Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-02-15, 08:21   #121
mar_go
Rozeznanie

GG do mar_go
Dot.: soczewki kontaktowe

Cytat:
Napisane przez mychaaa
soczewki to może nosić każdy(oprócz dzieci)trzeba poprostu umiec o nie dbać i umieć je aplikowac tak mi sie wydaje, bo ja np mam 15 latek i chce zostać posiadaczką soczewek i prosze was o rade w dobraniu dobrych i nie drogich aaa i zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz...jak to przedłuzacie czas noszenia soczewek?jeśli są miesięczne a co niektóre piszą że nosiły te same przez 3 miesiące
Pomoc w dobraniu to może zapewnić tylko lekarz! I polecam pierwszy raz wybrać się do niego z tą prośbą. Nauczy Cię o nie dbać, zakładać i zdejmować, wyjaśni co i jak. No i oczywiście dobierze najlepsze dla Ciebie, ze względu an tryb życia, wadę, itd. Sama tego nie zrobisz dobrze, bo to nie tylko kwestia wady wzroku (i tu sie dobiera trochę inaczej niz przy okularach), ale i stanu oka, nawilżenia, a również krzywizny oka, czyli średnicy, w zalezności od tego są tak jakby mniejsze i większe soczewki. Także jesli nie chcesz sobie zniszczyc oczu, to nie powinnaś sama eksperymentować z soczewkami, w końcu to ciało obce na Twojej gałce ocznej, wewnątrz oka.
No i oczywiście co jakiś czas (pół roku minimum) trzeba kontrolować wzrok u okulisty. Ja mam komplet badać robionych co 3 miesiące i cała wizyta jest w cenie soczewek. Więc nie zawsze opłaca się zaoszczędzić i kupić na allegro. Na zdrowiu oszczedzać nie warto.

Przeciwskazaniem moga być niektóre choroby oczu(np. zapalenia spojówek), specyficzne wady wzroku, alergie, itd.

I naprawde nie można nosić soczewek 1-miesięcznych 3 miesiące!!
Możesz sobie zniszczyć oczy. I wtedy pozostają juz tylko okulary. A przeszczepów oczu jeszcze się nie robi.

Co do nawilzania oka, to polecam krople, ale tylko specjalnie stworzone dla soczewek kontaktowych. Niektóre kropeli, np. Visine nie mogą byc używane razem z soczewką. Oczy wysychają od niektórych leków, np. pigułki antykoncepcyjnej, od klimatyzacji, siedzenie przy komputerze godzinami (niestety), ja od kiedy zaczęłam pracować 8 godzin dziennie przy kompie musze ich używać, bo stan nawilżenia oka pogorszył się strasznie. A nosze soczewki od 7 lat i wcześniej kropelki nie były potrzebne.
mar_go jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-15, 13:38   #122
Agucia
Raczkowanie

GG do Agucia

Cytat:
Napisane przez layla_lbn
Niekoniecznie, nie każdy może nosić szkła, zdarza się, że niektóre oczy nie tolerują po prostu soczewek i nie jest to zależne od wieku. A dzieci też mogą nosić soczewki (może nie niemowlaki), ale takie 10-letnie
Dzieci, nawet bardzo malutkie, moga nosić soczewki. Praktykowane jest to na niemowlakach, celelm zredukowania wady wzroku. Tylko nie rozumiem w jaki sposob lekarz dochodzi do tego że maluch nie widzi zbyt dobrze.

Ja nosiłam okulary całe swoje życie. Po piętnastu latach "założyłam" soczewki. Moje oczy tak bardzo "przyzwyczaiły się do okularów, że nie potrafiły przyzwyczaić się do soczewek. Przez prawie 2 miesiące moje oczka próbowały przystosować się do nowego sposobu widzenia, w soczewkach widziałam gorzej niż bez nich, ale w końcu udało się.

