Tarnowskie mamusie:) (Tarnów i okolice) - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-10, 15:38   #121
klara84
Raczkowanie

Dot.: Tarnowskie mamusie:) (Tarnów i okolice)

A ja przed pierwszym porodem zapierałam się, że "po co mi tam chłop" ale mąż dojrzewał przez całą ciążę do tego by być i był- i byłam z tego bardzo zadowolona bo poród miałam bardzo długi i bolesny, przydał się niezwykle (przytrzymywał jak było mi słabo, rozweselał, trzymał za rękę jak miałam skurcze, żartował z położnymi, no i mogłam sobie na niego pokrzyczeć jak cierpiałam z bólu) i chwalę go za to że jednak on uparł się by byća krwi to prawie w ogóle nie było. no i pępowinę przecinał - naprawdę dzielny był! P O L E C A M! a kiedy masz rozwiązanie?
klara84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-10, 17:10   #122
zaaaabcia
Zakorzenienie

Kasia_ekonomia - u nas maz bedzie przy porodzie .. nie wyobrazam sobie byc sama

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-10, 21:56   #123
allebazi
Rozeznanie

do jakich lekarzy w Tarnowie chodzicie prywatnie czy NFZ?kogo nie polecacie
allebazi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-11, 13:25   #124
midnite
Raczkowanie

Jeżeli chodzi o moje doświadczenia to ja również polecam obecność męża przy porodzie, oczywiście jeżeli on też tego chce. Mój poród trwał bardzo długo, na samej tylko porodówce spędziłam 12 h i nie wyobrażam sobie być w tym czasie kogoś bliskiego. Mąż podtrzymywał mnie przy skurczach, pomagał wejść i zejść na łóżko porodowe (jestem dość niska a stołeczek do wchodzenia na łóżko straszliwie był niestabilny), ale przede wszystkim po prost był ze mną. Kiedy były gorsze chwile (jak wspominałam poród był trudny i z problemami) to musiał wyjść trochę się uspokoić, ale świadomość że był ze mną dodawała mi odwagi. Choć wydaje mi się, że wszystko okaże się w trakcie. Ktoś może się zarzekać że będzie przy porodzie a po prostu to wszystko go przerośnie a ktoś inny twierdząc, że nie chce w tym uczestniczyć w końcu wyląduje przy łóżku żony (jak mój kolega). Więc przegadajcie to ze swoimi partnerami
Pozdrawiam
midnite jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-12, 08:50   #125
Kasia_ekonomia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez klara84 Pokaż wiadomość
a kiedy masz rozwiązanie?
Pani doktor powiedziała, że prawdopodobnie z jej wyliczeń wychodzi 29 luty ale nie sądze, żeby dzidziuś się urodził akurat w ten dosć nietypowy dzień Także koniec lutego początek marca.... Dzięki za wsparcie w tym temacie
Kasia_ekonomia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-12, 18:35   #126
klara84
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez allebazi Pokaż wiadomość
do jakich lekarzy w Tarnowie chodzicie prywatnie czy NFZ?kogo nie polecacie
ello ja w pierwszej ciąży (ach to doświadczenie) chodziłam prywatnie a w drugiej do tej samej lekarki chodziłam państwowo. Obie ciąże miałam bez zakłóceń. Zdecydowanie polecam chodzić państwowo, jest zdecydowanie taniej (prócz opłat za wizyty dochodzą opłaty za usg i wiele badań)- jak chodziłam państwowo to lekarka zlecała mi więcej badań bo za darmo, wiadomo, często też krócej czekałam w kolejce.

---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ----------

kasia_ekonomia masz fantastyczny termin! to trzymam kciuki cobyś urodziła jednak dokładnie w terminie
to masz już 7 miesiąc, jak się czujesz? co najbardziej Ci dolega?
Stary 2011-12-12, 20:02   #127
allebazi
Rozeznanie

Cytat:
ello ja w pierwszej ciąży (ach to doświadczenie) chodziłam prywatnie a w drugiej do tej samej lekarki chodziłam państwowo. Obie ciąże miałam bez zakłóceń. Zdecydowanie polecam chodzić państwowo, jest zdecydowanie taniej (prócz opłat za wizyty dochodzą opłaty za usg i wiele badań)- jak chodziłam państwowo to lekarka zlecała mi więcej badań bo za darmo, wiadomo, często też krócej czekałam w kolejce.
a mozesz napisać jak się nazywała ta lekarka?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-12-12, 20:27   #128
klara84
Raczkowanie

Trochę łyso mi tu sypać nazwiskami ale ok, w końcu pełno jest forów lekarskich i piszę pozytywnie - chodziłam do ordynatorki starego szpitala czyli Hanny Felis-Zyguły. Państwowo przyjmuje we wtorki 12-14 w przychodni przyszpitalnej a prywatnie w poniedziałki i czwartki 15-19 w swoim gabinecie (ma nowe usg) .
Stary 2011-12-14, 18:51   #129
Kasia_ekonomia
Raczkowanie

Cytat:

---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ----------

kasia_ekonomia masz fantastyczny termin! to trzymam kciuki cobyś urodziła jednak dokładnie w terminie
to masz już 7 miesiąc, jak się czujesz? co najbardziej Ci dolega?
Ja tez państwowo chodzę No dokładnie jakbym w tym dniu urodziła to byłoby fajnie Tak hmmmm inaczej A nic mi nie dolega tzn. tak się czuje jak zwykle przed ciążą z tym, że najpierw idzie brzuchol a potem ja

Edytowane przez Kasia_ekonomia
Czas edycji: 2011-12-14 o 18:53
Stary 2011-12-19, 21:31   #130
klara84
Raczkowanie

Cisza zapadła- czyżby nie tylko u mnie dzieci chorowały? Dziewczyny, moi chłopcy mają straszny kaszel już drugi tydzień, jutro idę z nimi na kolejną kontrol, mam już pokaźną kolekcję medykamentów jestem już tymi kaszlami i katarami zmęczona (podziwiam mamy dzieci chorych poważniej)

kasia_ekonomia gratuluję brzuszka (że taki pokaźny) (ja miałam malutkie brzuszki) a gdzie chodzisz do lekarza?
Stary 2011-12-20, 12:51   #131
midnite
Raczkowanie

Cytat:
Cisza zapadła- czyżby nie tylko u mnie dzieci chorowały? Dziewczyny, moi chłopcy mają straszny kaszel już drugi tydzień, jutro idę z nimi na kolejną kontrol, mam już pokaźną kolekcję medykamentów jestem już tymi kaszlami i katarami zmęczona (podziwiam mamy dzieci chorych poważniej)

kasia_ekonomia gratuluję brzuszka (że taki pokaźny) (ja miałam malutkie brzuszki) a gdzie chodzisz do lekarza?
Mój Mikołaj też był chory i w rodzinie dzieciaki jeden za drugim, więc chyba taki okres. My niestety kolejny antybiotyk normalnie nie mam go kiedy zaszczepić przez te choroby. Mam nadzieję że to ostatnia w tym roku Ale tak jak piszesz, cieszmy się że to "tylko" takie choroby!
Pozdrawiam i życzę miłych przygotowań do Świąt dla wszystkich

Edytowane przez midnite
Czas edycji: 2011-12-20 o 13:01

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-20, 13:30   #132
Kasia_ekonomia
Raczkowanie

Cytat:
no ja akurat mam brzucholek A chodze do Pani Smidy
Stary 2011-12-23, 20:13   #133
eff8
Zakorzenienie

Gwiazdki najjaśniejszej,
choinki najpiękniejszej,
prezentów wymarzonych,
świąt mile spędzonych,
karnawału szalonego,
roku 2012 bardzo udanego życzy !!!

eff8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-23, 20:58   #134
rinco
Wtajemniczenie

Ode mnie też Wesołych Świąt
rinco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-24, 01:11   #135
zaaaabcia
Zakorzenienie

WESOLYCH SWIAT dziewczyny !!!

Olivia 2.07.2014

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-12-24, 19:01   #136
kism
Wtajemniczenie

Witajcie! Ja mało się do Was odzywałam, ale wpadam, żeby złożyć wam życzenia
Wesołych Świąt, dużo zdrowia, spełnienia marzeń, czasu spędzonego w spokoju i cieple rodzinnym dla Was i dla Waszych rodzin
kism jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-26, 09:23   #137
julia1906
Raczkowanie

Witam mamy do jakiego chodzicie pediatry ze swoimi maluszkami?? Bo ja z mojej nie jestem zadowolona i chciala bym zmienic na kogos sprawdzonego.
julia1906 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-26, 19:46   #138
allebazi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez julia1906 Pokaż wiadomość
Witam mamy do jakiego chodzicie pediatry ze swoimi maluszkami?? Bo ja z mojej nie jestem zadowolona i chciala bym zmienic na kogos sprawdzonego.
podobno dr Korczak jest dobry

A jakiego ginekologa do prowadzenia ciąży polecacie. Czy któraś z Was chodzi do Gąciarza albo Krasa? Nie wiem na kogo się zdecydować
Stary 2011-12-27, 13:47   #139
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:

A jakiego ginekologa do prowadzenia ciąży polecacie. Czy któraś z Was chodzi do Gąciarza albo Krasa? Nie wiem na kogo się zdecydować
ja chodzilam do gąciarza przed zajsciem w ciaze jest ok ale z niego tzreba wszystko wyciagac przepisalam sie do smidy przy niej zaszlam w ciaze w 2 mies,jestem z niej zadowolona wiec ja polecam ale kazdy ma swoje up[odobanie co do lekarzy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-27, 18:08   #140
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja chodzę do Gąciarza - jest miły itd., ale mam trochę wątpliwości czy czasem nie robi USG trochę po łebkach... Chodzi o te ważniejsze badania typu przezierność czy połówkowe.
Stary 2011-12-28, 16:16   #141
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Ja chodzę do Gąciarza - jest miły itd., ale mam trochę wątpliwości czy czasem nie robi USG trochę po łebkach... Chodzi o te ważniejsze badania typu przezierność czy połówkowe.
ja np o tych badaniach dowiedzialam sie z forum bo nie wiedzialam ze takie jest ja juz jestem w 21 tyg do kiedy sie je wykonuje
Stary 2011-12-28, 18:14   #142
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
ja np o tych badaniach dowiedzialam sie z forum bo nie wiedzialam ze takie jest ja juz jestem w 21 tyg do kiedy sie je wykonuje
Z tego co się orientuję to między 18 a 22 tyg. No i właśnie teraz w święta jak się zeszły dwie kuzynki - jedna chodziła do Gąciarza, druga do Kacalskiego - to się okazało, że ta od Kacalskiego miała to badanie połówkowe robione w 21 tyg. i trwało ono ponad pół godziny (baaardzo dokładne oglądanie dzidziusia), a ta od Gąciarza miała w 21 tyg. zwykłe USG, tak jak na standardowych wizytach (czyli kilka minut). No i nabrałam podejrzeń czy Gąciarz jest dokładny... Na wszelki wypadek zapisałam się na porządne połówkowe do innego lekarza, bo jednak nie chciałabym przespać tego badania. A myślałam, że to standard u każdego lekarza, ale jak widać standardy się czasem od siebie różnią

A ta Twoja Ci nie robiła tego badania? Jeśli nie to może spróbuj się jeszcze gdzieś zapisać?

Edytowane przez rinco
Czas edycji: 2011-12-28 o 18:16
Stary 2011-12-28, 20:00   #143
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Z tego co się orientuję to między 18 a 22 tyg. No i właśnie teraz w święta jak się zeszły dwie kuzynki - jedna chodziła do Gąciarza, druga do Kacalskiego - to się okazało, że ta od Kacalskiego miała to badanie połówkowe robione w 21 tyg. i trwało ono ponad pół godziny (baaardzo dokładne oglądanie dzidziusia), a ta od Gąciarza miała w 21 tyg. zwykłe USG, tak jak na standardowych wizytach (czyli kilka minut). No i nabrałam podejrzeń czy Gąciarz jest dokładny... Na wszelki wypadek zapisałam się na porządne połówkowe do innego lekarza, bo jednak nie chciałabym przespać tego badania. A myślałam, że to standard u każdego lekarza, ale jak widać standardy się czasem od siebie różnią

A ta Twoja Ci nie robiła tego badania? Jeśli nie to może spróbuj się jeszcze gdzieś zapisać?
zawsze mam normalne usg minimum 10 min je robi powiedziala ze wszystko ma na swoim miejscu. teraz to ja juz sama nie wiem co o tym myslec nawet nie wiem jakie badania sie jeszcze robi podobno na fundusz zlecaja wiecej badan niz prywatnie ja sie zapytan na wizycie 6 stycznia czy moge przejsc na fundusz bo nie ma roznicy w wizycie na fundusz a prywatnie tak czy tak czekam po 3 godz

---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ----------

sc[QUOTE=rozowa1987;31273201]zawsze mam normalne usg minimum 10 min je robi powiedziala ze wszystko ma na swoim miejscu. teraz to ja juz sama nie wiem co o tym myslec nawet nie wiem jakie badania sie jeszcze robi podobno na fundusz zlecaja wiecej badan niz prywatnie ja sie zapytan na wizycie 6 stycznia czy moge przejsc na fundusz bo nie ma roznicy w wizycie na fundusz a prywatnie tak czy tak czekam po 3 godz[/QUOT
Stary 2011-12-28, 20:30   #144
klara84
Raczkowanie

Dziewczyny może rzeczywiście pomyślcie co by wybrać się do innego lekarza, ja każde badanie usg miałam co najmniej 15 minut a niektóre trwały bardzo długo i były robione notatki (te z NFZ) które przekazywałam doktorce. Wiem, że dziewczyny chodziły na usg 3D- zawsze to inny lekarz i dla Was nowe przeżycie.
Stary 2011-12-28, 20:45   #145
rinco
Wtajemniczenie

Tutaj na wątku na pierwszej stronie są różne przydatne informacje, m.in. o tym jakie badania i kiedy powinno się zrobić to możesz sobie poczytać:

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=575247
Stary 2011-12-29, 06:33   #146
midnite
Raczkowanie

Dziewczyny zastanówcie się nad tym USG 3D i 4D. Ostatnio oglądałam film z takiego USG koleżanki i trwał on chyba 20 - 25 min, strasznie długo. Fakt, pamiątka fajna ale pytanie czy warto. Lekarz mojej koleżanki z Krakowa ostrzegł ją przed takimi wizytami, że to niepotrzebne naświetlanie dzidziusia. O ile zwykłe USG zazwyczaj trwa w miarę szybko to takie 3D/4D trwa bardzo długo. Podobno w badaniach wyszło, że takie USG było szkodliwe dla zarodków myszy. Nie wiem jaka jest prawda ale o ile ja z następnym dzieckiem planowałam taką wizytę to już wiem, że się nie zdecyduję a nawet ilość zwykłego USG ograniczę do minimum. Wiadomo, że takie badanie jest konieczne, natomiast kiedy lekarz zbada to co trzeba w odpowiednim tygodniu to dodatkowe naświetlanie dziecka chyba jest niepotrzebne. I tak zobaczymy je po kilku miesiącach
Pozdrawiam
Stary 2011-12-29, 07:58   #147
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez midnite Pokaż wiadomość
Dziewczyny zastanówcie się nad tym USG 3D i 4D. Ostatnio oglądałam film z takiego USG koleżanki i trwał on chyba 20 - 25 min, strasznie długo. Fakt, pamiątka fajna ale pytanie czy warto. Lekarz mojej koleżanki z Krakowa ostrzegł ją przed takimi wizytami, że to niepotrzebne naświetlanie dzidziusia. O ile zwykłe USG zazwyczaj trwa w miarę szybko to takie 3D/4D trwa bardzo długo. Podobno w badaniach wyszło, że takie USG było szkodliwe dla zarodków myszy. Nie wiem jaka jest prawda ale o ile ja z następnym dzieckiem planowałam taką wizytę to już wiem, że się nie zdecyduję a nawet ilość zwykłego USG ograniczę do minimum. Wiadomo, że takie badanie jest konieczne, natomiast kiedy lekarz zbada to co trzeba w odpowiednim tygodniu to dodatkowe naświetlanie dziecka chyba jest niepotrzebne. I tak zobaczymy je po kilku miesiącach
Pozdrawiam
Zgadzam się z Tobą, poza tym mnie się wcale nie podobają te filmiki z USG 3D, jakoś te dzieci wyglądają na nich jak takie małe potworki Na pewno się nie zdecydujemy na 3D dodatkowo, tylko po to, żeby sobie pooglądać dziecko. Nie wiem jaki sprzęt ma ten gin, który mi będzie robił połówkowe, ale jeśli w trakcie tego badania przełączy na chwilę na 3D to jeszcze jestem w stanie to zaakceptować, ale żeby specjalnie to robić to nie.
Stary 2011-12-30, 19:14   #148
eff8
Zakorzenienie

Dziewczyny a słyszałyście coś na temat Krasa??
bo u mnie On przyjmuje i nie wiem czy sie nie wybrac

bo na swoim lekarzu to sie przejechalam strasznie

eff8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-30, 20:45   #149
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez eff8 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a słyszałyście coś na temat Krasa??
bo u mnie On przyjmuje i nie wiem czy sie nie wybrac

bo na swoim lekarzu to sie przejechalam strasznie
Ja nic nie słyszałam, ale allebazi o niego też ostatnio pytała parę postów wyżej
Stary 2011-12-30, 22:03   #150
zaaaabcia
Zakorzenienie

Jesli o 3D chodzi to rozmawialam ze swoim ginem i moje ubezpieczenie go nie pokrywa musielibysmy placic z wlasnej kieszeni. Narazie jestesmy na nie ale jesli na usg polowkowym dzidzia sie nie ujawni to raczej sie wybierzemy bo nie wytrzymam do porodu nie widza co ma dzidzia miedzy nogami Jak to moj gin powiedzial jest to frajda dla rodzicow lekarz nie zobaczy nic wiecej niz na normalnym.

Z okazji nowego roku zycze Wam:

SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU! ABY NOWY ROK 2012 PRZYNIOSL WAM DUZO ZDROWIA , SZCZESCIA I MILOSCI. ABY WASZE POCIECHY ROSLY DUZE I USMIECHNIETE

Olivia 2.07.2014
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości