|
|
#121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rzeczy, bez których dziecko może się obejść.
Zabawki kreatywne/edukacyjne to chyba głównie chwyt marketingowy dla rodziców.
|
|
|
|
|
#122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no raczej |
|
|
|
|
|
#123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() chłit majtetingowy Po co niby sorter śpiewa?
|
|
|
#124 |
|
Zakorzenienie
|
Tyle tych zabawek kreatywnych/edukacyjnych na rynku, a dzisiejsze dzieci z tego, co widzę, często sobie same żadnej zabawy wymyślić nie potrafią.
|
|
|
|
|
#125 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak dziecko od zawsze mialo wszytskorobiące zabawki,to nie nauczyło się tworzyć 'coś z niczego'... na pewno nie rodzicom
|
|
|
#127 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jednak swojej matę edukacyjną sprawię, może się mała zainteresuje i trochę spokoju będzie - bo podejrzewam, że to główna rola wszelkich tych cudownych zabawek kreatywnych, niech się dziecko samo bawi, a rodzic odetchnie, nie trzeba samemu wymyślać co chwilę innych atrakcji
|
|
|
|
|
#128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja bym na dzień dzisiejszy kupiła taką http://www.sklep.osesek.pl/product-p...Ferguson-.html i stojak http://allegro.pl/drewniany-stojak-g...204848956.html nie dlatego,ze mam alergię na multikolorowe ,ale dlatego,ze te są bardzo wyraźne ---------- Dopisano o 05:59 ---------- Poprzedni post napisano o 05:58 ---------- a tak mi sie ejszcze przypomniało zabawkowym hitem u nas był od początku i jest nadal Pan Metka; )
|
|
|
#130 |
|
Zakorzenienie
|
o ten stojak gimn. fajowy
stokrotka, a masz polecany kiedys przez szaje walec (zeby nie bylo ) edukacyjny?ja juz nabylam, czeka na corke
|
|
|
|
|
#131 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i tez jest hitem mloda lezy i obraca go stopami albo gania za nim,fajne to i łate do schowania jak juz sie znudzi
|
|
|
#132 |
|
Konto usunięte
|
No bo walec jest hitem
tanim hitem. U nas jeszcze córa kochała jak nim w nią rzucałam - lekkie to to, ona wystawiała rączki i nóżki w górę i "odrzucała" zabawkę.
|
|
|
|
|
#133 |
|
Zakorzenienie
|
ale dla mnie zabawki edukacyjne no nie śpiewograjki itp to takie mądre zabawki
stojak gimnastyczny wielce edukacyjny polecam też z Ikea
|
|
|
#134 |
|
Konto usunięte
|
Żadna nie wspomniała o instrumentach muzycznych - a moja córa bez nich nie może się obejść
|
|
|
|
|
#135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() bo młode zabawki będzie miało, nie zmierzam jej odbierać dzieciństwa, bo jakiś psycholog stwierdził, że zabawka kreatywność zabija, a sam to chyba mało kreatywny skoro zamiast wybrać porządny zawód psychologią się zajmuję
|
|
|
#136 |
|
Zakorzenienie
|
Ale czy ktoś tu pisał, żeby zabawek nie kupować?
Kupować, tylko z sensem i z głową, nie nabierać się na marketingowe sztuczki w stylu "edukacyjne" (i +100 zł do ceny). |
|
|
|
|
#137 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wg mnie dziecinstwo to wlasnie fantazje, wyobraznia i wymyslanie Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;33312761]Żadna nie wspomniała o instrumentach muzycznych - a moja córa bez nich nie może się obejść [/QUOTE]jak nie? Klarissa pisała o pianinku... ![]() ---------- Dopisano o 08:51 ---------- Poprzedni post napisano o 08:49 ---------- o. a jaki to? |
||
|
|
|
|
#138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nie było laptopów z grami i netem całą dobę, telewizję rodzice ograniczali, nie zasypywali bzdetnymi zabawkami, to człowiek musiał sobie jakoś radzić. A teraz mamusia z tatusiem często cieszą się, bo dzieciak dvd czy kompa umie uruchomić, chociaż tego małpę można by nauczyć. No i kreatywności w tym faktycznie zero. |
|
|
|
|
|
#139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo mam w domu 90% FP, więc pewnie wszystkie są reklamowe jako "edukacyjne" wychodzi, że zamiast naszego stojaka gimnastycznego Chicco https://wizaz.pl/najlepsze-dla-dziec...ukt=201&next=1 powinnam kupić tak drewniany, bo tamten jest pewnie reklamowany jako "edukacyjny", więc nie można dać się nabrać ![]() i tyleeeee radości bym córce odebrała ![]() słowo "edukacyjny" do mnie nie przemawia, kupując zabawki kieruję się własnym osądem czy córka bedzie chciala sie bawić czy nie, bo po to je kupuję, żeby ona się bawiła, miała frajdę, bo nie potrzebuję w domu graciarni, o która się będę potykać a młode nawet okiem na to nie rzuci natomiast zabawki wg mnie nie uwsteczniają dziecka, i każda ma coś w sobie co rozwija dokładnie, nie dostał się na studia gdzie jest matematyka, więc pozostaje mu bzdury wymyślać
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2012-04-03 o 09:00 |
|
|
|
|
|
#140 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#141 |
|
Zakorzenienie
|
Ty tak serio?
|
|
#142 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#143 |
|
Zakorzenienie
|
hmmm to miał być żart,
ale jak tak teraz myślę ![]() na pewno nie rozumiem ludzi co czują się tacy "mądrzy", żeby innych pouczać w dziedzinie wychowywania dziecka i piszą grube tomy o tym, i będą zarzucać brak kreatywności dzieciom, które bawią się zabawkami "edukacyjnymi" a sami psychologami zostali, faktycznie szczyt kreatywnosci generalnie w tej dziedzinie nauki najbardziej podoba mi się to, że jak ktoś piszę, że np. jakiś tam psycholog napisał w swojej książce, ze lepiej spać z dzieckiem, to można napisać, że na pewno jest na rynku książka innego psychologa o odwrotnej teorii
|
|
#144 |
|
Zakorzenienie
|
Iza, ale w kwestii masy zabawek, ktore robia głownie duzo huku, naprawde nie trzeba podpierac sie teoriami kogokolwiek. wystarczy temat wziac na logike. to co napisala vixen. malo zabawek prowokuje dziecko do poszukiwan
a jeszcze jak dorosly podsunie ksiazki, muzyke, wartosciowa animacje, to z cala pewnoscia pomoze dziecku w rozwijaniu kreatywnosci. Edytowane przez wandaweranda Czas edycji: 2012-04-03 o 09:35 |
|
|
|
|
#145 | |
|
Konto usunięte
|
A, no fakt
ale polecam też inne, drobne grajki - tamburyn, trójkąt, kastaniety, harmonijkę ustną (szał! i genialne ćwiczenie logopedyczne). Cymbałki teraz ma na zajączka dostać, takie normalne, nie udzieciowione, bo grać mają a nie udawać Nawiasem mówiąc - fajna, muzyczna, króciuchna bajeczka - Tigga & Togga:http://www.pl.jimjam.tv/nasze-programy/tigga-togga.html cały numer polega na tym, że te ludziki poruszają się, grają, robią różne rzeczy i to jest genialnie muzycznie zilustrowane. Bez słów, trwa może 3 minutki. Obie lubimy :d Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ---------- A w ramach kreatywności przeczytajcie, jakie mam kreatywne dziecko http://www.dzieciologia.blogspot.com...e-dziecko.html |
|
|
|
|
|
#146 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;33314034]
[/COLOR]A w ramach kreatywności przeczytajcie, jakie mam kreatywne dziecko http://www.dzieciologia.blogspot.com...e-dziecko.html[/QUOTE] he, dobre ![]() nastepnym razem dziure w siedzisku wydłubie, co by mokro w pupe nie było szaja a z zabawek z ikei dla maluchów cos polecasz? własnie ogladalam na stronie, zaciekawily mnie ... |
|
|
|
|
#147 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;33312761]Żadna nie wspomniała o instrumentach muzycznych - a moja córa bez nich nie może się obejść
[/QUOTE]No właśnie ![]() Dokładnie o 6 pianinkach [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;33314034]A, no fakt ale polecam też inne, drobne grajki - tamburyn, trójkąt, kastaniety, harmonijkę ustną (szał! i genialne ćwiczenie logopedyczne). Cymbałki teraz ma na zajączka dostać, takie normalne, nie udzieciowione, bo grać mają a nie udawać [/QUOTE]Ja sobie na razie odpuszczam instrumenty. Wystrczą mi te generatory hałasu, które w domu już mamy. Jak chcemy się umuzykalniać to słuchamy piosenek na youtube Moja córka za to bardzo ładnie śpiewa, jak ma dobry dzień to buzia się jej nie zamyka i jestem w szoku, bo ładnie śpiewa i melodyjnie, słowa wymyśla sama, ale bez trudu po melodii można poznać jaka to piosenka. I w szoku jestem bo my oboje z mężem wyjemy jak zarzynane zwierzęta, więc taki talent to na pewno nie po nas ![]() Tak hitem jest "panie cienie" (Panie Janie, niech pan wstanie), "kokoko ija ija o" (Dziadek Lulka farmę miał), wyśpiewywane na melodię jingle bells różne wariacje (piosenka o mamie, o tacie, o dziadziu, o koniu itd.) i potrafi zaśpiewać całą melodię do końca tymi ma-ma, ta-ta, dzia-dzia oraz koń koń koń ![]() -------------------- A jeszcze co do zabaw. Ja jako dziecko najczęściej bawiłam się lalkami w domek lub odziedziczonymi po bracie klockami lego - również w domek. W zasadzie inne zabawki dla mnie nie istniały. Też na pierwszy rzut oka może to nie były szalenie kreatywne zabawy, ale nie wydaje mi się abym wyrosła na ciemną masę... Rozwój dziecka to nie tylko kilka pierwszych lat życia przecież...---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ---------- Cytat:
Kupiłam domek na klocki http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80163229/ pacynki , kilka maskotek, nic się nie przyjęło, jedynie zestaw mini garnków bo ja mam podobne duże garnki i to podpasowało mojej małej. Więcej zabawek z ikea nie kupuję, bo nie interesują mojego dziecka
|
|
|
#148 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;33314034]
A w ramach kreatywności przeczytajcie, jakie mam kreatywne dziecko http://www.dzieciologia.blogspot.com...e-dziecko.html[/QUOTE] ooooo jaaaaa
|
|
#149 |
|
Zakorzenienie
|
Klariso, wbrew pozorom taka zabawa w dom jest bardzo edukacyjna. Ile rzeczy można wymyślić bawiąc się w ten sposób. Uczysz się między innymi o rolach społecznych. Wymyślasz kołyskę z krzesła (pamiętam swoje
), kuchenkę z klocków czy cokolwiek w tym stylu. Tworzysz wokół siebie świat i ćwiczysz wyobraźnię.Ja pamiętam, że w dzieciństwie całym osiedlem bawiliśmy się w dom. Było nas od trzech do 10 osób czasami, w wieku od 2 do 8 lat Mieliśmy obsadzone wszystkie role (ja byłam ojcem albo synem rozrabiaką zawsze jakoś ) od rodziców, dzieci po dziadków, ciotki i zwierzęta (to najczęściej chłopcy, którzy nie chcieli innych ról ). Czasami nie mieliśmy jedzenia i trzeba było polować - chodziliśmy na pobliskie pola po suszone zioła, z korzeni robiliśmy mięso, z pianki izolacyjnej (to było młode osiedle domków jednorodzinnych) mieliśmy chleb i mnóstwo innych. Uczyliśmy się w ten sposób i kreatywności w wymyślaniu ról, zdarzeń i rzeczy zastępujących prawdziwe przedmioty, ale też poznawaliśmy role społeczne, uczyliśmy się przewodniczyć grupie, albo podporządkować osobie, która miała dobry pomysł. Wbrew pozorom, to było bardzo edukacyjne![]() Ja rozumiem Izabello, że chcesz dla swojego dziecka dobrze i uważasz, że my nie mamy racji. Widzę to po twoich wypowiedziach. Ja ci niczego nie zarzucam. Mam swoje zdanie na temat edukacyjności niektórych zabawek i dużo czasu poświęcam na myślenie o tym. To, że przy okazji sięgam do książek i opracowań ludzi, którzy się na tym bardziej znają sprawia tylko, że jestem bardziej świadoma. Nie ma sensu nabijać się z czegoś, bo zostało opracowane przez jakiegoś psychologa, skoro nie zna się tematu. Trzeba też wiedzieć na jak wiele dziedzin psychologia się dzieli. Nie każdy z nich zajmuje się niepotrzebnymi rzeczami. Wiele badań zmieniło oblicze świata. Wiele otworzyło nam oczy na niby proste rzeczy. Moim zdaniem jesteśmy w o tyle świetnej sytuacji, że mamy możliwość korzystania z tych doświadczeń i tej wiedzy. Warto z tego skorzystać, bo sami nigdy nie osiągniemy tyle, ile tysiące osób, przez dziesiątki lat, bo zwyczajnie mamy za mało czasu
|
|
|
|
|
#150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jak bylam starsza pieklam lalkom bulki z modeliny i szylam ubranka jedna z moich ulubionych zabaw polegala na tym, ze po kryjomu bralam dwie filizanki z witrynki, jakies talerzyki i serwetki i udawalam, ze mam goscia, potem z nim "rozmawialam", oczywiscie w dorosly sposob na baaardzo powazne tematy ![]() nie mialam wozka, wiec lalki targalam w pudelku po butach, za sznurek ![]() a potem moją ukochana ksiazka byla Ania z Zielonego, bo doskonale rozumialam bohaterke
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:41.