![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Niedługo śłub...a jeszcze nie było zaręczyn...
O wow ja proponuje zamknąć ten wątek a koleżance dać bana za obrażanie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
Kurde, jak zwykle musiałam przegapić śmiechowy wątek.
![]() |
![]() |
#124 |
Zadomowienie
|
bawiłam się przednio w czasie lektury wątku
![]()
![]() |
![]() |
#125 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jeżeli zaręczyny są staroświeckie to ślub również, powinna być deklaracja wspólnego mieszkania i tyle.... pierścionek by wylądował w szafie, to i obrączka też-no bo po co.... ludzie mózg wam odjeło kompletnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
a ja bym sie zastanawiala czy owy przyszly maz ma w ogole ochote brac slub z osoba, ktora ma rozdwojenie jazni;D
sale zarezerwowal dla swietego spokoju, chociaz tu tez mialabym watpliwosci czy on o tej rezerwacji ma w ogole jakies pojecie;D ![]() ale brawo dla tej jakze dojrzalej pani za mega wybujala wyobraznie;D fajnie jest zyc w swiecie fantazji;D |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
![]()
Kiedy łamiesz zasady, łam je mocno i na dobre. ![]() Edytowane przez karola991 Czas edycji: 2011-08-23 o 17:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem po co się udzielacie dziewczyna dostała bana na dodatek nie wiadomo czy mówi prawdę więc bez sensu coś do niej pisać....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A że nie mamy po 18 lat to postanowiliśmy zarezerwować sobie salę i decyzja była słuszna, bo za niecały miesiąc ślub i bardzo jestem szczęśliwa. I mam tę świadomość, że zaraz znajdzie się ktoś, kto znowu zacznie wydziwiać, że to czy tamto mu nie pasuje, ale to już chyba specyfika tego forum. U mnie taka kolejność i takie decyzje, a nie inne okazały się słuszne, a rezerwować sobie salę każdy może kiedy mu się tylko podoba, proste.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Właśnie takie osoby jak Wy nakręcają całe to ślubne szaleństwo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja tak zrobiłam i nie żałuję, bo nie wyobrażam sobie teraz czekać za salą następne 2 lata. Z kolei mogę zrozumieć przypadki, gdy 20-latkowie biegną rezerwować salę, gdyż są szaleńczo zakochani, a gdy motyle w brzuchu przycichną, to im się wesela odechciewa, a termin faktycznie zablokowany. Powtarzam- nie mam 18 lat, nasza decyzja była podjęta z dużym wyprzedzeniem, ale przy jednoczesnej woli bycia z sobą i świadomości, że potrzebujemy jeszcze czasu, żeby się lepiej poznać. I jeszcze- znam przypadki (zresztą, wystarczy poczytać tu na forum, znalazłam kilka takich wątków), gdy ludzie są pewni siebie nawzajem, termin zarezerwowany "w odpowiedniej" kolejności, a miesiąc przed ślubem związek się rozwala. I co? To też nazwać nakręcaniem ślubnego szaleństwa i blokowaniem terminu? No i dobrze, masz inny punkt widzenia i ja to akceptuję. Ja zrobiłam inaczej i wyszło mi na dobre, tyle.
![]() Koniec staropanieństwa: 17.09.2011 ![]() Maria: 03.11.2012 ![]() Edytowane przez AgusiekT Czas edycji: 2011-08-22 o 11:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
yyy dziwne to wszystko po prostu. Najpierw zamówiliście sale, i to wszystko, a oświadczyn nie było.
Raczej inna jest kolej. A tak to wszystko na siłe. bez sensu!
![]() |
![]() |
#137 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A pierścionek otrzymałam w moje urodziny nad Morzem Śródziemnym pod palmami, bo TŻ chciał, żeby było wyjątkowo i było. Chyba bardziej na siłę by było, gdyby powiedział: wiesz co, nie rezerwujmy sali, bo najpierw to ja muszę lecieć do sklepu po pierścionek dla Ciebie. Ja się czuję usatysfakcjonowana i szczęśliwa i nie widzę problemu w niczym, a że niektórym się nie podoba.... no cóż, nie musi ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
Może zacznijmy od tego, że wszelkie rozmowy na temat rezerwacji sali ucinałabym przed zaręczynami...
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
Ja nikogo nie chcę krytykować, wszak nie mam patentu na prawdę, ale niech mi ktoś po ludzku wytłumaczy dwie rzeczy:
- po co rezerwować salę, nie będąc siebie pewnym? nie można tego ślubu wziąć nieco później? ja rozumiem, że ludzie nie chcą czekać, ale przecież to jest samonakręcanie tego biznesu. poza wszystkim po prostu PO CO to robić? po co? nie można poczekać, dłuzej się poznać? - po co zaręczyny, gdy już wszystko jest zaklepane? po co zadawać pytanie, które w takiej sytuacji brzmi groteskowo? oczywiście poza zwykłym chceniem pary i odpowiedzią: a czemu nie? bo jeżeli komuś to daje szczęście, nic mi do tego. chodzi mi o odpowiedź konkretną i trzeźwe podejście do tematu. bo po prostu mój mózg jest chyba ograniczony i zwyczajnie nie pojmuje - po co. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
Rezerwacja sali w momencie, kiedy się zna partnera pobieżnie (na odległość) i nie jest się go pewnym - jest pewnego rodzaju ekstrawagancją
![]() ![]() Z jednej strony jest to szansa na poznanie partnera z wyznaczonym terminem ![]() Luz - ludzie idą ku szczęściu różnymi drogami ![]()
![]() |
#141 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A po co to robić? Odpowiedź jest prosta- ponieważ tak nam się podobało ![]() Cytat:
Wg Ciebie trzeźwe podejście do tematu byłoby wtedy, gdybym zaczęła bić się w piersi i ze skruchą przyznała Ci rację. Widzisz, ludzie są różni i różnie postępują, Ty uważasz tak, ja uważam inaczej, co nie znaczy, że którakolwiek z nas ma monopol na prawdę. Tak więc myślę, że w dobie wszechobecnej nowoczesności przydałoby się troszkę więcej tolerancji. Pozdrawiam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Raczkowanie
|
Nie naskakujcie już tak na tą dziewczynę. Każdy żyje po swojemu, a jak widać decyzja z tą rezerwacją nie była- jak to nazywacie - blokowaniem terminu i napędzaniem ślubnego biznesu, bo "za chwilę" bierze ślub w tym terminie i w tej zarezerwowanej sali. Wy zrobiłybyście inaczej, ale czy na pewno lepiej? Okaże się pare lat po ślubie.
Po co? Może takie miała marzenia, może czuła że to ta jedyna miłość na całe życie, ale nie była jeszcze pewna bo wszyscy mówili że krótko się znają? Że jeszcze im się "oczy otworzą"?A może tak chciała poprostu. Nie wiem, każdy ma inne powody. A co do rezerwowania sali PO zaręczynach... Znów kwestia indywidualna. U mnie także zaręczyn jeszcze nie było, co prawda do ślubu daleko, ale nie widzę problemu z rezerwowaniem sali bez pierścionka. Z TŻ wiele razy już rozmawialiśmy o ślubie, o sali. Kochamy się i kilka razy słyszałam że marzy o tym żebym została jego żoną i pytał się czy też tego chce. Dla mnie to jest ważniejsze niż pierścionek. Mogłabym nawet dostać kapsel od tymbarka i byłabym szczęśliwa ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez iwoncia8 Czas edycji: 2011-08-22 o 19:24 Powód: dopiska |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
Ja ogólnie nie mam nic do rezerwowania sali przed zaręczynami. Ale takie rezerwowanie "na wszelki wypadek" trochę mnie śmieszy
![]() Za chwilę singielki będą rezerwowały sobie terminy na 5 lat do przodu. A nóż widelec znajdzie się jakiś kandydat do tego czasu. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
Ja sądzę, że dziewczyną chodzi o to, że gdyby ludzie tak szybko nie rezerwowali sali to by nie trzeba było za tym ganiać kilka lat przed..
Każdy robi jak mu się podoba ja bym nie zrobiła tak jak koleżanka.. Na mnie mama jest wściekła, że chcę mieć do ślubu fioletowe buty dla jednych będzie to głupotą a dla innych czymś ciekawym i fajnym... więc róbmy tak jak czujemy... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I mi głównie chodzi o rezerwację ”na wszelki wypadek”, do tego nawiązywałam, choć być może niejasno się wyraziłam. I o fakt zaręczyn po zaklepaniu sali. Jeśli dał Ci pierścionek w formie drobiazgu, to jest to dla mnie absolutnie zrozumiałe, natomiast zwyczajnie dziwiłoby mnie, gdyby spytał, czy zostaniesz jego żoną, gdy już mentalnie narzeczoną jesteś. Mnie nic do tego - podkreślam, jeśli sprawia wam to radość, było to dla was ważne, tak chcieliście,to super! To jest najważniejsze. Ale nie umiem pojąć, co Wami kierowało, co czuliście (bo ja chyba byłabym - delikatnie mówiąc - w głębokim szoku, jakby mi luby zaproponował rezerwację na wszelki wypadek). Po prostu stawiam się w Waszej sytuacji i nie umiem sobie wyobrazić tej scenki. Zwyczajnie tego nie rozumiem, ale przecież nie każdy wszystko musi rozumieć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A dla mnie zaręczyny=jesteśmy siebie pewni i ustalamy, że chcemy ślubu. Pierścionek to sprawa drugorzędna.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Też nie jestem zwolenniczką rezerwowania na zaś i denerwuje mnie to że 2 lata przed ślubem muszę rezerwować salę. Ale tak jest i już. Prawda jest taka, że oni zarezerwowali salę jak to ujęłaś "na wszelki wypadek" i z perspektywy czasu zrobili słusznie. A ja osobiście znam kilka przypadków że wszystko przemyślane, pary znające się 5 lat i więcej i kilka miesięcy przed ślubem się rozleciało. Nie ma reguły. ---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ---------- Cytat:
No chyba że rozpoczniemy ogólnoświatową akcję społeczną pod tytułem "planowanie ślubu do 1 roku wstecz" Z drugą częścią wypowiedzi całkowicie się zgadzam ( też mam "problem" z tymi butami) ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Przyczajenie
|
a jak przetłumaczyć babciom, ciociom, rodzicom, że można myśleć o ślubie i robić konkretne rzeczy w tym kierunku bez zaręczyn? gdy pytają o oświdczyny i mówię, że jako takich oficjanych nie było, że wyszło samo z siebie to patrzą na mnie dziwnie... wręcz słyszę ich myśli: "desperatka, pewnie naciska, a on wcale tego nie chce".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ---------- Myśleć będą dalej to samo, tego nie zmienisz raczej, ale może chociaż przestaną się wtrącać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:06.