Kadzidło w perfumach - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-10-18, 17:43   #121
psycha
Zakorzenienie

GG do psycha
Dot.: Kadzidło w perfumach

Frankonskie jest w magicznym ogrodzie, maja tez inne żywice...
Koscielne mieszanki, dostepne w owych sklepikach są "cienkie", pachną jednolicie, surowo... niezbyt ciekawie

Rawita, jaką ma dokladną nazywe to kadzidło prawosławne? To jakas specjalna odmiana zywicy ?
psycha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-18, 18:13   #122
rawita
Zakorzenienie

Psycho niestety nie wiem z jakiej są żywicy. Część kupiłam na wagę i nie mam żadnych etykiet, a inne mają nazwy własne (pisane wymyślną cyrylicą). Dokładnego składu brak. Generalnie znacznie różnią się zarówno od frankońskiego, które pachnie bardzo avignonowato i jest prawdziwym killerem, jak i od zbliżonego do niego marokańskiego. Część z nich ma kryształki żywicy w kolorze dość ciemnym, a część jasnym. Najbardziej charakterystyczne są te z Meteorów. Kryształki żywicy obtoczone są w dużej ilości białego proszku i pachną bardzo specyficznie. Subtelnie, z odrobiną słodyczy, w tle wychodzi nuta, którą znam z Zagorska. Ten zapach unosi się we wszystkich greckich cerkwiach, ale ciężko jest go dobrze opisać. Kościół katolicki pachnie zupełnie inaczej.
Kościelną mieszankę, o której piszesz, też kiedyś kupiłam w którymś z polskich sklepików (być moze właśnie z magicznym ogrodzie, nie pamiętam) i była dokładnie taka jak opisujesz - po prostu cienka.
Acha, żywica używana w prawosławnych kadzidłach jest w dużo większych kawałkach, niż frankincense.
rawita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-18, 19:32   #123
psycha
Zakorzenienie

GG do psycha

Cytat:
Napisane przez rawita Pokaż wiadomość
Psycho niestety nie wiem z jakiej są żywicy. Część kupiłam na wagę i nie mam żadnych etykiet, a inne mają nazwy własne (pisane wymyślną cyrylicą). Dokładnego składu brak. Generalnie znacznie różnią się zarówno od frankońskiego, które pachnie bardzo avignonowato i jest prawdziwym killerem, jak i od zbliżonego do niego marokańskiego. Część z nich ma kryształki żywicy w kolorze dość ciemnym, a część jasnym. Najbardziej charakterystyczne są te z Meteorów. Kryształki żywicy obtoczone są w dużej ilości białego proszku i pachną bardzo specyficznie. Subtelnie, z odrobiną słodyczy, w tle wychodzi nuta, którą znam z Zagorska. Ten zapach unosi się we wszystkich greckich cerkwiach, ale ciężko jest go dobrze opisać. Kościół katolicki pachnie zupełnie inaczej.
Kościelną mieszankę, o której piszesz, też kiedyś kupiłam w którymś z polskich sklepików (być moze właśnie z magicznym ogrodzie, nie pamiętam) i była dokładnie taka jak opisujesz - po prostu cienka.
Acha, żywica używana w prawosławnych kadzidłach jest w dużo większych kawałkach, niż frankincense.
Takim skarbom możesz zrobic fotke obok flaszek do wątku z perełkami
Dziękuje za cenne informacje... będe się uwaznie rozglądac za czyms takim
Cerkiew w domu...
psycha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-19, 23:54   #124
karamari
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość
Karamari, Gris Clair to jedna z moich traum. Myslałam, że jedna z większych (obok Shalimara, Manii, Incensi), ale po poznaniu Muscs Koublai Khan postanowiłam nie przesadzać z okresleniem "trauma".

W Ogródkach kadzidło na mnie nie dojrzewa (a jesli już to chyba w Nilowym ale i tak nie chce mi się przedzierać przez te cytruski, żeby do niego dotrzeć).

A Hinoki... Jest kadzidlane.
Z tym, że z terminem "kadzidło kościelne" bym nie przesadzała. W Polsce większośc kadzideł, nie tylko frankońskie, odbierana jest kościelnie, bo ludzie tam własnie od dzieciństwa się z nim stykali.

Dla mnie Hinoki kościekne nie jest. jest raczej jak świątynia sztuki - wielka przestrzeń, w której powstają obrazy, wiersze i drewniane rzeźby.
Gris Clair to jedna z moich miłości totalnie w Top 5 I jak dla Ciebie może być traumą pojąć nigdy pewnie nie zdołam. Przyjmuję w zdumieniu.

Nilowy jest podły, Śródziemnomorski zaś dymny od samego początku. Nigdy nie przestanie mnie to fascynować, jak różnie się zapachy układają i jak odmiennie je odbieramy.
A Pomonsunowy do dalszych testów. Mam sentyment do melonów po młodzieńczej awanturce z Edenem, którego przy okazji Dżentelmena sobie przypominałam. Właściwie nie byłam pewna, co myśleć - człowiek młody, to durny? A gusta rafinują się z wiekiem, ino ten sentyment pozostaje...

Kościelność kadzidła w Hinoki to był cytat z komentarzy, jakie zbierałam od ludzi. Zgadzam się, jeśli z mojego pierwszego postu to nie wynikało, że to nie najtrafniejszy opis i bliżej mu do świątyni wzniesionej z cedru i okadzonej japońskim kadzidłem oczyszczającym umysł. Ha! Wraz z mężem-malarzem nazywamy Hinoki zapachem malarza: terpentyna + ta kreatywna przestrzeń, o której piszesz
karamari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-10, 19:41   #125
Favkes
Zakorzenienie

GG do Favkes

Dziewczyny, macie jakieś nowe typy, nowe odkrycia ?
Nawróciłam się ostatnio I pytam, bo nie chcę nic a nic przegapić

Kadzideł pragnę , że ... grrrmrrr ah
Favkes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-10, 20:09   #126
Murszafka
To ja :)

Podobno w Kenzo Amour jest kadzidlo... Ale ja jakos zupelnie sie go nie moge doszukac

Terry Pratchett, Czarodzicielstwo
Murszafka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-10, 20:38   #127
Favkes
Zakorzenienie

GG do Favkes

Cytat:
Napisane przez Murszafka Pokaż wiadomość
Podobno w Kenzo Amour jest kadzidlo... Ale ja jakos zupelnie sie go nie moge doszukac
Mam Indian Holi, ale moim zdaniem bardziej to są kadzidełka niż kadzidło. I to budyniowate kadzidełka

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-03-10, 23:22   #128
kriss_de_valnor
Zakorzenienie

Fav spróbuj the spirit of wood six scents nr 3 (trawiasto-kadzidlany) i biehl parfumkunstwerke mb03 (leżał koło gustawa), nie są to jakieś wybitnie nowatorskie zapachy ale kadzidło w nich jest

kriss_de_valnor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-11, 00:22   #129
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez Favkes Pokaż wiadomość
Dziewczyny, macie jakieś nowe typy, nowe odkrycia ?
Nawróciłam się ostatnio I pytam, bo nie chcę nic a nic przegapić

Kadzideł pragnę , że ... grrrmrrr ah
Moim największym, lecz bolesnym cenowo odkryciem ostatnich miesięcy jest Straight to Heaven by Kilian. Piękny, elegancki, doskonale zbalansowany zapach.
Rozważam popełnienie szaleństwa z miłości...
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-11, 07:44   #130
Favkes
Zakorzenienie

GG do Favkes

Cytat:
Napisane przez kriss_de_valnor Pokaż wiadomość
Fav spróbuj the spirit of wood six scents nr 3 (trawiasto-kadzidlany) i biehl parfumkunstwerke mb03 (leżał koło gustawa), nie są to jakieś wybitnie nowatorskie zapachy ale kadzidło w nich jest
poczytałam, ciekawa jestem mb03
Cytat:
Moim największym, lecz bolesnym cenowo odkryciem ostatnich miesięcy jest Straight to Heaven by Kilian. Piękny, elegancki, doskonale zbalansowany zapach.
Po przeczytaniu Twojej recenzji i opisów w necie, zaczynam kochać w ciemno Cenowo fakt. Bolesne jak diabli.
Stary 2009-03-11, 07:57   #131
kriss_de_valnor
Zakorzenienie

Cytat:
na mnie zbyt męski podobnie jak tumulte ph, kyoto i nemo, nie rozszyfrowałam jeszcze jaka nuta za to odpowiada....

Stary 2009-03-11, 17:30   #132
nhf31
BAN stały

Rozmoczone Ouarzazate odkryłem w Chembur Byredo. Ciekawie zaprezentowało się różane kadzidło w 10 Corso Como.
Zawiódł Spiritus Land Miller et Bertaux...
Najwspanialszym kadzidłem, o początku wziętym żywcem z Musc Ravageur jest Baume du Doge. Później robi się lekko metaliczne, ale wciąż słodkie i pełne przypraw.

Aha, i coraz bardziej podoba mi się Gold Men Amouage... Nie wracałem do niego od 3 lat, a tu dość ciekawe odkrycie.
nhf31 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 08:08   #133
Maja102
Zakorzenienie

poza wymienionymi wyżej (Incense CdG i Opium) ja czuję jeszcze kadzidlane niuchy w Poison (ale to mi bardziej ciepłym dymkiem ogniska wonieje) oraz Serge Noir Lutensa - jakis taki drzewno-dymno-kadzidlany (4 stówy)
Maja102 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-25, 01:14   #134
ROZ-ter-KA
Zakorzenienie

Moje ostatnie odkrycie to piekny zapach Voluspy Red Amber Incense , gęste słodkie kadzidło , nuty bursztynu, drzewa różanego i sandałowego..
Stary 2009-07-25, 02:24   #135
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez ROZ-ter-KA Pokaż wiadomość
Moje ostatnie odkrycie to piekny zapach Voluspy Red Amber Incense , gęste słodkie kadzidło , nuty bursztynu, drzewa różanego i sandałowego..
Zgadzam się, jest cudne , choć mało kadzidlane. Raczej ambrowo-dymno-słodkie. Szkoda, że trwałość mizerna, ale z drugiej strony - przy tej cenie można się zlewać...
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-25, 10:36   #136
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
kurka! a ja czuję jakieś owocki
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-25, 12:13   #137
Kevin Lomax
Zadomowienie

Na mnie zaś kadzidło gra pierwsze skrzypce, delikatne bo delikatne, ale jest. Także spore zaskoczenie, pozytywne oczywiście.
Stary 2009-07-27, 10:25   #138
aliś
Zadomowienie

Przeczytałam wątek Kadziło do tej pory było i chyba nadal jest mi obce. Nie potrwafię wyobrazić sobie poszczególnych zapachów.
Źle wspominam testy Black Kashmir i Gucci PH, nie lubię zapachów kadzideł, które wyczówam w kościele, ale baaardzo spodobało mi się kadzidełko w Kahminie. Kocham również Ogródki Hermesa. A że chcę wejść w ten świat bardziej, lu choćby zapoznać się, szukam czegoś na tę nutę. Lekkiego, przystępnego i ludziowego kadzidełka. Myślałam a Nu, ale może powinnam spróbować czegoś innego? Może T4T?

aliś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-27, 11:20   #139
kriss_de_valnor
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Zgadzam się, jest cudne , choć mało kadzidlane. Raczej ambrowo-dymno-słodkie. Szkoda, że trwałość mizerna, ale z drugiej strony - przy tej cenie można się zlewać...
Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
kurka! a ja czuję jakieś owocki
a dla mnie do klon Casmiru szybko pozbyłam się odlewki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-27, 11:23   #140
Daffodilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kriss_de_valnor Pokaż wiadomość
a dla mnie do klon Casmiru szybko pozbyłam się odlewki
No i wiadomo kto ją czule przygarnął do swojej flachy
Daffodilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-27, 17:13   #141
lalaith
Zakorzenienie

Dziewczyny szukam jakiegoś mocno orientalnego, kadzidlanego zapachu przywodzącego na myśl Indie, Maroko.. Macie jakieś propozycje??

---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ----------

Cytat:
Napisane przez psycha Pokaż wiadomość
Ja znowu mam kilka balsamów i żeli pod prysznic na stanie, z słowem "kadzidło" w nazwie... jednak nie w zapachu
Ciągnie mnie do takich rzeczy jak ćme do światła Starczy samo słowo "kadzidło" .."frankicense" to juz w ogole....
Zdradzisz jakie to kosmetyki?
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-27, 18:00   #142
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Dziewczyny szukam jakiegoś mocno orientalnego, kadzidlanego zapachu przywodzącego na myśl Indie, Maroko.. Macie jakieś propozycje??

---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ----------

Zdradzisz jakie to kosmetyki?
jak Indie to Opium - chociaż ja tam czuję więcej przypraw niż kadzidła...
I oczywiście CdG: Jaisalmer i Ouarzazate
Maja102 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-29, 23:03   #143
Malaika85
Zadomowienie

jest taka seria kosmetykow - szmpon, odzywka, maska, krem, plyn do kąpieli Africa coś tam (czerwone etykiety) - zpach czystego kadzidla, mirry i jakby glinki ..... mniamuśne...

niebieska sol do kąpieli APART pachnie rowniez kadzidlem i mirrą...
Stary 2009-07-30, 06:33   #144
Daffodilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Najbardziej indyjski zapach z jakim się spotkałam to była Mirra Tesori d'Oriente. Wypisz wymaluj indyjskie kadzidełka. Jest cała linia kosmetyków z tej serii i muszę przyznać, że krem, balsam do ciała i mydło w płynie pachną zachwycająco. Perfumy są dla mnie jednak zbyt killerowate -intensywne i trwałe aż do bólu Zresztą jest chyba cały wątek poświęcony tym zapachom

Edytowane przez Daffodilka
Czas edycji: 2009-07-30 o 06:44
Daffodilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-06, 15:48   #145
Polly_
grozi wypollizowaniem

wyciagam z czeluści.
Jako że szukam dla małża mojego czegoś z kadzidłem co by nie było Gucci PH, natknełam się na ogólnodostępne od niedawna Zirh Ikon i Annayake Undo. Oba mają nuty drzewne i kadzidło. Czy ktoś sie zetknąl z tymi zapachami i moze coś o nich napisac?
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-06, 20:33   #146
kriss_de_valnor
Zakorzenienie

Cytat:
wyciagam z czeluści.
Jako że szukam dla małża mojego czegoś z kadzidłem co by nie było Gucci PH, natknełam się na ogólnodostępne od niedawna Zirh Ikon i Annayake Undo. Oba mają nuty drzewne i kadzidło. Czy ktoś sie zetknąl z tymi zapachami i moze coś o nich napisac?
Zirh Ikon stoi sobie spokojniutko już jakiś czas w Sephorze w M1 i jak na mój nos to mocno przypomina BC dużo przypraw, kadzidło i ta nuta co w Wenge, Labdanum i BC, której notabene, nie trawię.... z Undo się nie zetknęłam

Stary 2009-12-06, 22:49   #147
justynaneyman
Zakorzenienie

Cytat:
wyciagam z czeluści.
Zirh ikon wzięłam dla męża, wydał mi się po chwili nieprzyjemnie podszyty słodyczą (zapach, nie mąż), a wzięłam go dla pieprzu (zapach, nie męża).
justynaneyman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-06, 22:50   #148
skarbiatko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justynaneyman Pokaż wiadomość
Zirh ikon wzięłam dla męża, wydał mi się po chwili nieprzyjemnie podszyty słodyczą (zapach, nie mąż), a wzięłam go dla pieprzu (zapach, nie męża).

skarbiatko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-19, 20:16   #149
Redhaired Witch
Nindżopesz

Hop do góry Urodziło się coś nowego pośród kadzideł?

Od siebie dodam tylko Fille en Aigulles - przyznam, że na takie połączenie konkretnie kościelnego kadzidła z śliwkową nalewką bym nie wpadła, Serż zdobył trochę uznania w moich oczach

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-19, 20:21   #150
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
Hop do góry Urodziło się coś nowego pośród kadzideł?

Od siebie dodam tylko Fille en Aigulles - przyznam, że na takie połączenie konkretnie kościelnego kadzidła z śliwkową nalewką bym nie wpadła, Serż zdobył trochę uznania w moich oczach
a ciekawy zapach, ciekawy
Ja ostatnio testowałam BdE i na mojej skórze plasuje się idealnie pomiędzy Rock Crystal a Avignon

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości