![]() |
#121 | |
Konto usunięte
|
Dot.: koncert,gitarzysta i hotel
Cytat:
![]() Dziewczyny trochę dystansu, nie napinajcie się tak! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zadomowienie
|
Po pierwsze - nie wyrywaj słów z kontekstu.
Po drugie - sytuacja: dziewczyna podchodzi do swojego idola, gadka szmatka, alkohol, blanty, dziewczyna pod wpływem środków odurzających, chłopak zaprasza ją do hotelu, seks, rano karze się dziewczynie szybko zmywać, teraz ona trochę żałuje, że zgodziła się na całą akcję. Dla mnie to jest jednoznaczne - dziewczyna została potraktowana jak byle kto. Nie jak równorzędna partnerka do przygodnego seksu, ale jak panienka do zaliczenia i wyrzucenia za drzwi. Już jaśniej nie potrafię wyjaśnić o co mi chodzi.
![]() |
#124 | |
Raczkowanie
|
Powiem wam, dziewczyny, zwłaszcza te z Was, które aktywnie potępiły bohaterkę tegoż wątku- nie piszcie tutaj o złu, moralności i potępieniu.
Dostrzegam, iż bardzo przykrym jest to, co się dzieje nieraz między kobietami. Pisała o tym Phylis Chesler, amerykanska profesor psychologii w świetnej monografii "Woman's inhumanity to woman". Kobiety w konkurencji stosują znacznie bardziej wyrafinowane triki deprecjonowania oponentki. Z chłopakami jest o tyle prościej, że czasem wystarczy, że dadzą sobie po buzi i spokój. Ale chłopcy- przede wszystkim- nie wyzywają się wzajemnie od dziwek i puszczalskich. Czasem mam wrażenie, że te "podwójne standardy moralności" nakręcają właśnie kobiety. No cóż, rezultat wielu tysięcy lat dyskryminacji i wtłoczonej kulturowo świadomości, że od kobiet- gatunku gorszego z natury i urodzenia należy więcej wymagać. Wewnątrz naszej płci dużo jest strażniczek takich średniowiecznych zasad, często nie zdajemy sobie sprawy, jak bardzo tkwimy w stereotypach. Chociażby koleżanki, które uwielbiają powtarzać, że przyjaźnią się tylko z facetami, bo kobiety są tak złe, głupie i falszywe (i puszczalskie), że nie warto zaprzątać sobie nimi głowy. Dziewczyny, jeśli tak myślicie zadajcie sobie w duchu pytanie dlaczego tak bardzo nie lubię swojej płci? Może mama była uległa w stosunku do taty i to was tak bardzo denerwowało? Może zabrakło wam interesujących wzorców płciowych w obrębie rodziny? Naprawdę, pomyślcie, nim kogoś nazwiecie dziwką, babą, a chłopaka- zniewieściałym, jakby to była jakaś obelga. Cytat:
Świetny artykuł psychologa Davida M. Bussa i jego współpracowniczki na temat walki wewnątrzpłciowej w świetle teorii ewolucyjnych. Wielu zainteresowanym takie ujęcie tematu może się nie podobać, aczkolwiek...przyznajcie, że coś w tym jest. Polecam całą książkę Ewolucja pożądania. Jak ludzie dobierają się w pary. tegoż autora. Mi pomogła nabrać dystansu do siebie, a także kultury jako całości. Co do muzyków- owszem, muzycy, zwłaszcza ci znani mają wokół siebie jakiś boski nimb. Trochę się nie dziwie autorce, że dała się ponieść, dziwię się, że rzuciła się na pożarcie obrończyń kobiecej czci. Muzycy to trochę tacy współcześni szamani, półbogowie- oczywiście w obrębie wizerunku, ale często to po prostu samotni, niedowartościowani faceci. Trasa koncertowa to niezła tyrka, jakieś sto razy bardziej wyczerpująca niż praca za biurkiem. Mogłoby się wydawać, że praca, na którą składają się w głównej mierze imprezy i granie to czysta przyjemność...spróbujcie wyobrazić to sobie, że robicie to dwa tygodnie z rzędu- najpierw przdebiegacie półmaraton (sądzę, że spala się wowczas analogiczna ilość kalorii co podczas 2, 5h koncertu), a potem pijecie całą noc- no bo taki jest rytuał i zwyczaj. Dziewczyny, które są chętne by muzykom dać namiastkę bliskości są taką samą częścią rytuału jak zwijanie kabli i granie próby dźwięku. Gorzej, jak taki muzyk ma "na stanie"- czyli w domu żonę i dwójkę dzieci...wtedy- na miejscu autorki- czułabym się trochę źle. Jednak sam fakt "przygody miłosnej z muzykiem" to nic nowego. To bardzo barwna i interesująca nisza popkultury. Chciałabym, żeby kiedyś ktoś napisał o tym jakąś książkę i solidnie to zbadał- z przyjemnością przeczytałabym takie opracowanie, bo środowisko muzyczne jest mi bardzo bliskie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#128 |
Zadomowienie
|
można ujednolicać standardy podciągając je w górę w stosunku do facetów- czyli facet bzykający na prawo i lewo oceniany jest tak samo negatywnie jak dziewczyna, która to robi (czyli generalnie zachwytu nie wzbudza, no i rośnie prawdopodobieństwo, że w pakiecie ma dla nas jakieś choróbsko)
albo obniżać standardy dla kobiet i uznawać, że istnieje też damska wersja casanowy, a obie wersje (damska i męska) są równie fajniutkie. w związku z tym zastanawiam się, dlaczego w ramach krzewienia równości płci nie wypracować nowego wyższego standardu dla mężczyzn, zamiast nowego niższego dla kobiet. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Bo chyba wszyscy już wyrośliśmy z wiary, że świat jest czarno-biały...? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() jakoś nie wpadłaś na to, że ona też mogłaby w ramach relaksu chcieć skorzystać z towarzystwa ładnego chłopca po koncercie... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ja rozumiem, otwartość, swoboda seksualna - może się to komuś wydawać mega nowoczesne i postępowe, ale no właśnie - często po takich przygodach jak opisana tutaj pozostaje niesmak i poczucie winy. Zwłaszcza u kobiet. O to chodzi w tych "nowoczesnych" i nie średniowiecznych zasadach ? Pomijam, że naćpana i pijana kobieta, sama w towarzystwie obcych facetów ściąga na siebie znacznie większe zagrożenie niż "tylko" absmak po przygodnym seksie. Może na to też warto zwrócić uwagę zanim sie odpłynie w feministyczne myśli (do ktorych nic nie mam - żeby nie było) ? Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
nie chodzi o etykietki, tylko raczej o to, że jak rozglądasz się za facetem dla siebie, to interesuje Cię jaki jest, jaki był w przeszłości itd... i chodzi mi o to, żeby w ramach takiego rozglądania się stosować tę samą miarkę w stosunku do kobiet i facetów. a nie myśleć w stylu: no tak ja miałam 2 chłopaków, on chyba z 15 dziewczyn, no ale to w końcu facet, faceci tak mają. a wszyscy inni jasne niech sobie żyją swoim życiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
BAN stały
|
No właśnie. Celna uwaga. Wyjątkowo koślawo to wychodzi wziąwszy pod uwagę feministyczny kontekst całej wypowiedzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zadomowienie
|
Człowiek jako istota myśląca ma prawo decydować o swoim życiu w taki sposób jaki chce nie krzywdząc innych. Autorka założyła wątek bo chce dowiedzieć się która z nas miała taką sytuację jak ona. Więc odpowiadam- nie nie miałam takiej sytuacji i koniec tematu. To czy jej zachowanie było moralne, czy tak wolno, czy gitarzysta zachował się ok to zostawmy im a nie naszym rozmyślaniu. Oni mieli fajny, spontaniczny seks a my tu trajkoczemy jakby się tragedia stała
![]() A że kobeta, która poszła do łóżka za pierwszym razem jest źle odbierana to jest to taki nasz stereotyp z którym ciężko walczyc ![]()
Zapuszczam włoski: Cel--->60 cm ![]() Edytowane przez isi rici Czas edycji: 2011-03-24 o 12:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
Ale tu nie chodzi o zaden stereotyp. Kto ma slawe i pieniadze ma wladze. Dziewczynie najwyrazniej to zaimponowalo a chlopak skorzystal skoro bylo tak latwo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zadomowienie
|
![]() |
#138 |
BAN stały
|
Tym bardziej, że pani była mocno znieczulona alkoholem i narkotykami. Pan muzyk zmasturbował się jej ciałem, następnego dnia dał jej odczuć, że ma się już zwijać i tyle. Seks i znajomość marzeń po prostu.
Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2011-03-24 o 12:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Każdy ma swój standard moralny. Jeśli są muzycy, reprezentujący powiedzmy - dość prehistoryczne podejście do samic jako nagrody za dobrze spełnioną robotę, a owe samice wyrażają na to zgodę- nic mi do tego. Nie krzywdzi to mojego poczucia sprawiedliwości, może nieco zniekształca obraz mojej profesji. To samo można powiedzieć o kierowniku działu, który na wyjeździe integracyjnym jako przewodnik stada rości sobie prawo do przygody miłosnej z asystentką ds. marketingu, kadrową i przedstawicielką handlową. I owszem, nie wpadłam na to, jako muzyk jeżdżący w trasy ![]() I podkreślę jescze raz- mówię o micie. To czy ma on korzenie kulturowe, czy atawistyczne jest kwestią do rozgryzienia przez naukowców z dziedziny spolecznej. Dla mnie to ma charakter rytuału - zbyt wiele razy widziałam to na własne oczy, by osądzać motywy osób biorących w nim udział. Początkowo wydawało mi się to dość słabe, poźniej przyjęłam, że tak po prostu jest: ani osądzanie, ani wartościowanie tego w kategorii "dobre/złe" nie wnosi niczego do sprawy. Zwróciłam uwagę na pewien motyw w odpowiedziach "wartościujących", bo wydał mi się ofensywny- co dziwne, nader częsty na kobiecych listach dyskusyjnych. Btw- bardzo ciekawa dyskusja! Edytowane przez bloodybeetrot Czas edycji: 2011-03-24 o 12:41 Powód: dodano:) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Gdzie miejsce na ponoszenie odpowiedzialności za swoje czyny? Wyciąganie wniosków? Nikt nie kazał jej brać narkotyków, nikt nie zmusił jej do tego seksu, nikt siłą nie wział ją do tego hotelu... Skoro uważasz, że zmastrubował się jej ciałem to co mają powiedzieć kobiety zgwałcone? Przez bandziorów, które nie zrobiły nikomu krzywdy? Tutaj nie było gwałtu, nie było przymusu więc proszę Cię nie tłumacz Autorki, która sama zdecydowała się na to w porównaniu z kobietami, które zostały skrzywdzone, poniżone i dopiero zmastrubowane nie ze swojej winy ![]() ---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ---------- Często kobietom zgwałconym zarzuca się iż same tego chciały, same prowokowały napastnika. W przypadku Autorki doszło do współżycia z chęci obu stron. To nie był gwałt ( chyba, że autorka nie jest do końca z nami szczera). Ale do czego zmierzam. Takich sytuacji jest pełno. Gdzie młodzi, napici ludzie lądują w łózku gdzie na drugi dzień sie chcą się znac... Ale nie należy od razu sugerować, że jedno zmastrubowało drugie. Bo każdy ma rozum, wolną wolę i jeśli czegoś nie chcę to tego nie robię...
![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A przeciez nie tyle kiedy, co dlaczego , jest bardziej istotne w wymiarze moralnym.
![]() |
![]() |
#143 | |
BAN stały
|
Miejsce na rozum to był u tego faceta, który z tego co pisała autorka wątku, nie był pijany i naćpany tak jak ona.
Cytat:
Kobiety gwałcone też są używane jak rzeczy tyle, że są zwykle brane siłą. A czy ja ją tłumaczę ? Dziwie się tylko, że piszesz, że miała fajny seks - naćpana i nawalona, a po wszystkim koleś kazał jej...zmykać. Ale może mamy inne pojęcie na temat fajnego seksu. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2011-03-24 o 13:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ---------- Podejrzewam, że facet nie pamięta nawet jej wyglądu, a całkiem możliwe, ze nawet całej sytuacji. W końcu 1 zaliczona mniej, czy więcej... Można się pogubić. Edytowane przez limonka1983 Czas edycji: 2011-03-24 o 14:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
A niech bzyka się do woli z kim chce, dorosła jest, tylko mnie w sytuacji dziwią dwie rzeczy:
- konieczność poinformowania o tym na publicznym forum- zdecydowanie w takich sytuacjach dyskrecja jest bardziej pożądana: a tak mamy wyznanie: byłam pijana i naćpana, bzyknął mnie znany muzyk. - zdziwko, że tak to z rana się skończyło i mówienie, ze teraz na jego koncert już njie będzie mogła pójść. A niby dlaczego? Nie twarz- jak ktoś wyżej napisał- była w tej relacji pożądana. I tyle. A już rytuał użycia kobiety, bo muzyk rockowy jakoś zupełnie mnie nie przekonuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
"Jestem samolubna, niecierpliwa i trochę niepewna siebie. Popełniam błędy, tracę kontrolę i jestem czasami ciężka do zniesienia. Ale jeśli nie potrafisz znieść mnie kiedy jestem najgorsza, to cholernie pewne, ze nie zasługujesz na mnie, kiedy jestem najlepsza. ” - Marilyn Monroe |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:00.