Mój facet jest ...gruby - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-31, 12:07   #121
ama4
High Quality Since 2007

Dot.: Mój facet jest ...gruby

Cytat:
Napisane przez ahaaa2332 Pokaż wiadomość
Ok dobra, to może dzisiaj tortillę zrobię
Ale Ty z nim w ogóle rozmawiasz, czy sama podejmujesz decyzje?
Cytat:
Napisane przez normalnyFacet
Desperacja prowadzi tylko do masochizmu
ama4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-31, 12:09   #122
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez ama4 Pokaż wiadomość
Dobre pytanie.
Stary 2012-07-31, 12:10   #123
iamsolucky
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Podejrzewam, że sam odwyk od fast foodów dałby dość szybko efekty w postaci kilku kilogramów miesięcznie Nawet jedząc typowe polskie obiady typu mięso, ziemniaki, surówka, ale ograniczając śmieciowe żarcie, można minimalnie zrzucić na wadze. Jeszcze jakby do tego zaczął jakąkolwiek aktywność fizyczną to w ciągu miesiąca mógłby zmniejszyć obwód brzuchola o kilka centymetrów. Tylko podstawowa zasada - trzeba chcieć
dokładnie, już samo ograniczenie jedzenia przetworzonego i cukrów da rezultaty. Żeby chociaż jadł normalnie w domu
iamsolucky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-31, 12:10   #124
madana
Zakorzenienie

Cytat:
- mnie tam uderzyło zdanie, które wcześniej przeczytałam: porozmawiam z nim ZA MIESIĄC, bo wtedy wyjedziemy na wakacje; udusiłabym się , gdyby mi coś nie pasowało i nie mogłabym o tym pogadać w najbliższym z możliwych terminów.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-31, 12:10   #125
maryanna3
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Wiesz, tu chodzi o to, żeby znaleźć na początek lżejsze odpowiedniki jego ulubionego żarcia, tak żeby nie odczuł jakoś potwornie przestawienia się. I żeby to robić stopniowo, dawać mu różne rzeczy do spróbowania w ramach eksperymentu, bo tak to raptem pewnie poczuł, że z niego królika robisz
Dobry dietetyk skomponowałby mu jadłospis z rzeczy, które lubi jest, w postaci która mu pasuje...

No i przede wszystkim chyba powinien usłyszeć wprost, że każdy dodatkowy kilogram ponad wagę, którą miał jak go poznałaś, to utrata atrakcyjności w Twoich oczach. Niech wie, że 3 lata związku nie znaczą, że już nigdy go nie zostawisz...

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ----------

Ja bym chodziła głodna. Chyba że jarzynówa byłaby taka, że łyżka by w niej stawała
Nie ma opcji że chodziłabyś głodna, bo skoro pisała 'dietetycznie' to sądzę że to było właśnie po konsultacjach z tym dietetykiem u którego facet był a żaden dietetyk nie ustala diety typu jabłko i soczewica+szklanka wody. Tak to robią opętane manią chudnięcia nastolatki, dietetyk bilansuje to żeby były dostarczane potrzebne składniki, że nie chodzić głodnym, że porcje były odpowiednie ale nie śmieciowe typu hamburger. Dziewczyna przykładowo podała soczewicę ale pisała też przecież o kurczaku, rybach, sałatkach, zupie pomidorowej. Dajmy na to obiad: zabielana jogurtem pomidorówka, ryba, sałatka z różnych warzyw, odpowiednie porcje oczywiście-nie ma możliwości że dorosły facet się tym nie naje, ale wiadomo że wolałby kubełek z kfc, to oczywiste bo tak jest przyzwyczajony. Tylko tu własnie jest cały trud diety i trzeba to przezwyciężyć, łatwo nie będzie natomiast on w ogóle nawet nie chciał się starać dla niej mimo trudu który ona to włożyła stając się jego osobistą kucharką i dietetyczką w jednym.
Cytat:
Napisane przez iamsolucky Pokaż wiadomość
on właśnie teraz może mieć anemię- fast foody nie mają żadnych wartości odżywczych. Jedynie zbyt drastyczne obniżenie węglowodanów może faktycznie spowodować depresję i bóle głowy. A jak zacznie jeść ryby, warzywa, drób i ograniczy cukry wyniki krwi się polepszą. Ale i tak jest dużym chłopem więc nawet zdrowego jedzenia będzie musiał jeść sporo
maryanna3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-31, 12:15   #126
ahaaa2332
Raczkowanie

Chcę z nim porozmawiać i poobserwować go jeszcze. Nie chcę psuć wakacji i wyjazdu takimi rozmowami przed wyprawą. Dla niego to będzie męczarnia. Zluzuję, nie będę mu wypominać, co je i ile je.

I tak, rozmawiam z nim. Ale często pada z jego strony pytanie: co na obiad? Ja się też go pytam, co chce zjeść. No chyba na tortillę nie będzie narzekać. Jak nie na obiad to na kolację, po prostu coś trzeba zjeść :P.
ahaaa2332 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-31, 12:16   #127
visionAM
Zakorzenienie

A on w ogóle sobie sam coś gotuje?
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-31, 12:17   #128
iamsolucky
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez maryanna3 Pokaż wiadomość
Nie ma opcji że chodziłabyś głodna, bo skoro pisała 'dietetycznie' to sądzę że to było właśnie po konsultacjach z tym dietetykiem u którego facet był a żaden dietetyk nie ustala diety typu jabłko i soczewica+szklanka wody. Tak to robią opętane manią chudnięcia nastolatki, dietetyk bilansuje to żeby były dostarczane potrzebne składniki, że nie chodzić głodnym, że porcje były odpowiednie ale nie śmieciowe typu hamburger. Dziewczyna przykładowo podała soczewicę ale pisała też przecież o kurczaku, rybach, sałatkach, zupie pomidorowej. Dajmy na to obiad: zabielana jogurtem pomidorówka, ryba, sałatka z różnych warzyw, odpowiednie porcje oczywiście-nie ma możliwości że dorosły facet się tym nie naje, ale wiadomo że wolałby kubełek z kfc, to oczywiste bo tak jest przyzwyczajony. Tylko tu własnie jest cały trud diety i trzeba to przezwyciężyć, łatwo nie będzie natomiast on w ogóle nawet nie chciał się starać dla niej mimo trudu który ona to włożyła stając się jego osobistą kucharką i dietetyczką w jednym.

co to w ogóle za użalanie się że biedaczek głodny będzie wiadomo że przy zmianie diety pierwszy tydzień jest trudny i kryzysowy. Trzeba silną wolę mieć Diete powinien ustalić mu lekarz-tak żeby nic nie zabrakło w niej do prawidłowych funkcji życiowych. Białko dla spalenia tłuszczu, i trochę dobrych węglowodanów do pracy mózgu. A z głodem pewnie będzie musiał walczyć bo ma rozciągnięty żołądek
Stary 2012-07-31, 12:19   #129
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Dajmy na to obiad: zabielana jogurtem pomidorówka, ryba, sałatka z różnych warzyw, odpowiednie porcje oczywiście
Najadłabym się, ale pół godziny i bym poszła do lodówy po kanapki

Aż mi się tej tortilli zachciało
Stary 2012-07-31, 12:21   #130
ahaaa2332
Raczkowanie

Cytat:
A on w ogóle sobie sam coś gotuje?
Nie. Czasem "zaszaleje" i upichci parówki.

Z 2 miesiące temu zrobił spaghetti z jakimś sosem.
Stary 2012-07-31, 12:22   #131
mallary
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
- mnie tam uderzyło zdanie, które wcześniej przeczytałam: porozmawiam z nim ZA MIESIĄC, bo wtedy wyjedziemy na wakacje; udusiłabym się , gdyby mi coś nie pasowało i nie mogłabym o tym pogadać w najbliższym z możliwych terminów.
To trochę chore. Jeżeli jest palący problem, dyskutuje się go jak najszybciej. Po co się męczyć, dusić we własnym piekiełku?
Autorko tematu, może zacznij razem z facetem podejmować się jakichś czynności ruchowych (), nie wiem, tańczcie, ćwiczcie razem, wyskakujcie na rower? Jest tyle możliwości.
mallary jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-31, 12:25   #132
gosia_9508
Zakorzenienie

Tak czytam i czytam, i mi się teraz przypomniał program "Cofnij zegar", tam też byli otyli i chorzy, chociaz o tym nie wiedzieli. Robili im trening z osobistym trenerem, badania, zabiegi kosmetyczne by nie zniechęcać, ukladali diete. Tylko trzeba miec kase na to wszystko, a jak wiadomo, nie kazdego stac na takie coś. Ale samemu też można przeciez sobie poradzić, wolniej, ale można.
Może obejrzyj kilka odcinków.Taki przykładowy odcinek: http://tvnplayer.pl/programy-online/...1E08,2546.html
Dla niego chyba nic to nie da, bo z tego co czytam brak mu zmyslu rywalizacji, by powiedzieć: "Kurczę skoro oni dali radę, to ja tez mogę, a nawet bede lepszy". Nie chce mu sie zadabać o własne zdrowie. Tego nie ma i to się raczej nie zmieni. Taki typ tak ma-znam jedna osobe z takim brzuchem, jak ją zawsze widzę to mówie mu prosto z most, że wyglada ohydnie i odrazająco, jest chory, niech w koncu cos z tym zrobi, za niedługo jego dziecko będzie się wstydziło takiego ojca, a on sie cieszy i spływa to po nim jak po kaczce.
Jeżeli ma taki wielki brzuchol, to pewnie do takiego hamburgerka nie żałuje sobie piwka, to często idzie w parze.
Taki brzuch jest obrzydliwy. Niedawno była taka sytuacja: jechalam zatloczonym autobusem, stałam tyłem do drzwi, i ratem czuję, że coś twardego naciska mnie w plecy, odwracam się, a tam facet z wielgachnym brzuchem jak w zaawansowanej ciąży i jeszcze hot-dog w ręku, na szczęści wysiadł na następnym przystanku. Jak widać taki brzuch oddziałowywuje nie tylko na niego, jego rodzine, ale moze oddziałowywać na zupełnie obcych ludzi.
gosia_9508 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-31, 12:25   #133
ama4
High Quality Since 2007

Cytat:
co to w ogóle za użalanie się że biedaczek głodny będzie wiadomo że przy zmianie diety pierwszy tydzień jest trudny i kryzysowy. Trzeba silną wolę mieć Diete powinien ustalić mu lekarz-tak żeby nic nie zabrakło w niej do prawidłowych funkcji życiowych. Białko dla spalenia tłuszczu, i trochę dobrych węglowodanów do pracy mózgu. A z głodem pewnie będzie musiał walczyć bo ma rozciągnięty żołądek
Bo jak będzie głodny i nieszczęśliwy to nic ze zmiany diety nie wyjdzie.
Cytat:
Stary 2012-07-31, 12:26   #134
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Nie. Czasem "zaszaleje" i upichci parówki.

Z 2 miesiące temu zrobił spaghetti z jakimś sosem.
I Tobie to pasuje? To, że tylko Ty "rządzisz" w kuchni?

Czy mi się wydaje, czy sama waga i brzuch nie są jedynym problemem dla Ciebie?
Stary 2012-07-31, 12:30   #135
ahaaa2332
Raczkowanie

Cytat:
I Tobie to pasuje? To, że tylko Ty "rządzisz" w kuchni?

Czy mi się wydaje, czy sama waga i brzuch nie są jedynym problemem dla Ciebie?
Coś sugerujesz :P? Bo nie rozumiem :P?
No ja lubię gotować i tyle. On też, ale nie ma na to czasu po prostu.
Stary 2012-07-31, 12:33   #136
iamsolucky
Wtajemniczenie

Cytat:
dopóki jest przyzwyczajony że jedzenie to tylko napychanie się śmieciowym żarciem ile się da. To niestety ale po każdej diecie jaką zaproponuje mu dietetyk bedzie głodny-bo jest nieprzyzwyczajony do mniejszych porcji i zupełnie innego jedzenia.
Stary 2012-07-31, 12:33   #137
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Coś sugerujesz :P? Bo nie rozumiem :P?
No ja lubię gotować i tyle. On też, ale nie ma na to czasu po prostu.
Widzę, że on na nic nie ma czasu, ale na wychodzenie z kumplami na miasto żeby zeżreć fast fooda czas ma zawsze

Sugerowałam, że może jesteś coraz bardziej sfrustrowana całą sytuacją i ogólnie tym związkiem - gruby nieatrakcyjny facet z paskudnym wielkim brzucholem, z którym nic nie chce zrobić, w dodatku sama zazwyczaj gotujesz (z czego mam daleko idące wnioski, że on w domu robi niewiele, ale oczywiście tego nie wiem ). Jakoś wcześniej Ci to nie przeszkadzało, a teraz 3 lata związku i klapki spadły z oczu. Stąd wrażenie, że nie tylko brzuch jest powodem Twoich rozterek.
Stary 2012-07-31, 12:35   #138
madana
Zakorzenienie

Cytat:
- u mnie w rodzinie 4 lata temu pewna kobieta schudła 38 kg, całe życie była gruba, też wszystko zwalała na geny, diet stosowała mnóstwo,ciągle był efekt jojo; w końcu zaczęło jej wysiadać zdrowie, szczególnie stawy i kręgosłup.Lekarz zabronił odchudzania na własną rękę, kolejną dietą cud.; trafiła w końcu do dietetyka; najbardziej ją zdziwiło, że nie była głodna w czasie TRWAŁYCH zmian nawyków żywieniowych (bo to o to chodzi, a nie że potem wraca się do żarcia z Maca), zaczęła jeść śniadania (czego wcześniej nie robiła), jadła co 3 godziny- chudnięcie trwało ponad 1,5 roku- teraz waży 56 kg i nie ma efektu jojo, a przede wszystkim ma świetne wyniki badań.
Stary 2012-07-31, 12:36   #139
maryanna3
Zakorzenienie

Cytat:
Chcę z nim porozmawiać i poobserwować go jeszcze. Nie chcę psuć wakacji i wyjazdu takimi rozmowami przed wyprawą. Dla niego to będzie męczarnia. Zluzuję, nie będę mu wypominać, co je i ile je.

I tak, rozmawiam z nim. Ale często pada z jego strony pytanie: co na obiad? Ja się też go pytam, co chce zjeść. No chyba na tortillę nie będzie narzekać. Jak nie na obiad to na kolację, po prostu coś trzeba zjeść :P.
To jest chore. Ty się męczysz ale przetrzymujesz bo wakacje. Co to za wakacje będą skoro ten facet zaczyna Ci ewidentnie przeszkadzać taki jaki jest. I masz rację, mi też by przeszkadzał, nie tyle gruby facet(choć to też) co taki któremu się d. nie chce ruszyć zaczynam podejrzewać że te 3 lata to stąd że go nie chciałaś denerwować jakimikolwiek uwagami
Cytat:
No dokładnie
Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Najadłabym się, ale pół godziny i bym poszła do lodówy po kanapki

Aż mi się tej tortilli zachciało
No to nie wiem. To niech dalej siedzi narzeka na geny a ona go rzuci i będzie git. Bo facet nie potrafi się trochę przemęczyć co jest normalne przy początkach diety i jest głodny jedząc NORMALNE jedzenie.
Stary 2012-07-31, 12:41   #140
madana
Zakorzenienie

Cytat:
dopóki jest przyzwyczajony że jedzenie to tylko napychanie się śmieciowym żarciem ile się da. To niestety ale po każdej diecie jaką zaproponuje mu dietetyk bedzie głodny-bo jest nieprzyzwyczajony do mniejszych porcji i zupełnie innego jedzenia.
- bo wizyta i konsultacje u dietetyka mają sens tylko wtedy, gdy chce się zmienić na trwałe nawyki żywieniowe.
Stary 2012-07-31, 12:42   #141
iamsolucky
Wtajemniczenie

Cytat:
- u mnie w rodzinie 4 lata temu pewna kobieta schudła 38 kg, całe życie była gruba, też wszystko zwalała na geny, diet stosowała mnóstwo,ciągle był efekt jojo; w końcu zaczęło jej wysiadać zdrowie, szczególnie stawy i kręgosłup.Lekarz zabronił odchudzania na własną rękę, kolejną dietą cud.; trafiła w końcu do dietetyka; najbardziej ją zdziwiło, że nie była głodna w czasie TRWAŁYCH zmian nawyków żywieniowych (bo to o to chodzi, a nie że potem wraca się do żarcia z Maca), zaczęła jeść śniadania (czego wcześniej nie robiła), jadła co 3 godziny- chudnięcie trwało ponad 1,5 roku- teraz waży 56 kg i nie ma efektu jojo, a przede wszystkim ma świetne wyniki badań.
właśnie takie osoby często biorą się za siebie jak już coś nawala w organiźmie. Póki młody i zdrowy to nie myśli o swojej otyłości pod tym kątem. Super że nie była głodna na tej diecie bo jednak to zazwyczaj jest szok dla organizmu.
Stary 2012-07-31, 12:43   #142
ahaaa2332
Raczkowanie

Oj uwierzcie, że z nim rozmawiałam. On sam mówi, że chyba mi się nie podoba. Nie potwierdzam, nie zaprzeczam, po prostu MILCZĘ. Mam mu wprost powiedzieć? Jezu, to będzie okropne :/.

Tłumaczy się też brakiem silnej woli. No ale przecież nagle mu tej silnej woli nie zaszczepię. Mówiłam mu, że będzie ciężko, bo co tu kryć, ale nie da się zrzucić tego, co się naprodukowało LATAMI w tydzień czy miesiąc. Do tego chyba trzeba co najmniej pół roku.
Stary 2012-07-31, 12:44   #143
ama4
High Quality Since 2007

Cytat:
Lekarz zabronił odchudzania na własną rękę, kolejną dietą cud.; trafiła w końcu do dietetyka; najbardziej ją zdziwiło, że nie była głodna w czasie TRWAŁYCH zmian nawyków żywieniowych (bo to o to chodzi, a nie że potem wraca się do żarcia z Maca), zaczęła jeść śniadania (czego wcześniej nie robiła), jadła co 3 godziny- chudnięcie trwało ponad 1,5 roku- teraz waży 56 kg i nie ma efektu jojo, a przede wszystkim ma świetne wyniki badań.
Dokładnie! O to mi chodzi cały czas - żeby to zrobić z głową.
Cytat:
Stary 2012-07-31, 12:44   #144
maryanna3
Zakorzenienie

Cytat:
Oj uwierzcie, że z nim rozmawiałam. On sam mówi, że chyba mi się nie podoba. Nie potwierdzam, nie zaprzeczam, po prostu MILCZĘ. Mam mu wprost powiedzieć? Jezu, to będzie okropne :/.

Tłumaczy się też brakiem silnej woli. No ale przecież nagle mu tej silnej woli nie zaszczepię. Mówiłam mu, że będzie ciężko, bo co tu kryć, ale nie da się zrzucić tego, co się naprodukowało LATAMI w tydzień czy miesiąc. Do tego chyba trzeba co najmniej pół roku.
No to głupio robisz Mów co nie pasuje, wprost, tylko wtedy dotrze, nie ma że boli.
Stary 2012-07-31, 12:45   #145
madana
Zakorzenienie

Cytat:
właśnie takie osoby często biorą się za siebie jak już coś nawala w organiźmie. Póki młody i zdrowy to nie myśli o swojej otyłości pod tym kątem. Super że nie była głodna na tej diecie bo jednak to zazwyczaj jest szok dla organizmu.
- trudno umierać z głodu, gdy regularnie jesz co 3 godziny (fakt: określone rzeczy, ale jesz); wcześniej ona się głodziła lub np. nie jadła śniadań, co złapała ok. 14 i super żarcie było wieczorem. Ważne jest jedno: wzięła się za siebie, nie ma jojo, wygląda świetnie, a przede wszystkim jest zdrowa, a miała problemy z wejściem na 3 piętro.
Stary 2012-07-31, 12:47   #146
ahaaa2332
Raczkowanie

Cytat:
No to głupio robisz Mów co nie pasuje, wprost, tylko wtedy dotrze, nie ma że boli.
Fakt, ale jak powiem wprost to będzie atak na mnie i będzie darcie, a potem oberwę rykoszetem. :/ Więc wolę póki co przemilczeć i spędzić te wakacje w miłej atmosferze...
Stary 2012-07-31, 12:49   #147
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Fakt, ale jak powiem wprost to będzie atak na mnie i będzie darcie, a potem oberwę rykoszetem. :/ Więc wolę póki co przemilczeć i spędzić te wakacje w miłej atmosferze...
- słuuuucham??? Cóż, to miłych wakacji ze spaślakiem, który żre bez umiaru.I jaka to miła atmosfera, gdy wewnętrznie cię skręca, widząc jak pasie się żrąc byle co.
Stary 2012-07-31, 12:51   #148
maryanna3
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyno, weź Ty się zastanów....
Stary 2012-07-31, 12:51   #149
mallary
Rozeznanie

Cytat:
Ale to nie będzie miła atmosfera, jeżeli wewnętrznie będziesz czuć, że pewne sprawy ci przeszkadzają.
mallary jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-31, 12:53   #150
ama4
High Quality Since 2007

Cytat:
Rozumiem, że już masz takie doświadczenia za sobą? A co mu wtedy mówiłaś, że tak się darł i oberwałaś rykoszetem?

Też mi się wydaje, że jest między Wami jednak więcej problemów...
Cytat:
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości