![]() |
#121 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: (nie)spanie z dzieckiem...
Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;30647134]A u nas... Córa zasypiała sama właściwie zawsze, dopiero teraz gdy ma 1,5 roku zaczyna się coś dziać i już ostatnio 2 razy musiałam usypiać ją na naszym łóżku, leżąc obok ![]() Ale... teraz mi to już nie przeszkadza, dorosłam, dojrzałam do tego, że dziecko nie musi wcale spać samo ![]() ![]() U nas jest podobnie. Odkąd poszłam do pracy córka potrzebuje nas do zasypiania, kładziemy się z nią na naszym łóżku i czekamy aż uśnie, tulimy się, głaszczemy itd. Z reguły zasypia ok., 30 minut, potem przekładam ją do łóżeczka i tam śpi sobie dopóki nie poczuje głodu i wtedy się budzi, karmimy, bierzemy do nas i dosypiamy (bo je ok. 5-6 rano). Ja akurat lubię usypiać dziecko, bo to jest taki nasz czas na przytulanie, głaskanie itd. W dzień córka chce się bawić, gonić itd. nie chce się tulić, to ją nudzi. Wieczorami wręcz przeciwnie robi się małym tulisiem, chce być głaskana ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzeniona
|
Jak byłam mała to spałyśmy z siostrą z tatą. Ale nie w tym sensie, że w jednym łóżku. My w swoich osobnych łóżeczkach, a on między nami na podłodze, trzymając nas za łapki
![]() Dla mnie to było bardzo ważne, że mogłam na rodziców liczyć. Że jak płakałam, to nikt nie zostawiał mnie samej sobie, tylko przychodzili, przytulali, głaskali, pocieszali... Ja to pamiętam do dzisiaj. Nie mam dziecka, ale nie wyobrażam sobie zostawić płaczącego dziecka samopas, żeby je wytresować. Pewnie, że dziecko po jakimś czasie przestaje płakać, ale to, co dzieje się w jego główce, podejrzewam że nie ucieszyłoby takich rodziców. Dla mnie to jest okrutne takie tresowanie, że "nie masz co płakać, rodzic i tak ma Cię gdzieś". Bo dla mnie właśnie taki przekaz dajemy dziecku. A slogan o uczeniu sobie radzenia z własnymi emocjami do mnie nie trafia. Dziecko malutkie ma prawo być rozemocjonowane, bo emocjami się komunikuje - płaczem, śmiechem. Zostawiając je samo, kiedy próbuje do nas dotrzeć (płaczem czy czymkolwiek innym), pokazywanie, że jego potrzeby mamy gdzieś, to moim zdaniem zła metoda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
Invisible piękna historia, miałaś kochanego tatę
![]() Ja z moim dzieckiem spałam tylko na pocżatku, karmienie było wygodniejsze, a mi podobała sie bliskość z dzieckiem której wydawało mi się może nie mogłam mu zapewnić poprzez karmienie piersią. Pamiętam to wtulone ciepłe ciałko we mnie, uwielbiałam te chwile. Potem mała zaczęłą się przekręcać i dla wspólnego bezpieczeństwa przeskoczyła na swoje łóżeczko. Czasem tęsknię za spaniem razem ale raz na jakiś czas przychodzi chwila że nie może długo usnąć i wtedy biorę ją do siebie (9 miesiąc) i ... ochota na wspólne spanie przechodzi gdy robi się niewygodnie ![]() Sama pamiętam długo przyłaziłam do rodziców i wyganiałam tatę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzeniona
|
Mam na szczęście nadal
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
Invisible
![]() ![]() ![]() mam nadzieję,ze moja córka kiedyś tak powie o swoim tacie ![]()
![]() |
#126 |
Matka na full etat
|
też uważam, że spanie z dzieckiem to nie najlepszy pomysł. co to za problem, żeby dziecko spało w łóżeczku obok i czuwać przy nim? żaden! to wszystko lenistwo rodziców, którym się nie chce wstawać!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak,to ze spię z córką to moje lenistwo ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#128 |
kobieta za ladą
|
za mną noc przespana we 3
![]() ![]() nawet nie wiem o której przyszła odchyliłam tylko kołdre przytuliłam i spaliśmy dalej tak musiała bym wstać przenieść 20 kg wrócić spowrotem i podejrzewm ze było by już po moim spaniu a tak wstaliśmy przed 9 ![]() no ale jestem leniwa to wiadomo ![]()
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
nie leniwa,tylko energooszczędna ---> Twój podpis
![]() ![]()
![]() |
#130 |
kobieta za ladą
|
zapomniałam no tak energo oszczędna
![]()
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:17.