Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać - cz. 17. - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-05, 14:36   #121
Nusia7
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać-cz. 17.

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Czy w waszych sklepach CCC też tak potwornie mocno jest uzywany odświeżacz powietrza-obstawiam, że jakiś elektryczny.
W moim mieście tak jedzie, że wchodząc mam odruch wymiotny i wychodzę
U mnie też strasznie śmierdzi, nie wiem co to, zawsze mi się wydawało, że buty. W każdym razie ciężko oddychać, głowa zaraz zaczyna boleć, więc szybko się stamtąd ewakuuję
Nusia7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 14:45   #122
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Laura2112 Pokaż wiadomość
Dawno wprawdzie nie byłam, ale jak byłam, oddychać mogłam.
Może kierownik/czka ma jakiegoś szmergla na tym punkcie ; )
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;37983016]U mnie też, tylko mi to jedzie bardziej jakimś kadzidełkiem, wchodzę dostaje ataku kaszlu/kichania i natychmiast wychodzę.[/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez Nusia7 Pokaż wiadomość
U mnie też strasznie śmierdzi, nie wiem co to, zawsze mi się wydawało, że buty. W każdym razie ciężko oddychać, głowa zaraz zaczyna boleć, więc szybko się stamtąd ewakuuję

Jestem o krok o zapytania o ten smród bo dla mnie to smród i to w dodatku wywołujący migrenę.
Ja myślę, że to aby zabic smród butów właśnie, wcześniej nie uzywali takiego odswiezacza.

Obecnie mąż tam nie wchodzi bo ma odruch a ja na jednym wdechu oblatuje i wychodzę

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 14:47   #123
iinnkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JossStone Pokaż wiadomość
Zapytaj w aptece, coś ci dadzą( jest Pyralgina jeśli się nie mylę, potem jakiś paracetamol), na pewno nie Ibuprom itp. Aha i zobacz jaka jest dawca leku, jak 500 mg, to łykaj dwie na raz, jak 1 g to jedną.
juz raz bylam się pytać w aptece to pani polecała Ibuprom... to podziekowalam.

a która z substancjami przeciwbólowymi jest najmocniejsza? ibuprofen, naproksen, diclofenac, meloksykam, paracetamol, metamizol.../?
iinnkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 15:12   #124
JossStone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iinnkkaa Pokaż wiadomość
juz raz bylam się pytać w aptece to pani polecała Ibuprom... to podziekowalam.

a która z substancjami przeciwbólowymi jest najmocniejsza? ibuprofen, naproksen, diclofenac, meloksykam, paracetamol, metamizol.../?
Mi się zdaje, że to jeden kit jest :P Tylko zależy od dawki. Ale nie jestem pewna. Moja mama zawsze używa naproksen i jest okej.
Jak coś to powiedz ze ci potrzebne cos silnego na gorączke - to wtedy da ci coś mocniejszego, a tabletki na gorączce są też przeciwbólowe.
JossStone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 15:13   #125
lucciola
Zakorzenienie

Gdzie kupię zwykłą bluzkę lub sweter (taki za tyłek, bez włosków i kłaczków) w kolorze pudrowego różu lub brudnego różu?
lucciola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 15:19   #126
iinnkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Mi się zdaje, że to jeden kit jest :P Tylko zależy od dawki. Ale nie jestem pewna. Moja mama zawsze używa naproksen i jest okej.
Jak coś to powiedz ze ci potrzebne cos silnego na gorączke - to wtedy da ci coś mocniejszego, a tabletki na gorączce są też przeciwbólowe.
dzieki za rade
iinnkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 15:21   #127
TheKey
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Ojezu, to taki wstyd pokazać, że się coś wie? Weź przestań...
Szpanuj, że umiesz, jeśli możesz. Ja bym tak robiła. Na każdym kroku. Może by zrozumieli, że to ich problem i wcale nie norma, że nikt nie pamięta słówek.
Ale nie w przypadku 'zrobimy to na tym przedmiocie, chyba że mieliście wcześniej, mieliście?' Jeśli prowadzący tak zapyta, nie wychylałabym się mówiąc: 'nie róbmy tego, przecież było trzy tygodnie temu, nie pamiętacie, jak możecie nie pamiętać?'. Takie coś jest wg mnie nie fair wobec całej grupy.
Nie, nie, takie zagrania zdecydowanie nie są w porządku i sama bym nie chciała, żeby ktoś tak się dopominał o nowy materiał z przedmiotów, za którymi ja nie przepadam. Sama więc też tak nie robię.

Przeważnie po prostu wykładowca o coś pyta - i cisza. 5 sekund, 10... No to mówię ja, skoro innych chętnych brak. Często improwizuję, więc w jakichś 20% przypadków nie trafiam, ale uważam, że i tak lepiej próbować, w końcu nic nie tracę za złą odpowiedź. Poza tym zaobserwowałam, że jeśli dużo mówię na zajęciach, to mi one o wiele szybciej mijają

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
A jeśli uważają, że uczysz się tygodniami - trudno. Ich sprawa. Wg mnie to po prostu zawiść i zazdrość (sama mam problem z uwierzeniem ludziom, którzy mówią, że się nie uczyli/mało uczyli, a zdali na 5, ale to przez to, że im naprawdę szczerzę zazdroszczę, sama bym tak chciała).
No może masz rację, pewnie chodzi o zazdrość.
Ja tam na 5 nie zdaję, bo jakaś dziwna punktacja jest, że zawsze mi parę punktów braknie Ale ogólnie poziom nie jest wysoki.

There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.

Edytowane przez TheKey
Czas edycji: 2012-12-08 o 13:00
TheKey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 15:26   #128
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 15:29   #129
Darkoz
Zakorzenienie

TheKey, inteligencja to nic złego, więc nie martw się tym, co o Tobie mówią. Ludzie są często zazdrośni, zauważyłam, że zwłaszcza dotyczy to angielskiego. Wszystkim się wydaje, że tak świetnie go znają, idą na te filologie, a potem się okazuje, że mają problem z zapamiętaniem prostych słówek. Łatwiej więc im wmówić Tobie, że kujesz tygodniami, niż przyznać się samemu sobie, że ma się braki w wiedzy. Dobrze, że jesteś aktywna na zajęciach - o wiele więcej z nich wyniesiesz.

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 15:43   #130
Charmain
Zakorzenienie

Pytanie do obeznanych z allegro:
sprzedałam ostatnio trochę rzeczy, część osób wpłaciła, dała znak życia, a kilka z nich nic.
Jest jakiś określony czas na zapłatę?
Mogę im wysłać maila z pytaniem kiedy zamierzają to zrobić czy mam czekać do oporu?
Charmain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 15:50   #131
Carame
Rozeznanie

Cytat:
Zapytaj w aptece, coś ci dadzą( jest Pyralgina jeśli się nie mylę, potem jakiś paracetamol), na pewno nie Ibuprom itp. Aha i zobacz jaka jest dawca leku, jak 500 mg, to łykaj dwie na raz, jak 1 g to jedną.
Dlaczego?
Carame jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 15:54   #132
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez lucciola Pokaż wiadomość
Gdzie kupię zwykłą bluzkę lub sweter (taki za tyłek, bez włosków i kłaczków) w kolorze pudrowego różu lub brudnego różu?

na pewno w H&M. Oni mają całorocznie kolekcję Basic- gdzie są topy na krótki/ długi rękaw- własnie takie dłuższe.

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 15:56   #133
koszyk
Wtajemniczenie

Oglądam sobie filmik na yt, jest cicho, więc chcę podgłośnić.. zawsze klikałam na taki głośniczek po prawej stronie na pasku i tam sobie dawałam głośniej
Teraz klikam i wyskakuje mi Głośność.jpg
Ale co ja mam tam dodać, jak ja tylko pogłośnić sobie chcę..
Ratunku
Stary 2012-12-05, 16:07   #134
Esvea
Raczkowanie

Jak uratować skórzane buty zniszczone przez sól?
Esvea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 16:46   #135
agison
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Charmain Pokaż wiadomość
sprzedałam ostatnio trochę rzeczy, część osób wpłaciła, dała znak życia, a kilka z nich nic.
Mogę im wysłać maila z pytaniem kiedy zamierzają to zrobić czy mam czekać do oporu?
to od Ciebie zależy jak długo czekasz na wpłatę, z reguły sprzedający daje na to tydzień. Po tygodniu masz też prawo wysłać oficjalne przypomnienie z allegro, a jeśli ponownie nie dadzą znaku życia - to występujesz o zwrot prowizji i możesz wystawić przedmiot ponownie. No i negatywem po oczach dać

możesz też wysłać maila, jak najbardziej najpierw prywatnie, potem to z allegro.

Edit: a na przyszłość możesz na dole aukcji albo na stronie "O mnie" umieścić txt w stylu: "na wpłatę czekam tydzień, w przypadku jej braku występuję o zwrot prowizji, a kupującemu wystawiam odpowiedni komentarz, blablabla"

!!! NAKARM PIESA !!!

Edytowane przez agison
Czas edycji: 2012-12-05 o 16:47
agison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 16:56   #136
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0
Konto usunięte

Cytat:
Na początku możesz wysłać mejla z zapytaniem co i jak, (allegrowicze czasami potrafią zapomnieć o wszystkim), jak nie odpowiedzą to wysyłasz przypomnienie z allegro lub prośbę o zwrot prowizji. Wtedy też niektórzy się budzą
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 17:04   #137
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Ja zazwyczaj czekam tydzień na kontakt lub wpłatę, potem wysyłam miłego maila z przypomnieniem-zdarza się, że ludzie zapominają, jeśli po 2 tygodniach nie ma wpłaty ani kontaktu wysyłam maila-mniej miłego, czekam 2-3 dni i wysylam przypomnienie oficjalne z allegro i formularz zwrotu prowizji Zdarzyło sie kilka razy, że ludzie myśleli, że odpuszczę ale gdy allegro do nich pisze to nagle przelew przychodzi.
W rubryce"o mnie" mam napisane ww reguły

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 17:11   #138
taka_sobie_jedna
Wtajemniczenie

Cytat:
sama sobie możesz ustalić termin płatności
po 7 dniach od zakończenia aukcji Allegro daje możliwość zwrotu prowizji, więc zazwyczaj sprzedawcy dają takie 7 dni na wpłatę.
Jak najbardziej możesz napisać wiadomość przypominającą o zawarciu umowy i oczekiwaniu na wpłatę.

EDIT: nie odświeżyłam sobie strony i nie zobaczyłam jak zostałaś zasypana odpowiedziami

---------- Dopisano o 18:11 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ----------

Cytat:
Napisane przez alkaxy Pokaż wiadomość
Ta pani to troszkę przegięła

mówisz o autorce wątku?

Edytowane przez taka_sobie_jedna
Czas edycji: 2012-12-05 o 17:10
taka_sobie_jedna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 17:12   #139
Charmain
Zakorzenienie

Dziękuję wszystkim
Charmain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 17:14   #140
lucciola
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
na pewno w H&M. Oni mają całorocznie kolekcję Basic- gdzie są topy na krótki/ długi rękaw- własnie takie dłuższe.
Byłam tam niedawno i nie widziałam tego koloru . A specjalnie szukałam. Przychodzi Ci do głowy jeszcze jakaś inna opcja?
lucciola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 17:36   #141
JossStone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Carame Pokaż wiadomość
Dlaczego?
Bo wg mnie nie jest wystarczająco silny, zwłaszcza jeśli dziewczyna brała wcześniej na bóle leki na recepte (czyli z wiele większą dawką)

---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Esvea Pokaż wiadomość
Jak uratować skórzane buty zniszczone przez sól?
A jak duże są zniszczenia? Co się stało? Przebarwienia są?
Bo na przebarwienia no to mydło z wodą i umyć buty, można też je przetrzeć szmatką zamoczoną w mleku lub maślance (moja mama tak kiedyś robiła :P)
No i na buty skórzane ja zawsze nakładam oliwkę, taką do ciała, albo jakiś krem na zimno i wiatr (takie specjalne dla sportowców i dzieci, bo np. Nivea zawiera wodę w skłądzie i skóra po nim może pękać ).
Stary 2012-12-05, 17:47   #142
Kaataarzynaa1
Zakorzenienie

Od kilku dni źle się czuję i spada mi tempreratura ciała, dziś było 34,2, teraz podniosło się do 35,6. Czy jeżeli spada tak nisko to powinnam się niepokoić lub coś z tym robić?
Stary 2012-12-05, 17:52   #143
Carame
Rozeznanie

Cytat:
Bo wg mnie nie jest wystarczająco silny, zwłaszcza jeśli dziewczyna brała wcześniej na bóle leki na recepte (czyli z wiele większą dawką)[COLOR="Silver"]
No proszę, a mi właśnie pomaga najbardziej (pomijając leki na receptę). Już się wystraszyłam, że są jakieś przeciwwskazania.
Carame jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 17:53   #144
Esvea
Raczkowanie

