|
|
#121 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: soczewki kontaktowe
Cytat:
No i oczywiście co jakiś czas (pół roku minimum) trzeba kontrolować wzrok u okulisty. Ja mam komplet badać robionych co 3 miesiące i cała wizyta jest w cenie soczewek. Więc nie zawsze opłaca się zaoszczędzić i kupić na allegro. Na zdrowiu oszczedzać nie warto. Przeciwskazaniem moga być niektóre choroby oczu(np. zapalenia spojówek), specyficzne wady wzroku, alergie, itd. I naprawde nie można nosić soczewek 1-miesięcznych 3 miesiące!! Możesz sobie zniszczyć oczy. I wtedy pozostają juz tylko okulary. A przeszczepów oczu jeszcze się nie robi . Co do nawilzania oka, to polecam krople, ale tylko specjalnie stworzone dla soczewek kontaktowych. Niektóre kropeli, np. Visine nie mogą byc używane razem z soczewką. Oczy wysychają od niektórych leków, np. pigułki antykoncepcyjnej, od klimatyzacji, siedzenie przy komputerze godzinami (niestety), ja od kiedy zaczęłam pracować 8 godzin dziennie przy kompie musze ich używać, bo stan nawilżenia oka pogorszył się strasznie . A nosze soczewki od 7 lat i wcześniej kropelki nie były potrzebne |
|
|
|
|
#122 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja nosiłam okulary całe swoje życie. Po piętnastu latach "założyłam" soczewki. Moje oczy tak bardzo "przyzwyczaiły się do okularów, że nie potrafiły przyzwyczaić się do soczewek. Przez prawie 2 miesiące moje oczka próbowały przystosować się do nowego sposobu widzenia, w soczewkach widziałam gorzej niż bez nich, ale w końcu udało się. Ja polecam soczewki, zredukowały one moją wadę wzroku o prawie 4 dioptrie, czego okulary nie potrafiły. Potrzebowałam jednakże sporo czasu, by przewrócić swój sopsób widzenia. Serdecznie polecam. |
|
|
|
|
#123 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#124 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A o minusach niestety nie wiem za dużo. Wiem, jeszcze, że wada wzroku może się zatrzymać, czy zmiejszyć podczas okresu dojrzewania. Niestety u mnie tak nie było. |
|
|
|
|
#125 |
|
Raczkowanie
|
no właśnie bo ja mam wade "-" ale jak narazie od roku sie nie zmienia(-1,5) a są wkońcu soczewki roczne czy nie??bo nie moge sie doszukac
a do okulisty wybieram sie w najbliższym czasie a ile tak mniejej wiecej za soczewki na rok wychodzi???
|
|
#126 |
|
Raczkowanie
|
Ja nigdy nie zakładałam soczewek i stale paraduję w okularach
Jednak ostatnio naszła mnie chętka na soczewki i cóż.... CHCIAŁABYM I BOJĘ SIĘ !Dziewczyny czy trudno zakładało się Wam pierwszy raz soczewki - a może ktoś Was tego uczył. Opiszcie proszę jak to się robi żeby niechcący nie wydłubać sobie gałek ( hi hi hi) |
|
|
|
#127 |
|
Zadomowienie
|
Ja od kilku miesięcy noszę soczewki O2optix. Jestem z nich zadowolona, ale nie mam porównania do innych. Okulistka poleciła mi je jako soczewki o zwiększonym nawilżeniu i przepuszczalności tlenu. Nie narzekam. Poza tym, że są to soczewki miesięczne to można je nosić bez przerwy do 6 dni (chyba dobrze zapamiętałam
) Widzę, że bardzo chwalicie b&L i mam ochotę je wypróbować. Czy te z was, które nosiły soczewki różnych firm same sobie zmieniały soczewki w sensie marki czy robił to okulista na wasze życzenie?Motylka, nie ma się czego bać. Ja też nie wyobrażałam sobie wsadzać sobie coś do oka. Na próbie makijażu ślubnego pani powiedziała mi, że okulary nie pasują mi do sukni i mam się zastanowić nad soczewkami. To był potrzebny mi "kop", żeby przejść na soczewki. Okulista dobierze Ci soczewki i nauczy Cię je zakładać i zdejmować. Początki nie były najprostsze, ale nie taki diabeł straszny ![]() Pozdrawiam |
|
|
|
#128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W większości salonów uczą jak zakładać i ściągać soczewki (chociaż w moim przypadku tak nie było). Ja co prawda bardzo niemiło wspominam pierwsze dni użytkowana soczewek,chyba właśnie dlatego, że okulista tylko praktycznie powiedział mi jak je zakładać i ściągać. Nie chcę Cię straszyć, bo naprawdę w wielu salonach uczą zakładać i ściągać szkła. Ja sama po kilku dniach doszłam do wprawy i teraz wydaje mi się to dziecinnie proste. Zawsze środkowym palcem odciągam w dół dolną powiekę, a wskazującym umieszczam soczewkę na środku oka.Jak dla mnie soczewki są o wiele lepsze od okularów, teraz nie wyobrażam sobie życia bez soczewek. Naprawdę świetny wynalazek
|
|
|
|
|
#129 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#131 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o dodatkowe nawilżacze w postaci kropli, to przy innych soczewkach ich poszukiwałam, choś nie trafiłam na ideał, przy Jonsonach Advance rzadziej się przydają. Ponoć najlepsze sa te pakowane w jednorazowe dawki - w tzw. minimsach ponieważ nie zawierają podrażniających konserwantów- ja stosowałam Homeoptic ( średnie) i Visine dla wrażliwych oczu - te akurat są po prostu fatalne, nie wiem jak oni mogli to przeznaczyć do wrażliwych oczu - po prostu wypalają oko, okropnie mnie pieką. Używałam jeszcze lubrykantu AQuify- 30 zł kosztuje- ale też moim zdaniem bez rewelacji, miałam jeszcze jedne krople nawilżające za ok. 16 zł i te były w smie najfajniejsze ale nie pamietam nazwy- chyba to były ReNu Jeśli macie jaieś ulubione dodatkowe nawilżacze napiszcie... ![]() Ach i może jeszcze które płyny najbardziej lubicie - ja przy Jonsonach używam Opti Free- jest całkiem ok, dobrze czyści, nie podrażnia, ale oczywiście nawilżania nigdy dość. Właściwe ten zestaw Acuvue Advance+ Opti free jest moim ulubinym aktualnie.
|
|
|
|
|
#132 |
|
Zadomowienie
|
Ja noszę B&L ,kwartalne, od 7 lat i jestem z nich bardzo zadowolona. Nie widzę powodu aby zamieniać je na inne
|
|
|
|
#133 |
|
Raczkowanie
|
pytałam o koszt jaki wynoszą soczewki...podajcie każda swój
|
|
#134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przyznaję, że przez pierwszy tydzień były super, w ogóle nie czułam ich na oku, ale dziś mija drugi tydzień od kiedy je noszę, i niestety znowu mam potrzebę zakrapiania oczu Mniejszą, niż przy iWear, ale niestety jest. Ale cóż, trzeba wytrzymać, bo nie zamierzam wydawać 44zł co 2 tygodnie.A jeśli chodzi o krople, to stosuję Genteal - bez recepty, ok. 22zł w aptece, przeznaczone do soczewek. Wcześniej miałam Oculotect fluid sine, kropelki w minimsach, ale są niestety strasznie drogie, chyba ok. 40zł za 20 sztuk. mychaaa podaję koszty soczewek, przez które przeszłam :iWear miesięczne - 109zł za 6 sztuk CIBA Focus Night&Day miesięczne całodobowe - 90zł za 2 sztuki J&J Acuevue Hydraclear 2-tygodniowe (można nosić do miesiąca) - 44zł za 2 sztuki |
|
|
|
|
#135 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miałam kiedyś jakieś kupione u optyka, później Oculotect fluid, a teraz ten Genteal, i jak mam "gorszy dzień" jeśli chodzi o nawilżenie, to właściwie w szkole zakrapiam na każdej przerwie, bo tak jakby "swędzą" mnie oczy Najchętniej tak porządnie potarłabym oko... Nie próbowałam nigdy nawilżać oka płynem do soczewek, ale na pewno ten Genteal daje trochę lepszy efekt niż sól fizjologiczna.Kiedyś miałam taką fajną maść leczniczą, myślę że ona dawałaby dobry poślizg , ale niestety nie można jej używać z soczewkami.
|
|
|
|
|
#137 |
|
Raczkowanie
|
Ja nosze od 3 lat Baush&Lomb i tez jestem z nich zadowolona.. Chociaz pamietam na początku miałam Jonnsony i były takie delikatne - tylko że sa droższe. ;(
Mnie niestety wada stale rośnie. Nie wolno siedzieć przy komputerze w soczewkach! Mnie od tego sie pogorszyło. To jest zabójstwo dla oczu, jak siadam do kompa to zakładam okulary Taty hehe
|
|
|
|
#138 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#139 |
|
Raczkowanie
|
Lalitka:
Nie wolno siedzieć przy komputerze w soczewkach???? To chyba jakies nowe odkrycie. To przecież siedzenie przy kompie zbyt długo niszczy twoje oczki, a nie soczewki. Z pewnością okulary twojego Taty sprawią ci większą wadę niż twoje soczewki. Nie polecam zdejmowania soczewek do komputera. Oko wtedy męczy się szybciej, i jest bardziej narażone na zmęczenie. |
|
|
|
#140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
|
|
|
#141 |
|
Zakorzenienie
|
A są takie soczewki kolorowe albo zwykłe z "narysowaną"źrenicą?C hodz i mi o takie,jak są z różnymi wzorami,że te wzory zawsze widać.Żeby ta "narysowana"źrenica była zawsze jednakowej wielkości i żeby nie było widać jak prawdziwa się zmienia
|
#142 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#143 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja również mam długie doświadczenie z soczewkami. Mam bardzo wrażliwe oczy i zawsze miałam problemy z doborem soczewek, ale ostanio natrafiłam na rewelacyjne soczewki (tzn. poleciła mi je koleżanka z pracy, której siostra jest w stanach i używa tylko tych soczewek) to jest firma coopervision a soczewki nazywają się proclear. Dla mnie są rewleacyjne maksymalny komfort na oku, nawet pod koniec dnia oczy mnie nie pieką i nie mam uczucia suchości na oku. Ja używam miesięcznych, ale wiem że są również roczne. Niestety nie u każdego optyka sa dostępne, także trzeba się o nie popytać. Nie wiem dlaczego nie są u nas tak popularne jak w np w stanach |
|
|
|
|
#144 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Niestety te soczewki są trudno dostępne, trzeba się naszukać po optykach, ale naprawdę warto. ja o ich istnieniu dowiedziałm się od koleżanki, której siostra mieszka w stanach, gdzie te soczewki są bardzo popularne. |
|
|
|
|
#145 |
|
Rozeznanie
|
Mam pytanie do osob noszacych soczewki,wyjmujecie szkla przed zmyciem makijżu? Podobno tak trzba robic,jednak ja wyjmuje je po demakijazu ob inaczej nic nie widze
z drugiej strony czasem jak zmywam oczy to soczewki mi sie przekrecaja w oku,jak wy sobie radzicie w tej sytuacji?
|
|
|
|
#146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zmywam makijaz w soczewkach, nie mam podraznien, soczewki mi sie nie przekrecaja, nie podwijaja. |
|
|
|
|
#147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
|
|
|
#148 |
|
Rozeznanie
|
ja też zmywam makijaż w soczewkach...
wiem, ze powinno się je zdejmować (soczewki się pewnie szybciej przez to niszczą) ale ja mam mniej podrażnione oko, jak zmywam je z soczewką niż jak wyjmę. Jak zmywam makijaż bez soczewek to autentycznie wszystkie preparaty bardziej mnie pieką niż w soczewkach.Jeszcze dziwniejsze jest to, że gdy kroję cebulkę, w okularach, momentalnie mam załzawione, piekące oczy, a w soczewkach mogę kroić do woli i nic mnie nie podrażnia |
|
|
|
#149 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#150 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, Jak sie nazywaja soczweki 3-miesieczne B&L?
I drugie pytanie-czy do zmiany firmy soczewek potrzebna jest nowa recepta-a w zwiazku z tym nowa wizyta u lekarza?-tzn czy recepta jest na konkretna firme? Bo wlasnie zdecydowalam sie na szkla kontaktowe i lekarka wypisala mi recepte na jakies szkla za 200$, a B&L kosztuja ok 15$-wiec roznica spora. Dodam, ze wade mam -1.5, i zadnych innych anomali. Czy jak poprosze lekarke o inne szkla, to mi je wypisze? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:53.

tak mi sie wydaje, bo ja np mam 15 latek i chce zostać posiadaczką soczewek i prosze was o rade w dobraniu dobrych i nie drogich aaa i zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz...jak to przedłuzacie czas noszenia soczewek?jeśli są miesięczne a co niektóre piszą że nosiły te same przez 3 miesiące
. A nosze soczewki od 7 lat i wcześniej kropelki nie były potrzebne

Jednak ostatnio naszła mnie chętka na soczewki i cóż.... CHCIAŁABYM I BOJĘ SIĘ !

jestem również

Miałam kiedyś jakieś kupione u optyka, później Oculotect fluid, a teraz ten Genteal, i jak mam "gorszy dzień" jeśli chodzi o nawilżenie, to właściwie w szkole zakrapiam na każdej przerwie, bo tak jakby "swędzą" mnie oczy
z drugiej strony czasem jak zmywam oczy to soczewki mi sie przekrecaja w oku,jak wy sobie radzicie w tej sytuacji?