Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012 - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna 1 1,59%
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały 33 52,38%
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają 1 1,59%
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają 0 0%
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały 3 4,76%
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek 0 0%
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! 23 36,51%
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... 0 0%
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. 2 3,17%
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-03, 11:31   #121
martula007
Raczkowanie

Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012

Witam na nowym waatku u nas wszystko okey. mam sporo do nadrobienia, dzis wracam do siebie do domu to bede miala czas

Oliwce przebil sie 1. listopada pierwszy zabek

Pozdrawiam wszystkie, jak Was nadrobie to napisze wiecej
martula007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-03, 12:02   #122
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012

Ale mamy super tytuł!! Bardzo mi się podoba!!

Cytat:
Napisane przez doris888 Pokaż wiadomość
a ja ma pytanie odnośnie basenu , narobiłyście mi ochoty

co robicie z włoskami dzieciaczków po basenie, Agata ma ich sporo to chyba musiałabym je suszyć, ale co ona na to? No bo nie wyobrażam sobie wyjście na takie zimno z wilgotną głową- sama bym nie wyszła a co dopiero dzieciak... albo czekać aż wyschną... no sama nie wiem, jakoś technicznie tego nie widzę

a oto i moja kochana czuprynka musiałam jej już podciąć grzywkę (wiem że niby do roku się nie obcina) ale włosy wpadały jej w oczy i wiecznie je tarła a spinki wiecznie spadały, musiałam kilka włosków przyciąć zresztą co za badziew jest teraz w sklepach- nie dosyć że taka mała gó*wniana spinka kosztuje ze 3zł to jeszcze do niczego się nie nadaje ....
A dlaczego do roku się nie obcina??? Mój Michał do roku to był chyba ze 4 razy strzyżony, bo by nic nie widział taki włochaty dobrze, ze Wojtek łysol, to nie muszę się męczyć

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Hej!
Jak fajnie, 4-dniowy weekend, tż ma jutro wolne
Wczoraj jak już nabrałam kulinarnego rozpędu, to zrobiłam pysznego sernika a rzadko robię takie trudne i czasochłonne ciasta Ale się postarałam, bo tż jest wielbicielem serników, choć słodyczy nie lubi w ogóle, tylko niektóre ciasta domowe. A mieliśmy małą okazję - 8-mą rocznicę związku, właściwie jej nie obchodzimy, tylko rocznicę ślubu, ale sernik dobra rzecz

Jaka śliczna łobuźnica!

Taaak? Może coś tam się słońce przebija, ale jak zobaczyłam przez okno jaka wichura jest, to pomyślałam, że dziś chyba nawet spacer odpuścimy. Chyba że to tak tylko u mnie na wygwizdowie...
Jakos przezyjemy

---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ----------

Tak, moją pedantyczną duszę też to razi i myślałam, że kiedyś to poukładam, jak dobiorę się do tej pierwszej strony Ale w niunię też wierzę!
I oczywiście, jak najbardziej jestem za tym, żeby dopisać nowe dziewczyny, bo czasem mi się miesza, która ma Dawidka, a która Celinkę i który dzieciak kiedy urodzony

Boże, widzisz i nie grzmisz!
Że Ty się tak nie boisz pisać publicznie na wątku...
A powiem Ci, chyba Wam nie pisałam, że od ok. 2 tyg. Kaj też ma więcej takich dni, że przetrzymuje do pierwszej drzemki aż do 12-13, gdzie wcześniej koło 11 zwykle usypiał. Śpi mi za to dłużej, 1,5-2h zamiast 1. Ale do wieczora raczej nie wytrzymuje i koło 17-18 go jeszcze zbiera spanie, ale na szczęścia tak na 0,5h i wieczorem usypia normalnie.
Aaa, nie napisałam wcześniej, na moich dzieciach zmiana czasu nie zrobiła żadnego wrażenia, chyba mają to po mnie

---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

claudik, co ja tak Ciebie ciągle cytuję?

No proszę, mój mąż też najbardziej lubi sernik! a myśmy mieli 7. rocznicę bycia razem w październiku też niby nie obchodzimy, ale to takie miłe, jak dostałam prześliczne tulipany

Cytat:
Napisane przez natusiakac21 Pokaż wiadomość
Świetny ten zestaw. Podoba mi się.

Ja od pologu przytyłam 5kg i brakuje mi 15 do wagi sprzed ciąży.

Tak ja też mówiłam, że ma być tanio, ale ona się uparła i kazała coś wybrać co się przyda. Właśnie krzesełko mamy, pchacz również i bujaczke- skoczka też. Mam mnóstwo zabawek. Część sama kupiłam i ogromną ilość dostałam od moich dwóch sióstr bo one obie mają 2,5 letnie dzieci, więc co po nich zostało to oddały i dlatego taki problem z wymyśleniem bo wszystko już jest. Nie chcę pieluch, chustek, słoiczków itp. bo w/g mnie to nie prezent bo zaraz się zużyje i po prezencie.

---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ----------

A powiedzcie kochane czy wasze dzieci też mają "miękkie nóżki"? Mój Antoś 07.11 skończy 5 miesięcy i ciągle ma takie nóżki, a pamiętam, że siostry synek miał 4 miesiące i sam się już bawił na takim skoczku http://allegro.pl/lindam-skoczek-na-...732750334.html. Sam odbijał nóżkami od ziemi i też chciał skakać jak się go na ręce brało. Troche mnie to martwi i nie wiem czy potrzebnie.

Ale takie skoczki są bardzo niewskazane dla dzieci baaardzo obciążają stawy biodrowe i kręgosłup...a pionizować 4-miesięczne dziecko????!!!. Absolutnie zakazane, tak jak chodziki!!!

Wszystkim Mamusiom gratuluję ząbków i raczkowania!!!

Edytowane przez SzmaragdowyKotek
Czas edycji: 2012-11-03 o 12:06
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-03, 12:25   #123
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
to mi narobilyście roboty z przepisami :P

Gabi kup Cebion - to jest wit C w kropelkach.
Dzięki
Ja to raczej unikam wit. C w zimie, bo moim zdaniem wychładza organizm, ale może spróbuję, jak Hani nie będzie przechodziło

Cytat:

A powiedzcie kochane czy wasze dzieci też mają "miękkie nóżki"? Mój Antoś 07.11 skończy 5 miesięcy i ciągle ma takie nóżki, a pamiętam, że siostry synek miał 4 miesiące i sam się już bawił na takim skoczku http://allegro.pl/lindam-skoczek-na-...732750334.html. Sam odbijał nóżkami od ziemi i też chciał skakać jak się go na ręce brało. Troche mnie to martwi i nie wiem czy potrzebnie.
Nawet nie wiem, czy Hania ma "miękkie" nogi, bo tego nie sprawdzałam, ale chyba tak. Tzn. jak leży na przewijaku, to potrafi konkretnego kopniaka przyrżnąć w brzuch mamy, albo taty, ale czy potrafiłaby się odbić od podłoża...nie chcę wiedzieć Moim zdaniem to barbarzyństwo wkładać cztero, czy pięciomiesięczne dziecko do takiego skoczka. W ogóle ten cały skoczek to barbarzyństwo Ja staram się nawet Hani nie trzymać na rękach w pionie, a co dopiero takie eksperymenty Przyjdzie czas, to każde z naszych dzieci zacznie siedzieć, raczkować, chodzić. Nie ma co tego przyspieszać na siłę.
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-03, 13:03   #124
kism
Wtajemniczenie

Dzień dobry!
Podzielam radość, że to dopiero połowa weekendu

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
A ta wit. C, to jakaś specjalna dla niemowlaków?
Tzn. w kroplach po prostu. Ale ja w sumie zawsze na wszelki wypadek kupując takie rzeczy, dodaję "dla niemowląt"

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
Kism - tylko 6 kg? pozazdrościć - ja niestety stanęłam na 12 i nic w dół, chociaż staram się jak mogę, zdrowo się odżywiam <no dobrze z małymi wpadkami, ale nie jest ich wiele> dużo spaceruje i nic - jak stanęła tak stoi i już mam załamanie nerwowe

a co do wakacji - no cóż, ja tego co mam teraz nie mogę nazwać wakacjami, pranie, prasowanie i opieka nad dzieckiem 24h na dobę. Pojadę do mamusi, to chociaż trochę odsapnę - ktoś sie pobawi z Adamem, ktoś poda herbatę, no i nie będę musiała myśleć jak jednocześnie ogarnąć dom, uśpić dziecko i znaleźć chociaż pięć minut dla siebie. Jestem przemęczona
Damy radę! Jak dzieciaki skończą ciągnąć mleko Ty już raz dałaś radę, to co to jest dla Ciebie te 12
Ech, no w sumie niby tylko 6 u mnie, ale odczuwam je bardzo
To był śmiech przez łzy z tymi wakacjami Pewnie, że można być zmęczonym pomimo najszczerszej miłości do dzieci. Mam nadzieję, że wizyta u mamy będzie miała lepszy przebieg niż mamy u Ciebie i faktycznie sobie odpoczniesz
Nam też nikt przy dzieciach nie pomaga... Nieraz mnie złość bierze, jak pomyślę, że 6 lat temu przeprowadziliśmy się z Krakowa do rodzinnego miasta, żeby być bliżej rodziny, a teraz nie mamy tu prawie nikogo bliskiego. Oczywiście, jestem bardzo szczęśliwa z moimi trzema chłopakami i wolę spędzać z nimi czas niż się zaharowywać sprzątaniem, ale czasami brudne szafki w kuchni, które od tygodni proszą o umycie i tym podobne, doprowadzają mnie do rozpaczy

Cytat:
Napisane przez martula007 Pokaż wiadomość
Oliwce przebil sie 1. listopada pierwszy zabek
Pozdrawiam wszystkie, jak Was nadrobie to napisze wiecej

Czekamy!

Cytat:
Zgadzam się z przedmówczyniami i powiedziałabym raczej, że martwi mnie to, że Ciebie to martwi...
O ile dobrze rozumiem określenie, to tak, jak najbardziej Kajko ma miękkie nóżki i uważam, że wszystko z nim jest w zupełnym porządku! Niemowlęcia nie wolno sadzać do pionu, dopóki samo nie usiądzie czy stawiać na nogach, dopóki samo nie podciąga się do stania. Wiadomo, na chwilę do jedzenia czy półleżąco w wózku nic się nie dzieje, ale tak do pionu do takiej chuśtawki Zresztą wydaje mi się, że nawet kiedy dziecko już siedzi i staje, to to urządzenie raczej szkodzi niż pomaga...
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-03, 13:34   #125
natusiakac21
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez SzmaragdowyKotek Pokaż wiadomość
Ale mamy super tytuł!! Bardzo mi się podoba!!

A dlaczego do roku się nie obcina??? Mój Michał do roku to był chyba ze 4 razy strzyżony, bo by nic nie widział taki włochaty dobrze, ze Wojtek łysol, to nie muszę się męczyć

No proszę, mój mąż też najbardziej lubi sernik! a myśmy mieli 7. rocznicę bycia razem w październiku też niby nie obchodzimy, ale to takie miłe, jak dostałam prześliczne tulipany

Ale takie skoczki są bardzo niewskazane dla dzieci baaardzo obciążają stawy biodrowe i kręgosłup...a pionizować 4-miesięczne dziecko????!!!. Absolutnie zakazane, tak jak chodziki!!!

Wszystkim Mamusiom gratuluję ząbków i raczkowania!!!
Cytat:
Dzięki
Ja to raczej unikam wit. C w zimie, bo moim zdaniem wychładza organizm, ale może spróbuję, jak Hani nie będzie przechodziło

Nawet nie wiem, czy Hania ma "miękkie" nogi, bo tego nie sprawdzałam, ale chyba tak. Tzn. jak leży na przewijaku, to potrafi konkretnego kopniaka przyrżnąć w brzuch mamy, albo taty, ale czy potrafiłaby się odbić od podłoża...nie chcę wiedzieć Moim zdaniem to barbarzyństwo wkładać cztero, czy pięciomiesięczne dziecko do takiego skoczka. W ogóle ten cały skoczek to barbarzyństwo Ja staram się nawet Hani nie trzymać na rękach w pionie, a co dopiero takie eksperymenty Przyjdzie czas, to każde z naszych dzieci zacznie siedzieć, raczkować, chodzić. Nie ma co tego przyspieszać na siłę.
Cytat:
Dzień dobry!
Podzielam radość, że to dopiero połowa weekendu

Tzn. w kroplach po prostu. Ale ja w sumie zawsze na wszelki wypadek kupując takie rzeczy, dodaję "dla niemowląt"

Damy radę! Jak dzieciaki skończą ciągnąć mleko Ty już raz dałaś radę, to co to jest dla Ciebie te 12
To był śmiech przez łzy z tymi wakacjami Pewnie, że można być zmęczonym pomimo najszczerszej miłości do dzieci. Mam nadzieję, że wizyta u mamy będzie miała lepszy przebieg niż mamy u Ciebie i faktycznie sobie odpoczniesz
Nam też nikt przy dzieciach nie pomaga... Nieraz mnie złość bierze, jak pomyślę, że 6 lat temu przeprowadziliśmy się z Krakowa do rodzinnego miasta, żeby być bliżej rodziny, a teraz nie mamy tu prawie nikogo bliskiego. Oczywiście, jestem bardzo szczęśliwa z moimi trzema chłopakami i wolę spędzać z nimi czas niż się zaharowywać sprzątaniem, ale czasami brudne szafki w kuchni, które od tygodni proszą o umycie i tym podobne, doprowadzają mnie do rozpaczy

Czekamy!

Zgadzam się z przedmówczyniami i powiedziałabym raczej, że martwi mnie to, że Ciebie to martwi...
O ile dobrze rozumiem określenie, to tak, jak najbardziej Kajko ma miękkie nóżki i uważam, że wszystko z nim jest w zupełnym porządku! Niemowlęcia nie wolno sadzać do pionu, dopóki samo nie usiądzie czy stawiać na nogach, dopóki samo nie podciąga się do stania. Wiadomo, na chwilę do jedzenia czy półleżąco w wózku nic się nie dzieje, ale tak do pionu do takiej chuśtawki Zresztą wydaje mi się, że nawet kiedy dziecko już siedzi i staje, to to urządzenie raczej szkodzi niż pomaga...
Ale wy mnie nie zrozumiałyście. Ja w żadnym wypadku nie zamierzam Antosia wsadzać do czegoś takiego, bo po pierwsze nie zdrowe, a po drugie mam zakaz od rehabilitanki. ja tylko pytałam czy np. jak bierzecie dzieci na ręce i wy siedzicie a dziecko stópkami dotyka waszych nóg to czy mu się uginają czy nie!!A skoczka podaam tylko i wyłącznie za przykład żebyście wiedziały o co mi chodzi z tymi "miękkimi nóżkami". Nie martwcie się nie zrobiłabym krzywdy swojemu dziecku tak bezsensowna zabawką.
Zresztą ja uważam, że zabawka jaka by nie był to ma choć na chwilkę zabawić żeby móc coś zrobić, a nie wyobrażam sobie zostawić małego samego w skoczku. Zresztą nawet bym nie miała go gdzie zaczepić!
natusiakac21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-03, 16:06   #126
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale wy mnie nie zrozumiałyście. Ja w żadnym wypadku nie zamierzam Antosia wsadzać do czegoś takiego, bo po pierwsze nie zdrowe, a po drugie mam zakaz od rehabilitanki. ja tylko pytałam czy np. jak bierzecie dzieci na ręce i wy siedzicie a dziecko stópkami dotyka waszych nóg to czy mu się uginają czy nie!!
Ok Tak czy siak odpowiedziałam też na to pytanie:

Cytat:
O ile dobrze rozumiem określenie, to tak, jak najbardziej Kajko ma miękkie nóżki i uważam, że wszystko z nim jest w zupełnym porządku! Niemowlęcia nie wolno sadzać do pionu, dopóki samo nie usiądzie czy stawiać na nogach, dopóki samo nie podciąga się do stania.
Po prostu nie biorę Kaja na ręce w taki sposób, żeby stópkami dotykał moich nóg ani w inny podobny sposób
Stary 2012-11-03, 16:11   #127
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale wy mnie nie zrozumiałyście. Ja w żadnym wypadku nie zamierzam Antosia wsadzać do czegoś takiego, bo po pierwsze nie zdrowe, a po drugie mam zakaz od rehabilitanki. ja tylko pytałam czy np. jak bierzecie dzieci na ręce i wy siedzicie a dziecko stópkami dotyka waszych nóg to czy mu się uginają czy nie!!A skoczka podaam tylko i wyłącznie za przykład żebyście wiedziały o co mi chodzi z tymi "miękkimi nóżkami". Nie martwcie się nie zrobiłabym krzywdy swojemu dziecku tak bezsensowna zabawką.
Zresztą ja uważam, że zabawka jaka by nie był to ma choć na chwilkę zabawić żeby móc coś zrobić, a nie wyobrażam sobie zostawić małego samego w skoczku. Zresztą nawet bym nie miała go gdzie zaczepić!

Uginają się, ale często się jakby "odpycha" i to jest bardzo zdrowe i wskazane dla stawów biodrowych tzn. takie wykopy i odpychania, jeżeli dziecko samo to robi. Tak się dowiedziałam od naszej dyżurnej specjalistki, która wyprowadziła nas z dysplazji Ale normalnie, oczywiście nóżki są "miękkie" w tym wieku, jak powiedziałaś
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-11-03, 16:47   #128
8ewus8
Zadomowienie

Mój Adaś 11.11 skończy 5 miesięcy, ale gdzieś od tygodnia jak np. leży
na łóżku i chcę go wziąć na kolana to on się prostuje w nogach jakby chciał stanąć.

Ale dzisiaj miałam pracowity dzień, zrobiłam krokiety, ciasto, w końcu wybrałam panią walewską, ale jeszcze nie wiem jak smakuje, bo dopiero jutro się do niego dobierzemy, zresztą ono chyba podobnie jak placek czeski jest najlepszy na drugi dzień.
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-03, 17:05   #129
natusiakac21
Raczkowanie

dziękuje za odpowiedź. Czyli wszystko ok. Cieszę się, że można na was liczyć i fajnie, że interweniujecie w takich sprawach. Może faktycznie źle się wyraziłam.
Stary 2012-11-03, 18:50   #130
rozowa1987
Zadomowienie

A jak Ja liwke biorę na kolana w pozycji pół leżącej a ona Mi do przodu się ciągnie jak do siadu ,czy to tak samo Nie wskazane ?liwka Nie lubi na pół leżąco bo ciągnie się do przodu aż mi ją ciężko do tyłu odchylić.Ja witaminke c mam dawać 2 x po 10 kropelek do mleka mm i Ja mam juvit witaminke
Stary 2012-11-03, 19:11   #131
natusiakac21
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
A jak Ja liwke biorę na kolana w pozycji pół leżącej a ona Mi do przodu się ciągnie jak do siadu ,czy to tak samo Nie wskazane ?liwka Nie lubi na pół leżąco bo ciągnie się do przodu aż mi ją ciężko do tyłu odchylić.Ja witaminke c mam dawać 2 x po 10 kropelek do mleka mm i Ja mam juvit witaminke
Mój Antoś wogóle nie toleruje pozycji leżącej, ani pół leżącej na rękach. On chciałby najlepiej siedzieć albo żeby go trzymać tyłem do siebie i chodzić.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-03, 19:21   #132
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
dziękuje za odpowiedź. Czyli wszystko ok. Cieszę się, że można na was liczyć i fajnie, że interweniujecie w takich sprawach. Może faktycznie źle się wyraziłam.
To teraz już wszystko jasne Widzisz, my takie matki Polki, że zaraz bijemy na alarm na myśl, że jakiemuś niemowlęciu mogłaby dziać się krzywda

Cytat:
To zupełnie normalne, ale wbrew pozorom wcale nie ma prowadzić do tego, żeby dziecko z tej pozycji siadało, chyba większość niemowląt tak ciągnie do przodu, po prostu ćwiczą różne ruchy. Dziecko samo siada z leżenia na brzuchu lub na plecach. Najlepsze jest leżenie na płasko, ale na chwilę tak na kolanach z odchyleniem do tyłu tragedii nie będzie Dopytywałam po raz kolejny o to ostatnio na wizycie w por. rehabilitacyjnej, przy czym zaznaczę, że Kaj rozwija się prawidłowo i lekarz powiedział, żeby po prostu nie sadzać do pionu i absolutnie nie stawiać na nogach. Dziecko ma leżeć, leżeć i jeszcze raz leżeć. Czasami można je posadzić na kolanach, ale właśnie ważne jest, żeby samemu odchylić się do tyłu.
Czy Juvit, czy Cebion, czy inne nazwy to nie ma znaczenia, to tylko różni producenci. Natomiast jeśli chodzi o podawanie leków w kroplach niemowlęciu, to zdecydowanie preferuję metodę prosto do dzioba. Przy dawce liczonej w kroplach i podawanej w butelce czy w pokarmie w miseczce, nie masz kontroli nad tym, ile leku faktycznie dziecko zjadło, a ile zostało w resztkach pokarmu na ściankach naczynia albo jeśli akurat dziecko nie zje całej porcji...
Stary 2012-11-03, 20:14   #133
benka99
Rozeznanie

O kurcze to ja bardzo źle robię, bo jak mam Maksia na kolanach i ona się ciągnie do siadania to mu pozwalam siedzieć. Albo podciągam go za rączki do siadania. A dziś był oparty o poduszkę, tak półleżąco i sam usiadł ale za 2 sekundy się przewrócił na bok.

Zapomniałam się wczoraj czymś pochwalić. Myślałam do tej pory że nie będę kupować kombinezonu, ale jak ostatnio pisałyście, zę jednak się przydaje to się zaczęłam nad tym zastanawiać i wczoraj w ciucholandzie kupiłam bardzo fajny za 14zł

Wstawiam zdjecie Maksymiliana, któremu zima nie straszna
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1040479 (480x640).jpg (45,5 KB, 57 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1040481 (640x480).jpg (32,4 KB, 52 załadowań)
Stary 2012-11-03, 20:28   #134
nacia_n
Raczkowanie

doris Niesamowite ma te włoski! Na tym pierwszy, zdjęciu wygląda, jakby miała co najmniej roczek!

joss Ja gdzieś wyczytałam, że aby lepiej wyciągnąć glutki z noska, dobrze jest zatkać drugą dziurkę. Wtedy tworzy się podciśnienie i lepiej idzie.

clauudik Chciałabym taką 3-godzinną drzemkę u Młodego. Dawidek śpi 3-4 razy po 30-40 min.

rinco Ja w przychodni od jednej mamy usłyszałam, że gotuje zupkę ze szpinakiem. Szpinak mrożony i ziemniak. Jej synek wcina aż się uszy trzęsą. Jeszcze nie próbowałam.

blueelektron też jestem łasa na słodycze. Mam co prawda kilo więcej niż przed ciążą, ale czuję się tak ociężała, że szok. Tłuszczyk mi się wylewa i w ogóle figura mi się zmieniła. A ćwiczyć mi się nie chce. Wolę się z Dawidem pobawić.

nasteczka ja mam krem z Rossmanna, Babydream. Nie narzekam, a Dawid nie ma podrażnionej skóry ani nic.

Gaabi nie mylisz się, wietrz mieszkanie jak najczęściej. Wtedy zarazki zabijasz. Życzę zdrówka Hani. My już trzy razy katarek przerabialiśmy - odkąd nie karmię cisza i spokój... Dziwne...

kism A ja mojej teściowej nie mogę wytłumaczyć, że Mały przede wszystkim powinien leżeć. Jak się nim zajmuje, to non stop trzyma go na rękach albo podciąga go do siadania, albo stawia na nogi. Szlag mnie trafia. I jak tylko widzi, że Młody leży na pleckach, to mówi, że go plecki bolą i chce go brać na ręce i obrażona, że nie pozwalam. A dzisiaj to już w ogóle numer. Dała mu po 10-ej mleko, Dawid wypił tylko 6o ml (a miał w butli 120), a ona mu to po dwóch godzinach podgrzała i mi mówi, że tu mam zagrzane już dla niego I zdziwiona, że nie wolno Dodam, że to nauczycielka biologii i chemii, więc co nieco powinna o tym wiedzieć. Ale ja tak w ogóle to wyrodna matka jestem, bo nie noszę cały czas swojego dziecka, tylko go kładę - wygodna jestem przecież i mi się nie chce.

Co do rozwoju Dawidka, to zdarzy mu się przekręcić z brzuszka na plecy, ale odwrotnie to już nie. Podnosi się do siadania, wyrywa się do przodu, w wózku też mi się podnosi i chce oglądać świat. Ma silne nóżki, bo kopie mocno, odpycha się cały czas. Głowę trzyma wysoko, opiera się prawie na dłoniach, ale w większości na przedramionach. Dużo krzyczy, piszczy i śmieje się w głos - fantastyczne to jest Ma 70 cm i 6,5 kg.
Trochę się martwię tym nieobracaniem się, ale to być może dlatego, że jest szczuplutki. Ale jak go teściowa weźmie w obroty, to będzie chodził za 4 miesiące - jej słowa

No i nareszcie śpi w nocy normalnie. Zasypia krótko po 20, ok. 1-2 w nocy dostaje wodę do picia, o 4-5 mleko. Potem śpi jeszcze ok. 3-4 godziny. Jak po tych częstych pobudkach nocnych przespał do 4, to się zerwałam na równe nogi i sprawdzałam, czy oddycha. Serce mi waliło jak oszalałe, a synuś śpi w najlepsze

Mój blondasek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC05894.jpg (21,8 KB, 48 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC05790.jpg (23,5 KB, 44 załadowań)

Edytowane przez nacia_n
Czas edycji: 2012-11-03 o 20:30
nacia_n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-03, 20:36   #135
doris888
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez benka99 Pokaż wiadomość
O kurcze to ja bardzo źle robię, bo jak mam Maksia na kolanach i ona się ciągnie do siadania to mu pozwalam siedzieć. Albo podciągam go za rączki do siadania. A dziś był oparty o poduszkę, tak półleżąco i sam usiadł ale za 2 sekundy się przewrócił na bok.

Zapomniałam się wczoraj czymś pochwalić. Myślałam do tej pory że nie będę kupować kombinezonu, ale jak ostatnio pisałyście, zę jednak się przydaje to się zaczęłam nad tym zastanawiać i wczoraj w ciucholandzie kupiłam bardzo fajny za 14zł

cudne oczęta

ja czasem pozwalam jej chwileczkę posiedzieć na kolanach, chociaż raczej rzadko i nie pozwalam innym jej sadzać... męża też gonię, ale jak jesteśmy same to troszkę grzeszymy

Kism- to oznacza że powinno się czekać aż nasze dziecko samo się udźwignie (bez żadnej pomocy) z pozycji leżącej i usiądzie?

wcięło mi wcześniejsze cytowania i jakoś nie mam weny żeby to zrobić jeszcze raz...

_agata - będziemy myśleć o tym basenie ale raczej od grudnia jak coś bo mój Tż pracuje w tym miesiącu w soboty a jakoś te pierwsze razy raźniej by było we trójkę ogarnąć sytuację

jeszcze raz dziękuję wszystkim jeszcze raz za komplementy włosków

a co do butelek z tomme tippee i tych wkładów to ciężko mi ocenić, ja od początku karmienia butelką je stosuje i kolek nie było- może to ich zasługa- może nie

te z dziurką jakoś mi nie podchodzą, faktycznie kiepskie do czyszczenia się wydają, no i trzymać jakoś kulawo- ja się teraz przerzucę na zwykłe 260ml, jutro właśnie wybieram się do hurtowni-zamierzam też zakupic jakiś niekapek bo jeszcze nie mamy .
doris888 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-03, 20:36   #136
natusiakac21
Raczkowanie

Cytat:

Przyznam, że też źle robie bo pozwalam z tym, że u nas to wygląda tak że nawet jak się mocno odchyle do tyłu to Antoś sam się do siadu podciągnie i tak samo jak jest posadzony w foteliku samochodowym to wyrywa do przodu żeby siedzieć.
Maks jest śliczny i ma piiękne oczy
Stary 2012-11-03, 20:45   #137
doris888
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nacia_n Pokaż wiadomość
doris Niesamowite ma te włoski! Na tym pierwszy, zdjęciu wygląda, jakby miała co najmniej roczek!

rinco Ja w przychodni od jednej mamy usłyszałam, że gotuje zupkę ze szpinakiem. Szpinak mrożony i ziemniak. Jej synek wcina aż się uszy trzęsą. Jeszcze nie próbowałam.
słodziak
http://www.bobovita.pl/nasze_produkt...cy/OBIADEK/268 jest też z bobovity ziemniak+szpinak ,
ale nie spotkałam w sklepie a poluje już jakiś czas

w ogóle to nigdy w życiu nie przyrządzałam ani dyni ani szpinaku
dlatego chciałam jej zaserwować w słoiku

a że mamy teraz sezon na dynię- to ma pytanie... czy dynię mogę zamrozić? żeby potem sobie po kawałeczku wyciągać i dodawać do zupek?
Stary 2012-11-03, 20:49   #138
ladybird_1987
Rozeznanie

Hej!
Cytat:

Słodziak, rzeczywiście zima mu nie straszna.

Cytat:
a że mamy teraz sezon na dynię- to ma pytanie... czy dynię mogę zamrozić? żeby potem sobie po kawałeczku wyciągać i dodawać do zupek?
Ja pokroiłam na kawałki i zamroziłam. Będę wyciągać na bieżąco.
Stary 2012-11-03, 20:50   #139
doris888
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ladybird_1987 Pokaż wiadomość

Ja pokroiłam na kawałki i zamroziłam. Będę wyciągać na bieżąco.
ooo! to i ja jutro poluję na dynię na bazarkach dzięki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-03, 20:57   #140
ladybird_1987
Rozeznanie

nancia jaki słodki elegancik.

Byłam teraz dwa dni w pracy. Cieszę się że to już za mną. Ta kontrola to był meeega stres. Kosztowało mnie to strasznie dużo emocji. Ale wszystko skończyło się pozytywnie.
Hania była bardzo dzielna. Karmiłam ją przed wyjściem do pracy. Po ok. 4 godzinach (w tym czasie Hania zaliczała aktywność i sen) M. przywoził Hanię do mnie do pracy, karmiłam ją i wracałam do swoich obowiązków. W razie czego wszyscy byli powiadomieni że mogę wyjść w trakcie ale nie było potrzeby poza tym jednym karmieniem. Jedno jest pewne: mój umysł troszkę odpoczął od pieluch itp. Wyłączyłam się na ten czas z trybu mamy i przeszłam na tryb "praca".
Stary 2012-11-03, 20:57   #141
natusiakac21
Raczkowanie

Cytat:
słodziak
http://www.bobovita.pl/nasze_produkt...cy/OBIADEK/268 jest też z bobovity ziemniak+szpinak ,
ale nie spotkałam w sklepie a poluje już jakiś czas

w ogóle to nigdy w życiu nie przyrządzałam ani dyni ani szpinaku
dlatego chciałam jej zaserwować w słoiku

Przysmak mojego Antosia. Dużo tego w tesco jest, przynajmniej u mnie.
Zdjęcie z cyklu You talking to me
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Antolek.jpg (77,0 KB, 53 załadowań)
Stary 2012-11-03, 20:59   #142
natusiakac21
Raczkowanie

Cytat:
nancia jaki słodki elegancik.

Byłam teraz dwa dni w pracy. Cieszę się że to już za mną. Ta kontrola to był meeega stres. Kosztowało mnie to strasznie dużo emocji. Ale wszystko skończyło się pozytywnie.
Hania była bardzo dzielna. Karmiłam ją przed wyjściem do pracy. Po ok. 4 godzinach (w tym czasie Hania zaliczała aktywność i sen) M. przywoził Hanię do mnie do pracy, karmiłam ją i wracałam do swoich obowiązków. W razie czego wszyscy byli powiadomieni że mogę wyjść w trakcie ale nie było potrzeby poza tym jednym karmieniem. Jedno jest pewne: mój umysł troszkę odpoczął od pieluch itp. Wyłączyłam się na ten czas z trybu mamy i przeszłam na tryb "praca".
Ja czasami chodzę do pracy w odwiedziny i strasznie mi brakuje żeby już tam wrócić. Normalnie się stęskniłam
Stary 2012-11-03, 20:59   #143
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień dobry!
Podzielam radość, że to

...
co do kilogramów - to mam ciągle nadzieję, że jak tylko Adam skończy doić to moja waga ruszy, bo już nie mam pojęcia czemu stoi. Ale cóż - daje sobie czas i nie rozpaczam na razie. Tobie to już zostało malusieńko

co do mamy - różnica w tym kiedy ja tam jadę jest taka, że ja mam znajomych, rodzinę, chrześniaczkę - ogrom spraw do załatwienia, więc prawie mnie nie ma - za to jak moja mama przyjeżdza tutaj, to nie ma ani telewizora, ani znajomych, ani samochodu, więc siedząc cały czas w jednym miejscu dostaje wariacji, bo moja mama lubi się przemieszczać. Zatem wakacje w Polsce są o niebo lepsze niż przyjazd mojej mamy do nas ja odpocznę, wreszcie porozmawiam z kimś przy kawie, moja mama nacieszy się wnuczkiem i się nie pozabijamy
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-03, 21:05   #144
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:

. Słodki widzę że też ma takie czerwone plamki na policzkach ,liwka ma to samo ostatnio nawet miała na ustach z białą kropeczką czy to uczulenie?
Stary 2012-11-03, 21:32   #145
kism
Wtajemniczenie

Hehe, ale cisza dziś była, a z wieczora ruszyło

Pewnie każdej z nas jakieś małe grzeszki w pielęgnacji się zdarzają, mi też Przecież nie ma ludzi idealnych, ale trzeba po prostu wszystko z umiarem stosować

A ja zapomniałam wczoraj napisać, że ważyliśmy się... "Aż" 3 tyg. od ostatniego ważenia Jedziemy dalej równo po 10 centylu, równe 7 kg Kajetan waży Za te 3 tyg. przybrał 300 g, czyli raczej przy dolnej granicy, ale w normie, więc nie siejemy paniki i póki co nic nie zmieniamy w żywieniu Mannę wcina z ogromnym smakiem i już lada dzień skończy pół roku, i zaczniemy z zupkami i kaszkami

I to mi przypomina, begie, o Was... Gdzie się podziewacie? Jak Antosia???

Cytat:

Ale fajny wyluzowany chłopak
Brawo za udane zakupy!

Cytat:
kism A ja mojej teściowej nie mogę wytłumaczyć, że Mały przede wszystkim powinien leżeć. Jak się nim zajmuje, to non stop trzyma go na rękach albo podciąga go do siadania, albo stawia na nogi. Szlag mnie trafia. I jak tylko widzi, że Młody leży na pleckach, to mówi, że go plecki bolą i chce go brać na ręce i obrażona, że nie pozwalam. A dzisiaj to już w ogóle numer. Dała mu po 10-ej mleko, Dawid wypił tylko 6o ml (a miał w butli 120), a ona mu to po dwóch godzinach podgrzała i mi mówi, że tu mam zagrzane już dla niego I zdziwiona, że nie wolno Dodam, że to nauczycielka biologii i chemii, więc co nieco powinna o tym wiedzieć. Ale ja tak w ogóle to wyrodna matka jestem, bo nie noszę cały czas swojego dziecka, tylko go kładę - wygodna jestem przecież i mi się nie chce.

Co do rozwoju Dawidka, to zdarzy mu się przekręcić z brzuszka na plecy, ale odwrotnie to już nie. Podnosi się do siadania, wyrywa się do przodu, w wózku też mi się podnosi i chce oglądać świat. Ma silne nóżki, bo kopie mocno, odpycha się cały czas. Głowę trzyma wysoko, opiera się prawie na dłoniach, ale w większości na przedramionach. Dużo krzyczy, piszczy i śmieje się w głos - fantastyczne to jest Ma 70 cm i 6,5 kg.
Trochę się martwię tym nieobracaniem się, ale to być może dlatego, że jest szczuplutki. Ale jak go teściowa weźmie w obroty, to będzie chodził za 4 miesiące - jej słowa

No i nareszcie śpi w nocy normalnie. Zasypia krótko po 20, ok. 1-2 w nocy dostaje wodę do picia, o 4-5 mleko. Potem śpi jeszcze ok. 3-4 godziny. Jak po tych częstych pobudkach nocnych przespał do 4, to się zerwałam na równe nogi i sprawdzałam, czy oddycha. Serce mi waliło jak oszalałe, a synuś śpi w najlepsze

Mój blondasek
Brawo za spanie! Bardzo ładnie sobie poukładaliście Śliczny Twój chłopak, choć faktycznie widać po buziaku, że szczuplutki jest. Kaj ma chyba koło 66-67 cm i waży 7kg, a Dawidek dłuższy i chudszy jeszcze
Nie martw się tym obracaniem Jako taką szeroką normę kojarzę, że do pół roku dzieciaki mogę się nie obracać, więc jeszcze macie miesiąc! Pewnie lada dzień zacznie i na brzuszek sam się obracać
A co to teściowej to przykra sprawa Próbowałaś mediacji przez tż? Albo autorytetu lekarza, tzn. "lekarz kazał robić tak i tak..."? Z drugiej strony może lepsza kochająca babcia, która popełnia takie błędy niż żłobek, skąd maluch by pewnie choroby przynosił i też by to jego zdrowiu nie służyło... Ale na pewno jakiś kompromis trzeba wypracować

Cytat:
Kism- to oznacza że powinno się czekać aż nasze dziecko samo się udźwignie (bez żadnej pomocy) z pozycji leżącej i usiądzie?.
Wszystkie rzetelne źródła, których zasięgałam, tak twierdzą Przynajmniej jeśli chodzi o siadanie do pionu. Ale np. na spacerach nierzadko po koniec zdarza mi się na ok. pół godz. pod koniec podnosić oparcie tak pod kątem 45 st., bo inaczej jest nuda i płacz. Żadne zabawki czy zagadywanie, miny czy wierszyki nie pomagają a jak podniosę, to od razu cisza.

Cytat:

Czyli nie było w ogóle potrzeby picia z butli?

Cytat:
Zdjęcie z cyklu You talking to me
Rewelka!
Stary 2012-11-03, 22:13   #146
Gaabbi
Wtajemniczenie

Hania skończyła dzisiaj 5 miesięcy

Już po imprezie
Sałatka brokułowa z fetą- dobra,
tortilla z almette, szynką, serem i papryką konserwową- b.dobre
Robiłam ten sernik http://www.mojewypieki.com/przepis/s...dowy-z-nutella pycha Polecam!
Upiekłam jeszcze kruche z powidłami i kruszonką, a P Mama przywiozła tort czekoladowo- orzechowy Słodko było, ze hej

Hania katar ma taki jak wczoraj. Myślę, że tragedii nie ma, bo trochę kicha, wylatują przeźroczyste śpiki, ale oddycha ładnie przez nosek i śpi spokojnie. A czy to normalne, że przy katarku jest lekki kaszelek? Hania kichnie i zaraz po tym kaszle Oprócz tego łzawi Jej bardzo jedno oczko. Wytłumaczyłam sobie, że to też przez katarek, bo pewnie ma jedną dziurkę bardziej zapchaną.
Od wczoraj mamy też bardzo marudne wieczory. Hania płacze i momentalnie robią się Jej bordowe oczy tzn. takie otoczki dookoła oczu. A łzy się leją jak grochy
Gorączki nie ma i w ciągu dnia jest bardzo radosna i spokojna. Nie wiem, czy powinnam wybrać się do lekarza, czy nie panikować i czekać, aż katar minie? Co Wy o tym sądzicie?
Cytat:
Po prostu nie biorę Kaja na ręce w taki sposób, żeby stópkami dotykał moich nóg ani w inny podobny sposób
Ja też Hani tak nie biorę więc nie wiem czy ma miękkie nóżki
Za to pozwalam na robienie czegoś innego Jak przychodzą Dziadkowie, to noszą Hanię na rękach w pozycji siedzącej. Proszę, żeby się odchylili do tyłu, jak już chcą Ją nosić, ale zaraz pozycja jest znowu pionowa Już nie mam siły upominać, a tłumaczę sobie, że Dziadkowie zaraz pójdą, a my znowu będziemy się oszczędzały Ja Hanię bardzo mało noszę. Kładę Ją dużo na macie, na kocyku, na stole (od niedawna, po opisie _agaty ). Kurcze, tak sobie myślę, że nie da się upilnować wszystkiego

Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość

Ale dzisiaj miałam pracowity dzień, zrobiłam krokiety, ciasto, w końcu wybrałam panią walewską, ale jeszcze nie wiem jak smakuje, bo dopiero jutro się do niego dobierzemy, zresztą ono chyba podobnie jak placek czeski jest najlepszy na drugi dzień.
co to jest placek czeski?

Cytat:
A jak Ja liwke biorę na kolana w pozycji pół leżącej a ona Mi do przodu się ciągnie jak do siadu ,czy to tak samo Nie wskazane ?
Hania też ciągnie główkę do przodu. Myślę, że to nic złego.

Cytat:
Gaabi nie mylisz się, wietrz mieszkanie jak najczęściej. Wtedy zarazki zabijasz. Życzę zdrówka Hani. My już trzy razy katarek przerabialiśmy - odkąd nie karmię cisza i spokój... Dziwne...

Co do rozwoju Dawidka, to zdarzy mu się przekręcić z brzuszka na plecy, ale odwrotnie to już nie.
Dziękuję Oby szybko minęło

A Hania odwraca się z plecków na brzuszek, a z powrotem już nie chce
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg stół.jpg (92,6 KB, 67 załadowań)

Edytowane przez Gaabbi
Czas edycji: 2012-11-04 o 09:47
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-03, 22:46   #147
kism
Wtajemniczenie

Cytat:

Gorączki nie ma i w ciągu dnia jest bardzo radosna i spokojna. Nie wiem, czy powinnam wybrać się do lekarza, czy nie panikować i czekać, aż katar minie? Co Wy o tym sądzicie?
Poważny wiek
Jeśli nie ma temperatury, to myślę, że nie musicie iść do lekarza, choć nie jestem pewna, jak z tym pokaszliwaniem Jakby nie było poprawy w ciągu 5-7 dni, to bym poszła.
Haha, jaki zalotny uśmiech na stole
Stary 2012-11-03, 22:49   #148
ladybird_1987
Rozeznanie

Cytat:

Czyli nie było w ogóle potrzeby picia z butli?
Po prostu gdyby umiała pić z butli to nie musiałabym wychodzić z pracy w trakcie kontroli. Kontrolerzy byli wyrozumiali więc ok.
Teraz mamy ponad 2 miesiące żeby ją nauczyć jedzenia/picia czegoś innego niż mleko z cycusia. Ale to już na spokojnie.
Cytat:

Hania katar ma taki jak wczoraj. Myślę, że tragedii nie ma, bo trochę kicha, wylatują przeźroczyste śpiki, ale oddycha ładnie przez nosek i śpi spokojnie. A czy to normalne, że przy katarku jest lekki kaszelek? Hania kichnie i zaraz po tym kaszle Oprócz tego łzawi Jej bardzo jedno oczko. Wytłumaczyłam sobie, że to też przez katarek, bo pewnie ma jedną dziurkę bardziej zapchaną.
Od wczoraj mamy też bardzo marudne wieczory. Hania płacze i momentalnie robią się Jej bordowe oczy tzn. takie otoczki dookoła oczu. A łzy się leją jak grochy

A Hania odwraca się z plecków na brzuszek, a z powrotem już nie chce
Słuszny wiek.

Ten opis katarku, oczka to jakbym czytała o mojej Hani 2 tygodnie temu. Oczko zakrapiałam intensywniej solą fizjologiczną. Nawilżałam nosek i odciągałam Fridą. Oczko przestało łzawić po 2 dniach, katar przeszedł po tygodniu (coś jest w tych 7 dniach ). I kaszelek też się pojawiał ale to był od tego kataru. Osłuchowo wszystko było ok. Akurat wtedy przypadało szczepienie. Lekarz uznał że wszystko było w porządku.

Widać że leżenie na blacie bardzo Hani pasuje. Fajna, bujna czuprynka. Mojej Hani troszkę się włoski wytarły z tyłu i ogólnie się jej przerzedziły w porównaniu z tym co było od razu po urodzeniu.
Stary 2012-11-03, 23:13   #149
moniczka1302
Wtajemniczenie

Witam!

Ale wysyp zdjęc dzieciaczków - wszystkie śliczne jak aniołki
Mamy w gościach siostre tż'ta i jej męża. W sumie dałam im "tylko" domowy chleb i bułeczki cynamonowe.
Wątek zamieni nam się na kulinarny

Ja też nie stawiam w ten sposób Hani, o którym piszecie
Stary 2012-11-04, 08:46   #150
_Maya_
Zakorzenienie

Cytat:
widzę, że nasze dziewczyny mają podobną garderobę szkoda tylko, że nasz bodziak porozciągał się do rozmiarów xxxl.
Jakie rozmiary nosi Hania? bo my zaczęłyśmy od wczoraj wprowadzać rozmiar 6-9m, 74cm...rośnie mi dżdżownica
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości