|
|
#121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jaką patelnię kupić?
Średnica to 25 cm
już ją umyłam i natłuściłam, pierwsze smażenie pewnie będzie jeszcze dziś, także dam znać
|
|
#122 |
|
Zakorzenienie
|
Mogę się już podzielić pierwszymi wrażeniami po użyciu patelni żeliwnej...
- podczas mycia gąbka ślizga się tak jak na patelni teflonowej - użyłam 1 łyżkę oleju do usmażenia 30 dkg. cebuli i nie zauważyłam znacznego przywierania. Lekkie przywieranie było na bokach patelni, co mogło być przyczyną za dużego ognia. Jednak wszelkie przywarcia wręcz ześlizgują się po naruszeniu. - podczas mieszania nie trzeba trzymać patelni, bo sam jej ciężar powoduje stabilność. - patelnia trzyma bardzo długo ciepło, równomiernie smaży. - bardzo dobrze się myje, a po wytarciu do sucha i zakonserwowaniu jej kropelką oliwy nabiera bardzo ładnego wyglądu. - jedyny minus - z którym się liczyłam - to ciężar. Patelnia waży 2,5 kg, a jak dojdzie do niej jeszcze ciężar smażonych potraw to niemożliwością jest trzymanie jej w jednej ręce. Ogólnie rzecz biorąc - troszkę zaryzykowałam z tą patelnią, ale nie zawiodłam się i mam nadzieję, że posłuży dłużej niż patelnia teflonowa. Co do ceny to za tą żeliwną patelnię zapłaciłam 50 zł wraz z przesyłką, a chcąc kupić przeciętnego Tefala musiałabym zapłacić więcej.
|
|
#123 |
|
Raczkowanie
|
2,5 kg?
jak będziesz chciała usmażyć na niej kg mięsa to faktycznie trzeba patelnię oburącz trzymać. A czy po każdym użyciu trzeba ją konserwować oliwą?Ja jednak wolę swoją ceramiczną |
|
|
|
|
#124 |
|
Zakorzenienie
|
Wątek dla mnie. Poluję na jakąś patelnie
|
|
|
#125 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#126 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyczytałam w internecie, że właśnie tak należy żeliwo konserwować, więc tak robię Mam spryskiwacz do oliwy i nie jest to problem - jedno psiknięcie, przetarcie papierowym ręcznikiem i to wszystko.Cytat:
Także podsumowując - wybór sprzedawcy był zupełnie przypadkowy, specjalnie go polecić nie mogę, bo miał tylko jedną sztukę, którą sprzedawał jako "prawie nową", gdyż jego żona uznała, że patelnia jest za ciężka. Osobiście jestem szalenie zadowolona z tej patelni i mam nadzieję, że rzeczywiście posłuży przez długie lata. A, że ciężka - no cóż, ma to swoje zarówno dobre jak i złe strony, kwestia przyzwyczajenia zapewne. A tak przy okazji, jeśli któraś z Was chciałaby się zdecydować na jakąkolwiek patelnię żeliwną to warto mieć na uwadze, że: - Nie wolno polewać gorącej patelni zimną wodą, ale tyczy się to tylko wody, bo np. spokojnie można wlać jajka na jajecznicę. - patelnię należy konserwować po każdym użyciu. Czyli: umyć, osuszyć i natrzeć olejem. Więcej informacji i rad można znaleźć tu: http://grillowo.blogspot.com/2009/12...nego-oraz.html
|
|
|
#127 |
|
Raczkowanie
|
To ja się z Wami podzielę moimi doświadczeniami z patelnią ceramiczną:
- najlepiej smażyć wogóle bez tłuszczu, lub dosłownie na kropelce, patelnia musi być mocno rozgrzana, przez co proces smażenia będzie trwał dosłownie chwilę. Tłuszczu lepiej unikać, ponieważ oprócz tego, że będzie jedzenie zdrowsze, to olej wgryza się w patelnię i później trzeba ją czyścić octem. Co prawda po occie wszystko ładnie schodzi, ale zapach octu mnie osobiście drażni Narazie to tyle z moich uwag, jeśli miałybyście pytania co do patelni ceramicznej służę radą( i obserwacjami)
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#128 |
|
Zadomowienie
|
Polecam patelnie Zeptera. Są drogie, ale będziesz taka miala dozywotnio. Mam cały zestaw Zeptera od kilkunastu lat i baaardzo jestem zadowolona.
|
|
|
|
|
#129 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Grillowa patelnia
hej mam pytanie kupiłam patelnie grilową jak moge przyzadzic na nej rybe czy trzeba ja posmarowac tłuszczem czy nie ??
|
|
|
|
|
#130 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#131 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Czyli polecasz? Jak długo już ją użytkujesz? |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#132 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
(no, może prócz naleśników ).W instrukcji użytkowania patelni( ) było napisane, by czasem przetrzeć ją ściereczką z occtem(też w celach konserwacj). W każdym bądź razie odkąd ją mam zrobiłam tak ze 2 razy i wygląda wciąż jak nowaA na stronie greenpana są chorendalne ceny, ponad 300 zl za patelnię... :con fused:![]()
|
|
|
|
|
|
#133 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ale jeżeli to ma być towar na lata, jak mówią, to myślę że warto zainwestować w coś lepszego.
|
|
|
|
|
|
#134 |
|
Raczkowanie
|
To ja jednak wolę swoją
Za 2 zapłaciłam tyle co tutaj za jedną no i mam 5 lat gwarancji
|
|
|
|
|
#135 |
|
Przyczajenie
|
To fakt, cena konkretna, ale warto. Twoje też nie są najtańsze
Zaciekawiłaś mnie tym ocetem i się dowiedziałam, ze tej mojej to nie trzeba nim traktować, bo podobno nie ma szczelin nawet w wersji mikro i nie zbierają się tam drobinki jedzenia, bo jest idealnie gładka itd - jak zawsze u producentów :P Fakt, że od 5 miesięcy octu nie widziała i ma się dobrze
|
|
|
|
|
#136 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#137 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#138 |
|
Zadomowienie
|
Kurcze, mnie nie stać na Tefala :P ostatnio kupiłam patelnię indukcyjną złotą, taką jak na zdjęciu i na razie sprawuje się (uff) dobrze
a miałam wcześniej naprawdę trudne boje z patelniami
|
|
#139 |
|
Raczkowanie
|
Polecam patelnię żeliwną. Jest nie do zdarcia, dobrze się na niej smaży i nie ma żadnych teflonów, można po niej jechać metalowymi narzędziami
Moja ma 25 lat gwarancji. Jedyny minus, to że jest strasznie ciężka.
Edytowane przez Smoke Czas edycji: 2011-06-13 o 22:22 |
|
|
|
|
#140 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#141 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jedyny sposób "mycia" i konserwowania zarazem to przecieranie olejem ![]() ---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ---------- Cytat:
A no tak Producenci zwykle tylko och i ach najważniesze, by dobrze służyła |
||
|
|
|
|
#142 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jest taka teoria, że patelnia może być myta w samej wodzie, bo wszystkie bakterie i tak potem giną od gorąca Ale ja i tak używam odrobiny płynu i porządnie płuczę, patelni nic nie jest. W instukcji piszą, żeby uzywać płyny tylko w przypadku gdy były przyrządzane potrawy o silnym smaku i zapachu. Czyli u mnie w zasadzie po każdym użyciu Co w niej doceniam to brak różnych super powłok, podobno zarysowany lub zbyt gorący teflon jest szkodliwy... Edytowane przez Smoke Czas edycji: 2011-06-14 o 16:45 |
|
|
|
|
|
#143 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, żeliwa nie można myć detergentami - sama się o tym przekonałam. Myłam moją patelnię normalnie płynem do naczyń w wodzie i zaczęła tak strasznie przypalać i przywierać do niej, że plułam sobie w brodę co za g* kupiłam. Wyczytałam w internecie żeby wypalić patelnię z olejem w piekarniku i później "umyć" ją solą. Pomogło!!! Patelenka pięknie smaży, nic nie przywiera
|
|
#144 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dobrze wiedzieć To może lepiej przestać z tym płynem chyba chodzi o właściwe "nawilżenie" patelni, a płyn może za bardzo ja wysusza i może wtedy zaczyna przypalać.
|
|
|
|
|
|
#145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem zszokowana jak ładnie można wyczyścić tą patelnię samą solą
|
|
|
#146 |
|
Raczkowanie
|
Tak sobie myślę, że te żeliwne może i mają dużo zalet, ale to czyszczenie i konserwowanie oliwą.. ja jednak wolę swoją ceramiczną
|
|
|
|
|
#147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie, niech każda z nas wybierze taką patelnię, która jest dla niej bardziej odpowiednia pod względem użytkowania i konserwacji. Chociaż ja uważam, że najlepsza i najmniej problemowa i tak jest teflonowa, lecz ta jej krótkotrwałość...
|
|
|
#148 |
|
Konto usunięte
|
Uświadomcie mnie, proszę, jaka jest różnica pomiędzy patelnią granitową, a ceramiczną (z powłoką ceramiczną)?
|
|
|
|
|
#149 |
|
Zakorzenienie
|
ceramiczna jest świetna.
nie zdrapuje się powłoka nie przypala można ją wyczycsić tylko ręcznikiem papierowy,bo nie przywiera. |
|
|
|
|
#150 |
|
Raczkowanie
|
potwierdzam
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:24.

jaką ma średnicę? czekamy na relacje z użytkowania

jak będziesz chciała usmażyć na niej kg mięsa to faktycznie trzeba patelnię oburącz trzymać. A czy po każdym użyciu trzeba ją konserwować oliwą?
Wyczytałam w internecie, że właśnie tak należy żeliwo konserwować, więc tak robię 

).