![]() |
#121 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Mam identycznie jak autorka powyższego postu. W lustrze przed którym stoję z telefonem jest ok, wyglądam ładnie, na zdjęciu, które jest cykane w tej samej sekundzie co na siebie patrzę i jest ok, wyglądam jak ziemniak ![]() ![]() Ja uważam, że to zdjęcia zniekształcają obraz naszej osoby. Podając przykłady dlaczego tak myślę: - zaczynając ode mnie, jestem osobą, która naprawdę źle wychodzi na zdjęciach. Takie mam rysy twarzy niestety, bo uważam, że to głównie rysy twarzy determinują naszą fotogeniczność lub jej brak. Osoby posiadające wystające kości policzkowe, wyraźnie zarysowaną brodę, wąski nos, duże oczy zawsze będą lepiej wyglądać na zdjęciach. Moja twarz ma niestety dość dziwny kształt, jest okrągła, szeroka, broda jest tak jakby cofnięta więc na pierwszy plan na zdjęciu wysuwa się mój nos, który w lustrze jest raczej normalnego kształtu i rozmiaru, a na zdjęciach, zwłaszcza z bliska wygląda jak kulfon ![]() Tak samo jak w obiektywie aparatu wyglądam w kamerce internetowej, dlatego unikam Skype jak ognia ![]() Jednak mam kilka naprawdę ładnych zdjęć, na których mój obraz jest zbliżony do obrazu, który widzę w lustrze. Kilka lat temu, na zajęciach z Komunikacji medialnej, profesor nagrywał każdego z nas na kamerę - każdy miał opowiedzieć kilka minut o sobie, potem oglądaliśmy te filmiki na auli. Myślę sobie, Boże będę musiała zmienić studia jak mnie zobaczą koledzy i koleżanki z roku, myśląc o swoim braku fotogeniczności. I ku mojemu zaskoczeniu, na filmie (nawet mimo braku dobrego makijażu, pan nam zrobił "niespodziankę"...) wyglądałam całkiem dobrze, normalnie, jak w lustrze. Aż byłam w szoku, że może wcale nie jest tak źle ![]() - inna sprawa jest taka, że ja uważam, że ludzie dzielą się na takich, którzy lepiej wyglądają na zdjęciach niż w realu, lepiej wyglądają w realu niż na zdjęciach i na zdjęciach i w realu wyglądają tak samo. Czasem przeglądając zdjęcia jakiejś dziewczyny na FB, myślę sobie "Rany jaka piękna, normalnie ma idealną twarz, jak modelka". Potem widzę taką w rzeczywistości i owszem jest ładna, ale nie tak piękna jak na zdjęciach. To samo jest z facetami. Mam kolegę, który na zdjęciach wygląda powalająco, wszystkie dziewczyny pieją na jego widok, że taki dobrze zbudowany, męski, idealna twarz modela. A w realu owszem jest przystojny, ale ma dość kanciastą i szeroką twarz, jest niski, na zdjęciach wygląda tak "mężniej". Z kolei inny kolega, na zdjęciach wygląda bardzo niekorzystnie, dość staro i ogólnie niezbyt atrakcyjnie, a w realu jest naprawdę na czym oko zawiesić ![]() Inna sprawa jeśli chodzi o zdjęcia to światło, profil, mina. Najlepiej w wolnej chwili popróbować zdjęć z czyjąś pomocą lub samowyzwalaczem w różnych miejscach, przy różnym świetle, ustawiając się różnymi profilami, robiąc różne miny (szeroki uśmiech, brak uśmiechu itp.). Ja najgorzej wyglądam na zdjęciach robionych na wprost i z prawego półprofilu. Najlepiej na zdjęciach z góry i lewego półprofilu. Trzeba znaleźć swoje najlepsze ustawienie, minę i tak pozować do zdjęć. Na "selfie" zawsze będziemy wyglądać inaczej niż na zwykłym zdjęciu, mi np. chyba tylko raz wyszło naprawdę ładne selfie (zdjęcia z bliska nie lubią się z rysami mojej twarzy, zawsze wyglądam na nich źle). Jeśli chodzi o lustra, to w większości luster wyglądam dobrze, najgorzej wiadomo w tych ze sztucznym światłem, które uwypukla każdą zmarszczkę, przebarwienie, cienie pod oczami itp. Zrobiłam też eksperyment, o którym pisały dziewczyny - przejrzałam się w odbiciu odbicia lustra, i wyglądam tak samo jak w odbiciu i wcale tak nie wyglądam na zdjęciach jak w odbiciu odbicia. Ja więc trzymam się opinii, że bliżej rzeczywistości wyglądamy w lustrze niż na zdjęciu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zdjęcia, lustra a rzeczywistość....
Odkopuję wątek, ale ja ostatnio doszłam do pewnych przemyslen.
Mam bardzo delikatną urodę i na zdjęciach wychodzę dobrze, tylko wtedy kiedy mam naprawdę mocny makijaz! Na zywo przerysowany, na zdjeciach wyglada ok. Inaczej moja uroda kompletnie sie rozmywa. Mam też krótką szczękę, mała brode, lekko cofniętą i na zdjeciach mój mały nos wygląda jak kulfon. Tak jak napisała Pani wyzej - potwierdzam jej teorie. Oczy mam duze, ale głęboko osadzone, na zdjeciach zawsze wyglądają na malutkie. Najgorzej wychodzę jak się usmiecham, bo mi się robią takie "worki" pod oczami, pewnie wiele osob tak ma, ale na zdjeciu to wychodzi jakbym była jakąś narkomanką albo nie spala z tydzien - takie wory. Na zywo to takie "pucki' od usmiechu. W dodatku mam okrągłą twarz i katastrofa gotowa. Bardzo nieraz ubolewam, bo raz pewien fotograf zrobił mi i chłopakowi romantyczne zdjecie i jest b ładne i chłopak tez ladny, a swoja twarz mam ochote wyciac. Miałam delikatny makijaz i to był spontan. Jeszcze wstawił na swoja strone, ale NIKT ze znajomych mnie nie poznał na tym zdjeciu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Przyczajenie
|
A co jesli robimy taka sama mine i przed lustrem i na zdjęciu (tylna kamerka) i w lustrze wygladasz bosko a na zdjęciu okropnie? Na zdjęciu przednią tego nie mam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
... choć nie Westwood
|
[1=faf3d67d51656f0b2bcdb9f 98a45434bc3aa12e6;8482290 6]http://kobieceinspiracje.pl/82931,co...w-lustrze.html
https://www.crazynauka.pl/dlaczego-n...-swoich-zdjec/[/QUOTE]Tylko co, jeśli wolę swoją twarz na zdjęciach niż w lustrze? ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
[1=faf3d67d51656f0b2bcdb9f 98a45434bc3aa12e6;8482290 6]http://kobieceinspiracje.pl/82931,co...w-lustrze.html
https://www.crazynauka.pl/dlaczego-n...-swoich-zdjec/[/QUOTE] Tyle, że to nie tłumaczy dlaczego na jednych zdjęciach się sobie podobamy, a na innych nie. ![]() Baaaaardzo dużo zależy od światła i umiejętności fotografa. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
No właśnie - zdjęcia potrafią bardzo się różnić. Wiele zależy od perspektywy, sprzętu, fotografa... I światła. Nawet jak patrzę w lustro to najładniejsza wydaję się albo w pełnym słońcu albo w lekkim półmroku. Gorzej w pochmurne dni, kiedy światło jakoś inaczej pada. Albo sobie to wmawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
BAN stały
|
https://www.crazynauka.pl/dlaczego-n...-swoich-zdjec/[/QUOTE] Dużo bzdury. 1. Lustra. Zależy. Od kąta ustawienia (prosto; czy z góry - twarz jest smuklejsza i bardziej trójkątna, czy z dołu - twarz jest bardziej mężna, szeroka), sposobu i barwy oświetlenia, krzywizny tafli (bardzo istotne), jakości lustra . Przykładowo uwielbiam lustrzany dział w Castoramie. Na lustra w sieciówkach zazwyczaj nawet nie patrzę, np. oświetlenie w czubek głowy zawsze z normalnych włosów zrobi przerzedzone. 2. Zdjęcia. Zależy od oświetlenia, sprzętu, umiejętności fotografa i pozowania. Pomijając sztuczki z fotoszopem nawet ładne dziewczyny mają robione na jednej sesji setki zdjęć, najlepszym sprzętem, przez ludzi którzy się na tym naprawdę mają znać (najlepsi fotografowie kasują cięzkie pieniądze i uważa się ich za mistrzów i wielkich artystów), w określonych porach dnia lub odpowiednim studio i w obu przypadkach dbanie o oświetlenie również jest kluczowe - i z których to zdjęć potem się wybiera te najlepsze. Oraz od ogólnego wizerunku. Inaczej wypadasz i prezentujesz się uczesany, zadbany i pomalowany, a inaczej w dresie i w warzywniaku z tłustymi włosami. ![]() Można oczywiście powiedzieć że rolą artysty fotografa jest wydobyć jakiś charakter, głębię, coś tam przekazać, ale w fotografii reklamowej czy filmowej czyli tej najdroższej priorytetem jest że ma być przede wszystkim ładnie i gustownie, zachęcać i przyciągać. Może coś wyrażać ale jeśli nie chodzi o kontrowersje (ale i nawet wtedy), ma się podobać. Nikt nie robi ogólnie sesji które mają wzbudzać wstręt. ![]() Więc skoro ''głupie'' zdjęcie do gazety na której kilka minut po zakupie postawisz kubek z kawą i zrobisz mokrą plamę nie przejmując się tym, wymaga tyle zachodu, to trudno aby przeciętny kowalski tak koniecznie super wypadał na sesji w kiblu pod jakąś tam randomową żarówką i na tle kafli. ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- co do zdjęć z telefonu kiedyś jakość była jak z kalkulatora, teraz dla odmiany mają wbudowane filtry które robią buźkę jak u Disneya. ![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2018-07-14 o 14:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Wtajemniczenie
|
ciekawy temat
![]() ja i na zdjeciach i w lustrze raz sie sobie podobam raz nie ale ja mam z kolei inny problem- ja dopiero na zdjeciach dostrzegam rózne rzeczy..nie wiem jak to własciwie opisac.... np narzekam ze mam za chude rece- nie teraz a zawsze. i patrze np na swoje zdjecie sprzed x lat i odkrywam ze wcale za chude nie były. patrze na inne zdjecie z tamtych lat i to samo były w sam raz. a ja tego wtedy nie widziałam. albo oprawki okularow- patrze na jakies stare jedno drugie i zdziwienie ze dlaczego ja je wymieniłam jak mi pasowały do twarzy so razy bardziej niz aktualne ![]() itd czyli wychodzi na to ze mam jakos zaburzone postrzeganie rzeczywistosci? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Raczkowanie
|
Podobno lustro najmniej oddaje jak widza nas inni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
BAN stały
|
zawsze można stanąć w lustrze z koleżanką , mamą kimkolwiek, i porównać czy ta osoba różni się od odbicia; no że też nikt przez dziesięciolecia i dłużej na to nie wpadł.
![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2018-07-15 o 16:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Raczkowanie
|
Totalnie inna twarz w lustrze i na zdjęciach?
Hej, ciekawi mnie czy może ktoś jeszcze ma tak jak ja? Jestem troszkę pyzata na twarzy, ale widać to jedynie na zdjęciach które ktoś mi zrobi albo na tych z cyfrówki. Na selfie mam twarz jak ofiara głodu a w lustrach tych pyz totalnie nie widać. Myślałam że może aparat jakoś tak łapie kąt, ale są to zdjęcia z kilku różnych aparatów. Poza tym czy lustro może tak oszukiwać? Już serio nie wiem jak wyglądam xd
Sorki za może zły dział ale nie wiedziałam gdzie to podpiąć. Ps. Mam 5 kg nadwagi więc możliwe że aparat mnie nie pogrubia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Totalnie inna twarz w lustrze i na zdjęciach?
Może. Ja mam bardzo wystające kości policzkowe.Nawet przy dużej nadwadze na zdjęciach wychodzę "Z twarzy" szczupło. Za to mam drugi podbródek i na żywo albo na nagraniach po prostu to widać bo ruszam się/ jem/ mówię i sadło z podbródka się porusza
![]() Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka
![]() |
#136 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#137 |
Konto usunięte
|
Ja na selfie mam tak dluga twarz, ze mozna sie zalamac. Za to na zwyklych zdjeciach i w lustrze wygladam normalnie, wiec mysle, ze selfie znieksztalca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
live your passion
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;87514227]Ja na selfie mam tak dluga twarz, ze mozna sie zalamac. Za to na zwyklych zdjeciach i w lustrze wygladam normalnie, wiec mysle, ze selfie znieksztalca.[/QUOTE]
Tak, przednia kamerka w telefonie bardzo zniekształca. Jak ustawi się aparat od góry to można wyglądać jak typowy filmowy kosmita z dużym czołem i oczami i spiczastym malutkim podbródkiem.
![]() |
#139 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:35.