![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: Rodzice pojechali na wakacje, a dziecko...
Niestety, każdy. włącznie z którymś z rodziców dziewczynki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no rozumiem ale byłas w otoczeniu osoby która znasz badz w miejscu gdzie czułas sie bezpiecznie mam 2 latke i nie jest wcale dzieckiem cichym mam chłopczyce pyskata jak na swój wiek ale... w miejscu gdzie nie zna ludzi podchodzi do nich z rezerwa , niby poda reke ale odwraca głowe w moim kierunku i pyta mamo ty tez idziesz mamo chodz , badz wodzi wzrokiem za mną tu chodzi o to ze ty sama kiedy zostałabys wywieziona w miejsce którego nie znasz i nie znasz jezyka komfortowo bys sie nie czuła
![]() |
![]() |
#123 |
Zadomowienie
|
Edzia400 ale dzieci są różne, jedne do kogoś kogo widzą pierwszy raz w życiu podejdą z rezerwą jak Twója córka, inne będą się bały i będą płakały a jeszcze inne będą zaczepiać i się cieszyć i w ogóle stracha nie będą miały.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
Nie, ja tak reagowałam na obcych ludzi - i zwierzęta, z czym było więcej problemu, bo nie wszsytkie moją miłość odwzajemniały.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
Dla wielu ludzi bachory to jest po prostu kula u nogi, a trzeba mieć, bo wszyscy mają i fajnie dzidziusie na fejsie wyglądają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#129 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jak czytam takie posty to sobie myślę, że jednak co trzeci Polak to cham i gbur ![]()
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
BAN stały
|
Cytat:
jak ktoś ciężko pracuje cały rok, jak my, to się może zdarzyć, że się nie pamięta o paszporcie. jak już pisałam nam się to raz zdarzyło, a wycieczki nie planowaliśmy spontanicznie z dnia na dzień. jak już pisałam taka 2latka i tak nic nie będzie pamiętać. ci rodzice nie są mniej odpowiedzialni od tych, co nad Bałtykiem piją piwo na plaży. byłam tydzień temu z TŻtem nad morzem w Niechorzu i każdy rodzic na plaży z małym bobaskiem miał 4pak pod pachą i smacznie sobie popijał piwko-dosłownie każdy, nie przesadzam, a ich dzieci sikają sobie dowolnie i bezkarnie na piasek na plaży i do morza, a rodzice albo udają, że tego nie widzą, albo są nieświadomi problemu. za to jakby np. mój pies się zlał na plaży, to by mnie wyzwali od najgorszych, a mój Daisy nigdy na plaży łapy nie podniósł w wiadomym celu. Edytowane przez softpaws Czas edycji: 2012-07-22 o 12:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No co Ty? Kazdy rodzic sie alkoholizuje? ![]() ![]() ![]() " jak już pisałam taka 2latka i tak nic nie będzie pamiętać" ![]() ![]() Edytowane przez Jola00 Czas edycji: 2012-07-21 o 19:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
Pamiętać może nie będzie, ale kto wie, jak takie wydarzenia odbiją się na psychice dziecka. To jak jak z tym idiotycznym uczeniem dziecka zasypiania przez wypłakanie się (wciąż niestety stosowane) - jasne, że dziecko się po jakimś czasie nauczy, pamiętać tego nie będzie, ale moim zdaniem takie akcje mogą jak najbardziej pozostawić ślad w mózgu tak małego człowieka, bo to dla niego zwykle ogromny, niewyobrażalny stres.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Raczkowanie
|
Nie znam się, więc może ktoś wyjaśni. Czy podbicie takiego paszportu to duży kłopot? Czy trzeba od nowa wyrabiać? Nie można biletu przebukować na następny dzień, czy jest taka możliwość?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Wtajemniczenie
|
Chodzi o to, że wcześniej można było mieć dziecko wpisane do swojego paszportu, a w zeszłym miesiącu weszły w życie przepisy, które nakazują, by dziecko miało swój własny paszport.
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W lotach czarterowych z biurem podróży nie można zmienić terminu wyjazdu. Można tylko dokupić bilet po normalnej, obwoiązującej cenie - czyli dziś do Aten 1500zł, na linie lokalne nie patrzyłam, bo nie wiem, dokąd Ci ludzie jechali. _vixen_ - no, ale pierwszy dzień z nianią też może być dla dziecka dużym stresem. Pierwszy dzień w żłobku. Pierwszy dzień w przedszkolu. Choroba tego dziecka. Ciężka choroba któregoś z rodziców. Patrząc na to w ten sposób, to każdy z nas miałby ciężko zjechaną przez rodziców psychikę. Bo w życiu każdego z nas wydarzyło się coś, co nie znając kontekstu, zakwalifikowaliśmy do patologii w zajmowaniu się dzieckiem. Poza tym, mnie przeraża to porównanie do Waśniewskich. Dziecko czekało na opiekunkę w boksie biura podróży na lotnisku = matka - druga Waśniewska. Za chwilę ktoś wyskoczy z tym, że dziecko miało opiekunkę, a to matka powinna z nim siedzieć w domu, czyli matka=druga Waśniewska. Itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
BAN stały
|
Jola00 serio piszę, po co miałabym zmyslać, oboje z TŻtem byliśmy w szoku, on też lubi piwo, ale pije je w pubie albo w pensjonacie, nie w miejscu publicznym, poza tym my nie mamy dzieci, a to są rodzice napewdę z małymi dziećmi. tych rodziców jest mnóstwo, co roku jezdzimy nad polskie morze i za granicę, tam tego nie widać, u nas coraz bardziej i to na każdym kroku, jezdzimy zawsze do gminy Rewal.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I mało osób ma zjechaną psychikę? Ile znasz ludzi spokojnych, zrównoważonych, pewnych siebie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Raczkowanie
|
Na szczęście sporo.
Słuchaj, ja nie twierdzę, że Ci rodzice zachowali się idealnie. Paszport było jednak trzeba wcześniej sprawdzić. Ale nie uważam, żeby zaczekanie w boksie, w którym zazwyczaj siedzi kilka młodych kobiet, na babcię czy opiekunkę mogło spowodować u dziecka makabryczną traumę. Zwłaszcza, że dziecko do rozstań z rodzicami jest przyzwyczajone. I owszem, nie ma co dziecku dodatkowego stresu fundować. Im ma ich mniej, tym lepiej. Ale z drugiej strony, rodzice zdaje się obydwoje pracują, najprawdopodobniej dysponują też wcale nie tak długim urlopem, o który muszą wcześniej wystąpić. Jak cały rok pracowali i teraz mieli urlop i jedyny czas, kiedy mogą wyjechać i odpocząć, to ja się nie dziwię, że się nie palili do rezygnacji z niego. I nie uważam tej sytuacji za wybór urlop contra dziecko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
Ale to przecież nie tylko kwestia czekania, ale dziecko brało udział pewnie w pakowaniu, przygotowaniu do wyjazdu, rodzice opowiadali, co będa robić, jak się bawić, pakowało swoje zabawki. A tutaj nagle zapewne po awanturze zostaje z obcymi ludźmi, a rodzice gdzieś tam sobie jadą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Raczkowanie
|
I to jest minus tej sytaucji, ja się z Tobą zgadzam. Tylko, wyobrażam też sobie sytuacje, w której ci rodzice wściekli ( broń Boże nie na to dziecko, ale na siebie, a dziecko wyczuwa emocje rodziców ) wracają do domu. To też może być traumatyczne, miało być morze i palmy wielki basen, a zamiast tego rodzice się kłócą i są nieszczęśliwi. Ono to tez wyczuje. Za to, jak po dwóch tygodniach wrócą szczęśliwi i bardzo stęsknieni za tym dzieckiem, a ono spędzi czas z ludźmi, których zna, to niekoniecznie musi się to skończyć traumą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I nie będę dyskutować i zniżać się do poziomu osób, które komentują co mam w avku.
![]() |
![]() |
#143 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teoretycznie, bo praktycznie sprawdzam paszport nim zaplanuję wyjazd. A tak gwoli ścisłości, to tam nie było żadnego kredytu ani pierwszych wakacji od stu lat. Mała miała nianię na telefon, a dziecko paszport. To wyklucza powyższe. ---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ---------- Cytat:
![]() Ubawiłaś mnie. ![]() ---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ---------- Niech mnie ktoś trzyma, bo nie ręczę... Co Ty pieprzysz? ---------- Dopisano o 21:40 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ---------- Cytat:
My mówimy o tym samym ciągle? O dziecku? Żywej dwulatce? ![]() ---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ---------- Cytat:
|
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() BTW - masz czadowego avatara ![]() Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2012-07-21 o 21:10 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież tu nie chodzi o zostawienie dziecka pod cudzą opieką podczas wakacji, tylko o ten cały kontekst. Zaniedbanie sprawy z paszportem to po pierwsze. Po drugie dziwaczny sposób załatwienia sprawy. (zgadzam się z tym, co wspomniała sineira: niania czy opiekunka mogła nie dojechać ![]()
![]() |
![]() |
#148 | |
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2012-07-21 o 21:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Raczkowanie
|
Dzięki!
Swoją drogą, szkoda, że nie widziałyśmy tej sytaucji nagranej, wtedy łatwiej by było jednoznacznie się o całej sytaucji wypowiedzieć. Swoją drogą, mam wrażenie, że gdyby Ci rodzice z góry zdecydowali, że jadą bez dziecka, to też bym im sie od kilku osób w tym wątku dostało. Im sie juz nawet dostało od kogoś, kto twierdził, że jak tu mozna do grecji jechać z małym dzieckiem, jak tam są upały, a ono może dostać biegunki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
Jeśli dobrze słyszałam, to było 2 rodziców i 2 dzieci, więc moim zdaniem jedno z rodziców powinno zostać z dzieckiem. Jeśli nie byłoby ich stać na późniejszy lot to trudno, nie jest to wina dziecka a niedopatrzenie rodzica i dorośli powinni odpowiadać za takie rzeczy. Analogia z zostawieniem dziecka obcej osobie na ulicy zdecydowanie trafiona. W przeciwieństwie do tych z Waśniewskimi itp., no ale to uroki forum
![]() Porównanie z płaczem w przedszkolu czy w początkowym okresie opieki niani jest dla mnie w ogóle niezrozumiałe - nie mam dzieci, ale wydaje mi się, że taka niania jednak stopniowo oswaja się z dzieckiem, najpierw spędza trochę czasu z dzieckiem i rodzicem, a nie dostaje dziecko w przelocie w centrum handlowym na przykład ;d Podobnie z przedszkolem - chyba są jakieś sposoby na oswojenie sytuacji, dużo wcześniej rozmawia się z dzieckiem i tak dalej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:54.