|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
Pokaż wyniki sondy: Jak długo poszukujesz pracy? | |||
od niedawna (mniej niż 3 miesiące) |
![]() ![]() ![]() ![]() |
78 | 28,89% |
3 - 6 miesięcy |
64 | 23,70% |
Ponad pół roku |
38 | 14,07% |
Ponad rok |
49 | 18,15% |
Ponad 2 lata |
20 | 7,41% |
Ponad 3 i dłużej |
21 | 7,78% |
Głosujący: 270. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#121 | |
BAN stały
|
Dot.: BEZROBOTNI łączmy się. Część IV
Cytat:
---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ---------- Ale dzięki tej znajomej z UP dowiedziała się, że poszukują, a to zmienia postać rzeczy, bo tak mogła by nie wiedzieć,że poszukują na pocztę. Mi raz pani z urzędu nie powiedziała do kogo jest oferta na staż , bo powiedziała ,że już miałam staż i mi nie powie, bo drugi raz nie dostanę stażu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Rozeznanie
|
Z tymi stazami w tych urzedach tez kombinuja. Ja sie tez staralam z powodu dlugotrwalego bezrobocia i co poszlam sie pytac, to pani mi mowila ze nie ma pieniedzy. Poczatek roku a oni juz nie maja pieniedzy na staze, smiech na sali
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A napisałam to tylko po to żeby podzielić się ciekawostką.
![]() ![]() |
![]() |
#124 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Każdy owszem jest kowalem swojego losu, ale skoro wypowiada się na forum musi liczyć się z różnymi opiniami. Niech leżą krzyżem jak chcą, ale ten kto chce nie pisze na takim forum. czytanie ze zrozumieniem nie jest Twoją mocną stroną. Dla wyjaśnienia, reakcje o podłożu stresogennym można wyprzeć. Osoba, która wiecznie skamle nie mam pracy, nasz kraj jest głupi, pracodawcy to cwaniaki sama nakręca się taką aurą. Jeżeli ktoś idzie zestresowany na maksa na rozmowę a tak jak pisałam w swoim cv strugał z siebie bohatera rodem z jednostek specjalnych sam się zdyskwalifikuje. Jeżeli nie zapanujemy nad swoim stanem psychicznym to nikt nad nim nie zapanuje. Mam nadzieję, że większość inteligentnych osób, które piszą na tym forum to rozumie. Reszta niech pobawi się elementarzem. Tajkuna, źle trafiła ale nie poddała się i coś z tego wyniosła bo mimo wszystko została. Trzymam kciuki i nie poddawać się! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#126 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
trzymam kciuki zeby i tobie sie poszczescilo |
|
![]() ![]() |
![]() |
#127 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() to moze zaloz sobie osobny watek, albo najlepiej forum skoro pewne osoby ci tutaj nie odpowiadaja. skoro sama piszesz, ze forum jest po to by mozna bylo sie wypowiadac a inni by mogli oceniac opinie to dlaczego piszesz, ze sie glupio rzucam. no i kto tu jest hipokryta? poza tym, jestes jasnowidzka, ze wiesz z jakim humorem ida osoby na rozmowe. owszem sa zestresowane, zdolowane, ale pewnie kazda z tych osob nie pokazuja tego na rozmowie. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 |
BAN stały
|
Ktos tu napisał dziś ,że na kasie można zarobić 800 zł . Jestem ciekawa, czy za te 800 zł wyżył by w krakowie czy warszawie, czy na śląsku samemu. Jak by nawet za pokój zapłacił 400 zł , gdzie znalezienie takiego pokoju nie jest łatwe, chcą teraz chyba coraz więcej za pokój. Do tego ktoś tu pisał,że bilet miesięczny w dużym mieście 128 zł , to już jest 528 zł, do tego np czy jak by w tych 400 zł nie było gazu i przyszło osobno płacić, gaz, media i nie wiele zostaje z tych 800 zł na życie.I w nie których hipermarketach jak tesco już wymagają stopień niepełnosprawności jak pisałam wcześniej . I pisze tu również chłopak ze śląska, który ma problem ze znalezieniem pracy, a chłopakowi zawsze łatwiej o pracę,i mimo,że duża aglomeracja to ma problem coś znaleść. Więc nie wiem czy w takich aglomeracjach pracę od ręki się dostaje.
Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2011-12-15 o 14:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#129 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#130 |
BAN stały
|
Nigdy na rozmowie nie pokazywałam ,że jestem zdołowaną brakiem pracy, nikt tak nie robi z bezrobotnych chyba, tylko z uśmiechem i ze spokojem rozmawia każdy. Raz na rozmowie pare lat temu do banku, to właśnie rekrutujący wyśmiewali się z osób, które były na rozmowie. Każdy jak wyszedł od nich z pokoju, to potem było słychać śmiech. I wogóle panów nie interesowało czy kandydat zna się na kredytach , czy ma zielone pojęcie itp tylko pytali jakie są ostatnio dobre marki laptopów.
Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2011-12-15 o 14:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#131 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Kończę z Tobą dyskusję , bo pewnie Ty i tak nie wiesz o co chodzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzwonisz, że chciałabyś się dowiedzieć kto jest pracodawcą.. a jak zapytaja się Ciebie czy 'spełniasz wymagania' to odpowiadasz tak i niech się wytkają. jaki to problem ?
![]() |
#133 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#134 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ponadto 800zł to nie wiem gdzie bo u mnie w miescie sasiadujacym z krakowem na kasie jest minimum 1000 na reke. A ponadto można sobie pojechac do krakowa, tarnowa, rzeszowa i pochodzic po tych miastach hipermarkety, sklepy itd. wtedy sie bedize mialo swoj realny obraz sytuacji w danym miescie, anie ze slyszenia. A ponadto mozna isc do call centre, gdzie 1300 sie wyciagnie na czysto + premie. A i do tesco i tym podobnych przyjmuja przez firmy zewnetrze najczesciej. Oczywiscie jesli ktoś chce, ja nie chcialam ani byc na kasie ani w call centre ani tez na taśmie to nie pracowalam 2 lata. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#135 |
BAN stały
|
Może ją zapytać czy jest zarejestrowana w UP i zapytać o nazwisko. Niech zadzwoni to się dowie , co jej z UP powiedzą. Ja też widziała ostatnio ofertę w UP Rzeszów do biura za 700 zł brutto, nie pisało ile etatu. Raz widziałam do play do tarnowa, też w UP, praca pisało w godz od 9 do 16 jako kosultant i wynagrodzenie też pisało ok 700 zł brutto, dokładnie nie pamiętam , ale praca 7 h, to 3/4 etatu , a jakie wynagrodzenie.
---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- Te 800 zł to tu dziś ktoś podał tę kwotę ,że tyle się zarabia na kasie , z tego forum wytrzasłam ją. Ale śląśk to duża aglomeracja i dziwiłam się,że chłopak nie może tam pracy znaleść, skoro tu piszecie, że np prace na kasie czy przy inwentaryzacji, kebab dostaję się od ręki. ---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ---------- ja pisałam,że tam , gdzie mieszka moja koleżanka, wymagają do tesca stopnia, a nie we wszystkich tescach w Polsce. Nie którzy pracodawcy w dobie kryzysu szukają oszczędności, dlatego zdarzają się oferty ze stopniem. |
![]() ![]() |
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
Jedna dziewczyna tutaj dzwoniła do UP bo dane pracodawcy były ukryte to nawet nie zapytała się jej ani o nazwisko ani o to czy w ogóle jest zarejestrowana więc już naprawde nie przesadajcie ..
![]()
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
Zależy od CC, pracowałam w jednym jakieś 2 lata temu, na wstępie dostałam na rękę 7,5 plus premie plus premie dodatkowe za podpisane umowy. Moja koleżanka potrafiła wyciągnąć 1300 podstawy i 300 zł premii.Minusem jest umowa-zlecenie lub umowa o dzieło, w wyjątkowych sytuacjach dawali umowę o pracę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#139 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ---------- Cytat:
A może osoby ? Więc ja nie przesadzam, piszę z doświadczenia.
![]() ![]() |
![]() |
#140 |
BAN stały
|
Mój kuzyn na początku jako telemarketer w telekomunikacji chyba miał 400 zł na rękę , po paru miesiącach coś mu podnieśli, po roku gdzieś doszedł do najniższej. A teraz mi mówił że im obcieli kasę i mają ok ponad 2 zł stałego reszta prowizja. Ale on pracuje w swoim rodzinnym mieście i mieszka z rodzicami. W wielkich miastach może płacą więcej i może te 1000 zł się wyciągnie, raz rok temu była oferta do nas na telemarketa za samą prowizję bez stałego wogóle, wysłałam CV ale się nie dostałam na tego telemarketera.
Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2011-12-15 o 15:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczerze-jakbyś tyle energii co w marudzenie wkładała w szukanie pracy,już dawno byś ją znalazła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
co myślicie o tej rozmowie telefonicznej? wierzyć im?
|
![]() ![]() |
![]() |
#143 |
Rozeznanie
|
W Lodzi w markecie firma zewnetrza placi 4 zł za godzine pracy na kasie w markecie
#144 |
BAN stały
|
Ale ja pisałam,że 300 km od domu nie chce jechać np warszawa śląsk. na początku miał 4 , teraz coś mu obcieli. Pisałam też , że się dziwię,że chłopak na śląsku nie może znaleść żadnej pracy
|
![]() ![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() no ale chyba to zależy od osoby która 'odbiera' ten telefon bo wiadomo niektóre są miłe panie a niektóre .. na siłe szukają problemów.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Coż, nie wiadomo. Ale co to zmienia? Szukaj nadal, a jak zadzwonią to zadzwonią. Nie, to niech spadają.
---------- Dopisano o 16:24 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ---------- [/COLOR] Cytat:
Ja sądzę, że nie firma potrzebuje na gwałt, tylko jest to obsadzone już stanowisko. Ale po co wtedy dawać ogłoszenie do UP. W sumie nie mam pojęcia o co chodzi.
Edytowane przez zabciajs Czas edycji: 2011-12-15 o 19:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Ty Tajkuna liczysz,rachujesz i szukasz sposobów i powodów,żeby siedzieć na 4 literach i marudzić,że pracy nie masz.Każda praca to już kolejny krok,nowe możliwości...ale nie,musisz wyszukiwać same złe strony-tu za daleko,tu nie pojedziesz,tu Cię nie przyjmą...nigdy nie znajdziesz pracy,jak nie zmienisz myślenia! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
no szukałam, była też oferta na sprzedawcę stoiska z prasą ale też cisza.
Jeśli nie znajdę do połowy stycznia niczego, to chyba wyjadę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:50.