![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czuję się niesprawiedliwie traktowana!
A nie pomysleliście o tym,ze taki profesor uklada egzamin na poprawkę?
Jeśli więcej osób nie zaliczy to sobie chlop zda sprawę,ze byc moze się nie da a jak tylko 8 to uzna je za leserów i byc może stwierdzi,ze takie osoby moga wylecieć skoro większosć potrafiła sie nauczyć? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zadomowienie
|
Tutaj absolutnie nie chodzi o zaliczenie czy niezaliczenie egzaminu przez autorkę. Nie w tym problem. Na pewno więcej czasu na naukę to dobra rada. Ale tu nie chodzi przecież o ten jeden konkretny egzamin, ja z 1 postu wywnioskowałam, że chodzi o ogół ściagania na tych studiach, o to, że studenci przychodzą na egzamin i podpisują się za innych, o to, że ze strony wykładowców nie ma reakcji, tylko czcze gadanie, że zgłoszą sprawę na policję.
Podczas egzaminu widocznie miała okazję odczuć tę niesprawiedliwość na własnej skórze. Jakby na to nie patrzeć, jest to niesprawiedliwe, że jedni wszystko spisali i zaliczyli inni nie spisali i nie zaliczyli, a być może i nawet umieli więcej od tych pierwszych. To, że ktoś weźmie się za naukę i nawet zaliczy egzamin bo zrozumie materiał, nie wyeliminuje problemu ściągania. Moim skromnym zdaniem, sytuacja z pijanym studentem wchodzącym na egzamin jest po prostu komiczna, a profesor, który tego nie zobaczył musiał być naprawdę niezbyt zainteresowany rzeczywistością. Nieobecne osoby dostające piątki z egzaminów to też jest szczyt niesprawiedliwości. Naprawdę staram się być tolerancyjna i wyrozumiała, ale są pewne granice.Nie dziwie się, że kogoś tak jawna niesprawiedliwość może drażnić. Przypomniała mi się jeszcze jedna sytuacja - miałam na studiach kolegę, który również ściągał jak popadnie, mówił za każdym razem, że nie żyjemy w kraju jednorożców, że życie jest niesprawiedliwe, nie nasza sprawa co on robi, powinniśmy zająć się własnym nosem. Na domiar złego był to człowiek, który naprawdę nieźle rozumiał materiał, tyle, że chciał mieć same 5 i załapać się na stypendium. Kiedy ludzie marudzili, że są niesprawiedliwie traktowani (niekoniecznie z powodu ściągania, z wielu innych powodów) za każdym razem to samo z jego strony 'życie jest niesprawiedliwe, nie żyjemy w kraju jednorożców', aż w końcu mieliśmy przedmiot, ten z mniej przydatnych - o algorytmach i programowaniu, jako, że nie były to studia informatyczne, niewiele osób rozumiało ten przedmiot. Akurat ten kolega rozumiał. Wykładowca, pan doktor, pozwolił na egzaminie korzystać z notatek ![]() ![]() ![]() ![]()
Truth has no path. Truth is living, and therefore, changing. It has no resting place, no form, no organized institution, no philosophy. Edytowane przez whitechocolateraspberry Czas edycji: 2011-11-22 o 20:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Wtajemniczenie
|
A już myślałam, że coś ze mną nie tak, bo większość ostro po autorce pojechała... dziękuję.
Nie wiem, a jak wasze dzieciaki piszą ściągi w gimnazjum czy szkole średniej to też im tak przyklaskujecie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
Powiem tak, pracuję w z zawodzie. Studia mam prawie skończone, czeka mnie obrona pracy mgr. Muszę przyznać, że naprawdę to czego mnie uczyli, to sobie można o kant dupy potłuc!!!
Wiele niepotrzebnych rzeczy. A w praktyce, co wychodzi??? Niestety, nieciekawie! Powiem, że właściwie teraz zaczynam się uczyć potrzebnych rzeczy, a nie całkowania i różnych bzdur, które tak naprawdę potrzebne były do przejścia na kolejny rok! I autorko, nie musisz się tym brzydzić. Albo zaczniesz więcej się uczyć albo zaczniesz ściągać, jak chcesz ukończyć studia. P.S. Ach a ja pamiętam, jak wiele razy ode mnie ściągano, ja nie zal. a osoba, która zerżneła bezczelnie ode mnie zaliczała! I do tego jeszcze byłam ja oskarżana o ściąganie! Skończyło się tym, że wkroczyłam w szeregi "cwaniaków" ![]() Carya w podstawówce, liceum ryłam, jak szalona. Na studiach odpadłam, jak dopadło mnie, to co autorkę.
![]() |
#126 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Całego wątku nie czytałam, ale rozbawiło mnie jedno - Autorka oblewa egzaminy, na które się uczy, z czego wniosk prosty - studia za trudne są na jej możliwości.
Jednakowoż ona, zamiast zrozumieć, że zwyczajnie poziom studiów ją przerasta, woli udupić wszystkie pozostałe osoby, na prostej zasadzie "ja nie zdałam-oni też nie zdadzą!". Autorko - teraz ci prawdę powiem - nawet jeśli profesorowie zaczną pilnować na egzaminach i nikt nie będzie mógł ściągać, to nie zmieni faktu, że ty i tak oblejesz - bo nie potrafisz się na ten przedmiot nauczyć. Smutne, ale prawdziwe. ---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Fascynuje mnie wasze spojrzenie na użytkowników, których nawet nie mieliście okazji poznać, ale wszystko o nich wiecie ![]() Ciekawa jestem czy wy wszystko tak cudownie na studiach zaliczaliście.
![]() |
![]() |
#130 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tak na marginesie - jakbym chciała się rozwodzić nad świadomością względności i nieczarnobiałości różnych w kwestii to bym poszła na filozofie ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez normalnyFacet Czas edycji: 2011-11-22 o 20:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez normalnyFacet Czas edycji: 2011-11-22 o 20:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
1. nie zdała bo miała trudną sytuację 2. nie zdała bo materiału było dużo 3. nie zdała bo inni podnieśli poprzeczkę ściąganiem I co jeszcze? Fazy księżyca? TRZY TERMINY, narzekacie że poziom na studiach spada do poziomu zerowego a ona na uczelni ma trzy terminy egzaminu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
Dla profesorów też jest taka sytuacja korzystna. Chcą mieć to szybko z głowy, chcą mieć wakacje, nie chce im się sprawdzać po kilka razy prac i przychodzić na uczelnie. Jeszcze inni lubią studentów i nie chcą robić im problemów. Pewnie dlatego udają, że nie widzą. U nas jeden wykładowca szczerze powiedział, że ma nadzieję, że "nikt z państwa nie planuje drugiego terminu"
![]()
Edytowane przez _chocolate Czas edycji: 2011-11-22 o 21:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ktoś (nieuczciwie) wyznaczył standardy, których facet nie będzie obniżał bo po co? Skoro większość zdała? ![]() Szczere to nie wiem co w takiej sytuacji robić. Na pewno bym nie donosiła ![]() Jedynie mozna ubolewać nad niskim poziomem nauczania albo zaostrzyć prawo. W przeciwnym razie ktoś powie " Co Cie obchodzi,ze on kradnie, zazdrościsz bo pracujesz 8h za to co on wyniesie w godzinę. Też tak rób" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Konto usunięte
|
Ale ja się z tobą zgadzam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zadomowienie
|
Macie rację, że świata i podejścia ludzi w Polsce sie nie zmieni, jednakże nie oznacza to, że to podejście i nasze 'genialne' sposoby myślenia są inteligentne. Moim zdaniem zapędzacie się z ocenianiem ludzi za bardzo
![]() Poza tym, skoro wiekszość roku musiała ściągać aby zaliczyć, to na jakiej podstawie mamy twierdzić, że autorka jest tępa i nie potrafi sie nauczyć. Skąd pewność, że reszta potrafi, że egzamin nie był tak trudny, że przerósłby możliwości większości osób? Idąc tą drogą, powinno się wyeliminować ze studiów nie tylko autorkę, bo nie zaliczyła, ale wszystkich, którzy ściągali (skoro nie byli w stanie sami napisać egzaminu, tzn. nie potrafili się nauczyć). Jakby taką selekcję przeprowadzić na wszystkich kierunkach to chyba niewiele studentów by zostało ![]()
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
a ja uważam, że na studiach, z których faktycznie trzeba coś wynieść, żeby podjąć pracę, a nie podjąć pracę, żeby się czegoś nauczyć, i tak za bardzo ściągania nie ma. ja na przykład studiuję na uniwersytecie medycznym i nikt nie ściąga, bo się to po prostu nie opłaca - lepiej uczyć się regularnie na kolokwia i wejściówki, niż próbować ogarniać wszystko do egzaminu (specjalnie napisałam próbować
![]() do osoby bulwersującej się potrzebnością wszystkich przedmiotów - jak myślisz, czy studiując analitykę medyczną, jest mi do czegoś potrzebna socjologia? albo psychologia? albo filozofia? zaznaczam, że wcale nie są pod kątem medycyny, tylko jakieś tam podstawy. zabierają tylko cenny czas, który można poświęcić na uczenie się prawdziwych przedmiotów. a jeśli chodzi o poziom nauczania za granicą - wcale nie jest taki świetny, jak przyjeżdżają na nasz uniwersytet zagraniczni naukowcy to są pod wrażeniem poziomu jaki jest u nas. jest tylko taka różnica - oni mają masę kasy, więc rozwijają się bardziej, prowadzą więcej badań i korzystają z nowocześniejszego sprzętu. i do tych oburzających się - nigdy nie ściągaliście, a wasze dzieci namawiacie do donoszenia na całą klasę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Konto usunięte
|
Co dodam, donosicielstwem się po prostu brzydzę. Jeśli nie chodzi o prawdziwe krzywdzenie ludzi nie wiem, bicie dzieci, znęcanie się nad zwierzętami a rozchodzi się o bzdury typu Kasia wzięła referat ze starszego rocznika a Basia ściągała na maturze to...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() co do reszty się zgodzę jednak z małym zastrzeżeniem, że za granicą kładą nacisk bardziej na aspekt praktyczny niż teoretyczny (co oczywiście łączy się z funduszami) co wcale nie znaczy, że poziom jest gorszy niż w polsce. ja osobiście wolałabym mieć mniejszą wiedzę a większe umiejetnośc praktyczne aby łatwiej mi było znaleźć prace. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
Nie wierzę w to co czytam
![]() Autorko- generalnie wszystko miało się ok- Twoje sumienie, moralność itd. do czasu aż nie zaliczyłaś egzaminu podczas gdy większość zaliczyła. I zamiast wziąć się za naukę by poprawić szukasz jakiś wielkich niesprawiedliwości ![]() ![]() Jeśli tak bardzo wierzysz, ze kucie do każdego egzaminu da Ci dobre stanowisko w przyszłości ( gdyż będziesz dobrym fachowcem) to w czym problem ![]() Skup się na sobie a nie wchodzisz w życie innych jak majtki w .... ![]() Ile masz lat? Ponad 20 czy 11? Życie nie jest sprawiedliwe i już- im szybciej się z tym pogodzisz tym lepiej dla Ciebie. Choć w tym wypadku ja nie widzę jakiejś niesprawiedliwości. I zejdź na ziemię- wykładowcy nie są głupkami, nie od wczoraj pracują na uczelni i wiedzą, że studenci w większości lecą na ściągach. Powiem Ci więcej- doskonal to widzą. Ale nie są głupi i wiedzą, że każdy chce zaliczyć- byle jak ale zaliczyć. Dlatego udają, że tego nie widzą. Postraszą trochę, bo muszą- choćby z celach mobilizacji do włożenia choćby minimalnego wysiłku w naukę. Może jak akurat ma zły dzień lub by nie być gołosłownym raz na jakiś czas, aby postraszyć złapią kogoś na ściąganiu i tyle.
![]() |
#145 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I mnóstwo ludzi prócz studiów ma prywatne kłopoty i osobiste rozterki, ale takie jest dorosłe życie, że pomimo kiepskiego dnia trzeba uśmiechać się w pracy a w poczekalni u specjalisty uczyć się notatek bo nikt z tego tytułu nie zwolni Cię z egzaminu dnia następnego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
Nie czytałam całego wątku pierwszy i parę ostatnim postów, może jutro nadrobię bo nie mam czasu(apropo uczę się na kolokwium i coś mam wrażenie że jak ktoś jutro mi ściągę zaproponuje to nie odmówię(wstyd wstyd)
![]() Nie zgadzam się kompletnie z tym że ściąganie jest rzeczą dobrą. Przydałoby się nam wyjechać do UK albo USA a nasze lajtowe podejście(bo takie w Polsce jest) szybko by zostało zweryfikowane. Natomiast przyznaję się czasem pokusa jest silna bo naprawdę nie wszystko na studiach zwłaszcza 1,2 rok jest nam potrzebne niektóre rzeczy ja uważam za całkiem zbędne a zaliczyć trzeba no i już...a to że ktoś z jednego np. przedmiotu sobie nie radzi to nie znaczy że całe studia są dla niego nie do ogarnięcia. Trzeba się wtedy po prostu bardziej postarać. Zresztą są też jakieś inne okoliczności, trudne sytuacje itd. że nauka schodzi na chwile na dalszy plan. Wtedy ta pokusa ściąg jest. Natomiast co z tym zrobić-nie wiem. Dla mnie to parodia z egzaminem na który ktoś wchodzi pijany, ściągi się sypią pod ławkę, laska wysyła smsy do kolegi ![]() ![]() Edytowane przez maryanna3 Czas edycji: 2011-11-22 o 22:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ona nie rozumie, że nawet gdyby tamci nie ściągali, to i tak by nie zdała. To nie jest niesprawiedliwe. To nie jest tak, że ci ściągający zabrali jej miejsce na liście pozytywnych wyników. Mogłaby być jedyną osobą na sali, a i tak by nie zdala, bo po prostu NIE UMIAŁA wystarczająco. I nawet fakt, że pewnie umiała więcej niż ci ściągający nie zmienia tego, że nie umiała na tyle, by zdać. Dlatego śmieszy mnie nazywanie czegoś takiego niesprawiedliwością. To nie jest niesprawiedliwość, bo patrząc obiektywnie miała szanse identyczne jak cała reszta grupy. To, że zamiast ściągać zdecydowała się nauczyć (co jej nie wyszło) to jest jej decyzja i ja ją popieram, bo sama nie lubię ściągania, no ale z tą decyzją trzeba żyć, po prostu, a nie zawistnie oskarżać innych. Na tym polega dorosłe życie. Zamiast obwiniać wszystkich naokoło trzeba nauczyć się, jak pogodzić się z własnymi decyzjami i ich konsekwencjami. ---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ---------- Cytat:
Podejscie Autorki do tematu po prostu mnie mierzi. Człowiek inteligentny jeśli zawali egzamin z jakiegoś ważnego powodu to nie biadoli wokoło i nie szuka winy w innych ludziach, żeby siebie usprawiedliwic, bo tego nie potrzebuje. Wie, że w innych warunkach (brak trudnej sytuacji) egzamin by zdał, więc zwyczajnie uczy się pilnie i zalicza w kolejnym roku, bo ma świadomość, że jego zaliczenie nie jest zależne od tego, ile osób wokół ściąga, tylko od tego, ile umie. Zaś złej baletnicy przeszkadza rąbek od spódnicy...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Raczkowanie
|
mysle ze wiekszosc postow szkalujacych autorke bierze sie stad ze jednak generalnie wiekszosc osob zalicza egzaminy w ten wlasnie sposob - sciagajac
gdyby podejsc do sprawy statystycznie na wizazu wsrod osob wypowiadajacych sie negatywnie i zainteresowanych tematem, tez pewnie wiekszosc jest w grupie osob sciagajacych i stad ten 'brak empatii' wobec autorki ![]() a jesli nie, to dziwi mnie ich podejscie, tym bardziej ze rozumiem gorycz autorki watku, zreszta mysle ze ona i tak napisala to tylko po to zeby sie wygadac i wyzalic, bo co ona moze w tej sprawie zrobic ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Żeby nie było - ściąganie generalnie uważam za złe - choć nie zawsze byłam niewinna na studiach ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:03.