![]() |
#121 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mama oszczędza na mnie na każdym kroku
tak, bo sok czy kanapka w bufecie to taaaaki luksus, że hoho. A jak dziecko będzie danego dnia dużo biegać i będzie chciało pić? Ma siedzieć o suchym pysku pół dnia, bo nie ma ani złotówki, żeby sobie coś kupić? Albo jak mu się wyleje przez przypadek butelka zabrana z domu? No błagam
![]() A co do fajek (tak - jest to off top) - nie wiem, nie palę, ale mój własny osobisty tata sam mnie przekonuje, żebym raz na jakiś czas kupiła sobie jakiś dobry alkohol - w moim przypadku to whiskey, które bardzo lubię - jak wiadomo, to nie jest tani alkohol. Toż to przecież zbrodnia pierwszego rzędu, kupować sobie drogi alkohol za kasę rodziców! Nie pracując na dodatek - chyba pójdę się powiesić ze zgryzoty, że jestem takim roszczeniowym pasożytem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do 2 treści.. przychodzi mi na myśl z tą whisky i ogół wypowiedzi komentarz.."żalisz się czy chwalisz" ? ![]()
![]() |
![]() |
#123 | ||||||
BAN stały
|
Ha, ha, kapitalny jest ten wątek, zdrowo się usmiałam :P
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Soczek plus kanapka z bufetu dziennie to jest koszt 5 zł dziennie (ok 2-3 sok i ok 2-3 kanapka), przy 20 dniach w tygodniu to daje jedynie 100 zł miesięcznie. Przy dwójce dzieci to by już było jedyne 2 stówy, ale mniejsza. Krótko mówiąc dla Was 100 zł to jest pryszcz, który rodzic ma dać, jakby kanapka zabrana z domu miała swędzieć. ![]() Jednocześnie ulubioną do podniesienia kwestią jest, że ''cięzko znaleźć pracę'', nastolatce to dopiero jak cięzko, w koncu nie ma staruszek, co by im choc zakupy przynieść czy posprzatać w domu, i że oczywiście młode panie to są od się uczenia. Nie to co rodzice, rodzic to jakoś musi zarobić na wszystko z palcem w tyłku, nie, i dla niego nie ma, że rynek pracy nie pieści, że on też chciałby mieć troche wolnego czasu, a nie tylko na nowe dżinsy, slodycze i inną dowolną fanaberię dzieciaków robic. ![]() Skoro 100 zł to taki za przeproszeniem gówniany pieniądz to ja nie widze powodu, by dana osoba przeznaczyła np. 1 dzień w miesiącu (może tylko godzina by wystarczyła ?) i sobie sama zarobiła, przecież to jest łatwe, prawda? I proszę się tu nie migac brakiem czasu, dzień w miesiącu to nie jest wiele. ![]() Mnie np. śmieszy w tym wątku wyliczanie, że matka kupila dziecku okulary za 1,2 koła. Tak, ja bym wolała kupic dziecku lepsze oksy, jeslibym uznała, że tak jest lepiej, niż kupić za 500 a różnicę dać drugiemu na knajpki z kolegami. ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2012-02-26 o 17:05 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzieciak powinien miec jakies swoje pieniadze. Jesli soczek to zly przyklad to moze paczka chusteczek? Ma chodzic zasmarkany, bo nie ma zlotowki? No dziewczyny dajcie spokoj. Potem bedzie taka ☠☠☠☠☠☠☠a co pierwsze samodzielne zakupy zrobi jako nastolatka. Jesli pieniadze sa to nie ma sensu sie umartwiac. Moim zdaniem w rodzinie powinna panowac rownosc. A nie, ze mama kupuje sobie lepsze rzeczy niz corce. Nie stac nas to kupujemy 2 podklady po 30 zl, a nie mama kupuje za 50, a corka za 10 ![]()
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
Tok rozumowania niektórych na forum jest taki, że dziecko powinno się cieszyć, że ma co na 4 litery włożyć i że z głodu nie umiera i ma wielbić za to rodziców.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
BAN stały
|
Cytat:
żeby potem jeszcze takie jedno z drugim sukienki w szafie liczyło, ale swoich szmat za to niekoniecznie ;-); chyba bym padła, gdybym musiała mysleć, że oto np. ja 40letnia pani nie mogę sobie kupić podkładu za 5 dych, bo mam 15 letnie dziecię i albo musze kupić 2 po 5 dych albo 5 dyszek na dwie. Masakra. Owszem, rodzic może sobie kupić lepszą rzecz, bo to on co rano wstaje, to on ma na głowie, że musi wszystko opłacić, od rachunków po inwestycje w dziecko typu korepetycje czy kursy, i - uwaga, odkrycie - on tez chce coś mieć z zycia dla siebie. ![]() A jesli ktoś ma taki problem, że mamusia nie chodzi do pracy tylko zarabia na wszystko tatuś to nikt mu nie broni równiez znaleźc sobie męża czy żony, który będzie z tej miłości utrzymywać. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2012-02-26 o 17:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wszystko zalezy czy rodzice nie mają pieniędzy czy zarabiają krocie. Tym niemniej naprawdę w SH można kupić świetne ciuch tylko trzeba poszukac. Mi z kolei mama dawała na nowe w liceum, ale było mi jej żal bo nie mialam ojca więc szukałam po SH i kupowałam za stówę kilkanaście fajnych rzeczy. Potem jak miałam swoje pieniążki to też tak robiłam bo teraz mi szkoda jak wiem co można upolować ![]() PS ale z tymi podpaskami to przegięcie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko powiedz mi czemu dzis nie ma pieniedzy na zakup spodni, a jutro jest na ubrania dla mamy? Jak sie tak argumentuje to mnie nie dziwia czyjes zale.
![]() |
![]() |
#132 | |
BAN stały
|
Cytat:
co za problem iśc dorobić i mieć, nawet jak tatuś z mamusią da to można mieć podwójnie, prawdaż. ![]() Do fajek jak to takich nic nie mam, tak się tylkozastanawiałam, czy jak młody ludź jest na utrzymaniu mamcia i taci to czy mamcia i tacio musza na to dać czy też wolno im nie musieć. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jej rodzice mają się dobrze i dziwi mnie to że jak mają kasę to zamiast przypilnowąć córkę żeby do matury się uczyła to każą jej biegać w weekendy do pracy ![]() Bo nie wiem czy zauważyliście bo już licytujecie się i usprawiedliwiacie te soczki ale nie zauważyliście, że rodzice dziewczyny wypychają ją do roboty po to żeby sobie dorabiała. Przecież ona pisze, że zarabia na nadgodzinach tyle ile może w weekendy, a rodzice nie chcą jej się dołożyć nawet do głupich spodni, czy nie mogą kupić lepszych podpasek, sama na wszystko musi sobie zarobić. I tu zaczyna się wytykanie kasy. Matka chce ja pewnie nauczyć skromności i szacunku do pieniędzy a jak widać nauczyła ją zazdrości - bo młoda widzi ile matka na siebie wydaje, a ona chodzi do szkoły, a i tak musi na swoje potrzeby zarobić... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ---------- Cytat:
![]() W ogole ja proponuję taką swinkę skarbonkę ma honorowym miejscu, co rodzic wyda na siebie, to klik, w świnkę, i dla potomka. Oczywiście razy tyle ile dzieciów. A so. :P ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
a moim zdaniem nie. mama jest starsza, ma wymagajaca cere, zarabia ciezko pracujac, ale ma cale zycie kupowac podklad za 30zl zeby byla rownosc? moim zdaniem mama i corka nie sa na rownych pozycjach w domu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jestem ciekawa czy wszystkie bylyby takie zadowolone gdyby mama kupila sobie fajna, nowiutka bluzke a Wam jakas znoszona uzywke. Mama dobre podpaski, corka podpaski, ktore nie kleja sie nawet do majtow. Matka- podklad w pasujacym odcieniu, corka- podklad pomaranczowy, bo ten akurat byl tani. ---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ---------- a kupilabys sobie super podklad, a corce jakis badziew? Badziew- czyli cos co jej moze zaszkodzic, ale dobre bo tanie?
![]() |
![]() |
#140 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() parodia. :P Cytat:
i nikt nie będzie uważał, że komuś się należy pomnik za to, że w sobotę idzie dorobić a przecież ma tylko 17 lat i powinien móc się poobijać przed tv czy tam innymi rzeczami. ![]() Dobranoc. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2012-02-26 o 17:42 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
Powiedzmy miesiecznie maja 5 tys zl z wyplat i od dzieci..z tego ok 3-4tys na dom (rachunki, wyzywienie, wyposazenie) zostaje 1-2tys. I teraz pytanie czy jesli mama zainwestowala w dzieci to nie ma prawa czegos sobie kupic? No ja tego kompletnie nie kumam...
Co do podpasek- sama nie kupuje alwaysow srejsow itp wiec nie kumam co zlego w paczce podpasek za 5zł a nie za 10zł... ![]()
![]() |
#142 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Śmieszne to jest na podpaskach oszczędzać... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem Was kompletnie. Może trochę inny przykład, ale ja np dostaje alimenty. I ostatnio była walka o to, musiałam dać moje DOKŁADNE wydatki do sądu, z każdej złotówki się wytłumaczyć (bo mam prawie 19 lat, więc musiałam być tam osobiście). I fakt-były tam wydatki takie jak jedzenie, prąd, dojazd do szkoły, ale były też kosmetyki, telefon, soczewki (a przecież mogę kupić okulary, tak?) i inne rzeczy, które ktoś mógłby uznać za niepotrzebne. I nikt mi nie powiedział, że mam prawie 19 lat i powinnam iść do pracy. A wręcz przeciwnie, mam obowiązek nauki i nie jest to czas na pracę i nie są to moje wymyślone słowa
![]() I nie bronie tutaj autorki, bo rodzic też ma prawo kupić sobie coś. Ale chociaż mama mogłaby jej powiedzieć, że może jej kupić spodnie, ale tańsze? Ale dopóki dziecko się uczy to rodzić ma obowiązek zapewnić takie rzeczy dziecku. No chyba, że autorka ma pełną szafe spodni i to była tylko taka zachcianka ![]() Niech autorka pogada z mama. Może poproś mame o jakieś kieszonkowe? Z którego zawsze będziesz mogła coś odłożyć i wtedy nie będzie takich problemów. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Wtajemniczenie
|
Jak już tak wyliczamy i wytykamy to że dzieci pasożytują na rodzicach i nie powinny domagać się od nich pieniędzy, to może nieco odwróćmy sytuację:
nastolatka dorasta, ma dobrą pracę, dobrze zarabia-jej matka to już starsza osoba, ma niewielką emeryturę która wystarcza tylko na jedzenie i opłaty - czy wg Was córka nie powinna pomóc matce finansowo, dać trochę grosza żeby mamie lepiej się żyło? Bo wg filizofii którą większość reprezentuje, córka powinna olać sytuację, bo przecież ona na siebie zarabia, ma na swoje zachcianki, a stara matka niech sobie idzie dorobić do emerytury jak ma mało, przecież już niech nie wymaga ładnych ciuchów czy kosmetyków, niech wystarczy jej to co ma ![]() Nie wiem, ale jak dla mnie to analogiczna sytuacja. I tak samo jak nie wyobrażam sobie gorzej traktować moje dziecko, tak samo nie wyobrażam sobie żeby mojej mamie na starość czegoś brakowało.
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
A co do podpasek to też właśnie nie jest aż tak duża kwestia ceny. Są podpaski i podpaski. Jedne się dobrze nosi, a są takie o 2 zł droższe ale są dużo lepsze. Trafiłam na takie 'gorsze'. Nie dało się w ogóle ich nosić, bo robiło się z nich nie wiadomo co. Pewnie jeszcze gorzej niż jakby sobie wate włożyć..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | ||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#148 | ||
Zakorzenienie
|
czy star
Cytat:
![]() ja tu nic o głodowaniu nie czytalam ![]() ---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | ||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- Cytat:
![]() Ja kupuje te za 3-4 zł z Biedronki, a jak jestem w domu to są te jeszcze tańsze i też używam ![]()
![]() |
![]() |
#150 |
Wtajemniczenie
|
Współczuje Ci matki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:24.