|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku ![]() |
|||
lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
![]() ![]() ![]() ![]() |
21 | 42,86% |
lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
3 | 6,12% |
Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
0 | 0% |
Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
9 | 18,37% |
Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
7 | 14,29% |
Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
8 | 16,33% |
Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
0 | 0% |
Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
1 | 2,04% |
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
Wanilia83 - Ola waży już 4160
![]() Jak kąpiesz w jednym z tych emolientów (Oilatum np) to podobno nie trzeba niczym smarować, ale ja zaczęłam tym AVENE bo skórka się łuszczyła. Teraz jest ok i niczym nie smaruję. Montii moja miała 46cm jak się urodziła - w dzieciństwie moje lalki tyle miały ![]() Przesyłam mojego ukochanego "Olbrzyma" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Wtajemniczenie
|
kolba śliczna ta Twoja Niunia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#123 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Niedrapek nie uzywam, bo maly je sciaga. Najlepsze sa takie z rekawkow w pajacykach. Pazurki same sie krusza, ale sa coraz ostrzejsze i ja jestem juz podrapana, nie wspomne o twarzy Mateo ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Na sucha skore stosowalam albo balsam Nivea, albo krem Alantan. Cytat:
Cytat:
Krwawilam tylko przez 2 dni po porodzie. Teraz jedynie plamienia i to bardzo malo. Ja niczym nie smaruje, bo Mateusz ma super skore i polozna powiedziala, ze nie ma sensu ladowac w nia chemie skoro nic sie nie dzieje. Cytat:
Mateusz tez lozeczka unika jak ognia zwlaszcza w dzien. Kombinuje jak kon pod gore, zeby tylko go wziac do lozka ![]() Bylam dzis na 1-szej wizycie u pediatry i dowiedzialam sie wielu rzeczy. Mateusz pieknie przybiera na wadze, wszystko ma super, rozwija sie idealnie. Pani doktor byla zachwycona, jedynie z gwizdkiem cos sie jakby zaczyna dziac. Tz jest zaczerwieniony i kazala mi delikatnie i leciutko odciagac napletek doslownie ociupinke i przemywac Rivanolem i obserwowac. Jesli nic sie nie zmieni to czeka nas badanie moczu na obecnosc bakterii. Myslalam, ze Mati ma bole brzuszka, a okazuje sie, ze napina sie podczas sikania, bo go gwizdek piecze. Jesli chodzi o karmienie mieszane i w jakich odstepach i ilosciach to po 1 MATEUSZ ZACZAL JESC CO 1H DLATEGO, ZE POTZREBUJE CORAZ TO WIECEJ KALORII, A MOJE MLEKO JEST INNE W DZIEN, A INNE W NOCY. oJ SORY ZA CAPSA. I czasami sie nie najada, wiec wola jesc za 1h. No i musze mu dawac butle. Dostalam zielone swiatlo na MM ze wzgledu wlasnie na ta kalorycznosc. Mati powinienj juz zjadac 70-90ml, a on utknal na 60ml, wiec jest wskazane, zebym raz na dzien, lub dwa podawala mu butelke MM. No i niestety moje sciaganie stanelo pod znakiem zapytania, bo moje brodwaki starsznie mnie bola i nic mi juz nie pomaga. Nie moge sie wrecz dotknac, a pokarm mi leci i laktacja zaczyna sie rozkrecaac. Szkoda kurcze, bo ani mi ta dieta nie przeszkadza specjalnie, ani nawet to sciaganie co 2h-4h, ale no torturowac sie tez nie mam zamiaru i nawet lekarka powiedziala, ze nie ma sensu na sile, bo siedoigram zapalenia i dopiero bede plakac. Tak wiec, sciagam ile wytrzymam i przejde na MM. |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#124 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzieciotko jest przesliczne ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
Kolba Śliczna ta Oleńka Twoja
![]()
#126 |
Zakorzenienie
|
Kolba, śliczna córcia!!!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Zadomowienie
|
Mamuśki ostatnio na SR położna nam mówiła, że jak będziemy miały nawał mleka to należy ograniczyć płyny bo im więcej pijemy tym laktacja się zwiększa.
Kolba śliczna córcia ![]() A chciałam się zapytać, jakich termometrów używacie? bo ja właśnie zastanawiam się nad kupnem i nie wiem jaki wybrać. A pępuszki już odpadły?
#128 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() chociaż o 4 wzięłam go do siebie na cycocha i zasnął wtulony ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
to samo powiedziała mi położna, no i mam pić często a MAŁE ŁYKI. a wcześniej piłam rzadziej a od razu pół litra. ![]() Dzisiejsza noc piękna, Fabianek od 20 do 8.30 rano spał, oczywiście z pobudkami na karmienie ![]() ![]() za to w dzień b.mało śpi, zabawiamy go, tulimy się. nie chce robić sobie drzemek, tzn ma takie na 15 minut ![]()
![]() |
#129 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() kolba śliczna malutka ![]() a inne mamusie czym smarują dzieciaczki po kąpieli ?? Cytat:
podziwiam cię bo ja jak karmię jednym cyckiem to z drugiego też mi leci ![]() Cytat:
ja chyba bym uschła jakbym miała nie pić, normalnie w buzi mam jak na saharze pępuszek u nas jeszcze jest ale to za wcześnie żeby odpadł my walczymy z ropiejącym oczkiem i świszczącymn noskiem ![]()
![]() Edytowane przez wanilia83 Czas edycji: 2011-03-11 o 09:54 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#130 |
Zadomowienie
|
wanilia a może zrób masaż oczka, podobno pomaga odetkać kanaliki łzowe.
#131 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
kolba mała jest urocza !
![]() |
#132 |
Wtajemniczenie
|
wanilia mojej małej też oczka ropieją bardzo, i przmywam jej swoim mleczkiem tak mi poradziły położne
![]() po prostu jej sikam mlekiem na oczka ![]() o rumianku też słyszałam że pomaga ![]() kolba Oleńka przeurocza ![]() ![]() u nas nocka też ok z przerwą na jedzonko. tylko moja mała nie znosi się przebierać, ubierać i w ogóle każdej czynności higienicznej. drze się jakby ją ze skóry obdzierali ![]() mam nadzieje ze jej przejdzie bo w nocy stawia caly dom na nogi przy zmianie pampka ![]() no i bekać nie chce - z grzecznosci chyba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
U nas na szczęście Fabian lubi przebieranie, przewijanie i kąpiele uf
![]() ale z bekaniem też jest problem, jak nie beknie po 10-15 min to kładę go na boczek ![]()
#134 |
Zadomowienie
|
kochane dziękuje za rady
![]() masaż oczka robimy ![]() castia moja też nie cierpi przebierania i zmiany pieluch, tylko wtedy słychać że żyje ![]() a jak sobie radzicie z czkawkami ?? czekacie aż sama przejdzie czy jest na nią jakiś sposób ---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ---------- przypomniało mi się o co chciałam się jeszcze zapytać, czy czeszecie już główki niemowlaczków ??
#135 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pepek juz odpadl i zaczelismy klasc malego na brzuszek. Cytat:
![]() Mati w dzien tez ma aktywacje. Cytat:
Cytat:
Czeszemy, bo inaczej zrobi sie ciemieniucha. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
Fabek też jak w brzuchu tak teraz ma czkawki. W nocy to się z nich cieszę
![]() ![]() a w dzień daje cycka, no i czytałam żeby dmuchnąć dziecku w buzię ![]() ![]() ja też czeszę główkę ![]()
#137 |
Zadomowienie
|
Wanilia mam pytanko, czy zdążył ci odejsc czop?? bo ja mam brac ten fenoterol do wtorku, a dzis jest 36+1 czyli zaczelam 37tc i czop mi odszedl i jestem troche w strachu czy do wtorku wytrzymam. bo w srod e po wizycie mialam szyjke tylko na 0,5cm. i jakies tam rozwarcie. ide dzis prywatnie na wizyte ale dopierow ieczorem, a do tego czasu zwariuje!!!
#138 |
Zadomowienie
|
diatoma wydaje mi się że czop odszedł mi w dzień porodu tzn zauważyłam że zwiększyła mi się ilość śluzu, tylko był innej konsystencji (takie coś budyniowate) i sama nie wiem czy to był czop czy nie
![]()
#139 |
Zakorzenienie
|
Mnie czop odszedł razem z wodami...taki czerwony.
a wcześniej 2-3 dni przed miałam gęsty śluz.. diatoma a ten czop to podbarwiony krwią był? Bo jak nie, to czasem odchodzi 2-3 tyg przed... bo z krwią to oznacza ,że poród nastąpi w ciągu ok 24 h.
#140 |
Rozeznanie
|
kolba śliczna Twoja malutka
![]() Mój czop odszedł w dzień porodu taki właśnie krwisty a tydzień wcześniej codziennie po trochu odchodził taki przezroczysty gęsty. Mój Alan też nie lubi się przebierać ale za to uwielbia kąpiel...raz to nam usnął nawet ![]() Ja też na oczka używam sól fizjologiczną. Kurde dziewczyny jednego cycka mam trochę większego niż drugiego ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#141 |
Zadomowienie
|
![]()
Mojej małej łzawi strAsznie oczko i dzis jak była lekarka z położną to kazała przemywac sola fizjologiczna i masowac.
Pepek odpadł nam wczoraj, tzn. w 8 dobie- szybko chyba co nie? Ja też biorę Lilianke do nas do łóżka jak w nocy karmię i już potem nie przenosze jej do łóżeczka, bo nie mam sumieniA i zresztą z nami lepiej śpi.
#142 |
Zadomowienie
|
Jok3 i mokra a czym pielęgnowałyście pępuszek?
Położna mówiła, że jak się karmi piersią to należy pamiętać, że jak karmimy np z prawego cyca, dziecko zje wszystko i dajemy mu lewego i nie zje do końca to następne karmienie zaczynamy od niedokończonej piersi, w tym przypadku od lewej. Mam nadzieję, że moje rady w czymś pomogą ![]()
#143 |
Zadomowienie
|
Ja przecieralam Leko czyli tymi nasaczonymi spirytusem gazikami, a pod koniec jak juz wisial to Oktaniseptem, bo silniejszy i na drugi dzien pepek odpadl
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny w jakiej temp kąpiecie maluchy? Mój się drze niesamowicie i nie wiem co zrobić, żeby polubił kąpiele...
|
![]() ![]() |
![]() |
#145 |
Zadomowienie
|
Mateusz jest troszke zmarzlakiem, wiec woda jest w granicach 35 stopni czasem ciut wiecej, lub mniej, zalezy jak sie mezowi wleje. I do tego mamy taka dmuchawe, zeby po wyjeciu z wody nie bylo mu zimno, wiec w kuchni jest jak w saunie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Zadomowienie
|
Montii nie byl z krwia, ale czeos takkiego w zyciu nie widzia lam. a jak z biustonosazami wam wyszlo, bo jajutro chce kupic tylko nie wiem co z rozmiarem,
![]()
#147 |
Zakorzenienie
|
o właśnie napiszcie o cyckonoszach - bo mi biust zaczyna rosnąc cholernie i mam też 80E kupione w H&M i było miejsce a teraz już nie ma ....
![]() |
#148 |
Rozeznanie
|
U nas pepuszek juz odpadl
![]() ![]() Dzisiaj bylismy u lekarza bo Filip dostal wczoaj kataru.. kicha i nosek sieciagle zapycha i zle mu sie oddycha.. a rano wydobylismy takiego wielkiego zielonego glutka ze nie wiem gdzie on sie zmiescil.. ![]() ![]() Dzis spalam w staniku i dzis mam chyba odparzone cycuchy ![]() ![]() teraz ubralam tylko luzna koszulke niech sie wietrza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#149 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
zamowilam sobie na probe ten: i jestem zachwycona! za tak niska cene super jakosc, biust mi podtrzymuje super, nic nie gniecie, moge w nim spac, nie uciska, no super takze jestem zadowolona rozmiar dobralam na oko i trafilam bo są podane w cm mniej wiecej poczekam jeszcze z 2 tyg i kupie jeszcze innne u tego sprzedawcy ![]() u nas znowu zasnal w lozeczku jak fajnie ![]() ale w nocy/nad ranem biore go do siebie i tak.
![]() |
#150 |
Zadomowienie
|
na czkawkę najlepiej dac cos do popicia
![]() ![]() ![]() co do tego przebierania i wariacji dzieciaków ![]() moja córka uwielbiała się przebierać .. i tak jesj zostało do dziś.3 lata i codziennie rano dylemat co ubrać do przedszkola.Takze może niech lepiej sobie płaczą te wasze dzieciaczki ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:32.