|
|
#121 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Opieka nad dzieckiem i jakie mogą wyjść z tego problemy
Cytat:
![]() w 100% popieram KLEMPĘ. musisz ułożyć sobie motywację tak,aby nie urazić babci.podziekowac za dobre intencje,ale znaleść dobry kompromis. spróbujcie dac córkę do żłobka,to nie czasy komuny,gdzie dzieci wystawiało się na przeciągi,żeby pomniejszyć ilość maluchów.dziś walczy się o kazde dziecko,a możliwość kontroli daje rodzicom przewagę. ja naprawdę nie wierze w te wszystkie bajki o krzywdzie dzieci w placówkach,a mity o przechowalniach roznosza rodzice,potem taka niesie się taka plotka znajomej mamy od koleżanki sąsiadki,a jej przyjaciółki... dobrym argumentem bedzie nauka samodzielności dziecka.nauka ubierania,jedzenia,załatw iania potrzeb fizjologicznych,nauka mówienia,zapamiętywania.t e babki mają specjalne przeszkolenia,żeby wykonywac taką pracę,to nie ukrainki z ulicy
Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2012-01-29 o 13:42 |
|
|
|
|
|
#122 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nigdy też z niczego jej się nie zwierzam, i nie chcę mieć przede wszystkim długu wdzięczności, jaki by powstał niewątpliwie z tytułu opieki. poza tym, jest fajne narzędzie do wywierania wpływu - pieniądze. masa prezentów dla dziecka, żeby udowodnić swoje babcine kompetencje i czasem większy pieniądz dla męża, żeby podkreślić przydatność matki. proste? proste. Cytat:
Cytat:
Cytat:
nie wyobrażam sobie przesiadywania dziecka w ciasnym mieszkaniu z psem, gdzie nigdzie właściwie nie może pójść sama. |
||||
|
|
|
|
#123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale czy Ty rozumiesz, że to jest zamiatanie problemu pod dywan, a nie rozwiązanie go? Bo problemem nie są kłótnie z teściową. Problemem jest to, że Twój mąż nie staje za Tobą w takich sytuacjach murem - ba! staje za mamą i kłóci się z Tobą! TO jest problem, a nie to jaka jest teściowa. Rodzinę tak naprawdę tworzycie we 3 - Ty, mąż i córka, a nie teściowa...
|
|
|
|
#124 |
|
Zakorzenienie
|
wiesz, ja mam wrażenie, że do tej pory była taka cicha wojna o wpływy moje i teściowej. i mam wrażenie, że ona jednak odpuszcza. przynajmniej ja już od dłuższego czasu odczuwam spokój. i to jest dla mnie najważniejsze. spokojnie osiągnąć swoje.
|
|
|
|
|
#125 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko w ten sposób nie osiągasz swojego. W ten sposób udajesz, ze nie ma problemu. Badź przygotowana na to, ze jesli teściowa znowu postanowi powalczyc o swoje, to znowu będą kłótnie z mężem. Bo problemu nie rozwiazaliscie... Oczywiscie Twoja decyzja
|
|
|
|
#126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jeżeli była w stanie straszyć mnie kryzysem, bylebym tylko wróciła do pracy /a ona mogła jak najwcześniej podjąć się opieki nad dzieckiem/, to teraz tym bardziej sięgnie po bardziej wyrachowane środki. nawet jeżeli przełknie żłobek, to zacznie obserwować niepokojące objawy /jak autyzm u swojego sąsiada/, byle by tylko zabrać dziecko ze żłobka. i pewnie wtedy mój mąż będzie się zamartwiać, że chyba rzeczywiście żłobek to bidul. bo wiadomo, że dziecko będzie chorować i wiadomo też , że może dotkliwie odczuwać rozłąkę ze mną. ale jestem gotowa na wszystko!
|
|
|
|
|
|
#127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawiasem mówiąc syn koleżanki chodzi do żłobka i jest najpogodniejszym i najbardziej otwartym dzieckiem jakie znam. Wiem, że to o niczym nie świadczy, ale koleżanka mówi, że to dzięki żłobkowi.
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#128 |
|
Zakorzenienie
|
W Waszej sytuacji oddałabym dziecko do żłobka. W Waszej, bo w mojej raczej pod opiekę np mojej mamy, bo opinie na temat wychowywania raczej mamy zbieżna, mama mojego TŻ też by uszła, choć nie mamy dobrych relacji, to tu byśmy się dogadały i wiem, że dobrze zajęłaby się dzieckiem. Inaczej jest u Ciebie. Teściowa jest nadopiekuńcza i raczej nie zajmie dobrze się dzieckiem. Pod opiekę dziecko moglibyście dać jej z 2 godz od czasu do czasu, a nie codziennie po 8 godzin. Takie jest moje zdanie. Dziecko jest małe, wszystko chłonie i niedługo.. go nie poznacie
![]() Mężowi bym powiedziała po pierwsze: - podałabym przykłady dzieci, które dzięki żłobkowi zyskują - dała do zrozumienia, że mama jest zbyt nadopiekuńcza i preferuje inny model wychowania, co nie będzie służyć dziecko - jest u niej duży pies, który możę zrobić krzywdę dziecku - żłobek jest bliżej domu itp itd Nie ustępuj tak łatwo. Dobro dziecka jest najważniejsze. Skoro macie pieniądze na żłobek, to w takiej sytuacji warto zainwestować. Rozumiem, że nie chcesz urazić męża, ale do jasnej ciasnej, to WASZE dziecko. Myślę, że zbyt wiele mu ulegasz, a dodatkowo tworzycie trójkąt TY, mamusia i on . Ja bym na coś takiego nie poszła, ale wiedziałaś kogo bierzesz za męża. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym, wiele rzeczy wychodzi na jaw, dopiero jak się rodzi dziecko i zresztą wiele osób to podkreśla. nagle rodzice się aktywują i chcą strasznie brać w tym udział. najbardziej mnie właśnie zadziwił fakt, jak teściowa chciała się zajmować naszym nowo narodzonym dzieckiem, podczas gdy razem z mężem zaplanowaliśmy wspólny pierwszy miesiąc razem, bo wziął urlop. taka jest cena samotności, człowiek chce brać udział w cudzym życiu. |
|
|
|
|
|
#130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#131 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jak człowiek nie ma wyboru to pozostaje mu się tylko dostosować. Cytat:
|
|
|
#132 |
|
Zakorzenienie
|
jeżeli nie możesz swojego polubić, to czymś go zajmij. ja bym spróbowała namówić babcię na kurs obsługi komputera i internetu. może jak wyjdzie do ludzi, to wam odpuści. argumentować dobrem dziecka (bo wnusia będzie korzystać i babci meila będzie chciała wysłać, a tu klops, bo babcia nie umie; bo się wnusia koleżankom będzie mogła chwalić jaką nowoczesną babcię ma, itd.). znajome babcie, tylko dlatego nauczyły się obsługi komputera, żeby z wnukami czatować (fakt autentyczny).
potem można wymyślać inne kursy malarstwo/szydełkowanie/robienie na drutach/szycie/pływanie (no bo kto inny tak dobrze wnusie nauczy jak babcia). i jej synowi nie będzie tak matki żal, bo będzie miała do kogo wyjść i z kim pogadać. można by było spróbować z takim Dniem Dla Babci. raz w miesiącu, zamiast do przedszkola, młoda pójdzie do babci i sobie jeden dzień spędzą razem. chyba się dziecku krzywda od tego nie stanie. |
|
|
|
|
#133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chodzi też na różne wykłady i nici. a dzień dla babci, to pewnie, muszą takie być |
|
|
|
|
|
#134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() psa do psiego spa, albo czegoś podobnego. niech też będzie miał wolne u nas na osiedlu się dzieciaki i młodzież ogłasza, że popilnuje psa za opłatą. dużo nie biorą, coś ok. 30-50 zł za cały dzień. raz w miesiącu można przeżyć (może by się udało znaleźć kogoś starszego do roli psiej niańki). (babcia będzie miała więcej czasu dla wnuczki )
|
|
|
|
|
|
#135 |
|
Zakorzenienie
|
Z moich obserwacji wynika, że to jednak rzadkość. Dzisiejsi 50-60 latkowie w większości bez problemu obsługują komputer i posługują się internetem.
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:38.

sama poczytaj co piszesz: 

)