Ja polecam soczewki, zredukowały one moją wadę wzroku o prawie 4 dioptrie, czego okulary nie potrafiły. Potrzebowałam jednakże sporo czasu, by przewrócić swój sopsób widzenia.
Serdecznie polecam.
Agucia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-15, 14:26   #123
karolina2020
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Agucia
Ja polecam soczewki, zredukowały one moją wadę wzroku o prawie 4 dioptrie, czego okulary nie potrafiły. Potrzebowałam jednakże sporo czasu, by przewrócić swój sopsób widzenia.
Serdecznie polecam.
Hmm, ale masz wade plusy? Bo slyszalam, ze minusy sie nie cofaja niestety
Stary 2006-02-15, 14:34   #124
Agucia
Raczkowanie

GG do Agucia

Cytat:
Napisane przez karolina2020
Hmm, ale masz wade plusy? Bo slyszalam, ze minusy sie nie cofaja niestety
+++, jak byłam 4 letnik dzieckiem, nosiłam słoiki na nosie. Podwójne szkła, teraz moja wada jest bardzo malutka.
A o minusach niestety nie wiem za dużo.
Wiem, jeszcze, że wada wzroku może się zatrzymać, czy zmiejszyć podczas okresu dojrzewania. Niestety u mnie tak nie było.
Stary 2006-02-19, 12:28   #125
mychaaa
Raczkowanie

GG do mychaaa

no właśnie bo ja mam wade "-" ale jak narazie od roku sie nie zmienia(-1,5) a są wkońcu soczewki roczne czy nie??bo nie moge sie doszukac a do okulisty wybieram sie w najbliższym czasie a ile tak mniejej wiecej za soczewki na rok wychodzi???
mychaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-19, 21:38   #126
Motylka
Raczkowanie

Ja nigdy nie zakładałam soczewek i stale paraduję w okularach Jednak ostatnio naszła mnie chętka na soczewki i cóż.... CHCIAŁABYM I BOJĘ SIĘ !

Dziewczyny czy trudno zakładało się Wam pierwszy raz soczewki - a może ktoś Was tego uczył. Opiszcie proszę jak to się robi żeby niechcący nie wydłubać sobie gałek ( hi hi hi)
Motylka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-19, 22:21   #127
tornado
Zadomowienie

Ja od kilku miesięcy noszę soczewki O2optix. Jestem z nich zadowolona, ale nie mam porównania do innych. Okulistka poleciła mi je jako soczewki o zwiększonym nawilżeniu i przepuszczalności tlenu. Nie narzekam. Poza tym, że są to soczewki miesięczne to można je nosić bez przerwy do 6 dni (chyba dobrze zapamiętałam ) Widzę, że bardzo chwalicie b&L i mam ochotę je wypróbować. Czy te z was, które nosiły soczewki różnych firm same sobie zmieniały soczewki w sensie marki czy robił to okulista na wasze życzenie?
Motylka, nie ma się czego bać. Ja też nie wyobrażałam sobie wsadzać sobie coś do oka. Na próbie makijażu ślubnego pani powiedziała mi, że okulary nie pasują mi do sukni i mam się zastanowić nad soczewkami. To był potrzebny mi "kop", żeby przejść na soczewki. Okulista dobierze Ci soczewki i nauczy Cię je zakładać i zdejmować. Początki nie były najprostsze, ale nie taki diabeł straszny
Pozdrawiam
tornado jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-02-19, 22:22   #128
kasia89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Motylka
Ja nigdy nie zakładałam soczewek i stale paraduję w okularach Jednak ostatnio naszła mnie chętka na soczewki i cóż.... CHCIAŁABYM I BOJĘ SIĘ !

Dziewczyny czy trudno zakładało się Wam pierwszy raz soczewki - a może ktoś Was tego uczył. Opiszcie proszę jak to się robi żeby niechcący nie wydłubać sobie gałek ( hi hi hi)
Motylka nie ma się czego bać W większości salonów uczą jak zakładać i ściągać soczewki (chociaż w moim przypadku tak nie było). Ja co prawda bardzo niemiło wspominam pierwsze dni użytkowana soczewek,chyba właśnie dlatego, że okulista tylko praktycznie powiedział mi jak je zakładać i ściągać. Nie chcę Cię straszyć, bo naprawdę w wielu salonach uczą zakładać i ściągać szkła. Ja sama po kilku dniach doszłam do wprawy i teraz wydaje mi się to dziecinnie proste. Zawsze środkowym palcem odciągam w dół dolną powiekę, a wskazującym umieszczam soczewkę na środku oka.
Jak dla mnie soczewki są o wiele lepsze od okularów, teraz nie wyobrażam sobie życia bez soczewek. Naprawdę świetny wynalazek
kasia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-19, 22:56   #129
Motylka
Raczkowanie

Tornado i Kasia - dzięki za słowa otuchy!
Motylka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-20, 11:42   #130
naila
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Motylka
Motylka, pierwszy raz idź do okulisty - zrobi Ci badania i zobaczy, jaki typ soczewek i o jakich parametrach będzie dla Ciebie najodpowiedniejszy. Powie też jak dbać o nie, jak zakładać i zdejmować itp. Znając potem parametry soczewek możesz po jakimś czasie zmienić firmę

Moje Impresje jestem również Zakosmetykowana
naila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-23, 16:30   #131
maniaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sylwia***
Dziewczyny, jesli ktoras z Was miala takie problemy z nawilzaniem, jak ja, niech napisze, z ktorymi soczewkami nie miala takiego problemu, bede wdzieczna!
Ja noszę soczewki od 8 lat też narzekałam na dyskomfort noszenia soczewek ze wzgledu na suchość w oku, próbowałam różnych soczewek, ostatnio nabyłam najnowszą generację Jonsona -Acuvue Advance z Hydraclear i obecnie to mój faworyt - komfort ich noszenia jest najlepszy - są takie mięsiste, przyjemne w noszeniu. Oczywiście wymieniam je - niestety nie co 2 tyg. jak zaleca producent- ale regularnie co miesiąc no i zawsze ściągam na noc i jest ok. Puki co są najfaniejsze, łatwo się zakłada - soczewka ładnie "staje" na palcu, łatwo jest odróżnić właściwą stronę już po samym kształcie soczewki (przy innyc soczewkach musiałam się głowić która strona jest prawidłowa), dodatkowo mają jeszcze znacznik.

Jeśli chodzi o dodatkowe nawilżacze w postaci kropli, to przy innych soczewkach ich poszukiwałam, choś nie trafiłam na ideał, przy Jonsonach Advance rzadziej się przydają.
Ponoć najlepsze sa te pakowane w jednorazowe dawki - w tzw. minimsach ponieważ nie zawierają podrażniających konserwantów- ja stosowałam Homeoptic ( średnie) i Visine dla wrażliwych oczu - te akurat są po prostu fatalne, nie wiem jak oni mogli to przeznaczyć do wrażliwych oczu - po prostu wypalają oko, okropnie mnie pieką. Używałam jeszcze lubrykantu AQuify- 30 zł kosztuje- ale też moim zdaniem bez rewelacji, miałam jeszcze jedne krople nawilżające za ok. 16 zł i te były w smie najfajniejsze ale nie pamietam nazwy- chyba to były ReNu

Jeśli macie jaieś ulubione dodatkowe nawilżacze napiszcie...

Ach i może jeszcze które płyny najbardziej lubicie - ja przy Jonsonach używam Opti Free- jest całkiem ok, dobrze czyści, nie podrażnia, ale oczywiście nawilżania nigdy dość. Właściwe ten zestaw Acuvue Advance+ Opti free jest moim ulubinym aktualnie.
maniaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-02-23, 20:38   #132
joasiunial
Zadomowienie

Ja noszę B&L ,kwartalne, od 7 lat i jestem z nich bardzo zadowolona. Nie widzę powodu aby zamieniać je na inne
joasiunial jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-23, 20:42   #133
mychaaa
Raczkowanie

GG do mychaaa

pytałam o koszt jaki wynoszą soczewki...podajcie każda swój
mychaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-23, 21:04   #134
Kasiek1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maniaa
Ja noszę soczewki od 8 lat też narzekałam na dyskomfort noszenia soczewek ze wzgledu na suchość w oku, próbowałam różnych soczewek, ostatnio nabyłam najnowszą generację Jonsona -Acuvue Advance z Hydraclear i obecnie to mój faworyt - komfort ich noszenia jest najlepszy - są takie mięsiste, przyjemne w noszeniu. Oczywiście wymieniam je - niestety nie co 2 tyg. jak zaleca producent- ale regularnie co miesiąc no i zawsze ściągam na noc i jest ok. Puki co są najfaniejsze, łatwo się zakłada - soczewka ładnie "staje" na palcu, łatwo jest odróżnić właściwą stronę już po samym kształcie soczewki (przy innyc soczewkach musiałam się głowić która strona jest prawidłowa), dodatkowo mają jeszcze znacznik.

Jeśli chodzi o dodatkowe nawilżacze w postaci kropli, to przy innych soczewkach ich poszukiwałam, choś nie trafiłam na ideał, przy Jonsonach Advance rzadziej się przydają.
Ponoć najlepsze sa te pakowane w jednorazowe dawki - w tzw. minimsach ponieważ nie zawierają podrażniających konserwantów- ja stosowałam Homeoptic ( średnie) i Visine dla wrażliwych oczu - te akurat są po prostu fatalne, nie wiem jak oni mogli to przeznaczyć do wrażliwych oczu - po prostu wypalają oko, okropnie mnie pieką. Używałam jeszcze lubrykantu AQuify- 30 zł kosztuje- ale też moim zdaniem bez rewelacji, miałam jeszcze jedne krople nawilżające za ok. 16 zł i te były w smie najfajniejsze ale nie pamietam nazwy- chyba to były ReNu

Jeśli macie jaieś ulubione dodatkowe nawilżacze napiszcie...

Ach i może jeszcze które płyny najbardziej lubicie - ja przy Jonsonach używam Opti Free- jest całkiem ok, dobrze czyści, nie podrażnia, ale oczywiście nawilżania nigdy dość. Właściwe ten zestaw Acuvue Advance+ Opti free jest moim ulubinym aktualnie.
Ja również od niedawna noszę te soczewki, okulistka poleciła mi je jako właśnie dla osób mających problem z nawilżeniem. Powiedziała, że śmiało mogę je nosić do miesiąca.
Przyznaję, że przez pierwszy tydzień były super, w ogóle nie czułam ich na oku, ale dziś mija drugi tydzień od kiedy je noszę, i niestety znowu mam potrzebę zakrapiania oczu Mniejszą, niż przy iWear, ale niestety jest. Ale cóż, trzeba wytrzymać, bo nie zamierzam wydawać 44zł co 2 tygodnie.
A jeśli chodzi o krople, to stosuję Genteal - bez recepty, ok. 22zł w aptece, przeznaczone do soczewek. Wcześniej miałam Oculotect fluid sine, kropelki w minimsach, ale są niestety strasznie drogie, chyba ok. 40zł za 20 sztuk.

mychaaa podaję koszty soczewek, przez które przeszłam :
iWear miesięczne - 109zł za 6 sztuk
CIBA Focus Night&Day miesięczne całodobowe - 90zł za 2 sztuki
J&J Acuevue Hydraclear 2-tygodniowe (można nosić do miesiąca) - 44zł za 2 sztuki
Kasiek1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-23, 21:19   #135
maniaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kasiek1987
Przyznaję, że przez pierwszy tydzień były super, w ogóle nie czułam ich na oku, ale dziś mija drugi tydzień od kiedy je noszę, i niestety znowu mam potrzebę zakrapiania oczu
No nie da się ukryć że nawilżania oka nigdy dosyć, ja używam tych soczewek od 3 miesięcy i generalnie stwierdzam, że wystąpiła u mnie jakby poprawa w kwestii nawilżenia oka, może nie jest idealnie różowo, ale z tego co stosowałam wcześniej to jest najlepiej. Nie da się ukryć, że komfort noszenia pod koniec okresu "przydatności" nie jest już,aż tak super jak na początku

Cytat:
Napisane przez Kasiek1987
A jeśli chodzi o krople, to stosuję Genteal - bez recepty, ok. 22zł w aptece, przeznaczone do soczewek. Wcześniej miałam Oculotect fluid sine, kropelki w minimsach, ale są niestety strasznie drogie, chyba ok. 40zł za 20 sztuk.
I co sądzisz o tych kroplach Genteal? przynoszą poprawę na dłużej, są skuteczniejsze, iż powiedzmy pare kropel zwykłego płynu do soczewek? Jak oceniasz te krople?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-02-23, 21:26   #136
Kasiek1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maniaa
I co sądzisz o tych kroplach Genteal? przynoszą poprawę na dłużej, są skuteczniejsze, iż powiedzmy pare kropel zwykłego płynu do soczewek? Jak oceniasz te krople?
Hmm cóż mogę powiedzieć... Ja chyba dziwna jestem, bo mi żadne krople nie dają długotrwałego efektu Miałam kiedyś jakieś kupione u optyka, później Oculotect fluid, a teraz ten Genteal, i jak mam "gorszy dzień" jeśli chodzi o nawilżenie, to właściwie w szkole zakrapiam na każdej przerwie, bo tak jakby "swędzą" mnie oczy Najchętniej tak porządnie potarłabym oko... Nie próbowałam nigdy nawilżać oka płynem do soczewek, ale na pewno ten Genteal daje trochę lepszy efekt niż sól fizjologiczna.
Kiedyś miałam taką fajną maść leczniczą, myślę że ona dawałaby dobry poślizg , ale niestety nie można jej używać z soczewkami.
Kasiek1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-23, 21:30   #137
Lalitka
Raczkowanie

Ja nosze od 3 lat Baush&Lomb i tez jestem z nich zadowolona.. Chociaz pamietam na początku miałam Jonnsony i były takie delikatne - tylko że sa droższe. ;(
Mnie niestety wada stale rośnie. Nie wolno siedzieć przy komputerze w soczewkach! Mnie od tego sie pogorszyło. To jest zabójstwo dla oczu, jak siadam do kompa to zakładam okulary Taty hehe
Lalitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-23, 23:07   #138
maniaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lalitka
Mnie niestety wada stale rośnie. Nie wolno siedzieć przy komputerze w soczewkach! Mnie od tego sie pogorszyło. To jest zabójstwo dla oczu, jak siadam do kompa to zakładam okulary Taty hehe
a skąd wiesz, że tak nie wolno? jakie są powody? ja bez pzerwy wysiaduje przed kompem w soczewkach i też mi się wada w sumie powiększa zaczęłam od 1,75 a po 7 latach mam po 3,5...już mam tak, że potrzebuję okulary, żeby znaleść okulary
Stary 2006-02-24, 14:34   #139
Agucia
Raczkowanie

GG do Agucia

Lalitka:

Nie wolno siedzieć przy komputerze w soczewkach???? To chyba jakies nowe odkrycie. To przecież siedzenie przy kompie zbyt długo niszczy twoje oczki, a nie soczewki. Z pewnością okulary twojego Taty sprawią ci większą wadę niż twoje soczewki.
Nie polecam zdejmowania soczewek do komputera. Oko wtedy męczy się szybciej, i jest bardziej narażone na zmęczenie.
Stary 2006-02-24, 18:44   #140
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Cytat:
Napisane przez Lalitka
Ja nosze od 3 lat Baush&Lomb i tez jestem z nich zadowolona.. Chociaz pamietam na początku miałam Jonnsony i były takie delikatne - tylko że sa droższe. ;(
A skąd wiesz, że akurat siedzenie przy kompie w soczewkach Ci akurat zaszkodziło? Z tego, co wiem, nie ma żadnych przeciwskazań, co do siedzienia przy komputerze w soczewkach, jakoś sobie tego nie wyobrażam. /Idąc dajel, to może oglądając telewizję też nie można mieć soczewek? Hm.

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-24, 19:43   #141
Nemezja
Zakorzenienie

A są takie soczewki kolorowe albo zwykłe z "narysowaną"źrenicą?C hodz i mi o takie,jak są z różnymi wzorami,że te wzory zawsze widać.Żeby ta "narysowana"źrenica była zawsze jednakowej wielkości i żeby nie było widać jak prawdziwa się zmienia

Nemezja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-24, 20:47   #142
naila
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalitka
Nie wolno siedzieć przy komputerze w soczewkach!
Myślę, że Lalitka miała na myśli to, że siedząc przy komputerze i wpatrując się w monitor oczy rzadziej mrugają i tym samym rzadziej nawilżają oko i soczewkę. oko staje się suchsze, może dojść do podrażnień. Dobrze jest siedząc długo przy komputerze nawilżać oczy kropelkami nawilżającymi (np. sztucznymi łzami). Przy wpatrywaniu sie w ekran i nieduże literki itp. oko przyzwyczaja się do tego typu patrzenia, wszyscy 'stróże' trąbią o tym, aby robić co min. co godzinę przerwy odrywając wzrok od monitora i patrzeć w dal, najlepiej na coś zielonego, kojącego dla oczu. Chodzi o akomodację oka - czyli skupanie ostrości przy różnych odległościach - patrząc ciągle w monitor (stała odległość) oko nie 'pracuje'!

Moje Impresje jestem również Zakosmetykowana
naila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-01, 22:03   #143
beata.w
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Agucia
Od 10 lat noszę soczewki kontaktowe, są to najczęściej DuraSofty roczne, proszę o opinię o innych soczewkach. Może wypróbowałyscie już inne. Najlepiej by były to roczne szkła.

Ja również mam długie doświadczenie z soczewkami. Mam bardzo wrażliwe oczy i zawsze miałam problemy z doborem soczewek, ale ostanio natrafiłam na rewelacyjne soczewki (tzn. poleciła mi je koleżanka z pracy, której siostra jest w stanach i używa tylko tych soczewek) to jest firma coopervision a soczewki nazywają się proclear. Dla mnie są rewleacyjne maksymalny komfort na oku, nawet pod koniec dnia oczy mnie nie pieką i nie mam uczucia suchości na oku. Ja używam miesięcznych, ale wiem że są również roczne. Niestety nie u każdego optyka sa dostępne, także trzeba się o nie popytać. Nie wiem dlaczego nie są u nas tak popularne jak w np w stanach
beata.w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-03, 22:21   #144
beata.w
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Agucia
Od 10 lat noszę soczewki kontaktowe, są to najczęściej DuraSofty roczne, proszę o opinię o innych soczewkach. Może wypróbowałyscie już inne. Najlepiej by były to roczne szkła.
moim zdaniem najlepsze są soczewki firmy coopervision nazywają się proclear, są zarówno roczne jak i miesięczne. Ja akturat noszę miesięczne i jestem bardzo bardzo zadowolona. Są tak delikatne, że prawie nie czuje się ich na oku, acha i po całym dniu noszenia nie mam uczucia suchości oka i podrażnienia jak to się działo w innych soczewkach.
Niestety te soczewki są trudno dostępne, trzeba się naszukać po optykach, ale naprawdę warto. ja o ich istnieniu dowiedziałm się od koleżanki, której siostra mieszka w stanach, gdzie te soczewki są bardzo popularne.
beata.w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-14, 15:33   #145
nikolite
Rozeznanie

Mam pytanie do osob noszacych soczewki,wyjmujecie szkla przed zmyciem makijżu? Podobno tak trzba robic,jednak ja wyjmuje je po demakijazu ob inaczej nic nie widze z drugiej strony czasem jak zmywam oczy to soczewki mi sie przekrecaja w oku,jak wy sobie radzicie w tej sytuacji?
nikolite jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-14, 15:46   #146
nekome
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nikolite
Mam pytanie do osob noszacych soczewki,wyjmujecie szkla przed zmyciem makijżu? Podobno tak trzba robic,jednak ja wyjmuje je po demakijazu ob inaczej nic nie widze z drugiej strony czasem jak zmywam oczy to soczewki mi sie przekrecaja w oku,jak wy sobie radzicie w tej sytuacji?

zmywam makijaz w soczewkach, nie mam podraznien, soczewki mi sie nie przekrecaja, nie podwijaja.
nekome jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-14, 16:20   #147
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Cytat:
Napisane przez nikolite
Ja najpierw zmywam maikijaż, dopiero potem wyjmuję soczewki.

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-14, 17:11   #148
maniaa
Rozeznanie

ja też zmywam makijaż w soczewkach... wiem, ze powinno się je zdejmować (soczewki się pewnie szybciej przez to niszczą) ale ja mam mniej podrażnione oko, jak zmywam je z soczewką niż jak wyjmę. Jak zmywam makijaż bez soczewek to autentycznie wszystkie preparaty bardziej mnie pieką niż w soczewkach.
Jeszcze dziwniejsze jest to, że gdy kroję cebulkę, w okularach, momentalnie mam załzawione, piekące oczy, a w soczewkach mogę kroić do woli i nic mnie nie podrażnia Czyżby stanowiły niby tarczę ochronną?
Stary 2006-03-14, 20:04   #149
Agucia
Raczkowanie

GG do Agucia

Cytat:
Napisane przez nikolite
Musisz delikatnie zmywać makijaż, nie szoruj to soczewka zostanie na właściwym miejscu.
Stary 2006-04-03, 14:05   #150
logest
Zadomowienie

Dziewczyny, Jak sie nazywaja soczweki 3-miesieczne B&L?
I drugie pytanie-czy do zmiany firmy soczewek potrzebna jest nowa recepta-a w zwiazku z tym nowa wizyta u lekarza?-tzn czy recepta jest na konkretna firme? Bo wlasnie zdecydowalam sie na szkla kontaktowe i lekarka wypisala mi recepte na jakies szkla za 200$, a B&L kosztuja ok 15$-wiec roznica spora. Dodam, ze wade mam -1.5, i zadnych innych anomali. Czy jak poprosze lekarke o inne szkla, to mi je wypisze?
logest jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości