Madinette / Angiletta / Belara - wątek zbiorczy! - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-29, 19:14   #121
patycek
Rozeznanie

Dot.: Długi okres przy tabletkach antykoncepcyjnych

Na pewno krwawienie nie jest obfite, dwie podpaski dziennie mi wystarczą...
Martwi mnie to że w ogóle się nie zmniejsza ani nie ciemnieje bo może to świadczyłoby o tym że ustępuje a tu nic
Teraz to mnie zdołowałaś tym że okres u Ciebie trwa tydzień po tabletkach ja przed braniem miałam go 3 dni i jak sobie pomyśle że mogłabym krwawić co 23 dni 7 dni to troche się zdołowałam, z reguły się słyszy że okres się skraca przy braniu tabletek...
patycek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-29, 19:15   #122
Nightmare666
Holy Crap!

GG do Nightmare666

Mój trwał 21 dni. Ale wszystko się unormowało.
Stary 2012-05-29, 19:17   #123
Marika27
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez patycek Pokaż wiadomość
Jestem po pierwszym opakowaniu tabletek antykoncepcyjnych, zaczęłam je brać w pierwszy dzień okresu i plamienie trwało jeszcze przez dwa tygodnie ale wiedziałam że tak może być a poza tym plamienie było brązowe i skąpe.
Natomiast w momencie zrobienia 7 dniowej przerwy czekałam na okres, dostałam go po 3 dniach na początku był brązowy delikatny, potem się rozkręcił. Brzuch nie bolał tak bardzo jak to bywało przed ich braniem, natomiast okres trwa już 11 dni i to nie są jakieś tam brązowe plamienia tylko normalne krwawienia jasno czerwoną krwią w dodatku brzuch pobolewa. Wiem że mogą wystąpic plamienia ale ja po prostu mam jakiś długi okres i wcale się nie zanosi żeby minął w najbliższych dniach. Wizytę u endokrynologa ginekologa który mi wypisał madinette bo te tabletki biorę, mam dopiero w lipcu i nie ma możliwość żeby mnie wcześniej przyjął.
Za dwa tygodnie mam slub nie chce mieć wtedy plamień ani dostać anemii. Dziś wzięłam pierwszą tabletkę z drugiego opakowania ale zastanawiam się czy nie przerwać ich brania.
Tabletki dostałam na bardzo bolesne miesiączki, tylko problem w tym że były bardzo bolące ale trwały tylko 3 dni a po tabletkach trwa 11 dni i też w sumie boli
Ja tu czegoś nie rozumiem, skoro krwawienie dostałaś po 3 dniach od zrobienia przerwy w tabletkach, a dziś wzięłaś pierwszą tabletkę z drugiego opakowania to czy aby na pewno była to przerwa 7 dniowa:confused : skoro krwawienie trwa już 11 dni
Stary 2012-05-29, 22:24   #124
Frutti
Zakorzenienie

A ulotkę chociaż czytałaś, czy nie bardzo?
Nie przestawaj brać. Do tabletek organizm się musi przyzwyczaić, a to zazwyczaj 3 opakowania. Tabletki to nie gwarancja na niebolesne miesiączki (nie wiem dlaczego Twój lekarz Cię o tym nie poinformował).
Poza tym jesteś na początku brania, takie rzeczy to norma Mogłaś pomyśleć o tym zdecydowanie wcześniej, wtedy mialabyś gwarancje na brak plamien, a gdyby pigulki Ci nie pasowały czy byłyby za słabe miałabyś czas na zmiane i uregulowanie.
Stary 2012-05-30, 21:04   #125
malawrednioszka
Zakorzenienie

Ja przy pierwszym opakowaniu okres miałam 5 dni, i przez całe opakowanie plamiłam aż do 'normalnego okresu' a teraz przy drugim opakowaniu dostałam okres wcześniej, bo 2 dni przed zakończeniem blistra echh potencjalnie jest to niby normalne

Wojtuś 30.01.2019!!!!!
malawrednioszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-30, 21:09   #126
Frutti
Zakorzenienie

nie OKRES (NAUCZCIE SIĘ), a KRWAWIENIE Z ODSTAWIENIA.
Biorąc hormony nie macie czegoś takiego jak okres czy miesiączka. Macie sztuczny cykl, macie krwawienie z odstawienia.
Stary 2012-05-30, 21:18   #127
malawrednioszka
Zakorzenienie

no dobrze dobrze... wiem o tym doskonale pisze okres bo tak jest wygodniej i krócej, o.

Wojtuś 30.01.2019!!!!!
malawrednioszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-31, 12:35   #128
landi0909
Zakorzenienie

Organizm ma 3 miesiące na przystosowanie się do nowej sytuacji. W tym czasie możesz mieć szereg przeróżnych dolegliwości niestety. Po tych trzech miesiącach, jeśli objawy nie ustąpią powinnaś dostać słabsze lub mocniejsze stężenie hormonu, zależy jak zadecyduje lekarz.
Ja Przy pierwszych tabletkach doprowadziłam do zaniku krwawienia (nie pojawiało się wogóle, a ciąży nie było). Była to za duża dawka hormonów, tyle że objawy pojawiły się po półrocznym stosowaniu. Obserwuj swoje ciało, kontroluj się u ginekologa
landi0909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-03, 15:31   #129
candycrop
Przyczajenie

Dot.: Madinette

Cytat:
Napisane przez eriksonka Pokaż wiadomość
moja Pani doktor powiedziała, że są to tabletki które nie powodują spadku libido. ciekawa jestem ile w tym prawdy hmm ... przy następnej wizycie ma mi je przepisać. mam nadzieje że będzie lepiej, bo teraz biore yaz i wszystko jest w porządku, oprócz zerowego libido, czuje sie jak kawałek drewna
Mam dokładnie to samo.. Bralam Yaz przez dwa lata a moje libido bylo na minusie Moja ginekolog przepisała mi Madinette i powiedziała ze naprawde poprawia chęc na sex mam nadzieje że to sie poprawi bo czuję się jak Ty trafnie to ujęłas - kawał drewna
candycrop jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-04, 11:49   #130
mag36
Przyczajenie

Smile Dot.: Madinette

Cześć dziewczyny.. Ja właśnie dołączam do grona Madinette.. Wcześniej brałam YAZ i Midianę, które okropnie działały na moje libido no i na wagę.. Jak będzie z Madinette? Nie wiem, staram się nie nastawiać ani pozytywnie ani negatywnie.. i nie przypisywać każdego wahania nastroju tabletkom jak na początek jest całkiem nie źle zero skutków ubocznych.. Mam nadzieje na więcej waszych komentarzy
mag36 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-04, 16:28   #131
Anusia3
Zadomowienie

Ja właśnie skończyłam 3 opakowanie
Samopoczucie dobre, woda nie zatrzymuję się nawet po odstawieniu tabletek odwadniających( o których pisałam wcześniej) libido w normie. Cera mi się poprawiła a także włosy które myłam codziennie myje teraz co 2 dni (czasami uda mi się co 3 ale to już popołudniu są mocno tłuste)
Anusia3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-04, 20:16   #132
Paola_89
Raczkowanie

dziewczyny a czy to prawda bo wyczytałam to na innym forum że w ulotce madinette jest, że nie maozna ich brac przy endometriozie??bo ja zmienilam z yasminelle na novynette i wzielam kilka tabletek starsznie bola mnie nogi i znow musze cos zmienic i tak myslalam o madinette ale teraz to juz nie wiem...
Paola_89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-05, 09:20   #133
mag36
Przyczajenie

Znalazłam informacje, że Madinntte może mieć negatywny wpływ na endometriozę, tak jak i wiele innych chorób. Po prostu trzeba skonsultować to z lekarzem.. W przypadku każdych tabletek jest taka litania, na co takie tabletki źle wpływają
mag36 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-16, 17:51   #134
Lidka2603
Raczkowanie

Mam pytanie, wczoraj zapomniałam przyjąć tabletki i dzisiaj przyjęłam tą wczorajszą po 12 godz i dzisiejsza o zwykłej porze. Pominięta tabletka była z trzeciego tygodnia... W ulotce pisze, że teraz trzeba się zabezpieczać przez 7 dni i jeżeli w ciągu tych 7 dni zakończone zostanie otwarte opakowanie, należy rozpocząć od razu zażywanie tabletek z opakowania leku Madinette, przeznaczonego na następny cykl, oznacza to, że nie wolno robić przerwy pomiędzy opakowaniami (zasada 7 dni). Policzyłam tabletki i mi zostaje ich osiem czyli opakowanie nie zostanie zakończone w ciągu 7 dni...czyli rozumiem że powinnam normalnie zrobić przerwę ? Może to głupie pytanie ale wole się upewnić. Dzięki za odpowiedź.
Lidka2603 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-26, 14:27   #135
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lidka2603 Pokaż wiadomość
Mam pytanie, wczoraj zapomniałam przyjąć tabletki i dzisiaj przyjęłam tą wczorajszą po 12 godz i dzisiejsza o zwykłej porze. Pominięta tabletka była z trzeciego tygodnia... W ulotce pisze, że teraz trzeba się zabezpieczać przez 7 dni i jeżeli w ciągu tych 7 dni zakończone zostanie otwarte opakowanie, należy rozpocząć od razu zażywanie tabletek z opakowania leku Madinette, przeznaczonego na następny cykl, oznacza to, że nie wolno robić przerwy pomiędzy opakowaniami (zasada 7 dni). Policzyłam tabletki i mi zostaje ich osiem czyli opakowanie nie zostanie zakończone w ciągu 7 dni...czyli rozumiem że powinnam normalnie zrobić przerwę ? Może to głupie pytanie ale wole się upewnić. Dzięki za odpowiedź.
Skoro zostało Ci 8 tabletek to dlaczego napisałaś, że to 3 tydzień?
Stary 2012-07-02, 13:05   #136
Annuar
Raczkowanie

Dot.: Madinette - wątek zbiorczy!

Mam konkretne pytanie do Dziewczyn, które przeszły z innych hormonalnych środków anty na Madinette dokładnie z powodu niskiego (osłabionego przez tabsy) libido: CZY WZROSŁO ???

Ogólnie dobrze znoszę hormony, biorę je od ponad 5 lat, ale doskwiera mi spadek libido (spadło jakoś po roku). Najpierw brałam Yasmin, potem zmieniałam na bardziej naturalne tabsy Qlaira, teraz od 1,5 roku stosuję krążek Nuva Ring. Ma ogrom zalet - przewagi nad tabsami, ale libido po nim jednak nie wzrosło Mam 33 lata, więc chyba nie powinnam jeszcze odczuwać spadku libido w związku z wiekiem...

Poza obniżonym libido popsuły mi się włosy (są cienkie i proste) i mam przebarwienia na twarzy, ale to nieodwracalne.

Edytowane przez Annuar
Czas edycji: 2012-07-02 o 13:07
Annuar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-03, 13:45   #137
cailleach90
Raczkowanie

Ja przechodziłam na Madinette z Sylvie20. Faktycznie libido mi wzrosło, ale raczej bez szału. W sumie jestem w trakcie testowania czwartego rodzaju tabletek (Madinette też musiałam zmienić ze względu na masę innych skutków ubocznych) i aktualnie mam wrażenie, że wysokie libido podczas brania tabletek, to abstrakcja. U mnie jest albo niskie, albo akceptowalne, a jak przypomnę sobie co było przed tabletkami....niestety bez porównania.

A i co do włosów, to akurat w moim przypadku po Madinette bardzo się wzmocniły, przestały wypadać i się przetłuszczać, ale to jedna z niewielu zalet, które zauważyłam...;P

Edytowane przez cailleach90
Czas edycji: 2012-07-03 o 13:47
cailleach90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 11:05   #138
Amenaza
Raczkowanie

Czy ktoś jeszcze może wypowiedzieć się na temat libido po zażywaniu tych tabletek ?
Zastanawiam się nad nimi, bo Yasmin-ie libido tragiczne i wahania nastrojów nie do opanowania po 3 latach zażywania. Nie chcę powtórki.
Amenaza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 11:14   #139
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Amenaza Pokaż wiadomość
Czy ktoś jeszcze może wypowiedzieć się na temat libido po zażywaniu tych tabletek ?
Zastanawiam się nad nimi, bo Yasmin-ie libido tragiczne i wahania nastrojów nie do opanowania po 3 latach zażywania. Nie chcę powtórki.
U mnie ok, w porówaniu z Yasmin i innymi tabletkami, które brałam, jest super. W ogóle jestem zachwycona Madinette,
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 12:19   #140
Frutti
Zakorzenienie

ja sobie wykupiłam jedno opakowanie, ale chyba go nie wezmę
Stary 2012-07-18, 20:58   #141
wioool
Przyczajenie

GG do wioool

Cytat:
Napisane przez eriksonka Pokaż wiadomość
moja Pani doktor powiedziała, że są to tabletki które nie powodują spadku libido. ciekawa jestem ile w tym prawdy hmm ... przy następnej wizycie ma mi je przepisać. mam nadzieje że będzie lepiej, bo teraz biore yaz i wszystko jest w porządku, oprócz zerowego libido, czuje sie jak kawałek drewna
i jak Twoje libido? moje po 6-7 opakowaniach wygasło....
wioool jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-01, 20:05   #142
Nowa92
Przyczajenie

Hey, jak niektóre z Was również miałam spory problem z dobraniem tabletek. Brałam około roku lub więcej Cilest, to były moje pierwsze i było tragicznie, myślałam,że to moja psychika, nie wiem, ale okazało się po czasie , że tabsy, płacz bez powodu był codziennie (oczywiście kilka razy w ciągu dnia), wahania wagi, puchnięcie itd itp. Później dostałam Yaz, które brałam 2 lata i było super jesli chodzi o wagę, nastrój, ale zaczęło mi spadać libido po około roku, dostałam NuvaRing na 3 miesiące, schudłam fajnie, super, trochę byłam nerwowa, przeszkadzała mi jednak forma "brania" tego preparatu i przez niego również odechciewało mi się seksu (w czasie czułam go a nie chciało mi się ciągle go wyjmować i bawić się z nim). Obecnie dostałam tez Madinette, które ma mi pomóc w podniesieniu libido, konczę 2 opakowanie, ale nei jest fajnie. Na pierwszym opakowaniu spuchłam, piersi mi urosły,ale okropnie bolały przez całe opakowanie, miałam niesamowity apetyt, przytyłam około 2-3 kg, ale to dla mnie dużo, bo pasowała mi stara waga. Libido może lekko lepsze, zwłaszcza przed i podczas okresu, co już kiedyś u mnie występowało. Trochę lepszy seks, jakoś więcej czuję i mniej mnie boli mam wrażenie, ale przeszkadza mi właśnie to puchnięćie, apetyt...Nie chce więcej przytyć. W ogóle od kiedy zaczełam brać tabletki na moich udach pojawił się cellulit, chyba ten "wodny" i oczywiście niczym nie chce zejść. Myślę, że odstawię Madinette, chyba, że na 3 opakowaniu wszystko minie. Okres mam normalny, bezbolesny jak w sumie zawsze. Jedyne co mnie denerwuje to uczucie spuchnięcia, ciężkości i ciągłego głodu. Miałam też przygode jednoopakowaniową z Daylette, ponieważ o tydzień za wcześnie wyciągnęłam ostatni krazek i musialam sie ratowac tabletkami kumpeli (wiem to głupie), ale miałam wtedy największe libido w moim całym życiu. Wiem,że to pewnie spowodowane tym,że pomieszałam sobie wtedy nieźle w hormonach,ale naprawdę czułam się super. Nie wiem, czy prosić o Daylette,bo to niby to samo co Yaz i niby schudnę,ale nie wiem znów jak libido. Denerwuje mnie,że zawsze musze wybierać między jednym a drugim.
Nowa92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-13, 12:19   #143
maladuza91
Przyczajenie

Witam!
Mam do was pytanie, jestem przy końcu pierwszego opakowania madinette (zostały mi 3 tabletki) i od 5 dni pojawiło się najpierw plamienie a teraz przechodzi juz w krwawienie. Czy to może być związane ze skutkami ubocznymi i tzw. plamieniem śródcyklicznym? Dodam ze to moje pierwsze w życiu tabletki anty i biore je regularnie (do 30 min rożnicy)
maladuza91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-13, 20:45   #144
Wanilianka
Raczkowanie

To mogę być zwykłe plamienia, które bardzo często występują w pierwszym opakowaniu pierwszych tabletek antykoncepcyjnych. Ja miałam je chyba ze dwa tygodnie a potem już wszystko super.

http://catchyourhealth.blogspot.com/
Wanilianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-14, 08:12   #145
maladuza91
Przyczajenie

Ufff....Dzięki wielkie za odpowiedź trochę się tego przestraszylam ale jesli tak moze byc to ok.
maladuza91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-16, 08:15   #146
Agniecha0107
Raczkowanie

Hej Dziewczyny. Ja po długiej przerwie wracam do tabletek. Mój ginekolog przepisał mi właśnie Madinette, bo wspomniałam mu że po Cileście i po Yasminie miałam bardzo obniżone libido. Mam nadzieję że będzie dobrze. Na razie czekam na miesiączkę.
Agniecha0107 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-16, 09:47   #147
Wanilianka
Raczkowanie

Ja łykam Madinette od 5 dni(przeskoczyłam z Diane). Jak narazie to jakąś godzinę po zażyciu M. mam straszne mdłości, nic nie jem aż do następnego dnia. A mdłości męczą od 17 do 24 i dłużej. Z tym nie jedzeniem, to akurat nie narzekam, ale trochę mnie mój brzuch wymęczy nie powiem. Mam nadzieje, że przejdzie.

I mam pytanie, Diane zrobiła niejako porządek na mojej buzi, czy jest prawdopodobne, że po Madi moją buźkę i plecy znów pokryją krostki? Myślę, że nie powinno być źle, ale i tak strach pozostaje, tym bardziej, że idę na wesele w październiku i nie chce wyglądać jak choinka. Już teraz wyskoczyły mi 3 malutkie takie do wyciśnięcia, ale mam nadzieję, że to przez grypę.

---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ----------

Cytat:
Napisane przez Agniecha0107 Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny. Ja po długiej przerwie wracam do tabletek. Mój ginekolog przepisał mi właśnie Madinette, bo wspomniałam mu że po Cileście i po Yasminie miałam bardzo obniżone libido. Mam nadzieję że będzie dobrze. Na razie czekam na miesiączkę.
Łykaj witaminy z grupy B oraz cynk, mi bardzo pomogły na libido(obniżone przez Diane) i ciągłe zmiany humorów, w tym płacz z byle czego

http://catchyourhealth.blogspot.com/
Wanilianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-16, 10:20   #148
Agniecha0107
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Wanilianka Pokaż wiadomość
Ja łykam Madinette od 5 dni(przeskoczyłam z Diane). Jak narazie to jakąś godzinę po zażyciu M. mam straszne mdłości, nic nie jem aż do następnego dnia. A mdłości męczą od 17 do 24 i dłużej. Z tym nie jedzeniem, to akurat nie narzekam, ale trochę mnie mój brzuch wymęczy nie powiem. Mam nadzieje, że przejdzie.

I mam pytanie, Diane zrobiła niejako porządek na mojej buzi, czy jest prawdopodobne, że po Madi moją buźkę i plecy znów pokryją krostki? Myślę, że nie powinno być źle, ale i tak strach pozostaje, tym bardziej, że idę na wesele w październiku i nie chce wyglądać jak choinka. Już teraz wyskoczyły mi 3 malutkie takie do wyciśnięcia, ale mam nadzieję, że to przez grypę.

---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ----------

Łykaj witaminy z grupy B oraz cynk, mi bardzo pomogły na libido(obniżone przez Diane) i ciągłe zmiany humorów, w tym płacz z byle czego
Dzięki za podpowiedź. Madinette mają korzystnie wpływać na stan cery- tak mnie zapewnił lekarz, bo bardzo mi na tym zależy. A co do Twoich nudności to spróbuj łykać tabletki późnym wieczorem przed snem, żeby to przespać. Miałam kiedyś podobną sytuację, to tak właśnie robiłam.
Agniecha0107 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-16, 10:22   #149
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Możliwe, to przecież hormony
Stary 2012-08-16, 12:02   #150
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Napisane przez Agniecha0107 Pokaż wiadomość
Dzięki za podpowiedź. Madinette mają korzystnie wpływać na stan cery- tak mnie zapewnił lekarz, bo bardzo mi na tym zależy. A co do Twoich nudności to spróbuj łykać tabletki późnym wieczorem przed snem, żeby to przespać. Miałam kiedyś podobną sytuację, to tak właśnie robiłam.
U mnie z początku nawet było gorzej, dopiero jakoś po 3 opakowaniu cera się wyraźnie poprawiła i nie mogę narzekać.

Jeżeli chodzi o tabletki hormonalne, to nikt nie da gwarancji, że będzie lepiej jeżeli chodzi o cerę albo nie wykluczy, że będzie gorzej. Przyjaciółka z trądzikiem, po Diane 35 dostała takiego wysypu, że cała twarz ją bolała, różnie to bywa.

Jeżeli chodzi o Madinette, to na razie nie widzę większych wad, cieszę się, że spróbowałam, bo już byłam przekonana, że hormony nie są dla mnie. Szkoda tylko, że nadal kiepsko z dostępnością
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości