książkoholiczki i filmomaniaczki. - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-15, 13:25   #121
Freya16
Raczkowanie

Dot.: książkoholiczki i filmomaniaczki.

Cytat:
Napisane przez IgnisDivine Pokaż wiadomość
"Kocia kołyska" Vonneguta
Niesamowita książka. Czytałam ją pare lat temu i chyba znów do niej sięgnę, a dała mi ją moja mama. Polecam z całego serca i rozumu
Geralt i Jaskier

Freya16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-15, 15:04   #122
baboo
Raczkowanie

dziękuję serdecznie za propozycje, chociaż muszę przyznać, że większość tych pozycji już za mną. jestem ogromną fanką "Lolity" (książki, jak i filmu, chociaż wersja Kubrick'a mniej do mnie przemawia). miałam nawet temat prezentacji maturalnej ściśle związany z tą pozycją. jeżeli któraś nie czytała "Niebezpiecznych związków", to naprawdę gorąco, gorąco, gorąco polecam. chyba żadnej książki tyle nie "odchorowywałam", jak ja to nazywam.

baboo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-15, 16:41   #123
theMonique
Zakorzenienie

ja tez lubie e-booki bo sa niestety ksiazki, ktore znalazlam tylko w takiej wersji - moja biblioteka ich nie mai tez zapamietuje strone albo zapisuje na kartce
ostatnio czytalam tak "Ojca chrzestnego" - e-book w pracya ksiazka w domu, a teraz "Dziennik nimfomanki"
chetnie przygarne jakies e-booki jesli macie mozliwosc przeslania

ja UMIEM
ja ROZUMIEM

BLOG http://themonique-girlsjustwant.blogspot.com/
theMonique jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-15, 16:55   #124
IgnisDivine
Wtajemniczenie

Ja też się przytulę chętnie do jakiegoś e-booczka Jednocześnie dysponuję kilkudziesięcioma książkami w formatach .doc i .pdf także jak ktoś będzie potrzebował jakiegoś tytułu to niech napisze do mnie, poszperam w zasobach i chętnie prześlę, o ile oczywiście będę takową dysponowała

Wymiankowo wielkie!
IgnisDivine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-15, 17:01   #125
fen_
Rozeznanie

GG do fen_

Cytat:
Napisane przez marcinosz Pokaż wiadomość
U mnie wygląda to następująco :
Jesienią i zimą : pod śpiworem lub kocem, siedząc w ulubionej pozycji w fotelu, kubek z gorącą czekoladą, cisza wokół mnie i książka
Wiosną i latem : na podwórku, filiżanka z herbatką i książka

W łóżku często czytam ale jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się zasnąć ani nie czuję senności nawet wtedy kiedy czytam po północy
Natomiast w wannie nigdy nie próbowałam i boję się
Ja w wannie czytam najczęściej gazety albo książki naukowe - jedyny problem to, że choćby nie wiem jak się uważało to i tak się trochę ochlapią.

Cytat:
Napisane przez Freya16 Pokaż wiadomość
Witam. Pozwolicie, że się przyłączę?
Mam 36 lat więc chyba jestem najstarsza, uwielbiam ksiązki od zawsze. Zaraziła mnie pasja czytania moja mama, a ja zaraziłam moją dziesięciolatkę. Czytam różne rzeczy, ale najchętniej fantastykę: Ursula le Guin, Tolkien, Sapkowski, Lem( to już SF). Lubie też powieści historyczne, a Filary ziemi Umberto Eco to jedna z moich ulubionych. Teraz wzięłam Pratchett'a Świat Dysku. Juz kiedys próbowałam to czytać, ale poziom absurdu mnie odstraszył. Spróbujemy jeszcze raz.
Poza tym różne książki, które sa na topie. Czasami połykam w ciągu jednej nocy i nie jestem w stanie się oderwać, a czasami odkładam po 15 kartkach bo mnie nie wciągnęły. Nie zmuszam się do czytania na siłę.
Teraz idę na dwa tygodnie urlopu i mam nadzieję nadrobić zaległości w lekturze
A, jeszcze muszę napisac o takim cudownym wynalazku jak e-book. Oczywiście wszelkie nowości są nie do zdobycia w bibliotece, a ceny w księgarniach są odpowiednie więc zaczęłam szperać po necie i trafiłam na e-booki. Coś cudownego. Tylko oczy mnie później bolą, a mój TŻ złości się na mnie, że nie dosc, że w pracy przed monitorem to jeszcze w domu. Poza tym można sobie poczytać w pracy jak się ma chwilkę
Oczywiście wolę wyciągnąć się w fotelu z książką w ręku i szklanką gorącej czekolady, a przy tych upałach z czymś zimnym. W wannie nie czytam bo mam prysznic, a ostatnio odkryłam, że nie mogę tez czytać w czasie jazdy autobusem. Wielka szkoda
Nie cierpię e-booków, bo bardzo boli mnie głowa i oczy jak długo czytam coś na komputerze, może z czytnikiem byłoby lepiej
fen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-15, 17:10   #126
zielone_oko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez theMonique Pokaż wiadomość
dziewczyny, a jakie macie zwyczaje czytajac ksiazki?
ja lubie czytac przy muzyce (radio lub plyta) i przegryzac sobie jakies drobiazgi nieplamiace typu platki kukurydziane czy cos
i w lozku lubie czytac, ale szybko zasypiam
w wannie nigdy!
najczęściej czytam w łóżku po kąpieli, w tle gra mi tv bo tŻ wtedy zazwyczaj ogląda jakiś film. Jak jest ładna pogoda wtedy idę na świeże powietrze

Hej
Jestem wykończona tymi praktykami.. A tu jeszcze 2 tyg
Stary 2011-07-15, 17:13   #127
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651
Konto usunięte

A ja nie cierpię czytać na dworze
Zawsze jakieś dzieciaki się bawią w pobliżu, wieje wiatr i przerzuca mi strony, od słońca boli głowa...
Jednak nie ma to jak usiąść w wyrze na górze poduszek z kubkiem dobrej herbaty albo cappuccino i dobrą książką

Właśnie zabieram się za czytanie "Bram Strachu" Andrzeja Ziemiańskiego, wygląda na postapokaliptyczne sci-fi tak na pierwszy rzut oka - nie przepadam za tym klimatem, ale uwielbiam tego autora, a kumpel mi właśnie tę książkę pożyczył i polecił.
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-15, 17:56   #128
evangeline
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez baboo Pokaż wiadomość
dziękuję serdecznie za propozycje, chociaż muszę przyznać, że większość tych pozycji już za mną. jestem ogromną fanką "Lolity" (książki, jak i filmu, chociaż wersja Kubrick'a mniej do mnie przemawia). miałam nawet temat prezentacji maturalnej ściśle związany z tą pozycją. jeżeli któraś nie czytała "Niebezpiecznych związków", to naprawdę gorąco, gorąco, gorąco polecam. chyba żadnej książki tyle nie "odchorowywałam", jak ja to nazywam.
ja też uwielbiam "Lolitę", wyjątkowa książka

Cytat:
Napisane przez zielone_oko Pokaż wiadomość
Jestem wykończona tymi praktykami.. A tu jeszcze 2 tyg
a gdzie robisz praktyki? szybko zlecą te 2 tygodnie

ja też miałam zakręcony tydzień, ale dziś wieczorem grillujemy z przyjaciółmi - mięsko zamarynowane, % się chłodzą - naładujemy akumulatory na kolejne dni

WYMIANKA
evangeline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-15, 18:08   #129
Akashka
Zadomowienie

Ja wlasnie pol dnia przesiedzialam, a wlasciwie przelezalam na lezaku na balkonie z ksiazka W koncu zrobilo sie cieplo, bo to co tu sie dzialo przez ostatnie dni przywolywalo na mysl pozna jesien...
Jezeli chodzi o ebooki tez mam ich troche wiec jakbyscie czegos szukaly to chetnie sprawdze czy nie mam Ja poszukuje 'Wielki Santini' Pat Conroy. Szukalam wczoraj w necie ale bezskutecznie niestety
Dla mnie ten weekend bedzie szalenczy jak sadze. Mialam nadzieje skoczyc nad jeziorko ale chyba nic z tego, bo trzeba robic zakupy i przygotowywac sie do wyjazdu. W srode w nocy jedziemy z Tz do Polski Najpierw nad morze a potem do mnie odwiedzic rodzinke Mam przeczucie ze nad morzem bedziemy mieli brzydka pogode

Akashka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-15, 18:36   #130
Alane
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Akashka Pokaż wiadomość
Ja wlasnie pol dnia przesiedzialam, a wlasciwie przelezalam na lezaku na balkonie z ksiazka W koncu zrobilo sie cieplo, bo to co tu sie dzialo przez ostatnie dni przywolywalo na mysl pozna jesien...
Jezeli chodzi o ebooki tez mam ich troche wiec jakbyscie czegos szukaly to chetnie sprawdze czy nie mam Ja poszukuje 'Wielki Santini' Pat Conroy. Szukalam wczoraj w necie ale bezskutecznie niestety
Dla mnie ten weekend bedzie szalenczy jak sadze. Mialam nadzieje skoczyc nad jeziorko ale chyba nic z tego, bo trzeba robic zakupy i przygotowywac sie do wyjazdu. W srode w nocy jedziemy z Tz do Polski Najpierw nad morze a potem do mnie odwiedzic rodzinke Mam przeczucie ze nad morzem bedziemy mieli brzydka pogode
Trzymam kciuki za świetną pogodę Ja jeszcze nie mam z TŻ żadnych skonkretyzowanych planów wakacyjnych, niestety. Trzeba w końcu coś zaplanować Mamy ochotę na jakieś ładne widoki, takie żeby pochodzić, pozwiedzać i popodziwiać. Może w Waszych okolicach są jakieś fajne miejsca
Stary 2011-07-15, 20:09   #131
Personal_Jesus
Zakorzenienie

Ja to uwielbiam kupować książki. Będę bronić się przed nowoczesnością, "kartkowa" to po prostu książka. Ja tam lubię czytać wszędzie, czy na dworze czy w domu, w dzień czy w nocy. Byleby było ciekawe
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin

Mój kulinarny kącik
Personal_Jesus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-15, 20:20   #132
zielone_oko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evangeline Pokaż wiadomość
ja też uwielbiam "Lolitę", wyjątkowa książka

a gdzie robisz praktyki? szybko zlecą te 2 tygodnie

ja też miałam zakręcony tydzień, ale dziś wieczorem grillujemy z przyjaciółmi - mięsko zamarynowane, % się chłodzą - naładujemy akumulatory na kolejne dni
Praktyki mam w Urzędzie Miasta i Gminy, czasem te godziny szybko lecą, jak mam co robić, a czasem jak np dzisiaj myślałam, że zasnę tam..

Miłego grillowania

Ja zaraz uciekam do łazienki na spa, a potem piwko i książka
Stary 2011-07-15, 22:13   #133
IgnisDivine
Wtajemniczenie

Akashka, The Great Santini mam in English Niestety po Polsku nie posiadam. Jeśli w języku angielskim Ci odpowiada to chętnie prześlę

Wymiankowo wielkie!
Stary 2011-07-16, 01:00   #134
Un_Girl
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez theMonique Pokaż wiadomość
dziewczyny, a jakie macie zwyczaje czytajac ksiazki?
uwielbiam czytać w wannie, w łóżku, na kanapie, w fotelu lub... w kuchni lubię tez tradycyjnie, przy biurku
nie lubię na powietrzu, bo albo słońce razi, albo wiatr porywa kartki, albo coś innego mnie od razu drażni...
w samochodzie też niezbyt, bo nie potrafię się skupić i mi słabo się robi...

Cytat:
Napisane przez Personal_Jesus Pokaż wiadomość
Ja to uwielbiam kupować książki. Będę bronić się przed nowoczesnością, "kartkowa" to po prostu książka.
też kocham kupować książki, czuć kartki pod palcami
efekt - pusty portfel, przepełnione półki...
Un_Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-16, 01:20   #135
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651
Konto usunięte

Odłożyłam właśnie "Bramy Strachu" Ziemiańskiego z powrotem na półkę. Nie dałam rady doczytać do końca - poddałam się w połowie. Niestety powieść przez 120 stron nie była w stanie mnie zainteresować. Naciągana fabuła, niepotrzebnie namnożone wątki, sporo niejasności. Szkoda, bo inne powieści Ziemiańskiego bardzo mi się podobały.

Biorę się teraz za "Zieloną Milę" Kinga - dostałam jakiś czas temu od TŻa, film widziałam, ale ciekawa jestem książki.
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-16, 02:31   #136
Akashka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez IgnisDivine Pokaż wiadomość
Akashka, The Great Santini mam in English Niestety po Polsku nie posiadam. Jeśli w języku angielskim Ci odpowiada to chętnie prześlę
Nie, po angielsku nie... Po niemiecku moglaby byc

Stary 2011-07-16, 13:19   #137
IgnisDivine
Wtajemniczenie

Niestety po niemiecku umiem tylko: Ich liebe Alkohol co jakby wyklucza czytanie książek w tym języku Za to po angielsku czytam, więc jakby ktoś potrzebował jakiejś angielskiej książki to też mam spory zapas

Wymiankowo wielkie!

Edytowane przez IgnisDivine
Czas edycji: 2011-07-16 o 13:21
Stary 2011-07-16, 19:57   #138
Personal_Jesus
Zakorzenienie

Jak byłam w bibliotece wzięłam książkę Gail Parent- Sheila Levine nie żyje i mieszka w Nowym Jorku. Spodobała mi się okładka Teraz nie mogę się od niej uwolnić. Naprawdę polecam. To list pożegnalny, ale napisany z dużym poczuciem humoru. Idealna lektura na wakacje
Na wyjazd biorę 4 tomy dzieł Czechowa, Sekretne życie pszczół i jakieś 3 kryminały. Do tego dużo muzyki. Od filmów mały odwyk, ale zaraz lecę do teatru
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin

Mój kulinarny kącik
Personal_Jesus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-16, 20:02   #139
Alane
Przyczajenie

[1=9dc519fadc633b7a757b479 8db7309973aba49fa_66c3ce7 215651;28166912]Odłożyłam właśnie "Bramy Strachu" Ziemiańskiego z powrotem na półkę. Nie dałam rady doczytać do końca - poddałam się w połowie. Niestety powieść przez 120 stron nie była w stanie mnie zainteresować. Naciągana fabuła, niepotrzebnie namnożone wątki, sporo niejasności. Szkoda, bo inne powieści Ziemiańskiego bardzo mi się podobały.

Biorę się teraz za "Zieloną Milę" Kinga - dostałam jakiś czas temu od TŻa, film widziałam, ale ciekawa jestem książki.[/QUOTE]

King to mój ulubiony pisarz książka naprawdę fajna, chociaż moim zdaniem i film był dobry
Stary 2011-07-16, 20:49   #140
l4lena
Rozeznanie

[1=9dc519fadc633b7a757b479 8db7309973aba49fa_66c3ce7 215651;28166912]Odłożyłam właśnie "Bramy Strachu" Ziemiańskiego z powrotem na półkę. Nie dałam rady doczytać do końca - poddałam się w połowie. Niestety powieść przez 120 stron nie była w stanie mnie zainteresować. Naciągana fabuła, niepotrzebnie namnożone wątki, sporo niejasności. Szkoda, bo inne powieści Ziemiańskiego bardzo mi się podobały.

Biorę się teraz za "Zieloną Milę" Kinga - dostałam jakiś czas temu od TŻa, film widziałam, ale ciekawa jestem książki.[/QUOTE]

I film i książka dobra, choć ja osobiście jestem zdecydowanie bardziej za książką.
l4lena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-16, 20:52   #141
reila21
Rozeznanie

Cześć dziewczyny!

Ja aktualnie męczę Zafona i "Cień wiatru", nie wiem co w jego książkach jest dla mnie nie tak, ale "Grę Anioła" też strasznie męczyłam.

Za to ostatnio przeczytałam dwie książki o podróży do Włoch "Moje rzymskie wakacje" i "lato w Toskanii" obie przyjemne i lekkie =]

Co do filmów wczoraj już nie wytrzymałam i znowu po raz n-ty obejrzałam Step up 3, a kolejny mój ulubiony ostatnio to "Listy do Julii" =]
reila21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-16, 21:29   #142
zielone_oko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez reila21 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!

Ja aktualnie męczę Zafona i "Cień wiatru", nie wiem co w jego książkach jest dla mnie nie tak, ale "Grę Anioła" też strasznie męczyłam.

Za to ostatnio przeczytałam dwie książki o podróży do Włoch "Moje rzymskie wakacje" i "lato w Toskanii" obie przyjemne i lekkie =]

Co do filmów wczoraj już nie wytrzymałam i znowu po raz n-ty obejrzałam Step up 3, a kolejny mój ulubiony ostatnio to "Listy do Julii" =]
Oglądałam tydzień temu po raz pierwszy, bo w biedronce był za 9,90 Fajny, choć mocno naciągany zwłaszcza pod koniec
Ostatnio też oglądałam Skrzydlate świnie i całkiem całkiem.
A w czwartek na polsacie Szkoła uczuć, oglądałam ten film z 1500 razy i tak za każdym razem płaczę

Zielona mila, jeden z moich ulubionych filmów, książki nie czytałam, bo nie lubię takiej kolejności, że najpierw film potem książka

Idę się kąpać i może czekając na tŻ zacznę czytać Portier nosi garnitur od gabbany.

Miłego wieczoru
Stary 2011-07-16, 21:32   #143
reila21
Rozeznanie

"portier..." już czytałam fajna książka =]

Cóż ja na "Szkole uczuć" też rycze jak bóbr dlatego nie czytam... ani nie oglądam. Na wszystkich książkach Sparksa i ich ekranizacjach rycze jak głupia pół filmu czy książki =]
reila21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-16, 22:26   #144
Amy4594
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez reila21 Pokaż wiadomość
"portier..." już czytałam fajna książka =]

Cóż ja na "Szkole uczuć" też rycze jak bóbr dlatego nie czytam... ani nie oglądam. Na wszystkich książkach Sparksa i ich ekranizacjach rycze jak głupia pół filmu czy książki =]
ja tak samo. przede wszystkim na 'Pamiętniku'.
przez pół filmu ryczę, a przez drugie pół ślinię się do Ryana Goslinga.
Stary 2011-07-17, 01:32   #145
Akashka
Zadomowienie

A ja wczoraj przeczytaam Ksiegi Nomow a dzis biore sie za eBooka Czytam 'Cos pozyczonego' Emily Griffin. Sciagnelam sobie program do ebookow i wyglada praktycznie jak ksiazka. Jak go wylacze i potem wlacze to otwiera na ostatnio czytanej stronie Fajna rzecz

Stary 2011-07-17, 02:22   #146
Oh_yeah
Raczkowanie

hej Moniii jestem , moge sie przylaczyc ?

Oh_yeah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 05:10   #147
Un_Girl
Raczkowanie

Wystarczyła jedna nieprzespana noc i szybko wróciłam do normalności

Dokończyłam Mamzille - Mamuśki z Manhattanu - książka lekka i przyjemna, zakończenie trochę banalne, ale nie oczekiwałabym po takich tytułach większych filozofii. Czytało mi się fantastycznie i zdecydowanie mogę polecić
(chociaż w pewnym momencie pomyślałam, że groteskowe zachowanie niektórych postaci wcale nie jest aż tak przerysowane jak mogło by się wydawać - sama rozglądałam się ostatnio za przedszkolem i nawet rozumiem cały ten zamęt)
Teraz szukam innych książek tej autorki, bo same tytuły kuszą (Rozwód od Armaniego, Szkoła dla snobów, Dobry adres, Letni staż...) do zabrania ich do walizki

Później obejrzałam Wybór Gracie. Jeśli lubicie filmy o trudnym życiu, niełatwych wyborach i patologii kończącej się w amerykańskim sądzie - polecam. Można się wzruszyć
Un_Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 07:50   #148
kaarooo
Zakorzenienie

Wiecie co? Wczoraj byłam na "Strefa X", oryginalny tytuł "Monters" - zawiodłam się strasznie.

kaarooo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 09:43   #149
Alane
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kaarooo Pokaż wiadomość
Wiecie co? Wczoraj byłam na "Strefa X", oryginalny tytuł "Monters" - zawiodłam się strasznie.
O, dobrze wiedzieć, to sobie odpuszczę oglądanie tego Ja dziś wieczorem idę z TŻ na Pottera, ciekawa jestem jak im wyszła ostatnia część
Stary 2011-07-17, 10:22   #150
theMonique
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zielone_oko Pokaż wiadomość
Ostatnio też oglądałam Skrzydlate świnie i całkiem całkiem.
mi tez sie podobal ten film, zwlaszcza muzyka i rola Roguckiego

ja UMIEM
ja ROZUMIEM

BLOG http://themonique-girlsjustwant.blogspot.com/
theMonique jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości