wesele zmarnowane pieniadze - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-24, 09:49   #121
GrumpyCat
Wredny kotecek

Dot.: wesele zmarnowane pieniadze

Cytat:
Napisane przez Meariel Pokaż wiadomość
Ja tylko nie rozumiem dlaczego nieraz rodzice mlodych biorą pozyczke by wystawic wesele, a potem spłacają przez dłuuugie dłuuugie lata. Takie "zastaw sie a postaw się".
Młodzi się rozwodzą za dwa lata a kredyt zostaje (taka pesymistyczna wersja).
Znam takie przypadki ale nie widzę w tym nic niezwykłego. Dlaczego zastaw się a postaw się? Rodzice chcą zrobić dziecku wymarzone wesele ale nie mają odłożonych kilku tysięcy więc biorą pożyczkę nie wiem co tu rozkminiać Biorąc pożyczkę na wakacje to też jest zastaw się a postaw się? Chwila i się spłaci a wspomnienia zostają. U nas to nie było potrzebne ale rozumiem innych. To jak rodziców nie stać to powinien być tylko bardzo skoromny obiad w knajpce?

---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

Cytat:
Napisane przez skapula Pokaż wiadomość
Nie wspomne już o tym, że młodzi są zwykle bezrobotni, nie maja własnego kąta do mieszkana i ich przyszłośc opiera sie na założeniu, że jakoś tam będzię. Uważam to za totalny bezsens.
W porządku, jeśli młodzi ludzie chcą mieć wesele niech sobie na nie zapracują i pokryja wszystkie koszty, przecież to początek dorosłego zycia we dwoje.
O matko kochana padłam A to własnego kąta nie można się wspólnie jako małżeństwo dorobić Totalny bezsens to jest zakładanie że ślub to dopiero jak będzie już kupione i urządzone mieszkanie, dodatkowo ze 100 tys zapasu na czarną godzinę no i jeszcze parę tysi na wesele HALO TU JEST POLSKA!! Do 60 roku życia można tak odkładać wszystko tylko co z tego? Jak ktoś kokosy zarabia to niech sobie płaci sam za wesele, ale jeśli rodziców stać i chcą zrobić dziecku wesele to niech robią, nie rozumiem czemu niektórych to tak gryzie A początek dorosłego życia we dwoje zaczyna się zazwyczaj długo przed ślubem Jak się razem zamieszka.

---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ----------

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
My nie żałujemy, że mieliśmy przyjęcie weselne (bo "tylko" 60 osób to wg rodziców nie wesele). Młody pokrył koszty ugoszczenia swojej rodziny, moi rodzice resztę za salę, a foto, DJ i całą resztę płaciliśmy wspólnie.

To nie wyszło jakoś kosmicznie drogo, było bez przepychu (nawet auta do ślubu nie wynajęliśmy, szliśmy pieszo ) i mamy co wspominać
U nas też było 60 osób Nigdy mi się wielkie wesele nie marzyło. Najbliższe osoby, kameralnie i miło
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-24, 19:03   #122
zollla
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Znam takie przypadki ale nie widzę w tym nic niezwykłego. Dlaczego zastaw się a postaw się? Rodzice chcą zrobić dziecku wymarzone wesele ale nie mają odłożonych kilku tysięcy więc biorą pożyczkę nie wiem co tu rozkminiać Biorąc pożyczkę na wakacje to też jest zastaw się a postaw się? Chwila i się spłaci a wspomnienia zostają. U nas to nie było potrzebne ale rozumiem innych. To jak rodziców nie stać to powinien być tylko bardzo skoromny obiad w knajpce?

---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

O matko kochana padłam A to własnego kąta nie można się wspólnie jako małżeństwo dorobić Totalny bezsens to jest zakładanie że ślub to dopiero jak będzie już kupione i urządzone mieszkanie, dodatkowo ze 100 tys zapasu na czarną godzinę no i jeszcze parę tysi na wesele HALO TU JEST POLSKA!! Do 60 roku życia można tak odkładać wszystko tylko co z tego? Jak ktoś kokosy zarabia to niech sobie płaci sam za wesele, ale jeśli rodziców stać i chcą zrobić dziecku wesele to niech robią, nie rozumiem czemu niektórych to tak gryzie A początek dorosłego życia we dwoje zaczyna się zazwyczaj długo przed ślubem Jak się razem zamieszka.

---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ----------

U nas też było 60 osób Nigdy mi się wielkie wesele nie marzyło. Najbliższe osoby, kameralnie i miło
Co do pierwszego: w życiu bym rodzicom na to nie pozwoliła
I tak: w tym przypadku dla mnie zdecydowanie lepszą opcją jest skromny obiad.
Ślub jest pięknym wspomnieniem samym w sobie i tak naprawdę jest początkiem zbierania pięknych wspomnień. Najważniejsze się dopiero zaczyna po ślubie

Tak pożyczka na wakacje, święta itp. jest dla mnie postawą "zastaw się a postaw się".
Wakacje, urlop można spędzić w swojej okolicy, opalając się, jeżdżąc na rowerze i czytając książki.
Jeśli mnie na coś teraz nie stać to jest duże prawdopodobieństwo, że nie stać mnie na to później i to doliczając odsetki...

Co do drugiego w sumie się zgadzam.... można i 50 lat w tym kraju czekać aż się człowiek dorobi.. no ale na pewno trzeba być dorosłym i mieć jakieś opcje, chociażby wynajmu, jakąś pracę... no bo nie wyobrażam sobie ślubu w sytuacji jak obydwojgu nas utrzymywaliby rodzice To byłaby zabawa w dorosłość.

Na szczęście żyjemy w wolnym kraju i każdy robi jak mu się podoba

Edytowane przez zollla
Czas edycji: 2013-08-24 o 19:06
zollla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-24, 20:19   #123
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez zollla Pokaż wiadomość
Co do drugiego w sumie się zgadzam.... można i 50 lat w tym kraju czekać aż się człowiek dorobi.. no ale na pewno trzeba być dorosłym i mieć jakieś opcje, chociażby wynajmu, jakąś pracę... no bo nie wyobrażam sobie ślubu w sytuacji jak obydwojgu nas utrzymywaliby rodzice To byłaby zabawa w dorosłość.
Tutaj i ja się zgodzę, odniosłam się do tego że bez sensu brać ślub jak się nie ma WŁASNEGO kąta, wiele osób wynajmuje i nie narzeka.
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości