|
|
#121 | ||
|
na przekór do celu
|
Dot.: Humanistka a konieczna do życia matmeatyka
Cytat:
![]() a co jeśli znasz ułamki, ale dalej nie wiesz jak się zabrać do zadania? albo jeszcze lepiej, teraz mi się przypomniało, w liceum gdy były logarytmy rozwiązywałam zadania gdzie były działania na logarytmach, trzeba było je dodać pomnożyć itp. z tym że każdy logarytm miał inną podstawę i należało albo ją na coś zamienić, albo rozbić jakoś logarytm i takie różne... dużo osób miało problem z tym, jak wykombinować na co najlepiej zamienić, bo gdy zamieniło się na coś niewłaściwego to obliczyć było jeszcze trudniej niż na początku. czyli takie osoby zamieniać umiały, twierdzenia znały a i tak im nie wychodziło... Cytat:
szczególnie jesli chodzi o statystykę, ja sama jej nie cierpię, nawet mój TŻ gdzie egzaminy z analizy i algebry pisał na 5 to ze staty miał 3 na moim roku wszyscy twierdzą że matmę było łatwiej ogarnąć
|
|
|
|
#122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale powiem szczerze,że z matmy całą podstawówke kulalam (ledwo zdawalam ...nie wyobrażałam sobie 5 lat z liczbamiPS może to nie wina matmy a nauczania. Tak jak mówiłam wyższa matematyka to jednak co innego, w podstawówce i w liceum jednak stawia sie na wyuczenie
Edytowane przez dawidowskasia Czas edycji: 2011-09-08 o 14:16 |
|
|
|
|
|
#123 |
|
na przekór do celu
|
bo w podstawówce + gimnazjum i liceum są straszaki, pod które się uczy. a mam na myśli egzaminy, najpierw gimnazjalne a potem maturalne. zadanie jest takie, aby każdy zdał, bo to że 30% klasy nie zda zwraca uwagę dyrekcji na nauczyciela. więc nie uczy się myślenia a odtwarzania informacji...
|
|
|
#124 |
|
Zakorzenienie
|
E, nie zakładajcie takich tematów, bo jak się zlecą dziewczyny ze studiów matematycznych i inne geniusze to Was w róg wcisną. Po prostu starajcie się, poświęcajcie matematyce bardzo dużo czasu, rozwiązujcie jak najwięcej zadań to pomaga. Jest płacz, niechęć, ból, ale pomaga. Trzeba tylko mocno się zaprzeć. Nienawidzę matmy, ale jak poświęciłam jej maksimum czasu to ruszyłam do przodu.
|
|
#125 | ||
|
Zakorzenienie
|
Autorko, myślę, że może Ci pomóc rozwiązywanie zadań, jak najwięcej, jak najczęściej. Innej rady, oprócz korepetycji chyba nie widzę. Jesteś jeszcze w gimnazjum, więc robicie naprawdę proste rzeczy. Przyłóż się, a zaprocentuje to w liceum, gdzie te postawy z gimnazjum są niezbędne.
Cytat:
Cytat:
. DysleKCJA też wcale nie jest powodem, żeby pisać z błędami i się nią tłumaczyć.A matematyka w życiu jest bardzo przydatna. Na pewno bardziej niż analiza jakiegoś wiersza. Ale to właśnie większość osób twierdzących "że matma do niczego nie jest potrzebna" daje się oszukać na wielu "wspaniałych promocjach", nie potrafi rozliczyć PITów itd
|
||
|
|
|
|
#126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym pity i promocje to nawet nie matma a podstawy działań na liczbach. Rownie dobrze można powiedzieć,ze nie każdy kto umie liczyć do 100 i wypelniać pity ma umysł ścisły i jest dobry z matmy
|
|
|
|
|
|
#127 |
|
na przekór do celu
|
to była ironia w wykonaniu LunatyczkiBB a propo wypowiedzi kasiuni_tymbarkoholiczki która twierdziła że ma "dyslekcję"
|
|
|
#128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() . ..puśćmy to w niepamięć
|
|
|
|
|
|
#129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro ten przykład Ci nie odpowiada to może kredyt? Dlaczego tyle ludzi wierzy we wspaniałe kredyty, gdzie praktycznie nic się nie dokłada? Bo nie potrafią obliczyć zwykłego oprocentowania. Albo zakładanie lokaty, takiej która ma większą liczbę przed %? Też dobry trik. Bo niektórzy już nie zwracają czy to oprocentowanie w skali roku, kiedy są doliczane odsetki itd. Widzą większą liczbę, to wydaje im się, że jest bardziej opłacalna . A banki na takich osobach, którym "matma do niczego w życiu nie jest potrzebna" zarabiają ![]() Zdarza się
|
|
|
|
|
|
#130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeżeli udowodnisz,że humaniści mają z tym problem tylko albo w większości to przyznam rację. jeżeli dla Ciebie matma to podstawowe działania na liczbach to wierz lub nie, ale nie znam ludzi, którzy jej nie umieją (albo znam, ale to osoby często chore,upośledzone) Każdy w miarę rozgarnięty człowiek wie,ze należy czytać umowy, że odsetki są w skali roku, potrafią obliczyć,że kredyt )% przez 10 miesięcy to większy wydatek potem |
|
|
|
|
|
#131 |
|
na przekór do celu
|
Owszem, rozgarnięty tak.
Tylko najcześciej się zdarza tak, że ten który zasad kredytu nie rozumie, wcześniej narzekał na matmę. W moim otoczeniu to się sprawdza. Pytałam koleżanki w jakim banku ma konto, a ona: "nie wiem, nie mam do tego głowy". Do matmy też głowy nie miała, zawsze wolała "pofilozofować" na polskim. Albo jakiś czas temu chyba tu na Wizażu przeczytałam o tym jak znajoma jednej z Wizażanek prosiła ją aby ta zapłaciła za nią rachunki, bo ona tego nigdy nie robiła i nie wie jak sprostać temu wyzwaniu... Wiem że tu umiejętność obliczenia miejsc zerowych funkcji nie wpłynęłaby na świadomość w jakim banku ma się konto, ale to najczęściej osoby olewające matmę są takie niezorientowane (nie mówię że wszystkie). Z tego co widzę po znajomych to Ci, którzy nie wybrzydzali na matmę, poświęcali jej trochę czasu są bardziej zdyscyplinowani i ogarnięci.
|
|
|
#132 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą mam wiele koleżanek humanistek z głową na karku
|
|
|
|
|
|
#133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do humanistów, to zacznijmy od tego, że humanizm nie wyklucza umiejętności matematycznych. Zauważyłam, że niektórzy tak twierdzą: "jestem słaby z matmy, więc jestem humanistą", ale to nie tak działa. Zazwyczaj to osoby, którym "matma jest do niczego nie potrzebna" mają z tym problem. Osoba rozgarnięta, owszem, potrafi to. Ale jak można uważać się za rozgarniętym twierdząc "w życiu mi się to nigdy nie przyda", a potem się zastanawiają "skąd takie duże raty" itd. Nie twierdzę, że matma to tylko podstawowe działania na liczbach. Ale one są jej fundamentami. Bez tego nie ruszy. Uważam też, że obowiązkowa matura z matmy to dobre rozwiązanie. Jak można posiadać wykształcenie średnie, nie znając chociażby tych najważniejszych rzeczy? |
|
|
|
|
|
#134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:29.

(wiem, prymitywny przykład)

. DysleKCJA też wcale nie jest powodem, żeby pisać z błędami i się nią tłumaczyć.
poza tym pity i promocje to nawet nie matma a podstawy działań na liczbach. Rownie dobrze można powiedzieć,ze nie każdy kto umie liczyć do 100 i wypelniać pity ma umysł ścisły i jest dobry z matmy