Gry planszowe dla... starszych :) - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-02, 21:02   #121
201604181004
Konto usunięte

Dot.: Gry planszowe dla... starszych :)

trivial się świetnie sprawdza jako gra towarzyska, podobają mi się pytania :p poziom jest zrożnicowany, czasem zaginają, czasem są proste ale generalnie trzeba pomyśleć

stałam się dzisiaj szczęśliwą posiadaczką gry kolejka http://www.rebel.pl/product.php/1,60...lejka-IPN.html

moja pierwsza gra "rpg"

---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ----------

miałam kupić dobble - nie było, miałam kupić historie - nie było...a 5 sekund kosztowało stacjonarnie z 90 zł :|

---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ----------

mala ruda pisałaś że karaluszek trudno dostępny - byłam dzisiaj w stacjonarnej wersji tego sklepu rebel albo jakimś podobnym, bylo tego pełno :p myślałam nad kłamczuszkiem albo zupą z karalucha ale nie byłam przekonana
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-03, 09:56   #122
magrat16
Zakorzenienie

Kolejka jest super, ale najlepiej się gra od trzech graczy w górę, w dwóch jest słabo.
Słuchajcie, musimy ze znajomymi kupić prezent dla kolegi. Mamy już kilka typów:
1. Terra Mystica
2. Wysokie Napięcie
3. Agricola
4. Le Havre

Agricolę znam i lubię, dlatego skoro czasami gramy razem to myślę nad zakupem jednego z pozostałych tytułów. Le Havre wydaje się dosyć podobne do Agricoli i taka opinię znalazłam też w internecie.
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-24, 11:27   #123
andate
Przyczajenie

My ostatnio zagrywaliśmy się na wyjeździe w Sabotażystę http://2kostki.pl/gry-karciane/wakac...botazysta.html
Świetna gierka.

Graliśmy też w Catanów, ale jakoś nie zostałam wielką fanką.
Stary 2013-08-24, 11:47   #124
cholernarejestracja
Copyraptor

Po dłuższych testach wracam z rekomendacją - Ghost Stories

Świetna gra kooperacyjna, gdzie gra się przeciwko planszy super od dwóch osób w górę, do 4. Gra się mnichami, którzy mają egzorcyzmować wychodzące na planszę duchy. Każdy mnich ma swoje umiejętności, trzeba współpracować żeby pokonywać duchy, czasem trzeba poświęcić swoje punkty życia, żeby ktoś inny przeżył i uratował nam tyłek w kolejnej kolejce, super gra tylko strasznie trudna, my notorycznie przegrywamy my z TŻ namiętnie się zagrywamy ostatnio wieczorami. Ekstra gra dla par, ale na imprezie w 4 osoby też można zagrać
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 15:29   #125
Soso
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość

Świetna gra kooperacyjna, gdzie gra się przeciwko planszy super od dwóch osób w górę, do 4. Gra się mnichami, którzy mają egzorcyzmować wychodzące na planszę duchy. Każdy mnich ma swoje umiejętności, trzeba współpracować żeby pokonywać duchy, czasem trzeba poświęcić swoje punkty życia, żeby ktoś inny przeżył i uratował nam tyłek w kolejnej kolejce, super gra tylko strasznie trudna, my notorycznie przegrywamy my z TŻ namiętnie się zagrywamy ostatnio wieczorami. Ekstra gra dla par, ale na imprezie w 4 osoby też można zagrać
dzięki, rozglądam sie właśnie za ciekawą grą od 2 osób w górę.
Soso jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-26, 10:51   #126
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Wszystkim którzy czasem się nudzą z partnerami w domu polecam grę qwirkle! Strasznie lubię tego typu gierki logiczne . Jeśli komuś szkoda 120 zł na wersję planszową, to w sklepie appstore jest darmowa wersja gry która nazywa się "Sixes" na iphony i ipady. Niestety w android markecie chyba tej gry nie ma.

Ktoś gral we wsiąść do pociągu wersja Europejska?[COLOR="Silver"]
Kurczę, widzę że qwirkle podrożało Kiedyś kupowałam na prezent. Fajna gra logiczna, trzeba trochę pomyśleć Łatwe zasady, każdy powinien szybko ogarnąć jak grać.

Cytat:
oooooooo trivial pursuit jest świetne do gry we dwójkę bardzo lubię takie gry quiz o polsce przy tym to jakaś .... no beznadziejny przy tym jest xD
Mam
Fajna gra, tylko szkoda że kart z pytaniami jakoś mało. Da się gdzieś znaleźć więcej?
Albo jakieś podobne quizowe gry, lubię je mimo, że po jakimś czasie zna się pytania i siłą rzeczy rozgrywka traci sens

Cytat:

Och, muszę ją kupić Kocham takie gry I na dodatek dobra, dla 2 osób.

Z kooperacyjnych mam Pandemic - moim zdaniem bardzo fajna, grupa współpracuje by 4 różne choroby nie wybiły całego świata Też jest dość trudna, choć da się stopniować trudność poprzez ilość kart epidemii, które się włoży do talii Niestety w Polsce się skończyła więc kupiłam na brytyjskim amazonie. Da się grać w 2 osoby.

Mam tez Horror w Arkham, ale go jeszcze nie rozgryźliśmy Instrukcja dość obszerna, a nie mamy czasu by nad nią usiąść i się uczyć.

Z zabawnych gier fajny jest Munchkin - gra karciana, ale taka trochę parodiująca mega poważne gry rpg Zasady nie są bardzo trudne, gracze mogą sobie wzajemnie pomagać lub przeszkadzać. Sporo interakcji. Sporo dodatków. Lepiej niestety grać w co najmniej 3-4 osoby. No i łatwy w transporcie, łatwo np zabrać do znajomych.

Carcassone - fajna, przyjemna gra. Przydaje się duży stół, szczególnie gdy gra się z dodatkami ładnie zrobiona i nietrudna do ogarnięcia. Fajna dla 2 graczy.

Wsiąść do pociągu Europa - miła gra, nada się dla 2 osób. Nie jest bardzo skomplikowana, łatwo "wdrożyć" kogoś nowego. fajna dla początkujących i bardziej zaawansowanych. Graliśmy z moimi rodzicami i znajomymi, sprawdzała się No i ładnie wydana.

Small World - bardzo fajna gra, można grać w 2 osoby, ale fajniej jest w 3-4 chociaż. Bardzo ładna (ja w ogóle mam słabość do ładnych gier ), łatwo się jej nauczyć, zabawna, rywalizacyjna. Rozgrywki się różnią w zależności od tego jaką ma się rasę do gry, bo każda ma inne bonusy i strategia się zmienia.

Fanom gier polecam serię youtubowych filmików Willa Weathona Table Top - prezentują różne gry, pokazują rozgrywkę, poza tym są dość zabawki i miło się to ogląda Stamtąd wzieliśmy kilka pomysłów na gry jakie chcemy mieć
http://www.youtube.com/watch?v=D7DvE...80C7D2DC8D9B6C

A poza tym, gdyby ktoś z Warszawy nie miał z kim grać w planszówki, to ja z TZtem jesteśmy w podobnej sytuacji I chętnie byśmy stworzyli jakąś grupę

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2013-09-26 o 10:53
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-28, 06:37   #127
Beczka Soli
Wredna Ruda Beczka Soli

Jutro na Narodowym w Warszawie jest dzień gier planszowych

Racja jest jak d*pa - każdy ma swoją
J. Piłsudski
Beczka Soli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-28, 11:40   #128
Kamisnk
Rozeznanie

GG do Kamisnk

Ostatnio dla przypomnienia dzieciecych lat, kupiliśmy z narzeczonym Eurobusines Uwielbiam to, tylko szkoda, że tak mało miast i państw jest i kart
Kamisnk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-08, 13:53   #129
W to mi graj
Przyczajenie

GG do W to mi graj

Na wieczór ze znajomymi polecamy również grę w klimatach Dzikiego Zachodu - Bang! Jest przeznaczona dla 4-7 osób.

W większym gronie (8-22 osób) można zagrać w bardzo wciągającą grę psychologiczną Mafia.

Dla tych, którzy chcą przypomnieć sobie dawne czasy lub nie mieli okazji poczuć na własnej skórze jak to jest stać w baaardzo długich kolejkach, polecamy grę pozwalającą się przenieść w czasu PRL-u - PAN TU NIE STAŁ.
W to mi graj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-08, 14:40   #130
kennedy
Zakorzenienie

na wiecej osob polecam 7 cudow swiata- proste zasady a gra wciaga
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-08, 16:46   #131
Naomi21
Zakorzenienie

Cytat:
Ale zachęciłaś Jak tylko znajdę kogoś do wspólnej gry, to od razu kupuję. Póki co nie mam z kim grać i tylko okrutnie Wam zazdroszczę podczas przeglądania wątku

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-08, 17:18   #132
Mariatta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Naomi21 Pokaż wiadomość
Ale zachęciłaś Jak tylko znajdę kogoś do wspólnej gry, to od razu kupuję. Póki co nie mam z kim grać i tylko okrutnie Wam zazdroszczę podczas przeglądania wątku
A to poszukaj czy w twoim mieście nie ma jakiś planszówkowych spotkań, sporo teraz tego jest.

Józef Czechowicz
Mariatta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-09, 12:57   #133
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
na wiecej osob polecam 7 cudow swiata- proste zasady a gra wciaga
Też mamy 7 cudów, mój TŻ lubi, ja nie przepadam. Irytuje mnie to, że każdy gra sam sobie, prawie nie ma interakcji poza walczeniem na koniec każdej rundy. Czegoś mi brakuje w tej grze, jakoś nie ma w niej żadnych emocji, ot, dobierasz sobie karty, a pod koniec gry się dowiadujecie, kto wygrał
Stary 2013-10-09, 17:34   #134
Naomi21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mariatta Pokaż wiadomość
A to poszukaj czy w twoim mieście nie ma jakiś planszówkowych spotkań, sporo teraz tego jest.
Są, ale dla mnie to nie ma uroku Zawsze grałam z eks TŻ i tak się przyzwyczaiłam.
Stary 2013-10-09, 19:02   #135
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Też mamy 7 cudów, mój TŻ lubi, ja nie przepadam. Irytuje mnie to, że każdy gra sam sobie, prawie nie ma interakcji poza walczeniem na koniec każdej rundy. Czegoś mi brakuje w tej grze, jakoś nie ma w niej żadnych emocji, ot, dobierasz sobie karty, a pod koniec gry się dowiadujecie, kto wygrał
jak nie ma interakcji. probuje wyczaic na co beda chcieli postawic ( wojsko, wydobycie, gildie ) i im zaszkodzic : np nie budowac cegielni :P

dodam ze jest ladnie zrobiona i razem z small worlds i seasons chyba jedna z najladniejszych
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-10, 20:06   #136
Mariatta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Naomi21 Pokaż wiadomość
Są, ale dla mnie to nie ma uroku Zawsze grałam z eks TŻ i tak się przyzwyczaiłam.
Ja zwykle właśnie na takich spotkaniach. A TŻ dopiero raz udało mi się namówić. Prędzej ludzi z pracy I dorobiłam się "Love letter". Grałam pierwszy raz ale polecam - mała, krótka gierka, ale fajna.

Józef Czechowicz
Stary 2013-10-26, 16:57   #137
Dzikun
Zakorzenienie

Ja czekam niecierpliwie od dwóch dni na kuriera i nie wiem, jak poniedziałku się doczekam, bo ma mi przywieźć Caylusa
Nie mogę się doczekać
Na mojej liście jeszcze są:
-Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island
-horror w arkham
-Tzolkin: Kalendarz Majów
-Cywilizacja: Poprzez wieki
-Puerto Rico
-Agricola
-Zimna Wojna
I jeszcze dużo innych i zanim się ich dorobię, tooo

Niestety duże ograniczenie to dostępność osób, bo o ile do scrabble znajdę zawsze chętną gromadkę, to do innych ambitniejszych dysponuję zazwyczaj dwoma osobami, a dużo gier rozwija w pełni skrzydła przy większej ilości osób. Ale mam listę gier, które najlepiej chodzą w wariancie dwuosobowym
Dzikun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-26, 17:33   #138
Mariatta
Zakorzenienie

Akurat Robinson i Horror w Arkham mają też tryb solo. Robinson całkiem fajny, ale lepszy na więcej osób jest. W Horror jeszcze nie miałam okazji zagrać.

Józef Czechowicz
Stary 2013-10-26, 17:42   #139
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez Dzikun Pokaż wiadomość
Na mojej liście jeszcze są:
-horror w arkham
-Agricola
Horror próbowaliśmy dziś z TŻtem ogarnąć, ale jednak musimy wrócić jeszcze do lektury instrukcji

A Agricolę też bym chciała, ale wyczytałam dziś, że w listopadzie chyba ma wyjść jakaś gra autora Agricoli, bardzo podobna ale wzbogacona w jakieś nowe pomysły... I teraz nie wiem czy lepiej brać agricolę, czy poczekać i zobaczyć co to będzie za nowość.

Skąd jesteś? Może z nami pograjcie?
Stary 2013-10-26, 22:07   #140
Dzikun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Horror próbowaliśmy dziś z TŻtem ogarnąć, ale jednak musimy wrócić jeszcze do lektury instrukcji

A Agricolę też bym chciała, ale wyczytałam dziś, że w listopadzie chyba ma wyjść jakaś gra autora Agricoli, bardzo podobna ale wzbogacona w jakieś nowe pomysły... I teraz nie wiem czy lepiej brać agricolę, czy poczekać i zobaczyć co to będzie za nowość.

Skąd jesteś? Może z nami pograjcie?
Lexie, chętnie fajni kompani do gry, jak tylko uda się przeprowadzka w nowym roku to uderzam

Ja bym się wstrzymała i poczekała na recenzje jakieś i porównania

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Dzikun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-17, 16:04   #141
squirrelqa
Zakorzenienie

Podbijam
Czy kojarzycie jakieś ciekawe, wciągające i zabawne gry typowo quizowe? Najfajniejsze by były jakieś bardzo współczesne, o celebrytach, świecie itp. Padła już nazwa Trivial Pursuit ale może coś więcej?

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-17, 16:07   #142
201604181004
Konto usunięte

Coś więcej o tej grze czy więcej gier w tym stylu?
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-17, 16:23   #143
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

http://www.tactic.net/iknow/pl/ ostatnio patrzyłam na coś takiego na allegro. Chyba podobne trochę do triviala.
Stary 2013-11-17, 16:54   #144
squirrelqa
Zakorzenienie

Cytat:
Coś więcej o tej grze czy więcej gier w tym stylu?
Inne w tym stylu

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
http://www.tactic.net/iknow/pl/ ostatnio patrzyłam na coś takiego na allegro. Chyba podobne trochę do triviala.
Rzeczywiście trochę podobne ale jest zdecydowanie więcej pytań. Dziękuję za propozycję szkoda że dość droga.

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-26, 11:04   #145
Soso
Zakorzenienie

Ostatnio graliśmy w Magia i Miecz, z dodatkami Fajne, zaczęliśmy ok 20/21 a skończyliśmy po 3
Stary 2013-11-26, 11:30   #146
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

A ja dostałam ostatnio grę Takenoko Całkiem fajna gra, z tych o zasadach do ogarnięcia w krótkim czasie, dość przyjemna i dobra do grania z osobami, które nie są obcykane w planszówkach
Stary 2013-11-26, 12:17   #147
caro_l_a
Wtajemniczenie

polecam Talisman Magia i Miecz
http://www.rebel.pl/product.php/1,37...a-i-Miecz.html
można dokupić dodatki
przygodowe fantasy, gra w 2 lub więcej osób
baaardzo przyjemnie mozna spędzic czas przy tej grze
caro_l_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-11-26, 17:14   #148
Beczka Soli
Wredna Ruda Beczka Soli

Dziewczyny, pomóżcie mi się zdecydować.
Waham się pomiędzy wyborem dwóch gier:
agricolą a osadnikami - w obu wydaje się chodzić o to samo.

Którą byście poleciły?

Racja jest jak d*pa - każdy ma swoją
J. Piłsudski
Beczka Soli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-26, 17:16   #149
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez Beczka Soli Pokaż wiadomość

Którą byście poleciły?
Wśród moich znajomych osadnicy wydają się królować, chyba ze względu na to, że zasady są prostsze i szybciej można zacząć grać.

My mamy Agricolę i zagraliśmy w nią raz, bo nas znajomy obeznany w grze poinstruował i nadzorował. A później próbowaliśmy sami, ale polegliśmy
Stary 2013-11-26, 17:18   #150
Soso
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Beczka Soli Pokaż wiadomość

Którą byście poleciły?
O jakich osadników Ci chodzi? Bo jeśli o tych z Catanu (na rebel.pl nie znajduje mi innych) to są to dwie totalnie różne gry

Osadnicy z Catanu to bardzo prosta gra, w sam raz na zachetę dla tych, którzy nigdy w planszówki nie grali, Agricola jest trudniejsza i dla mnie sporo fajniejsza.

Edytowane przez Soso
Czas edycji: 2013-11-26 o 17:19
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości