![]() |
#121 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Jak z tego wyjść?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
na przekór do celu
|
super, i napisałaś też że na 99% idziesz na filologie, zapomniałaś już?
![]() i to podejście mnie dziwi, ale w sumie rób co chcesz, twoje życie, jak sobie pościelisz tak się wyśpisz.
![]() |
![]() |
#123 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jak sama zauważyłaś już kierunków związanych z językiem jest mnóstwo. Piszesz, że chcesz się uczyć o języku. Ale o jakim języku? Polskim? Angielskim? Arabskim? ![]() Im dłużej czytam ten wątek, tym większego przekonania nabieram, że Ty nie chcesz konkretnej porady tylko miejsca i czytelników, żeby sobie pomarudzić. Edytowane przez 0f0603ed06f411a5d3d78a7f01b50240947bf49a_602474279be1e Czas edycji: 2011-12-16 o 11:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ale przecież trzeba studiować, bo wszyscy studiują i trzeba iść na byle co, bo na to co nas naprawdę interesuje się nie dostaniemy (wiemy o tym pół roku przed wynikami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, to nie tak. Naprawdę jestem Wam wdzięczna za porady i poświęcony czas. Może po części macie rację, że przyszłam się wyżalić, nie mam nikogo, komu mogłabym o tym wszystkim opowiedzieć, poza tym osobom postronnym penie łatwiej ocenić sytuację.
Nie mówiąc już o tym, że tak naprawdę sama jeszcze nie wiem, czego chcę, jestem już 2 lata do tyłu za moimi rówieśnikami, pewnie tego nie rozumiecie bo nie byłyście nigdy w takiej sytuacji i ja jestem to w stanie zrozumieć. ---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- [1=0f0603ed06f411a5d3d78a7 f01b50240947bf49a_6024742 79be1e;31086420]Problem to się dopiero rozpoczął ![]() Jak sama zauważyłaś już kierunków związanych z językiem jest mnóstwo. Piszesz, że chcesz się uczyć o języku. Ale o jakim języku? Polskim? Angielskim? Arabskim? ![]() [/QUOTE] Chodzi mi o to, żeby była nauka o języku, dużo gramatyki, czytania. Coś typowo humanistycznego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zamiast się oglądać na innych i zastanawiać się nad tym co ktoś tam sobie pomyśli (zakładając, że kogoś to będzie obchodzić) skup się na sobie i swoich predyspozycjach i zainteresowaniach. To jest bardzo ogólne stwierdzenie. Ja nie szukałam informacji na ten temat i nie będę bo mnie to nie interesuje, to w Twojej gestii jest zasięgnąć jak najwięcej informacji na temat kierunków studiów, które z Twoimi zainteresowaniami się pokrywają. I to bez względu na to czy i jak bardzo dane kierunki są oblegane. Startuj na 3-4 kierunki, co Ci szkodzi? A nóż widelec dostaniesz się na ten na który najtrudniej się dostać. Ale do tego potrzebna jest jedna bardzo ważna rzecz DETERMINACJA i CHĘĆ, której chyba nie posiadasz. Edytowane przez 0f0603ed06f411a5d3d78a7f01b50240947bf49a_602474279be1e Czas edycji: 2011-12-16 o 12:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 |
Konto usunięte
|
U mnie - Grupa 20 osób, po maturze było... 8 osób
![]() ---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ---------- Ach dodam że to filologia ![]() Niestety możesz rozczarować się Anglistyką, nie wiem czy w ogóle jest i jak długo jest taki przedmiot jak praktyczna nauka języka, jak tak bardzo zależy ci na nauce języka jako języka idź na inną filologię od podstaw. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
na przekór do celu
|
Nie wiem w ogóle skąd przekonanie, że na studia idzie się zaraz po maturze. Autorko, gdzie jest tak napisane? A jak ktoś miał kilkuletnią przerwę pomiędzy maturą a studiami to jest "dziwny".
Jeśli ktoś źle się czuje z tym że jest w tyle za rówieśnikami, to niech podniesie dupsko i coś robi, a nie zakłada wątek na forum internetowym i wyżala się że do niczego sie nie nadaje!
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2011-12-16 o 14:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Wtajemniczenie
|
hehe ja miałam urlop dziekański bo musiałam pracować (nawet nie na siebie bo to robię studiując, ale musiałam pomóc tacie i chorej siostrze) i ciągle tylko słyszę o tym, że zmarnowałam rok, że jestem rok do tyłu....
Polska to dziwny kraj ludzi, którzy żyją według schematów i szablonów ![]() ![]() Mój chłopak jest na 5 roku studiów, których szczerze nienawidzi, ale jest zdania, że skończy to co rozpoczął. Gdzieś od 2 lat namawiałam go by spełniał swoje marzenia i od października studiuje informatykę. Skończy ją w wieku 27/28 lat i co? jakie to ma znaczenie? Ważne jest to, że wraca z zajęć przeszczęśliwy i kolacja mu stygnie bo opowiada czego się dowiedział... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Konto usunięte
|
Moja mama poszła do szkoły policealnej w wieku 50 lat.
Jak ktoś mi powie że jest stara to ją śmiechem zabiję, najstarsze uczennice miały 60-65 lat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Raczkowanie
|
U mnie na studiach (zaoczna ekonomia) są 2 babki grubo po 40, a osób w moim wieku zaraz po maturze można by dosłownie na palcach u jednej ręki policzyć
![]() ![]() Poczytałam trochę ten wątek i powiem Ci tak, ja na Twoim miejscu na dzień dzisiejszy przede wszystkim skupiłabym się na poprawieniu matury ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jak ruszysz dupsko i zaczniesz coś robić, to po pierwszym roku możesz jeszcze dodatkowo zacząć studiować turystykę i rekreację zaocznie (bo wspominałaś, że to też cię interesuje ![]()
-automaniaczka ![]() ![]() -studentka ![]() -włosomaniaczka ![]() -akcja spełniamy swoje marzenia ![]() ![]() Edytowane przez basiek0109 Czas edycji: 2011-12-16 o 14:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
na przekór do celu
|
pomysł dobry, pod warunkiem że szkołę połączy z czymś innym, bo autorka brała pod uwagę opcję - sama szkoła policealna.
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Raczkowanie
|
Rozmawiałam z rodzicami i tak jak przypuszczałam, nie ma mowy o wyjeździe na studia. Ale to było do przewidzenia. Na dodatek gadałam z nimi o tym wszystkim i mama powiedziała, że lepiej, jakbym poszła od razu do pracy bo studia to kolejne pięć lat, a znając moje niezdecydowanie i determinację, a raczej jej brak to pewnie i tak ich nie skończę. Nie wiem już jak z nią rozmawiać. Brak mi słów po prostu. Co o tym sądzicie?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
Mama ma niestety trochę racji. My odebrałyśmy Ciebie podobnie więc może coś w tym jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zadomowienie
|
Też myślę, że mama ma rację niestety... A poza tym jakoś musiałaś podpaść, skoro Cię nie chcą puścić na te studia do innego miasta. Ja na Twoim miejscu wzięłabym się w garść i udowodniła rodzicom, że umiem osiągać wyznaczone cele. Popraw maturę, pokaż, że Ci zależy - do Twojej wyprowadzki ponad pół roku i w tym czasie rodzice mogą zmienić zdanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
Może podpadłaś beztroskim pasożytowaniem przez tyle czasu?
![]() Pewnie pomyśleli, że przed nimi jeszcze pięć lat utrzymywania lenia, do tego w innym mieście, więc za większe pieniądze i stwierdzili, że ich na to nie stać. Nie dziwię się, jak się ma nieroba w domu, to człowiek boi się, że do końca życia będzie dojony. Spróbuj im jakoś( ![]()
![]() |
#139 |
Konto usunięte
|
Ależ mama ma rację.
Rusz dupę do pracy i idź na zaoczne, może jak zaczniesz płacić za studia swoją kasą to choć trochę docenisz i zrozumiesz że to nie obowiązek a przywilej. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A rodzice mają chyba już dość Twojego nicnierobienia i pasożytowania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Raczkowanie
|
Ja nie rozumiem, to ty w końcu chcesz wyjechać na studia do innego miasta czy nie?
![]() ![]() I jeszcze jedno, na początku pisałaś coś o jakiejś przebytej nieszczęśliwej miłości i że to wpływa na Twój obecny stosunek do życia, na to, że nic ci się nie chce, nie masz ochotę na naukę itd. Ja przeżywałam to samo parę lat temu, na początku liceum i wiem jak takie coś może negatywnie wpłynąć na człowieka, ale może warto się mimo wszystko z tego głupiego uczucia w końcu otrząsnąć i zacząć w końcu żyć dla siebie, skupić się w 100% na swoim życiu, dalszej edukacji, itp. Ja tak w końcu zrobiłam i pomogło ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
-automaniaczka ![]() ![]() -studentka ![]() -włosomaniaczka ![]() -akcja spełniamy swoje marzenia ![]() ![]() Edytowane przez basiek0109 Czas edycji: 2011-12-17 o 12:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |||
na przekór do celu
|
Cytat:
jak najbardziej możesz iść na te studia - pod warunkiem że zepniesz tyłek i je skończysz. Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wyniki jakie aktualnie mam z języka obcego na pewno mi nie starczą, musiałabym się podciągnąć co najmniej z 15 %. Chociaż na polonistykę na pewno bym się dostała z moimi wynikami bo polski mi jak na złość ładnie poszedł, angielski średnio. Dlatego też to przemawia za pójściem na polonistykę ![]() A co do ostatniego, wiem, że kiedyś tak będzie, ale teraz jeszcze nie daje mi to spokoju i ciągle rozmyślam, wiadomo, że wiecznie to trwać nie będzie, ale też nie wiadomo do kiedy. Dzięki za dobre słowo i zrozumienie ![]() ---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | ||
na przekór do celu
|
Cytat:
twoje argumenty są z kosmosu. Cytat:
i tak, trzeba brać pod uwagę więcej opcji. i zdecydować się po wynikach. więc dalczego ty decydujesz się teraz na 99%?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Raczkowanie
|
viva91: studia zaoczne nie zawsze rozleniwiają
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() To tak na marginesie ![]() ![]() ![]()
-automaniaczka ![]() ![]() -studentka ![]() -włosomaniaczka ![]() -akcja spełniamy swoje marzenia ![]() ![]() Edytowane przez basiek0109 Czas edycji: 2011-12-17 o 17:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() o to właśnie chodzi, musi komuś zależeć na dobrych ocenach żeby być systematycznym i się nie rozleniwić. autorce na razie zależy na tym, żeby... no właśnie, nie wiem na czym jej zależy ![]() a na dziennych nie trzeba się samemu tak bardzo pilnować, bo wiesz że referat musisz napisać na jutro, a nie na za tydzień czy dwa i nie będziesz tego tak długo odkładać. dlatego napisałam magiczne słowo: "na przykład" ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Raczkowanie
|
Co do tego "rozleniwiania" to tak po prostu wywnioskowałam z twojej wypowiedzi.
A co znaczy u Ciebie pojęcie "większe ośrodki akademickie"? ![]() ![]() ![]()
![]() |
#148 |
na przekór do celu
|
większe to znaczy że są większe? -> większa powierzchnia, więcej studentów
![]() wiem gdzie studiujesz, wiem też że jesteś przeczulona na tym punkcie ![]()
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2011-12-17 o 17:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Raczkowanie
|
viva91 Nie jestem przewrażliwiona, tak Ci się wydaje. To że studiuję zaocznie może nie jest szczytem moich marzeń, ale sama sobie tak wybrałam.
![]() ![]() ![]()
![]() |
#150 |
na przekór do celu
|
nie mówiłam o trybie
![]() ![]()
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2011-12-17 o 17:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:55.