![]() |
#121 | |
Rozeznanie
|
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zadomowienie
|
Dot.: żałuję, że mam dziecko
To sie spełniaj, nikt Ci tego nie zabroni. Zostaw dziecko skoro nie nadajesz sie na bycie matka. Kiedyś jak już będziesz stara i siwa i nie będziesz miała sil żeby nogą ruszyć w podróż czy do dalszej kariery, i wtedy gdy zostaniesz całkiem sama i nie będziesz miała sil sobie herbatę zrobic wtedy zrozumiesz jak sie Twoje dziecko Tobą nie zajmie i napisze na forum "żałuję że mam stara matkę" bo sie nią muszę opiekować. Wtedy sie rolę odwrócą. Życzę Ci żeby tak nie było. A szczęście dziecka jest najważniejsze a tutaj widzę egoizm. Nawet psa sie tak nie traktuje jak Ty swoje dziecko. To jest cześć Ciebie i powinna to być najważniejsza osoba w Twoim życiu. Ona powinna mieć w Tobie wsparcie przez całe życie a Ty w niej kiedyś w przyszłości. Bo kariera przyleciele czy podróże to jest ulotne pojawia sie i znika a miłość dziecka jest trwał.
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
To po co zachodziłaś w ciąże skoro tak nie lubisz dzieci? Bo koleżanki mówiły "jakie to fajne"?
Ciekawa jestem czy byłabyś wstanie za kilka lat powiedzieć swojemu dziecku w oczy, że żałujesz dnia, w którym ono się poczęło. Ciekawe co zrobisz jak będziesz już stara babą, u swego boku nie będziesz miała nikogo prócz odwiedzin dziecka. I wtedy też będziesz żałować, że je masz? No z reguły kobiety decydują się na ciąże po ukończeniu owej kariery, więc skąd u Ciebie ten pośpiech, skoro teraz marudzisz, że mało masz czasu? Twoje dziecko ma dwa lata w czym problem, kupić mu zabawkę o której marzy? Wiesz jaka to radocha dla takiego malca? Masz cały dzień z głowy. Co do użerania się z dzieckiem. Jak go sobie wychowałaś to tak teraz masz. Wieczne karmienie przewijanie ... Chyba tych czynności nie wykonujesz co pół godziny? Hałas ... Jak wspomniałam, kup dziecku coś co go zainteresuje, zachwyci, i będzie cisza i spokój. Dziecko usiądzie i masz dobre 3h z głowy, bo będzie zajęte sobą. Oczywiście, że można podróżować w ciekawe miejsca z dzieckiem. Nie rozumiem w czym ono niby przeszkadza? Hobby możesz zacząć uprawiać z dzieckiem, zachęcać go do wspólnych zabaw na podwórku, biegania, jeżdżenia na rowerze... I utrata figury. Większość kobiet przed zajściem w ciąże rok wcześniej zaczyna dbać o swoją figurę, brać pod uwagę co je itp. Większość kobiet mi znana. Tak samo w czasie ciąży. Mało jest to ośrodków, w których są realizowane ćwiczenia dla kobiet? Przepraszam ale nie mogłam się powstrzymać. Mam 18 lat i z miłą checią lubię opiekować się tymi mały szkrabami. W wieku 16 lat całe dwa miesiące podczas wakacji od 8-16 siedziałam z kilkunastomiesięcznym dzieckiem i nie uważam, że ten czas był stracony. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Rozeznanie
|
![]()
Kredzia-ja kocham małe dzieci!!!!
![]() a dziewczyny mają rację co do tej starości młodość nie wieczność starość nie radość jeszcze kiedyś zatęsknisz za dzieckiem..a wtedy ono nie będzie chciało Cię znać.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Rozeznanie
|
Pomijając fakt czy to jest prowokacja czy nie.... Czy Wy naprawdę nie bierzecie nawet pod uwagę tego, że niektórych macierzyństwo może przerosnąć?
Kobietom się wpaja, że muszą poświęcić się dziecku z uśmiechem na ustach i uważam, że robi się to bardzo niesłusznie! Myślę, że gdyby właśnie nie było tego ciśnienia na wielkie oddanie się dziecku "bo tak trzeba" , a w innym wypadku jest się wstrętną egoistką, to teraz wiele dziewczyn nie czekałoby z zajściem w ciąże tak długo albo nawet nie rezygnowałoby z tego.... Prawda jest taka, że wychowywanie dziecka to jedna, wielka tyra i jeśli ktoś temu przeczy to albo mydli oczy albo ma po prostu dziecko aniołka (mam 16 miesięczną siostrę więc jestem na bieżąco w tych sprawach choć sama nie jestem jeszcze matką). Moja mama jest właśnie typową matką, która poświęciłaby wszystko dla dziecka i ja to bardzo doceniam i podziwiam, ale wiem, że sama nie dałabym tak rady. Po powrocie z pracy jest dziecko, które ma mnóstwo energii więc biega, krzyczy domaga się nieustannej uwagi - takie są dzieci, to normalne. Ale jeśli ktoś przy tym jest nieustannie niewyspany, zmęczony po pracy to może nie mieć już po prostu siły na noszenie, ganianie za dzieckiem żeby nie ściągnęło sobie czegoś na głowę, nie uderzyło, zjadło itp i naprawdę na własne zainteresowania nie starcza czasu. Ostatnio moja mama chwaliła się, że moja siostra miała dobry dzień i mama mogła przy niej zjeść kanapkę i przejrzeć gazetę....przez cały dzień. a to po prostu bardzo energiczne dziecko, które wymaga wiele uwagi - takie też istnieją. Nie dziwię się więc, że są dziewczyny, które nie umieją się tak poświęcić, a czują ogromną presję, a co za tym idzie pojawia się u nich frustracja i nawet niechęć do dziecka... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Prawda jest taka, że z reguły u mądrych kobiet ciąża jest czymś przewidzianym i zaplanowanym. A co za tym idzie? Wiele rozmów na ten temat, gdybań a co by było gdyby ... rozważań za i przeciw, zapewnienia ze str męża i rodziny, że jeśli będę potrzebowała pomocy to takową dostanę. I w końcu podjęcia trudnej decyzji, która będzie miała duży wpływ na naszą przyszłość. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nie chodzi o zmęczenie, frustrację, rozczarowanie. Chodzi o to, że autorka wątku zaprezentowała swoją sytuację, z której można wywnioskować: ma męża, który jej nie wspiera i generalnie kiepski jest jest głęboko nieszczęśliwa bo ma dziecko, które stoi na przeszkodzie rozwojowi jej kariery, ale którego nie wychowuje (niby jak dziecko, którym się nie zajmuje może jej w czymkolwiek przeszkadzać) Istnieje podejrzenie, że cierpi na depresję poporodową i ma w nosie pomoc jakąkolwiek Mam dójkę dzieci i wiem jak może być ciężko. Wiem też, że osoba dojrzała i stabilna psychicznie nie pisałaby tak wybiórczo i tak sprzecznych ze sobą rzeczy.
![]() |
![]() |
#128 |
Rozeznanie
|
Kredzia, uwierz mi, że gdybania co by było gdyby są niczym w porównaniu do codziennej rzeczywistości. Zapewne przekonasz się o tym jak będziesz miała do czynienia z dzieckiem.
Mogę się tylko domyślać, że autorka przechodzi głęboki kryzys - jednocześnie nie chce się poświęcić dziecku i pewnie czuje się rozdarta bo wie, że powinna zrobić inaczej. Mogę sobie tylko wyobrażać przez co przechodzi, ale szczerze mówiąc nie wiem co można poradzić w takiej sytuacji. Ogólnie bardzo przykra sprawa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Raczkowanie
|
Osoba dorosła i dojrzała ma świadomość tego, że za popełnione błędy ponosi się konsekwencje. Czym większy błąd tym większe konsekwencje. Nawet jeżeli nie miało się pojęcia, że nasza decyzja jest błędna i okazało się to dopiero po jakimś czasie to osoba dorosła powinna stawić temu czoło, a nie użalać się nad sobą.
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;25406068]
![]() jej zasranym obowiązkiem jest opiekowac się dziećmi,lub oddać pod opiekę osobie dorosłej. zawsze można taką pania sprawdzić,czy dobrze zajmuje się dziećmi,czy nie są głodzone i to co pisze jest prawdą.nikt nie jest bezkarny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
najprościej za swoją klęskę życiową/ nieudane życie obarczyć dziecko. ![]() Najlepiej zrobisz jak pójdziesz do psychologa, bo może nie jesteś zła (egoistka, nieodpowiedzialna) a po prostu chora, to co pogrubiłam -ewidentnie masz cos problemy ze swoim życiem, ale nie odgrywaj się na dziecku, bo to że nie masz w życiu atrakcji i polotów to nie jego wina. To że na swojego męża, na siebie i na wszystkich ludzi w ogół bez wyjątku patrzysz negatywnie, jak na nieudaczników świadczy że masz problemy psychiczne. czy zdrowy człowiek wypowada się o ludziach tak jak TY?
Dziewczyny, bardzo proszę o wypełnienie krótkiej ankiety, która jest badaniem rynku usług dietetycznych. Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne ![]() Edytowane przez inc0rrect Czas edycji: 2011-02-27 o 21:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Rozeznanie
|
monius9, tutaj się zgadzam zdecydowanie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miałam do czynienia z dzieckiem i to nie jednym. I nie tylko ze swojej rodziny ale również z dziećmi sąsiadów. Chyba, że masz na myśli własne dziecko. Tat, to prawda, że gdybanie nijak ma się do rzeczywistości. Ale dzięki temu jesteśmy prawie pewne, że z większości problemami damy sobie radę. Bynajmniej tak mi się wydaję. ---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Przyczajenie
|
Do Joline: Jak możesz mi zadawać takie pytania nie znając mnie? Więc Ci powiem-lista książek, które przeczytałam jest bardzo długa i zapewne obejmuje więcej tytułów, niż widziałaś na oczy, mówię w językach angielskim, włoskim, suahili i trochę po arabsku, studia-niestety przerwane z powodu b. ciężkiej ciąży, zawód-własna działalność (w dodatku w b. ciekawej branży), zarobki-grubo powyżej średniej krajowej. Chcesz coś dodać?
A do niektórych, którzy pytali w czym problem, skoro babcia wychowuje dziecko a ja mam dużo czasu dla siebie: Problem nr 1-presja społeczeństwa Problem nr 2-wewnętrzne poczucie winy wobec dziecka, od którego jednak silniejsza jest moja wola wolnego życia, jednak coś zaprząta moje myśli |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Rozeznanie
|
O języku suahili była dziś mowa w Dzień Dobry TVN i coś mi się wydaje, że oglądałyśmy ten sam program...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zagięłaś wszystkich swoją wspaniałością, więc zapewne wszystkich "zatkało" i nic nie dodamy ![]() daję kolejny przykład jak traktujesz ludzi wybierz się do psychologa, powiedz mu że odczuwasz presje spoleczne itd, niech się zamie Tobą specjalista ![]()
Dziewczyny, bardzo proszę o wypełnienie krótkiej ankiety, która jest badaniem rynku usług dietetycznych. Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Rozeznanie
|
I ciekawa jestem co to za bardzo ciekawa branża
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
Hmmm dla mnie wydaje się być logiczne, skoro studiuje, chcę dziecka już teraz to przerywam studia, robię rok przerwy i na nie później wracam.
Oczywiście mogłaś nie przewidzieć, że tak ciężko będziesz znosić ciąże ale sam fakt, ciąża studia. Chyba nie myślałaś, że dasz rade sprostać tym dwóm zadaniom, nie przemęczając się, wysypiając ? No proszę Cię ... |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
Przyczajenie
|
TmargoT chyba sama jesteś głodzona i masz problem z czytaniem ze zrozumieniem, lub Twoja bezczelność nie zna granic. Nie mam zamiaru Ci się tłumaczyć(bo kim Ty właściwie jesteś) ale jak możesz mówić, że głodzę dziecko??? Obyś Ty miała tyle po 20 latach pracy co ma moje dziecko w wieku 2 lat
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Rozeznanie
|
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Wtajemniczenie
|
Ratunk_u po jakie licho się tłumaczysz?( nie wiem czy jest to prawdą co tu wypisujesz, zresztą nie mnie oceniać) ale widzisz nikt tutaj nie ma takiego problemu jak Ty wiec nie produkuj się, bo szkoda czasu i nerwów.
Edytowane przez sensualangel Czas edycji: 2011-02-27 o 22:07 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Rozeznanie
|
![]()
To co to za mama która nie jest za własnym dzieckiem dla której dziecko jest na szarym końcu?ŻADNA! może dla niektórych do normalne lecz dla mnie niepojęte.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
mi tu czystym egoizmem zalatuje. Wszystko do okoła jest złe i obwiniasz wszystkich zas woje nieszczęśliwe życie.
![]() |
#148 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
nie chcę zakładać, że to prowokacja. bo co jeśli nie? czy jeśli to jest depresja, to czy ktokolwiek się zastanowił jak takie szydzenie może wpłynąć na autorkę? jasno napisała, że z jednej strony ma poczucie winy, a z drugiej nie radzi sobie z tym wszystkim, to ją przerasta i od tego ucieka [dzieckiem zajmuje się babcia]. a presja społeczeństwa jeszcze bardziej nasila te odczucia. presja taka jak wyżej zacytowana. naprawdę nie każdy jest tak silny psychicznie jak wy ![]() nie podoba mi się arogancja w niektórych postach autorki, ale chyba też bym się zezłościła po niektórych tekstach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ok to wszystko jasne ![]() skoro Twoje życie jest takie cudowne, masz wspaniałą pracę, rewelacyjne zarobki i żadnego bachora na głowie to na boga po co zakładałaś ten wątek? najpierw płaczesz, że nie możesz się uczysz a tu nagle jesteś wielce wykształcone że nie masz czasu na nic - a tu nagle mnóstwo książek czytasz że nie masz żadnych perspektyw zawodowych - a tu nagle super bajer firma phi poza tym powiem jedno - żadna kobieta bita przez męża alkoholika nie pisałabym o tym tak samo "emocjonalnie" jak o książkach a Ty sobie o tym piciu i biciu wspomniałaś mimochodem jakbyś podawała przepis na dobrą herbatkę po czym przeszłaś do innych ciekawych elementów swojego wybujałego życia moim zdaniem to Ty nie masz ani dziecka, ani męża a najwyżej egzamin gimnazjalny na głowie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Przyczajenie
|
Eyo co wiesz o życiu? Skąd wiesz o czym pisałabym emocjonalnie? Po prostu założyłam wątek o czym innym więc nie mam zamiaru wiele pisać tu o mężu. Piszę tylko to co niezbędne, by nakreślić sytuację. Jak będę chciała porozmawiać o problemach małżeńskich, to napiszę w innym wątku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:44.