Podróż z psem, wyprawka, porady ;) - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-18, 09:49   #121
Scottilion
Raczkowanie

Dot.: przewóz psa w przyczepce rowerowej

Dzięki za wskazówki i cieszę się, że sunia pokochała nowy domek na kółkach
Scottilion jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-19, 19:46   #122
optymistka_
Raczkowanie

Dot.: przewóz psa w przyczepce rowerowej

właśnie wróciliśmy z pierwszej wyprawy rowerowej
było dobrze na początku niunia się denerwowała ze jest daleko od nas... później już było ok siedziała i oglądała widoczki.

na dodatek była w centrum uwagi przechodniów
dokupiłam jej tablice rejestracyjną z napisem bestia wygląda to fajnie i śmiesznie
optymistka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-24, 19:08   #123
kadanama
Przyczajenie

Wyjazd z psami do Dublina

Witajcie,

Mam dwa psiaki i chciałabym je zabrać do Dublina. Czytałam o zasadach jakie trzeba spełnić i formalnościach ale te informacje nie są spójne. Podobno Irlandia zniosła kwarantanne dla pupili i wystarczy tylko czip, paszport i badanie krwi. Czy ktoś z Was pojechał do Dublina z psiakami? Jeśli tak to również proszę o informację jak wygląda sytuacja już z samym przelotem. Pozdrawiam !!

>>>>www.niqa.blog.pl<<< <
kadanama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-24, 21:41   #124
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Dot.: Wyjazd z psami do Dublina

Cytat:
Napisane przez kadanama Pokaż wiadomość
Witajcie,

Mam dwa psiaki i chciałabym je zabrać do Dublina. Czytałam o zasadach jakie trzeba spełnić i formalnościach ale te informacje nie są spójne. Podobno Irlandia zniosła kwarantanne dla pupili i wystarczy tylko czip, paszport i badanie krwi. Czy ktoś z Was pojechał do Dublina z psiakami? Jeśli tak to również proszę o informację jak wygląda sytuacja już z samym przelotem. Pozdrawiam !!
Wprawdzie ta wizażanka posiada koty, ale jest z Dublina i może coś Ci doradzi:

https://wizaz.pl/forum/member.php?u=613815
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-25, 00:52   #125
kadanama
Przyczajenie

Ale przywiozła je z Polski jakoś niedawno?

>>>>www.niqa.blog.pl<<< <
kadanama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-25, 07:56   #126
monika_sonia
KOTerator

Nie przywiozła jeszcze nic, ale przepisy ma w małym paluszku, koty ochipowane z paszportami i gotowe do wyjazdu w każdą stronę świata.
monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-25, 10:47   #127
Rybiorek
Zakorzenienie

Odpowiedz poszla na pv lacznie z linkiem do zrodla.

Jak kogos jeszcze interesuje to tutaj jest link do aktualnych przepisow obowiazujacych w Irlandii (sa to przepisy EU - Europen Union - czyli wszystkie kraje bedace czlonkami Unii stosuja te przepisy)

roznica miedzy krajem Unii a spoza Unii - badania krwi na poziom antycial

Jak ktos nie jest anglojezyczny to streszczenie:

przewoz zwierzaka pomiedzy krajami Unii
- chip (i jego rejestracja w systemie)
- szczepienie p/wsciekliznie(w przypadku Irlandii minimum 21 dni przed przyjazem zwierzaka)
- paszport wydany ... nie wiem kto w Polsce wydaje paszporty ale podstawa jest posiadanie chipa i szczepienie
- dodatkowo trzeba podac preparat przeciw pchlom i pasozytom przed podroza

przewoz zwierzaka z kraju spoza Unii
- chip
- szczepienie p/wsciekliznie i po min 30 dniach pobranie krwi do testu na poziom antycial (minimum to 0.5 IU/ml), na wyniki testow w Irlandii czeka sie ok 7-14 dni, nie mam pojecia jak jest w Polsce
- jak ok to paszport
- oczywiscie preparat przeciw pchlom i pasozytom przed podroza

paszport wydawany jest w Irlandii przez specjalny departament na podstawie wniosku wypelnionego przez wlasciciela i veta plus wyniki badan jak potrzeba, w Polsce to Monika wie

te przepisy obowiazuja w calej Unii, od 1 stycznia 2011 roku zniesiono okres kwarantanny wiec zwierze po odprawie celnej jedzie z wlascicielem od razu do miejsca zamieszkania w nowym panstwie

Moje dwa koty maja full wypas lacznie z badaniami, Cyc jak mial robiony paszport to badania byly wymagane bez wzgledu na kraj, jak Skuter mial robiony to juz badania nie byly wymagane (przewoz do innego kraju EU) ale je zrobilam, Rusia w sobote bedzie miala szczepienie i po miesiacu zrobimy badanie krwi, mnie juz zycie tak zaskoczylo pare razy ze wole byc przygotowana bo bez kotow nie jade nigdzie.
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-11, 15:08   #128
CzarnyAniol88
Raczkowanie

Pomocy, pytanie zwiazane z przewiezieniem pieska za granice.

Dziewczyny mam do Was pytanie czy wiecie jakie szczepienia i co trzeba spelnic aby mozna bylo wziac pieska do Uk???I jakie mniej wiecej sa koszty? W polsce oczywiscie.
Byly plotki o podatkach w Uk ale z tego co wiem to nie prawda.
Jestem w Uk od prawie roku, wczesniej wyjezdzalam do Francji i uk po pol roku, i przez ten czas nie mialam swojej niuni ze soba.
Jestem do niej strasznie przywiazana. I nie chce abysmy byly osobno. Chlopak chodzi na silownie, na treningi, a ja nie mam towarzystwa ani kolezanek tu blisko, wiec przynajmniej spacerowalabym z nia.
Jak jestem na urlopie w Pl i pakuje sie aby znow wyjechac, pakuje mi swoje kostki,i sama wsiada do walizki. Obraza sie na mnie i jest strasznie smutna. Na to wychodzi ze psy wiecej rozumieja niz nam sie wydaje.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 480849_596701170345572_1468462353_n.jpg (82,6 KB, 11 załadowań)
CzarnyAniol88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-11, 15:24   #129
Mevianne
Raczkowanie

Dot.: Pomocy, pytanie zwiazane z przewiezieniem pieska za granice.

https://www.gov.uk/take-pet-abroad

Tu masz większość informacji. Przede wszystkim pogadaj z weterynarzem, on Ci wszystko wytłumaczy i powie gdzie jakie dokumenty załatwić np. gdzie wyrobić paszport. Choć teraz chyba każda lecznica może.

Edytowane przez Mevianne
Czas edycji: 2013-10-11 o 15:25
Mevianne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-11, 15:41   #130
_Juliette_
Wtajemniczenie

W linku wszystko jest, a w necie jest pełno informacji na ten temat, wystarczy wpisać w google.

http://londynek.net/ukipedia/article?jdnews_id=3432744

Co do samej podróży- pieska może przewieźć firma zajmująca się przewozem zwierząt do UK, może jechać z Tobą, np. samochodem, lub samolotem. Jeśli lecicie samolotem, to niektóre linie pozwalają chyba na to, żeby psiak był z Tobą (w transporterze), a nie w luku z bagażami, warto się dowiedzieć.
_Juliette_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-11, 15:47   #131
CzarnyAniol88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Juliette_ Pokaż wiadomość
W linku wszystko jest, a w necie jest pełno informacji na ten temat, wystarczy wpisać w google.

http://londynek.net/ukipedia/article?jdnews_id=3432744

Co do samej podróży- pieska może przewieźć firma zajmująca się przewozem zwierząt do UK, może jechać z Tobą, np. samochodem, lub samolotem. Jeśli lecicie samolotem, to niektóre linie pozwalają chyba na to, żeby psiak był z Tobą (w transp
orterze), a nie w luku z bagażami, warto się dowiedzieć.

wiesz ile to wszystko moze kosztowac?
Stary 2013-10-11, 16:07   #132
_Juliette_
Wtajemniczenie

Koszt przewozu przez firmę zajmującą się tym zależy od firmy, nie sugeruj się ceną, tylko opinią. Podobnie z liniami lotniczymi. Jeśli pies w transporterku siedzi z Tobą w samolocie to nie możesz mieć już bagażu podręcznego.

Czip- zależy gdzie mieszkasz. W niektórych miastach za darmo, ja płaciłam 90 zł.
Odrobaczanie- do 25 zł.
Szczepienie- podobnie.
Paszport- około 50 zł.

Co do czipa- sam czip nie zawiera żadnej informacji o psie. Żeby, w razie gdyby psiak się zgubił, czip mógł mu pomóć w trafieniu do Ciebie, musisz zarejestrować numer czipa w bazie, najlepiej międzynarodowej, skoro mieszkasz za granicą. Ja rejestrowałam tu: http://www.safe-animal.eu/ , kosztowało to 40 zł.

Edytowane przez _Juliette_
Czas edycji: 2013-10-11 o 16:10
Stary 2013-10-11, 16:17   #133
CzarnyAniol88
Raczkowanie

Cytat:
Koszt przewozu przez firmę zajmującą się tym zależy od firmy, nie sugeruj się ceną, tylko opinią. Podobnie z liniami lotniczymi. Jeśli pies w transporterku siedzi z Tobą w samolocie to nie możesz mieć już bagażu podręcznego.

Czip- zależy gdzie mieszkasz. W niektórych miastach za darmo, ja płaciłam 90 zł.
Odrobaczanie- do 25 zł.
Szczepienie- podobnie.
Paszport- około 50 zł.

Co do czipa- sam czip nie zawiera żadnej informacji o psie. Żeby, w razie gdyby psiak się zgubił, czip mógł mu pomóć w trafieniu do Ciebie, musisz zarejestrować numer czipa w bazie, najlepiej międzynarodowej, skoro mieszkasz za granicą. Ja rejestrowałam tu: http://www.safe-animal.eu/ , kosztowało to 40 zł.
Nie nie o koszt przewozu nie chodzi wogole. Tylko czip, paszport.
A ile mniej wiecej zajmnie mi zalatwienie tego wszystkiego (chodzi o szczepienie, kwarantanny itp)
Stary 2013-10-11, 17:36   #134
_Juliette_
Wtajemniczenie

Kwarantanna przy wjeździe zwierzaka do UK nie obowiązuje od 1 stycznia 2012.

Możesz przekroczyć granicę UK dopiero 21 dni po szczepieniu na wściekliznę. Odrobaczyć min 24, max 120 godzin przed przekroczeniem granicy.

Wszystko to jest napisane w tym artykule: http://londynek.net/ukipedia/article?jdnews_id=3432744 ...
Stary 2013-10-12, 15:53   #135
CzarnyAniol88
Raczkowanie

Cytat:
Kwarantanna przy wjeździe zwierzaka do UK nie obowiązuje od 1 stycznia 2012.

Możesz przekroczyć granicę UK dopiero 21 dni po szczepieniu na wściekliznę. Odrobaczyć min 24, max 120 godzin przed przekroczeniem granicy.

Wszystko to jest napisane w tym artykule: http://londynek.net/ukipedia/article?jdnews_id=3432744 ...
Dziekuje A powiedz mi Ty zabieralas pieska do uk??? Jesli tak to jak to przezyl, tzn jak zareagowal na pogode, bo jednak tu jest troche inaczej, wiatr, i zimno jest bardziej odczuwalne, przynajmniej nad morzem. Ja np w pl nie chorowalam, tu przyjechalam, wystarczy ze wiatr zawieje mocniej i ja juz chora, nie moge mowic, a katar mam juz rok.
Stary 2013-10-12, 18:21   #136
_Juliette_
Wtajemniczenie

Nie, nie zabierałam swojego jeszcze do UK

Dla yorka to nie problem kupić jakieś ubranko, żeby nie przeszkadzał mu wiatr. Będziesz widziała, jak znosi zmianę otoczenia.
Stary 2013-10-14, 02:30   #137
a_na
Rozeznanie

O ile wiem, to do UK nie weźmiesz psa samolotem...
Pozostaje transport lądowy. Właśnie teraz maluch od nas jedzie do UK z firmą zajmującą się przewozem zwierząt domowych.
Trzeba dokładnie przestrzegać podanych max. czasów odrobaczania itp,bo nie wpuszczą gdy np. nie jest wpisana godzina odrobaczenia i zakropienia p/kleszczom.
a_na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-14, 10:25   #138
_Juliette_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez a_na Pokaż wiadomość
O ile wiem, to do UK nie weźmiesz psa samolotem...
Pozostaje transport lądowy. Właśnie teraz maluch od nas jedzie do UK z firmą zajmującą się przewozem zwierząt domowych.
Trzeba dokładnie przestrzegać podanych max. czasów odrobaczania itp,bo nie wpuszczą gdy np. nie jest wpisana godzina odrobaczenia i zakropienia p/kleszczom.
Zakroplenie przeciw kleszczom nie jest obowiązkowe przy wjeździe do UK. Większość osób zakrapla psy (i dobrze), ale bez tego też, z tego co wiem, przejedzie przez granicę.
Stary 2013-10-14, 10:32   #139
a_na
Rozeznanie

W sobotę wysyłałam psa do Anglii. Zarówno w lecznicy,jak i u Powiatowego Weta,gdzie brałam świadectwo zdrowia, potwierdzono konieczność zakropienia p/kleszczom.
Stary 2013-10-14, 17:18   #140
_Juliette_
Wtajemniczenie

O, to ciekawe Lepiej zakraplać, tak czy siak.
Stary 2013-10-14, 19:53   #141
a_na
Rozeznanie

Dokładnie. I tak się zakrapia,a lepiej mieć spokój niż stresować się, czy przypadkiem jakiś nadgorliwy służbista nie cofnie psa z granicy...
Stary 2013-10-14, 22:25   #142
_Juliette_
Wtajemniczenie

Jak coś jest "źle" w papierach, to psiak może trafić na kwarantannę, a to dosyć długo trwa i to dla niego ogromny stres przecież
Stary 2013-10-15, 15:26   #143
iced coffe
Raczkowanie

To aż tyle zmieniło się przez 2 lata ? Ja przywoziłam do UK swojego psa 2 lata temu i żadne zakraplanie przeciw kleszczom nie było potrzebne TYLKO odrobaczenie.
Najbardziej trzeba pamiętać o tym aby w paszporcie było wszystko bardzo dobrze wpisane, bo jak się trafi jakiś Pan co ma zły dzień to nawet do nie w tym miejscu postawionej kropki się przyczepi.

Kwarantanna, to już rzadkość. Nikt się tak nie będzie cackał. Koszty takiej kwarantanny są olbrzymie, najprędzej to cofamy się z pieskiem znów do PL.

A aktualności na temat przewozu zwierząt do UK najlepiej szukać na stronie defry.

Pozdrawiam.
Stary 2014-03-13, 12:18   #144
Angel28
Rozeznanie

Unhappy Przewóz psa do UK ,kogo mozecie mi polecić ?

Witam dziewczyny ! w maju wybieram się do UK . i chce zabrać ze sobą swojego psa . Zadzwoniłam na lotnisko do Katowic i dowiedziałam się że żadna linia (lot wizzer i inne.) nie transportuje zwierząt pytając pani dlaczego tak jest powiedziała mi że nie można do UK przewieźć psa pytam dlaczego jaki jest powód powiedziała mi "bo po prostu nie". I jestem trochę podłamana i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a chciała bym by mój psiak dotarł cały i zdrowy tam na miejsce bo tu nie mam go z kim zostawić(posiadam yorka waży 2kg). pieska już przygotowuje do wyjazdu (chip ,paszport i cała reszta jaka jest wymagana). Macie dziewczyny kogos godnego polecenia albo jakąś firmę która sie tym zajmuje i korzystałyście z jej usług ?? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi bo sie troche podłamałam
Angel28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-13, 15:22   #145
kennedy
Zakorzenienie

Dot.: Przewóz psa do UK ,kogo mozecie mi polecić ?

Cytat:
Napisane przez Angel28 Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny ! w maju wybieram się do UK . i chce zabrać ze sobą swojego psa . Zadzwoniłam na lotnisko do Katowic i dowiedziałam się że żadna linia (lot wizzer i inne.) nie transportuje zwierząt pytając pani dlaczego tak jest powiedziała mi że nie można do UK przewieźć psa pytam dlaczego jaki jest powód powiedziała mi "bo po prostu nie". I jestem trochę podłamana i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a chciała bym by mój psiak dotarł cały i zdrowy tam na miejsce bo tu nie mam go z kim zostawić(posiadam yorka waży 2kg). pieska już przygotowuje do wyjazdu (chip ,paszport i cała reszta jaka jest wymagana). Macie dziewczyny kogos godnego polecenia albo jakąś firmę która sie tym zajmuje i korzystałyście z jej usług ?? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi bo sie troche podłamałam
york na pokladzie moze leciec chyba moze leciec.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-13, 22:46   #146
Angel28
Rozeznanie

No właśnie usłyszałam w locie że nie przewożą, pani mi jeszcze powiedziała o cargo ale to z Warszawy za niebagatelne 700futów cena mnie zszokowała i tez mnie na to nie stać to ogromna suma ,a nie chce zostawiać tu pieska i nie ma kto się tu nim zaopiekować i tez nie chce nikomu go oddawać jestem załamana
Angel28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-14, 07:21   #147
martella30
Raczkowanie

Jest fajna firma, przewozi psiaki i kociaki, sprawdzona, LINORA.
martella30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-14, 13:52   #148
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Angel28 Pokaż wiadomość
No właśnie usłyszałam w locie że nie przewożą, pani mi jeszcze powiedziała o cargo ale to z Warszawy za niebagatelne 700futów cena mnie zszokowała i tez mnie na to nie stać to ogromna suma ,a nie chce zostawiać tu pieska i nie ma kto się tu nim zaopiekować i tez nie chce nikomu go oddawać jestem załamana
kochana jak nie przewoza jak przewoza http://www.lot.com/pl/pl/przewoz-zwierzat

---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ----------

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
kochana jak nie przewoza jak przewoza http://www.lot.com/pl/pl/przewoz-zwierzat
w eurolot takze mozna i kosztuje to niewiele.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-14, 19:16   #149
_Juliette_
Wtajemniczenie

Powiedziała Ci, że do UK nie można przewieźć psa?! DO KAŻDEGO kraju w Europie, jeśli nie na świecie, można przewieźć zwierzę.
Do stosunkowo niedawna (chyba początek 2013?) nie można było przewieźć zwierząt na teren UK bez kwarantanny, która teraz jest zniesiona.
Stary 2014-03-15, 14:04   #150
a_na
Rozeznanie

Z tego,co wiem to jest problem z lotniczym transportem...

Ale szczerze polecam wymienioną już firmę LINORA - bardzo profesjonalni, kochają swoją pracę. Nasze psie dziecko dojechało całe, zdrowe i zadowolone do nowego domku w UK.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości