![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Memento dla fanek opalania
A czy kosmetyki apteczne są bezpioeczniejsze, tzn. czy rzadziej występują w nich subst. rakotwórcze lub w mniejszych ilościach?
![]()
![]() |
#122 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://www.wizaz.pl/produkty/baza/ce...ubmitimage.y=7 Mamy tu i LRP i Avene i Lierac.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Wtajemniczenie
|
No ja bez opalania wytrzymałam 1,5 roku- ale niestety szybko zauważyłam że moja skóra nie jest tak cudownie porcelanowo blada i zadbana jak chciałam tylko pełna niedoskonałości, nierówności w kolorycie - twarz czerwona, szyja biała, dekolt nijako różowy, rozszerzone naczynka itp... Zafundowałam sobie 10 krótkich seansów w solarium rozłożonych na trzy tygodnie, przy czym maniacko smarowałam sie wszelkimi balsamami, wcinałam witaminki, masowałam itp - opalanie mnie mobilizowało! mam świadomość, że to niezbyt zdrowe więc bardziej dbam o skórę.
Teraz opalam się króciutko co 1,5 tygodnia dla podtrzymania delikatnej opalenizny, ale twarzy nie opalam nigdy! Do tego mam samoopalacz a na dzień kremy z filtrami ![]() Mają rację dziewczyny z tym, że nie warto popadać w skrajności..... a opalenizna zdaje mi sie jednak wychodzi z mody.... tylko jak ktoś nie ma tej porcelanowej skóry ciężko jest... Aaaa i spokojnie mogę powiedzieć, że nie wyglądam na swój wiek - ale mam koleżanki wyglądające młodziej, a opalające sie więcej. No ale czas jeszcze pokaże.... Z drugiej strony, znam dwie kosmetyczki które mają dorosłe córki, korzystają z solarium, a wyglądaja super! No bo oprócz tego, że sie opalają znają te wszystkie sztuczki, robią głębokie peelingi co Wielkanoc itp ![]() Mimo wszytko nie popadałabym w paranoję.. Pamiętajmy, że nie każda kobieta jest wizażanką ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Czyli co - używać czy omijać szerokim łukiem?
![]() |
![]() |
#125 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
Polecam to stronke (po angielsku) jest tam cala lista skladnikow ktore prawdopodobnie sa rakotworcze,zaburzaja gospodarke hormonalna ,podrazniaja,sa nie dokonca przestudiowane lub maja w jakis sposob szkodliwy wplyw na organizm
http://www.ewg.org/reports/skindeep/report/cancer.php |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
![]() A jednocześnie zimą zawsze marznę, bo dolna, to jakieś 18-20 ![]()
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
Też nie lubię jak jest gorąco
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
Do Smoczycy!
Musze przyznac że zauważyłam, iż wsyztskim odradzasz opalania i wszelkiego wychodzenia na słońce. W tamtym watku akurat ja pisałam na temat oleju, i wcale nie jestem "przechwalająca sie nastolatka" bo wogole w tym watku sie nie przechwalałam, podobnie jak ta 2 dziewczyna zreszta!!! A ze tak mi sie zdarzyło (olej) wiec opisałam to tutaj. Czasem mamy rozne pomysly, a takie jednorazowe wyjscie na słonce napewno nie sprawi ze nasza skora bedzie taka staara
![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |||
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Byle do 17 lipca ![]()
![]() |
![]() |
#134 | |
Żandarm na emeryturze
|
Dot.: Do Smoczycy!
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
OK ale niech nie pisze ze ja sie przechwalam olejem, bo to smieszne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Przyczajenie
|
joooooooj to zdjęcie jest prawdziwe??? jakośnie moge uwierzyć, żę można tak wyglądać po opalaniu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
No ja tez sie zdziwilam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, my tu sie nasmiewamy z glupoty tej pani, a moze ona po prostu miala jakis ciezki wypadek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#140 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A tu coś dla zabicia czasu (i edukacji ![]() http://www.cosmeticscop.com/bulletin...sp?date=071405 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Smoczyca Czas edycji: 2005-07-14 o 21:06 Powód: literówka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
Smoczyco Ja tez nie chce sie spierac, bo tez mam nie najlepszy dzien dzis niestety
![]() Bardzo lubie Wizaz i osoby ktore tutaj sa takze buziak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
I tak wojenka z użytkowniczkami filtrów przeniosła się na Plotkowe.
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
Przeklejam to, co Basia napisała na Biochemii urody:
"Polyakrylamid - jest skladnikiem szkodliwym, jego zastosowanie w kosmetykach jest dopuszczalne, ale ograniczone do okreslonych bardzo malych ilosci, ogolnie lepiej go unikac, zwlaszcza gdy znajduje sie blisko poczatku skladu. http://europa.eu.int/comm/health/ph_risk/committees/sccp/docshtml/sccp_out95_en.htm Lifelong use of cosmetic products containing polyacrylamide may represent an unacceptable high lifetime risk of cancer due to residual acrylamide in the polyacrylamide preparations. This conclusion is based on two longtime rat studies of acrylamide and on the genotoxic properties of acrylamide. In order that the lifetime use of cosmetics containing polyacrylamide should not pose a significant cancer risk the theoretical content of residual acrylamide [calculated from the amount of polyacrylamide added to the product and the content of acrylamide in the polyacrylamide used] should be <0.1 ppm in body care leave-on products and <0.5 ppm in other cosmetic products. http://ehp.niehs.nih.gov/roc/tenth/profiles/s003acry.pdf Pozostalosci monomerow akrylamidu w poliakrylamidzie wynosza ok. 0,01% = 100ppm Tak wiec, poliakrylamid powinien byc uzyty w kosmetyku w stezeniu ponizej 0,1%, aby ilosc akrylamidu byla nizsza niz 0,1ppm. Nie jest to jednak tak, ze jednorazowe uzycie przykladowo kremu z polyakrylamidem juz stanowi zagrozenie, chodzi bardziej o ciagle stosowanie kosmetykow z tym skladnikiem, dlatego warto na to zwracac uwage. Celem infomacji o poliakrylamidzie nie bylo sianie paniki, ale uswiadomienie uzytkownikom jaki jest obecny stan wiedzy na jego temat. Wiele kobiet unika np oleju mineralnego, ktory nieslusznie ma zla opinie, gdyz przeczytaly na stronach firm kosmetykow naturalnych ze jest szkodliwy, prawda jest taka, ze nie istnieja zadne ograniczenia co do stezenia oleju mineralnego w kosmetykach, natomiast w przypadku poliakrylamidu istnieja. Nigdzie nie napisalam, ze nie wolno uzywac kremu Skrzypowita, problemem jest dlugofalowe stosowanie kosmetykow z poliakrylamidem. Poniewaz tylko producent zna rzeczywiste stezenie poliakrylamidu w jego kosmetyku, nalezy sie z nim skontaktowac i potem porownac dane do ograniczen podanych w linku. Czy chcemy zwracac uwage na poliakrylamid czy nie zalezy od nas, teraz mozemy to robic swiadomie, tak jak swiadomie wybieramy palenie papierosow czy opalanie sie w solarium. Poza tym nie nalezy przesadzac, jesli znajduje sie on przy koncu skladu to prawdopodobnie jego ilosc jest mala, jesli mamy watpliwosci kontaktujemy sie z producentem, ktory jest zobowiazany udzielic nam takiej infomacji, jesli nie chce to swiadczy ze nie szanuje klienta i wtedy decydujemy czy mimo to nadal kupujemy jego produkt czy wybieramy inny, zwlaszcza, ze oferta jest szeroka. Znam przypadki, kiedy producent z powodu licznych pytan swiadomych klientow akurat o obecnosc poliakrylamidu wycofal go ze skladu i stworzyl poprawiona wersje tego samego kosmetyku. AQUAMID- wypelniacz zawierajacy poliakrylamid http://www.phpbbserver.com/phpbb/viewtopic.php?t=103&highl ight=poliakrylamid&mforum =biochemiaurody ************************ Noor- niewiele moge dodac do tego co juz zostalo napisane, nie moge Cie w 100% zapewnic, ze jest to niebezpieczne lub nie jest. Jesli uznajesz, ze fakt ten Cie niepokoi, wowczas albo rezygnujesz z czesci tych produktow lub wszystkich, albo kontaktujesz sie z producentami. W kremach Ystheal i Sensibio poliakrylamid zostal prawdopodobnie zastosowany w ilosci ponizej 0,1%. Byc moze nowa wersja Sensibio flush juz go nie zawiera w skladzie. Jesli chodzi o Ystheal wybierasz wersje kremu, probujesz dostac Ystheal- zel, przechodzisz na Diroseal, Diacneal, rezygnujesz z retinalu lub przechodzisz na retinoidy na recepte. Rezygnujesz z EL, wszystko zalezy od Ciebie, w kazdym razie wybor masz." Pozdtawiam ![]() P.S. Forum Biochemii można już chyba czytać, tylko pisać się jeszcze nie daje - sprawdzcie jak cos, ok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
Mi sie wydaje ze ta pani duzo schudla, slonce niszczy ale ona ma obwisla skore , jakas rozciagnieta, napewno tez jest stara dodatkowo.
Ps zniszconej skory nie widac az tak bardzo na dobrze rozwinietych miesniach. A co do tych kosmetykow z filtrami to chyba potwierdza sie ze nadmiar wszystkiego szkodzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:32.