Cytat:
A jak duże są zniszczenia? Co się stało? Przebarwienia są?
Bo na przebarwienia no to mydło z wodą i umyć buty, można też je przetrzeć szmatką zamoczoną w mleku lub maślance (moja mama tak kiedyś robiła :P)
No i na buty skórzane ja zawsze nakładam oliwkę, taką do ciała, albo jakiś krem na zimno i wiatr (takie specjalne dla sportowców i dzieci, bo np. Nivea zawiera wodę w skłądzie i skóra po nim może pękać ).
Dosyć spore, porobiły się zacieki. Wodą z mydłem próbowałam ale tylko trochę pomogła, nadal rzuca się to w oczy i nie wygląda ładnie
Moja wina, powinnam od razu je czymś zabezpieczyć a nie... Dzięki za rady, spróbuję z tym mlekiem!
Esvea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 17:56   #145
erha
Zakorzenienie

Mam pytanie, proszę się nie śmiać
Muszę się wybrać do lekarza medycyny pracy na badania do pracy. Aktualnie jestem chora, coś grypopodobnego z gorączką. Czy lekarz zrobi mi badania czy powinnam poczekać aż wyzdrowieję?
erha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 18:01   #146
enamour
Zakorzenienie

Ile tak mniej więcej kosztuje u okulisty badanie wzroku?
Stary 2012-12-05, 18:07   #147
JossStone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Esvea Pokaż wiadomość
Dosyć spore, porobiły się zacieki. Wodą z mydłem próbowałam ale tylko trochę pomogła, nadal rzuca się to w oczy i nie wygląda ładnie
Moja wina, powinnam od razu je czymś zabezpieczyć a nie... Dzięki za rady, spróbuję z tym mlekiem!
Jak nie da rady, to po prostu umyj je jeszcze raz, dosyć obficie i zostaw do wyschnięcia, może kolor się troche wyrówna i jakoś pastą się uda zamaskować.

Cytat:
Napisane przez erha Pokaż wiadomość
Mam pytanie, proszę się nie śmiać
Muszę się wybrać do lekarza medycyny pracy na badania do pracy. Aktualnie jestem chora, coś grypopodobnego z gorączką. Czy lekarz zrobi mi badania czy powinnam poczekać aż wyzdrowieję?
Hmm... teoretycznie powinnaś być zdrowa, żeby pójść, ale zazwyczaj t badanie wygląda tak:
-Dzień dobry, ja na badania.
-Dobry, zdrowa?
- Zdrowa
- To 40 zl się należy.
:P

Cytat:
Napisane przez Kaataarzynaa1 Pokaż wiadomość
Od kilku dni źle się czuję i spada mi tempreratura ciała, dziś było 34,2, teraz podniosło się do 35,6. Czy jeżeli spada tak nisko to powinnam się niepokoić lub coś z tym robić?
Jeżeli temperatura spada poniżej 34 stopni i ten stan utzrymuje się przez około 3 godzin, warto udać się do szpitala , bo przy tak niskiej temp. organy wewnętrzne nie pracują najlepiej. Natomiast 35, 6 to obra temp. niektórzy po prostu ja zawsze mają niską (np. moja siostra, nigdy nie dobija do 36 stopnii a okaz zdrowia), lub może to wskazywać początek choroby lub przemęczenie organizmu.

---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ----------

Cytat:
Napisane przez enamour Pokaż wiadomość
Zależy od lekarza od 50 do 80 zl
Stary 2012-12-05, 18:11   #148
erha
Zakorzenienie

Cytat:
Hmm... teoretycznie powinnaś być zdrowa, żeby pójść, ale zazwyczaj t badanie wygląda tak:
-Dzień dobry, ja na badania.
-Dobry, zdrowa?
- Zdrowa
- To 40 zl się należy.
:P
TŻ ostatnio był, miał pełne badania, koszt 120zł (pracodawca zwrócił).
erha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 18:14   #149
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-05, 18:15   #150
pierniczek_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez enamour Pokaż wiadomość
Tyle, ile kosztuje wizyta u okulisty. Czyli na NFZ nic, a prywatnie od 50 zł.
pierniczek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości