Są tu jakieś religiomaniaczki? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-19, 22:23   #121
Ofelia 20
Zadomowienie

Dot.: Są tu jakieś religiomaniaczki?

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Poległam
Ja to samo

"Pierwsza miłość z wiatrem gna, z niepokoju drży,
Druga miłość życie zna i z tej pierwszej drwi ,
A ta trzecia jak tchórz w drzwiach przekręca klucz
I walizkę ma spakowaną już ... "

Ofelia 20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 22:28   #122
ksantypa7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez girlonthebridge Pokaż wiadomość
a wiara w Boga to co innego niż wierzenie w jakieś tam nauki kościoła.
I tu tkwi sedno!

I'm Alive!....I'm Alive!......I'm Alive!
And I've got so much more that I want to do
Was it music?
Was it science that saved me?
Or the way that you prayed for me?
Yes either way I thank you, I'm alive
GM

ksantypa7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 22:28   #123
uroczysko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Black_Eyes Pokaż wiadomość

Mój stosunek do ludzi innej wiary jest obojętny. Toleruję i nie wnikam. Każdy robi co chce i wierzy w co/ w kogo chce. Ale baaaaardzo nie lubię najeżdżania na katolików, co w internecie np. bardzo często się zdarza...
Tyle dobrze, że tylko w Internecie.
A co ma powiedzieć dziecko, które nie chodzi na religię i musi się z takim 'najeżdżaniem' spotykać face to face? I w znacznej większości przypadków w szkołach NIE MA alternatywy dla lekcji religii, więc musi koczować przez ten czas w świetlicy (bo te lekcje nie są na początku, czy na końcu, tylko właśnie 'w środku')?
uroczysko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 22:29   #124
3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Olivvek Pokaż wiadomość
Uważam, że jeżeli Ci to pomaga to bardzo dobrze. Wyszłaś na prostą, gratuluję dla mnie bardziej od czyjejś wiary interesuje to, żeny mi jej nie narzucał i nie straszył plagami egipskimi
Aha i jeszcze jedno: pod kątem ufania Bogu proponowałabym złoty środek (mówię tu ogólnie, Twoja wypowiedź nasunęła mi tę myśl ). Mam w rodzinie taaaką wierzącą ciotkę i wujka, siedzą w domu i zdychają z głodu, czekając na mannę z nieba "bo Bóg nie da im zginąć". Ehe, tylko dla mnie to już zakrawa na herezję, bo po to Bozia dała rączki, nóżki i pomyślunek, żeby się samemu utrzymywać i dawać sobie radę

Tak samo mówię jeszcze żaden ksiądz mi nie powiedział, jak to jest:
a) Bóg stworzył świat w 7 dni, ale kości dinozaurów datowane są na 70mld. lat wstecz, a ewolucja człowieka na 10 tysięcy;
b) byli Adam i Ewa, mieli Abla i Kaina. Kain zabił Abla, a Biblia o żadnych innych ich dzieciach nie mówi, czyli wywodzimy się wszyscy z kazirodczego związku, który na dalszych kartach tej księgi jest taak piętnowany?
c) po potopie Bóg powiedział, że już ludziom takiej krzywdy nie zrobi. Kataklizmy istnieją nadal i mają się dobrze, wierzący tłumaczą je gniewem Boga; to jest niesłowny w takim razie i zrobił nas w wała? Też mi autorytet...
d) cierpienie oznacza, że Bóg nas kocha. To tych, którzy mają lekkie życie kocha mniej?

Te 4 sprawy wystarczą, jak mi ktoś sensownie odpowie, to przemyślę to i owo

---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ----------

Aha a co do duchów to doświadczyłam na sobie interesującego zjawiska, które pozwoliło mi wyrobić sobie pogląd, że może jednak świadomość może jeszcze błąkać się po nas po tej ziemi?
No właśnie....
Dlaczego trzeba wszystko brać dosłownie?
Wszystko w KK jak i w Biblii jest symboliczne.
Uczęszczałam na religię i podejmowaliśmy te i owe tematy, byłam na pielgrzymce i wiem co nieno o symbolach. Stworzenie Świata według Biblii jest tak jak stworzenie Świata z Mitologii - symboliczne(!). Adam i Ewa także. Bo pierwsi ludzie nie umieli myśleć, tymbardziej rozróżnić dobra i zła. Co do podpkt. c. Bóg powiedział do właśnie Adama i Ewy, że zostają wygnani z Raju i odtąd będą tułać się po świecie i zostaną ukazaniu wielu próbom, co łączy się z podpkt. d.
3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 22:31   #125
Szaruch
Zadomowienie

GG do Szaruch

Cytat:
ja czytałam i nie jestem ateistką. Można do wielu rzeczy się przyczepić ale to nie neguje faktu, że wierzę w Boga a wiara w Boga to co innego niż wierzenie w jakieś tam nauki kościoła. Ja że tak powiem może przez studia filozofii czy etyki jestem bardziej skupiona na metafizyce i po prostu wiem, że On jest i tyle, żaden katol czy zboczony ksiądz zapatrzony w mamonę mnie od tego nie odwiedzie
ale można wierzyć w Boga i nie być katolikiem. polecam Ci porozmawiać z protestantami
pas - 83
biodra - 101
udo - 59

Szaruch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 22:33   #126
Konto usunięte

Z resztą nie ma czegos takiego "Bóg jest" lub "Boga nie ma". Nie chodzi o pewnośc w tym aspekcie, ale wiarę. Albo się w Boga wierzy, albo się w Boga nie wierzy. A dowód a jego istnieniu bądź nie istnieniu każdy z nas dostanie po śmierci.
I wkurza mnie jak ktoś mówi "daj mi dowody na istnienie Boga"
W Biblii jest powiedziane: "błogosławieni co nie widzieli, a uwierzyli".

Edytowane przez 3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b
Czas edycji: 2012-06-19 o 22:36
3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 22:34   #127
Szaruch
Zadomowienie

GG do Szaruch

Cytat:
Napisane przez uroczysko Pokaż wiadomość
A co ma powiedzieć dziecko, które nie chodzi na religię i musi się z takim 'najeżdżaniem' spotykać face to face? I w znacznej większości przypadków w szkołach NIE MA alternatywy dla lekcji religii, więc musi koczować przez ten czas w świetlicy (bo te lekcje nie są na początku, czy na końcu, tylko właśnie 'w środku')?
ja na okienkach robiłam kolczyki koleżance zresztą u mnie 1/3 klasy w LO nie chodziła na religię.

swojego ewentualnego przyszłego dziecka chrzcić nie zamierzam, będę je zabierać na nasze święta, a jak będzie starsze to samo zdecyduje. jak będzie chciało być katolikiem - w porządku. ale Biblię mu każę przeczytać
pas - 83
biodra - 101
udo - 59

Stary 2012-06-19, 22:36   #128
Black_Eyes
Zadomowienie

Cytat:
Właśnie o to chodzi, że nie tylko w internecie...
Mam w klasie chłopaka, który na religię nie chodzi. Nie jest dla niego problemem, że przeczeka te 45 min w świetlicy czy bibliotece. No i jeszcze nie widziałam ani nie słyszałam, żeby ktoś na niego najeżdżał z powodu jego niewiary... No i nie ma możliwości, by każda klasa miała religię na 1 czy ostatniej lekcji. A jako że większość klasy na religię chodzi, to zwyczajnie bez sensu byłoby ustalać plan lekcji dla kilku osób, które na tą lekcję nie uczęszczają Takie jest moje zdanie.

misislipy - Otóż to

Edytowane przez Black_Eyes
Czas edycji: 2012-06-19 o 22:37
Black_Eyes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 22:38   #129
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

Cytat:
Napisane przez Szaruch Pokaż wiadomość
ale można wierzyć w Boga i nie być katolikiem. polecam Ci porozmawiać z protestantami
znam wielu protestantów i bliżej mi jednak do bycia katoliczką chociaż kiedyś mi jakiś pseudo ksiądz powiedział, że jestem poganką (nie wiem na jakiej podstawie ).

Ktoś się zastanawia dlaczego człowiek jest katolikiem skoro w 100% się z założeniami nie zgadza ano dlatego, że mu do czegoś bliżej niż dalej. Ja zamiast chodzić co niedziele do kościoła w moim rodzinnym mieście wybierałam rekolekcje bo czasem dało się trafić na kogoś mądrego, teraz mieszkam gdzie indziej i tutaj było mi łatwiej spotkać księży, którzy (nie wiem jak to dobrze ubrać w słowa) zamiast gromy rzucać na ludzi to opiekują się, rozwiewają wątpliwości, uczą, dzięki nim moja wiara jest większa ale nie tylko.

Edytowane przez girlonthebridge
Czas edycji: 2012-06-19 o 22:40
girlonthebridge jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 22:44   #130
uroczysko
Zadomowienie

Ale Wy mówicie o dużych 'dzieciach', które sobie już same radzą z różnymi tematami.
Ja mam na myśli pierwszy etap kształcenia - szkołę podstawową i niestety, wiem, jak to potrafi wyglądać (na szczęście jeszcze mnie to nie dotyczy).
Stary 2012-06-19, 23:37   #131
Ofelia 20
Zadomowienie

[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;34810309]Z resztą nie ma czegos takiego "Bóg jest" lub "Boga nie ma". Nie chodzi o pewnośc w tym aspekcie, ale wiarę. Albo się w Boga wierzy, albo się w Boga nie wierzy. A dowód a jego istnieniu bądź nie istnieniu każdy z nas dostanie po śmierci.
I wkurza mnie jak ktoś mówi "daj mi dowody na istnienie Boga"
W Biblii jest powiedziane: "błogosławieni co nie widzieli, a uwierzyli".[/QUOTE]

No właśnie, wiara to wiara, albo się wierzy, albo nie wierzy. Jakby były dowody, to to już nie byłaby wiara, tylko oczywistość. Tak jest nie tylko z Bogiem. Można nawet wierzyć sobie w "marsjan", w końcu wszechświat jest tak duży, że nigdy nie wiadomo, czy gdzieś tam nie ma drugiej ziemi Niech każdy wierzy w co chce.

uroczysko - ja tylko moge powiedzieć, że miałam w podstawówce koleżanke, która nie chodziła na religie. Tylko, że ona miała dom za płotem, wiec nie było problemu, z tymi wolnymi godzinami. No a tak to zostaje świetlica. W każdym razie na pewno nikt jej nie wyśmiewał, chociaz wiem, że dzieci potrafią być okrutne. Nawet przyszła pare razy do nas na religie, tylko potem przestała chodzić bo bala sie powiedziec mamie i że to będzie na świadectwie. Chociaz sądzę, że to raczej było związane z chęcią przynależności, żeby nie odstawać od innych, a nie z wiarą w Boga. Chociaż nie przypominam sobie żeby miala problemy, z akceptacją.

Chociaż ja jednak uważam, że religia powinna być w kościele a nie w szkole.

Edytowane przez Ofelia 20
Czas edycji: 2012-06-19 o 23:40

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-19, 23:42   #132
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Ofelia 20 Pokaż wiadomość
Chociaż ja jednak uważam, że religia powinna być w kościele a nie w szkole.
Ja również tak uważam. Skoro szkoła jest świecka, to co w niej robi religia? I jakim prawem jest w środku lekcji, a nie na początku czy na końcu?
Ja akurat na religię zawsze chodziłam (od pewnego czasu jako osoba niewierząca), więc mi to tam pasowało, ale dziwię się, że osoby, które na religię nie chodziły (a takich w mojej klasie w LO była znaczna większość), się nie zdenerwowały i nie próbowały czegoś z tym zrobić.
Stary 2012-06-19, 23:49   #133
Szaruch
Zadomowienie

GG do Szaruch

powinno być religioznawstwo jeśli już
jutro Wam rozpiszę podstawowe różnice między adwentystami a katolikami.
a jak znajdę chwilę to zrobię tabelkę i postaram się żeby uwzględniła wszystkie odłamy chrześcijaństwa i ich podejścia w takich kwestiach jak kult maryjny, wiara w Ducha Św, czy jest piekło itd itp.
jeśli oczywiście chcecie

a teraz lecę spać bo jestem wykończona, a jutro nasze święto
pas - 83
biodra - 101
udo - 59

Edytowane przez Szaruch
Czas edycji: 2012-06-19 o 23:50
Stary 2012-06-20, 00:30   #134
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

a ja uważam, że w szkole powinna być albo filozofia albo etyka jak prowadziliśmy festiwal filozoficzny i poprzyjeżdżały dzieciaki z Niemiec czy Łotwy gdzie filozofia jest obowiązkowa to nam (dosłownie) kopary opadły, taka dojrzałość, wiedza, naprawdę fantastyczna sprawa . A religia powinna być prowadzona w szkółkach przy kościele (chyba tak kiedyś było nawet?) wtedy i religię traktuje się poważniej (bo chodzi się z własnej woli a nie rzuca się w księdza cukierkami czy innymi rzeczami) i nikt nie jest do chodzenia na nią zmuszany (i co się z tym wiąże nikt nie jest szykanowany za odmienną wiarę).

co do tego chrzczenia czy nie chrzczenia, mój kolega (100% ateista) powiedział (i tak zrobił) ja dziecko ochrzczę i doprowadzę do wszelkich sakramentów nad którymi muszą sprawować piecze rodzice, jeszcze się okaże że one (bo ma już 2kę dzieci) są bardziej wierzące ode mnie i będą miały pretensje do mnie, że muszą to nadrabiać (bo od choroby jest potem załatwianie wszystkiego - moja koleżanka zakochała sie w Japończyku i nie to, że go nawróciła sam bez przymuszonej woli uwierzył i miał tyle łażenia, żeby wziąć z nią ślub kościelny, że chyba w tym momencie lekko zwątpił )
Stary 2012-06-20, 01:04   #135
Olivvek
Zadomowienie

Ale nadrukowałyście od rana

Cytat:
Ja nie chodzę do kościoła, a w Boga to nie wiem czy wierze (pozmieniało mi się przez ostatnie lata).... ale nigdy nie brałam Biblii dosłownie i uważam, że nie powinno się jej brać dosłownie... . Przecież wiadomo, że dinozaur był przed czlowiekiem, albo że nie pochodzimy od jednych "rodziców"

Ostatnio składaniam się ku teorii, że Boga nie ma, a my nie jesteśmy częścią żadnego planu, tylko idziemy do piachu i koniec. Chociaż nie jest to zbyt wesoła perspektywa A z drugiej jednak strony, jak się zagłebić, w to co wiemy o naszej planecie, co wiemy choćby o samym człowieku, to możemy śmiało stwierdzić, że wszystko jest do siebie idealnie dopasowane. Czasami trudno uwierzyć, że to się zrobiło samo z siebie np ludzki mózg. Prawda jest taka, że jeden bład w naszym organiźmie, mógłby nas kosztować życie. Niektórych kosztuje, np niektóre wady genetyczne. Dlatego czasami trudno mi uwierzyć, że to wszystko się tak samo pięknie dograło

To się wypowiedziałam

Jeżeli chodzi o śmierć kliniczną, jestem raczej za wyjaśnieniami naukowymi

A co do księży, to uważam, że w ogóle po co ktoś wymyślił, coś takiego, jak celibat itd. W końcu jesteśmy ludźmi, mamy popęd seksualny i to jest jak najbardziej naturalne. Pastor, który może miec rodzinę, to już co innego. Pełni służbę Bogu i fajnie, ale też zmaga sie z problemami życia codziennego. A dzieci potrafią dać w kość Przynajmniej ma co mówić na kazaniu
Pogrubione: a mogłabyś podesłać linka/ napisać coś o tym? Bo ja znajduję tylko wyjaśnienia metafizyczne

Chyba się powtórzę z tym braniem/ niebraniem Biblii dosłownie: To niech się, K*rwa, namyślą, jak to w końcu czytać, a nie, że jak rozumiem dosłownie to ksiądz mi pizga żem tępak i nie rozumiem przenośni, a jak już zauważę tę przenośnię, to się okazuje, że połynęłam z interpretacją, mając ją inną od jedynej i słusznej, głoszonej przez KK. Bez sensu.

Cytat:
Napisane przez FreakChic Pokaż wiadomość
Wiesz co, ciśnienie mi się podnosi jak czytam podobne usprawiedliwienia. Ksiądz nie jest od oceniania ludzi, bo od tego jest Bóg. Czy inaczej coś jest? Ksiądz może doradzić, o ile jego rada jest warta czegoś, ale nie do niego należy ocenianie, czy kolczyk gdziekolwiek jest odpowiedni. Ogólnie, nikogo nie powinno interesować gdzie i ile kto ma kolczyków, tatuaży czy czegoś innego.

Akurat w tym przypadku uważam, że poglądy księdza miały najmniejsze znaczenie, bo powinien zwyczajnie ugryźć się w język

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Jeżeli chodzi o księży, to ja kiedyś też oburzałam z wielu powodów. Obecnie jak mam jakieś ale, to mówię, co mi nie odpowiada prosto w twarz lub staram się obracać w żart, co nie jest równoznaczne, że przyklaskuję zachowaniom niegodnym. Wprost przeciwnie.

Po drugie uzmysłowiłam sobie, każdy powinien się martwić o własną dupę, żeby się na Sądzie Ostatecznym (o ile ktoś w niego wierzy ) nie okazało, że ten ksiądz grzesznik może mieć dużo mniej grzechów niż jego wierni i niewierni, którzy tak się troszczyli o jego czystość, postawę życiową i priorytety.

Każdy zostanie osądzony według własnych czynów Już Bóg będzie dobrze wiedział, co ksiądz ponawyczyniał , jeżeli rzeczywiście ponawyczyniał.
Nie umiem tak. Osobiście nie pozwalam nikomu na głupie komentarze w nadziei, że na Sądzie Ostatecznym mu się dostanie... Ponadto, w takim razie niech komemtator też własnej pilnuje. A jak dalej nic nie ma? Zmarnuję życie pozwalając po sobie jeździć jak po burej suce
Aczkolwiek uważam, że dla wierzących jest to jakiś argument

Cytat:
Napisane przez FreakChic Pokaż wiadomość
Dzięki Latin, poczytam zaraz.
Znalazłam stronę zbawienie.com... I widzę tego typu rzeczy :
"Uważam dewiacje seksualne za chorobę psychiczną, którą można, a nawet trzeba leczyć, aby zachować gatunek homo sapiens.

Niestety medialna promocja wielu dewiacji skutecznie powiększa zasięg owej choroby, ponieważ powoduje to seksualną dezorientację młodzieży, której aplikuje się tego typu nonsensy. Pokazywanie pani (pana!?) Ellen DeGenere, oraz ewidentna reklama tego typu zachowania się taki właśnie posiada cel."

"Jeżeli więzień odpowie, że był on sierotą, który został adoptowany przez dwoje homoseksualistów, którzy znęcali się nad nim dopuszczając się na nim gwałtów, zmuszając go do uczestnictwa w orgiach. W takiej sytuacji zbrodniarz ma natychmiastową taryfę ulgową i w najgorszym przypadku grozi mu albo relatywnie niska kara, albo krótki pobyt w szpitalu dla niepełnosprawnych umysłowo. Przypadki rozwodów w rodzinie zbrodniarza, kłótni, alkoholizmu, używania narkotyków, przemocy itp także dają mu spore szanse na znacznie łagodniejszy wyrok."

"Pedofilia jest wyższym etapem homoseksualizmu, który jest jej korzeniem. Geje najpierw interesują się mężczyznami, potem zmieniają zainteresowani w kierunku najmłodszych. Tak właśnie rodzi się pedofilia."

Ręce mi opadają... To jest skrajna niewiedza.

Mój ulubiony fragment :

"
Zwróćmy uwagę na logo Supermana. Pozornie wygląda to na niewinny symbol z literą S, która symbolizuje pierwszą literę - Superman.

Zwróćmy uwagę na mały trójkącik na szczecie tej litery po czym pogrubienie jej. Zwróćmy uwagę na pogrubioną końcówkę tej litery. Czy teraz owa litera nie wygląda na... węża? Czy S nie sugeruje... Szatana?

Na domiar złego owa litera s, czyli wąż jest umieszczony w piramidzie, która jest także pięciokątem czy też pentagramem? Przypadek?".
Ło matko bosko częstochowsko i wszyscy święci razem wzięci
Nie mogę tego czytać

Cytat:
Marzena17 - a gdzie masz napisane że jest piekło i czyściec? to są właśnie dogmaty. radzę się wziąć za Biblię, zdziwisz się ile rzeczy KK dopowiedziało albo zmieniło

girlonthebridge - od kiedy kolczyk według Waszej religii jest grzechem? proszę bardzo: „Nie będziecie nacinać ciała na znak żałoby po zmarłym. Nie będziecie się tatuować. Ja jestem Pan!” (Księga Kapłańska 19.28) - tak niektórzy to interpretują. ja nie, bo jest mowa o tatuażach, a nie kolczykach ;p
(...)
Wolna wola, ale "nie będziesz robił tego, tego i tego, i jeszcze kilku innych rzeczy." co za bzdury zapewne z tatuażem jestem mniej wierząca i mniej wartościowa
Ale wobec Boga wszyscy równi. Paradoks paradoks paradoksem pogania.

Cytat:
Napisane przez latin Pokaż wiadomość
Mojwa Ktoś "obcy" nie mógł tego zrobić, bo nie miał dostępu. Co najwyżej proboszcz, ksiądz danej parafii - tylko pytanie: po co?
Właśnie na tym też polega wiara. Jeśli Bóg byłby widzialny i ciągle chodził po ziemi z nami, mówił 'tak rób, a tak nie rób' to nie mielibyśmy własnej woli i moim zdaniem trochę bez sensu byłaby ta "wiara".

(...)
To po cholerę lansuje się cuda jako dowody na istnienie Boga?? znów nieścisłość.

[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;34810235]No właśnie....
Dlaczego trzeba wszystko brać dosłownie?
Wszystko w KK jak i w Biblii jest symboliczne.
Uczęszczałam na religię i podejmowaliśmy te i owe tematy, byłam na pielgrzymce i wiem co nieno o symbolach. Stworzenie Świata według Biblii jest tak jak stworzenie Świata z Mitologii - symboliczne(!). Adam i Ewa także. Bo pierwsi ludzie nie umieli myśleć, tymbardziej rozróżnić dobra i zła. Co do podpkt. c. Bóg powiedział do właśnie Adama i Ewy, że zostają wygnani z Raju i odtąd będą tułać się po świecie i zostaną ukazaniu wielu próbom, co łączy się z podpkt. d.[/QUOTE]
Już pisałam w tym temacie wyżej, ale ujmę to inaczej: Biblia ma wymiar symboliczny na tyle, na ile potrzeba księdzu, żeby po Tobie pojeździć (tak generalizuję. W moim życiu nie spotkałam żadnego księdza z powołania).

Cytat:
Podoba mi się wiara ewangelicka. Nie uznaje akurat tych założeń, które są dla mnie idiotyczne w kk.

Co do religii w szkole:
Niech by była, żeby dzieciaki nie musiały zasuwać jeszcze do kościoła osobno. Ale OCENIAĆ?! To ten, co ma 5 wierzy lepiej od tego, co ma 3? Zresztą, w tym względzie KK sam sobie strzela w stopę. Obecność obowiązkowej religii w szkołach postawiło ją na pozycji "podnoszacza średniej".

Edytowane przez Olivvek
Czas edycji: 2012-06-20 o 01:07
Olivvek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-06-20, 01:41   #136
Ofelia 20
Zadomowienie

Cytat:
Pogrubione: a mogłabyś podesłać linka/ napisać coś o tym? Bo ja znajduję tylko wyjaśnienia metafizyczne
Jak znajde jakiś sensowny artykuł to podeśle

W każdym razie pierwszą istotną rzeczą, jest fakt, że śmierć kliniczna nie wąże się z zatrzymaniem aktywności mózgu. Tak jak np we śnie, czy w czasie halucynacji, widzimy, czujemy rzeczy, których nie ma, a wszystko wydaje sie nam bardzo rzeczywiste. Poza tym, podobno tuż przed śmiercią, aktywość fal mózgowych się zwiększa, co jest związane z różnymi procesami chemicznymi, które tam zachodzą. W czasie niedotlenienia, organizm się broni, wydzielane są rózne neuroprzekaźniki, które miedzy innymi są odpowiedzialne za uczucie szczęścia, euforii. Także generalnie to co człowiek odczuwa, widzi w czasie śmierci kliniczej jest tłumaczone jako szereg reakcji biochemicznych zachodzących w organiźmie. Mówię, jak znajdę coś sensownego to podeśle.

Stary 2012-06-20, 02:27   #137
Olivvek
Zadomowienie

Cytat:
Jak znajde jakiś sensowny artykuł to podeśle

W każdym razie pierwszą istotną rzeczą, jest fakt, że śmierć kliniczna nie wąże się z zatrzymaniem aktywności mózgu. Tak jak np we śnie, czy w czasie halucynacji, widzimy, czujemy rzeczy, których nie ma, a wszystko wydaje sie nam bardzo rzeczywiste. Poza tym, podobno tuż przed śmiercią, aktywość fal mózgowych się zwiększa, co jest związane z różnymi procesami chemicznymi, które tam zachodzą. W czasie niedotlenienia, organizm się broni, wydzielane są rózne neuroprzekaźniki, które miedzy innymi są odpowiedzialne za uczucie szczęścia, euforii. Także generalnie to co człowiek odczuwa, widzi w czasie śmierci kliniczej jest tłumaczone jako szereg reakcji biochemicznych zachodzących w organiźmie. Mówię, jak znajdę coś sensownego to podeśle.
Brzmi bardzo smakowicie i przede wszystkim logicznie byłabym Ci bardzo wdzięczna
Stary 2012-06-20, 05:02   #138
Niebieskooka arystokratka
Marszałkini II RP

Avatar Niebieskooka arystokratka

Cytat:
Napisane przez latin Pokaż wiadomość

Ja odnoszę ostatnio wrażenie, że nastała moda na "ateizm" itd. Po prostu totalny obciach i siara przyznać się, że jest się osobą wierzącą... Od razu przyklejają ci naklejkę na czoło z napisem "mocher" ,"fanatyk, "ciemnogród".
Dokładnie, w 100 % się z tym zgadzam. Im ktoś jest większym ateistą ( o ile da się to wartościować) tym bardziej jest trendy. Bo jeśli ktoś przemyślał dobrze sprawę i uznał, że Boga nie ma to ok. Ale jeśli ktoś nie chce np. odstawać od nowoczesnego i postępowego środowiska w jakim się obraca i walczy o akceptację niczym jakiś gimnazjalista to jest to dno. Nie, nie mówię tego o żadnej z Was, ale uważam, że jest trochę takich osób.
I miałam rację, wątek robi się coraz ciekawszy.
Niebieskooka arystokratka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-20, 07:33   #139
Marzena17
Rozeznanie

Cytat:
tak, jest wielu bogów, jest też 9 głównych cnót ale one były już wymyślone później, nie ma ich w mitologii. mój ulubiony cytat z Eddy Starszej jeśli chodzi o wytyczne co do zachowań: "Przyjaciołom ma być mąż przyjacielem. I darem płacić za dar;. Śmiech pośród druhów śmiechem odwzajemniać,. Fałsz natomiast - zdradą." Havamal, 42.
nie mamy czegoś takiego jak nadstawianie drugiego policzka

nie, nie wyznaję tej religii (jak ja nie lubię tego słowa w odniesieniu do mojej wiary - u nas to tradycja) od dziecka. mam chrzest i komunię, do bierzmowania nie poszłam, niedługo załatwiam apostazję. na początku (miałam jakieś 15 lat) blisko mi było do adwentystów (wpływ matki) i dalej uważam, że są "najmądrzejsi" jeśli chodzi o podziały wśród chrześcijan. a później zaczęłam interesować się mitologią nordycką - to nie było tak, że młoda gniewna stwierdziła - o! będę poganką! po prostu pewnej nocy przy ognisku poczułam takie duchowe ☠☠☠nięcie nie wiem jak to nazwać inaczej. w jednej chwili poczułam że to jest to, czego mi brakowało od dziecka, to jest to, czego szukałam, kiedy nie wiedziałam tak naprawdę czego szukam.
najlepsza była wtedy moja babcia:
-a ty chodzisz do kościoła?
-nie babciu. jestem poganką.
-a to sekta?
-nie.
-a to ok.
Fajna babcia
Co użycia słowa "wyznanie" zamiast "tradycja" - przepraszam. Nie chodziło mi o to, że byłaś młodą gniewną Po prostu nigdy nie doświadczyłam takiego "oświecenia". Myślę, że to podobnie, jak z powołaniem u Księży - też tego nie rozumiem, bo nigdy nie doświadczyłam. Naprawdę uważam, że ludzie, którzy odnajdują świadomie swoją drogę (bez względu na to, w co wierzą i według jakiej tradycji żyją) są potem lepszymi ludźmi i mają w sobie więcej dobroci i szczęścia i są mocno zakorzenieni w tym, co wybrali,

Cytat:
Moja katechetka mówiła, że studiowanie teologii to najlepszy sposób na stracenie wiary Ona nie straciła

Ano właśnie. Człowiek jest grzeszny i nie zawsze postępuje idealnie, ale nie rozumiem jak można olewać własne wartości, własne zasady. Przecież wyznawanie jakiejś religii, to też wyznawanie wartości i zasad.
A jak ktoś ma inne wartości niż np. KK, to nie wiem dlaczego uważa siebie za katolika.
W katolicyźmie jest większy problem. Człowiek się rodzi, zostaje ochrzczony bez zgody ze swojej strony, bez wiedzy, co się dzieje. Potem idzie do Komunii tak, jak wszyscy, potem do Bierzmowania tak, jak większość - już wtedy pojawiają się jednostki, które nie chcą przystąpić do Sakramentu, ale prawda jest taka, że większość jednak przystępuje, a ani Księża ani katecheci nie przywiązują większej wagi do tego, czy ta osoba jest gotowa, czy wie, co robi, tylko po prostu z góry założone jest, że idzie. Wiem, że każdy powinien zainteresować się podstawami wiary, ale ja podejrzewam, że nawet gdybym znała Biblię na pamięć, nie dałabym rady objąć tego rozumem i sobie tego logicznie wytłumaczyć. Brakuje mi w Kościele poprowadzenia, uświadomienia. Chciałabym, żeby Księża na ambonie nie tłukli cały czas takich samych kazań, pouczających, straszących itp. O wiele łatwiej by było, gdyby jeden z drugim stanęli i wyjaśnili prosto z mostu, dlaczego pewne rzeczy miały miejsce i jaki jest ich sens. Ok, idę na łatwiznę i zamiast sama usiąść nad pewnymi sprawami, oczekuję, że ktoś mi wyjaśni. Tak, oczekuję, bo ilekroć czytam jakiś fragment Biblii, wydaje mi się, że źle go rozumiem, że nie wiem, co tak naprawdę jest przekazem. Brakuje mi porządnej katechezy. Ale przyznaję wątek mnie trochę mobilizuje, żebym zaczęła na własną rękę czytać i sobie tłumaczyć.
To, że pewnych rzeczy nie rozumiem, nie oznacza automatycznie, że w nie nie wierzę. Pewne rzeczy ciężko mi po prostu logicznie wytłumaczyć, a jestem człowiekiem, który lubi bardzo klarowne i proste przekazy, w związku z czym, gubię się i męczę, jak przychodzi mi zrozumieć coś, co jest trudne do wyjaśnienia.
Marzena17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-20, 10:05   #140
Ofelia 20
Zadomowienie

Cytat:
Brzmi bardzo smakowicie i przede wszystkim logicznie byłabym Ci bardzo wdzięczna
http://www.focus.pl/nauka/zobacz/pub...j-nie-ma/nc/1/

Stary 2012-06-20, 11:23   #141
Szaruch
Zadomowienie

GG do Szaruch

Cytat:
Wolna wola, ale "nie będziesz robił tego, tego i tego, i jeszcze kilku innych rzeczy." co za bzdury zapewne z tatuażem jestem mniej wierząca i mniej wartościowa
dokładnie.

Marzena17 - słowo wyznanie w porządku, byle nie religia no ale to mało istotny szczegół.

---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ----------

Ok, to różnice w wielkim skrócie bo mam dzisiaj czas ograniczony.

Adwentyści:
- 7 dzień, kiedy Bóg odpoczywał, to sobota, czyli biblijny Szabat. nie niedziela. zresztą sami księża mówią na mszy "w ten PIERWSZY dzień tygodnia". niedziela, czyli sun-day była związana z kultami słonecznymi (i tutaj znowu pojawia się Mitra)
- chrzest powinno poprzedzać zapoznanie się z naukami Pisma Św. i przyjęcie ich.
- dekalog z Biblii, a nie katechizmu, gdzie wykreślili drugie przykazanie
- kwestia seksu - z tego co wiem od matki, to hmmm przykładowo uprawiam z kimś seks - to znaczy że on jest moim mężem. jeśli się rozstaniemy i znowu będę uprawiać z kimś seks - jest to cudzołóstwo. ALE jeśli on pierwszy będzie znowu uprawiać z kimś seks - w tym momencie to on cudzołoży, więc ja mam wolną drogę. więc w skrócie trzeba czekać aż ex sobie kogoś znajdzie i wtedy jest w porządku i można zawierać kolejne małżeństwa
- brak kultu maryjnego - historia Marii zakończyła się w momencie zmartwychwstania Chrystusa: Mar albo Mt (nie pamiętam) 16.9. I powstawszy z martwych wczesnym rankiem, w pierwszy dzień tygodnia,
ukazał się najpierw Marii Magdalenie
, z której wypędził siedem demonów.
na tym historia Marii się kończy, Wniebowzięcie to kolejny dogmat KK. adwentyści nie interpretują Dziewicy/Panny która pojawia się w Apokalipsie jako Marii.
- brak czyśćca i piekła.
pas - 83
biodra - 101
udo - 59

Stary 2012-06-20, 11:28   #142
Olivvek
Zadomowienie

Dzięki dzięki
Bardzo lubię Focusa

Szaruch, myślałam sobie wczoraj o Twoim wyznaniu
I tak się zastanawiam, nie miałaś jakichś nieprzyjemności z tego powodu ze strony wyznawców bardziej rozpowszechnionych w Polsce religii? Ciekawi mnie, czy u nas tylko katolicyzm jest passe, czy już w ogóle wiara w boga.
Stary 2012-06-20, 11:30   #143
Konto usunięte

Cytat:
a ja uważam, że w szkole powinna być albo filozofia albo etyka jak prowadziliśmy festiwal filozoficzny i poprzyjeżdżały dzieciaki z Niemiec czy Łotwy gdzie filozofia jest obowiązkowa to nam (dosłownie) kopary opadły, taka dojrzałość, wiedza, naprawdę fantastyczna sprawa . A religia powinna być prowadzona w szkółkach przy kościele (chyba tak kiedyś było nawet?) wtedy i religię traktuje się poważniej (bo chodzi się z własnej woli a nie rzuca się w księdza cukierkami czy innymi rzeczami) i nikt nie jest do chodzenia na nią zmuszany (i co się z tym wiąże nikt nie jest szykanowany za odmienną wiarę).

co do tego chrzczenia czy nie chrzczenia, mój kolega (100% ateista) powiedział (i tak zrobił) ja dziecko ochrzczę i doprowadzę do wszelkich sakramentów nad którymi muszą sprawować piecze rodzice, jeszcze się okaże że one (bo ma już 2kę dzieci) są bardziej wierzące ode mnie i będą miały pretensje do mnie, że muszą to nadrabiać (bo od choroby jest potem załatwianie wszystkiego - moja koleżanka zakochała sie w Japończyku i nie to, że go nawróciła sam bez przymuszonej woli uwierzył i miał tyle łażenia, żeby wziąć z nią ślub kościelny, że chyba w tym momencie lekko zwątpił )
No bynajmniej nie narzuca dziecku swojego zdania. Sakramenty przeciez krzywdy dziecku nie zrobią, a moga tylko ułatwić mu zycie.

Cytat:
Ale nadrukowałyście od rana

Chyba się powtórzę z tym braniem/ niebraniem Biblii dosłownie: To niech się, K*rwa, namyślą, jak to w końcu czytać, a nie, że jak rozumiem dosłownie to ksiądz mi pizga żem tępak i nie rozumiem przenośni, a jak już zauważę tę przenośnię, to się okazuje, że połynęłam z interpretacją, mając ją inną od jedynej i słusznej, głoszonej przez KK. Bez sensu.

Akurat w tym przypadku uważam, że poglądy księdza miały najmniejsze znaczenie, bo powinien zwyczajnie ugryźć się w język

Nie umiem tak. Osobiście nie pozwalam nikomu na głupie komentarze w nadziei, że na Sądzie Ostatecznym mu się dostanie... Ponadto, w takim razie niech komemtator też własnej pilnuje. A jak dalej nic nie ma? Zmarnuję życie pozwalając po sobie jeździć jak po burej suce
Aczkolwiek uważam, że dla wierzących jest to jakiś argument

Ło matko bosko częstochowsko i wszyscy święci razem wzięci
Nie mogę tego czytać

To po cholerę lansuje się cuda jako dowody na istnienie Boga?? znów nieścisłość.

Już pisałam w tym temacie wyżej, ale ujmę to inaczej: Biblia ma wymiar symboliczny na tyle, na ile potrzeba księdzu, żeby po Tobie pojeździć (tak generalizuję. W moim życiu nie spotkałam żadnego księdza z powołania).

Podoba mi się wiara ewangelicka. Nie uznaje akurat tych założeń, które są dla mnie idiotyczne w kk.

Co do religii w szkole:
Niech by była, żeby dzieciaki nie musiały zasuwać jeszcze do kościoła osobno. Ale OCENIAĆ?! To ten, co ma 5 wierzy lepiej od tego, co ma 3? Zresztą, w tym względzie KK sam sobie strzela w stopę. Obecność obowiązkowej religii w szkołach postawiło ją na pozycji "podnoszacza średniej".
Ja właśnie nie rozumiem jak można każdego księdza uważać za lecącecgo na kasę babiarza...
Sama znam mase księży z powołania, a to, że znajdzie się taki co leci na kasę i nie ma powołania no to jest normalne wszędzie, nietylko u księży, ale u innych ludzi też. Osobiście znam też dużo ludzi, którzy swojej pracy nienawidzą i robią ją bo np. jest dochodowa...
Z resztą symbolikę Biblii wyjaśnia ogromna grupa teologów i masa jeszcze innych, którzy namwet nie wiem jak się nazywają.

Edytowane przez 3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b
Czas edycji: 2012-06-20 o 11:31

REKLAMA
Stary 2012-06-20, 11:35   #144
uroczysko
Zadomowienie

Ja tylko nie rozumiem, czemu się ludzie boją, że dzieci będą miały potem ewentualne 'pretensje'... A co to za problem w dorosłym życiu zrobić wszystkie potrzebne sakramenty? Jak ktoś oczywiście się na to zdecyduje z potrzeby wiary, a nie na gwałt, bo do ślubu trzeba
Stary 2012-06-20, 11:41   #145
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Ja tylko nie rozumiem, czemu się ludzie boją, że dzieci będą miały potem ewentualne 'pretensje'...
Zwłaszcza, że takie osoby rzadko myślą o tym, że dzieci mogą mieć pretensje, ale o ochrzczenie ich
Stary 2012-06-20, 11:44   #146
uroczysko
Zadomowienie

Cytat:
Zwłaszcza, że takie osoby rzadko myślą o tym, że dzieci mogą mieć pretensje, ale o ochrzczenie ich
To kolejna sprawa
Stary 2012-06-20, 12:19   #147
Konto usunięte

Cytat:
Ja tylko nie rozumiem, czemu się ludzie boją, że dzieci będą miały potem ewentualne 'pretensje'... A co to za problem w dorosłym życiu zrobić wszystkie potrzebne sakramenty? Jak ktoś oczywiście się na to zdecyduje z potrzeby wiary, a nie na gwałt, bo do ślubu trzeba
No zawsze trzeba się nalatać i nazałatwiać potem.

Cytat:
Nie rozumiem, żeby mieć do rodzica pretensje o chrzest zy komuś kiedykolwiek chrzest zaszkodził?
Ja osobiście miałabym pretensje do rodziców gdyby nie wysłali mnie do sakramentów.

REKLAMA
Stary 2012-06-20, 12:30   #148
Chatul
ma zielone pojęcie

[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;34818163]Nie rozumiem, żeby mieć do rodzica pretensje o chrzest zy komuś kiedykolwiek chrzest zaszkodził? [/QUOTE]

Mnie tam nie cieszy, że widnieję w statystykach jako katoliczka.
Zwłaszcza, że katoliczka ze mnie taka, jak z trąbka z koziego wiadomo czego
Stary 2012-06-20, 12:30   #149
uroczysko
Zadomowienie

[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;34818163]No zawsze trzeba się nalatać i nazałatwiać potem.

Nie rozumiem, żeby mieć do rodzica pretensje o chrzest zy komuś kiedykolwiek chrzest zaszkodził?
Ja osobiście miałabym pretensje do rodziców gdyby nie wysłali mnie do sakramentów.[/QUOTE]

No wiesz, nikt nie mówił, że będzie łatwo (a organizować rodzicom te wydarzenia jest łatwo? ), a skoro ktoś czuje duchową potrzebę, to takie błahe rzeczy, jak pozałatwianie papierkowych spraw, nie powinno mu stać na drodze

Istnieje teoria (nie pamiętam gdzie to wyczytałam), że kreślenie znaku krzyża na czole chrzczonego dziecka, zamyka mu czakrę trzeciego oka, odpowiedzialną za siedzibę mądrości, intuicji i zdolności paranormalnych
Stary 2012-06-20, 12:38   #150
Konto usunięte

No ale po co komu zdolności paranormalne?
A żeby być mądrym czy mieć intuicję nie trzeba niczego Albo ktos się rodzi za przeproszeniem idiotą niezależnie od tego czy został ochrzczony czy nie

Chatul no ale jakoś specjalnie chrzest życia Ci nie pokrzyzował
A to, że KK ma Cię w statystykach to niech się cieszy jak ma z czego. Ty nie czując się w żaden sposób związana z Bogiem wybrałaś zycie niezależnie od sakramentu, który przyjęłaś nieświadomie.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości