![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Początkująca Pani Domu :o)
Ja też używam pojemników po lodach, serkach, margarynach do mrożenia owoców, warzyw, pieruszki
![]() Pojemniki na lunch mamy plastikowe, ale szklane byłyby zbyt ciężkie, żeby nosić do pracy. Ale żadne pudełko po lodach się nie marnuje - trzymam w nich też warzywa w lodwóce, np. cebulę i wtedy nie śmieci się na półkach w lodówce. Jeśli akurat mam kosmetyk w małym pudełku, po jego zużyciu pudełko myję i zostawiam - przydają się wtedy właśnie na wakacje, kiedy chcę zabrać mniej. ![]() Tylko mnie TŻet krzyczy, że chomikuję ![]() Widzę, że mamy tu dużo Pań Domu działających według zasady Reduce-Reuse-Recycle ![]() ![]() Ja wykorzystuję też wstążki i papiery z prezentów jeśli oczywiście nadal dobrze się prezentują ![]()
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
jeżeli mowa o papierze, to jeszcze taniej chyba wychodzi w Biedronce. 8 rolek za ok 5 zł, miękki i niezły
![]() Moja mam tez zawsze mroziła koperek, w słoikach po drzemach, koncentratach itp. O innych pietruszkach i zielach nie myślałam, ale to dobry pomysł, bo w lato ceny dosyć niskie, a później z zamrażalnika taki koperek jest smacznijszy od suszonego i pachnie jakby był od razu ściety ![]() Jeżeli macie gryzonie, tez polecam robienie samemu pokarmu. Taniej wychodzi kupic jakieś ziarno (jeśli macie mozliwość) niż kupowac gotowe jedzenie w paczkach. Ja jestem Panią Domu od 2 m-cy, wiec oszczędzania sie dopiero uczę ![]()
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zadomowienie
|
Jesli ktos lubi swieczki polecam robic samemu. Na pewno na ebay lub allegro mozna kupic knoty za grosze. Ja czesto kupuje swieczki w szklanych naczyniach. Nigdy nie udalo mi sie wypalic ich do konca, dlatego wydlubuje wosk ze wszystkich swieczek.
Szklane naczynia myje. Potrzebujemy kubek z grubego szkla do podgrzania wosku w mikrofalowce (lub w garnku). Podgrzewamy wosk, mozna dodac tez olejek zapachowy. Wkladamy knot, zalewamy woskiem i gotowe ( no prawie, min pol h zeby wosk zastygl ![]() Super zabawa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
Świetny wątek! A ja z trochę innej beczki (a jak nie tu to napiszcie mi gdzie). Niedługo się przeprowadzamy i idziemy na wielkie zakupy gdzie musimy kupić wszystko od papieru toaletowego po mąkę, cukier itp. i moje pytanie do was - co kupić żeby zaoszczędzić? Jeśli znacie jakieś dobre, niedrogie i sprawdzone produkty zwłaszcza chodzi mi o te do sprzątania (proszki do prania, płyn do płukania, mycia podłóg itp) to piszcie. Artykuły spożywcze też możecie wrzucać na listę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
ja polecam chusteczki higieniczne z Lidla, za 10pak płacisz 2,99zl, papier toaletowy z Rossmanna też jest tani a dobry. Jeśli chodzi o proszki/płyny do prania ja używam płynu Persil. Do mycia super są żele pod prysznic, olejki pod prysznic czy mydła do rąk z Rossmanna, za butelkę 250ml żelu pod prysznic zapłacisz niecałe 4zł, można poszukać też promocji i wychodzi taniej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
Dzięki bardzo za szybką odpowiedź
![]() ![]() A dziewczyny sprzedajcie mi jeszcze patenty na pranie firanek - w czym najlepiej żeby były białe i nie żółkły? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() co do zakupow jeszcze to: maslo z biedronki (2,85), sery zolte (dobry jest salami - niecale 20zl/kg wychodzi, ale pakowany po 300 czy 400gr) generalnie nabial jest dobry w biedrze. Nie polecam natomiast mąki z biedry bo z ciasta wychodzą zakalce. Plyn do naczyn, do mycia kibelka i szyb tez dobre! jezeli masz zmywarke to polecam tabletki z lidla. Mi myly lepiej niz calgonit itp. a cenowo wychodzą rewelacyjnie. Jezeli lubisz slodycze to lepsze sa w lidlu niz w biedrze ![]() w szczeoglnosci polecam krem czekoladowy z lidla do kanapek. Z nuespozywczych rzeczy to Czesto tez odwiedzam IKEA dział sprzedazy promocyjnej - czasem moza wynalezc cudenka za grosze ![]() Wg mnie najtanszym sklepem do robienia zakupow ogolnych jest chyba AUCHAN i TESCO. Nie lubie Carrefoura bo tam zawsze jest drozej niz w pozostalych sklepach. Aha i jeszcze widze cos o proszku - jezeli uzywasz proszku dla dzieci to tez w biedrze - lovela wychodzi b. tanio. Powodzenia!
![]() ![]() Edytowane przez moniczka1302 Czas edycji: 2012-07-17 o 07:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na proszki najlepiej polować - i nie sugerować się marką, bo np. Ariel, Bonux i Vizir to ten sam producent - P&G, Persil i Perwoll to Henkel. Druga sprawa, marki które intensywnie się reklamują są zwykle droższe, bo trzeba pokryć koszty reklamy. Ja z własnego doświadczenia polecam proszki E - można trafić supertanio, a piorą bardzo dobrze. Ostatnio "promocja" carefour za 14zł na 35 prań. Na opakowaniu jest instrukcja, że należy odrobinę więcej na wsypać na większe zabrudzenia, ale mi starcza prawie na 3 miesiące takie opakowanie (sypie standardowo). Przeglądaj gazetki promocyjne w necie na stronach marektów i poluj. Przeliczaj cenę ZAWSZE na ilość prań! Cytat:
Kera - chemię do czyszczenia lepiej kupować najtańszą. Był kiedyś program, wktórym zbadano, że środki powierzchniowo-czynne, które fakczynie czyszczą są w każdym takie same. Reszta w drogich markach to - zapach, reklama, reklama, reklama, reklama! Moim zdaniem nie ma co się szarpać na kupowanie wszystkich rzeczy od razu przy przeprowadzce. Kupiłabym niezbędne na pierwsze dwa tygodnie, a potem dopiero zobaczysz czego faktycznie używasz, czego Ci brakuje a co jest Ci zbędne. Polecam też przeczytanie całego wątku ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tabletki do zmywarki w lidlu w promocji wychodzily po niecale 15gr za sztuke, to taki majątek??? Calgonity itp. wychodza najtaniej po 30-kilka groszy za sztuke i tu sie zgodze, ze sa drogie ![]()
![]() |
![]() |
#130 |
Raczkowanie
|
Dzięki, ale wy jesteście pomocne
![]() Zakupy robię najczęściej w Biedronce albo Auchan bo faktycznie spożywka tam jest najtańsza. Jeśli chodzi o chemię to moim zdaniem nie zawsze warto kupować najtańsze - płyn do naczyń z Biedronki jest wodnisty i słabo się pieni nie mam zmywarki więc zużywam go dość dużo i chyba warto zapłacić trochę więcej za bardziej wydajny. Z doświadczenia wiem też że proszki które są czasem sprzedawane jako niemieckie odpowiedniki drogich polskich proszków zawierają w połowie sól (koleżanka dosłownie próbowała bo pachniał solą) dlatego pytam o sprawdzone pewniaki. Proszek E używa moja mama i ja pewnie też wypróbuję jak będzie promocja. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
Ja też kupuję tabletki do zmywarki w Lidlu,ale ostatnio sie wczytałam i się okazało,że większość z tych tańszych nie nadaje się do krótkich programów(a ja gł. z takich korzystam).Z 5-6,okazało się ,że mam tylko 2 do wyboru
![]() Płynu do zmywnia uzywam tylko Fairy,moim zdaniem najbardziej wydajny(nawet Pur się zepsuł,bardzo go też rozrzedzili i za dużo mi się leje-przez co się marnuje). Proszek do prania-zależy od promocji.Odkryłam już dawno,że żaden nie jest naprawde dobry.Kiedys kupowałam tylko Persil i Ariel,a i tak nie wszystko było czyste,stwierdziłąm więc,że kupię tańszy-efekt ten sam ![]() Natomiast szokują mnie ceny worków do prania,nie wiem-skąd się biorą?? Kupuję te 60 L,najmocniejsze sa w zwykłych spożywczakach za ok 3 zł (czasem poniżej),trafiłąm na nie też w sklepie "wszystko za 3-6 zł" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | ||
Zadomowienie
|
Ja polecam orzechy piorace.
http://www.orzechy-piorace.baza-wiedzy.com/ Cytat:
Cytat:
Na stronie jest informacja, ze orzechy nadaja sie rowniez do zmywarki. Ja niestety zmywarki nie posiadam, ale moze ktos probowal? Chetnie przeczytam opinie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
DOMator
|
Cytat:
![]() Proszki kupujemy E i Bonux - dopierają dobrze, a nie kosztują majątku. Kupujemy zawsze duże worki w promocji, ale możemy sobie na to pozwolić, bo trzymamy je w kotłowni i przesypujemy tylko część proszku do pudełek, które stoją w łazience. Sporą część chemii kupujemy w Lidlu (np. pianki do czyszczenia toalet, chusteczki do czyszczenia, płyny w sprayu do pryszniców czy do kuchni) i w Biedronce (płyn do podłóg, czasem jakieś mleczko) albo w promocjach w różnych sklepach np. CIF (mleczko i biały spray). Tak w sumie to w domu wystarczy tylko kilka środków chemicznych i nie ma potrzeby kupowania całego arsenału, jaki próbują nam wcisnąć producenci. A w razie potrzeby wystarczy mieć pod ręką ocet i sodę i da się tym doczyścić sporo miejsc w kuchni i łazience ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
http://www.tesco.pl/produkty/hity-miesiaca |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Pur mnie uczulił - pękały mi dłonie między palcami i od tej pory trzymam się od tego wynalazku daleko (kolega miał to samo od tego samego Pura, więc to nie przypadek)
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
Moge dorzucic - kupowanie wielkich plynow do kapieli - cena to do 5-11 zl - a wystarczaja na caly rok jako mydlo do mycia rak.
Tez jestem fanka fairy - razem ze zmywarka 1 butelka wystarcza mi na ponad pol roku - w rossmanie w promocji to koszt ponizej 5 zl. robie pranie 2 razy w tygodniu - a proszek 1,5 kg wystarcza mi na okolo rok - serio, nie wiem jak to sie dzieje - dodaje po 2 lyzki proszku do prania i to w zupelnosci wystarcza, zeby pranie bylo czyste - jesli cos naprawde jest brudne to wrzucam na cieplejsza temp.
![]() |
#139 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Z własnego doświadczenia podpowiem, że jak juz jedna z dziewczyn wspomniała, nie warto kupować wszystkiego od razu. Kupcie sobie takie absolutnie niezbędne rzeczy, bo i tak w "praniu" okaże się czego nie ma i co się przyda. Bez wielu rzeczy naprawdę można się obyć. Z chemią nie ma co przesadzać. W necie znajdziesz pełno porad odnośnie zastosowania octu, sody oczyszczonej itp. Ja osobiście lubię produkty typu Do Wszystkiego więc np. zawsze muszę mieć Ajaxa -tego limonkowo cytrynowego ![]() Proszek Vizir nie jest zbyt drogi i świetnie sie spisuje (kupuję zawsze do kolorów, bo białych rzeczy mamy mało, a wychodzę z założenia, że biały to też kolor ![]() ![]() Na płynie do płukania ubrań nie ma akurat co oszczędzać, bo kiedyś próbowałam i guzik to daje- tych tańszych musisz lać więcej albo nie ma żadnego efektu- i takie to oszczędzanie ![]() Do mycia szyb świetny jest płyn z Biedrony, nie widzę różnicy między Clinem (a jak nie ma różnicy to po co przepłacać ![]() ![]() Z Biedronkowych hitów- chusteczki do czyszczenia ![]() ![]() Płyn do mycia naczyń od dłuższego czasu Fairy (rumianek, granat, albo zielone jabłuszko ![]() Na papierze toaletowym nie ma co za bardzo oszczędzać, bo te tanie są najczęściej cieniutkie i mają małe rolki więc szybciej się kończy i więcej się używa- pozorna oszczędność. Co by tu jeszcze... mydła w płynie taniej wychodzą jeśli kupujesz te w folii (?) do uzupełniania więc zostaw sobie jakiś pojemniczek z dozownikiem. Nie najgorszy jest z Luksji. W Rossmannie często jest na niego promocja. Na Domestosa nie znalazłam jak na razie godnego zastępcy ![]() Do czyszczenia kuchenki/gazówki (jak zwał tak zwał) nie potrzeba wcale żadnych mleczek itp. do szorowania. Wystarczy nalać trochę ciepłej wody, może być z odrobiną płynu, na powierzchnię i zabrac się za np. mycie garów. Po tym czasie zbierasz tylko brudek gąbką i wycierasz do sucha. Nie szorujesz=nie rysujesz=nie przemęczasz się i jeszcze oszczędzasz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Nabiał z biedry - ok ![]() Z Tesco polecam płatki śniadaniowe Crunchy - identyczne jak granola Sante, a tańsze ok 2 zł. Mają też łososia wędzonego (w plasterkach) 100gr za 4 zł ![]() W lidlu są fajne słodycze, nabiał też jest ok, i jeszcze keczup, musztarda i sos czosnkowy (np. na grilla) Do mycia używam płyn uniwersalny Ajax baking soda - wydajny, dobrze się pieni ![]() ![]() Cytat:
Z biedry polecam czekoladę z całymi orzechami/migdałami za 3zł ![]() U mnie to samo, zmywarka ma 6 programów a korzystam i tak z jednego bo na pozostałych nie domywa i pół tabletki zostaje w zmywarce (uzywam tabletek z ludwika). A gdzie to wyczytałaś?
![]() |
![]() |
#141 |
Raczkowanie
|
Hej kobitki
![]() Któraś tu pokazywała link do fabryki form , że mają fajne kolorowe akcesoria kuchenne. Podobne do nich łyżki, chochle i cedzaki zobaczyłam dziś w biedronce, ba nawet nabyłam. Mają tak fajnie profilowane rączki z silikonu( by nie dotykały blatu końcówką którą mieszamy potrawę), każda ma inny kolor i cenę niezaporową - 9.99 zł za szt. Ja połasiłam się na 6 szt. i na razie, po pierwszym użyciu jestem z nich zadowolona. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Rozeznanie
|
Ja już od marca "na swoim", ale dopiero teraz zaczęłam "na poważnie" gotować i piec. Mam pytanie co do form do ciasta - mam jedną dużą i jedną mniejszą i w tej mniejszej już po pierwszym użyciu pojawiły się czarne plamy na dnie. Czy da się to usunąc? I od razu kolejne pytanie - czy formy silikonowe do ciasta są warte swojej ceny? (mam taką do muffinek, ale i tak używam jej w połączeniu z papierowymi papilotkami)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Tak, na dno wlewamy i nastawiamy zwykle pranie
![]() Cytat:
![]() Silikonowe foremki mam do muffinów i jak mam papilotki to używam - często robię więcej niż jedną partię na raz i bez papierowych nie da się wyjąć gorącej babeczki z formy. Jak nie mam, robię w samym silikonie, tylko myć trzeba dłużej, bo ciasto zostaje w zagłębieniach, a do zmywarki nie wolno. Na duże formy silikonowe uważaj, ja kupowałabym tylko te z kołem podtrzymującym. Inaczej jak wlejesz ciasto, to wypłynie... Chociaż nie testowałam, więc ręki nie dam sobie uciąć ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Raczkowanie
|
i ja również polecam Fairy. Uzywałam tego z rossmana ale jak kupiłam fairy to powiem szczerze że jest o wiele wydajniejszy no i jakiś taki lepszy jakościowo.
mam pewien problem z piekarnikiem w kuchence gazowej , po poprzednich lokatorach nie wiem co z nim jest. jak go włanczam to sie z niego dymi . Edytowane przez Pussy22 Czas edycji: 2012-08-13 o 23:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Raczkowanie
|
dymi się ze srodka. Porządne czyszczenie ale jak tam" pod spód" dotrzeć? czysciłam narazie w srodku i dalej to samo .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny poradzcie !!!!!!!
Mam szklaną płytę gazową a na srebnych palnikach zrobiły się czarne plamy od tłuszczu.Czym to usunąć ? Mleczko porysuje je napewno. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:23.