![]() |
#121 |
BAN stały
|
Dot.: GMO w Polsce!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!
a propos konserwantów, konieczności wyboru czegoś za coś; mnie ciekawi, jaki procent produkowanej żywności jest konsumowany, jaki procent nie, i czy rzeczywiście koniecznym jest (nie wiem, jak to ująć) stosowanie środków mających na celu podnoszenie produkcji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
Hultaj, nie wiem, czy dobrze rozumiem, to o czym mówisz, ale jak chodzi Ci o to, że Monsanto za pomocą GMO chce walczyć z głodem na świecie, to ten argument już dawno upadł... w krajach wysoko i średnio rozwiniętych wyrzuca się ogrom żywności, więc tu by trzeba szukać środka zaradczego a nie w GMO...to jest niedorzeczne. Tym biednym ludziom nic z tego nie skapnie a wszyscy spożywamy żywność, która możliwe, że nie jest dobra dla naszego zdrowia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
BAN stały
|
nie miałam na myśli tego o czym napisałaś.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- Cytat:
Jakby nie było potrzebne podnoszenie produkcji, wyprowadzanie nowych lepszych, odmian itp. to by tego nikt nie robił... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak właściwie, to nie wiem czy między nami jest różnica zdań..ja mówię NIE dla Monsanto... a GMO- to już niech mądrzejsi ode mnie decydują. Ustosunkowuję się do tego, co rozumiem a reszta to sprawa dla speców w danej dziedzinie....oczywiście, zakładam taką ewentualność, że GMO może być szkodliwe...już nie raz tak się okazywało, że coś miało być cacy a okazało się szkodliwe...ale chyba nie mamy na to wpływu większego- tyle co sobie pogadamy. Edytowane przez DariaKom Czas edycji: 2012-11-27 o 21:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Tak sobie gdybam/mniemam, bo ja prosty człowiek jestem, to i filozofia u mnie niespecjalnie głęboka. Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Wtajemniczenie
|
Po pierwsze - złą dystrybucja żywności, to fakt. Ogrom się marnuje choćby w marketach, ale tu nie o to chodzi. Jeśli patrzymy z kontekstu GMO, to nie przyspiesza się rozwoju roślin a wprowadza inne cechy prawda? A jeśli chodzi o wyprowadzanie nowych odmian (także nie-GM metodami) to ciągle jest zapotrzebowanie na nowe, takie które w danych warunkach będą prawidłowo wzrastać i dobrze plonować. Rolnikowi chodzi przecież o to, żeby mieć jak największy plon, niskimi kosztami, nie mieć strat ze strony wpływu czynników abiotycznych czy biotycznych (np. zanieczyszczenie, susza, patogeny, insekty itp.). Odmiany uprawne są stale rozwijane, różnymi metodami. Świata nie zbawimy..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
Dopiero zaczęłam czytać o GMO, więc uprzedzam, że nie dysponuję dużą wiedzą na ten temat, z genetyki też byłam kiepska, ale moim zdaniem, zanim wprowadzają GMO do pożywienia powinni badać je regularnie jak wpływa długofalowo na organizmy. No bo teraz to wychodzi na to, że jesteśmy królikami doświadczalnymi, taka 'zabawa w Boga' nie zawsze wychodzi na dobre. Oczywiście, jest wiele innych dziedzin, gdzie stosujemy różne techonologie i udaje się to, ale tutaj? Wolałabym żeby było to najpierw dokładnie przebadane, bo na razie niewiele o tym wiemy i to chyba wywołuje największą panikę.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
jakąś wiedzę nt. biologii i genetyki mam, więc nie bardzo rozumiem, jak ktoś może mówić, że GMO powoduje śmierć, bezpłodność, otyłość i raka
![]() ![]() Czy potencjalny przeciętny konsument zastanawia się, ile soli i innych fosforanów czy azotanów jest w żywności, którą wcina? Ile pozostałości leków jest w mięsie? (teoretycznie powinno ich nie być, no ale to teoria). A mleczko niepasteryzowane prosto od krowy- no pychotka. I moje ulubione spleśniałe produkty- przecież to się odkroi, a o tym, że toksyny z pleśni mają działanie rakotwórcze to już mało kto wie...- to są moim zdaniem bardziej realne zagrożenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Raróg
|
Ja pitole, ciekawe, że przy poprzedniej ustawie takiego hałasu nie było.
Btw ciekawostka, merytoryczna dyskusja dla ludu w telewizji z mijsą: prezenterka - Ale prawdą jest, że każdy może sobie te nasiona sprowadzić i zrobić z nimi, co chce. gość specjalysta - Tak, ale nie przypuszczam, aby np. pani to robiła. Koniec dyskusji. Ni wuja nie wiem, o co w tej wymianie zdań chodziło ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Konto usunięte
|
Jestem przeciwna GMO. Zwłaszcza po przeczytaniu książki kardiologa Williamsa Davisa, która mówi o tym,że współczesna odmiana pszenicy jest od dawna modyfikowana i spożywanie jej wyrządza wiele zła. Kiedyś ludzie tyle nie chorowali, teraz jest tragedia, jestem młodą osobą i każdy z moich równieśników w tym ja mamy jakieś problemy ze zdrowiem. Już nie mówiąc o starszych pokoleniach.
Czy jest szansa że świat opamięta się i będziemy mieli wybór jako konsumenci czy chcemy jeść tradycyjne plony czy modyfikowanege potwory... Podobno,gdy raz zasieje się na danej ziemi ziarna gmo to już nie ma powrotu, nie da rady otrzymac plonów nie-gmo. Nieśmiało wspomina się też o tym,że pyłki roślin gmo są trujące dla pszczół i dlatego ich populacja maleje w zatrważającym tempie. Mięso ma być produkowane w laboratorium. Świat kieruje się w strone zagłady |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Higiena w tamtych czasach pozostawiała wiele do życzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
To jest swietny pomysl. Miliardy zwierzat nie beda musialy cierpiec dla naszych kotletow. Ostatniego zdania nie skomentuje ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"Co się tyczy organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO), to choć na całym świecie odnotowano wzrost śmiertelności pszczół, nie stwierdzono różnicy pod tym względem między obszarami intensywnej uprawy GMO (np. Ameryka Północna i Południowa) a tymi, w których zmodyfikowane genetycznie rośliny są znacznie rzadsze (Europa) lub ich uprawa jest całkowicie zakazana (niektóre państwa członkowskie UE)." - http://ec.europa.eu/food/animal/live...ication_pl.pdf
Edytowane przez wanitatywna Czas edycji: 2014-02-01 o 22:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do badań to uważam,że każdy piśmienny człowiek ,który potrafi korzystać z internetu może znaleźć odpowiednie informacje, wiec nie bd teraz tego wszystkiego szukała.Większość badań jest sponsorowanych przez m.in takie korporacje jak monsanto czy przemysł farmaceutyczny.Staram się szukać badań niezależnych naukowców czy obserwacji lekarzy m.in. Williama Davisa.Kiedyś ludzie się dziwili jak tytoń może szkodzić. Oczywiście również nie mam pewności że ich badania nie są sponsorowane. Dlatego obserwuje co się dzieje dookoła mnie.Dla mnie to jest prawdziwy wyznacznik. Ty może wolisz twarde dowody w postaci badań i też jest ok ![]() Co do mięsa to jest jeden z pomysłów na naszą przyszłość. Czy się sprawdzi okaże się(obym już zeszła z tej Ziemii), gastronomia molekularna stawia pierwsze kroki,więc to co nas śmieszy może okazać się codziennością. Nie mówię,że wszystkie choroby to wina GMO czy pszenicy,ale uważam,że coś w tym musi być. Napewno nie jest to obojętne dla zdrowia. Może zainteresuje Cię ten artykuł Klik, zostało przedstawione w nim wiele faktów. Strona jako całość jest interesująca. Pewnie powiesz,że to spekulacje i nie ma podanych linków do podanych we wpisie badań, wiec sie nie liczy ![]() Edytowane przez 201604280909 Czas edycji: 2014-02-02 o 13:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ja majac do wyboru kukurydze GMO i "tradycyjna" opryskana mieszaninami herbicydow i pestycydow wybralabym GMO. ---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ---------- Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.organicconsumers.org/arti...icle_11361.cfm http://www.regnum.ru/english/526651.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Skoro wybrałabyś kukurydze gmo to na zdrowie ![]() Wiem,że żywność jest modyfikowana np owoce-kiedyś nie były tak słodkie jak teraz. Natomiast modyfikacja modyfikacji nie równa. Co do pszenicy opieram sie na książce Williama Davisa.Przeszukałąm fora,w tym na wizażu na temat odstawienia glutenu i ludzie rzeczywiście czują różnicę, nie tylko Ci którzy mieli potwierdzoną celiakie czy nietolerancje. Niektórzy mimo nieodstawienia glutenu i wykonaniu badania tak jak jest zalecane dostali diagnoze tolerowania glutenu. Odstawili mimo wszystko go i stan zdrowia sie polepszyl. Doceniam fakt,że tak starannie doszukujesz jak podkopać moje argumenty i postawić je w świetle zacietrzewienia i niewiedzy. Twoje argumenty nie są dla mnie przekonywujące, nie przekonałaś mnie do gmo. Ja nie miałam na celu nikogo namawiać,że nie gmo jest lepsze. Weszłam na ten wątek, ponieważ szukam osoby,która ma zdanie podobne do mnie i wie coś więcej niż to co podane w mass media ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Temat jest o GMO a nie pszenicy, ktora GMO nie jest. Akurat w temacie GMO mam spora wiedze, ale widze ze przeciwnicy wola dyskutowac tylko ze swoimi i przyklaskiwac sobie. Podalam Ci suche fakty ma temat badan a ty nawet nie starasz sie nad tym zastanowic i nie chcesz poznac tematu od drugiej strony. Przykre... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Może Cię zaskocze ale zastanawiałam się nad tym czy napewno mam racje. Na czym polega Twoja wiedza, wykonywałaś badania na ten temat a potem karmilas tą żywnością swoją rodzine przez 5 lat i po ich upływie wykonano im rzetelne badania i wyszło na nich że są w pełni zdrowi? Jednym z oczywistych wad GMO mogą być alergie, ktore są bagatelizowane jako efekt uboczny, zupełnie niesłusznie. O ile sama idea gmo mogłaby nie byc taka straszna i nie miałaby wpływu na zdrowie w teorii to w praktyce niestety najprawdopodobniej bedzie tak,że beda tak modulowac aby nam szkodzilo. Poza tym nie chce aby jakas korporacja mówila mi co moge zasadzic co nie, chce miec wybor, a oni chca wykupic cos co nalezy do nas wszystkich, co jest dla mnie niedorzecznoscia. Kiedys sposobem na depopulacje byly wojny a teraz jest prowadzana zywnosc gmo, czipy juz czekaja aby byly wstrzykniete w kazdego z nas. Edytowane przez 201604280909 Czas edycji: 2014-02-04 o 10:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:46.