%
Fundusz pracy: 2,45% (nie mniej niz 49,38pln)
Ubezpieczenie zdrowotne (kwotowo): 243,39pln
i wtedy dostajesz : podstawa-13,71%xpodstawa=kwota zasilku brutto
kwota zasilku brutto - 18% podatek doch.= zasilek na reke

mozesz sobie obliczyc skladki na podstawie internetowych kalkulatorow np tego, tylko uwaga na Fundusz Pracy, bo tam zle dziala ta funkcja przy podstawie ponizej 2tys
http://www.pit.pl/kalkulator-ZUS/

a tak w ogole to gratuluje Krusiakowi!!!!
No i Tobie Baboniku, ze realizujesz swoj plan

Moja sytuacja zawodowa jest nadal tak zamotana, ze bede wiedziala co robic dopiero za jakis miesiac...

acha, acha - Ty masz tp na 15.08 - wiesz, ze jesli urodzisz w tym terminie, to bedziesz miala prawo nie do 2 tylko do 4 dodatkowych tygodni macierzynskiego w 2012 roku.. to moze zaryzykuj i nie bierz tego wczesniejszego macierzynskiego?? jak by nie bylo dwa dodatkowe tygodnie przy najwyzszych skladkach to 3 tysiaczki...

Edytowane przez meszsares
Czas edycji: 2011-06-05 o 18:10
meszsares jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-05, 10:51   #140
Krusiak
BAN stały

Cytat:
Napisane przez zlosnica22m Pokaż wiadomość
Dziewczyny to teraz ja mam do Was jeszcze pytanie, bo już zgłupiałam. 3 razy pytałam u siebie w Zusie i 3 razy inaczej mi powiedziały głupie babska :/

Słuchajcie, jak mam termin oficjalny na 23 czerwca, to na wcześniejsze macierzyńskie od kiedy mogę iść ? od 09 czerwca ?
Kiedy w takim wypadku powinnam złożyć wniosek do ZUSu i jak on powinien wyglądać ?

I tu kolejne pytanie mi się nasuwa jeśli pójdę od tego 09 na wcześniejsze macierzyńskie to czy pierwszy zasiłek będzie mi liczony od 09 czy dopiero od momentu urodzenia ?

I co ze składką czerwcowa ? Że ZUS DRA składam do 10 i musi być od największej podstawy, to wiem, ale czy wtedy do 10 lipca płacę tez te 3000 czy juz jest jakos korygowane ? koryguję to sama czy ZUS ?

zgłupiałam już z tym wszystkim... trochę za dużo przepisów i rozbieżności jak dla mnie....

proszę o pomoc
1.mozesz isc na wczesniejszy na 2tyg przed przewidywana data porodu /ja np bylam 4tyg na wczesniejszym bo urodzilam 2tyg po
2.pierwszy zasilek ilcza od wczesniejszego macierzynskiego/po to wlasnie si idzie ;-)/ ale licz ze wyplate dostaniesz jak dostarczysz akt urodzenia i od tej daty 30dni maja na wyplate
3 nie bardzo rozumiem pytania o korekte przeciez za maj placisz w czerwcu, za czerwiec w lipcu itp

Cytat:
Zlosnica- nie wiem własnie jak t zrobic z tym wcześniejszym macierzyńskim,bo też o nim myślę. zasiłek na pewno policzą Ci od daty rozpoczęcia macierzyńskiego.a z zapłatą to chyba płaci się całośc,a potem Ci to ZUS koryguje,ale nie jestem pewna.Krusiak nam napisze,bo ona poszła na ten wcześniejszy macierzyński,

Krusiaczku a będziesz pisac to podanie o dwa dodatkowe tygodnie macierzyńskiego?? orientowałaś się już coś w temacie??
tak bede wiadomo, ze to wieksza kasa ;-)
napisze na 2tyg przed rozpoaczeniem tego dodatkowego macierzyskiego
co do wczesniejszego to maja na wyplate jak pisalam 30dni od urodzenia /mnie wyplacili 24 za jeden mc i 1czerwca nastepne wiec mialam 6dni roznicy pomiedzy 2 wyplatami

meszsares dzieki za gratulacje ;-)

A TERAZ JA MAM PYTANIE DNIA ;-) WIE KTOS JAK WYGLADA SYTUACJA PO MACIERZYNSKIM PRZY DZIALALNOSCI JESLI SIE CHCE WZIASC ZWOLNIENIE?? ;-)

Edytowane przez Krusiak
Czas edycji: 2011-06-05 o 10:55
Stary 2011-06-07, 18:18   #141
BABONIK
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez meszsares Pokaż wiadomość
a tak w ogole to gratuluje Krusiakowi!!!!
No i Tobie Baboniku, ze realizujesz swoj plan
Moja sytuacja zawodowa jest nadal tak zamotana, ze bede wiedziala co robic dopiero za jakis miesiac...

acha, acha - Ty masz tp na 15.08 - wiesz, ze jesli urodzisz w tym terminie, to bedziesz miala prawo nie do 2 tylko do 4 dodatkowych tygodni macierzynskiego w 2012 roku.. to moze zaryzykuj i nie bierz tego wczesniejszego macierzynskiego?? jak by nie bylo dwa dodatkowe tygodnie przy najwyzszych skladkach to 3 tysiaczki...

dziękuję bardzo za wszystkie linki bardzo mi się przydały

a współczuje,że u Ciebie nadal sytuacja zakecona...życzę pomyślnego finału!!!

a skąd to wyszło,że mam dodatkowo 4 tyg macierzyńskiego? coś się zmieniło? gdzie o tym poczytac??

z góry dziękuję za odpowiedź

Cytat:
A TERAZ JA MAM PYTANIE DNIA ;-) WIE KTOS JAK WYGLADA SYTUACJA PO MACIERZYNSKIM PRZY DZIALALNOSCI JESLI SIE CHCE WZIASC ZWOLNIENIE?? ;-)

kurcze wiesz ,ze też o tym chwilę myślałam
ale chyba się należy....sama nie wiem

Nikoś już z nami
Stary 2011-06-07, 20:42   #142
meszsares
Zadomowienie

Cytat:
dziękuję bardzo za wszystkie linki bardzo mi się przydały
a współczuje,że u Ciebie nadal sytuacja zakecona...życzę pomyślnego finału!!!
a skąd to wyszło,że mam dodatkowo 4 tyg macierzyńskiego? coś się zmieniło? gdzie o tym poczytac??
ciesze sie, ze moglam pomoc.
dziekuje za wspolczucieZ ta moja sytuacja to tez sobie sama wspolczuje - i to wszystko przez opieszalosc urzedow panstwowych, na ktore tyle sie placi podatkow, ech.. no ale zobaczymy co bedzie dalej..
o tych 4 tygodniach dodatkowego macierzynskiego mozesz poczytac w sumie wszedzie, chocby tu http://urlopy.wieszjak.pl/macierzyns...ierzynski.html
albo jeszcze lepiej policzyc na kalkulatorze internetowym http://www.ciazowy.pl/kalkulator,url...ierzynski.html
to jest tak, ze jak urlop macierzynski "najdzie' ci na chocby jeden dzien nowego roku 2012 to juz wskakujesz w ta mozliwosc wziecia nie tylko 2 a 4 tyg. dodatkowego macierzynskiego. Jest tak napewno ,bo przy pierwszym dziecku z tego skorzystalam w ten sposob (rodzilam pod koniec wrzesnia, wiec sie fajnie zgralo). Tylko wtedy bylam pracownikiem, ale zakladam, ze skoro ZUS zgadza sie na przedluzanie o te dodatkowe tygodnie przy DG, to dziala to na tej samej zasadzie

Edytowane przez meszsares
Czas edycji: 2011-06-07 o 20:44
meszsares jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 07:19   #143
zlosnica22m
Raczkowanie

Cześć kobietki

Znów mam kilka pytań, byłam w ZUS-ie złożyć dokumenty o wcześniejszy macierzyński i jak poszłam z jedną niewiadomą to wyszłam z dziesięcioma...

chciałam złożyć ZUS Z-3a, zaświadczenie od lekarza o terminie porodu i wniosek oo macierzyński 2 tygodnie przed terminem porodu..
a w ZUS-ie fajna pani mnie wyśmiała i powiedziała, że ona mi żadnego wniosku nie przyjmie, bo prowadząc DG nie mam prawa do wcześniejszego urlopu macierzyńskiego.
Kazała mi napisać tylko w rubryce uwagi w Z-3a taki tekst:
"Zaprzestaje prowadzenia działalności gospodarczej z dniem 09.06.2011 i proszę o przyznanie mi zasiłku macierzyńskiego od dnia 09.06.2011 w wymiarze 22 tygodni, jednocześnie oświadczam, że w ostatnich dwóch tygodniach nie będę prowadziła osobiście działalności gospodarczej"

czy to wystarczy, abym czerwcową składkę płaciła tylko za dni 1-8 czerwca ? wiem, że zdrowotną całą.
czy w terminie od 09 mogę jeszcze świadczyć usługi, które świadczę w ramach prowadzenia DG czy nie mogę ?

i jeszcze tak poza tymi pytaniami
jeśli moja działalność polega na świadczeniu usług fryzjerskich poza salonem tj, w domu klientek/tów to czy powinnam prowadzić jakiś oficjalny rejestr klientów u których byłam ? Z adresami i telefonami taki dla ZUS-u (swój kajecik mały mam )
no bo co w razie kontroli ZUS-u czy firma nie jest fikcyjna ?
Wystawiam rachunki, więc kopie mam w domu ale w sumie nic poza tym...
sprzęt miałam więc nie kupowałam to i faktury nie mam.
mam wyrobione ulotki, wizytówki, tworze stronę internetową (ale to chyba żadne potwierdzenie dla nich) oraz fotograficzny katalog usług.
lokalu nie ma.
co oni mi mogą kontrolować ?
Stary 2011-06-08, 09:18   #144
BABONIK
Zadomowienie

złośnica- ja tez prowadzę taką samą działalnosc, zapisuje sobie tylko w książce "ewidencja przychodów" kwoty jakie uzyskałam danego dnia.żadnych adresów ZUSowi nie podam,bo oni nie mają prawa sprawdzac Twoich klientów.MOgli by to uzyskac ale tylko podczas postępowania sądowego.
więc nie potrafię CI pomoc

Meszsares- dziękuję ponownie za informacje, musze policzyc tygodnie do porodu,ponieważ ja mam miec CC więc pewnie będzie wcześniej niż 15 sierpnia.

Nikoś już z nami
Stary 2011-06-08, 13:08   #145
Krusiak
BAN stały

zlosnica
ja mialam DG i poszlam na 2tyg wczesniej

Co najmniej 2 tygodnie zasiłku macierzyńskiego mogą przypadać przed przewidywaną datą porodu, natomiast po porodzie przysługuje zasiłek macierzyński nie wykorzystany przed porodem, aż do wykorzystania przysługującego pełnego wymiaru.
W razie urodzenia przez pracownicę dziecka w okresie urlopu wychowawczego zasiłek macierzyński przysługuje przez okres skrócony o 2 tygodnie, jeżeli pełny wymiar urlopu macierzyńskiego przypada w całości w czasie urlopu wychowawczego. Jeżeli pełny wymiar urlopu macierzyńskiego wykracza poza udzielony urlop wychowawczy, pracownicy przysługuje zasiłek macierzyński w pełnym wymiarze, bez skracania o 2 tygodnie, tj. przez okres odpowiednio 20 lub 31, 33, 35, 37 tygodni liczonych od dnia porodu, w zależności od liczby urodzonych dzieci.
W przypadku urodzenia martwego dziecka lub zgonu dziecka przed upływem 8 tygodni życia, ubezpieczona ma prawo do zasiłku macierzyńskiego przez okres 8 tygodni (56 dni) po porodzie, nie krócej niż przez okres 7 dni od dnia zgonu dziecka.
W razie śmierci dziecka po upływie 8 tygodni życia, ubezpieczona zachowuje prawo do zasiłku macierzyńskiego przez okres 7 dni od dnia zgonu dziecka.
Ubezpieczonej, która urodziła więcej niż jedno dziecko przy jednym porodzie, a jedno z dzieci było martwo urodzone lub nastąpił jego zgon w okresie pierwszych 8 tygodni życia, albo po upływie 8 tygodni życia, zasiłek macierzyński przysługuje przez okres odpowiedni do liczby dzieci pozostałych przy życiu.
W razie urodzenia dziecka wymagającego opieki szpitalnej ubezpieczona, która pobrała zasiłek za okres 8 tygodni po porodzie, może pozostały zasiłek wykorzystać w terminie późniejszym, po wypisaniu dziecka ze szpitala.
Ubezpieczonej, która rezygnuje z wychowywania dziecka i oddaje je innej osobie w celu przysposobienia lub do domu małego dziecka, zasiłek macierzyński przysługuje do dnia oddania dziecka, nie krócej jednak niż przez okres 8 tygodni po porodzie.
Zasiłek macierzyński wynosi 100% wynagrodzenia lub przychodu stanowiącego podstawę jego wymiaru.
Wymagane dokumenty
Dokumentami wymaganymi do przyznania i wypłaty przez ZUS zasiłku macierzyńskiego z tytułu urodzenia dziecka, są:
  • zaświadczenie o przewidywanej dacie porodu - w przypadku zasiłku przysługującego za okres przed porodem,
  • zaświadczenie zagranicznego zakładu leczniczego lub zagranicznego lekarza stwierdzającego przewidywaną datę porodu, wystawione na blankiecie z nadrukiem określającym nazwę zagranicznego zakładu leczniczego lub imię i nazwisko zagranicznego lekarza, opatrzone datą wystawienia i podpisem. Zaświadczenie powinno być przetłumaczone na język polski. Obowiązek ten nie dotyczy zaświadczeń wystawianych na terytorium państw członkowskich UE oraz EOG lub Szwajcarii, w językach urzędowych tych państw - w przypadku urodzenia dziecka podczas pobytu za granicą, gdy zasiłek przysługuje za okres przed porodem,
  • skrócony odpis aktu urodzenia dziecka - w przypadku zasiłku przysługującego za okres od dnia porodu,
  • zaświadczenie płatnika składek wystawione na druku ZUS Z-3 oraz zaświadczenie pracodawcy o okresie udzielonego urlopu macierzyńskiego- w przypadku pracowników, albo zaświadczenie płatnika składek na druku ZUS Z-3a - w przypadku pozostałych ubezpieczonych.

Miejsce i sposób złożenia sprawy oraz odbioru odpowiedzi
W terenowej jednostce organizacyjnej ZUS właściwej ze względu na siedzibę płatnika składek, w przypadku:
  • ubezpieczonych, których płatnicy składek zgłaszają do ubezpieczenia chorobowego nie więcej niż 20 ubezpieczonych,
  • ubezpieczonych prowadzących pozarolniczą działalność i osób z nimi współpracujących,
  • ubezpieczonych będących duchownymi.

Osoby ubezpieczone, których płatnicy składek zgłaszają do ubezpieczenia chorobowego powyżej 20 ubezpieczonych, występują o zasiłek macierzyński do płatnika składek.

Terminy
Roszczenie o wypłatę zasiłku macierzyńskiego przedawnia się po upływie 6 miesięcy od ostatniego dnia okresu, za który zasiłek przysługuje.
Jeżeli niezgłoszenie roszczenia o wypłatę zasiłku nastąpiło z przyczyn niezależnych od ubezpieczonego, termin 6 miesięcy liczy się od dnia, w którym ustała przeszkoda uniemożliwiająca zgłoszenie roszczenia.
Wypłata zasiłku macierzyńskiego powinna nastąpić nie później niż w terminie 30 dni od dnia złożenia dokumentów niezbędnych do stwierdzenia uprawnień do zasiłku.

W razie odmowy prawa do zasiłku decyzja odmowna powinna być wydana najpóźniej w terminie 30 dni od daty złożenia dokumentów niezbędnych do stwierdzenia uprawnień do zasiłku.

Tryb odwoławczy
Od decyzji o odmowie prawa do zasiłku macierzyńskiego przysługuje odwołanie do Sądu Rejonowego-Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, w terminie jednego miesiąca od dnia doręczenia decyzji.

Podstawa prawna
Ustawa z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U z 2005r. Nr 31, poz.267, z późn.zm.)

---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ----------

napisz na mila pania z zus skarge ze nie zna sie na przepisach i wprowadzila cie w blad
Stary 2011-06-17, 07:17   #146
BABONIK
Zadomowienie

krusiak- Ty to już jesteś ekspert powinni Ci etacik w ZUSie dac

Nikoś już z nami
Stary 2011-06-23, 17:29   #147
BABONIK
Zadomowienie

Krusiak- jakie wysokie dochody wykazałaś przez ten okres prowadzenia działalności,bo mi za pierwszy miesiąc wyjdzie pewnie ok 1500zł... a tu ZUS wg najwyższej stawki

Nikoś już z nami
Stary 2011-06-23, 18:11   #148
Krusiak
BAN stały

4200 mialam wiesz ja mam latwo bo tak na prawde nic fizycznie nie sprzedaje spoko moze byc i 1500 nie przyczepia sie wazne ze cos robisz
Stary 2011-06-23, 18:47   #149
BABONIK
Zadomowienie

no bo w zasadzie pierwszy miesiąc działalności nie musi byc nie wiadomo jak szalony... w końcu dopiero zaczynam,nie??

Nikoś już z nami
Stary 2011-06-23, 19:59   #150
Krusiak
BAN stały

Cytat:
no bo w zasadzie pierwszy miesiąc działalności nie musi byc nie wiadomo jak szalony... w końcu dopiero zaczynam,nie??

w 1 miesiacu mozesz nawet byc na minusie/dawno temu studiowalam tez ekonomie he he
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości