![]() |
#121 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy to jest normalne???
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli uważasz, że pościel jaką ci oferuję jest brudna, a naczynia wyjęte prosto z szafki skażone i niehigieniczne to okej, twoja sprawa. nie musisz z nich jeść, nie musisz u mnie spać, ani siedzieć przy moim stole. w ogóle w domu być nie musisz. borze, co za absurd. serio sądzicie, że osoba, której kot podjada z talerza, nie domyje zastawy i da wam osyfioną?! dlaczego mam się zwierząt bardziej brzydzić, niż ludzi? moim kotom nie wali z paszczy, ludziom się zdarza ;-))) taki mały przykład.
![]() |
![]() |
#123 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a wiadomo że potem talerz zostanie umyty płynem do mycia naczyn tudzież w zmywarce wiec będzie czysty i nie ma co robic afery. Mamy z TŻ 2 psy i NIGDY nie dojadaja po nas 'ludzkiego' żarcia - maja swoja karme w swojej misce i jedza tylko i wylacznie ja. nic oprocz tego im nie dajemy. aczkolwiek wyobrazam sobie ze daje 'Burkowi' nie zjedzone ludzkie zarcie i niech mu bedzie na zdrowie ![]() każdy podchodzi do takich sytuacji po swojemu. Znam ludzi, ktorzy psa trzymaliby tylko na podworku i nie wyobrazaja sobie zeby pies spal z nimi w lozku, a jak im mowie ze nasze psy spia z nami to pukaja sie w glowe. Tak samo z dojadaniem z talerza. Ile ludzi tyle podejść do tematu. Jeden sie brzydzi dotknac psa a drugi kocha zwierzaki i spi w jednym łóżku z psem ![]() aaaaa i wierzcie mi ze mam mini fioła na punkcie czystosci w domu ![]() wracajac ze spaceru z psami robię im przegląd łap co by nie wniosły do mieszkania kupy na łapach ![]() jakby wniosły kupę do domu to zamordowałabym ![]() i zmywać naczynia też lubię BARDZO dokładnie tak wiec higiene w domu zachowuję. Jednak wracając do tematu nie widzę nic złego w jedzeniu przez kota z talerza dla ludzi ![]() Edytowane przez Rybaa Czas edycji: 2012-09-21 o 01:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Osobiście już bym u nich nie jadała. Chyba ze względu na to, że miałabym wątpliwości, czy naczynia zostały umyte, czy też jedynie przepłukane (bo zwierzaczki i tak dokładnie wylizały). Wiesz, też mam zwierzęta, ale one mają swoje miski. Co więcej, jakieś resztki naszego jedzenia wędrują do garnka, który jest specjalnie przeznaczony, aby potem wynieść zwierzętom w nim jedzenie i dopiero z niego nakładamy na miski. Garnek ów nie stoi z tymi, w których gotujemy dla siebie. Poza tym wszystkie naczynia są zawsze dokładnie myte. Edytowane przez jocelyne mary Czas edycji: 2012-09-21 o 04:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
BAN stały
|
Ja tam chociaż swojego kota uwielbiam - jest zdrowy i czysty - to nie rozumiem jak można karmić zwierzaki swoim jedzeniem i to na dodatek ze swojej zastawy. Mój kot ma swoje miski i swoje jedzenie. Nie wyobrażam sobie inaczej.
Słusznie czujesz obrzydzenie, autorko. Mnie np. maksymalnie obrzydza jak ludzie się liżą ze swoimi psami ![]() Ja czasem zasypiam z kotem w łóżku, jak wlezie to co zrobić ? ![]() Nie całuję go jednak (liże się przecież np. pod ogonem, to dziękuję za taką wymianę śliny), jedynie przytulam i ściskam. Zwierz to zwierz. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2012-09-21 o 07:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Wtajemniczenie
|
Nie no, to jest obrzydliwe na maksa
![]()
![]() |
#127 |
Wtajemniczenie
|
Mimo tego, że kocham zwierzęta i sama mam kota to dla mnie to zdecydowanie nie jest normalne. Zwłaszcza, że chodzi o koty podwórkowe.
Nie bardzo rozumiem czemu zwierzęta mają jeść z ludzkich talerzy, przecież miska to koszt kilku złotych. Rozumiem, że kot może być traktowany jak domownik, ale to nie znaczy, że można mu na wszystko pozwalać. Mój też ze mną śpi, ale chodzenie po stole, naczyniach, lizanie i całowanie odpada ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie dawanie zwierzętom jeść z talerza, z którego chwilę wcześniej jadł człowiek, nie jest nienormalne - ale stanowczo nie powinno się tak robić!
Dlaczego? Po pierwsze - ludzkie jedzenie jest dla zwierząt szkodliwe. Zwłaszcza sól dla kotów - a kto z was w ogóle nie soli potraw? Ludzka wędlinka też ma pełno soli i kotom nie powinno się jej dawać, jak właściwie większości rzeczy. Jak ktoś ma zwierzę to powinien dbać o jego żołądek. Aczkolwiek generalnie w erze "twój kot wybrałby Whiskas" wcale się nie dziwię, że ludzie nie mają zielonego pojęcia o żywieniu zwierząt i pakują je syfem, dziwiąc się potem, że śmierdzi. A po drugie - ja osobiście uważam, że zwierzę powinno mieć swoją miskę i nauczyć się jeść tylko z niej - w ten sposób unikniemy żebractwa. Całe życie miałam psy i koty w rodzinie i wszystkie były nauczone żebrania, każdemu dostawało się coś pod stołem, jakieś resztki itd. Ale jak ktoś miał zły humor, to narzekał, że "pies żebra" albo że "nie da się zostawić talerza na stole na 5 minut, bo kot od razu wskoczy i zje". Zero konsekwencji. Teraz mam swojego własnego, prywatnego, osobistego kota - uczę ją jeść jedynie z własnych misek, wszelkie smakołyki dostaje tam, moimi talerzami kompletnie się nie interesuje, mogę bułkę z szynką na łóżku zostawić, a ona nie ruszy, na stół tez nie wskakuje. I cieszy mnie to. A śpi ze mną w łóżku ![]() Drugi pozytywny i ważny aspekt jedzenia tylko z własnej miski - takie zwierzę nie zje nic z ręki obcego. A to jest bardzo ważne w przypadku zwierząt wychodzących, niestety nie każdy o tym myśli. Reasumując - dla mnie kwestia higieny tutaj ma najmniejsze znaczenie, i tak sypiam z kotem. Ale kwestia zdrowia mojego kota jest najważniejsza! Pamiętajcie o tym, jak następnym razem będzie wam kusić żeby dać zwierzęciu resztki ze stołu.
![]() |
![]() |
#129 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
EDIT: O, już mnie koleżanki ubiegły ![]()
![]() |
![]() |
#131 |
Wtajemniczenie
|
kot to nie smietnik, wiec resztek z talerza bym mu nie dala, a poza tym ludzkie jedzenie jest niezdrowe dla zwierzat.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak mnie jakaś psina poliże to mnie to w obrzydznie wprawia fuuuj. ---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Moderator
|
O nie - to na pewno nie jest normalne.
Po pierwsze zwierzęta nie powinny jeść ludzkiego jedzenia, a po drugie jak już coś dajemy to zgarniamy to do miski - nie wyobrażam sobie inaczej. Szczerze mówiąc zrobiło mi się niedobrze na samą myśl. Tak samo jak podziwiam osoby, u których kot na legalu chodzi po stole. Moja ma zakaz i nigdy w obecności domowników tego nie zrobiła. Chociaż pewnie i tak włazi jak nigogo nie ma w domu, ale wiecie jak jest czego oczy nie widzą... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
Rzygać mi się chciało, jak czytałam niektóre wypowiedzi, jak to "normalnie" jest, że najpierw kot/pies wyliżą talerz, a potem z tego samego talerza, nawet umytego, jedzą domownicy. Fuj. Mam szczerą nadzieję, że u takich ludzi nigdy gościć nie będę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ---------- Nie mówię, żeby goście rządzili nam się w domu czy coś, bo sama tego nie toleruję jak ktoś do mnie przyjeżdża i chodzi mi po domu komentując co koniecznie muszę zmienić i czego to jeszcze potrzebuje ta osoba do szczęścia, ale są pewne rzeczy, których zwyczajnie nie wypada robić przy ludziach z zewnątrz, bo jednak "gość w dom, Bóg w dom" i jakoś gościa trzeba też odpowiednio ugościć. Jednak jeśli ktoś mi mówi, że ma gdzieś moje zdanie i ja się nie liczę i jak się nie podoba to do widzenia, to cieszę się, że tych osób nie znam osobiście i mam nadzieję, że nigdy takich nie spotkam. ---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ---------- Ktoś się pytał co koty dostały do jedzenia: ryż z sosem z warzywami i kawałkami mięsa. Edytowane przez Magically Czas edycji: 2012-09-21 o 14:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
Rozeznanie
|
Moje zwierzaki mają specjalne, śliczne miseczki i to z nich jedzą. Nie czuję potrzeby dzielenia się z nimi swoimi naczyniami kuchennymi
![]() ![]() Smacznego! ![]()
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
W sumie na wizazu padały teksty, że ktoś wolałby uratować swojego psa czy kota z pożaru zamiast obcego dziecka, więc jedzenie z talerza po pupilku nie powinno dziwić
![]() Jak czytam takie teksty o zwierzętach i pomyślę, ze ktoś dałby spłonąć mojemu dziecku (czy jakiemukolwiek), bo wolałby uratować swojego sierściucha, to mam ochotę do prawicy wojującej przeciwko ekolewactwu czy jak to tam dołączyć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#139 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Rozeznanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;36672615]Nic nie poradzimy na to, że są ludzie bardziej przywiązani do swoich zwierząt niż do twojego dzicka. Bo i niby dlaczego miałoby być inaczej? Dlaczego ktoś miałby swoje postępowanie wobec zwierząt regulować według twojego systemu wartości?[/QUOTE]
Oj, zapowiada się ostra dyskusja ![]() Idąc Twoim tokiem myślenia: nie powinniśmy mieć pretensji do brutalnego mordercy i gwałciciela, bo w końcu każdy ma prawo mieć własny system wartości, czyż nie?
![]() |
#141 |
Raczkowanie
|
Sama kocham zwierzęta, zwłaszcza psy, ale są jakieś granice w tym wszystkim.
Gdybym miała wybierać czy uratować mojego psa, czy obce dziecko to miałabym pewien dylemat, bo z jednej strony mogłabym uratować człowieka i komuś pomóc, ale z drugiej straciłabym przyjaciela, który już wiele lat mi towarzyszy. Jednak gdybym miała wybierać między moim psem, a bliskim mi człowiekiem, to pewnie wybrałabym to drugie mimo, że serce miałabym złamane, bo mój pies jest dla mnie bardzo ważny. Gdyby chodziło o obce zwierzę, to nie ma dyskusji, pomogłabym człowiekowi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
vixen, a co ma jakies ekolewactwo do tego, ze ja jestem bardziej przywiazana do mojego psa niz do obcego dziecka? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że bardzo nietrafiony przykład. Wręcz głupi, wybacz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Moderator
|
Cytat:
![]() To jakby zapytać kogoś czy z pożaru wyprowadziłby ojca czy matkę, męża czy brata ![]() A potem jeszcze dziwić się odpowiedzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() I ja też nie śpię w jednym łóżku z moimi psami, bo to psy podwórkowe i nie wiadomo, w czym się tarzały ![]() Cytat:
![]() Bez przesady. U mnie też jest kilka rzeczy, z których nie zrezygnuję dla gościa. Jesli pomimo tego, że na łóżku jest czysta, wyprana pościel gośc nie będzie chciał w tym łóżku spać, bo w inne wieczory śpi na nim kot, to są dwa wyjścia - kanapa, na której koty leżą w ciągu dnia lub materac, ale istnieje ryzyko obudzenia się z kotem na głowie ![]() Jak dla mnie to trochę tak, jakby gość wybrzydzał, że ma spać na łózku, w którym czasem śpi mój młodszy brat, bo cos tam - no sorry, to członek mojej rodziny, jest dla mnie ważniejszy niż gość. Kot też jest traktowany jako członek rodziny, nawet jeśli nie jest człowiekiem. I powiem wam, że ja stanowczo odmawiam spania na poduszce, na której zwykle śpi pies TŻ - kurde no, niefajnie jest obudzić się z sierścią w ustach ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
obce dziecko i mój kot - wybieram kota. I nie ma się co oburzać, logiczne, że wybieram istotę, która jest mi bliższa. osoba bardzo mi bliska i kot - osoba bardzo mi bliska, nawet jesli po kocie miałabym długo żałobę. Zagwozdka powstaje przy temacie: obcy człowiek i obce zwierzę, bo czemu mam wartościować zycie istot, których nie znam? W czym taki kot czy pies gorszy od człowieka? Mną na przykład mogłoby zatelepać, jak pomyslę, że mojego sierściucha ktoś by zostawil w ogniu, by ratowac swojego dzieciaka ![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przytaczanie tutaj bardzo mało prawdopodnej sytuacji i tak mija się z celem. Tak samo porównywanie morderstw i gwałtów z dokonywaniem wyboru między obcym człowiem a znanym mi zwerzęciem. To są zupełnie różne sytuacje i rozważanie ich w tym stanowi offtop najwyższego rzędu. Sama nie mam pojęcia jakby się zachowała w tym hipotetycznym płonącym budynku i się nad tym nie zastanawiam, bo to się na 99% nigdy nie zdarzy. Niemniej jednak nie zdziwiłoby mnie, że ktoś ratuje swojego psa mając np. mnie w pupie. Równie dobrze mógłby ratować własne dziecko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Zadomowienie
|
Rozumiem to cale jedzenie ze zwierzetami, spanie czy calowanie. Ale pierwszy raz spotykam sie z osobami, ktore, majac do wyboru, czy uratuja z pozaru zwierze czy dziecko, wybiora zwierze
![]() Chyba co niektorym kompletnie sie w glowach poprzewracalo i wypaczyl system wartosci. Bez urazy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
Oby nikt nigdy podczas pożaru nie trafił na niektóre osoby z tego wątku... Z reszta z kotem i dzieckiem to nie problem bo koty są małe, można wziąć oba haha
Wyobrazcie sobie w wiadomościach, kobita zostawiła w plonacym pokoju dwuletnie dziecko, ale fafis przeżył, o matko. Sent from my SK17i using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:20.