Dorastające dzieci, a były mąż - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-12, 20:27   #121
kalincia
BAN stały

Dot.: Dorastające dzieci, a były mąż

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Ale jakiś konkretny argument, czy tylko 'wszystko co nie zgodne ze mną to brednie', czyli standardowo?

ps. tak na marginesie na wykładach z psychologii moja p. psycholog bardzo zaśmiewała się z ludzi, którzy każdą jej opinię podważali słowami 'pani to na pewno nie ma dzieci, więc co się pani wymądrza', bo to najdurniejszy argument jaki można obrać, nie trzeba odchować stada dzieci, żeby na czymś się znać i mieć na jakiś temat pogląd. To to samo co powiedzenie komuś - nie dyskutuj o fizyce, póki nie rozszczepiłeś żadnego atomu. Dodam tylko, że owa psycholog zawodowo zajmuje się właśnie pracą z dziećmi i sama ma dwójkę bobasów. Mówię Ci to, żebyś oszczędziła sobie wypisywania tego pod każdym postem, bo to na prawdę lichy argument w rozmowie Samo urodzenie dzieci nie daje patentu na wiedzę o dzieciach. Niestety.
No. Dodam, że osobistych dzieci nie mam z przekonania, ale od 18 lat zajmuję się nimi w pracy. Z zaangażowaniem. To dlatego sporo wiem o "rodzinach emigracyjnych". Więc argument "jak można nie odwiedzać dzieci" mam dogłębnie rozpracowany, jeśli chodzi o powody. Tak, finansowe. Nie, nie wynikające z wyboru kasy zamiast dzieci tylko z braku kasy.
Tu dzieci były małe - znają partnera matki jako ojca. Ciągłe pytanie - dlaczego nie wiedzą o biologicznym ojcu, czy miały z nim kontakt, ew. dlaczego nie pozostanie bez odpowiedzi, jeśli autorka nie powie.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-12, 21:20   #122
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Ale jakos trafilam?tak czy nie? zapytaj pani psycholog moze jak trafilam ze dzieci nie macie. Kalincie kojarze,ciebie wcale,wiec co przypadek,czy raczej to widac po tym co wypisujesz?
Gwiazdeczka1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-12, 21:25   #123
kalincia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Gwiazdeczka1978 Pokaż wiadomość
Ale jakos trafilam?tak czy nie? zapytaj pani psycholog moze jak trafilam ze dzieci nie macie. Kalincie kojarze,ciebie wcale,wiec co przypadek,czy raczej to widac po tym co wypisujesz?
No brawo, brawo! Wygrywa pani weekend w Albanii i słodki kuferek. To, że masz dzieci wyraźnie przesłania ci obraz sytuacji w tym wątku, ale i tak gratuluję. Masz prawo do poczucia, że wiesz lepiej, bo masz dzieci. A jednak w tym wątku widziałaś tylko stereotypy, nie fakty. Dobranoc. Ja wcześnie chodzę spać.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-12, 23:26   #124
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Wpaść sobie na weekend (o urlopy na kontraktach ciężko)...w piątek przylecieć (8 godzin lotu), w niedzielę wylecieć (9 godzin lotu), 3 tysiączki pln minimalnie wydać, zależy kiedy się rezerwuje i jak gorący turystycznie jest okres. No.

Nie znam nikogo siedzącego za wielką wodą, kto by odwiedzał kraj częściej niż raz w roku. I są to przyloty na 2 tygodnie do miesiąca, normalne wykorzystywanie rocznego urlopu. I piszę o ludziach mających dzieci, żeby nie było.
Ludzie zarabiający w krajach europejskich też nie przylatują co chwilę, zawsze to życie rodzinne obciąża partnera który zostaje z dziećmi. Takie to...oczywiste w moim środowisku.
Stary 2012-10-13, 07:52   #125
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Wpaść sobie na weekend (o urlopy na kontraktach ciężko)...w piątek przylecieć (8 godzin lotu), w niedzielę wylecieć (9 godzin lotu), 3 tysiączki pln minimalnie wydać, zależy kiedy się rezerwuje i jak gorący turystycznie jest okres. No.

Nie znam nikogo siedzącego za wielką wodą, kto by odwiedzał kraj częściej niż raz w roku. I są to przyloty na 2 tygodnie do miesiąca, normalne wykorzystywanie rocznego urlopu. I piszę o ludziach mających dzieci, żeby nie było.
Ludzie zarabiający w krajach europejskich też nie przylatują co chwilę, zawsze to życie rodzinne obciąża partnera który zostaje z dziećmi. Takie to...oczywiste w moim środowisku.
Bo nie masz dzieci!
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-13, 08:19   #126
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Bo nie masz dzieci!
No właśnie zaznaczyłam że piszę o rodzinach z dziećmi Tak na wrazie wu
Stary 2012-10-13, 10:08   #127
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Zgadzam sie z eosem,nawet niezalezni od tego ze uwazam, ze ten watek to jedna wielka sciema. Odwracajac sytuacje mozna wyobrazic sobie faceta, ktory zyje sobie z kobieta, wyjezdza za chebem i lepsza przyszloscia rodziny. Zona w tym czasie musi zostac z dziecmi i radzic sobie z wychowaniem dwoch malutkich corek. Kto ma dzieci wie,jak wyglada opieka nad 2 i 3 letnimi dziecmi, poskrobac sie po pupie za przeproszeniem nie ma czasu, plus do tego dwa etaty pracy, no zyc nie umierac. W tym samym czasie maz sobie super zyje, uklada na nowo zycie, olewa dzieci, no sorry jedna wizyta w roku to jakis zart i sobie luzacko wraca tylko po to by pozbyc sie chwasta i zabrac dzieci. Ciekawe ktora by bronila takiego faceta? No bo przeciez zone by zdradzal i zabral na drugibkoniec swiata dzieci dla ich dobra, no nie?zart roku,
Zgadzam się i z eosem i z Tobą.

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-10-13, 12:41   #128
dawidowskasia
Zakorzenienie

Abstrahujac od wszystkiego - gdyby moj facet wyjechal do pracy zostawiajac mnie z 2 dzieci (mowie o zgodnym zwiazku, autorka nic nie pisze o ucieczce przed mezem brutalem, separacji etc) a tam poznal kobiete, w ktorej sie zakochal - poczulabym sie lekko oszukana.

Nie wspomne o zabraniu dzieci za ocean i rozwazaniom czy wkrecic dzieciakom,ze nowa pani to matka czy tez napomknac o mnie

Jaja jak berety.

Prowo takie se
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-15, 13:17   #129
eos50
BAN stały

Cytat:
Napisane przez natash88 Pokaż wiadomość
Wymagasz od autorki m.in. racjonalnej oceny a nie kierowania się emocjami (Ty nazwałbyś to zapewne 'd*ą'), szacunku do byłego partnera (którego nie okazała zdradzając go podczas gdy on ciężko pracował),
Wymagam? Nie wymagam. Nie jestem ani jej mężem, ani jej córkami. Ja co najwyżej piszę co o tym myślę. A myślę bardzo źle.
Cytat:
a sam nie potrafisz swojej opinii przedstawić racjonalnie (merytorycznie) bez zbędnych emocjonalnych ozdobników (chodzi mi o stwierdzenia obraźliwe dla autorki), a tym samym nie wykazujesz minimum szacunku do niej, jako do człowieka w ogóle.
To, że nazywam rzeczy po imieniu nie oznacza, że mam jakikolwiek stosunek emocjonalny do Autorki. A na szacunek to trzeba sobie zasłużyć. Fakt, że ma dwie ręce, dwie nogi, głowę i przypomina człowieka o niczym jeszcze nie świadczy. Co do zawartości merytorycznej to wydaje mi się, że twardymi faktami podparłem każdą z cech, które jej przypisałem. Jak tego nie widzisz, to trudno.
Cytat:
Jak sam widzisz ludzie (istoty bądź co bądź nieracjonalne) emocjom ulegają - autorka uległa nowej miłości,
Biedaczka!
Cytat:
a Ty potrafisz ulec negatywnym emocjom nawet w durnej dyskusji na wirtualnym forum. Nie przypisuj sobie zatem pozycji guru, który wyznacza 'racjonalne i właściwe' zasady życia, bo swoją postawą tego nie podpierasz...po prostu.
Skoro tak twierdzisz ...
Cytat:
Co do dyskusji z Tobą - interesuje mnie sposób myślenia ludzi o tak sklarowanych zracjonalizowanych poglądach przy ich jednoczesnym tak emocjonalnym wygłaszaniu - pytanie: po co się tak unosić?
Jak chcesz poznać mój sposób myślenia jak od początku błądzisz i za nim nie nadążasz? Napiszę jeszcze raz - nazywanie rzeczy po imieniu nie świadczy o tym, że jestem w jakikolwiek sposób uniesiony, czy zaangażowany emocjonalnie. Ani ja jej mąż, ani córka.
eos50 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-15, 16:33   #130
natash88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez eos50 Pokaż wiadomość
Wymagam? Nie wymagam. Nie jestem ani jej mężem, ani jej córkami. Ja co najwyżej piszę co o tym myślę. A myślę bardzo źle.

To, że nazywam rzeczy po imieniu nie oznacza, że mam jakikolwiek stosunek emocjonalny do Autorki. A na szacunek to trzeba sobie zasłużyć. Fakt, że ma dwie ręce, dwie nogi, głowę i przypomina człowieka o niczym jeszcze nie świadczy. Co do zawartości merytorycznej to wydaje mi się, że twardymi faktami podparłem każdą z cech, które jej przypisałem. Jak tego nie widzisz, to trudno.

Biedaczka!

Skoro tak twierdzisz ...

Jak chcesz poznać mój sposób myślenia jak od początku błądzisz i za nim nie nadążasz? Napiszę jeszcze raz - nazywanie rzeczy po imieniu nie świadczy o tym, że jestem w jakikolwiek sposób uniesiony, czy zaangażowany emocjonalnie. Ani ja jej mąż, ani córka.
Inna interpretacja słowa "wymagać" zatem. A jeśli cedzisz obraźliwe w czyimś kierunku słowa bez żadnej reakcji emocjonalnej to strasznie cyniczne i przerażające jest...

natash88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-15, 16:43   #131
eos50
BAN stały

Cytat:
Inna interpretacja słowa 'wymagać' zatem. A jeśli cedzisz obraźliwe w czyimś kierunku słowa bez żadnej reakcji emocjonalnej to strasznie cyniczne i przerażające jest...
- jeszcze raz - niczego od niej nie wymagam, bo to nie mój cyrk;
- jakież to wycedziłem obrażające słowa?
- dlaczego mam się emocjonować sytuacją czyjejś rodziny, którą znam z jednego, najprawdopodobniej zmyślonego posta ?
- emocje nie są dobrym doradcą więc jak mam wyrobić sobie zdanie na jakiś temat staram się im nie ulegać. Jeśli to cynizm, to ok - jestem cynikiem i przepraszam, że Cię przeraziłem.
Stary 2012-10-17, 23:39   #132
kotnaplocie
Raczkowanie

Autorko, jeśli dzieci mają poniżej piętnastu lat, na Twoim miejscu zadzwoniłabym sama do byłego męża, powiedziała, że chca kontaktu i zapytałabym się, co on na to. Jeśli są starsze, dałabym numer i ewentualnie zgodziłabym sie występować jako tłumacz, jeżeli dzieci nie mówią po polsku, a ojciec po angielsku ( czy francusku ). Uprzedziałabym też, że ojciec mogł założyć nową rodzinęi może być w pierszej chwili zaszokowany kontaktem z dziećmi i była żoną.

Dziewczyny ( i Eosie, a może a zwłaszcza Eosie ), dlaczego zakładacie, że autorka wykradła dzieci? Na nią w Kanadzie czekał partner, który o dzieciach wiedział i je akceptował. Facet z dwójką małych dzieci, pracujący na dwa etaty, żeby je utrzymać, ma bardzo małe szanse na ułożenie sobie życia z jakąś kobietą. Może się po prostu tak umówili, że ona bierze dzieci i np. jego zwalnia z płacenia alimentów, bo przy zarobkach jej partnera z Kanady te pieniądze i tak byłyby symboliczne, a dla eks-męża byłyby ogromnych obciążeniem. Zresztą, nie da się wychowywać dzieci między Vancouver i Warszawą, któreś z rodziców musiało odpuścić, pewnie zrobił to ojciec.
kotnaplocie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-18, 00:36   #133
All That Jazz
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Emilka505 Pokaż wiadomość
Jak już mówiłam, kierowałam się tylko i wyłącznie dobrem moich dzieci...
O losie, na pewno, nie ma nic lepszego dla dzieci niż uniemożliwienie im kontaktu z własnym ojcem

Cytat:
Zgadzam sie z eosem,nawet niezalezni od tego ze uwazam, ze ten watek to jedna wielka sciema. Odwracajac sytuacje mozna wyobrazic sobie faceta, ktory zyje sobie z kobieta, wyjezdza za chebem i lepsza przyszloscia rodziny. Zona w tym czasie musi zostac z dziecmi i radzic sobie z wychowaniem dwoch malutkich corek. Kto ma dzieci wie,jak wyglada opieka nad 2 i 3 letnimi dziecmi, poskrobac sie po pupie za przeproszeniem nie ma czasu, plus do tego dwa etaty pracy, no zyc nie umierac. W tym samym czasie maz sobie super zyje, uklada na nowo zycie, olewa dzieci, no sorry jedna wizyta w roku to jakis zart i sobie luzacko wraca tylko po to by pozbyc sie chwasta i zabrac dzieci. Ciekawe ktora by bronila takiego faceta? No bo przeciez zone by zdradzal i zabral na drugibkoniec swiata dzieci dla ich dobra, no nie?zart roku,
Zgadzam się z Tobą i eosem...

chyba sobie tutaj w większości jaja ludzie robicie, laska pojechała niby na rodzinę zarabiać, pobzykała, wróciła, zabrała dzieciaki i nara, kochanie, nawet dzieciom nie powiem że istniejesz. Dobrze Gwiazdeczka mówi, jakby ten wątek założyła kobieta potraktowana tak jak mąż autorki, to jej partnerowi od pomyj wylewanych na niego na wizażu usechłby penis. Ale kobietom wszystko wolno, co nie?

Cytat:
Napisane przez ARAKSJEL Pokaż wiadomość
Oj tam odrazu wyszalała , po prostu musiała przyklepać fagasa ,całkiem racjonalne podejście.
All That Jazz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-18, 10:39   #134
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Emilka505 Pokaż wiadomość
Gdy wyjeżdżaliśmy, one miały 2 i 3 latka, więc jeszcze nie były tak bardzo świadome. Natomiast teraz, gdy już są większe to zaczynają zadawać pytania o "prawdziwego" tatę. I nie bardzo wiem co im mam odpowiedzieć. Na początku próbowałam im mówić, że TŻ2 jest ich prawdziwym tatą, ale to jednak nie działa

The best tekst EVER. Dzieci jednak nie są tak głupie jak myślałaś. Smuteczek

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-18, 11:24   #135
eos50
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kotnaplocie Pokaż wiadomość
Dziewczyny ( i Eosie, a może a zwłaszcza Eosie ), dlaczego zakładacie, że autorka wykradła dzieci?
Przypisałem Autorce wiele wstrętnych cech i zachowań, ale nigdy Kociena płocie nie twierdziłem, że wykradła dzieci.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości