|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
501 | 71,57% |
nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
199 | 28,43% |
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#121 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Aborcja- co o tym sądzicie ?
Cytat:
No właśnie, niech mi ktoś wyjaśni: Czy dziecko z gwałtu ma tych genów ludzkich mniej? Bardziej przypomina goryla albo istotę z innej planety? To już nie jest nieludzkie i niehumanitarne? Edytowane przez Daeva Czas edycji: 2011-01-26 o 23:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
BAN stały
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;24648262]to jest dobre podejście[/QUOTE]
Źle zapisałem swoje zdanie. W sumie zalezy o jakim podejściu piszesz - moim czy dziewczyn? Napiszę wprost, że oba są prawidłowe. Zbliżenie fizyczne to odpowiedzialna zabawa, a nie odpowiedzialność. |
![]() ![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
No to nie pisz mi tu, że prawo chroni wszystkich, bo to bzdura.
I na tym kompromisie cierpią płody. ![]() Żeby nie było niedomówień. Ja uważam, że kobiety zgwałcone mają oczywiste prawo usunięcia ciąży. Ale każda inna kobieta też powinna mieć takie prawo. Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#124 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#125 | |||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Rasizm? Osobiście uważam, że Polska jest przede wszystkim dla Polaków, a osoba chcąca być w Polsce, powinna dążyć do tego, żeby być Polakiem. Arabowie i Murzyni są straaasznie tolerancyjni u siebie dla Europejczyków. W porównaniu do tolerancji murzyńskiej i arabskiej, jesteśmy aniołami. PS. Podobno niemiecki socjalista powiedział wprost - turecka imigracja rozkłada Niemcy. SOCJALISTA! Cytat:
Nieludzkie i niehumanitarne? Nie umiem znaleźć słów na waszą postawę (nie chcę mieć nieprzyjemności). Jest taka różnica, że płód z gwałtu w przypadku aborcji jest ofiarą gwałciciela, natomiast płód po normalnym seksie jest ofiarą matki. Edytowane przez Czarny Wilk Czas edycji: 2011-01-26 o 23:37 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#126 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
No prawda, to takie polskie. Linczować każdą inność. Poza tym przypomniało mi się jeszcze coś. W Polsce więcej dostaniesz za posiadanie trawy, niż za znęcanie się nad rodziną czy zakatowanie psa. To też jest normalne? No co Ty nie powiesz. Płód nie jest ofiarą, tylko zgwałcona kobieta. Uwielbiam, jak ktoś z braku sensownych argumentów dorabia sobie ideologię. Edytowane przez Daeva Czas edycji: 2011-01-26 o 23:46 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
BAN stały
|
oczywsicie ze to nie jest normalne, polska to chory kraj
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 | ||||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie mieszaj wybryków genetycznych z naturą. Przez pseudonaukowców zaciera się granica między człowiekiem a ogórkiem. Czyli hedonizm jest ponad cudze życie? Jak Kowalski z dołu ciebie wkurza, to idziesz go okładać? ---------- Dopisano o 00:52 ---------- Poprzedni post napisano o 00:50 ---------- Wyprowadź się, jak tobie jest źle. Będziesz po 5 latach robić z siebie wielką Angielkę albo Niemkę, jak to robi sporo imgrantek. Panowie na szczęście czują dumę z miejsca pochodzenia, przynajmniej częściej niż panie. |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#129 | |
BAN stały
|
Cytat:
i tak przy okazji emigrantek Edytowane przez niebieskayumm Czas edycji: 2011-01-27 o 13:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#130 |
BAN stały
|
TA DYSKUSJA NIE MA SENSU. Jednak nie widzę powodu, żeby w świeckim państwie, gdzie religia powinna być prywatną sprawą obywatela, prawo religijne (nakaz ochrony życia od chwili poczęcia to pogląd religijny) ma ma regulować życie tych obywateli.
Kto jest wierny nauce kościoła, aborcji nie zrobi. Ja jestem ateistką, płód dla mnie nie ma aż takiego znaczenia, żeby przez niego marnować sobie życie. Nie mam też zamiaru dla tego płodu poświęcać 9 miesięcy normalnego życia. Czemu prawo religijne, z którym się nie utożsamiam, ma mi regulować życie? Mnie tam pikuś i tak bym to zrobiła, bo mnie stać a problemu ze znalezieniem lekarza nie ma, ale biedota i patologia też uprawia seks i potem rodzi na potęgę kolejne nieszczęśliwe dzieci... To się na szczęście zmieni, niedługo mam nadzieję, przecież niemożliwe, żebyśmy długo żyli w takim światopoglądowym skansenie. Kto jest wierzący, niech żyje wg. nakazów swojej religii, ale niech nie wmawia na siłę swoich poglądów wszystkim w imię jedynej "najmojszej" prawdy. |
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Raczkowanie
|
A mnie strasznie bawi, gdy faceci piszą "nie chcesz dziecka, nie uprawiaj seksu". Mam jakieś takie niejasne przeczucie, że gdyby nagle wszystkie kobiety z obawy przed ciążą przestały uprawiać seks, to panowie nagle zmieniliby zdanie - albo w kwestii aborcji, albo w kwestii orientacji seksualnej
![]() Ogólnie nie lubię, jak facet w tym temacie wypowiada się z takim zacietwierzeniem, bo to nie mężczyzna ponosi skutki uboczne antykoncepcji (prezerwatywa, w odróżnieniu od pigułek czy spirali nie ma tak znaczących, można co najwyżej mieć uczulenie na lateks). Też nie mężczyzna ponosi konsekwencje ciąży, porodu i połogu. Być może właśnie dlatego mężczyźnie tak łatwo przychodzi rzucanie słów na wiatr, bo zwyczajnie nie ma pojęcia, o czym mówi. Zgadzam się natomiast z twierdzeniem, że większość niechcianych ciąż to bezmyślność, a nie wadliwe zabezpieczenie. Natomiast uważam, że w przypadku niechcianej ciąży nie ma czasu na rozkminę, czy para się zabezpieczała (para! nie kobieta!) czy też bzyknęli się w wiejskiej dyskotece bez gumki. Dla mnie to nie ma znaczenia, dzieci powinny być chciane i kochane, po prostu. |
![]() ![]() |
![]() |
#132 |
Raczkowanie
|
Ktoś wcześniej pisał o adopcji. Pomijam już fakt, że żeby oddać dziecko do adopcji to trzeba je najpierw urodzić. Chodzi mi głównie o to, że wiadomo jak wygląda adopcja w Polsce. Pamiętam jak znajomi rodziców się starali. Oboje pracują (choć nie zarabiają kokosów), nie piją, są porządnymi ludźmi i co? Zajęło im to parę lat, bo zawsze było jakieś ale. A domy dziecka zazwyczaj rodzą patologię w polskich realiach.
Co do stwierdzenia, że Polska jest krajem katolickim- nie jest. Konstytucja gwarantuje nam rozdzielenie państwa od religii. To, że większość ludzi to katolicy, to zupełnie inna sprawa, jednak nie czyni nas to państwem wyznaniowym. Kobieta, która chce dokonać aborcji i tak jej dokona. Niezależnie od tego, czy to będzie legalne, refundowane, u nas czy za granicą. Osoba która nie chce dokonać aborcji nie dokona jej nawet jak będzie legalna. Legalność spowoduje, że mniej kobiet będzie przy tym umierać, że będą lepsze warunki higieniczne. Argument o nieuprawianiu seksu jest argumentem, ale słabym. Każdy dorosły człowiek, o ile nie jest aseksualny, odczuwa pociąg seksualny. I zapewne większość (nie wszyscy) ludzi niezależnie od ryzyka zajścia w ciążę seks uprawiać będzie bo to leży w naszej naturze. Przeciwnicy aborcji chyba nie do końca zdają sobie sprawę z tego, jak wygląda życie dziecka niekochanego, wzrastającego w rodzinie, w której się go nie chce. Albo dziecka, które wzrastało w patologicznej rodzinie, niezdolnej do tego by wychowywać. |
![]() ![]() |
![]() |
#133 | |||||||||||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#134 | |||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Nikt większości obywateli w Polsce o zdanie w konkretnej sprawie nie pytał. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Porównanie do militarystyki okrutnie głupie, bo nic nie stoi na przeszkodzie, by kobieta mogła iść do wojska z własnego wyboru. Natomiast mężczyzna siłą natury nie zajdzie w ciążę i nie poniesie konsekwencji. Cytat:
Cytat:
Jak dla mnie, jałowa dyskusja, bo trudno dyskutować z kimś, kto o danej kwestii pojęcia nie ma i rozpatruje wyłącznie w kategoriach czarne-białe. |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#135 | |||||||||||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Czarny Wilk Czas edycji: 2011-01-27 o 15:13 |
|||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
A mnie już nie chce się pisać w kółko tego samego i czytać tego samego, bo nic nowego tu się nie pojawia.
Czarny Wilk - prawiczek 21letni za to, jestem pewna, że wkrótce zostanie zbanowany jako konto wcześniej zbanowanego użytkownika - VirginalBoya albo Stalingrada. Myślę, że jak ktoś brał udział w poprzednim wątku o aborcji, to doskonale go (ich) pamięta. Amen. Do widzenia. A Ty Czarny Wilku znajdź sobie dziewczynę w końcu i swoje emocje poskramiaj z nią w inny sposób, zamiast pisać po raz tysięczny to samo. To już nawet nie jest ciekawe. |
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
BAN stały
|
Wiesz, łatwo mówić. Leczę się już chyba 3 miesiąc po nazwijmy to "przyjaźni". Teraz nawet nie mogę znaleźć partnerki do szkoły tańca.
|
![]() ![]() |
![]() |
#138 |
Wtajemniczenie
|
Pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosze.
![]() Szczerze jestem rozdarta jeśli chodzi o pełną dostępność i legalizacje aborcji przy każdym "widzi mi się" kobiety. Z jednej strony uważam, że kobieta powinna mieć prawo decydowania o ciąży i nie chcę się tutaj zagłębiać w konkretne sytuacje, bo powodów (logicznych i dla mnie w pełni akceptowalnych) , dla których można chcieć usunąć płód jest całe mnóstwo. Z drugiej jednak - wystarczy rozejrzeć się dokoła, aby wyciągnąć proste wnioski, że społeczeństwo jest za mało uświadomione, za słabo wyedukowane na takie "możliwości". Teraz kobiety cierpią przez prawo, które obwarowało aborcję murem zakazów, ale czy w innym wypadku unikniemy tych, które poniosą konsekwencje nadużywania takiego rozwiązania? Dla mnie to pytania bez odpowiedzi i cała sprawa jawi się jako wybór "mniejszego zła" a nie rozsądnego wyjścia. |
![]() ![]() |
![]() |
#139 | ||||||||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||||||||||
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
Art. 157a. (63) § 1. Kto powoduje uszkodzenie ciała dziecka poczętego lub rozstrój zdrowia zagrażający jego życiu,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. § 2. Nie popełnia przestępstwa lekarz, jeżeli uszkodzenie ciała lub rozstrój zdrowia dziecka poczętego są następstwem działań leczniczych, koniecznych dla uchylenia niebezpieczeństwa grożącego zdrowiu lub życiu kobiety ciężarnej albo dziecka poczętego. § 3. Nie podlega karze matka dziecka poczętego, która dopuszcza się czynu określonego w § 1. I tyle w temacie, dla wszystkich kobiet, które wpadły a nie chcą być matkami. Nie bójcie się policji, sądów i więzień.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
#141 |
Raczkowanie
|
To wszystko to kwestia wychowania, środowiska i przede wszystkim sumienia... Niektóre kobiety może są w fatalnych sytuacjach, ale mimo to rodzą i wszystko jakoś się układa. Ale wg mnie chore jest stosowanie aborcji podczas niestosowania antykoncepcji. Jeżeli ktoś nie chce mieć dzieci- niech się zabezpiecza, a ich nie będzie. Niech nie odbywa się to na zasadzie- szybki numerek, może nic się nie stanie, a później szukanie lekarza w podziemiu...
Lekarz zyskuje dużo kasy za taki zabieg, tym bardziej że nie musi płacić od niego podatku... A wiadomo- są zachłanni, więc podziemie aborcyjne jest kolosalnie wielkie... Życie poczęte to życie jak każde inne, ale czy ma umrzeć tylko dlatego, że samo nie może się obronić? Dzieci do ok 1 roku życia też nie potrafią mówić, nie da się z nimi porozumieć słownie- więc czy powinny być uznawane za "coś" co można zabić, bo jest bezbronne, a skoro nie może porozumieć się z innymi to nie jest człowiekiem? A co gdybyście dokonali aborcji (nieudanej) a dziecko by przeżyło? Czy potrafilibyście spojrzeć mu w oczy i powiedzieć: "nie chcieliśmy Cię, byłeś nieplanowany. Chcieliśmy Cię ukarać za naszą nieodpowiedzialność"?
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niech chcesz aborcji- twoja sprawa. Chcesz- powinnas miec prawo.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#143 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Nikt nikogo nie chciał karać. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#144 |
Raczkowanie
|
Jeśli jakimś cudem tak by się zdarzyło to wtedy oddałabym dziecko po urodzeniu do adopcji. Nie wychowywałabym go, nie tłumaczyłabym mu. Po prostu- zrzekłabym się WSZELKICH praw rodzicielskich.
|
![]() ![]() |
![]() |
#145 | |
BAN stały
|
Cytat:
A tak przy okazji...rzeczywiście zauważam te same wyrażenia i zwroty co przy wypowiedziach pana o innym nicku (nickach), w wątku "aborcja, czy byłabyś w stanie to zrobić". Edytowane przez kalincia Czas edycji: 2011-01-27 o 20:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Raczkowanie
|
Seks od początków dziejów jest stworzony po to, aby podtrzymać gatunek. Przyjemność jest tylko po to, aby ludzie go uprawiali. Głównym celem seksu jest ciąża...
#147 | |
Zakorzenienie
|
Elfir gdyby to było takie proste. Czytałam bardzo fajny artykuł w gazetce, nie bijcie bo nie pamiętam ... wprost? Nie nie, pewności nie mam więc nie powiem. W każdym bądź razie, namolne śledztwo. 18 latka usunęła ciążę. Zaczęło się śledztwo czy przez przypadek jej matka jej nie kazała, bo takie dobre dziecko zastraszone pewnie było przez chłopaka. Przesłuchiwanie, sra ta ta ta podejrzenia czy nie doszło do złamania prawa, do ułatwienia jej aborcji, to podżegania, do namawiania, do zmuszania przez rodzinę. To nie jest hopkaj siupkaj
![]() ---------- Dopisano o 01:27 ---------- Poprzedni post napisano o 01:26 ---------- Cytat:
Można powiedzieć, że są sami sobie winni. Bo po co aż tyle dzieci? Ale tak chcieli. Państwo Zielińscy z miejscowości Góra pod Suwałkami wybrali właśnie taki sposób na życie. cd. http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/ska...wke_69650.html http://www.tvn24.pl/0,1595247,0,1,pe...wiadomosc.html tyle w temacie jakoś to będzie |
|
![]() ![]() |
![]() |
#148 | |
BAN stały
|
Cytat:
Tak i seks od początku dziejów człowieka służy przyjemności, często tylko przyjemności, stąd od początku dziejów człowieka próby stosowania antykoncepcji i przerywanie ciąży na różne sposoby (jest sporo ciekawych źródeł historycznych na ten temat). W naturze, celem seksu jest ciąża - stąd zwierzęta mnożą się, wierne popędowi ,niezależnie od tego czy są warunki na odchowanie potomstwa, (jak nie ma to radzą sobie z problemem po porodzie) i nie ma do nich dostępu myślenie - chcę, czy nie chcę. Muszą, i już, bo taka ich natura. Człowiek wyszedł poza naturę, nie jest już tylko ssakiem, który musi rodzić, wierny popędowi przedłużenia gatunku. Nie muszę, a i popęd posiadania potomstwa nie jest dany każdemu człowiekowi i nie jest u ludzi połączony z popędem seksualnym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#149 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wyobraz sobie, że mój tatuś ani nie płaci, ani nie wychowuje. Ogólnie, on zawsze twierdził, że ja nie jestem jego córką, a przed sądem nazwał mnie "TO", i stwierdził, że on dzieci nie ma. Ja też uważam, że to Ty jesteś Stalingradem, Monte Christo, itd. Te średniowieczne poglądy o "oddawaniu się", i "ponoszeniu winy za ciążę", już raz czytałam. Pozdrawiam Cię serdecznie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
Zadomowienie
|
Nie ma większej zwyrodniałości na świecie, niż matka zabijająca z premedytacją własne maleńkie dziecko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:12.