![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: zielone koktajle - kto pija?
Witam w wątku!
Pamiętaj, że wchłanianie żelaza zmniejsza: błonnik pokarmowy, kwas fitynowy, polifenole, taniny, wapń. Natomiast wzmaga wchłanianie żelaza witamina C (stąd właśnie ta pietruszka!, zwiększa 2-3 krotnie wchłanianie), kwas foliowy, miedź oraz witamina B12, której niedobór jest bardzo częstą przyczyną anemii. Dlatego należy dokładnie obserwować swoją dietę i starać się ją modyfikować. Spróbuj do koktajli dodać kiwi - nadaje bardzo przyjemny smak a do tego ma bardzo dużo witaminy C! W lecie oczywiście sięgnij po czarną porzeczkę (chyba że masz jakąś zamrożoną niesłodzoną) i inne jagodowe (truskawki, poziomki, jagody). A ja dzisiaj kupiłam mango ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dlatego koktajle piję na wieczór zazwyczaj, kilka godzin po obiedzie ![]() Po nich nie jem już nic ![]() Dziś zrobiłam takiego gęściocha i tyle, że mi chyba na 3 dni starczy, bo na raz tego nie wypiję ![]()
"Look into my eyes You will see... You know it´s true everything I do I do it for you..." ![]() 27.05.2009r.- najszczęśliwsza kobieta na Ziemi ![]() www.radicalis.fbl.pl - strona mojego najzdolniejszego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
u mnie dziś szejk na problemy z wizytami w toalecie:
banan+jabłko+20 gram moczonego siemienia lnianego+ 4 suszone śliwki+trochę wody wizyta w toalecie murowana ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To mój patent ![]() Ja dziś też zjadłam kilka śliwek suszonych- żelazo ![]()
"Look into my eyes You will see... You know it´s true everything I do I do it for you..." ![]() 27.05.2009r.- najszczęśliwsza kobieta na Ziemi ![]() www.radicalis.fbl.pl - strona mojego najzdolniejszego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale len i owszem, takze dodaje do szejkow ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
Dot.: Soki owocowo-warzywne
Zamieściłam na swoim blogu trochę przepisów na soki warzywne. Może macie jakieś inne przepisy? Podzielcie się
![]()
![]() ![]() Grupa wsparcia dla osób na diecie/poście ![]() https://www.facebook.com/groups/290127541648831// Strona o diecie i zdrowym odżywianiu ![]() https://www.facebook.com/Healthy-Pro...9417682702351/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Raczkowanie
|
tu jest parę przepisów http://www.eujuicers.pl/pl/kacik-porad#naglowek7
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Soki warzywno owocowe (nie marchewkowe) będą zwierały mniej cukru więc i mniejsza szansa że spowodują tzw. "pik insulinowy" Sensacji żołądkowych tez nie wiem czemu miałaby taka kombinacja przysparzać? Nie wiedzę niczego strasznego w mieszaniu selera z gruszką, czy pietruszki z jabłkami , czy buraka z truskawkami itp. - byle smakowało. Soki z surowej papryki mogą podrażniać ze względu na kapsaicynę. Inna sprawa, ze może przysporzyć sensacji żołądkowych picie soków nie pasteryzowanych ze świeżych warzyw, samo w sobie. człowiek pijąc, nie miesza soku ze śliną co dzieje się gdy je się normalnie owoce i warzywa. A to już jest problem który moze przyspożyć sensacji żołądkowych. Dodatkowo rónowaga w sokach ze standardowych sokowirówek jest powaznie zaburzona. Na tarczy ścierającej zostają wióry bogate w błonnik regulujący szybkość przyswajania cukrów a pije się wodę z cukrami. I to mozę prowadzić do problemów, nie tylko trawiennych ale i tych cukrzycowych.
![]() |
![]() |
#129 |
Wtajemniczenie
|
Ja robię soki w blenderze
![]() Na razie robię z marchwi, jabłek, bananów, pomarańczy, truskawek, wiśni, malin i jagód. Część świeża część mrożona.Wszystko ze sprawdzonego ekologicznego źródła. Mam pytanie jak robić typowo warzywne??? Warzywa surowe się dale??? Da radę w blenderze to robić??? I jak liczyć kaloryczność?Np. 3 marchewki 2 jabłka 2 pomarańcze 1 cytryna plus woda mineralna jako rozcieńczenie. Wystarczy zsumować wartość kaloryczną produktów czy podczas obróbki coś się zmienia?
15.09.2013 ![]() 24.09.2014 ![]() ![]() 18.04.2015 ![]() ![]() 06.06.2015 ![]() 06.02.2016 Jakub Andrzej syn Justyny i Michała ![]() 14.12.2016 ![]() 16.08.2017 Barbara Maria córka Justyny i Michała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Konto usunięte
|
Witam
![]() Z uwagi na to, że św. mikołaj przyniósł mi blender pierwszy raz zrobiłam zielonego shake'a składającego się z: -banana -kiełków lucerny -3 liści sałaty -mleka pycha ![]() chyba na stałe zielone koktajle wejdą do mojego jadłospisu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
Ja dziś zmiksowałam sałatę, paprykę, pomidora oraz siemie lnianę + odrobina wody. Było to dziwne
![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
a u mnie dziś :
len, banan, jabłko, suszone śliwki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
Ja już mam swoją ulubioną miksturkę i jak na razie ja będę pijać
![]() ![]() Przepis: 1 nać pietruszki 1 cytryna 1 średni burak ![]() To mi wystarcza na dwa dni ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
Fajnie, że trafiłam na ten wątek. Nie słyszałam o takich koktajlach. Tzn koktajle pijam, choć niekoniecznie z czymś zielonym. Na pewno skorzystam z pomysłow....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Konto usunięte
|
kiełki rzodkiewki+sałata+banan: pycha
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
A ja dalej burak+pietrucha+cytryna
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
Indios- tego buraka z pietruszką(korzeń czy nać?) robisz blenderem? czy jako sok?
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mielę wszystko i nie przecedzam ![]() ![]() A pietrucha to nać- duuuuża dawka żelaza ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
dzięki
![]() na pewno wypróbuję (robiłam soczki burakowe, ale sokowirówka się zepsuła a buraki więdną w lodówce ![]() pietrucha to też ogromna dawka wit.C ![]()
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Robię wielki dzban tego koktajlu i mam na dwa dni ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
U mnie dzisiaj koktajl: liście sałaty pekińskiej + buraki + jabłka + pomarańcze + seler korzeń + marchewka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zadomowienie
|
Dzień dobry. Właśnie zaczynam przygodę z zielonymi koktajlami.
Czemu tylko świeże liście? Mrożone odpadają? A owoce mrożone mogą być? Pozdrawiam
![]() |
#143 |
pani.dietetyk
|
Po dostaniu pod choinkę blendera i przeczytaniu całości jutro lecę po zieleninkę
![]() Mam tylko pytanie - jak wrażenia? Bo dotychczas zauważyłam tu przepisy a chciałabym wiedzieć jak efekty ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
Zachęciłyście mnie i jutro poszukam tego jarmużu i szpinaku i coś sobie ukręcę :d
A ten jarmuż to w smaku jaki jest?Bo szpinak lubię, ale sałate nie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
szpinak troszkę gorzkawy. ale jak dodasz banana i inne silne w smaku owoce to nie poczujesz zieleniny.
tylko z pietruszką uważaj, bo ona ma bardzo mocny smak |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Właśnie jestem po wypiciu ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
szpinak kupiony, jutro miksuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:19.