Ciaza z obcokrajowcem - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-13, 07:56   #121
biedronka91
Zakorzenienie

Dot.: Ciaza z obcokrajowcem

Cytat:
Napisane przez mmm3m Pokaż wiadomość
Szkoda, że w takich filmikach nikt nie cytuje praw kobiety, które były ewenementem na skalę światową, i mam na myśli te pozytywne prawa a nie zakazy i nakazy i ostrzeżenia.
Możesz napisać coś więcej na ten temat? To dla mnie bardzo ważne.
Stary 2012-05-13, 10:29   #122
201608040942
Konto usunięte

Weszlam sobie na YT zobaczyc co to za film. Juz kiedys sie na ta pania natknelam i wybaczcie, ale nie umiem dobrnac do konca, ta pani jakos tak belkocze... moze i madrze mowi, ale ja nie dotrwalam do konca. za to zainteresowaly mnie inne fimliki ktore widac po prawej stronie w nkolumny i tak klikalam i klikalam i natknelam sie na to

http://www.youtube.com/watch?v=GfqeE...eature=related
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-13, 11:38   #123
biedronka91
Zakorzenienie

Straszne..
Stary 2012-05-13, 12:41   #124
Agnieszka987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mmm3m Pokaż wiadomość
Szkoda, że w takich filmikach nikt nie cytuje praw kobiety, które były ewenementem na skalę światową, i mam na myśli te pozytywne prawa a nie zakazy i nakazy i ostrzeżenia.
A jakie prawa pozytywne ma kobieta? Takie że może stać w kolejce pierwsza? Jak na razie więcej kobietom się zabrania, także podstawowowych praw każdego (do zycia, do wolności słowa, do bezpieczenstwa...) człowieka niż islam "daje"...

Co do wątku...

"Twoje dzieci muszą być wychowane w religii ojca-muzułmanina. W przypadku rozwodu dzieci pozostają zawsze z ojcem, który może zabronić Ci widywać się z nimi. Szaria (prawo islamu) stanowi, że w małżeństwach mieszanych “dziecko powinno być wychowywane w lepszej z dwóch religii wyznawanych przez rodziców” - przy czym tą lepszą, oczywiście, w myśl szariatu jest islam. Koran twierdzi, że islam jest jedyną prawdziwą religią (sura 3:19). Niemuzułmanin nie może być nawet przyjacielem muzułmanina: “Wy, którzy wierzycie, nie miejcie za przyjaciół niewierzących, tylko wiernych” (4:144)."
Agnieszka987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-13, 13:55   #125
biedronka91
Zakorzenienie

No właśnie, niestety, to smutna prawda.
Agnieszka, nie wiesz może, gdzie można znaleźć takie fragmenty w języku polskim i angielskim?
Stary 2012-05-13, 21:12   #126
Agnieszka987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez biedronka91 Pokaż wiadomość
No właśnie, niestety, to smutna prawda.
Agnieszka, nie wiesz może, gdzie można znaleźć takie fragmenty w języku polskim i angielskim?

Jak znajdę to napiszę ale jutro
Agnieszka987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-13, 22:00   #127
biedronka91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agnieszka987 Pokaż wiadomość
Jak znajdę to napiszę ale jutro
Jasne, nie ma pośpiechu, dzięki.
Stary 2012-05-13, 22:04   #128
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MonikaPogrzeba Pokaż wiadomość
Weszlam sobie na YT zobaczyc co to za film. Juz kiedys sie na ta pania natknelam i wybaczcie, ale nie umiem dobrnac do konca, ta pani jakos tak belkocze... moze i madrze mowi, ale ja nie dotrwalam do konca. za to zainteresowaly mnie inne fimliki ktore widac po prawej stronie w nkolumny i tak klikalam i klikalam i natknelam sie na to

http://www.youtube.com/watch?v=GfqeE...eature=related
filmik smutny. Znam chrześciaj,którzy twierdzą, ze gdyby ich zona nawróciła sie na Islamdosżłoby do rozpadu związku
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-14, 09:50   #129
201608040942
Konto usunięte

Ja to mam wiele szczescia. ja moge byc katoliczka, moge byc ateistka. Nie narzucam swojego myslenia mojemu mezowi, on nie narzuca mi swojego i zyje nam sie bardzo dobrze. Z kosciola co prawda nie wystapilam, wiec oficjalnie nadal jeszem katoliczka, ale moj maz wie jak ja mysle na temat wiary ze sklaniam sie u ateizmowi, ale dokladnie nie jestem sprecyzowana. Agnostycyzm sie to nazywa. Dziecko ochrzcilismy, ale ja caly czas mowilam dlaczego, bo dla mnie to nie bylo wazne, a maz tez nie nalegal. Slub mamy tylko urzedowy i nie dlatego ze ja nie chcialam przed oltarzem, ale i maz byl tego samego zdania co ja, ze slub koscielny jest postrzegany w naszym spoleczenstwie, ze bedzie impreza, wesele, a to wszystko kosztuje. Powiedzialam chlopu, ze ja nie chce zeby on bral kredyt bo trzeba weselicho wyprawic, mnie kupic biala suknie, kiedy ja juz nie dziewica, ale farse mam odstawiac z biala sukienka bo co ludzie powiedza. Maz byl tego samego zdania. Nie bedziemy sie zadluzac , nie bedzie wesela i male szanse ze by ludzie z Pl przyjechali, a i na hotel dla wszystkich nas stac nie bylo, a mieszkanie za male.
Jak bym mu z islamen wyskoczyla, to by radoscia nie tryskal, ale nie utrudnial by mi jesli nie stalabym sie jakas fanatyczka i tylko islam by mi w glowie byl. jesli bylabym nadal taka jak teraz, nie narzucalabym swoich religijnych przekonan innym, to nasze malzenstwo nadal by sobie istnialo, nadal by nam dobrze bylo.

W takich momentach, kiedy widze jak inne osoby cierpia z powodow dla mnie jak najbardziej blachyc i nie wartych zachodu, widze jak ja mam w zyciu dobrze. Te wszystkie problemy, ktore nas czasami przytlaczaja sa tak naprawde niczym i nie warto lamentowac. My mamy sie naprawde dobrze czego i zalozycielce watku zycze, zeby i u niej bylo dobrze. Nie wazne czy z mezem czy bez niego. wazne zeby sprawa sie szczesliwie zakonczyla/wyjasnila.
Stary 2012-05-14, 13:11   #130
asia8400
Raczkowanie

a dlaczego? przeciez jakbys przyjela Islam, on tez by raczej musial. mialby wtedy nad toba wladze. moglby cie nawet fizycznie karac. z racjonalnego punktu widzenia, facet wiele zyskuje na takim zwiazku. a faceci sa silniejsi, kreuja swiat (kobiety tez, ale w malutkim stopniu), dlatego kraje Islamskie sa niereformowalne. tam nie ma checi zmiany, bo i po co mysli tak facet? kobiety zawsze beda na ich uslugach, bo to sie im oplaca, tak jest wygodniej. maja wymagany przyrost, nie kurcza sie jak Europa, dzieki ich kontroli nad kobietami za pomoca Islamu. nie jest to dobre, ale tak sobie tlumacza ta sprawe.

luna jak zwykle nie trafila ze swoim przykladem, u nas nie ma presji na swiatopoglad, ludzie moga zmienic wiare, czy wrocic do swojej poprzedniej. to praktycznie nie wplywa na zwiazki. tam jest to kwestia bardzo przestrzegana, i czesto wiaze sie z morderstwami.
asia8400 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-14, 14:09   #131
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia8400 Pokaż wiadomość
a dlaczego? przeciez jakbys przyjela Islam, on tez by raczej musial. mialby wtedy nad toba wladze. moglby cie nawet fizycznie karac. z racjonalnego punktu widzenia, facet wiele zyskuje na takim zwiazku. a faceci sa silniejsi, kreuja swiat (kobiety tez, ale w malutkim stopniu), dlatego kraje Islamskie sa niereformowalne. tam nie ma checi zmiany, bo i po co mysli tak facet? kobiety zawsze beda na ich uslugach, bo to sie im oplaca, tak jest wygodniej. maja wymagany przyrost, nie kurcza sie jak Europa, dzieki ich kontroli nad kobietami za pomoca Islamu. nie jest to dobre, ale tak sobie tlumacza ta sprawe.

luna jak zwykle nie trafila ze swoim przykladem, u nas nie ma presji na swiatopoglad, ludzie moga zmienic wiare, czy wrocic do swojej poprzedniej. to praktycznie nie wplywa na zwiazki. tam jest to kwestia bardzo przestrzegana, i czesto wiaze sie z morderstwami.

To, ze ktos nie zamorduje swojej żony, bo przeszła na Islam; a ją zwyczajnie zostawi i bedzie usiłował odebrać prawo do opieki nad dziećmi jest wg mnie również dość drastyczne.
blogowo:
aktywnie
Stary 2012-05-14, 14:17   #132
201608040942
Konto usunięte

asia, w moim przypadku to zes nie trafila. Moj maz nigdzie by nie przeszedl. Nie ma takich szans, a gdaby mnie sie zachcialo to tez by radoscia nie tryskal, pod warunkiem, ze ja nie byla bym fanatycznie nawrocona, nie probowalabym jego nawracac, nie zaczelabym wprowadzac nawykow czy tez kultury islamskiej do naszego domu. Od co ja tam sobie mysle to byla by moja sprawa, tak jak jest i teraz, ale jego na sile nie moglabym uszczesliwiac.
My i teraz tak zyjemy, ja tez nie lubie byc na sile uszczesliwiana, wiec maz mnie nie zmusza zebym chodzila do kosciola( i tak tego nie robil, on bedac w Pl idzie z rodzicami, ja z dzieckiem siedze w domu). Poki go nie nawracam na ateizm to on mnie szanuje i tak samo bylo by gdyby mi sie islamu zachcialo. Ja tam moge i do poganskich bozkow sie modlic i wszystko bedzie cacy, ale gdybym go zaczela zmuszac do takiej samej postawy... bylo by inaczej.
Stary 2012-05-14, 14:20   #133
asia8400
Raczkowanie

luna-masz problemy z zamieszczaniem analogicznych przkladow. zostawi w wyniku zmiany wiary, a zamorduje - to zbyt rozne zachowania, by stawiac miedzy nimi znak rozwnosci, czy w ogole je porownywac.

to tak jak porownywac fanatyzm fanow Rydzyka, ktorzy stoja sobie pod krzyzem, czy protestuja o koncesja dla tej jego TV, do Pakistanczykow wysadzajacych sie w autobusach, zabijajac przy tym wielu cywilow.
Stary 2012-05-14, 14:25   #134
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia8400 Pokaż wiadomość
luna-masz problemy z zamieszczaniem analogicznych przkladow. zostawi w wyniku zmiany wiary, a zamorduje - to zbyt rozne zachowania, by stawiac miedzy nimi znak rozwnosci, czy w ogole je porownywac.

to tak jak porownywac fanatyzm fanow Rydzyka, ktorzy stoja sobie pod krzyzem, czy protestuja o koncesja dla tej jego TV, do Pakistanczykow wysadzajacych sie w autobusach, zabijajac przy tym wielu cywilow.
Religia jest rzadko główna przyczyna zamachów terrorystycznych: to tak na marginesie.

Jasne, ze kategoria morderstwa jest bardziej poważna niż rozwód, nie umniejszam tego w żadnym razie.
blogowo:
aktywnie
Stary 2012-05-14, 14:26   #135
asia8400
Raczkowanie

a
Cytat:
Napisane przez MonikaPogrzeba Pokaż wiadomość
asia, w moim przypadku to zes nie trafila. Moj maz nigdzie by nie przeszedl. Nie ma takich szans, a gdaby mnie sie zachcialo to tez by radoscia nie tryskal, pod warunkiem, ze ja nie byla bym fanatycznie nawrocona, nie probowalabym jego nawracac, nie zaczelabym wprowadzac nawykow czy tez kultury islamskiej do naszego domu. Od co ja tam sobie mysle to byla by moja sprawa, tak jak jest i teraz, ale jego na sile nie moglabym uszczesliwiac.
My i teraz tak zyjemy, ja tez nie lubie byc na sile uszczesliwiana, wiec maz mnie nie zmusza zebym chodzila do kosciola( i tak tego nie robil, on bedac w Pl idzie z rodzicami, ja z dzieckiem siedze w domu). Poki go nie nawracam na ateizm to on mnie szanuje i tak samo bylo by gdyby mi sie islamu zachcialo. Ja tam moge i do poganskich bozkow sie modlic i wszystko bedzie cacy, ale gdybym go zaczela zmuszac do takiej samej postawy... bylo by inaczej.
agnostykiem jestes, wiec nie masz, co przekonywac do swojej racji. to postawa neutralna, nie negujaca.
Stary 2012-07-16, 12:46   #136
martiiinis
Raczkowanie

Poszukuję osób jakiejkolwiek narodowości, które byłyby tak uprzejme by wziąć udział w moim badaniu dotyczącym wszelkich rodzajów bliskich związków z partnerem (praca magisterska). W tym kontekście związki/małżeństwa mieszane są bardzo cenne!
Oto link po polsku: http://relacje.i-test.pl/
I po angielsku: http://relationships.i-test.pl/
Byłoby suuuper, gdybyście mogli wziąć w nim udział!
Dzięki gorące!

Looking for people of any nationality, who would be so kind to take part in this cross-cultural research regarding all sorts of close relationships with partners (Master's thesis): http://relationships.i-test.pl/
It would be AWESOME if you could fill it out! Thank you!
Stary 2012-07-16, 14:34   #137
201610310857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez martiiinis Pokaż wiadomość
Poszukuję osób jakiejkolwiek narodowości, które byłyby tak uprzejme by wziąć udział w moim badaniu dotyczącym wszelkich rodzajów bliskich związków z partnerem (praca magisterska). W tym kontekście związki/małżeństwa mieszane są bardzo cenne!
Oto link po polsku: http://relacje.i-test.pl/
I po angielsku: http://relationships.i-test.pl/
Byłoby suuuper, gdybyście mogli wziąć w nim udział!
Dzięki gorące!

Looking for people of any nationality, who would be so kind to take part in this cross-cultural research regarding all sorts of close relationships with partners (Master's thesis): http://relationships.i-test.pl/
It would be AWESOME if you could fill it out! Thank you!
done
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 00:48   #138
martiiinis
Raczkowanie

Yaay! Fajnie, dzieki serdeczne! :-D Każdy wypełniony formularz sporo pomaga, więc bardzo sie cieszę Yuuuupiii!

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości