|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Witam na nowym waatku
![]() ![]() Oliwce przebil sie 1. listopada pierwszy zabek ![]() Pozdrawiam wszystkie, jak Was nadrobie to napisze wiecej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#122 | |||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Ale mamy super tytuł!! Bardzo mi się podoba!!
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
No proszę, mój mąż też najbardziej lubi sernik! ![]() ![]() ![]() Cytat:
Ale takie skoczki są bardzo niewskazane dla dzieci ![]() ![]() Wszystkim Mamusiom gratuluję ząbków i raczkowania!!! ![]()
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-11-03 o 12:06 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#123 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja to raczej unikam wit. C w zimie, bo moim zdaniem wychładza organizm, ale może spróbuję, jak Hani nie będzie przechodziło ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#124 | |||
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry!
Podzielam radość, że to dopiero połowa weekendu ![]() Tzn. w kroplach po prostu. Ale ja w sumie zawsze na wszelki wypadek kupując takie rzeczy, dodaję "dla niemowląt" ![]() Cytat:
![]() ![]() Ech, no w sumie niby tylko 6 u mnie, ale odczuwam je bardzo ![]() To był śmiech przez łzy z tymi wakacjami ![]() ![]() Nam też nikt przy dzieciach nie pomaga... Nieraz mnie złość bierze, jak pomyślę, że 6 lat temu przeprowadziliśmy się z Krakowa do rodzinnego miasta, żeby być bliżej rodziny, a teraz nie mamy tu prawie nikogo bliskiego. Oczywiście, jestem bardzo szczęśliwa z moimi trzema chłopakami i wolę spędzać z nimi czas niż się zaharowywać sprzątaniem, ale czasami brudne szafki w kuchni, które od tygodni proszą o umycie i tym podobne, doprowadzają mnie do rozpaczy ![]() Cytat:
![]() Czekamy! ![]() Cytat:
O ile dobrze rozumiem określenie, to tak, jak najbardziej Kajko ma miękkie nóżki i uważam, że wszystko z nim jest w zupełnym porządku! Niemowlęcia nie wolno sadzać do pionu, dopóki samo nie usiądzie czy stawiać na nogach, dopóki samo nie podciąga się do stania. Wiadomo, na chwilę do jedzenia czy półleżąco w wózku nic się nie dzieje, ale tak do pionu do takiej chuśtawki ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#125 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zresztą ja uważam, że zabawka jaka by nie był to ma choć na chwilkę zabawić żeby móc coś zrobić, a nie wyobrażam sobie zostawić małego samego w skoczku. Zresztą nawet bym nie miała go gdzie zaczepić! |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#126 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#127 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Uginają się, ale często się jakby "odpycha" i to jest bardzo zdrowe i wskazane dla stawów biodrowych ![]() ![]() ![]()
![]() |
#128 |
Zadomowienie
|
Mój Adaś 11.11 skończy 5 miesięcy, ale gdzieś od tygodnia jak np. leży
na łóżku i chcę go wziąć na kolana to on się prostuje w nogach jakby chciał stanąć. Ale dzisiaj miałam pracowity dzień, zrobiłam krokiety, ciasto, w końcu wybrałam panią walewską, ale jeszcze nie wiem jak smakuje, bo dopiero jutro się do niego dobierzemy, zresztą ono chyba podobnie jak placek czeski jest najlepszy na drugi dzień. |
![]() ![]() |
![]() |
#129 |
Raczkowanie
|
dziękuje za odpowiedź. Czyli wszystko ok. Cieszę się, że można na was liczyć i fajnie, że interweniujecie w takich sprawach. Może faktycznie źle się wyraziłam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#130 |
Zadomowienie
|
A jak Ja liwke biorę na kolana w pozycji pół leżącej a ona Mi do przodu się ciągnie jak do siadu ,czy to tak samo Nie wskazane ?liwka Nie lubi na pół leżąco bo ciągnie się do przodu aż mi ją ciężko do tyłu odchylić.Ja witaminke c mam dawać 2 x po 10 kropelek do mleka mm i Ja mam juvit witaminke
#131 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#132 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Czy Juvit, czy Cebion, czy inne nazwy to nie ma znaczenia, to tylko różni producenci. Natomiast jeśli chodzi o podawanie leków w kroplach niemowlęciu, to zdecydowanie preferuję metodę prosto do dzioba. Przy dawce liczonej w kroplach i podawanej w butelce czy w pokarmie w miseczce, nie masz kontroli nad tym, ile leku faktycznie dziecko zjadło, a ile zostało w resztkach pokarmu na ściankach naczynia albo jeśli akurat dziecko nie zje całej porcji... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#133 |
Rozeznanie
|
O kurcze to ja bardzo źle robię, bo jak mam Maksia na kolanach i ona się ciągnie do siadania to mu pozwalam siedzieć. Albo podciągam go za rączki do siadania. A dziś był oparty o poduszkę, tak półleżąco i sam usiadł ale za 2 sekundy się przewrócił na bok.
Zapomniałam się wczoraj czymś pochwalić. Myślałam do tej pory że nie będę kupować kombinezonu, ale jak ostatnio pisałyście, zę jednak się przydaje to się zaczęłam nad tym zastanawiać i wczoraj w ciucholandzie kupiłam bardzo fajny za 14zł ![]() Wstawiam zdjecie Maksymiliana, któremu zima nie straszna ![]()
#134 |
Raczkowanie
|
doris Niesamowite ma te włoski! Na tym pierwszy, zdjęciu wygląda, jakby miała co najmniej roczek!
![]() joss Ja gdzieś wyczytałam, że aby lepiej wyciągnąć glutki z noska, dobrze jest zatkać drugą dziurkę. Wtedy tworzy się podciśnienie i lepiej idzie. ![]() clauudik Chciałabym taką 3-godzinną drzemkę u Młodego. Dawidek śpi 3-4 razy po 30-40 min. rinco Ja w przychodni od jednej mamy usłyszałam, że gotuje zupkę ze szpinakiem. Szpinak mrożony i ziemniak. Jej synek wcina aż się uszy trzęsą. Jeszcze nie próbowałam. blueelektron też jestem łasa na słodycze. Mam co prawda kilo więcej niż przed ciążą, ale czuję się tak ociężała, że szok. Tłuszczyk mi się wylewa i w ogóle figura mi się zmieniła. A ćwiczyć mi się nie chce. Wolę się z Dawidem pobawić. nasteczka ja mam krem z Rossmanna, Babydream. Nie narzekam, a Dawid nie ma podrażnionej skóry ani nic. Gaabi nie mylisz się, wietrz mieszkanie jak najczęściej. Wtedy zarazki zabijasz. Życzę zdrówka Hani. My już trzy razy katarek przerabialiśmy - odkąd nie karmię cisza i spokój... Dziwne... kism A ja mojej teściowej nie mogę wytłumaczyć, że Mały przede wszystkim powinien leżeć. Jak się nim zajmuje, to non stop trzyma go na rękach albo podciąga go do siadania, albo stawia na nogi. Szlag mnie trafia. I jak tylko widzi, że Młody leży na pleckach, to mówi, że go plecki bolą i chce go brać na ręce i obrażona, że nie pozwalam. A dzisiaj to już w ogóle numer. Dała mu po 10-ej mleko, Dawid wypił tylko 6o ml (a miał w butli 120), a ona mu to po dwóch godzinach podgrzała i mi mówi, że tu mam zagrzane już dla niego ![]() ![]() ![]() Co do rozwoju Dawidka, to zdarzy mu się przekręcić z brzuszka na plecy, ale odwrotnie to już nie. Podnosi się do siadania, wyrywa się do przodu, w wózku też mi się podnosi i chce oglądać świat. Ma silne nóżki, bo kopie mocno, odpycha się cały czas. Głowę trzyma wysoko, opiera się prawie na dłoniach, ale w większości na przedramionach. Dużo krzyczy, piszczy i śmieje się w głos - fantastyczne to jest ![]() Trochę się martwię tym nieobracaniem się, ale to być może dlatego, że jest szczuplutki. Ale jak go teściowa weźmie w obroty, to będzie chodził za 4 miesiące - jej słowa ![]() ![]() No i nareszcie śpi w nocy normalnie. Zasypia krótko po 20, ok. 1-2 w nocy dostaje wodę do picia, o 4-5 mleko. Potem śpi jeszcze ok. 3-4 godziny. Jak po tych częstych pobudkach nocnych przespał do 4, to się zerwałam na równe nogi i sprawdzałam, czy oddycha. Serce mi waliło jak oszalałe, a synuś śpi w najlepsze ![]() Mój blondasek ![]() Edytowane przez nacia_n Czas edycji: 2012-11-03 o 20:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#135 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja czasem pozwalam jej chwileczkę posiedzieć na kolanach, chociaż raczej rzadko i nie pozwalam innym jej sadzać... męża też gonię, ale jak jesteśmy same ![]() ![]() Kism- to oznacza że powinno się czekać aż nasze dziecko samo się udźwignie (bez żadnej pomocy) z pozycji leżącej i usiądzie? wcięło mi wcześniejsze cytowania i jakoś nie mam weny żeby to zrobić jeszcze raz... _agata - będziemy myśleć o tym basenie ale raczej od grudnia jak coś bo mój Tż pracuje w tym miesiącu w soboty a jakoś te pierwsze razy raźniej by było we trójkę ogarnąć sytuację jeszcze raz dziękuję wszystkim jeszcze raz za komplementy włosków ![]() a co do butelek z tomme tippee i tych wkładów to ciężko mi ocenić, ja od początku karmienia butelką je stosuje i kolek nie było- może to ich zasługa- może nie ![]() te z dziurką jakoś mi nie podchodzą, faktycznie kiepskie do czyszczenia się wydają, no i trzymać jakoś kulawo- ja się teraz przerzucę na zwykłe 260ml, jutro właśnie wybieram się do hurtowni-zamierzam też zakupic jakiś niekapek bo jeszcze nie mamy . |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Maks jest śliczny i ma piiękne oczy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#137 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() http://www.bobovita.pl/nasze_produkt...cy/OBIADEK/268 jest też z bobovity ziemniak+szpinak , ale nie spotkałam w sklepie a poluje już jakiś czas ![]() w ogóle to nigdy w życiu nie przyrządzałam ani dyni ani szpinaku ![]() dlatego chciałam jej zaserwować w słoiku a że mamy teraz sezon na dynię- to ma pytanie... czy dynię mogę zamrozić? żeby potem sobie po kawałeczku wyciągać i dodawać do zupek? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#138 | |
Rozeznanie
|
Hej!
Słodziak, rzeczywiście zima mu nie straszna. ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#139 |
Rozeznanie
|
ooo! to i ja jutro poluję na dynię na bazarkach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#140 |
Rozeznanie
|
nancia jaki słodki elegancik.
![]() Byłam teraz dwa dni w pracy. Cieszę się że to już za mną. Ta kontrola to był meeega stres. Kosztowało mnie to strasznie dużo emocji. Ale wszystko skończyło się pozytywnie. Hania była bardzo dzielna. Karmiłam ją przed wyjściem do pracy. Po ok. 4 godzinach (w tym czasie Hania zaliczała aktywność i sen) M. przywoził Hanię do mnie do pracy, karmiłam ją i wracałam do swoich obowiązków. W razie czego wszyscy byli powiadomieni że mogę wyjść w trakcie ale nie było potrzeby poza tym jednym karmieniem. Jedno jest pewne: mój umysł troszkę odpoczął od pieluch itp. Wyłączyłam się na ten czas z trybu mamy i przeszłam na tryb "praca". ![]()
#141 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zdjęcie z cyklu You talking to me |
|
![]() ![]() |
![]() |
#142 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do mamy - różnica w tym kiedy ja tam jadę jest taka, że ja mam znajomych, rodzinę, chrześniaczkę - ogrom spraw do załatwienia, więc prawie mnie nie ma - za to jak moja mama przyjeżdza tutaj, to nie ma ani telewizora, ani znajomych, ani samochodu, więc siedząc cały czas w jednym miejscu dostaje wariacji, bo moja mama lubi się przemieszczać. Zatem wakacje w Polsce są o niebo lepsze niż przyjazd mojej mamy do nas ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#144 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#145 | ||||
Wtajemniczenie
|
Hehe, ale cisza dziś była, a z wieczora ruszyło
![]() Pewnie każdej z nas jakieś małe grzeszki w pielęgnacji się zdarzają, mi też ![]() ![]() A ja zapomniałam wczoraj napisać, że ważyliśmy się... "Aż" 3 tyg. od ostatniego ważenia ![]() ![]() ![]() ![]() I to mi przypomina, begie, o Was... ![]() Cytat:
![]() Brawo za udane zakupy! Cytat:
![]() ![]() Nie martw się tym obracaniem ![]() ![]() A co to teściowej to przykra sprawa ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Czyli nie było w ogóle potrzeby picia z butli? Rewelka! ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#146 | ||||
Wtajemniczenie
|
Hania skończyła dzisiaj 5 miesięcy
![]() Już po imprezie ![]() Sałatka brokułowa z fetą- dobra, tortilla z almette, szynką, serem i papryką konserwową- b.dobre ![]() Robiłam ten sernik http://www.mojewypieki.com/przepis/s...dowy-z-nutella pycha ![]() Upiekłam jeszcze kruche z powidłami i kruszonką, a P Mama przywiozła tort czekoladowo- orzechowy ![]() ![]() Hania katar ma taki jak wczoraj. Myślę, że tragedii nie ma, bo trochę kicha, wylatują przeźroczyste śpiki, ale oddycha ładnie przez nosek i śpi spokojnie. A czy to normalne, że przy katarku jest lekki kaszelek? Hania kichnie i zaraz po tym kaszle ![]() Od wczoraj mamy też bardzo marudne wieczory. Hania płacze i momentalnie robią się Jej bordowe oczy tzn. takie otoczki dookoła oczu. A łzy się leją jak grochy ![]() Gorączki nie ma i w ciągu dnia jest bardzo radosna i spokojna. Nie wiem, czy powinnam wybrać się do lekarza, czy nie panikować i czekać, aż katar minie? Co Wy o tym sądzicie? Cytat:
![]() Za to pozwalam na robienie czegoś innego ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() A Hania odwraca się z plecków na brzuszek, a z powrotem już nie chce ![]() Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2012-11-04 o 09:47 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#147 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Jeśli nie ma temperatury, to myślę, że nie musicie iść do lekarza, choć nie jestem pewna, jak z tym pokaszliwaniem ![]() Haha, jaki zalotny uśmiech na stole ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#148 | |
Rozeznanie
|
Po prostu gdyby umiała pić z butli to nie musiałabym wychodzić z pracy w trakcie kontroli. Kontrolerzy byli wyrozumiali więc ok.
![]() Teraz mamy ponad 2 miesiące żeby ją nauczyć jedzenia/picia czegoś innego niż mleko z cycusia. Ale to już na spokojnie. ![]() Cytat:
![]() ![]() Ten opis katarku, oczka to jakbym czytała o mojej Hani 2 tygodnie temu. Oczko zakrapiałam intensywniej solą fizjologiczną. Nawilżałam nosek i odciągałam Fridą. Oczko przestało łzawić po 2 dniach, katar przeszedł po tygodniu (coś jest w tych 7 dniach ![]() ![]() Widać że leżenie na blacie bardzo Hani pasuje. ![]()
![]() |
#149 |
Wtajemniczenie
|
Witam!
Ale wysyp zdjęc dzieciaczków - wszystkie śliczne jak aniołki ![]() Mamy w gościach siostre tż'ta i jej męża. W sumie dałam im "tylko" domowy chleb i bułeczki cynamonowe. Wątek zamieni nam się na kulinarny ![]() Ja też nie stawiam w ten sposób Hani, o którym piszecie ![]()
#150 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Jakie rozmiary nosi Hania? bo my zaczęłyśmy od wczoraj wprowadzać rozmiar 6-9m, 74cm...rośnie mi dżdżownica ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:03.