Mój poród - mój wybór! - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-14, 12:08   #121
kennedy
Zakorzenienie

Dot.: Mój poród - mój wybór!

Cytat:
Napisane przez aszuelka Pokaż wiadomość
No i co - wszystkie maja CC ze sie podpisujesz pod petycja?
nie. i nie podpisalam sie. Bo ludzie sa madrzy i glupi. I ci glupi nie powinni moc decydowac o tym na czym sie nie znaja. Z drugiej strony w moim poprzednim poscie napisalam ze nie ufam lekarzom ( procz tych znajomych (ktorzy patrza najpierw na moje dobro potem na piniodz!).
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 12:08   #122
chwast
Zakorzenienie

mnie tylko zastanawia co innym do obcych porodów... naprawdę ciekawe zjawisko jak ludzie potrafią się wp***ać ze swoim zdaniem, którego każdy ma przestrzegać...
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 12:09   #123
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
O no jasne, rozgryzłaś problem. To z zawiści. Niech mają jędze, a co!

Sek w tym, z informacje o skutkach CC, są jeszcze bardziej mętne niż o porodzie naturalnym.
To nie jest zabieg typu botoks, że idziesz w czasie lunchu, wstrzykujesz i wracasz do pracy, nic nie czujesz, nic nie boli, nic się nie musi zrosnąć, zagoić - jest to operacja i słodko po niej nie jest.
Na moje oko, to jest o wiele gorzej niż po porodzie naturalnym + te same atrakcje połogowe.
Nie miałaś to nie wiesz. Zależy czy jest zaplanowane , czy na gwałt jak sn coś nie idzie..
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 12:09   #124
sine.ira
BAN stały

Cytat:
O no jasne, rozgryzłaś problem. To z zawiści. Niech mają jędze, a co!

Sek w tym, z informacje o skutkach CC, są jeszcze bardziej mętne niż o porodzie naturalnym.
To nie jest zabieg typu botoks, że idziesz w czasie lunchu, wstrzykujesz i wracasz do pracy, nic nie czujesz, nic nie boli, nic się nie musi zrosnąć, zagoić - jest to operacja i słodko po niej nie jest.
Na moje oko, to jest o wiele gorzej niż po porodzie naturalnym + te same atrakcje połogowe.
Czy ja wiem czy z zawiści. Z przekonania, że jak się samemu czegoś doświadczyło i to z sukcesem, to z pewnością dla innych też to jest wskazane i sukcesem się zwieńczy.
Botoks jest szkodliwy bardziej niż cesarka podejrzewam Ale o tym też się mało pisze.
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 12:10   #125
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rousse Pokaż wiadomość
Ameryka gdzie rodzą sn głównie murzynki o szerokiej miednicy, jak nic do nas pasuje. No i to suche dane, te zgony wynikać mogą z podjęcia decyzji o cięciu w sytuacji krytycznej, jak już jest za późno...
Dokładnie dlatego ja napisałam, że statystyki trzeba umieć czytać, szczególnie te dotyczące medycyny.
W ogóle to mam wrażenie, że dyskusja z niektórymi osobami, to jak ze ślepym o kolorach. Nie znam się, to się wypowiem. Nie chodzi mi o inne zdanie na dany temat, ale brak argumentacji u niektórych ludzi mnie rozwala. Coś tam usłyszałam w programie śniadaniowym, to wezmę to za pewnik.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 12:10   #126
aszuelka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
No pewnie ! Jak się nie jest np. przestępcą to też się na temat przestępczosci nie powinno wypowiadać ! A jak się nie piecze chleba, to jego podwyżki ceny też nie ma się prawa komentować, jak się nie ma samochodu, to dróg nie można krytykować. Można się odzywać tylko wtedy i na taki temat, na jaki Ty pozwolisz, nie ?
Tak, kotkę boli, ale z tego co widziałam - nie przesadnie.
No z tym chlebem to strzal w 10 - rozumiem, ze nie kupujesz chleba a i kotce sie kiepsko przygladalas, bo ja bylam przy nie jednym porodzie kotki i bolalo ja, oj bolalo. I mnie tez bolalo ale przezylam i nigdy nie zdecydowalabym sie na CC

