HIPERPROLAKTYNEMIA - zbiorczy! - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-19, 18:17   #121
Lia89
Zakorzenienie

Dot.: Hiperprolaktynemia...

Cytat:
Napisane przez sarkastiko Pokaż wiadomość
No ok rozumiem..ale czy to, że tak powiem już po chorobie? czy to wraca, trzeba badać i ogólnie się wlecze za nami? czy to po prostu coś co trzeba wyleczyć i już?
W ulotce jest również napisane, że wyleczenie się na stałe jest rzadkością. Poziom prolaktyny utrzymuje się długo w normie, ale to zależy od wielu czynników. Nie znam się. Mi się zwróciło z własnej głupoty. ;p

Messuah, ja miałam nieregularne miesiączki przez obciążoną prolaktyną... I co? W dupie mieć to badanie, bo "się nie patrzy"? Nieprawda! Jeśli prolaktyna po obciążeniu jest bardzo wysoka to trzeba to leczyć, bo może być to równie poważny problem co podwyższona zwykła prolaktyna. Ludzie mają guzy przez obciążoną prolaktynę! Rety, Ci lekarze...
Lia89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-21, 15:30   #122
sarkastiko
Rozeznanie

No nieee...dzisiaj za to rozwolnienie/biegunka..w końcu przeczyszczacze dopalacze zadziałały..ale zbyt dobitnie chyba... a do tego szybszy okres o ponad tydzień...czy to normalne z miesiączką? Wczoraj wzięłam 6 dawkę.
Stary 2012-06-24, 08:56   #123
maya89
Raczkowanie

Ja często mam biegunkę dzień/dwa przed miesiączką, więc dla mnie to normalne Okres mógł Ci się przyspieszyć przez pogodę/stres itp.

Dostałam @ dokładnie po 28dc - elegancko! (mimo stresów, antybiotyków które biore). Mniejszy PMS, prawie nie bolały mnie piersi, tylko przez dwa dni bolało mnie podbrzusze i co chwile latałam do łazienki sprawdzić czy to już czy nie, no ale wreście ruszyło. Jutro idę robić sobie jeszcze badanie na inne hormony i dodatkowo mam sprawdzić czy bromergon obniżył prolaktyne (ale pewnie tak, skoro nie bolały mnie piersi).
maya89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-24, 16:20   #124
Lia89
Zakorzenienie

A ja jutro mam wizytę i jestem ciekawa czy wreszcie odstawię ten Dostinex. Mam go już dosyć. Dziś mnie od rana mdli. :-/ Jakieś opóźnienie chyba, bo łykałam go w piątek.
Stary 2012-06-24, 18:29   #125
maya89
Raczkowanie

Ja też jak odbiorę wyniki idę do ginki i jestem ciekawa, co mi powie. Wcześniej mówiła, że muszę brać Bromergon conamniej 3 miesiące (do pół roku), ale nie wiem dlaczego tak.
Jak teraz biorę połówkę to przez te 3 miesiące biorę tak samo czy muszę dojść do całej tabletki? Brrrrr, nie chcę brać całej skoro połówka mi pomaga.
Stary 2012-06-25, 15:55   #126
Lia89
Zakorzenienie

No, to odstawiam Dostinex! Za miesiąc mam zrobić badanie, żeby zobaczyć czy prolaktyna się nie huśta i kontrola. Terapię zakończyłam na 5 tabletce.
Stary 2012-06-25, 16:34   #127
sarkastiko
Rozeznanie

Czyli jak bolą piersi to prolaktyna jest wciąż wysoka? bo mnie piersi cały czas bolą i są mega wrażliwe, no i big:/ Komu wykarmić dziecko?!?! he..

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-25, 16:53   #128
maya89
Raczkowanie

Masz mlekotok?? Bo jeżeli tak, to znaczy, że prolaktyna jest bardzo wysoka! Piersi bolą właśnie przy wysokiej (zwłaszcza tak jakby po bokach od strony pach).

Odebrałam dziś wynik prolaktyny, miesiąc temu miałam 40,9 a dzisiaj 4,52 (przy normie 1,90-25,00) - hmm.. Jest ok czy za niska? Bo teraz już nie wiem, za 1,5tyg ide do ginki
Stary 2012-06-25, 17:06   #129
Lia89
Zakorzenienie

Dokładnie, ja też nie wiedziałam co się dzieje, kiedy mnie mocno piersi bolały pierwszy raz w życiu... A to prolaktyna!

Maya, prolaktyna nigdy nie jest za niska, jeśli mieści się w normie... Ciesz się, że tak szybko udało Ci się ją zbić! Myślę, że po wizycie powinnaś odstawić lek i poczekać z parę tygodni, zrobić badanie i wtedy podjąć dalsze kroki.
Stary 2012-06-25, 20:36   #130
sarkastiko
Rozeznanie

No ok dziewczyny czyli, że lek nie działa skoro to prolaktyna? bo ja już się w tym gubię...
Stary 2012-06-25, 21:23   #131
Lia89
Zakorzenienie

Jeśli bierzesz już długo, zrób badanie - dla pewności. Powinno spaść, ale czy jest w normie - od tego może dużo zależeć.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-25, 23:18   #132
maya89
Raczkowanie

Może prolaktyna obniża się u Ciebie powoli? Nie wiem. Też bym powtórzyła badanie. Niestety nie powinny Cię boleć piersi. Ja od razu przy pierwszej @ na Bromergonie poczułam różnice.

Za 1,5tyg idę do ginki, zobaczymy co mi powie ale mam nadzieje, że to ostatnie 1,5tyg z Bromkiem!
Przed wizytą zaleciła mi też (z powodu wysokiej prolaktyny i drobnopęcherzykowych budowy jajników) badanie testosteronu , FSH i LH (chyba żeby wykluczyć PCOS?). Wyszło mi FSH (5,67) i LH (6,05) w 3dc więc chyba ich stosunek jest dobry. Więc dlaczego wcześniej miałam taką wysoką prolaktynę?? Sama sobie tak podskoczyła? Mam nadzieje, że teraz się trochę uspokoi.
Stary 2012-06-26, 16:05   #133
sarkastiko
Rozeznanie

Nie wiem czy to długo..biorę od 16 maja- połowę Dostinexu
a od 16 czerwca 1/4 tabletki-ze względu na super zaparcia....a piersi to mam wrażliwe non stop..czasami budzę się rano i ciężko mi wstać bo taaaakie mam balony i tak jak jedna z Was pisała...najbardziej po bokach..
Stary 2012-06-26, 22:10   #134
maya89
Raczkowanie

To nie dobrze Mi właśnie ginka powiedziała, że przy hiperprolaktynemi piersi właśnie bolą po bokach od strony pach. Masz okazję iść do swojego gina niedługo? Widocznie 1/4 to dla Ciebie za mała dawka i trzeba będzie zwiększyć skoro nie pomaga. Ale nie znam się.. Musisz się zapisać na wizytę.
Stary 2012-06-27, 09:17   #135
Lia89
Zakorzenienie

Dokładnie, ćwiartki nie muszą być dobre dla wszystkich. Przecież kobiety różne dawki biorą.
Stary 2012-06-27, 16:28   #136
sarkastiko
Rozeznanie

Eh już nie wiem ale wiem, że wciąż źle ze mną..wizytę mam za 2 tygodnie..a jeszcze jedno mnie trapi a nie pytałam Was...jak Wasza waga? bo ja przytyłam i ciężko mi zrzucić nawet 0,5 kg! waga wzrosła i stoi jak zamurowana! a jeśli się ruszy to czuje, że w górę...
Stary 2012-06-27, 19:54   #137
Kasiorek_L
Raczkowanie

Sarkastiko, mnie właśnie też piersi bolały przed ostatnim @, a dokładniej to od strony pach. A to dziwne, bo biorę już miesiąc Dostinex i tak jak wcześniej już z tym nie miałam problemu, tak teraz znowu ten ból wrócił. W sobotę idę sobie zbadać tą prolaktynę.

Tak czytam Wasze wypowiedzi i ja żadnych chyba skutków ubocznych nie widzę. Przy pierwszej kuracji, a było to ponad rok temu, jedyne co mi dolegało to bóle głowy, choć ginekolog twierdziła, że to nie od Dostinexu. Żadnych zaparć nie mam, nawet mnie nie mdli. Może to dlatego, że biorę tylko 1/4 tabletki raz na tydzień..
Kasiorek_L jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 23:35   #138
Lia89
Zakorzenienie

1/4 Dostinexu? To w ogóle leczy? W ulotce wyczytałam o całej, albo połówce, ale o ćwiartce?
Stary 2012-06-28, 13:49   #139
sarkastiko
Rozeznanie

A cellulit? jakieś zmiany wagowe?

Powiem szczerze, że myślałam, że to "łatwiejsza w użytku choroba":/ Nie za bardzo kumam o co chodzi, wiem, że jestem niecierpliwa bo dopiero leczę się 2 miesiąc ale nie kumam tego co się ze mną dzieje..lepiej czułam się chyba przed diagnozą i leczeniem:/

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-29, 11:41   #140
maya89
Raczkowanie

Biorę Bromergon dopiero miesiąc więc wątpie żeby mógł wpływać na celulit. Wręcz przeciwnie, ogólnie wcześniej przytyłam i za nic nie mogłam zrzucić wagi a teraz powoli leci w dół
Mogłaś zauważyć różnicę na wadze przez zaparcia o których wspominałaś.
Stary 2012-06-29, 14:29   #141
Kasiorek_L
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lia89 Pokaż wiadomość
1/4 Dostinexu? To w ogóle leczy? W ulotce wyczytałam o całej, albo połówce, ale o ćwiartce?
Tak, leczy. W zeszłym roku przechodziłam identyczną kurację, a prolaktyna się pięknie obniżyła. Z tym, że przestałam brać Dostinex i znowu jest podwyższona.. Z resztą ulotka to jedno, a zalecenia lekarskie drugie

Ja nie zauważyłam zwiększonego cellulitu, waga jaka była przed, taka jest teraz, zarówno przy obecnej kuracji, jak i własnie rok temu.

Sarkastiko, a może ostatnio zaczęłaś się inaczej odżywiać? Słodycze, fast food, czy coś w tym typie? W ogóle hiperprolaktynemia, akurat w moim przypadku jest związana ze stresem. A jeśli i u Ciebie tak jest, to właśnie sobie tego stresu na nowo dokładasz. Wiem, że łatwo jest mówić, ale naprawdę staraj się nie denerwować i poczekaj na opinię lekarki. Ona na pewno udzieli Ci wyczerpujących informacji
Stary 2012-06-29, 16:44   #142
sarkastiko
Rozeznanie

Kasiorek_L...Cierpliwość i mało stresu..ajj czy to możliwe? Denerwuje się bardzo bo czuję, że coś złego się ze mną dzieje a nie łatwo się z tym żyje:/ tym bardziej jak się ciało zmienia..w końcu jestem kobietą i nie lubię takich niespodzianek he..Dziękuję za miłe słowa i serdecznie pozdrawiam bo widzę, że jesteś z okolicy...bo ja z Gdańska
Za 2 tygodnie wizyta u endo...zobaczymy co mi powie i czy znów nie wyjdę na specjalną..czyli wyjątkową w leczeniu z wyjątkowymi efektami ubocznymi eh....a poza tym wiecie jak to jest..z czasem dopiero wychodzi czy lekarz to dobry fachowiec czy nie:/
Stary 2012-06-29, 22:44   #143
Lia89
Zakorzenienie

Ja też mieszkam w Gdańsku...

Oj, coś o tym stresie wiem. Od tego się zaczęło.

Ja mam dzisiaj święto! Pierwszy tydzień bez Dostinexu i w końcu się napiłam w piątek od 5 tygodni.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-06-30, 09:08   #144
sarkastiko
Rozeznanie

Hehe zatem czyżby hiper była chorobą Pomorzanek?zatem i Ciebie pozdrawiam oczywiście, tym bardziej, że miałaś swoje święto hehe

Dzisiaj obudziłam się jak podwójna Pamela! ojjj współczuję kobitkom z wielkimi balonikami! jakie to niewygodne! choć sama swoje mam D, to w chorobie potrójne D i do tego mega wrażliwe! koszmar dnia i nocy grrrrrr...
Stary 2012-06-30, 13:02   #145
Lia89
Zakorzenienie

Ja mam E i jakoś nigdy nie miałam problemów z biustem poza guzkami.
Stary 2012-06-30, 14:22   #146
asiakasia30
Przyczajenie

witam serdecznie forumowiczów,jestem nowa na forum i mam takie pytanie:wczoraj bylam u endoktynologa i dostalam Dostinex 8 tabletek( pół tabletki na noc) bo mam wysoka prolaktyne i chialam sie dowiedziec czy jak mam żylaki to moge brac Dostinex? z gory serdecznie dziekuje za odpowiedz,pozdrawiam
asiakasia30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-30, 14:49   #147
Lia89
Zakorzenienie

Czytałaś ulotkę? Jest w niej coś o tym? Jeśli nie, to spokojna Twoja głowa. Ja już swoją wyrzuciłam.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-06-30, 17:55   #148
Kasiorek_L
Raczkowanie

No u mnie to choróbsko też wykryto przez przypadek. Gdybym nie poszła z inną dolegliwością, to pewnie do tej pory bym nie wiedziała, że owulacji nie mam
Tak, wiem, łatwo mówić, żeby się nie stresować, nie wkurzać. Sama to przechodzę, w dodatku mam straszne problemy z cerą, w miarę już ogarnięte, ale widać prolaktyna i tu u mnie dotarła. Naprawdę współczuję tych wszystkich dodatkowych efektów, ja na szczęście nic takiego nie zauważyłam. Aaaa, ja też mam przeważnie zawsze efekty, których inne dziewczyny nie mają, a w tym przypadku akurat jest ok.
Trzymam kciuki za wizytę i pozdrawiam z wyjątkowo słonecznej Gdyni
Stary 2012-06-30, 20:51   #149
asiakasia30
Przyczajenie

Dziękuje za odp własnie czytałam ulotke i nic tam w sumie nie ma o tym wiec chyba można,problem w tym ze naczytalam sie różnych informacji na temat choroby i tego leku i chyba za bardzo biore do siebie co pisza inni zobacze co sie bedzie działo dzisiaj pierwsza 1.2 na noc.pozdrawiam
asiakasia30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-01, 16:19   #150
Lia89
Zakorzenienie

No dokładnie, obserwuj ciało i wtedy jak się coś niepokojącego będzie działo, idź do lekarza.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości