![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zgrabne, ekonomiczne auto dla kobiety. Fiat, Opel, Seat, Renault, Daewoo... ?
Colta z 1998 roku mają u mnie w rodzinie i w sumie są średnio zadowoleni. Kupili auto po kobiecie no i niestety - wgniecenie tu, rysa tam
![]() ![]() Ot takie nudne, miejskie wozidełko. Zauważyłam pytania o forda pumę - czyli jak to ford zainspirował się oplem tigrą ![]() ![]() Mi się osobiście bardziej podoba tigra, bo jest po prostu ładniejsza ![]() ![]() ![]() Jeszcze słówko o autach na LPG, bo widzę, że dyskusja się toczy - LPG wkrótce bardzo podrożeje i przestanie się opłacać. Instalacja gazowa to dodatkowe problemy. Na parkingi podziemne w większości nowych budynków auto z LPG nie wjedzie. Ja bym nigdy nie kupiła takiego auta i nigdy nie przerobiłabym sobie na LPG. Jak to się mówi - na gazie to się gotuje, a nie jeździ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zgrabne, ekonomiczne auto dla kobiety. Fiat, Opel, Seat, Renault, Daewoo... ?
Cytat:
![]() ![]() na parkingi podziemnie i tak i tak się wjeżdża, tego nikt nie przestrzega. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
Dzieki dziewczyny za rozszerzenie tematu LPG, wielu 99% rzeczy na ten temat nie wiedzialam. Jednak wybiore auto bez gazu, ale zmieniam kierunek, mysle nad Mazda 323 rocznik do 2000.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
A co do wjeżdżania na parkingi, to tak jak napisała bedelicious to nikt tego nie pilnuje i nikt nie przestrzega. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
O swoje auto dbam, więc wcale nie przestałam go "myć i czesać", a homonta też mu nie założyłam (bo chodzi niby o to,że auto "nie jedzie" na gazie?). Ale tak jak już mówiłam, jak ktoś jest nastawiony na gaz na "nie" to go nie przegadam ![]() Gaz obowiązkowy nie jest ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
- Na LPG jeździ się dużo taniej - ekologiczniej Czy trzeba jeszcze jakichś argumentów? Jak słyszę "korek wstydu" to odnosze wrażenie, że mam do czynienia z jakimś snobem, który udaje przed wszystkimi nie wiadomo jakiego bogacza, a ze swojego auta korzysta sporadycznie, bo po prostu go nie stać. ---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- Poracha. Już za 800 zł niektóre egzemplarze można kupić. Wersje 5 drzwiowe po tyle widziałam na ogłoszeniach w internecie. Moja koleżanka się strasznie jarała tym samochodem (chowane reflektory przednie). Obejrzała kilka sztuk i wszystkie okazały się próchnami. Pospawane, powypadkowe, rdzewiejące. Technicznie też nie były do końca sprawne. Przemyśl, czy to dobry wybór. Pamiętaj, że części do azjatyckich wozów są o wiele droższe, niż do europejskich. A samochody powyżej 3 lat z Azji lubią się popsuć. W tej klasie wolałabym fabii poszukać.
![]() |
![]() |
#128 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
Seat odpada
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też się nie zastanawiam, czy mogę sobie pozwolić na to, czy mogę gdzieś pojechać ![]() Ja nie jestem nastawiona na "nie" dla gazu. Ale mam wrażenie że Ty jesteś nastawiona na "tak" niezależnie od sytuacji. Po prostu jestem przeciwna negowaniu wszystkich wad gazu, a jako jedynej zalety wymienianie "bo jest taniej na stacji". Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jak ktoś przejeżdża autem niewiele km,to po co mu w ogóle samochód ![]() ![]() Co do tego homonta, to ja nie odczuwam żeby auto gorzej jeździło, ale tym bardziej nie powinien czuć różnic ktoś, kto kupuje autko z silnikiem 1,0 ( bez urazy ![]() ![]() Edytowane przez PannaCola Czas edycji: 2012-10-13 o 09:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No nie zgodziłabym się z opinią że jak ktoś robi mało kilometrów to niepotrzebny mu samochód - a co jak mieszkasz na wsi, do sklepu masz 5 km i żadnego autobusu/komunikacji? Zakładając że jeździsz do sklepu 3 razy w tygodniu robisz 30 km tygodniowo, czyli 120 km miesięcznie, czyli 1500 rocznie. I masz mizerną ilość kilometrów, ale samochód jest Ci niezbędny. Pomijając sytuacje, w których samochód może być konieczny do ratowania życia np. podwiezienia do szpitala. Jak ktoś kupuje silnik 1.0 to nie powinien zakładać gazu. Bo znaczy to, że totalnie nie zna się ani na jeździe, ani na samochodach. I jak cokolwiek się stanie np. wybuchnie mu filtr (co jest normalne) od razu się zatrzyma i powie że mu samochód wybuchł ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Rozeznanie
|
Owieczka nie obraź się, ale nie ma żadnych przeciwskazań do montowania gazu w jakimkolwiek samochodzie. Wszystko zalezy od tego ile km. będzie pokonywał właściciel i jak długo planuje danym samochodem jeździć. Awarie silników i samych instalacji są spowodowane głównie niewłasciwym montażem i serwisowaniem instalacji albo powypadkową przeszłością samochodu. Mój znajomy ma w seicento 900cm gaz (ma auto od nowości i wtedy właśnie założył butlę) i przebieg 175 tysięcy. Problemów ŻADNYCH! A koszt pokonania 100km w mieście to nieco ponad 20 zł.
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Twój znajomy miał komfortową sytuację, bo jest właścicielem auta od nowości, auto od razu jeździło na gazie, jest to sytuacja idealna która w wątku nie występuje - bo mówimy o autach używanych, i czy warto kupować auta z gazem, czy warto do używanych domontowywać. I ma się to do opisanej przez ciebie sytuacji jak pięść do nosa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Raczkowanie
|
w każde auto da się wcisnąć LPG, ale są egzemplarze, które znoszą taką operację lepiej, są też takie, dla których jest to tortura
![]() Zresztą - sprawa gustu i wyboru. Ja mówię LPG "nie" i podałam już swoje argumenty. Nie ma co iść na noże w tej dyskusji ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Rozeznanie
|
Owieczka ale nie napisałaś tych "minusów" w końcu. Bo instalacja gazowa i jej serwisowanie są bardzo proste i wcale nie aż takie drogie.
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
Minusy wypisywałam przez ostatnie 2 strony dyskusji o gazie, można sobie poczytać. Nigdzie nie napisałam że instalacja i serwis są trudne, bo nie o tym jest dyskusja.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Instalacje zakłada się z głową. Ps. "Gaz tylko do zapalniczek" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Ale poza tym jako pierwsze auto seicento nie jest głupim pomysłem. Ja osobiście uczyłam się jeździć na tico, potem przesiadłam się na kompakta (z gazem ale o tym za chwilę) i ten wybór był jak najbardziej trafny. Gaz był założony w escorcie, który średnio tolerował gaz podobno, ale przy serwisowaniach itp (ale nie takich jak przegląd tylko dodatkowe) było wszystko w porządku i spalanie też dobre ![]()
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja bym się bała jeździć seiczem - to jednak jest dla mnie zbyt mała łupina. Poza tym jak ktoś ma ciężką nogę to będzie miał większe spalanie niż w kompakcie z rozsądnie większym silnikiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zadomowienie
|
A co drogie panie powiecie o Oplu Meriva- macie jakieś doświadczenia z tym autkiem ? Bo na przełomie roku mam zamiar zrobić taki zakup ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez czerwonykanarek Czas edycji: 2012-10-28 o 10:02 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Przyczajenie
|
Mnie też czeka kupno auta. Planuje je kupić w marcu 2013 r. Cały czas myślałam, że będzie to Opel Corsa. Dużo mechaników, znajomych mi doradzało na pierwsze moje auto. Nie mam zbyt dużego funduszu 8 tyś. maksymalnie do 10 tyś. Jednak już sama nie wiem, ostatnio myślę o Renault Clio, podobne do Corsy. Z drugiej strony częściej krytykowane, niby elektronika często się psuje. Chociaż moja kuzynka je sobie chwali. Pisałyście o Puncie czy Pandzie, ale jakoś te samochody wizualnie mi się nie podobają. Jak każdemu zależy mi, żeby nie te auto się nie zaczęło sypać, bo za tą cenę będzie te auto gdzieś z rocznika 2001 także lekko starszawe
![]() ![]()
![]() |
#146 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() kwestia gustu, ale jeśli chodzi o jej wygląd, mnie pasuje bardziej do starszej pani ![]() punto też ma problemy z elektroniką, głównie jeśli chodzi o elektryczne wspomaganie, więc nawet dobrze że Ci się nie podoba :P albo polo III/ibiza II po lifcie? ja bym na pewno wzięła jedno z tej dwójki, bo i wnętrze całkiem przyzwoite jak na te lata, i dość niezawodne ![]() albo jeśli byś chciała coś minimalnie większego, to może focus? dobre auto, tylko podobno (aczkolwiek ja rzadko takie widuję) lub gnić i rdzewieć, ale wiadomo, że da się znaleźć zadbany egzemplarz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
Ja mialam Corse i polecam, fajne autko, tylko jak dla mnie ciut za male. No i u nas minusem byl maly silnik 1.0, ale tak zadnych zastrzezen, w ogole sie nie psula (rocznik '98).
A tak poza tym to juz miesiac mija, a ja nadal nie znalazlam auta. Wiedzialam, ze bedzie ciezko, ale im dluzej to trwa, tym bardziej nie mam do tego sil. Jestem zainteresowana Civicem lub Corolla. Nic wiecej nie wchodzi w gre. Zauwazylam, ze wielu sprzedawcow to albo kanciarze albo nic kompletnie o samochodzie nie wiedza. Edytowane przez Flofferek Czas edycji: 2012-10-28 o 17:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Zadomowienie
|
A może Bravo by się którejś spodobało?
![]() Ja mogę serdecznie polecić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Przyczajenie
|
[I]albo polo III/ibiza II po lifcie? ja bym na pewno wzięła jedno z tej dwójki, bo i wnętrze całkiem przyzwoite jak na te lata, i dość niezawodne
albo jeśli byś chciała coś minimalnie większego, to może focus? dobre auto, tylko podobno (aczkolwiek ja rzadko takie widuję) lub gnić i rdzewieć, ale wiadomo, że da się znaleźć zadbany egzemplarz [/I __________________ Nad polo się też wcześniej zastanawiałam, aczkolwiek jest trochę droższe od Corsy. A Focusowi się muszę przyjrzeć. Dzięki za podpowiedź ![]() Ja mialam Corse i polecam, fajne autko, tylko jak dla mnie ciut za male. No i u nas minusem byl maly silnik 1.0, ale tak zadnych zastrzezen, w ogole sie nie psula (rocznik '98). [I] A tak poza tym to juz miesiac mija, a ja nadal nie znalazlam auta. Wiedzialam, ze bedzie ciezko, ale im dluzej to trwa, tym bardziej nie mam do tego sil. Jestem zainteresowana Civicem lub Corolla. Nic wiecej nie wchodzi w gre. Zauwazylam, ze wielu sprzedawcow to albo kanciarze albo nic kompletnie o samochodzie nie wiedza. Akurat ten argument, że Corsa jest mała to dla mnie na plus ![]() ![]()
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja juz mialam kupowac auto, kasa przygotowana, dzwonimy jeszcze raz do sprzedajacego i nagle zaczyna sie wykrecac, az sie przyznal, ze cos bylo nie tak. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:02.