16.06.2018 ślub
https://www.suwaczek.pl/cache/33159b1b51.png
aszuelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 12:11   #127
JanePanzram
Zakorzenienie

To i tak w życie nie wejdzie: ludziowie czekają do 2014 na operację w kolejce, a tutaj miałaby operacja być na życzenie i to z marszu (z porodem nikt nie czeka 2 lata, aż okienko będzie wolne w szpitalu )
JanePanzram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-12-14, 12:12   #128
aszuelka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JanePanzram Pokaż wiadomość
To i tak w życie nie wejdzie: ludziowie czekają do 2014 na operację w kolejce, a tutaj miałaby operacja być na życzenie i to z marszu (z porodem nikt nie czeka 2 lata, aż okienko będzie wolne w szpitalu )

klask i:

16.06.2018 ślub
Stary 2012-12-14, 12:12   #129
JanePanzram
Zakorzenienie

Ja jestem zdania, że jeśli kobieta tego chce, a zna realia w tym kraju: to powinna zebrać kasę i iść prywatnie.
Ja tak bym zrobiła

To nie wejdzie w życie.
Stary 2012-12-14, 12:13   #130
rousse
BAN stały

Cytat:
Cesarka trwa pół godziny, to krócej niż zwykle poród
Stary 2012-12-14, 12:13   #131
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Też prawda. Bo sprawa rozbija się głównie o pieniądze. I dopracowało się ideologię.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-14, 12:15   #132
aszuelka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
nie. i nie podpisalam sie. Bo ludzie sa madrzy i glupi. I ci glupi nie powinni moc decydowac o tym na czym sie nie znaja. Z drugiej strony w moim poprzednim poscie napisalam ze nie ufam lekarzom ( procz tych znajomych (ktorzy patrza najpierw na moje dobro potem na piniodz!).
Wiec niech mi ktos wytlumaczy dlaczego podpisuja sie dziewczyny ktore nia znaja sie na porodach, nie maja dzieci albo nie chca ich miec? Jakos nie zauwazylam, zeby podpisywaly sie kobiety ktore maja juz dzieci (oczywiscie sa wyjatki od reguly)

16.06.2018 ślub
Stary 2012-12-14, 12:15   #133
sine.ira
BAN stały

Cytat:
No z tym chlebem to strzal w 10 - rozumiem, ze nie kupujesz chleba a i kotce sie kiepsko przygladalas, bo ja bylam przy nie jednym porodzie kotki i bolalo ja, oj bolalo. I mnie tez bolalo ale przezylam i nigdy nie zdecydowalabym sie na CC
A żebyś wiedziała - nie kupuję, bo jestem na bezglutenowej diecie Nie o ból tu w sumie chodzi (zresztą - jak go niby sensownie porównać - żadna kotka jescze nie przemówiła i nie orzekła, że ją boli jak jasna cholera, i że kobietę pewnie boli mniej).
Ta, której ja "towarzyszyłam" sama sobie poradziła doskonale, moja obecność była jej całkowicie zbędna. Która kobieta rodzi samotnie ? No właśnie. Głównie dlatego, że poród u kobiety jest znacznie trudniejszy i bardziej ryzykowny niż u czworonożnego zwierzaka. Dziewczyny już o tym pisały - to "kara" za dużą głowę i wyprostowaną pozycję.

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2012-12-14 o 12:19
Stary 2012-12-14, 12:16   #134
JanePanzram
Zakorzenienie

Nie wiem, czy w jakimkolwiek kraju, gdzie służba zdrowia jest tak ogólnodostępna i (teoretycznie) niepłatna - to czy ich tam stać na cesarki dla każdego chcącego?
Czy jest taki kraj? Z ciekawości pytam.
Bo jak ich TAM by nie było stać, to co dopiero stać miałoby nas.
Stary 2012-12-14, 12:16   #135
aszuelka
Zakorzenienie

Niektorzy probuja byc madrzejsi od natury, szkoda ze takich problemow nie macie np z robieniem kupy jak macie zatwardzenie a boli czasami ze lzy same leca wtedy nie prosicie o operacje zeby nie bolalo?

16.06.2018 ślub

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-12-14, 12:18   #136
rousse
BAN stały

Cytat:
Wiec niech mi ktos wytlumaczy dlaczego podpisuja sie dziewczyny ktore nia znaja sie na porodach, nie maja dzieci albo nie chca ich miec? Jakos nie zauwazylam, zeby podpisywaly sie kobiety ktore maja juz dzieci (oczywiscie sa wyjatki od reguly)
ginekologowie faceci którzy też nie rodzili dzieci-nie znają się na porodach. Mamy podpisywać jak już umrzemy z powodu komplikacji? ok...
Lekarz - proponuje Pani cesarskie cięcie
Ja - nie, wie Pan Panie Doktorze, jak jeszcze nie rodziłam ,zdecyduję na cesarkę po porodzie

Edytowane przez rousse
Czas edycji: 2012-12-14 o 12:22
Stary 2012-12-14, 12:18   #137
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Niektorzy probuja byc madrzejsi od natury, szkoda ze takich problemow nie macie np z robieniem kupy jak macie zatwardzenie a boli czasami ze lzy same leca wtedy nie prosicie o operacje zeby nie bolalo?
Ale do lekarza wypadałoby iść, zwłaszcza jak Ci się to często zdarza.
Stary 2012-12-14, 12:19   #138
Fleur_D
Zakorzenienie

Gratuluje poziomu:P
Kupa nie umrze w wyniku komplikacji. Ale widać dla niektórych jest to za trudne do pojęcia. Jako, że inteligencję dziedziczy się po matce, przemyśl czy powinnaś mieć dzieci. Bez urazy
Stary 2012-12-14, 12:20   #139
aszuelka
Zakorzenienie

Cytat:
A żebyś wiedziała - nie kupuję, bo jestem na bezglutenowej diecie Nie o ból tu w sumie chodzi (zresztą - jak go niby sensownie porównać - żadna kotka jescze nie przemówiła i nie orzekła, że ją boli jak jasna cholera, i że kobietę pewnie boli mniej).
Ta, której ja "towarzyszyłam" sama sobie poradziła doskonale, moja obecność była jej całkowicie zbędna. Która kobieta rodzi samotnie ? No właśnie. Głównie dlatego, że poród u kobiety jest znacznie trudniejszy i bardziej ryzykowny niż u czworonożnego zwierzaka. Dziewczyny już o tym pisała - to "kara" za dużą głowę i wyprostowaną pozycję.
A ja znam kobiety ktore samotnie rodzily, maz odcial pepowine i tylko pojechaly do szpitala na zbadanie noworodka - tylko ze mialy one juz doswiadczenie po wczesniejszych porodach. Mozna, wystarczy sie porzadnie wyedukowac i przestac sie bac - bo strach i spiecie wplywa bardzo niedobrze na sam porod jak i bol. Im wiecej spokoju i relaksu tym porod jest mniej bolesny i bezproblemowy ale takie doswiadczenia sie zdobywa, trudno wyobrazic sobie to komus, kto nie ma takich doswiadczen. Ja przezylam dwa rozne porody i mysle, ze wiem wiecej w tym temacie niz Ty

16.06.2018 ślub

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-14, 12:20   #140
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Cesarka trwa pół godziny, to krócej niż zwykle poród
I przez pol godziny anestezjolog stoi przy zabiegu bo pani ma taki kaprys a przez te pol godz moglby byc obecny przy usunieciu wyrostka lub innej operacji ratujacej zycie. Malo jest przypadkow, gdy ktos w stanie zagrozenia zycia musi czekac na anestezjologa, ktory akurat jest przy innym zabiegu? A tu jeszcze by doszla masa cesarek na zyczenie.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 12:20   #141
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
Ja wtedy biorę olejek rycynowy i po pół godziny pomaga. Nie widzę w tym nic śmiesznego. Od częstych zaparć można mieć hemoroidy i inne paskudztwo.
Antykoncepcję stosujesz? Pewnie tak. Antybiotyków nie bierz. Skoro jesteś chora, to znaczy, że jesteś słaba i do eliminacji.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 12:21   #142
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
Kupa nie umrze w wyniku komplikacji. Ale widać dla niektórych jest to za trudne do pojęcia.
Stary 2012-12-14, 12:22   #143
aszuelka
Zakorzenienie

Cytat:
ginekologowie faceci którzy też nie rodzili dzieci-nie znają się na porodach. Mamy podpisywać jak już umrzemy z powodu komplikacji, a ok...
Wystarczyloby, zeby kobieta w ciazy zaczerpnela chociaz ziarnko wiedzy ktora posiada ten lekarz i jej myslenie by sie zmienilo skoro porownujesz sie do lekarze (bo jak mniemam, dzieci nie posiadasz), czy wiesz tyle co on na temat porodow?

16.06.2018 ślub

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-12-14, 12:22   #144
pilotka86
Rozeznanie

Cytat:
Nie wiem, czy w jakimkolwiek kraju, gdzie służba zdrowia jest tak ogólnodostępna i (teoretycznie) niepłatna - to czy ich tam stać na cesarki dla każdego chcącego?
Czy jest taki kraj? Z ciekawości pytam.
Bo jak ich TAM by nie było stać, to co dopiero stać miałoby nas.
np w takiej Turcji jest cesarka na życzenie a aborcja jest zupełnie legalna
pilotka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 12:23   #145
Irisfeal
Wtajemniczenie

Cytat:
IMO- większość nieródek jest w stanie permanentnej histerii wywołanej przedstawianiem porodu jako procesu rodem z rzeźni i to rytualnej + histerią osób które opowiadają ze od ciąży i porodu ma się nadwagę, obwisłe cyce, rozklapiochę i te tam inne, i wybór metody rodzenia nie będzie ani świadomy, ani "własny" , ani nawet nie będzie miał podłoża jakiejkolwiek wiedzy, tylko będzie kierowany najgorszym doradcą jakim jest strach przed nieznanym
Wystarczy obejrzec program "porodówka" tajemnicze nieznane ustepuje miejsca przerazajacemu zobaczonemu
Cytat:
Bo jedna baba drugiej babie...

To jak z aborcją - ja bym swojej fasiolki nigdy nie zabiła, to ty też nie możesz. Suko
w sumie racja, czemu inni wiedza lepiej. Tak sobie mysle czy to tez jakas forma zniewolenia. W koncu czemu jakas pani X z dwojka dzieci ma cos do powiedzenia w wypadku mojej ciazy. Ze madrzejsza doswiadczeniem? Ale co to za doswiadczenie jesli np miala dwa porody sn? Albovdwa konpletnoe rozne? Jak wyciagnac z tegovsrednia?
Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Taka ankieta jet bezsensu - ta, która chce mieć cc zapłaci i będzie je mieć.
tyle ze nie kazdy ma kase no i w sumie czemu trzeba placic za cesarke skoro naturalny jest na nfz..

Przepraszam za ewentualny brak polskich znaków - kwestia pisania na urządzeniach przenośnych
Irisfeal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 12:23   #146
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
juz ci odpisalam przeciez. to ze nie mam dzieci nie znaczy ze sie nie znam.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-14, 12:24   #147
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez martynka89 Pokaż wiadomość

I przez pol godziny anestezjolog stoi przy zabiegu bo pani ma taki kaprys a przez te pol godz moglby byc obecny przy usunieciu wyrostka lub innej operacji ratujacej zycie. Malo jest przypadkow, gdy ktos w stanie zagrozenia zycia musi czekac na anestezjologa, ktory akurat jest przy innym zabiegu? A tu jeszcze by doszla masa cesarek na zyczenie.
Nie, nie ma takich przypadków. Zawsze jest dyżurny anestezjolog w szpitalu który jest nagłych przypadków, reanimacji. A my mówimy o planowanych CC , nie na cito w środku nocy, wiec CC byłoby w czasie keidy w szpitalu jest wielu anestezjologów.
Stary 2012-12-14, 12:25   #148
sine.ira
BAN stały

Cytat:
A ja znam kobiety ktore samotnie rodzily, maz odcial pepowine i tylko pojechaly do szpitala na zbadanie noworodka - tylko ze mialy one juz doswiadczenie po wczesniejszych porodach. Mozna, wystarczy sie porzadnie wyedukowac i przestac sie bac - bo strach i spiecie wplywa bardzo niedobrze na sam porod jak i bol. Im wiecej spokoju i relaksu tym porod jest mniej bolesny i bezproblemowy ale takie doswiadczenia sie zdobywa, trudno wyobrazic sobie to komus, kto nie ma takich doswiadczen. Ja przezylam dwa rozne porody i mysle, ze wiem wiecej w tym temacie niz Ty
Kobieto, to że sama nie rodziłam, nie oznacza, że nie mam o sprawie rodzenia zielonego pojęcia, nie słyszałam o komplikacjach przy porodzie oraz że nie znam realiów w naszej slużbie zdrowia. A jakie są to realia doskonale odsłoniła akcja "rodzić po ludzku".
Poza tym jak już mówiłam - byłam przy porodzie nie tylko kotki, ale też przyjaciółki - homo sapiens sapiens. Porodzie trudnym i powikłanym. To oczywiście nie oznacza, że w związku z tym uważam, że każdy poród tak wygląda jak ten, który widziałam na własne oczy. Doskonale wiem, że nie.
Z tym, że z Twoich doświadczeń też nie wynika wiele więcej niż to, że Ty miałaś udane dwa porody.
A już na pewno nie wynika z tego to, że kobieta nie powinna decydować w jaki sposób urodzić swoje własne dziecko.
Is it clear ?
Stary 2012-12-14, 12:26   #149
aszuelka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
Kupa nie umrze w wyniku komplikacji. Ale widać dla niektórych jest to za trudne do pojęcia. Jako, że inteligencję dziedziczy się po matce, przemyśl czy powinnaś mieć dzieci. Bez urazy
To byl za to tekst na bardzo wysokim poziomie. Za to nierobienie przez dluzszy czas kupy moze doprowadzic do innych powiklan, zreszta kolezanka wyzej juz napisala cos na ten temat. I jesli nie wiesz, brak wyprozniania sie moze doprowadzic do smierci - jestem akurat na czasie w tym temacie.

16.06.2018 ślub
Stary 2012-12-14, 12:26   #150
chwast
Zakorzenienie

irisfeal, przy założeniu, że kobieta przez całe życie myśli o porodzie tylko przez cc, ciąza jest planowana to na pewno te pieniądze będzie mieć uzbierane. Nie brakuje takich.

Ja nie głosuję, bo nie wiem jak będę rodzić. Mam wąską miednicę, nie wiem czy chciałabym ryzykować zdrowie dziecka. Chociaż wolałabym poród naturalny chciałabym mieć jednak możliwość wyboru i nie musieć zdawać się na lekarza, który zażądał sobie "czekać" aż dziecko mi się niedotleni

Edytowane przez chwast
Czas edycji: 2012-12-14 o 12:28
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości