![]() |
#121 | |
Japońska rzepa
|
Dot.: chrześcijański ślub - dla tych, dla których ślub jest mistycznym doświadczeniem
Cytat:
![]() |
![]() |
#122 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: chrześcijański ślub - dla tych, dla których ślub jest mistycznym doświadczeniem
Co więc rozumiesz przez wyrażenie "normalna relacja"?
Dla mnie "normalna relacja" jest wtedy, kiedy dwoje ludzi się kocha, szanuje, rozumie, nie krzywdzi wzajemnie, chce dla siebie wzajemnie dobra, kiedy ze sobą rozmawiają. Seks? Owszem jest istotny, ale nie najistotniejszy. I nawet jeśli go w jakimś związku z różnych przyczyn brakuje (postanowienie czystości przedmałżeńskiej, choroba, albo po prostu podeszły już wiek), to wg mnie nadal jest to relacja "normalna" - pod warunkiem oczywiście, że obydwóm stronom to odpowiada. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Raczkowanie
|
Po 1. nie musimy z góry zakładać, że ta historia jest prawdziwa. Tyle trolli na wizażu...
![]() Ale ok, zakładam, że to prawdziwa sytuacja. Problem może wynikać z tysiąca powodów tak naprawdę. Według mnie poza tym przed ślubem można spokojnie wyczuć co ta sfera oznacza dla chłopaka, czy jej pragnie i na nią czeka. Co innego, gdy para przed ślubem w ogóle nie rozmawiała na ten temat, bo uważali, że nie trzeba/wstydzili się. Owszem, trzeba o tym rozmawiać. I jeszcze raz powtórzę: gdy jest się z kimś kilka lat, spokojnie można poznać, a także "wyczuć" czyjś stosunek do seksu i to czym seks jest dla danej osoby. Nie da się tego ukryć, a jeżeli ktoś w ogóle nie chce o tym rozmawiać, to może dać coś do myślenia. Myślę, że ta para przed ślubem o seksie nie rozmawiała, a jeśli już, to zdawkowo. Jeszcze jedna myśl: ludzie bardzo łatwo sięgają po stereotyp. To takie proste.. para katolicka=kłopoty w łóżku po ślubie, więc-> katolicy=kłopoty w łóżku po ślubie. Niestety w takim społeczeństwie żyjemy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Mam znajome, które czekały z seksem do ślubu i teraz rozkwitają na nowo, a ich życie seksualne układa się w jak najlepszym porządku. I szkoda, że ludzie ulegają taki stereotypom... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Fajnie wywlekać historie, gdzie coś poszło nie tak, jest jakiś problem.. A to, że najprawdopodobniej większość par czekających z seksem do ślubu ma udane i bardzo satysfakcjonujące życie seksualne? Kogo to interesuje? Szkoda tylko, że nie mówi się o tysiącach problemów, które mają pary kochające się przed ślubem.. Tak, powiecie, że oni jeszcze mieli szansę się rozstać zanim do ślubu doszło. Ale czy naprawdę o to chodzi w miłości, żeby uciekać, gdy jest problem i dążyć tylko do 100% swojej wygody i satysfakcji? Nie rozumiem takiej miłości, o ile w ogóle można użyć tu słowa takiego kalibru. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zadomowienie
|
jestem katoliczką, nie mam problemu z seksem po ślubie
![]() ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#128 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, ignorancją jest uważanie, że wszystkie pary żyjące w abstynencji seksualnej męczą się albo w pewnym momencie ulegają, podobnie jak myślenie, że wszystkie pary które czekały do ślubu, po ślubie mają problemy. ludzie są różni i różnie im sie w życiu układa, niezależnie kiedy pożycie seksualne zaczną.
ja katoliczką nie jestem, jestem chrześcijanką- protestantką, czekamy z sexem z narzeczonym do ślubu. jest mega ciężko czasami, ale też od zaręczyn do ślubu nie czekamy 3 lat czy nie wiadomo ile, tylko pół roku, razem do dnia ślubu będziemy 2 lata. jesteśmy oboje zdrowi, tworzymy normalną relację, jesteśmy zakochani, na temat seksu rozmawiamy, żeby wyczuć co kto myśli, oczekuje w temacie, itp., dotykamy się, przytulamy, ale w tym wszystkim szanujemy. moim zdaniem, nie ma co demonizować ani nie uprawiania seksu przed ślubem, ani po ślubie.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:04.