Tygodniowe ćwiczenia motywujące - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-08, 08:50   #121
Ilta
Zadomowienie

Dot.: Tygodniowe ćwiczenia motywujące

Cytat:
Napisane przez Paula_95 Pokaż wiadomość
Hehe, z tymi omamami to dobre , bo ja właściwie to nie mam pojęcia, co mogłabym tutaj napisać...

O, wiem. Z każdym dniem, kiedy walczę, staję się silniejsza
Bo czasami trzeba się długo pozastanawiać a czasami przychodzą nam do głowy rzeczy, których nie chcemy pisać na forum. Ale człowiek jest z natury stworzeniem, który nie chce dla siebie krzywdy. Nawet jak się tnie to uważa, że robi sobie dobrze bo zwalcza kogoś, kogo nienawidzi, pozbywa się go i krzywdzi. Albo - że teraz wreszcie czuje jakiś prawdziwy ból. Etc. Więc każdy napad czy głodzenie się też muszą w naszym odczuciu dawać coś pozytywnego.

Tylko teraz - ile osób się do tego u siebie dogrzebie a ile będzie chciało o tym napisać na forum

Od razu mówię, że nie naciskam. Dobrze jak ktoś w ogóle trafi na ten wątek i go przeczyta, bo będzie mógł sam tę kwestię przemyśleć.
Ilta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 10:06   #122
blax5
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ilta Pokaż wiadomość
Bo czasami trzeba się długo pozastanawiać a czasami przychodzą nam do głowy rzeczy, których nie chcemy pisać na forum. Ale człowiek jest z natury stworzeniem, który nie chce dla siebie krzywdy. Nawet jak się tnie to uważa, że robi sobie dobrze bo zwalcza kogoś, kogo nienawidzi, pozbywa się go i krzywdzi. Albo - że teraz wreszcie czuje jakiś prawdziwy ból. Etc. Więc każdy napad czy głodzenie się też muszą w naszym odczuciu dawać coś pozytywnego.

Tylko teraz - ile osób się do tego u siebie dogrzebie a ile będzie chciało o tym napisać na forum

Od razu mówię, że nie naciskam. Dobrze jak ktoś w ogóle trafi na ten wątek i go przeczyta, bo będzie mógł sam tę kwestię przemyśleć.
Jak pierwszy raz usłyszałam to pytanie to się oburzyłam. Ale teraz już widzę, że nie jest ona wcale taki głupie, a wręcz przeciwnie.
Bardzo dobrze jest sobie uświadomić co poprzez chorobę zyskujemy i pomyśleć jak możemy te profity znaleźć bez niej.
Wymaga to czasu, ale jestem pewna, że warto go na to poświęcić.
Do roboty dziewczyny! Napiszcie może chociaż czy udało wam się wykonać ćwiczenie, hmm?
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-09, 13:59   #123
201607040946
Konto usunięte

Nie wiem, czy o to chodziło, ale ... u mnie to jest chęć utraty kontroli.

Jeśli jestem na diecie, dbam o kalorie, skupiam się tylko na tym, ćwiczę, nigdzie nie wychodzę, bo boję się pokus (wiem,ze sie złamię, więc lepiej ich unikac), żyję od posiłku do posiłku, ale ALE z radością obserwuje, jak zmienia się moje ciało. ALE odrzucam drugą stronę siebie. Tę, która chce być wolna, spontaniczna, towarzyska. Wyjść z przyjaciółmi, zjeść pizzę, wypić piwo, poznać kogoś nowego (u mnie niemożliwa jest impreza bez piwa i papierosów, a wiadomo, że wtedy popłynę, no i to szkodzi mięśniom, więc po co potem ćwiczyć).

chcę po prostu sex drugs & rock'n'roll, oczywiście nie dosłowanie no może tylko trochę i nie wszystko...

napad otwiera na krótko furtkę do tej drugiej Ja. wtedy znika napięcie, pojawia sie uczucie odprężenia. jakbym pozbyła się ogromnego ciężaru odpowiedzialności.
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-15, 18:30   #124
tikwa
Raczkowanie

dzieki mojej chorobie znalazłam sie w miejscu w ktorym stoje teraz
poznałam wspaniałych ludzi,ktorych zapewne bym nie poznala gdybym byla chora
zyskalam tez mozliwosc poznania siebie lepiej,nauczylam sie sluchac wlasnego ciala i umyslu...nie wiele zdrowych osob idzie na psychoterapie ktora chcac czy nie uczy nas siebie
dostalam mojego ukochanego psa
nauczylam sie walczyc
przekonalam sie ze jestem silna
moglam byc troszke bardziej leniwa,nie musialm wielu rzeczy robic od razu,dostawalam czas
zaprzyjaznilam sie z moja mama
tikwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-17, 19:07   #125
Ilta
Zadomowienie

Kolejne: napisać list do swojej choroby. Najpierw jak do przyjaciela. Potem - jak do wroga.

Publikuje kto zechce
Stary 2012-09-18, 18:31   #126
Paula_95
Wtajemniczenie

Cytat:
Kolejne: napisać list do swojej choroby. Najpierw jak do przyjaciela. Potem - jak do wroga.

Publikuje kto zechce
Już wiem, co zrobię dzisiaj wieczorem. Przynajmniej będę mieć zajęcie jakieś i w międzyczasie nie będę jeść.

Kierowca 09.03.2015 rok, godz. 10.25
Paula_95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-20, 15:07   #127
marma53
Raczkowanie

Czemu by nie spróbować?
Chociaż czytając mój pamiętnik, na przemian są właśnie inwokacje do choroby jako przyjaciela a zarazem jako do wroga.

marma53 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-09-23, 19:00   #128
Ilta
Zadomowienie

Coś mało Was się tu udziela, nie wiem czy pisać dalej.

----

Cudów nie ma. Można powtarzać: "Chcę być chuda bo chcę być chuda","Chcę schudnąć bo chcę być chuda", ale to takie masło maślane. Chudość COŚ DA. A co ?
Oto zadanie dla Was.

Co da Wam bycie chudym ? Nie mówię o aspektach fizycznych, tylko ogólnych. Po co chcecie być chude ?

Czy jeżeli odpowiedzią jest: "bo będę miała przyjaciół, będę kochana, inni mnie dostrzegą" to czy chodzi Wam realnie o ludzi, którzy ocenią Was tylko pod kątem tego, jak wyglądacie i TYLKO ZA TO będą Wami zainteresowani....
....czy chudnięcie ma być wołaniem: "Chcę być kochana, chcę być zauważona !" ?
Stary 2012-09-23, 19:32   #129
Immoral
Rozeznanie

Dla pewnosci siebie
Immoral jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-23, 20:58   #130
emila86
Raczkowanie

Uwagę innych... staje się czlowiek wbrew pozorom "widoczny" bo jest inny, nieprzeciętny.
emila86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-30, 15:40   #131
Paula_95
Wtajemniczenie

Cytat:
Co da Wam bycie chudym ? Nie mówię o aspektach fizycznych, tylko ogólnych. Po co chcecie być chude ?

Czy jeżeli odpowiedzią jest: "bo będę miała przyjaciół, będę kochana, inni mnie dostrzegą" to czy chodzi Wam realnie o ludzi, którzy ocenią Was tylko pod kątem tego, jak wyglądacie i TYLKO ZA TO będą Wami zainteresowani....
To pierwsze. Ja chcę pokazać ludziom, którzy całe życie nie widzieli we mnie nic poza tłuszczem, że jeśli chcę, to mogę. Lecz mimo to, że ludzie z gimnazjum na ulicy zamiast ''Hej'', mówią do mnie ''Jezu, jak ty schudłaś!'', nie odczuwam satysfakcji mam wrażenie, że to ciągle za mało. Jeszcze kiedyś to myślałam :''ooo, jak schudniesz to będziesz taka fajna, lekka itd. itp.'', a teraz chudnę i co? I nic. Nie jestem ani trochę fajniejsza, wręcz przeciwnie, stałam się dzikuską

Kierowca 09.03.2015 rok, godz. 10.25
Paula_95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-30, 21:48   #132
marma53
Raczkowanie

Cytat:
Coś mało Was się tu udziela, nie wiem czy pisać dalej.

----

Cudów nie ma. Można powtarzać: "Chcę być chuda bo chcę być chuda","Chcę schudnąć bo chcę być chuda", ale to takie masło maślane. Chudość COŚ DA. A co ?
Oto zadanie dla Was.

List do choroby chyba jest jednak zbyt prywatną sprawą jak dla mnie...
a jeśli chodzi o to, co mi dawała chudość i dlaczego czasem jeszcze chciałabym wrócić do tych czasów, to:
- byłam pewniejsza siebie
- miałam poczucie kontroli
- rodzina zaczęła mnie zauważać i się o mnie troszczyć
- mogłam chudością pokazać ojcu, że robię mu na złość
- mogłam pokazać swoją niezależność od jego uczuć i opinii
- mogłam mieć coś swojego, co ja chcę i co chcę po swojemu.

marma53 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-06, 21:53   #133
yoka
Zadomowienie

Nawet nie wiedziałam, że powstał tak cudowny wątek.

Odkopuję po roku - ostatnie ćwiczenie.

Chciałam być chuda, bo:
- wierzyłam, że zmiana wagi będzie równoznaczna ze zmianą własnego postrzegania siebie (od nienawiści do polubienia)
- bycie chudą powodowało automatyczne zainteresowanie moją osobą i moim samopoczuciem wśród bliskich mi ludzi
- czułam, że mam kontrolę nad sobą, nad swoją wagą, nad swoim ciałem
- lubiłam słuchać, jak ktoś mówił "ojej, jaka Ty chuda jesteś, taka drobniutka, malutka" i "ale schudłaś!"
- chciałam wyglądać lepiej niż własna mama.

yoka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-08, 09:35   #134
Erena
Zadomowienie

Też właśnie odkopałam ten wątek. A nawet, mimo iż nikt do niego dawno nie zaglądał, spróbowałam sił z niektórymi ćwiczeniami.

A zatem nawiązując do ostatniego. Chciałam być chuda, bo:
- było to dla mnie równoznaczne z przezwyciężeniem pewnych własnych słabości
- chciałam pozbyć się kompleksu nastolatki z nadwagą
- chciałam pokazać tym, którzy widzieli mnie w grubych czasach, że potrafię nad tym zapanować i się zmienić
- chciałam móc wejść do którejkolwiek sieciówki dla osób w moim ówczesnym wieku i znaleźć fajny ciuch, a nie znowu wstyc, że w takim rozmiarze nie produkują.

Obecnie chcę się utrzymać na moim szczupło-wysportowanym poziomie i ewentualnie nieco poprawić (czytaj - wyrzeźbić a nie odchudzić), bo:
- widok, że moje ciało wpisuje się w moje prywatne kanony estetyczne, daje mi ogromną satysfakcję,
- bo chyba nadal tkwi we mnie lwia część kompleksów z dawnych czasów, a praca nad sportową sylwetką to najlepsze lekarstwo na nie, jakie do tej pory udało mi się znaleźć,
- bo działania prowadzące do osiągania mojego celu mają skutek uboczny w postaci bardzo dobrej i coraz lepszej kondycji, co dla mnie - człowieka typu "śrubku w dupku" - jest integralnym elementem mojego jestestwa
Erena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości