![]() |
#121 |
Rozeznanie
|
Dot.: Co z drutu- to z serca, czyli jak uszczęśliwić kobietę.
Po prostu świetne!! Obydwie prace. Aż się chce samemu popróbować repusowania, choć na łatwiznę to nie wygląda. A "Miętówka" to istne cudo, ta delikatna faktura na brzegach...
![]() Brawa! ![]() Nasunęło mi się to samo pytanie co Callunie, bursztyn jest wklejony? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
BAN stały
|
Bursztyn w "Zachodzie" jest wklejony żywicą epoksydową. następnym razem wypróbuje wykuwanie kargi jednolitej, takiej z denkiem, nie lutowanej. Tutorial na ten temat na stronie mojego mistrza - Toma Oldsmitha. Nie odmówię sobie podania linku, przy okazji będziecie mogły podziwiać przce prawdziwego fachowca:
http://old-smithing.com/index.php/tu...ic-kuta-carge/ Tytuły prac to dla mnie ostatni etap tworzenia - po prostu czysta radosna zabawa z wyobraźnią. Przyznaję, że często wychodzą trochę odjechane te nazwy ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ---------- Jestem poczatkujący w repusowaniu więc brak mi doświadczenia żeby się miarodajnie wypowiadać. Ale wiesz co, Eilo, gdyby mnie ktoś zapytał, czy repusowanie jest obiektywnie rzecz biorąc łatwe - odpowiedziałbym, że tak! Gdyby ktoś inny zapytał, czy jest obiektywnie trudne - też odpowiedziałbym , że tak! Ale jeszcze dwa miesiące temu wcale nie podejrzewałem, że mi się ta technika spodoba ani tym bardziej, że będę to robił. Jedno jest pewne: gdy się coś lubi determinacja jest duża i starania silne więc i efekty treningu też się pojawiają. zamierzam założyć wątek "sprzedam" i wystawić tam kilka prac repuserskich. ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
BAN stały
|
"Gdy Piorun Uderzy W Sałatkę" - miedź repusowana, bursztyn bałtycki. Jutro dodam lepsze zdjecia.
Co tam u Was słychać? Calluna, wyzdrowiałaś? Ailana, tym razem sam stwierdzę, że błąd tkwi we wklejaniu kamyka, ale już przećwiczyłem kucie jednolitej kargi. Reverie, oto nowa rzecz z "zimnego kucia". Jak Ci się widzi? Heurek, Vehra, ćwiczycie repusowanie? ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
BAN stały
|
"Klejnot W Kostropatych Rękach" czyli Pharaoh ring - klasyczny wzór wiresculpture. Ciekaw jestem, co myślicie i jak odbieracie ten wzór? Zrobiłem ten pierścień na zamówienie pewnej starszej damy z mojego miasteczka. Kamień z gatunku "czort wie, co to" (głównym podejrzanym jest ametyst) i stal jak zazwyczaj. Szkoda tylko. że gdzieniegdzie druty sterczą. Uups!
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Rozeznanie
|
Nie wiem skąd Ci się wziął Piorun w Sałatce, ale podziwiam wyobraźnię nazwotwórczą!
![]() Pierścień również cudny, typowo kojarzy mi się ze starszą panią, taką staroświecką, elegancką damą ![]()
![]() |
#126 |
BAN stały
|
Jeśli przez "oczko" rozumiesz element do zawieszenia jako wisior to tak, dostanie oczko i agrafkę. Dzięki temu będzie można toto nosić na dwa sposoby.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Rozeznanie
|
Repusowanie na razie leży odłogiem przez brak czasu na cokolwiek ;/
Piorun w sałatkę jest super, ale pierścień jest niesamowity! Kamień przepiękny i oprawa też ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Wtajemniczenie
|
Wow! Piorun świetny
![]() ![]() Ubolewam nad swoim lenistwem bo choć łapki świerzbią, niestety, jedyne nad czym ostatnio pracuję to jak rozciągnąć czas by ogarnąć wszystko co bym chciała ![]()
![]() |
#129 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#130 |
BAN stały
|
Można wypróbować sposób Tadeusza Kotarbińskiego: "Brakuje ci czasu - znajdź sobie dodatkowe zajęcie". To ma więcej sensu niż się wydaje na pierwszy rzut oka. Jak mamy więcej zajęć to zmusza nas to dolepszego organizowania czasu.
Właśnie wróciłem z moją Panią od teściów z Roztocza. Tam zabunkrowałem się w piwnicy (duuża) i wykułem parę rzeczy na zimno. M.in. zrobiłem kutą kargę na kamyk do bransoletki. Jutro zdjęcia, bo dziś już padam. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
BAN stały
|
Tymczasowa pracownia w piwnicy.
Lepsze zdjęcia "Gdy Piorun Uderzy W Sałatkę". "Leśne Żuki Na Zebraniu". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
BAN stały
|
"Seksowna Królowa Egiptu"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
BAN stały
|
"Drzwiczki Kaflowego Pieca"
i pierwsza udana próba zakucia kamienia w jednolitą kutą kargę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Rozeznanie
|
Bransoleta i drzwi kaflowego pieca są świetne. Bardzo mi się podobają repusowane motywy roślinne
![]() W bransolecie użyłeś tego kamienia zakutego w jednolitą cargę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Rozeznanie
|
Angusie drogi, oczy wyszły mi z orbit. Dziękuję za uwagę.
![]()
![]() |
#136 |
Zadomowienie
|
Bransoleta rewelacja
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Wtajemniczenie
|
![]() ![]() ![]()
![]() |
#138 |
BAN stały
|
Tak, kamyk dostał kargę jednolitą, taką z denkiem.
Edytowane przez angus166 Czas edycji: 2011-11-16 o 10:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:00.