|
|
#121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Początkująca Pani Domu :o)
Ja też używam pojemników po lodach, serkach, margarynach do mrożenia owoców, warzyw, pieruszki
Pojemniki na lunch mamy plastikowe, ale szklane byłyby zbyt ciężkie, żeby nosić do pracy. Ale żadne pudełko po lodach się nie marnuje - trzymam w nich też warzywa w lodwóce, np. cebulę i wtedy nie śmieci się na półkach w lodówce. Jeśli akurat mam kosmetyk w małym pudełku, po jego zużyciu pudełko myję i zostawiam - przydają się wtedy właśnie na wakacje, kiedy chcę zabrać mniej. ![]() Tylko mnie TŻet krzyczy, że chomikuję ![]() Widzę, że mamy tu dużo Pań Domu działających według zasady Reduce-Reuse-Recycle ![]() Ja wykorzystuję też wstążki i papiery z prezentów jeśli oczywiście nadal dobrze się prezentują do pakowania kolejnych.
|
|
|
#122 |
|
Zakorzenienie
|
jeżeli mowa o papierze, to jeszcze taniej chyba wychodzi w Biedronce. 8 rolek za ok 5 zł, miękki i niezły
![]() Moja mam tez zawsze mroziła koperek, w słoikach po drzemach, koncentratach itp. O innych pietruszkach i zielach nie myślałam, ale to dobry pomysł, bo w lato ceny dosyć niskie, a później z zamrażalnika taki koperek jest smacznijszy od suszonego i pachnie jakby był od razu ściety ![]() Jeżeli macie gryzonie, tez polecam robienie samemu pokarmu. Taniej wychodzi kupic jakieś ziarno (jeśli macie mozliwość) niż kupowac gotowe jedzenie w paczkach. Ja jestem Panią Domu od 2 m-cy, wiec oszczędzania sie dopiero uczę
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
#123 |
|
Zadomowienie
|
Jesli ktos lubi swieczki polecam robic samemu. Na pewno na ebay lub allegro mozna kupic knoty za grosze. Ja czesto kupuje swieczki w szklanych naczyniach. Nigdy nie udalo mi sie wypalic ich do konca, dlatego wydlubuje wosk ze wszystkich swieczek.
Szklane naczynia myje. Potrzebujemy kubek z grubego szkla do podgrzania wosku w mikrofalowce (lub w garnku). Podgrzewamy wosk, mozna dodac tez olejek zapachowy. Wkladamy knot, zalewamy woskiem i gotowe ( no prawie, min pol h zeby wosk zastygl )Super zabawa. |
|
|
|
|
#124 |
|
Raczkowanie
|
Świetny wątek! A ja z trochę innej beczki (a jak nie tu to napiszcie mi gdzie). Niedługo się przeprowadzamy i idziemy na wielkie zakupy gdzie musimy kupić wszystko od papieru toaletowego po mąkę, cukier itp. i moje pytanie do was - co kupić żeby zaoszczędzić? Jeśli znacie jakieś dobre, niedrogie i sprawdzone produkty zwłaszcza chodzi mi o te do sprzątania (proszki do prania, płyn do płukania, mycia podłóg itp) to piszcie. Artykuły spożywcze też możecie wrzucać na listę.
|
|
|
|
|
#125 |
|
Zakorzenienie
|
ja polecam chusteczki higieniczne z Lidla, za 10pak płacisz 2,99zl, papier toaletowy z Rossmanna też jest tani a dobry. Jeśli chodzi o proszki/płyny do prania ja używam płynu Persil. Do mycia super są żele pod prysznic, olejki pod prysznic czy mydła do rąk z Rossmanna, za butelkę 250ml żelu pod prysznic zapłacisz niecałe 4zł, można poszukać też promocji i wychodzi taniej
|
|
|
|
|
#126 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki bardzo za szybką odpowiedź
a powiedz mi ile ten persil kosztuje i na ile prań wystarcza no i czy dopierze brudne ubranka dziecka. Kosmetyków z Rossmana bardzo często używam i uważam że są super A dziewczyny sprzedajcie mi jeszcze patenty na pranie firanek - w czym najlepiej żeby były białe i nie żółkły? |
|
|
|
|
#127 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale nie pamietam proporcjico do zakupow jeszcze to: maslo z biedronki (2,85), sery zolte (dobry jest salami - niecale 20zl/kg wychodzi, ale pakowany po 300 czy 400gr) generalnie nabial jest dobry w biedrze. Nie polecam natomiast mąki z biedry bo z ciasta wychodzą zakalce. Plyn do naczyn, do mycia kibelka i szyb tez dobre! jezeli masz zmywarke to polecam tabletki z lidla. Mi myly lepiej niz calgonit itp. a cenowo wychodzą rewelacyjnie. Jezeli lubisz slodycze to lepsze sa w lidlu niz w biedrze w szczeoglnosci polecam krem czekoladowy z lidla do kanapek. Z nuespozywczych rzeczy to Czesto tez odwiedzam IKEA dział sprzedazy promocyjnej - czasem moza wynalezc cudenka za grosze Wg mnie najtanszym sklepem do robienia zakupow ogolnych jest chyba AUCHAN i TESCO. Nie lubie Carrefoura bo tam zawsze jest drozej niz w pozostalych sklepach. Aha i jeszcze widze cos o proszku - jezeli uzywasz proszku dla dzieci to tez w biedrze - lovela wychodzi b. tanio. Powodzenia!
Edytowane przez moniczka1302 Czas edycji: 2012-07-17 o 08:21 |
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#128 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na proszki najlepiej polować - i nie sugerować się marką, bo np. Ariel, Bonux i Vizir to ten sam producent - P&G, Persil i Perwoll to Henkel. Druga sprawa, marki które intensywnie się reklamują są zwykle droższe, bo trzeba pokryć koszty reklamy. Ja z własnego doświadczenia polecam proszki E - można trafić supertanio, a piorą bardzo dobrze. Ostatnio "promocja" carefour za 14zł na 35 prań. Na opakowaniu jest instrukcja, że należy odrobinę więcej na wsypać na większe zabrudzenia, ale mi starcza prawie na 3 miesiące takie opakowanie (sypie standardowo). Przeglądaj gazetki promocyjne w necie na stronach marektów i poluj. Przeliczaj cenę ZAWSZE na ilość prań! Cytat:
Kera - chemię do czyszczenia lepiej kupować najtańszą. Był kiedyś program, wktórym zbadano, że środki powierzchniowo-czynne, które fakczynie czyszczą są w każdym takie same. Reszta w drogich markach to - zapach, reklama, reklama, reklama, reklama! Moim zdaniem nie ma co się szarpać na kupowanie wszystkich rzeczy od razu przy przeprowadzce. Kupiłabym niezbędne na pierwsze dwa tygodnie, a potem dopiero zobaczysz czego faktycznie używasz, czego Ci brakuje a co jest Ci zbędne. Polecam też przeczytanie całego wątku
|
|
|
|
#129 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a probowalam od najtanszych, doslownie za 1,50 za butelke az po najdrozsze. Tabletki do zmywarki w lidlu w promocji wychodzily po niecale 15gr za sztuke, to taki majątek??? Calgonity itp. wychodza najtaniej po 30-kilka groszy za sztuke i tu sie zgodze, ze sa drogie
|
|
|
#130 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki, ale wy jesteście pomocne
Zakupy robię najczęściej w Biedronce albo Auchan bo faktycznie spożywka tam jest najtańsza. Jeśli chodzi o chemię to moim zdaniem nie zawsze warto kupować najtańsze - płyn do naczyń z Biedronki jest wodnisty i słabo się pieni nie mam zmywarki więc zużywam go dość dużo i chyba warto zapłacić trochę więcej za bardziej wydajny. Z doświadczenia wiem też że proszki które są czasem sprzedawane jako niemieckie odpowiedniki drogich polskich proszków zawierają w połowie sól (koleżanka dosłownie próbowała bo pachniał solą) dlatego pytam o sprawdzone pewniaki. Proszek E używa moja mama i ja pewnie też wypróbuję jak będzie promocja. |
|
|
|
|
#131 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też kupuję tabletki do zmywarki w Lidlu,ale ostatnio sie wczytałam i się okazało,że większość z tych tańszych nie nadaje się do krótkich programów(a ja gł. z takich korzystam).Z 5-6,okazało się ,że mam tylko 2 do wyboru
. Płynu do zmywnia uzywam tylko Fairy,moim zdaniem najbardziej wydajny(nawet Pur się zepsuł,bardzo go też rozrzedzili i za dużo mi się leje-przez co się marnuje). Proszek do prania-zależy od promocji.Odkryłam już dawno,że żaden nie jest naprawde dobry.Kiedys kupowałam tylko Persil i Ariel,a i tak nie wszystko było czyste,stwierdziłąm więc,że kupię tańszy-efekt ten sam Natomiast szokują mnie ceny worków do prania,nie wiem-skąd się biorą?? Kupuję te 60 L,najmocniejsze sa w zwykłych spożywczakach za ok 3 zł (czasem poniżej),trafiłąm na nie też w sklepie "wszystko za 3-6 zł" |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#132 | ||
|
Zadomowienie
|
Ja polecam orzechy piorace.
http://www.orzechy-piorace.baza-wiedzy.com/ Cytat:
Cytat:
Na stronie jest informacja, ze orzechy nadaja sie rowniez do zmywarki. Ja niestety zmywarki nie posiadam, ale moze ktos probowal? Chetnie przeczytam opinie. |
||
|
|
|
|
#133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
|
#134 | |
|
DOMator
|
Cytat:
![]() Proszki kupujemy E i Bonux - dopierają dobrze, a nie kosztują majątku. Kupujemy zawsze duże worki w promocji, ale możemy sobie na to pozwolić, bo trzymamy je w kotłowni i przesypujemy tylko część proszku do pudełek, które stoją w łazience. Sporą część chemii kupujemy w Lidlu (np. pianki do czyszczenia toalet, chusteczki do czyszczenia, płyny w sprayu do pryszniców czy do kuchni) i w Biedronce (płyn do podłóg, czasem jakieś mleczko) albo w promocjach w różnych sklepach np. CIF (mleczko i biały spray). Tak w sumie to w domu wystarczy tylko kilka środków chemicznych i nie ma potrzeby kupowania całego arsenału, jaki próbują nam wcisnąć producenci. A w razie potrzeby wystarczy mieć pod ręką ocet i sodę i da się tym doczyścić sporo miejsc w kuchni i łazience |
|
|
|
|
|
#135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale ja Lida nigdzie nie mam :/ My przeliczaliśmy proszek a tabletki tej samej marki - i wtedy wygrywa proszek.
|
|
|
|
#136 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
http://www.tesco.pl/produkty/hity-miesiaca |
|
|
|
|
|
#137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale ja myję tylko niekóre rzeczy, które nie nadają się do zmywarki, albo przemywam grube zanieczyszczenia, więc taka butla starcza mi na dobre kilka miesięcy ![]() Pur mnie uczulił - pękały mi dłonie między palcami i od tej pory trzymam się od tego wynalazku daleko (kolega miał to samo od tego samego Pura, więc to nie przypadek)
|
|
|
|
#138 |
|
Zakorzenienie
|
Moge dorzucic - kupowanie wielkich plynow do kapieli - cena to do 5-11 zl - a wystarczaja na caly rok jako mydlo do mycia rak.
Tez jestem fanka fairy - razem ze zmywarka 1 butelka wystarcza mi na ponad pol roku - w rossmanie w promocji to koszt ponizej 5 zl. robie pranie 2 razy w tygodniu - a proszek 1,5 kg wystarcza mi na okolo rok - serio, nie wiem jak to sie dzieje - dodaje po 2 lyzki proszku do prania i to w zupelnosci wystarcza, zeby pranie bylo czyste - jesli cos naprawde jest brudne to wrzucam na cieplejsza temp.
|
|
#139 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Z własnego doświadczenia podpowiem, że jak juz jedna z dziewczyn wspomniała, nie warto kupować wszystkiego od razu. Kupcie sobie takie absolutnie niezbędne rzeczy, bo i tak w "praniu" okaże się czego nie ma i co się przyda. Bez wielu rzeczy naprawdę można się obyć. Z chemią nie ma co przesadzać. W necie znajdziesz pełno porad odnośnie zastosowania octu, sody oczyszczonej itp. Ja osobiście lubię produkty typu Do Wszystkiego więc np. zawsze muszę mieć Ajaxa -tego limonkowo cytrynowego Proszek Vizir nie jest zbyt drogi i świetnie sie spisuje (kupuję zawsze do kolorów, bo białych rzeczy mamy mało, a wychodzę z założenia, że biały to też kolor ). Trik z sodą oczyszczona albo proszkiem do wybielenia białego prania potwierdzam Na płynie do płukania ubrań nie ma akurat co oszczędzać, bo kiedyś próbowałam i guzik to daje- tych tańszych musisz lać więcej albo nie ma żadnego efektu- i takie to oszczędzanie ![]() Do mycia szyb świetny jest płyn z Biedrony, nie widzę różnicy między Clinem (a jak nie ma różnicy to po co przepłacać ) (na upartego ocet rozcieńczony wodą spisze się równie dobrze )Z Biedronkowych hitów- chusteczki do czyszczenia Płyn do mycia naczyń od dłuższego czasu Fairy (rumianek, granat, albo zielone jabłuszko Na papierze toaletowym nie ma co za bardzo oszczędzać, bo te tanie są najczęściej cieniutkie i mają małe rolki więc szybciej się kończy i więcej się używa- pozorna oszczędność. Co by tu jeszcze... mydła w płynie taniej wychodzą jeśli kupujesz te w folii (?) do uzupełniania więc zostaw sobie jakiś pojemniczek z dozownikiem. Nie najgorszy jest z Luksji. W Rossmannie często jest na niego promocja. Na Domestosa nie znalazłam jak na razie godnego zastępcy ![]() Do czyszczenia kuchenki/gazówki (jak zwał tak zwał) nie potrzeba wcale żadnych mleczek itp. do szorowania. Wystarczy nalać trochę ciepłej wody, może być z odrobiną płynu, na powierzchnię i zabrac się za np. mycie garów. Po tym czasie zbierasz tylko brudek gąbką i wycierasz do sucha. Nie szorujesz=nie rysujesz=nie przemęczasz się i jeszcze oszczędzasz
|
|
|
|
|
|
#140 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Nabiał z biedry - ok Z Tesco polecam płatki śniadaniowe Crunchy - identyczne jak granola Sante, a tańsze ok 2 zł. Mają też łososia wędzonego (w plasterkach) 100gr za 4 zł nie polecam za to pierogów ruskich marki własnej Tesco - obrzydliwe. W lidlu są fajne słodycze, nabiał też jest ok, i jeszcze keczup, musztarda i sos czosnkowy (np. na grilla) Do mycia używam płyn uniwersalny Ajax baking soda - wydajny, dobrze się pieni Cytat:
Z biedry polecam czekoladę z całymi orzechami/migdałami za 3zł ![]() U mnie to samo, zmywarka ma 6 programów a korzystam i tak z jednego bo na pozostałych nie domywa i pół tabletki zostaje w zmywarce (uzywam tabletek z ludwika). A gdzie to wyczytałaś?
|
|
|
#141 |
|
Raczkowanie
|
Hej kobitki
Któraś tu pokazywała link do fabryki form , że mają fajne kolorowe akcesoria kuchenne. Podobne do nich łyżki, chochle i cedzaki zobaczyłam dziś w biedronce, ba nawet nabyłam. Mają tak fajnie profilowane rączki z silikonu( by nie dotykały blatu końcówką którą mieszamy potrawę), każda ma inny kolor i cenę niezaporową - 9.99 zł za szt. Ja połasiłam się na 6 szt. i na razie, po pierwszym użyciu jestem z nich zadowolona. |
|
|
|
|
#142 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w każdym razie są ok, nie będę przepłacać tylko po to żeby folijka w którą owinięte są tabletki się rozpuszczała, mogę sama rozpakować
|
|
|
|
#143 |
|
Rozeznanie
|
Ja już od marca "na swoim", ale dopiero teraz zaczęłam "na poważnie" gotować i piec. Mam pytanie co do form do ciasta - mam jedną dużą i jedną mniejszą i w tej mniejszej już po pierwszym użyciu pojawiły się czarne plamy na dnie. Czy da się to usunąc? I od razu kolejne pytanie - czy formy silikonowe do ciasta są warte swojej ceny? (mam taką do muffinek, ale i tak używam jej w połączeniu z papierowymi papilotkami)
|
|
|
|
|
#144 | |
|
Zakorzenienie
|
Tak, na dno wlewamy i nastawiamy zwykle pranie
Cytat:
po prostu wykładam dno papierem do pieczenia. Silikonowe foremki mam do muffinów i jak mam papilotki to używam - często robię więcej niż jedną partię na raz i bez papierowych nie da się wyjąć gorącej babeczki z formy. Jak nie mam, robię w samym silikonie, tylko myć trzeba dłużej, bo ciasto zostaje w zagłębieniach, a do zmywarki nie wolno. Na duże formy silikonowe uważaj, ja kupowałabym tylko te z kołem podtrzymującym. Inaczej jak wlejesz ciasto, to wypłynie... Chociaż nie testowałam, więc ręki nie dam sobie uciąć
|
|
|
|
#145 |
|
Raczkowanie
|
i ja również polecam Fairy. Uzywałam tego z rossmana ale jak kupiłam fairy to powiem szczerze że jest o wiele wydajniejszy no i jakiś taki lepszy jakościowo.
mam pewien problem z piekarnikiem w kuchence gazowej , po poprzednich lokatorach nie wiem co z nim jest. jak go włanczam to sie z niego dymi . Edytowane przez Pussy22 Czas edycji: 2012-08-14 o 00:35 |
|
|
|
|
#146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#147 |
|
Raczkowanie
|
dymi się ze srodka. Porządne czyszczenie ale jak tam" pod spód" dotrzeć? czysciłam narazie w srodku i dalej to samo .
|
|
|
|
|
#148 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny poradzcie !!!!!!!
Mam szklaną płytę gazową a na srebnych palnikach zrobiły się czarne plamy od tłuszczu.Czym to usunąć ? Mleczko porysuje je napewno. |
|
|
|
|
#149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#150 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:43.

ale nie pamietam proporcji

a probowalam od najtanszych, doslownie za 1,50 za butelke az po najdrozsze.