![]() |
#121 |
Przyczajenie
|
Dot.: ciąża mimo tabletek anty?
Widziałam że bardzo duzo wiecie na temat tabletek antykoncepcyjnych. Chciałam was prosić o poradę. Biore tabletki yasmin od 10 miesięcy ostatnie opoakowanie zaczełam i zapomniałam 5 tabletki ( pierwszy raz takie cos mi sie zdarzyło, zawsze bralam regularnie do do 5 min ) i tego samego dnia co zapomniałam wspołzyłam. Nastepnego dnia gdy zorientowałam się ze zapomniałam oczywiscie wziełam 2 na raz. Teraz dostałam plamienie z ostawienia tak podobno to się nazywa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak, mozliwosc jest.
![]() |
![]() |
#123 |
Przyczajenie
|
Moim zdaniem test jest niepotrzebny jesli to byla 5 tabletka nalezy przez tydzien zabezpieczac sie a najlepiej nawet przez miesiac az do ostatniej tabletki (przeczytaj sobie ulotke yasmin). Jest male prawdopodobientstwo, ze mozna zajsc w ciaze ja juz biore tabletki 3 lata, yasmin ponad rok czasu i zdarzylo mi sie 2 razy zpoamniec tabletki i jakos jeszcze nie zaszlam w ciaze chociaz, ze wspolzylam w tym dniu kiedy zpaomnialam tabletki a TŻ skonczyl we mnie i byla to tabletka z 17 dnia nie wzieta. Mysle ze im dluzsze stosowanie tabletek anty daje wieksze zabezpieczenie, mniejsze zabezpieczenie wtedy kiedy ktos naprawde nie wezmie wiecej niz jedna tabletke z opakowania, wtedy mozna zajsc w ciaze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ostanie zdanie Twojej wypowiedzi jest niezgodne z prawdą - pomineta tabletka w 1. tygodniu oznacza możliwość zajścia w ciąże, wystepuje największe ryzyko w porownaniu z pominięciem dawki w 2 i 3 tygodniu... Dziękuje za uwagę. Edytowane przez Marilyn Czas edycji: 2007-04-07 o 20:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#127 |
Wtajemniczenie
|
Karola...Kobiety, ktore kierują się tą zasadą czesto zachodzą w niespodziwaną ciążę w pierwszym miesiącu po odstawieniu, bo myślą, że skoro tak długo zażywały, to pigulki przez jakis czas potem tez działają. A "działają" dokładnie odwrotnie...
Każdy "cykl"= opakowanie liczymy od początku. Błąd w 1. tygodniu i niestosowanie antykoncepcji dodatkowej może oznaczac ciążę. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Raczkowanie
|
mój chlopak nie rozumie jednej rzeczy . skoro biore tabletki przez 21 dni to jestem zabezpieczona przed ciaza, ale czy w trakcie tejk 7 dniowej przerwy tez jestem zabezpieczona. jak mam mu to wyjasnic? inna sprawa ze on ma taka obsesje na punkcie niechcianej ciazy ze stosuje gumki, ale dla mnie to bez różnicy.
aha i jak mam mu wyjasnic ze skoro biore tabletki juz drugi miesiac to nie ma szans zebym była w ciazy przez nasze wczesniejsze szalenstwa... on wymaga dowodow naukowych bo nie wierzy na slowo i strasznie sie stresuje zamiast odprezyć.
![]() |
#130 | |
Przyczajenie
|
jA W ZASADZIE TO JUŻ NIE WIEM CO JEST DOBRE A CO ZŁE..
Jedni lekarze popieraja antykocepcje hormonalną , drudzy wrecz przeciwnie. Ja osobiście mam mieszane "uczucia". Najchętniej to bym nie brała, nietruła się jak to mawia moja Mama.. Bo tak czy siak , one maja jakieś tam uboczne działanie, każdy jest oczywiście Inny (jedni po 5 latach brania tabletek nie mogą zajść w ciąże , a inni raz , dwa , trzy - trójaczki za pierwszym razem)... Biore tabletki po raz drugi , tzn. kiedyś brałam miesiac ale coś mi sie odwidziało i przestałam , teraz ponownie zjadam (teraz juz tak powaznie na dłuzej) . Kobieta ginekolozka przepisała mi triquilar ( polciła mi jakby wiedziała o mym organizmie wiecej niz ja sama- wywiad środowiskowy) , chciałam Yasmine (poprzednie tabletki) ale uznała że trojfazówki dla mnei są lepsze...Biore niecały miesiąc i hmmmm piersi mi urosły albo mam urojenia(mam małe wiec , da sie zauwazyc zmiany), a ogolnie czasami dziwnie się czuje, ale nie wiem czy to wpływ tabletek... Na internecie czytam że owe tabletki zazwyczaj powinny brać kobiety dojrzałe ,nie planujące dziecka przed klimakterium !!!! i nie wiem jak to jest.... a mam pytanie czy to nie jest oby tak że kazdy inny lekarz wy[pisuje nam inne tabletkli, bo wiem ze gdybym poszła do innego to polecił by mi inne - czy oni nie maja podpisanych jakis umow na propagowwanie danej marki?? hahah Cytat:
TO TWOJ CHŁOPAK TAKI SAM JAK MÓJ ... ON JESZCZE BY CHCIAŁ GUMKI... NIE WIEM PO CO.... ZAWSZE PRZED OKRESEM (JAK SIE SPOZNIA) WYPYTUJE ZNERWICOWANY "ALE DOSTANIESZ , DOSTANIESZ"/// ps...trudno zajść w ciąże przez PALEC Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2007-04-11 o 18:10 Powód: post pod postem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Raczkowanie
|
no własnie albo trudno zajsc w ciaz jak on ma wytrysk w okolicy mojej pochwy a nie w srodku a dodatkowo ja mam włozony tampon ale wez m,u tłumacz
![]() |
#132 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Poza tym kazde nowe opakowanie anty to NOWE zabezpieczenie. Jesli w nowym opakowaniu zapomni sie jednej pigulki z pierwszego tygodnia to rzutuje to na caly cykl ![]()
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
ja gdy poznalam mojego obecnego TZ odrazu zdecydowalismy ze będę brała tabletki, bo nie chcemy sobie znarnowac zycia, mama tez mi poleciła bym je zazywala. i bardzo dobrze
![]()
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
tabletki - miesiączka a ciąża`
czy można być w ciąży, mieć miesiączkę podczas brania tabletek??moja znajoma ma jakąś manię na tym punkcie, ponieważ boi się, że jest w ciąży...
w lutym kochała się z chłopakiem bez zapezbieczenia (bierze tabletki) przez chwilę...nie do końca, później tylko z zabezpieczeniem dodatkowym(gumka) ma normalnie okres - przypominam, że bierze tabletki, w marcu była 2 razy chorai miała silne antybiotyki, czy plemniki dostające się z organizmu kobiety są w stanie przeżyć np kilka tygodni??? ja tego nie rozumiem, moim zdaniem niee. Pomożcie Nam;/ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Raczkowanie
|
Dot.: tabletki - miesiączka a ciąża`
yyy..czy plemniki moga przezyc w organizmie kilka tygodni? bez przesady,droga do jajeczka nie jest taka dluga...no chyba ,ze pan Plemniczek postanowil zrobic sobie przerwe...pytanie: na co? No na co?!
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: tabletki - miesiączka a ciąża`
Cytat:
![]() Koleżance radzę to samo co tobie w twoim wątku ![]()
![]() |
![]() |
#138 |
Przyczajenie
|
![]()
A ja się właśnie zastanawiam czy mogę być w ciąży. podczas ostatniego opakowania kilka razy zwyczajnie przespałam godzinę o której miałam brać tabletki, a jak się rano budziłam to też nie od razu sobie o tym przypominałam noi w ten oto sposób przekroczyłam magiczną granicę 12 godzin niejednokrotnie :/
dostałam krwawienia po skończneiu opakowania ale trwało 2 dni krócej niż zwykle i było skąpe (nie nazwałabym go plamieniem ale gdyby nie higiena to mogłabym używac jednego tamponu na dzień i i tak by to było za dużo :/ noi nie odczuwałam kompletnie żadnych objawów, a zawsze były jakieś drobne bóle podbrzusza. co myślicie, jest duża szansa że mogłam wpaść? aż się boję iść do apteki po test ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
Mam pytanie:
Brałam regularnie Cilest (no, raz czy dwa w ciągu roku zdarzyło mi się zapomnieć i brałam 2 tabletki na raz). Od dwóch miesięcy mam przerwę. Niczego nie biorę, zabezpieczamy się prezerwatywami. W zeszłym miesiącu miałam słabą miesiączkę, prawie jej nie było, w tym jest jej jeszcze mniej, prawie wcale. Reaguję okropnie na zapachy, jest mi ciągle niedobrze, chce mi się spać i boli mnie głowa. Czy to może być powodowane zmianami hormonalnymi po odrzuceniu tabletek, czy raczej nie>? Wiem, że najłatwiej jest kupić test ciążowy, ale mieliśmy w tym miesiącu tyle nieprzewidzianych wydatków, że do 10-tego najnormalniej w świecie mnie na niego nie stać. Może ktoś mnie pocieszy, że też tak miał w przerwie tabletkowej? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() nie ma mowy o pomylce bo jestem najodpowiedzialniejsza osoba pod sloncem i ciaza byla pierwsza rzecza w zyciu która mnie zaskoczyla!! bralam tabsy regularnie prawie co do minuty no i od dlugiego czasu ze 3-4 lata!! zadnych wymiotów ,biegunki... antybiotyków nie bralam a tu trach i ciaza. w koncu ktos musi byc tym 0,01 procenta... ale powiem ci ze lekarki to wcale nie zdziwilo i mówi ze juz kilka takich przypadków miala... a co do podejrzen o ciaze bo kolezanka jest w ciazy to tez moge powiedziec ze conajmniej 5 moich kolezanek ze studiów jak sie dowiedzialy o mojej ; to wpadlo w panike i tez zaczely miec objawy. na szczescie tylko urojonej ciazy ![]() pozdrawiam ![]() Cytat:
#klubrecenzentki Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2007-06-05 o 20:08 Powód: Post pod postem. Istnieje opcja edycji/multicytowania, z której proszę korzystać! |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Moze idz do lekarza pierwszego kontaktu lub gina i popros o skierowanie na badniae krwi na obecnosc beta-hcg? Wtedy bedziesz miala 100% pewnosci i za darmo ![]()
![]() |
![]() |
#143 |
Raczkowanie
|
to ja już w końcu nie wiem, jak można mieć 100% pewności? tabsy i gumka?wydaje mi się że to najlepsze rozwiązanie jeżeli ktoś jest taką panikarą jak ja...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś pisałam, że moja znajoma ze studiow zaszla w ciążę mimo, że brała od kilku lat tabletki.Postanowiła przenieść się na tryb zaoczny a był to już 4 rok i wzieła ślub..
![]() |
![]() |
#149 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#150 |
Zadomowienie
|
![]() mimo ze juz sporo czasu minelo sama sie jeszcze nieraz smieje ze akurat mi sie taka historia zdazyla ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:42.